Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Πάνω από 26.600 οι νεκροί - Η πιο επικίνδυνη κατάσταση στη Μέση Ανατολή από το 1973, λέει ο Μπλίνκεν

Live: Πάνω από 26.600 οι νεκροί – Η πιο επικίνδυνη κατάσταση στη Μέση Ανατολή από το 1973, λέει ο Μπλίνκεν

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Το Ισραήλ συνεχίζει τις επιχειρήσεις του στη Γάζα, αυξάνονται οι νεκροί - Συζητήσεις για νέα συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και ανταλλαγής ομήρων, κρατουμένων

Νέα ανάφλεξη υπάρχει στη Μέση Ανατολή μετά το φονικό χτύπημα κατά Αμερικανών στρατιωτών στην Ιορδανία, με τον Τζο Μπάιντεν να υπόσχεται ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν.

Στη Γάζα το Ισραήλ συνεχίζει αδιάκοπα τις επιχειρήσεις του – και τους βομβαρδισμούς – παρά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου ότι πρέπει να πάρει όλα τα μέτρα για την αποτροπή γενοκτονίας στη Λωρίδα.

Συνεχίζονται οι συζητήσεις για νέα συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και ανταλλαγής ομήρων – κρατουμένων, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να περιγράφει τις συζητήσεις ως «εποικοδομητικές», αλλά να παραδέχεται ότι υπάρχει ακόμη χάσμα για να επιτευχθεί.

Την ίδια ώρα, υπουργοί τάχθηκαν υπέρ του επανεποικισμού της Γάζας, επιβεβαιώνοντας τους φόβους των Παλαιστίνιων. Αρκετές χώρες έχουν προχωρήσει στη διακοπή της χρηματοδότησης για την UNRWA.

Δείτε live

Δείτε live όλες τις εξελίξεις στο in

06:25 Δεν έχει τέλος η αιματοχυσία στη Γάζα

Διαβάστε για όλες τις νεότερες εξελίξεις εδώ

05:45 Η πιο επικίνδυνη κατάσταση από το 1973, λέει ο Μπλίνκεν

Η τρέχουσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι πιο επικίνδυνη παρά ποτέ τις τελευταίες τουλάχιστον τέσσερις δεκαετίες, έκρινε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Aντονι Μπλίνκεν.

«Θα υποστήριζα πως δεν έχουμε δει κατάσταση τόσο επικίνδυνη όσο αυτή που αντιμετωπίζουμε σήμερα στην περιοχή από τουλάχιστον το 1973. Μπορεί και πριν από τότε», ανέφερε ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ. «Αυτό είναι το περιβάλλον στο οποίο επιχειρούμε», πρόσθεσε.

Ο κ. Μπλίνκεν προφανώς αναφερόταν στον Οκτώβριο του 1973 όταν ξέσπασε ο Πόλεμος του Γιομ Κιπούρ (περισσότερα εδώ).

05:15 Διακόπτει τη χρηματοδότηση της UNRWA και η Νέα Ζηλανδία

Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε την αναστολή της χρηματοδότησης που διαθέτει στην υπηρεσία του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), μετά την κατηγορία των αρχών του Ισραήλ πως ορισμένοι εργαζόμενοί της ενεπλάκησαν στην επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου.

Ο πρωθυπουργός Κρίστοφερ Λάξον (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters/David Rowland) διευκρίνισε πως η παύση της χρηματοδότησης θα διαρκέσει όσο ερευνώνται οι κατηγορίες, τις οποίες χαρακτήρισε «εξαιρετικά σοβαρές».

04:45 Οι ΗΠΑ δεν θέλουν πόλεμο με το Ιράν, αλλά θα απαντήσουν…

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι δεν πιστεύει πως το Ιράν επιδιώκει πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες και πως ούτε η Ουάσιγκτον θέλει πόλεμο.

Η εκπρόσωπος του Πενταγώνου Σαμπρίνα Σινγκ κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι επέτρεψε σε ομάδες να επιτεθούν στη βάση των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ιορδανία και ανέφερε ότι αυτή η επίθεση φέρει το «αποτύπωμα» της υποστηριζόμενης από το Ιράν Κατάεμπ Χεζμπολάχ.

«Δεν επιδιώκουμε πόλεμο, αλλά θ’ αναλάβουμε δράση και θ’ απαντήσουμε στις επιθέσεις κατά των δυνάμεών μας», τόνισε (περισσότερα εδώ).

04:05 Την Kataib Hesbollah υποψιάζονται οι ΗΠΑ ως την οργάνωση που στόχευσε και χτύπησε αμερικανικό στροτόπεδο στα σύνορα Συρίας-Ιορδανίας

Παρότι ΗΠΑ και Ιράν αναφέρουν σε όλους τους τόνους πως θέλουν ειρήνη, κατά πάσα πιθανότητα προετοιμάζονται για πόλεμο δι αντιπροσώπων. Δηλαδή οι σιιτικές δυνάμεις να χτυπούν αμερικανικά στρατόπεδα σε Ιράκ και Συρία και οι ΗΠΑ να χτυπούν στόχους με ιρανούς συμβούλους σε χώρες εκτός του Ιράν.

Το Πεντάγωνο δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν πιστεύει ότι το Ιράν επιδιώκει πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, προσθέτοντας ότι ούτε οι ΗΠΑ επιδιώκουν πόλεμο, μόλις μία ημέρα μετά την επιχείρηση της Ισλαμικής Αντίστασης στο Ιράκ που σκότωσε τρεις Αμερικανούς στρατιώτες και τραυμάτισε δεκάδες άλλους στην περιοχή των συνόρων Ιορδανίας-Συρίας. Η εκπρόσωπος του Πενταγώνου Σαμπρίνα Σινγκ κατηγόρησε το Ιράν ότι διευκολύνει ομάδες που επιτίθενται στις Ηνωμένες Πολιτείες στη Μέση Ανατολή, υποστηρίζοντας ότι η τελευταία επίθεση φέρει τα «ίχνη» της ιρακινής Kataib Hezbollah (Ταξιαρχίες της Χεζμπολάχ). «Δεν επιδιώκουμε τον πόλεμο, αλλά θα αναλάβουμε δράση και θα απαντήσουμε στις επιθέσεις εναντίον των δυνάμεών μας», δήλωσε η Σινγκ.

«Χρησιμοποιήσαμε τις μέγιστες δυνατότητές μας όσον αφορά το θέμα της Παλαιστίνης και τον τερματισμό του πολέμου του (ισραηλινού) καθεστώτος κατά της Γάζας. Η άποψη του Ιράν εξακολουθεί να είναι σαφής: Η σταθερότητα στην περιοχή είναι προς το συμφέρον όλων των μερών. Πρέπει να μπει τέλος σε αυτό το έγκλημα πολέμου, να μπει τέλος στην πολιορκία της Γάζας και να μπει τέλος στην κακή πολιτική του εκτοπισμού του λαού της Γάζας», τόνισε με την σειρά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν Καναάνι.

«Πιστεύουμε ότι αυτές οι θέσεις του Ιράν είναι απολύτως βασισμένες σε αρχές και λογικές. Πρέπει να δώσουμε προσοχή στη ρίζα (αιτία) της κρίσης. Δεν επιθυμούμε ένταση με καμία πλευρά, ούτε καν με την Αμερική», τόνισε ο Ιράν.

03:45 UNRWA: «Υπάρχει χρηματοδότηση έως το τέλος Φεβρουαρίου»

Εν μέσω αυξανόμενου αριθμού χωρών που σταματούν τα κονδύλια της UNRWA, η οργάνωση δηλώνει ότι κινδυνεύει να κλείσει από τον επόμενο μήνα. Η UNRWA, η παλαιστινιακή υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες, δήλωσε ότι αν δεν συνεχιστεί η χρηματοδότησή της, δεν θα είναι σε θέση να συνεχίσει τις δραστηριότητές της στη Γάζα και σε ολόκληρη την περιοχή πέραν του τέλους Φεβρουαρίου.

Αυτό συμβαίνει καθώς μια σειρά από χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γερμανίας και της Βρετανίας, με πολλές άλλες να προστίθενται σήμερα, έχουν διακόψει τη χρηματοδότησή τους προς τον οργανισμό αρωγής μετά τις καταγγελίες ότι 12 υπάλληλοι της UNRWA συμμετείχαν στην επιχείρηση Al-Aqsa Flood.

03:20 Φρουροί της Επανάστασης: Το Ιράν κατάσχει τάνκερ άγνωστης σημαίας και πλοιοκτησίας, συλλαμβάνει 14 μέλη του πληρώματος

Το Ιράν ισχυρίζεται ότι το ξένο πετρελαιοφόρο μετέφερε «λαθραία καύσιμα», λέει ότι το πλήρωμα στο πλοίο έχει καταγωγή από δύο ασιατικές χώρες. Το Ιράν υποστήριξε την Κυριακή ότι κατέλαβε ένα ξένο πετρελαιοφόρο, το οποίο κατηγορεί ότι μετέφερε λαθραία καύσιμα, λέγοντας ότι κράτησε 14 μέλη του πληρώματος, όπως μετέδωσε το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim και επιβεβαιώνει το έτερο ημιεπίσημο Ιρανικό πρακτορείο MEHR.

Το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης κατέλαβε το ανώνυμο τάνκερ το πρωί της Κυριακής, ανέφερε το πρακτορείο και ισχυρίστηκε ότι μετέφερε 2 εκατομμύρια λίτρα λαθραίου ντίζελ. Κατασχέθηκε με δικαστική απόφαση 60 μίλια ανοικτά των ακτών του Bandar-e-Bushehr. Το πλήρωμα του πλοίου, το οποίο σύμφωνα με το δημοσίευμα ήταν ασιατικής καταγωγής, συνελήφθη.

