Ανήσυχοι για το μέλλον τους οι σημερινοί έφηβοι – Γιατί γυρνούν την πλάτη στους πολιτικούς
Παθιασμένη με θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, οι αμβλώσεις και ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή είναι οι νέοι σήμερα
Aνήσυχοι για το μέλλον τους, προβληματισμένοι για την κρίση ψυχικής υγείας, αλλά και απογοητευμένοι από τους πολιτικούς και την κατεύθυνση της χώρας φαίνεται να είναι οι έφηβοι στις ΗΠΑ.
Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα από την Common Sense Media, μια ομάδα προάσπισης των συμφερόντων των παιδιών, μόλις το ένα τρίτο των ερωτηθέντων ηλικίας 12 έως 17 ετών δήλωσε ότι τα πράγματα πάνε καλά γι’ αυτούς σήμερα.
Μια διαφορετική έρευνα, πολυετής, από την Gallup και το Walton Family Foundation, έθετε ερωτήματα και εξέταζε τις αλλαγές στις απαντήσεις στην πάροδο των ετών. Όπως διαπιστώθηκε, τα μέλη της γενιάς Z, ηλικίας 12 έως 27 ετών, είναι πολύ λιγότερο πιθανό να αξιολογούν την τρέχουσα και τη μελλοντική τους ζωή με υψηλά ποσοστά από ό,τι οι millennials όταν ήταν στην ίδια ηλικία.
Όπως αναφέρουν οι New York Times, τα αποτελέσματα των δύο ερευνών προσφέρουν συνδυαστικά μια ασυνήθιστα λεπτομερή ματιά στις απόψεις των εφήβων, οι οποίοι σπανίως ερευνώνται σε δημοσκοπήσεις υψηλής ποιότητας.
Γυρνούν την πλάτη στους πολιτικούς
«Οι διαθέσιμες επιλογές που είχαν οι νέοι σε όλη τους τη ζωή ήταν είτε Τραμπ είτε Μπάιντεν, οπότε κάποιοι λένε ‘όχι, ευχαριστώ’», δήλωσε η Κρίστεν Σόλτις Άντερσον, ιδρυτικό στέλεχος της Echelon Insights, μία από τις εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα της Common Sense Media. Διόλου τυχαίο ότι η προσέλευση και η δέσμευση των νέων, που βοήθησαν ιδιαίτερα τον πρόεδρο Μπάιντεν το 2020, φαίνεται να έχουν μειωθεί.
Όπως σημειώνουν οι δημοσκόποι, δεν είναι ότι οι μελλοντικοί ψηφοφόροι είναι απαθείς όσον αφορά την πολιτική – αυτή η γενιά τείνει να είναι παθιασμένη με θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, οι αμβλώσεις και ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή. Αλλά, όπως δήλωσαν σχεδόν εφτά στους δέκα εφήβους, οι πολιτικοί δεν αντικατοπτρίζουν τις ανάγκες και τις εμπειρίες των νέων, ενώ μόνο το 7% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι τους εκπροσωπούν πολύ καλά.
«Οι νέοι ψηφοφόροι πιστεύουν ότι ολόκληρο το πολιτικό σύστημα αποτυγχάνει», δήλωσε η Σελίντα Λέικ, πρόεδρος της Lake Research Partners που συμμετείχε επίσης στη νέα έρευνα.
«Ξεπερασμένο» το λύκειο
Ένα θέμα πρωταρχικής σημασίας για τους εφήβους σε όλες τις έρευνες είναι η εκπαίδευση. Σε ερώτηση ανοικτού τύπου που τέθηκε από το Common Sense σχετικά με το πιο σημαντικό πράγμα που θα μπορούσε να γίνει για να βελτιωθεί η ζωή των παιδιών, ένας στους πέντε απάντησε τη βελτίωση ή μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος.
Περισσότεροι από τους μισούς εφήβους δήλωσαν ότι τα δημόσια δημοτικά κάνουν μέτρια ή κακή δουλειά, με μόλις 8% να λένε ότι κάνουν εξαιρετική δουλειά. Έξι στους δέκα δήλωσαν ως πρόβλημα την απώλεια μάθησης εν μέσω πανδημίας.
Ερωτηθέντες για το τι προκαλεί τα προβλήματα ψυχικής υγείας, η πλειονότητα δήλωσε ως κύρια αιτία τον αρνητικό αντίκτυπο που έχουν τα social και το ίντερνετ
Η Μάργκαρετ Σπέλινγκς, διευθύνουσα σύμβουλος του Bipartisan Policy Center και υπουργός Παιδείας υπό τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους, δήλωσε ότι οι έφηβοι έχουν «απόλυτο δίκιο και πρέπει κάπως να καλύψουμε τα κενά, γιατί διαφορετικά θα είναι κακό για τη ζωή τους αλλά και για τη χώρα».
