Το συνταγματικό δικαστήριο της Αλβανίας αποφάνθηκε σήμερα υπέρ μιας συμφωνίας με την Ιταλία που επιτρέπει στην ιταλική κυβέρνηση να δημιουργήσει κέντρα υποδοχής που θα φιλοξενούν μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στην ξηρά.

Το αλβανικό κοινοβούλιο πρέπει να επικυρώσει την συμφωνία προτού τεθεί σε ισχύ.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι κατέληξε σε συμφωνία με τον Αλβανό ομόλογό της Έμντο Ράμα τον Νοέμβριο προκειμένου να δημιουργηθούν κέντρα που θα μπορούσαν αρχικά να φιλοξενήσουν περί τους 3.000 μετανάστες, καθώς η Ιταλία προσπαθεί να μειώσει τον αριθμό των μεταναστών που σχεδόν διπλασιάσθηκε πέρυσι.

Η συμφωνία δεν καθορίζει εδαφικά σύνορα ούτε αλλάζει την εδαφική ακεραιότητα της Δημοκρατίας της Αλβανίας

Οι δικαστές του ανώτατου δικαστηρίου ψήφισαν 5-4 υπέρ της μεταναστευτικής συμφωνίας που συνήφθη μεταξύ του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα και της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζορτζία Μελόνι τον περασμένο Νοέμβριο. Δύο ομάδες της αντιπολίτευσης καταψήφισαν τη συμφωνία ως υπονόμευση της κυριαρχίας του βαλκανικού έθνους.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Η συμφωνία «δεν καθορίζει εδαφικά σύνορα ούτε αλλάζει την εδαφική ακεραιότητα της Δημοκρατίας της Αλβανίας», ανέφερε το δικαστήριο σε δήλωση. Στον τομέα που καθορίζεται από τη συμφωνία, «το αλβανικό δίκαιο εφαρμόζεται, παράλληλα με το ιταλικό δίκαιο, αλλά δεν περιορίζεται σε αυτό».

Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Αλβανία συμφώνησε να φιλοξενήσει τους αιτούντες άσυλο που παραλαμβάνονται στη θάλασσα από ιταλικά πλοία σε δύο κέντρα μετανάστευσης που μπορούν να φιλοξενήσουν έως και 3.000 άτομα. Οι μετανάστες θα παραμείνουν στην Αλβανία μέχρι να διεκπεραιωθούν τα αιτήματά τους ή έως ότου επαναπατριστούν.

Διαβάστε περισσότερα: Σχέδιο Meloni Touts εμπνευσμένο από τις διακοπές της για τη διόρθωση της μεταναστευτικής κρίσης

Περίπου 30 Αλβανοί νομοθέτες χαρακτήρισαν τη συμφωνία παραβίαση της κυριαρχίας, επειδή τα κέντρα θα επιβλέπονταν από τις ιταλικές αρχές. Η συμφωνία έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε ισχύ έως τον Μάρτιο.

Η Μελόνι και ο Ράμα υποστήριξαν τη συμφωνία, παρά τις εκτεταμένες επικρίσεις από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως η Διεθνής Αμνηστία και την αντίθεση που εξέφρασαν ντόπιοι κοντά στα προτεινόμενα κέντρα.