Τα καύσιμα κατασχέθηκαν και παραδόθηκαν στην Εθνική Εταιρεία Διύλισης και Διανομής Πετρελαίου της Μπουσέχρ

02:55 Περισσότεροι από 1.000 μουσικοί από τη διοργανώτρια χώρα της Eurovision, τη Σουηδία, υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή με την οποία ζητούν να αποκλειστεί το Ισραήλ από τη φετινή διοργάνωση του διαγωνισμού τραγουδιού λόγω του βάναυσου πολέμου στη Γάζα

Δημοσιευμένη στη σουηδική εφημερίδα Aftonbladet, η ανοιχτή επιστολή αναφέρει ότι επιτρέποντας στο Ισραήλ να συμμετάσχει, η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) «επιδεικνύει ένα αξιοσημείωτο διπλό πρότυπο που υπονομεύει την αξιοπιστία του οργανισμού».

Η επιστολή, που δημοσιεύθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας, ανέφερε ανάμεσα στα άλλα το εξής σύμφωνα με τον Guardian: «Το γεγονός ότι χώρες που θέτουν τον εαυτό τους υπεράνω του ανθρωπιστικού δικαίου είναι ευπρόσδεκτες να συμμετέχουν σε διεθνείς πολιτιστικές εκδηλώσεις ευτελίζει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και καθιστά τα δεινά των θυμάτων αόρατα».

Στους υπογράφοντες περιλαμβάνονται διεθνώς επιτυχημένοι καλλιτέχνες, όπως οι τραγουδίστριες Robyn και Fever Ray, το φολκ ντουέτο First Aid Kit, και πρώην Σουηδοί διαγωνιζόμενοι της Eurovision, όπως ο Eric Saade και η Malena Ernman, η μεσόφωνος τραγουδίστρια της όπερας που είναι επίσης μητέρα της ακτιβίστριας για το κλίμα Greta Thunberg. Η επιστολή έρχεται μετά από ένα παρόμοιο ψήφισμα που υπογράφηκε από περίπου 1.400 καλλιτέχνες από τη Φινλανδία και την Ισλανδία, οι οποίοι επίσης ζήτησαν να αποκλειστεί το Ισραήλ από τον διαγωνισμό τραγουδιού, ο οποίος θα διεξαχθεί στο Μάλμε από τις 7 έως τις 11 Μαΐου.

02:40 Τα ισραηλινά στρατεύματα θα αναλάβουν δράση σύντομα στα σύνορα με τον Λίβανο, λέει ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ

Τα ισραηλινά στρατεύματα, όπως μεταφέρει το πρακτορείο Reuters, «πολύ σύντομα θα αναλάβουν δράση» κοντά στα βόρεια σύνορα της χώρας με τον Λίβανο, δήλωσε απόψε ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, καθώς οι εντάσεις αυξάνονται εν μέσω του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα.

Ο Γκαλάντ δήλωσε στα στρατεύματα κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας ότι άλλα αναπτύσσονται στα βόρεια του Ισραήλ. «Πολύ σύντομα θα αναλάβουν δράση… έτσι ώστε οι δυνάμεις στο βορρά να ενισχυθούν», δήλωσε ο Γκαλάντ. «Οι δυνάμεις που βρίσκονται κοντά σας… εγκαταλείπουν το πεδίο και κινούνται προς το βορρά και προετοιμάζονται για το τι θα ακολουθήσει», είπε.

Πρόσθεσε ότι οι έφεδροι θα απελευθερωθούν σταδιακά «για να προετοιμαστούν και να έρθουν έτοιμοι» για μελλοντικές επιχειρήσεις.

02:20 Η Ερυθρά Ημισέληνος λέει ότι έχασε επαφή με το πλήρωμα που προσπαθούσε να σώσει κορίτσι στη Γάζα

Η PRCS είχε δηλώσει ότι προσπαθούσε να διασώσει μια εξάχρονη που είχε παγιδευτεί στο αυτοκίνητο της οικογένειάς της μετά την επίθεση που δέχθηκε το όχημα από τις ισραηλινές δυνάμεις στην πόλη της Γάζας.

Η PRCS εξέδωσε τώρα μια ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση. Έξι από τα μέλη της οικογένειας του κοριτσιού σκοτώθηκαν στην επίθεση και το κορίτσι ήταν η μόνη επιζών στο αυτοκίνητο, σύμφωνα με την PRCS. «Η Χιντ παρέμεινε για ώρες παρακαλώντας τις ομάδες μας να την προσεγγίσουν και να την απομακρύνουν από την περιοχή που είναι περικυκλωμένη από ισραηλινά τανκς».

Η PRCS δήλωσε ότι μετά από ώρες συντονισμού, οι διασώστες της έφτασαν στην περιοχή όπου βρισκόταν το κορίτσι. «Έκτοτε, χάσαμε την επαφή με την ομάδα και μέχρι στιγμής δεν είμαστε σίγουροι αν οι ομάδες μας έφτασαν επιτυχώς στο κορίτσι», ανέφερε.

02:00 Οι New York Times δεν μπορούσαν να υποστηρίξουν με αποδείξεις podcast το οποίο ανέφερε πως οι μαχητές της Χαμάς οπλοποίησαν τον βιασμό και το κατέβασαν εν μέσω σφοδρής εσωτερικής και εξωτερικής κριτικής

Οι New York Times απέσυραν ένα επεισόδιο υψηλής ακροαματικότητας του podcast «The Daily» σχετικά με τη σεξουαλική βία που διαπράττει η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, εν μέσω μιας έντονης εσωτερικής συζήτησης σχετικά με τη δύναμη της αρχικής αναφοράς της εφημερίδας για το θέμα, δήλωσαν πηγές της αίθουσας σύνταξης των Times στο The Intercept. Το επεισόδιο είχε προγραμματιστεί για τις 9 Ιανουαρίου και βασιζόταν σε ένα εξέχον άρθρο με επικεφαλής τον βραβευμένο με Πούλιτζερ Τζέφρι Γκέτλμαν, το οποίο υποστήριζε ότι η Χαμάς χρησιμοποιούσε συστηματικά τη σεξουαλική βία ως όπλο πολέμου.

Οι Jeffrey Gettleman, Anat Schwartz και Adam Sella πέρασαν αρκετές εβδομάδες και πραγματοποίησαν 150 συνεντεύξεις για να αναφέρουν ως συμπέρασμα πώς η Χαμάς χρησιμοποίησε ως όπλο τη σεξουαλική βία κατά τη διάρκεια της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου. Κανένα συνεντευξιαζόμενο πρόσωπο δεν έκανε καταγγελία στην αστυνομία ή σε αρχές που ερευνούν τις επιθέσεις, ενώ κανένα πρόσωπο δεν αναφέρθηκε στον εαυτό του ως θύμα. Δεν μπορεί ακόμα να διαψευστεί πως δεν υπήρξαν επιθέσεις, όμως με σιγουριά καμία μαρτυρία από όσες παρουσιάστηκαν δεν έχει γίνει αποδεκτή ως αξιόπιστη. Μετά τις ψευδείς ειδήσεις με «μωρά που οι μαχητές της Χαμάς έβαλαν στο φούρνο» είναι η δεύτερη περίπτωση που αποδομείται κάτι που παρουσιάζεται ως σίγουρο.

Το ένα φερόμενο ως θύμα δήλωσε πως χειραγωγήθηκε από τους δημοσιογράφους και ανακάλεσε την μαρτυρία, έτερος μάρτυρας ανακάλεσε πως είδε μαχητές της Χαμάς, ενώ μάρτυρας που σε 4 συνεντεύξεις δεν είχε καμία μαρτυρία για βιασμούς, ήταν μάρτυρας σε βιασμό στην 5η συνέντευξη, ενώ ο φίλος του που βρήκαν καταφύγιο μαζί, δεν προέβη σε καμία αντίστοιχη μαρτυρία.

01:40 «Κρύφτηκε» πίσω από αμερικάνικο drone το drone της Ισλαμικής Αντίστασης στο Ιράκ για να καμουφλάρει το ίχνος του

Αραβικές σελίδες αναφέρουν πώς το μη επανδρωμένο αεροσκάφος που σκότωσε τρεις Αμερικανούς στρατιώτες την Κυριακή κατάφερε να αποφύγει τον εντοπισμό ακολουθώντας ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος που επέστρεφε στη βάση στην Ιορδανία την ίδια στιγμή.

Η επίθεση που σημειώθηκε στην κατοχική βάση Tower 22, που βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ Συρίας και Ιορδανίας, είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις Αμερικανοί στρατιωτικοί και να τραυματιστούν από 34 έως 40. Η Washington Post ανέφερε ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπληξε τους στρατώνες στη βάση, προκαλώντας τραυματισμούς που κυμαίνονται από κοψίματα, μώλωπες και εγκεφαλικές κακώσεις, ορισμένοι από τους οποίους χρειάστηκαν ιατρική διακομιδή. Το CNN περιέγραψε την επιχείρηση ως «σημαντική κλιμάκωση», σημειώνοντας ότι δεν είναι σαφές γιατί η αεράμυνα δεν κατάφερε να αναχαιτίσει το drone.

01:19 Άντονι Μπλίνκεν: «Έγινε πολύ σημαντική, παραγωγική δουλειά. Και υπάρχει πραγματική ελπίδα για το μέλλον»

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν εκφράζει την ελπίδα για μια συμφωνία για την παύση των μαχών στη Γάζα με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ομήρων, μετά από συνομιλίες στο Παρίσι στις οποίες συμμετείχαν ο διευθυντής της CIA καθώς και αξιωματούχοι του Κατάρ, της Αιγύπτου και του Ισραήλ.