Όταν στην έρευνα της Gallup οι έφηβοι ρωτήθηκαν για τις τρεις λέξεις που περιγράφουν καλύτερα το πώς αισθάνονται στο σχολείο, οι πιο συνηθισμένες απαντήσεις ήταν «βαρεμάρα», «κούραση» και «πίεση».
Μόλις το ένα τέταρτο δήλωσε ότι είναι πολύ σίγουροι ότι το σημερινό τους σχολείο κάνει καλή δουλειά στην προετοιμασία τους για το μέλλον. Είπαν ότι ήθελαν περισσότερη διδασκαλία που να επικεντρώνεται στην πρακτική μάθηση και να τους προετοιμάζει για τη σταδιοδρομία, δήλωσε η Ρόμι Ντράκερ, διευθύντρια του εκπαιδευτικού προγράμματος στο Walton Family Foundation. «Αυτό που ακούμε είναι ότι το λύκειο μοιάζει ξεπερασμένο για πολλούς μαθητές», είπε.
Κρίση ψυχικής υγείας
Ένας σημαντικός παράγοντας της κρίσης της ψυχικής υγείας, σημειώνει ο δρ Μάθιου Μπίελ, επικεφαλής του Τμήματος Ψυχιατρικής Παιδιών και Εφήβων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Τζορτζτάουν, είναι η ψηφιοποίηση της ζωής των νέων και ιδίως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι έφηβοι συμφωνούν.
Ερωτηθέντες για το τι προκαλεί τα προβλήματα ψυχικής υγείας, η πλειονότητα δήλωσε ως κύρια αιτία τον αρνητικό αντίκτυπο που έχουν τα social και το ίντερνετ και ένα ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό δήλωσε τον εκφοβισμό, συμπεριλαμβανομένου του διαδικτυακού.
Μεταξύ των ατόμων ηλικίας 18 έως 26 ετών, μόλις το 15% δήλωσε ότι η ψυχική του υγεία ήταν άριστη – μια μεγάλη πτώση τόσο από το 2013 όσο και από το 2003, όταν το αντίστοιχο ποσοστό ξεπερνούσε το 50%.
«Τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα: τα παιδιά μας δεν είναι καλά», δήλωσε ο Τζέιμς Στάγιερ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Common Sense Media.
«Η ψυχική υγεία από μόνη της αποτελεί πρόβλημα δημόσιας υγείας και νομίζω ότι είναι επίσης ένα σημάδι μιας συνολικής αίσθησης δυσφορίας, αβεβαιότητας, αποδιοργάνωσης», τονίζει ο δρ Μπίελ.
Οι νέοι έχουν μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σε θέματα ψυχικής υγείας σήμερα και αντιμετωπίζουν λιγότερο στίγμα όταν μιλούν γι’ αυτά. Το 65% όσων πήραν μέρος στη νέα έρευνα δήλωσε ότι η ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων στην κοινότητά τους ήταν κακή ή μέτρια. Η ανησυχία τους αντανακλάται στα αυξανόμενα ποσοστά νοσηλείας και αυτοκτονιών.
Οι έρευνες δείχνουν ότι οι αιτίες της απαισιοδοξίας των εφήβων, σημειώνει η Σελίντα Λέικ, – οι ανησυχίες τους για την πολιτική, την εκπαίδευση, την ψυχική υγεία, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το οικονομικό τους μέλλον – είναι αλληλένδετες, ένα μήνυμα που θα πρέπει να κατανοήσουν οι πολιτικοί.
«Όχι, δεν είναι η οικονομία το Νο 1 ζήτημα. Είναι τα παιδιά και εκεί πρέπει να επενδύσουμε, γιατί μας διαφεύγει τι θέλουν οι άνθρωποι μέσα σε αυτή την οικονομία που οραματιζόμαστε», τονίζει η ίδια.
- Νέα Αριστερά: Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης γραμματέας της ΚΕ του κόμματος
- Λίαμ Πέιν: Σε τραγική κατάσταση βρίσκεται η σύντροφός του μετά τις νέες αποκαλύψεις για τον θάνατό του
- Μισθοί: Η πορεία τους και οι προοπτικές για το 2025 – Τροχοπέδη η χαμηλή παραγωγικότητα
- Meteo: Κάτω από -8 βαθμούς η θερμοκρασία το πρωί της Κυριακής
- Τα δεδομένα για το νέο συμβόλαιο του Νίκολα Μιλουτίνοφ (pic)
- Σεισμός: 3,6 Ρίχτερ ανοιχτά της Λίνδου