Γάζα: Ο πρωθυπουργός του Κατάρ ενημερώνει για λεπτομέρειες της συμφωνίας Ισραήλ-Χαμάς
Ο πρωθυπουργός του Κατάρ, Μοχάμεντ αλ Θάνι, ενημέρωσε για την πρώτη φάση της συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός, με τις επόμενες δύο φάσεις να είναι μόνο γενικά συμφωνημένες.
Ο πρωθυπουργός του Κατάρ σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι δήλωσε τη Δευτέρα ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, του Κατάρ, της Αιγύπτου και του Ισραήλ σημείωσαν «πρόοδο» αυτό το Σαββατοκύριακο στις συνομιλίες με στόχο την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα. Το Axios συγκέντρωσε τις πληροφορίες που γνωρίζαμε και τις πλαισίωσε με αποκλειστικές ειδήσεις από δικές τους πηγές.
Οι διαμεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου σχεδιάζουν να παρουσιάσουν στη Χαμάς το πλαίσιο για διαπραγματεύσεις σχετικά με μια συμφωνία τριών φάσεων. Η πρώτη φάση θα περιλαμβάνει παύση των μαχών για έξι εβδομάδες και την απελευθέρωση περίπου 40 ισραηλινών ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς με αντάλλαγμα την απελευθέρωση από το Ισραήλ ενός σημαντικού αριθμού παλαιστίνιων κρατουμένων, σύμφωνα με Ισραηλινούς και Καταριανούς αξιωματούχους.
Η πρώτη φάση περιλαμβάνει την κατάπαυση του πυρός για έξι εβδομάδες και την απελευθέρωση ενός καθορισμένου αριθμού Παλαιστινίων κρατουμένων με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 35 έως 40 Ισραηλινών ομήρων από τη Χαμάς
«Θα διαβιβάσουμε την πρόταση στη Χαμάς και ελπίζουμε ότι θα αντιδράσει θετικά και θα συμφωνήσει να διαπραγματευτεί με εποικοδομητικό τρόπο», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Κατάρ στο Ατλαντικό Συμβούλιο τη Δευτέρα. «Εμείς βρισκόμαστε σε καλύτερη θέση από ό,τι ήμασταν πριν από μερικές εβδομάδες».
Συνάντηση κορυφής για πράκτορες
Ο πρωθυπουργός του Κατάρ συναντήθηκε με τους επικεφαλής της CIA, της ισραηλινής Μοσάντ και της αιγυπτιακής υπηρεσίας πληροφοριών στο Παρίσι κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί μια τομή στις συνομιλίες για τη συμφωνία των ομήρων, οι οποίες είχαν κολλήσει λόγω σημαντικών διαφορών μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.
Η Χαμάς απαιτεί από την ισραηλινή κυβέρνηση να δεσμευτεί για τον τερματισμό του πολέμου ως μέρος οποιασδήποτε συμφωνίας – μια κόκκινη γραμμή για το Ισραήλ. Τα κενά παραμένουν, αλλά οι αξιωματούχοι συμφώνησαν σε ένα πλαίσιο διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία τριών φάσεων. Η πρώτη φάση περιλαμβάνει την κατάπαυση του πυρός για έξι εβδομάδες και την απελευθέρωση ενός καθορισμένου αριθμού Παλαιστινίων κρατουμένων με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 35 έως 40 Ισραηλινών ομήρων από τη Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, ανδρών άνω των 60 ετών και ατόμων με σοβαρές ιατρικές παθήσεις, σύμφωνα με αξιωματούχους από Κατάρ και Ισραήλ.