«Έγινε πολύ σημαντική, παραγωγική δουλειά. Και υπάρχει πραγματική ελπίδα για το μέλλον», λέει ο Μπλίνκεν στους δημοσιογράφους μετά από συνάντηση που είχε νωρίτερα στην Ουάσιγκτον με τον πρωθυπουργό του Κατάρ.

«Η Χαμάς θα πρέπει να λάβει τις δικές της αποφάσεις. Μπορώ απλώς να σας πω ότι υπάρχει καλή, ισχυρή ευθυγράμμιση μεταξύ των εμπλεκόμενων χωρών ότι πρόκειται για μια καλή, ισχυρή πρόταση», δήλωσε ο Μπλίνκεν.

00:55 Ο ισραηλινός στρατός δεν θα επιτρέψει σε εποίκους να ξαναχτίσουν τα σπίτια τους μέσα στην καταπατημένη Λωρίδα της Γάζας

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant δήλωσε σε Αμερικανούς αξιωματούχους την περασμένη εβδομάδα ότι ο ίδιος και ο ισραηλινός στρατός δεν θα επιτρέψουν την ανοικοδόμηση παράνομων φυλακίων ή οικισμών από Ισραηλινούς εποίκους εντός της Λωρίδας της Γάζας, δήλωσαν τέσσερις Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι στο Axios.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανησυχεί ότι μια νεκρή ζώνη ενός χιλιομέτρου που σχεδιάζει να δημιουργήσει το Ισραήλ στο εσωτερικό της Γάζας θα χρησιμοποιηθεί για την ανοικοδόμηση των οικισμών που διαλύθηκαν κατά τη διάρκεια της ισραηλινής αποχώρησης του 2005 από τον θύλακα.

Η ανησυχία αυτή έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, αφότου το λόμπι των εποίκων στο Ισραήλ και μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού άρχισαν να αυξάνουν την πίεση και να ζητούν την πλήρη κατοχή της Γάζας και την ανοικοδόμηση των οικισμών.

00:40 Διέρρευσε ο φάκελος των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ για την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες

Το Ισραήλ ισχυρίζεται πως έχει στοιχεία για τους 190 από τους 13.000 εργαζόμενους της UNWRA στη Γάζα, εκ των οποίων γνωρίζει το όνομα ή έχει φωτογραφία για 11. Το Reuters που έχει γίνει αποδέκτης του φακέλου, δεν έχει καταφέρει να ταυτοποιήσει ή να επιβεβαιώσει την συμμετοχή εργαζομένων του ΟΗΕ σε εγκλήματα. Επιβεβαίωσε όμως πως τα στοιχεία αφορούν 190 άτομα με κατηγορίες για συμμετοχή στην Χαμάς ή την Ισλαμική Τζιχάντ ή για διευκόλυνση των μαχητών των οργανώσεων.

Τυπικά οι εργαζόμενοι του ΟΗΕ οφείλουν να δείχνουν ουδετερότητα, όμως στην αποκλεισμένη για 17 χρόνια Λωρίδα της Γάζας ο ΟΗΕ δεν μπορούσε να προσλάβει άτομα άλλων εθνικοτήτων, καθώς δεν επιτρέπονταν η είσοδος, με αποτέλεσμα να μπορεί να προσλάβει μόνο Παλαιστινίους κατοίκους της Γάζας. Ο φάκελος παρουσιάστηκε στο Reuters από πηγή που δεν μπορούσε να προσδιοριστεί με βάση το όνομα ή την εθνικότητά της. Η πηγή δήλωσε ότι η έκθεση είχε συνταχθεί από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες και είχε κοινοποιηθεί στις ΗΠΑ, οι οποίες την Παρασκευή ανέστειλαν τη χρηματοδότηση της UNRWA.

00:20 Δημοσιοποιήθηκαν ονόματα και φωτογραφίες των τριών αμερικανών στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους στα σύνορα Ιορδανίας-Συρίας

Πρόκειται για τον Λοχία William Jerome Rivers, 46 ετών, από το Carrollton, της Τζόρτζια, για την στρατιώτη Kennedy Ladon Sanders, 24 ετών, από το Waycross της πολιτείας της Καλιφόρνια και την Breonna Alexsondria Moffett, 23 ετών, από τη Σαβάνα της Τζόρτζια.

23:59 Φωτογραφίες παιδιών που σκοτώθηκαν στη Γάζα προβάλλονται σε νοσοκομείο του Λονδίνου

Το νοσοκομείο St. Thomas στο Λονδίνο παρουσιάζει εικόνες παιδιών από τη Γάζα που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν στον πόλεμο.

23:46 Ο Μπλίνκεν καλεί την UNRWA να ενεργήσει βάσει των «εξαιρετικά αξιόπιστων» ισχυρισμών

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εξετάσουν διεξοδικά τα βήματα που θα λάβει η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για την παροχή βοήθειας στους Παλαιστίνιους ως απάντηση στις «εξαιρετικά ανησυχητικές», όπως τις χαρακτήρισε, καταγγελίες ότι το προσωπικό της UNRWA εμπλέκεται στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν σε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στην Ουάσιγκτον τη Δευτέρα.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δήλωσε ότι θα διακόψει προσωρινά την πρόσθετη χρηματοδότηση της UNRWA μετά την παροχή πληροφοριών από το Ισραήλ σχετικά με τον υποτιθέμενο ρόλο ορισμένων μελών από το προσωπικό της οργάνωσης του ΟΗΕ στις 7 Οκτώβρη.

«Είναι επιτακτική ανάγκη η UNRWA να διεξάγει αμέσως, όπως είπε, έρευνα, να θέσει τους ανθρώπους προ των ευθυνών τους, όπως είναι απαραίτητο, και να αναθεωρήσει τις διαδικασίες της», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε συνέντευξη Τύπου.

Σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις για μια νέα συμφωνία ο Μπλίνκεν είπε:

«Πιστεύω ότι η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι – που μοιράζονται όλοι οι κρίσιμοι παράγοντες – είναι μια ισχυρή και πειστική πρόταση που προσφέρει κάποια ελπίδα ότι μπορούμε να επιστρέψουμε σε αυτή τη διαδικασία».

Ερωτηθείς σχετικά με μια πιθανή αμερικανική απάντηση κατά του Ιράν, ο Μπλίνκεν επέμεινε ότι μια τέτοια απάντηση θα μπορούσε να είναι πολυεπίπεδη, να έρθει σταδιακά και να διατηρηθεί με την πάροδο του χρόνου. Πρόσθεσε ότι η τρέχουσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι η πιο επικίνδυνη από το 1973 – «και αναμφισβήτητα ακόμη και πριν από αυτό».

23:35 Το σχέδιο του Κατάρ για τη συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς

Το Axios παρουσιάζει το σχέδιο του Κατάρ για τη σύναψη πιθανής συμφωνίας Ισραήλ – Χαμάς.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι διαμεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου σχεδιάζουν να παρουσιάσουν στη Χαμάς το πλαίσιο για διαπραγματεύσεις σχετικά με μια συμφωνία τριών φάσεων.

Η πρώτη φάση θα περιλαμβάνει παύση των μαχών για έξι εβδομάδες και την απελευθέρωση περίπου 40 ισραηλινών ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς με αντάλλαγμα την απελευθέρωση από το Ισραήλ ενός σημαντικού αριθμού παλαιστίνιων κρατουμένων, σύμφωνα με Ισραηλινούς και Καταριανούς αξιωματούχους.

Διαβάστε περισσότερα εδώ 

23:24 Επιδρομή με μπουλντόζες στην Τουλκαρέμ στη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις επιτίθενται για ακόμα μία φορά στην Τουλκαρέμ στη Δυτική Όχθη. Βίντεο δείχνει μπουλντόζες του στρατού να κάνουν επιδρομή στην Τουλκαρέμ.

23:10 Μπέρνι Σάντερς: «Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι απερίγραπτο – Οι ΗΠΑ είναι συνένοχες»

Ο προοδευτικός γερουσιαστής των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ λέει ότι η Ουάσιγκτον είναι «συνένοχη» στον «εφιάλτη» που εκτυλίσσεται στη Γάζα.

«Είναι καιρός οι ΗΠΑ να σταματήσουν να ζητούν από το Ισραήλ να κάνει το σωστό. Πρέπει να τους πούμε ότι αν δεν αλλάξουν πορεία, θα χάσουν την υποστήριξή μας», έγραψε ο Σάντερς σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν έχει υποστηρίξει ότι προτρέπει την ισραηλινή κυβέρνηση να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες μεταξύ των αμάχων και να επιτρέψει την παροχή περισσότερης βοήθειας στη Γάζα, αλλά Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν αποκλείσει τη διακοπή ή την επιβολή όρων στη βοήθεια προς το Ισραήλ.

Αντίθετα, η Ουάσιγκτον έσπευσε να αναστείλει τη βοήθεια προς την UNRWA μετά από ανεπιβεβαίωτους ισχυρισμούς ότι ορισμένα άτομα που εργάζονται για την υπηρεσία του ΟΗΕ συμμετείχαν στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

22:55 Χαμάς: Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι υπεύθυνη για την περιφερειακή κλιμάκωση – Καμία συμφωνία αν το Ισραήλ δεν αποσυρθεί από τη Γάζα

Σε κοινή ανακοίνωση της Χαμάς και του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης επανέλαβαν ότι το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει την επίθεσή του στη Γάζα και να αποσυρθεί από τη λωρίδα πριν από οποιαδήποτε ανταλλαγή αιχμαλώτων.

Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς Οσάμα Χαμντάν, μιλώντας από τη Βηρυτό, δήλωσε ότι η Χαμάς δεν έχει λάβει ακόμη προσφορά. «Όσα δηλώνονται από τα μέσα ενημέρωσης του εχθρού σχετικά με μια αναμενόμενη συμφωνία αποσκοπούν στην ικανοποίηση των οικογενειών όσων κρατούνται από την αντίσταση», δήλωσε ο Χαμντάν, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Είπε ακόμα ότι η Ουάσιγκτον τροφοδοτεί την αναταραχή σε ολόκληρη την περιοχή με την αδιάλλακτη υποστήριξή της στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Γάζας.

Ο Χαμντάν επέπληξε επίσης τις ΗΠΑ επειδή πιέζουν να απορρίψουν τη σύνδεση μεταξύ των επιθέσεων των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα και του πολέμου – «σαν να είχε δει η περιοχή αυτή τέτοιου είδους επιχειρήσεις πριν από την 7η Οκτωβρίου».

Οι ΗΠΑ διεξάγουν στρατιωτικά πλήγματα κατά των Χούθι. Έχουν επίσης στοχοθετήσει ομάδες που συνδέονται με το Ιράν στο Ιράκ και τη Συρία. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει υποσχεθεί να απαντήσει στην επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους που σκότωσε τρεις Αμερικανούς στρατιώτες κοντά στα σύνορα Ιορδανίας-Συρίας.

Επιπλέον, το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ ανταλλάσσουν σχεδόν καθημερινά πυρά. Το Ισραήλ δολοφόνησε έναν κορυφαίο αξιωματούχο της Χαμάς στη Βηρυτό στις αρχές Ιανουαρίου, διακινδυνεύοντας περαιτέρω μια ολοκληρωτική σύγκρουση με τη Χεζμπολάχ. Οι ΗΠΑ φάνηκε να χαιρετίζουν τη δολοφονία.

22:47 Το Πακιστάν λέει ότι οι περικοπές χρηματοδότησης της UNRWA είναι «αδικαιολόγητες»

Το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για την απόφαση αρκετών δυτικών χωρών να αναστείλουν τη χρηματοδότηση της UNRWA λόγω των ισχυρισμών ότι ορισμένα μέλη της υπηρεσίας του ΟΗΕ εμπλέκονται στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

«Η χρονική στιγμή αυτής της αναστολής είναι βαθιά ανησυχητική, καθώς πραγματοποιείται εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου, του εκτοπισμού και της δυστυχίας του λαού της Γάζας, ο οποίος εξαρτάται από την κρίσιμη βοήθεια της UNRWA για την καθημερινή του επιβίωση», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

«Ως ο κύριος ανθρωπιστικός οργανισμός στη Γάζα, η UNRWA χρησιμεύει ως σανίδα σωτηρίας για πάνω από δύο εκατομμύρια ανθρώπους, παρέχοντας στέγη και παρέχοντας ζωτικής σημασίας τρόφιμα και υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, ακόμη και εν μέσω των πιο έντονων εχθροπραξιών.

Η απόφαση να ανασταλεί η χρηματοδότηση με αφορμή ισχυρισμούς εναντίον μιας μικρής ομάδας προσωπικού είναι αδικαιολόγητη».

22:35 Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης αποκαλεί την UNRWA «οργάνωση-βιτρίνα» της Χαμάς

Σε συνέδριο για ξένους δημοσιογράφους στην Ιερουσαλήμ, ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Eylon Levy δήλωσε ότι «η UNRWA είναι μια οργάνωση βιτρίνα της Χαμάς. Είναι η οργάνωση που χρησιμοποιεί η Χαμάς για να ξεπλένει πληροφορίες στα ξένα μέσα ενημέρωσης». Επικαλέστηκε το tweet που έγραψε και στη συνέχεια διέγραψε η οργάνωση σχετικά με τη Χαμάς που κατάσχεσε τη βοήθειά της, αναφέρει η Haaretz.

«Τώρα που μαθαίνουμε το βάθος της σήψης σε αυτή την οργάνωση, [με τη συμμετοχή στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου] μπορούμε να αρχίσουμε να τους θέτουμε προ των ευθυνών τους, ακόμη και αν έχουν τα γράμματα ΟΗΕ στο όνομά τους».

Το πάνελ συντόνισε η Maayan Jaffa-Hoffman της Jerusalem Post, ενώ συμμετείχαν επίσης και δημοσιογράφοι. Στο συνέδριο μίλησε ο αντισυνταγματάρχης Richard Hecht, καθώς και ο διευθυντής της GPO Nitzan Chen.

22:27 Στους 40 οι Αμερικανοί τραυματίες από την επίθεση με drone στην Ιορδανία – Μία γυναίκα ανάμεσα στους τρεις νεκρούς στρατιώτες

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών που τραυματίστηκαν από την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος κατά των αμερικανικών δυνάμεων που βρίσκονται στην Ιορδανία την Κυριακή έχει πλέον αυξηθεί σε 40.

Εν τω μεταξύ, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι οι τρεις Αμερικανοί στρατιώτες που σκοτώθηκαν στην Ιορδανία από την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος ανήκαν σε εφεδρική μονάδα του στρατού που εδρεύει στη Τζόρτζια, στις νότιες ΗΠΑ. Ανάμεσα στους νεκρούς στρατιώτες ήταν μια 24χρονη γυναίκα από το Γουέικρος της Τζόρτζια. Αναμένονται λεπτομέρειες για τους υπόλοιπους, αναφέρουν το Reuters και το Associated Press.

Η οικογένεια της γυναίκας εφέδρου του στρατού αποκάλυψε την ταυτότητά της. Πρόκειται για την Κένεντι Σάντερς, η οποία εντάχθηκε στο στρατό πριν από περίπου πέντε χρόνια και προσφέρθηκε εθελοντικά να πάει στη Μέση Ανατολή το περασμένο φθινόπωρο.

Ο πατέρας της, Σον Σάντερς, δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν υπήρχε καμία αίσθηση ότι η κόρη του βρισκόταν σε κίνδυνο όταν μίλησε τηλεφωνικά με μέλη της οικογένειας το Σάββατο. Σχεδίαζαν να γιορτάσουν την επιστροφή της στο σπίτι τον Ιούνιο.

22:19 Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τέσσερις Παλαιστίνιους στην Ντούρα της Χεβρώνας από την αρχή του έτους

Ο Khaled Dudin, εκτελών χρέη δημάρχου της Χεβρώνας, λέει επίσης ότι 11 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί από την 1η Ιανουαρίου σε αυτό που περιγράφει ως σχεδόν καθημερινές επιδρομές στην Ντούρα και σε άλλες πόλεις και χωριά στην επαρχία της Χεβρώνας.

«Σήμερα, ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν για άλλη μια φορά στην Ντούρα χωρίς κανέναν λόγο. Πυροβόλησαν αδιάκριτα εναντίον πολιτών, σκοτώνοντας δύο νεαρούς άνδρες και τραυματίζοντας άλλους τρεις», δήλωσε στο Al Jazeera.

«Ο ισραηλινός στρατός προσπαθεί να προκαλέσει τον κόσμο αλλά και να διεκδικήσει την κυριαρχία του στη Χεβρώνα. Θέλει επίσης να κάνει τη ζωή των Παλαιστινίων εδώ άθλια, επιβάλλοντας περιορισμούς στην κυκλοφορία και καταστρέφοντας την οικονομία», πρόσθεσε ο Dudin.

22:07 Συνάντηση του πρωθυπουργού του Κατάρ με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ

Ο Σεΐχης Μοχάμεντ, ο οποίος εκτελεί και χρέη υπουργού Εξωτερικών, συναντήθηκε με τον Άντονι Μπλίνκεν στην Ουάσιγκτον, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ.

Οι δύο διπλωμάτες συζήτησαν «τις τελευταίες εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας και τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και την ανάγκη να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για την παλαιστινιακή υπόθεση», αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Πρόσθεσε ότι οι δύο τόνισαν τη διασφάλιση της συνεχούς παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Ο σεΐχης Μοχάμεντ καταδίκασε επίσης τη φονική επίθεση κατά των αμερικανικών δυνάμεων στην Ιορδανία, χαρακτηρίζοντάς την παραβίαση της κυριαρχίας του βασιλείου.

21:59 Η Γαλλία καταδικάζει το ισραηλινό συνέδριο για την επανεγκατάσταση στη Γάζα

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει ότι περιμένει από τις «ισραηλινές αρχές να καταγγείλουν ξεκάθαρα» τη θέση των αξιωματούχων που συμμετείχαν χθες στην εκδήλωση στην Ιερουσαλήμ, όπου συζητήθηκε επίσης ο μαζικός εκτοπισμός των Παλαιστινίων της Γάζας.

«Δεν εναπόκειται στην ισραηλινή κυβέρνηση να αποφασίσει πού θα ζήσουν οι Παλαιστίνιοι στη γη τους», αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του. «Το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας και των κατοίκων της εμπίπτει στο πλαίσιο ενός ενιαίου παλαιστινιακού κράτους που θα ζει ειρηνικά και με ασφάλεια δίπλα στο Ισραήλ».

21:45 Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Ισραήλ καλεί τα θύματα σεξουαλικών επιθέσεων της Χαμάς να «σπάσουν τη σιωπή τους»

Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP μετέδωσε ότι μια απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών που επισκέφθηκε τη Δευτέρα το Ισραήλ κάλεσε τα θύματα της φερόμενης σεξουαλικής επίθεσης κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου να «σπάσουν τη σιωπή τους», καθώς άρχισε να συλλέγει λεπτομέρειες γύρω από αυτήν.

