Αμερικανικές φρεγάτες για το Πολεμικό Ναυτικό made in Greece
Η Ελλάδα επιχειρεί να μπει ως συμπαραγωγός στο πρόγραμμα των αμερικανικών φρεγατών νέας γενιάς κλάσης «Constellation».
Σε ιδιαίτερα φιλόδοξες ανακοινώσεις όσον αφορά στο Πολεμικό Ναυτικό αλλά και το μέλλον της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας προχώρησε ο Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια των δηλώσεων του με τον Κύπριο ομόλογο του Βασίλη Πάλμα.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μίλησε για τα βήματα που επιχειρεί η Αθήνα προκειμένου να μπει η χώρα ως συμπαραγωγός στο πρόγραμμα των αμερικανικών φρεγατών νέας γενιάς κλάσης «Constellation».
«Μελετάμε και την ενδιάμεση λύση των LCS, που μας προσφέρονται δωρεάν από τις ΗΠΑ, αλλά πέραν αυτού, θέλω να σας πω ότι συζητάμε με τις ΗΠΑ για τον σχεδιασμό, τον κοινό σχεδιασμό και τη συμπαραγωγή των φρεγατών νέας γενιάς, Constellation» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δένδιας.
Σημείωσε δε ότι από τις 16 Ιανουαρίου 2024 έχει παραληφθεί από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού η σχετική επιστολή του αμερικανικού ναυτικού, καταρχήν αποδοχής του ενδιαφέροντός που έχει εκφράσει η Ελλάδα για τον σχεδιασμό και τη συμπαραγωγή επτά νέων φρεγατών κλάσης Constellation σε ελληνικά ναυπηγεία.
Φρεγάτες σύμφωνα με τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού
«Με βάση, λοιπόν, αυτή την πρόταση, εφόσον υπάρξει συμφωνία, η Ελλάδα θα μπορούσε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αυτό ευθύς εξαρχής. Δηλαδή στον σχεδιασμό του. Σύμφωνα με τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού. Και θα μπορούσε αυτό να αποτελέσει ένα τεράστιο άλμα και για τον ελληνικό Στόλο αλλά και για την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία. Και να λειτουργήσει ως φάρος για να αποδείξει τις δυνατότητες της Ελλάδας στην παραγωγή πλατφορμών και συστημάτων στον 21ο αιώνα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας.
Αμερικανικές πηγές σημείωναν ότι ο διάλογος και οι επαφές Ελλάδας και ΗΠΑ για τα ναυπηγεία αναμένεται να διαρκέσουν καιρό, προκειμένου να διερευνηθούν και οι δυνατότητες που υπάρχουν αλλά και οι επενδύσεις που θα πρέπει να γίνουν.
Συμμετοχή στο σχεδιασμό
Ενδιαφέρον στις δηλώσεις Δένδια έχει και η αναφορά του όχι μόνο για συμμετοχή στο σχεδιασμό των ελληνικών Constellation. Αρμόδιες πηγές σημείωναν ότι θα μπορούσε να υπάρξει ειδικός σχεδιασμός για την Ελλάδα, προκειμένου «να μην συνεχίσει να «αγοράζει από το ράφι», αλλά να υποδεικνύει τι ταιριάζει στις ανάγκες της. Η αναφορά Δένδια στο στόχο η Ελλάδα να αποκτήσει επτά φρεγάτες Constellation, οι οποίες μάλιστα θα ναυπηγηθούν σε ελληνικά ναυπηγεία και θα έχουν σχεδιαστεί σύμφωνα με τις ανάγκες της είναι εξαιρετικά φιλόδοξη.
Και αποτελεί ένα στόχο που απαιτεί πολιτική βούληση, προσήλωση, επιμονή και σαφώς πόρους για τους μακροπρόθεσμους στόχους του Πολεμικού Ναυτικού και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στο πλαίσιο της ατζέντας «2030» για τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Τα επόμενα βήματα
Οι συνεννοήσεις ανάμεσα σε Αθήνα και αμερικανικό Ναυτικό, όπως τόνιζαν αρμόδιες πηγές στο in, καθορίζει τα επόμενα βήματα για την εισαγωγή της Ελλάδας στο πρόγραμμα των Constellation. Σημείωναν δε ότι αυτά τα βήματα είναι αυτά που απαιτούνται για την ανάλυση και προετοιμασία της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας ώστε να πιστοποιηθεί αλλά και για τον προσδιορισμό των επιχειρησιακών απαιτήσεων για τις ελληνικές Constellation που θα καταλήξει στον προσδιορισμό τη διαμόρφωση τους.
Άμεση και ενεργή συμμετοχή
Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι όλα θα γίνουν σε συνεργασία με αμερικανικό Ναυτικό, τονίζοντας ότι η εμπλοκή της Ελλάδας θα είναι άμεση και ενεργή τόσο στη διαμόρφωση όσο και στην συνέχεια στην παραγωγή των πλοίων. Με την επόμενη διετία να χαρακτηρίζεται ως η αφετηρία για μακροπρόθεσμες εξελίξεις..
Ο Δένδιας αναφέρθηκε στο πρόγραμμα και στη δυνατότητα του να λειτουργήσει «ως φάρος που θα μπορούσε να αποδείξει τις δυνατότητες της Ελλάδας, παραγωγής πλατφορμών και συστημάτων στον 21ο αιώνα».
Ενώ επανέλαβε τη φιλοδοξία του για να προχωρήσει η Ελλάδα στην ανάπτυξη του ελληνικού οικοσυστήματος αμυντικής καινοτομίας, με βάση και την ατζέντα 2030 για τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Η ενδιάμεση λύση των LCS
Με δεδομένο ότι ο σχεδιασμός για ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα των Constellation και μάλιστα ως συμπαραγωγού χώρας είναι ένα δαπανηρό σχέδιο και σε βάθος δεκαετίας, τα μεταχειρισμένα πλοία LCS, που ανακοινώθηκαν στην επιστολή Μπλίνκεν στον Μητσοτάκη μοιάζουν να είναι μονόδρομος. Καθώς θα κληθούν να αντικαταστήσουν τις γηρασμένες φρεγάτες τύπου «S», αλλά και τις φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ, κατά τη διαδικασία αναβάθμισης τους.
Το ερώτημα που παραμένει είναι ποια θα αποκτηθούν με τη διαδικασία «hot transfer» και ποια από αυτά που θα λάβει η Ελλάδα θα έχουν ήδη αποσυρθεί. Με τη διαδικασία να αναμένεται το επόμενο διάστημα ώστε να αντιμετωπιστούν οι άμεσες ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού.
- Βατικανό: Ο πάπας Φραγκίσκος καταδίκασε «τη σκληρότητα» ισραηλινού πλήγματος στη Γάζα
- Εξάρχεια: Δικογραφία εις βάρος του 33χρονου με την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας
- Οι Λουίτζι Μαντζιόνε και Sean «Diddy» Combs μοιράζονται την ίδια φυλακή και την ίδια δικηγορική εταιρεία εκπροσώπησης
- Μπορεί η πρόταση για Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ενώσει;
- Νέα Αριστερά: Υψηλά στο κοινοβούλιο – χαμηλά στις δημοσκοπήσεις
- Τέμπη: «Μας χρωστάνε μία εξήγηση» – Οργή συγγενών των θυμάτων μετά το πόρισμα για την έκρηξη