Οι όροι των δύο επόμενων φάσεων δεν έχουν συμφωνηθεί, αλλά η δεύτερη φάση αναμένεται να περιλαμβάνει την απελευθέρωση ισραηλινών στρατιωτών και ανδρών πολιτών ηλικίας κάτω των 60 ετών από την αιχμαλωσία στη Γάζα, σύμφωνα με υψηλόβαθμο ισραηλινό αξιωματούχο. Η τρίτη φάση θα περιλαμβάνει την επιστροφή των σωμάτων των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Προκρίνεται το σχέδιο των Αράβων ως βάση διαπραγμάτευσης παρά των ΗΠΑ που έκανε λόγο για 8 εβδομάδες συνολικής παύσης των εχθροπραξιών
Για κάθε στάδιο θα καθορίζεται διαφορετική αναλογία για τον αριθμό των Παλαιστίνιων κρατουμένων που θα απελευθερώνονται για κάθε Ισραηλινό όμηρο που απελευθερώνεται. Η διάρκεια της εκεχειρίας στο δεύτερο και στο τρίτο στάδιο δεν έχει ακόμη καθοριστεί και θα καθοριστεί στις διαπραγματεύσεις, αλλά ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι εκτίμησαν ότι πιθανότατα θα είναι αρκετές ακόμη εβδομάδες παύσης των μαχών επιπλέον της αρχικής εκεχειρίας των έξι εβδομάδων.
«Ο στόχος είναι να μπούμε στη φάση Α με μια δήλωση για τις φάσεις Β και Γ χωρίς να τις κλείσουμε λεπτομερώς», δήλωσε ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος. «Με βάση τη συζήτηση που είχαμε το Σαββατοκύριακο, κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση. Οι συζητήσεις ήταν εποικοδομητικές.» στις συνομιλίες για τη συμφωνία των ομήρων, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, σε ενημέρωση αργότερα τη Δευτέρα.
Τις προσεχείς ημέρες θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στο Κάιρο με αξιωματούχους της Χαμάς για να συζητηθεί το επικαιροποιημένο προσχέδιο των διαπραγματεύσεων, δήλωσαν αξιωματούχος του Κατάρ και Ισραηλινός αξιωματούχος. «Τώρα η μεγάλη δοκιμασία του Κατάρ είναι να κάνει τη Χαμάς να πει το πολυπόθητο «ναι» και να συμφωνήσει να αρχίσει να μιλάει για τις λεπτομέρειες», δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος.
Η διπλωματική σύγκρουση Ισραήλ και Κατάρ
Το ισραηλινό πολεμικό υπουργικό συμβούλιο, εν τω μεταξύ, αναμένεται να συζητήσει τις λεπτομέρειες το βράδυ της Δευτέρας. Υπήρξαν αυξημένες εντάσεις μεταξύ του Κατάρ και του Ισραήλ τις τελευταίες εβδομάδες, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να επικρίνει τη χώρα του Κόλπου επειδή δεν ασκεί μεγαλύτερη πίεση στη Χαμάς.
Η Ντόχα την περασμένη εβδομάδα, μέσω του εκπροσώπου του υπ. Εξωτερικών χαρακτήρισε την κριτική του Νετανιάχου «καταστροφική» για τις συνομιλίες. Ο πρωθυπουργός του Κατάρ πρόσθεσε τη Δευτέρα ότι ο ρόλος της Ντόχα «είναι να πιέζει τα μέρη με λόγια, συναντήσεις και προτάσεις. Από εκεί και πέρα, δεν πιστεύουμε ότι το Κατάρ είναι μια υπερδύναμη που μπορεί να επιβάλει κάτι σε ένα από τα μέρη».
«Προσπαθούμε να γεφυρώσουμε τα χάσματα. Ο δικός μας τρόπος λειτούργησε στην προηγούμενη συμφωνία».
- Σοκαριστικό βίντεο με την παράσυρση οδηγού σε τούνελ στη Μόσχα – Είχε βγει από το αυτοκίνητο λόγω βλάβης
- Στο κρεβάτι με τους Μπέκαμ – Τα διαφορετικά «χρόνια πολλά» της Βικτόρια και του Ντέιβιντ
- Azerbaijan Airlines: Ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις πτήσεις προς επτά ρωσικές πόλεις
- Σαλάχ: «Διαφορετική η αίσθηση της κορυφής αυτή τη φορά»
- Γερμανία: Ο πρόεδρος Στάινμαϊερ διέλυσε το κοινοβούλιο και άνοιξε τον δρόμο για τις πρόωρες εκλογές
- Τέλος εποχής για ΤΑΙΠΕΔ και ΤΧΣ – Η απόφαση Χατζηδάκη