«Σας παρακαλώ να εμφανιστείτε, σας παρακαλώ να σπάσετε τη σιωπή σας», δήλωσε η Pramila Patten, η απεσταλμένη του ΟΗΕ για τη σεξουαλική βία σε συγκρούσεις, υποσχόμενη να «διασφαλίσει ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη».

21:30 Κατάρ: «Η UNRWA δεν μπορεί να τιμωρηθεί» – Τι λέει ο πρωθυπουργός για τις διαπραγματεύσεις

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ Σεΐχης Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για να συναντηθεί με κορυφαίους αξιωματούχους των ΗΠΑ. Μίλησε σε εκδήλωση που διοργάνωσε η δεξαμενή σκέψης Atlantic Council.

Ακολουθούν ορισμένες από τις βασικές δηλώσεις που έκανε:

Σχετικά με τη συμφωνία για τους αιχμαλώτους: «Η πρόοδος που έχουμε σημειώσει τις τελευταίες δύο εβδομάδες, μας έχει φέρει σε πολύ καλύτερη θέση. Χθες, σημειώθηκε καλή πρόοδος για να επανέλθουν τα πράγματα στη θέση τους. Ελπίζουμε να μεταβιβάσουμε αυτή την πρόταση στη Χαμάς και να την φέρουμε σε ένα σημείο όπου θα συμμετάσχει θετικά και εποικοδομητικά στη διαδικασία».

Σχετικά με τις περικοπές της UNRWA: «Η UNRWA δεν μπορεί να τιμωρηθεί εξαιτίας των πράξεων ορισμένων υπαλλήλων. Πρώτα απ’ όλα, δεν γνωρίζουμε ακόμη για τους ισχυρισμούς μέχρι να βγει η έρευνα. Εάν πρόκειται για τη συμπεριφορά ενός ατόμου ή μιας μικρής ομάδας ανθρώπων ανάμεσα σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που εργάζονται στην UNRWA, αυτό δεν μπορεί να είναι ένας τρόπος για να χαρακτηριστεί ολόκληρη η υπηρεσία υπεύθυνη για μια τέτοια πράξη».

Σχετικά με τη βοήθεια προς τη Γάζα: «Οι άνθρωποι στη Γάζα πεθαίνουν από την πείνα- έχουμε δει ότι τα δεινά που περνούν είναι πρωτοφανή… Δυστυχώς, [η ανθρωπιστική βοήθεια] χρησιμοποιείται συνεχώς ως διαπραγματευτικό χαρτί».

Για την επίθεση κατά των αμερικανικών στρατευμάτων: «Καταδικάζουμε κάθε πράξη που προσπαθεί να υπονομεύσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή- αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Προκειμένου να σώσουμε την περιοχή από περισσότερα δεινά και κλιμάκωση, πρέπει να βρούμε μια λύση για αυτό που συμβαίνει στη Γάζα».

21:18 Η Νάνσι Πελόζι λέει σε διαδηλωτές που ζητούν κατάπαυση πυρός να… «πάνε πίσω στην Κίνα»

Η πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι προσπαθεί να διώξει τους διαδηλωτές που ζητούν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, λέγοντάς τους «Πηγαίνετε πίσω στην Κίνα, όπου είναι τα κεντρικά σας γραφεία».

Η Πελόζι έχει αναφερθεί επίσης στις διαδηλώσεις αλληλεγγύης στη Γάζα ως υποστηριζόμενες και χρηματοδοτούμενες από τη Ρωσία του Πούτιν.

Η αντίδραση της Πελόζι καταγράφηκε σε βίντεο και έχει δημοσιευτεί από πολλούς χρήστες στα social media.

21:12 Λευκός Οίκος: Οι ΗΠΑ θα απαντήσουν «κατάλληλα» στην επίθεση αλλά δεν επιδιώκουν πόλεμο με το Ιράν

Ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, ενημερώνει αυτή την ώρα τους δημοσιογράφους για την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος που έπληξε στρατιωτικό φυλάκιο στην Ιορδανία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις Αμερικανοί στρατιωτικοί και να τραυματιστούν δεκάδες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ και η πρώτη κυρία στέλνουν τα συλλυπητήριά τους στις οικογένειες των στρατιωτών που σκοτώθηκαν στην επίθεση και εύχονται πλήρη ανάρρωση σε όσους τραυματίστηκαν, δήλωσε ο Κίρμπι.

Οι στρατιώτες που βρίσκονταν στο φυλάκιο της ερήμου στην Ιορδανία διεξήγαγαν μια «ζωτικής σημασίας αποστολή» στην περιοχή με στόχο να βοηθήσουν τις ΗΠΑ να συνεργαστούν με τους εταίρους τους για την αντιμετώπιση του Isis, είπε. «Αυτή η αποστολή πρέπει να συνεχιστεί και θα συνεχιστεί», είπε, προσθέτοντας:

«Δεν επιδιώκουμε άλλον πόλεμο. Δεν επιδιώκουμε την κλιμάκωση – αλλά θα κάνουμε οπωσδήποτε ό,τι απαιτείται για να προστατευτούμε για να συνεχίσουμε αυτή την αποστολή και να ανταποκριθούμε κατάλληλα σε αυτές τις επιθέσεις».

Ο Κίρμπι χαρακτήρισε την επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη το Σαββατοκύριακο ως «κλιμακούμενη», προσθέτοντας: «Μην γελιέστε, απαιτεί απάντηση». Δεν μίλησε για τη λήψη αποφάσεων από τον Τζο Μπάιντεν, αλλά δήλωσε: «Δεν επιδιώκουμε πόλεμο με το Ιράν».

21:04 Διεθνής Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού: Το σύστημα υγείας της Γάζας τα «πρόθυρα της κατάρρευσης»

Ο Jagan Chapagain, επικεφαλής της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εταιρειών Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC), προειδοποιεί ότι η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα βαθαίνει.

«Οι βασικές ανησυχίες περιλαμβάνουν το σύστημα υγείας στα πρόθυρα της κατάρρευσης, την ανησυχητική εξάπλωση των ασθενειών και τον κίνδυνο λιμού που αυξάνεται καθημερινά», έγραψε ο Chapagain σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Οι άνθρωποι στη Γάζα έχουν απόλυτη ανάγκη τη βοήθειά μας. Ζητώ συνεχή υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένων οικονομικών πόρων προς τις οργανώσεις που δραστηριοποιούνται επί τόπου, για την αντιμετώπιση των πιο επειγουσών αναγκών στην απαιτούμενη κλίμακα».

20:57 Οργισμένη ανακοίνωση 20 ΜΚΟ – Ζητούν από τα κράτη να επαναφέρουν τη χρηματοδότηση της UNRWA

Είκοσι ΜΚΟ εξέδωσαν κοινή δήλωση καταδίκης των χωρών που αποφάσισαν να σταματήσουν τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας του ΟΗΕ που είναι αφιερωμένη στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, προειδοποιώντας για τις δραματικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η κίνηση αυτή εν μέσω της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα.

«Είμαστε εξοργισμένοι που ορισμένοι δωρητές έχουν ενωθεί για να αναστείλουν τη χρηματοδότηση της UNRWA, του κύριου φορέα παροχής βοήθειας για εκατομμύρια Παλαιστίνιους στη Γάζα και την περιοχή. Αυτό συμβαίνει εν μέσω μιας ταχέως επιδεινούμενης ανθρωπιστικής καταστροφής στη Γάζα», δήλωσαν οι οργανώσεις.

Η δήλωση κάλεσε τα κράτη-χορηγούς να ανακαλέσουν τις αναστολές χρηματοδότησης και να «επιβεβαιώσουν εκ νέου την υποστήριξή τους στο ζωτικής σημασίας έργο που επιτελούν η UNRWA και οι εταίροι της για να βοηθήσουν τους Παλαιστίνιους να επιβιώσουν σε μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές καταστροφές της εποχής μας».

Οι ομάδες, στις οποίες περιλαμβάνονται το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων, η Oxfam και η Save the Children, ανέφεραν ότι οι χώρες θα πρέπει «να τηρήσουν τα καθήκοντά τους απέναντι στον παλαιστινιακό λαό και να αυξήσουν την ανθρωπιστική βοήθεια για τους πολίτες που έχουν απόλυτη ανάγκη στη Γάζα και την περιοχή».

20:43 Σε απεργία πείνας κατεβαίνουν οι υπάλληλοι της αμερικανικής κυβέρνησης

Οι υπάλληλοι της αμερικανικής κυβέρνησης σχεδιάζουν μια «ημέρα απεργίας πείνας για τη Γάζα» αυτή την εβδομάδα για να επιστήσουν την προσοχή στην ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή και να καταγγείλουν την πολιτική του Τζο Μπάιντεν σε σχέση με το Ισραήλ.

Εκπρόσωποι της οργάνωσης Feds United for Peace, μιας ομάδας αρκετών δεκάδων κυβερνητικών υπαλλήλων που είναι απογοητευμένοι από την κρίση στη Γάζα και οργάνωσαν νωρίτερα μέσα στον μήνα αποχή από τα καθήκοντά τους, δήλωσαν στον Guardian ότι την Πέμπτη τα μέλη της θα πραγματοποιήσουν απεργία πείνας για μία ημέρα.

Οι συμμετέχοντες ομοσπονδιακοί υπάλληλοι αναμένεται να εμφανιστούν στα γραφεία τους ντυμένοι στα μαύρα ή φορώντας μαντίλα keffiyeh ή άλλα σύμβολα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη.

Ένας ομοσπονδιακός υπάλληλος που μίλησε εκ μέρους της ομάδας δήλωσε ότι η μέρα αυτή είναι μια απάντηση στο Ισραήλ που χρησιμοποιεί «την πείνα ως όπλο πολέμου με την εσκεμμένη απαγόρευση εισόδου τροφίμων στη Γάζα», επικαλούμενος έκθεση του ΟΗΕ σύμφωνα με την οποία μέχρι και 2 εκατομμύρια άνθρωποι στην περιοχή κινδυνεύουν από λιμό.

Η ομάδα αναφέρει ότι τα μέλη της εκπροσωπούν περισσότερες από είκοσι υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων τα υπουργεία Άμυνας, Εσωτερικής Ασφάλειας και Εξωτερικών, και περιλαμβάνουν δημόσιους υπαλλήλους και πολιτικά διορισμένους. Αναμένουν τη συμμετοχή εκατοντάδων κυβερνητικών υπαλλήλων.

Μια αποχή που πραγματοποίησε η ομάδα νωρίτερα αυτό το μήνα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Ουάσιγκτον, με αξιωματούχους εθνικής ασφάλειας και από τα δύο κόμματα να επικρίνουν τις διαμαρτυρίες τους ως ανυπακοή.

20:38 Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα αυξήθηκε σε 26.637, αναφέρει το υπουργείο Υγείας της περιοχής, προσθέτοντας ότι 65.387 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινές επιθέσεις από τις 7 Οκτωβρίου.
  • Παρά τις διαμαρτυρίες της κυβέρνησης Μπάιντεν, ισραηλινοί πολιτικοί εξακολουθούν να ζητούν τη μείωση του πληθυσμού της Γάζας, μια πολιτική που σύμφωνα με ομάδες δικαιωμάτων ισοδυναμεί με εθνοκάθαρση.
  • Οι Ταξιαρχίες Κασάμ της Χαμάς δηλώνουν ότι στόχευσαν το Τελ Αβίβ με ρουκέτες ως απάντηση στις «σφαγές του Ισραήλ κατά των αμάχων».
  • Κράτη, ομάδες δικαιωμάτων και οργανώσεις αρωγής σε όλο τον κόσμο καταγγέλλουν τις περικοπές της δυτικής χρηματοδότησης προς την UNRWA, την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.
  • Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ δηλώνει ότι ακύρωσε τις συναντήσεις που είχαν προγραμματιστεί για την Τετάρτη μεταξύ του επικεφαλής της UNRWA, Φιλίπ Λαζαρινί, και αξιωματούχων του υπουργείου του.

20:30 Η Χεζμπολάχ ισχυρίζεται ότι πραγματοποίησε επιθέσεις εναντίον ισραηλινών δυνάμεων

Η λιβανέζικη οργάνωση δηλώνει ότι πραγματοποίησε αρκετές στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον ισραηλινών θέσεων σήμερα, συμπεριλαμβανομένης μιας επίθεσης με ρουκέτες εναντίον της βάσης Biranit.

Η Χεζμπολάχ δήλωσε επίσης ότι στόχευσε μια συγκέντρωση ισραηλινών στρατιωτών κοντά στο Ζεράιτ στον κεντρικό τομέα των συνόρων.

20:24 Πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά στη Δυτική Όχθη

Πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια αρκετών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη σήμερα, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

«Ένας άμαχος σκοτώθηκε από πυρά» στην πόλη Σιλουάντ, στην κεντρική Δυτική Όχθη, αυξάνοντας σε πέντε τον αριθμό των νεκρών σήμερα, σύμφωνα με το υπουργείο.

Ένας μέλος του δημοτικού συμβουλίου της Σιλουάντ επιβεβαίωσε τον θάνατο του Αμπντούλ Ραχμάν Χαμέντ 19 ετών, κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης στο χωριό αυτό νωρίς το απόγευμα.

Νωρίτερα σήμερα, το υπουργείο ανακοίνωσε τον θάνατο δύο ανδρών στη Ντούρα, στον νότο, αναφέρει το ΑΠΕ.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι διεξήγαγε εκεί «αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του στρατού, «ξέσπασε βίαιη ταραχή. Σχεδόν 80 άνθρωποι πήραν μέρος σε αυτήν. Πέτρες εκσφενδονίστηκαν προς τις ισραηλινές δυνάμεις, οι οποίες απάντησαν ανοίγοντας πυρ».

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε επίσης τον θάνατο του 16χρονου Ράνι Γιάσερ Χάλαφ αλ-Σάερ, ο οποίος σκοτώθηκε από τις δυνάμεις κατοχής στην Τεκόα, στον νότο. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι στρατιώτες «σκότωσαν έναν τρομοκράτη που προσπαθούσε να τους επιτεθεί με αιχμηρό αντικείμενο καθώς αυτοί φρουρούσαν την περιοχή».

Το υπουργείο ανακοίνωσε επίσης τον θάνατο του Θαέρ Νάιμ-Χάμο, 21 ετών, κατοίκου της αλ-Γιαμούν, κοντά στην Τζενίν (βόρεια). Κάτοικοι έκαναν λόγο για συλλήψεις και συγκρούσεις μέσα στη νύχτα.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Συλλόγου των Παλαιστινίων κρατουμένων, ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε τη χθεσινή νύχτα, Κυριακής προς Δευτέρα, 40 Παλαιστίνιους σε αρκετές περιοχές, αυξάνοντας σε 6.370 τον αριθμό των συλληφθέντων από τότε που άρχισε ο πόλεμος στη Γάζα.

Από την αρχή του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, περισσότεροι από 360 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη από τις ισραηλινές δυνάμεις, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Ραμάλα.

20:16 Η Σαουδική Αραβία προτρέπει τις χώρες να συνεχίσουν να στηρίζουν την UNRWA

Η Σαουδική Αραβία προέτρεψε τις χώρες να συνεχίσουν να στηρίζουν την UNRWA, αφού η υπηρεσία βοήθειας προειδοποίησε ότι δεν θα είναι σε θέση να συνεχίσει τις επιχειρήσεις στη Γάζα και σε ολόκληρη την περιοχή αν δεν συνεχιστεί η χρηματοδότηση.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας αναφέρεται ότι οι «διαδικασίες επανεξέτασης και διερεύνησης» που σχετίζονται με τους ισχυρισμούς του Ισραήλ ότι αρκετοί υπάλληλοι της UNRWA συμμετείχαν στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου θα πρέπει να φέρουν «γεγονότα σε συνδυασμό με αποδείξεις».

Η δήλωση, που μεταδόθηκε από το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο Τύπου, υπογράμμισε «τις ανθρώπινες θυσίες των εργαζομένων της UNRWA», συμπεριλαμβανομένων των θανάτων και των τραυματισμών, «λόγω των αδιάκριτων ισραηλινών βομβαρδισμών των κέντρων αρωγής στη Γάζα».

Οι υποστηρικτές της υπηρεσίας του ΟΗΕ θα πρέπει «να επιτελέσουν τον ρόλο τους στην υποστήριξη των ανθρωπιστικών καθηκόντων προς τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες», προκειμένου να «ανακουφιστούν οι επιπτώσεις της ανθρωπιστικής κρίσης στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη», προστίθεται.

20:10 Τρία μικρά σκάφη προσέγγισαν εμπορικό πλοίο ανοιχτά της Υεμένης

Η United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO) δήλωσε ότι έλαβε μια αναφορά ότι ένα εμπορικό πλοίο «προσεγγίστηκε από τρία μικρά σκάφη» περίπου 40 ναυτικά μίλια δυτικά του Al-Mukha της Υεμένης.

Σε δήλωση που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η UKMTO δήλωσε ότι η ομάδα ασφαλείας του εμπορικού πλοίου «έριξε προειδοποιητικές βολές» και «πραγματοποίησε μέτρα αυτοπροστασίας» για να αποτρέψει τα μικρά σκάφη.

Το πλοίο και το πλήρωμα αναφέρθηκαν ως ασφαλή και προχωρούν προς τον επόμενο λιμένα προσέγγισης, ανέφερε.

20:01 Ενημέρωση από το νοσοκομείο Νάσερ – Το κτίριο τρέμει από τους συνεχείς βομβαρδισμούς

  • Ο Ahmed Moghrabi, επικεφαλής του τμήματος πλαστικής χειρουργικής και εγκαυμάτων στο νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιουνίς, ενημέρωσε το Al Jazeera για την κατάσταση που επικρατεί εκεί.
  • Μπορώ να ακούσω τους βομβαρδισμούς από πολύ κοντά. Το κτίριο τρέμει συνεχώς. Το γυαλί από το παράθυρο έσπασε και βάλαμε ένα νάιλον για να καλύψουμε το κενό.
  • Είμαι ο μόνος χειρουργός εδώ στο νοσοκομείο στην ειδικότητά μου, την πλαστική και επανορθωτική χειρουργική. Έχουμε μόνο δύο ή τρεις ορθοπεδικούς γιατρούς και δύο γενικούς χειρουργούς – αυτό είναι όλο – αν δεν υπάρχουν ιατρικές προμήθειες ή τρόφιμα ή καθαρό νερό.
  • Είπα στην οικογένειά μου – μένουν στο νοσοκομείο μαζί μου – να μην τρώνε πολύ. Αν μπορείτε να τρώτε μια φορά την ημέρα, κάντε το, σας παρακαλώ.
  • Αν οι ισραηλινές δυνάμεις αρχίσουν να μπαίνουν στο νοσοκομείο, οι ασθενείς θα παραμείνουν στα κρεβάτια τους μέχρι να πεθάνουν. Είναι σαν μια ποινή εκτέλεσης. Έχουμε πολλούς ασθενείς στην κύρια μονάδα εντατικής θεραπείας, πολλούς που χρειάζονται χειρουργική επέμβαση. Όλοι τους θα πεθάνουν αν δεν έχουν την κατάλληλη φροντίδα.

19:50 Η Ισλανδία και η Φινλανδία εξετάζουν το ενδεχόμενο μποϊκοτάζ της Eurovision μετά την άρνηση της διοργάνωσης να αποβάλει το Ισραήλ

Η άρνηση της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης να αποβάλει το Ισραήλ από τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, που θα διεξαχθεί στη Σουηδία τον Μάιο, ώθησε την Ισλανδία και τη Φινλανδία να εξετάσουν το ενδεχόμενο μποϊκοτάζ της διοργάνωσης, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.

Το Παλαιστινιακό Συνδικάτο Δημοσιογράφων και η Παλαιστινιακή Εκστρατεία για το Μποϊκοτάζ του Ισραήλ είχαν απευθύνει έκκληση για την αποπομπή του Ισραήλ.

Η Haaretz ανέφερε ότι η Ισλανδία, η Φινλανδία, η Ολλανδία και η Νορβηγία είχαν προηγουμένως απειλήσει να μποϊκοτάρουν τον διαγωνισμό εάν επιτραπεί στη Ρωσία να συμμετάσχει, γεγονός που συμπίπτει με τη ρωσο-ουκρανική εισβολή το 2022. Η Ρωσία δεν συμμετείχε πράγματι για δύο συνεχόμενα χρόνια.

19:46 Νέα σενάρια για επέκταση του πολέμου στον Λίβανο – Μεταφορά στρατιωτών από τα σύνορα της Γάζας στα βόρεια του Ισραήλ

Ο ισραηλινός στρατός θα «αναλάβει δράση πολύ σύντομα» στο βόρειο τμήμα της χώρας, στα σύνορα με τον Λίβανο, όπου σημειώνονται καθημερινές ανταλλαγές πυρών με τη Χεζμπολάχ, δήλωσε σήμερα ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ.

Ο υπουργός ενημέρωσε τους στρατιώτες που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας ότι θα εγκαταλείψουν την περιοχή αυτή για να μετατεθούν στο βόρειο τμήμα του Ισραήλ.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ 

19:41 Παλαιστίνιος πρώην βουλευτής της Κνεσέτ: Δύο μέτρα και δύο σταθμά στην αντιμετώπιση της UNRWA και του Ισραήλ από τη Δύση

Ο Sami Abou Shahadeh, Παλαιστίνιος πρώην βουλευτής της Κνεσέτ, σημείωσε ότι οι κάτοικοι της Γάζας τιμωρούνται για τη φερόμενη συμμετοχή 12 υπαλλήλων της UNRWA στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου – ενώ 12 Ισραηλινοί υπουργοί, οι οποίοι καλούν σε εθνοκάθαρση των Παλαιστινίων, δεν έχουν αντιμετωπιστεί με κανενός είδους παγκόσμια οργή ή αντίδραση.

«Υπάρχουν εύλογες αποδείξεις ότι το Ισραήλ διέπραξε το έγκλημα της γενοκτονίας, όπως διερευνάται από το Διεθνές Δικαστήριο. Οι ίδιες χώρες διατηρούν άθικτες τις σχέσεις τους με το Τελ Αβίβ, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής βοήθειας», ανέφερε σε ανάρτησή του στο X.

«Έχει κανείς αμφιβολίες γιατί οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία, ο Καναδάς και η Γερμανία θεωρούνται μέρος του προβλήματος για τον Παγκόσμιο Νότο;»

19:30 Νέες αιχμές Νετανιάχου κατά Κατάρ – «Προειδοποιούσα για τον κίνδυνο από τη Χαμάς αλλά δεν είχα εσωτερική και διεθνή συναίνεση να προχωρήσω»

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σε συνέντευξή του στο βρετανικό TalkTV τη Δευτέρα ότι προειδοποιεί εδώ και χρόνια για τον επικείμενο κίνδυνο από τη Χαμάς, αλλά δεν μπόρεσε να δράσει εναντίον της λόγω πιέσεων τόσο από εσωτερικούς όσο και από διεθνείς παράγοντες.

Ο Νετανιάχου είπε ότι είχε αναγνωρίσει την απειλή από τη Χαμάς εδώ και χρόνια, αλλά επειδή η καταστροφή της  οργάνωσης «θα απαιτούσε τη θυσία εκατοντάδων στρατιωτών μας και… να έχουμε αρκετές απώλειες στον παλαιστινιακό πληθυσμό», δεν μπορούσε να επιτύχει εσωτερική ή διεθνή συναίνεση «για να πάμε και να καταστρέψουμε ουσιαστικά τη Χαμάς», καθώς «κανείς δεν θα καταλάβαινε γιατί το κάνουμε».

Ο Νετανιάχου ασχολήθηκε επίσης με την εμπλοκή του Κατάρ στον πόλεμο, λέγοντας: «Νομίζω ότι πρέπει να απαιτήσουμε από το Κατάρ, που φιλοξενεί τη Χαμάς – φιλοξενεί ηγέτες της Χαμάς, χρηματοδοτεί τη Χαμάς… να επιτύχει την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων μας». Ο Νετανιάχου κατηγόρησε επίσης το Al Jazeera που ανήκει στο Κατάρ ότι «διαστρεβλώνει την εικόνα», χαρακτηρίζοντάς το «σημαντική πηγή υποκίνησης στην περιοχή».

Όταν ρωτήθηκε αν θα υπάρξει πόλεμος με τη Χεζμπολάχ στο βορρά, ο Νετανιάχου είπε ότι «αυτό εξαρτάται από τη Χεζμπολάχ.» Οι 100.000 ισραηλινοί πολίτες που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους κατά μήκος των βόρειων συνόρων «θα επιστρέψουν όταν οι δυνάμεις της Χεζμπολάχ απομακρυνθούν από την άμεση περιοχή των συνόρων μας… είτε με διπλωματικά μέσα είτε με στρατιωτικά μέσα», συνέχισε.

Σε σχέση με την ευθύνη που ο ίδιος έχει για την αποτυχία του Ισραήλ να αντιμετωπίσει την επίθεση της Χαμάς είπε ότι «νομίζω ότι υπάρχει η ευθύνη και η αποστολή μιας κυβέρνησης να προστατεύει το λαό της, και σαφώς αποτύχαμε σε αυτό, και όλοι μας θα πρέπει να απαντήσουμε σε ερωτήσεις στο τέλος του πολέμου», αλλά ότι προς το παρόν επικεντρώνεται μόνο στην επίτευξη της «συνολικής νίκης».

19:24 Πρωθυπουργός του Κατάρ: Οι τρέχουσες συνομιλίες «θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μελλοντική μόνιμη κατάπαυση πυρός»

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ Μοχάμεντ Αλ Θάνι δήλωσε ότι οι συνομιλίες για μια συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων βρίσκονται «σε πολύ καλύτερο σημείο από ό,τι πριν από μερικές εβδομάδες», προσθέτοντας ότι υπάρχει η δυνατότητα οι συνομιλίες αυτές να «οδηγήσουν σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός στο μέλλον». Και αυτό είναι το ζητούμενο για όλους μας».

Ο Αλ Θάνι συμμετείχε σε σύνοδο κορυφής στο Παρίσι την Κυριακή για να συζητήσει μια συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων, μαζί με τον επικεφαλής της CIA, τον επικεφαλής της Μοσάντ και τον επικεφαλής των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών.

19:20 Ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα ανήλθε σε 26.637

Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανέφερε επίσης ότι 65.387 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινές επιθέσεις από τις 7 Οκτωβρίου. Είπε ότι ο ισραηλινός στρατός σκότωσε 215 ανθρώπους τις τελευταίες 24 ώρες.

Ο μεγάλος αριθμός των θυμάτων έρχεται λίγες ημέρες αφότου το Διεθνές Δικαστήριο διέταξε το Ισραήλ να αποτρέψει τη γενοκτονία στη Γάζα.

19:15 Η PRCS προσπαθεί να προσεγγίσει τον μοναδικό επιζώντα, ένα επτάχρονο κορίτσι, από την ισραηλινή επίθεση σε αυτοκίνητο

Η Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου της Παλαιστίνης (PRCS) αναφέρει ότι το επτάχρονο κορίτσι στη Γάζα είναι περικυκλωμένο από ισραηλινά τανκς μέσα στο όχημα της οικογένειάς της, το οποίο έγινε στόχος πριν από αρκετές ώρες.

Όλοι μέσα στο αυτοκίνητο – ο πατέρας της και τα τέσσερα αδέλφια της – έχουν σκοτωθεί», αναφέρει η PRCS.

«Οι ομάδες μας συνεχίζουν να επικοινωνούν με το κορίτσι για να το ηρεμήσουν, ειδικά από τη στιγμή που η οικογένεια δέχθηκε πυρά ενώ επικοινωνούσε με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης για βοήθεια.

«Εν τω μεταξύ, τα ασθενοφόρα εξακολουθούν να μην μπορούν να προσεγγίσουν την τοποθεσία, καθώς η κατοχή τη θεωρεί κλειστή στρατιωτική ζώνη, στοχοποιώντας οποιονδήποτε επιχειρεί να μετακινηθεί στην περιοχή».

19:09 Ο Γκάλαντ λέει σε Αμερικανούς αξιωματούχους ότι δεν θα επιτρέψει την ανοικοδόμηση ισραηλινών οικισμών μέσα στη Γάζα

Ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ δήλωσε σε Αμερικανούς αξιωματούχους ότι δεν θα επιτρέψει την ανοικοδόμηση ισραηλινών οικισμών εντός της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Axios.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Γκάλαντ δεσμεύτηκε στους Αμερικανούς αξιωματούχους ότι η νεκρή ζώνη που σχεδιάζει να δημιουργήσει το Ισραήλ μέσα στη Λωρίδα της Γάζας είναι μόνο προσωρινή και μόνο για λόγους ασφαλείας και ότι ο ίδιος και οι IDF δεν θα επιτρέψουν στους Ισραηλινούς εποίκους να ξαναχτίσουν οικισμούς και φυλάκια μέσα στη Γάζα.

18:57 Εισβολή σε καταφύγια της UNRWA και συλλήψεις

Ο ανταποκριτής του Al Jazeera στη Γάζα αναφέρει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν σε καταφύγια της UNRWA στη νότια συνοικία Al-Rimal στο κέντρο της Γάζας, συλλαμβάνοντας δεκάδες εκτοπισμένους Παλαιστίνιους που αναζητούσαν καταφύγιο.

18:52 Δεκάδες άμαχοι νεκροί από ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις στην πόλη της Γάζας

Τουλάχιστον 25 άμαχοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό του σπιτιού της οικογένειας Χαμάντα στη συνοικία Τούφα της Πόλης της Γάζας, μετέδωσε το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες.

Ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πραγματοποιούν συνεχή επιτήρηση της βόρειας, κεντρικής και νότιας Λωρίδας της Γάζας, δήλωσαν στο Wafa πηγές από τον πολιορκημένο θύλακα.

18:39 Οι αμερικανικές δυνάμεις απέτυχαν να σταματήσουν την επίθεση με drone – «Επικράτησε σύγχυση»

Οι αμερικανικές δυνάμεις απέτυχαν να εντοπίσουν τη φονική επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος κοντά στα σύνορα της Ιορδανίας, της Συρίας και του Ιράκ, επειδή υπήρχε ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος που επέστρεφε στη βάση την ίδια ώρα του περιστατικού, ανέφερε η Wall Street Journal, επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους.

Η επιστροφή του αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους «οδήγησε σε κάποια σύγχυση» σχετικά με τη φύση του εχθρικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν κατηγόρησε τις ιρακινές ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν για την επίθεση, αλλά αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας δήλωσε στη Wall Street Journal ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει βρει αποδείξεις ότι η Τεχεράνη κατεύθυνε την επίθεση.

18:25 Αντιδράσεις σε Ισραήλ και ΗΠΑ από την εκδήλωση ακροδεξιών που ζητούν εβραϊκό εποικισμό της Γάζας

Η εκδήλωση της Κυριακής στην Ιερουσαλήμ προκάλεσε αντιδράσεις από μέρος της ισραηλινής πολιτικής σκηνής, καθώς και επικρίσεις από τις ΗΠΑ, τον σημαντικότερο σύμμαχο του Ισραήλ.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση συνασπισμού, που εκλέχθηκε το 2022, «έφτασε σε νέο χαμηλό», προσθέτοντας:

Αυτό προκαλεί διεθνή ζημιά, υπονομεύει πιθανές διαπραγματεύσεις, θέτει σε κίνδυνο στρατιώτες και αντανακλά σοβαρή έλλειψη ευθύνης.

Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στην ισραηλινή εφημερίδα Yedioth Ahronoth:

Η διάσκεψη της ριζοσπαστικής δεξιάς με τις εκκλήσεις για ανανέωση του εβραϊκού εποικισμού στη Γάζα είναι απλά αποκρουστική.

«Πρόκειται για ένα φοβερό λάθος του Νετανιάχου, ο οποίος δεν το απέτρεψε. Προκαλεί ερωτήματα για το αν ο Μπίμπι έχει καθόλου τα χέρια του στο τιμόνι», είπε, χρησιμοποιώντας το γνωστό παρατσούκλι του πρωθυπουργού.

Το γραφείο του Νετανιάχου δεν σχολίασε το συνέδριο, αλλά όταν ρωτήθηκε γι’ αυτό την προηγούμενη ημέρα είπε ότι οι συμμετέχοντες «δικαιούνται να έχουν τις απόψεις τους».

Ο πρωθυπουργός έχει προηγουμένως απορρίψει τις προτάσεις ότι το Ισραήλ θα αποκαταστήσει την πολιτική παρουσία στη Γάζα μετά τη λήξη του πολέμου. Ωστόσο, νωρίτερα αυτό το μήνα δήλωσε ότι «δεν θα συμβιβαστεί με τον πλήρη ισραηλινό έλεγχο ασφαλείας σε όλο το έδαφος δυτικά του Ιορδάνη [ποταμού] – και αυτό είναι σε αντίθεση με ένα παλαιστινιακό κράτος».

Η κυβέρνηση συνασπισμού του Νετανιάχου, η πιο δεξιά στην 75χρονη ιστορία του Ισραήλ, έχει θέσει την επέκταση των εποικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη ως προτεραιότητα από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά της στα τέλη του 2022. Οι ισραηλινοί οικισμοί στα παλαιστινιακά εδάφη θεωρούνται παράνομοι από την πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης Μπάιντεν.

18:06 Δημοκρατικοί βουλευτές ζητούν από την κυβέρνηση Μπάιντεν να διευκρινίσει γιατί παρέκαμψε το Κογκρέσο για την πώληση όπλων στο Ισραήλ

Δεκάδες βουλευτές των Δημοκρατικών πιέζουν την κυβέρνηση Μπάιντεν να διευκρινίσει γιατί παρέκαμψε τον παραδοσιακό έλεγχο του Κογκρέσου για δύο πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ τον Δεκέμβριο.

19 Δημοκρατικοί της Γερουσίας, με επικεφαλής τη γερουσιαστή Ελίζαμπεθ Γουόρεν, κατήγγειλαν την «εξαιρετικά ασυνήθιστη» κίνηση σε επιστολή τους προς τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ενώ πίεσαν για λεπτομέρειες σχετικά με την αναγκαιότητα της παράκαμψης και τα όποια μέτρα ελήφθησαν για τον μετριασμό των θανάτων αμάχων.

«Είναι σημαντικό για το Κογκρέσο να είναι σε θέση να διεξάγει την εποπτεία αυτών των μεταφορών όπλων και να καθορίσει εάν συνάδουν με τις ανθρωπιστικές αρχές και το αμερικανικό δίκαιο, καθώς και εάν προωθούν ή βλάπτουν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ», έγραψαν οι νομοθέτες στην επιστολή, την οποία μετέδωσε πρώτο το Politico.

Επιπλέον, ρώτησαν αν οι ΗΠΑ έχουν ελέγξει το Ισραήλ για πιθανή παραβίαση του νόμου Leahy, ο οποίος απαγορεύει τις πωλήσεις όπλων των ΗΠΑ σε στρατούς που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

15 Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων συμμετείχαν επίσης στην επιστολή των γερουσιαστών.

17:59 Γκάλαντ: Οι μισοί «τρομοκράτες» της Χαμάς σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στον πόλεμο – Ο πόλεμος θα συνεχιστεί για μήνες

Ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ δήλωσε ότι περίπου οι μισοί από τους «τρομοκράτες της Χαμάς» στη Γάζα έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί στον πόλεμο, αλλά ότι η μάχη εναντίον των υπολοίπων θα συνεχιστεί για μήνες.

«Οι τρομοκράτες θα παραμείνουν, και θα πολεμήσουμε θύλακες αντίστασης, άλλο ένα σημείο, άλλη μια επιδρομή, και αυτό θα διαρκέσει μήνες», δήλωσε ο Gallant κατά τη διάρκεια περιπολίας στα σύνορα της Γάζας. Πρόσθεσε ότι «έχουμε ήδη εξουδετερώσει τουλάχιστον το ένα τέταρτο των τρομοκρατών της Χαμάς και υπάρχει ανάλογος αριθμός τραυματιών».

17:44 Ρουκέτα έπεσε στο κεντρικό Ισραήλ – Δεν αναφέρθηκαν θύματα

Θραύσματα ρουκέτας έπεσαν στην κεντρική ισραηλινή πόλη Rishon Letzion. Δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα.

17:35 Η Αλεξάντρα Οκάσιο Κορτέζ ζητά να αποκατασταθεί η οικονομική βοήθεια στην UNRWA

Η βουλευτής χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη διακοπή της στήριξης προς την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Χαρακτήρισε την UNRWA «την κύρια πηγή ανθρωπιστικής βοήθειας για 2 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας».

«Μεταξύ ενός οργανισμού 13.000 εργαζομένων του ΟΗΕ σε υπηρεσίες βοήθειας, το να διακινδυνεύει την πείνα εκατομμυρίων ανθρώπων λόγω σοβαρών ισχυρισμών για 12 άτομα είναι αδικαιολόγητο. Οι ΗΠΑ θα πρέπει να αποκαταστήσουν αμέσως τη βοήθεια».

17:29 «Η πιο ηθική και λογική λύση» ο εκτοπισμός των Παλαιστινίων σύμφωνα με τον Μπεν Γκβιρ

«Δεν θα σταματήσουμε να το επαναλαμβάνουμε. Η εθελοντική μετανάστευση των Παλαιστινίων από τη Γάζα είναι το ζητούμενο αυτή την ώρα. Ζητώ από όλα τα έθνη του κόσμου να χρηματοδοτήσουν τους κατοίκους της Γάζας για να μεταναστεύσουν εθελοντικά σε άλλες χώρες», δήλωσε ο Μπεν-Γκβίρ σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Κνεσέτ.

Ο Ben-Gvir πρόσθεσε ότι η επιστροφή «στο σπίτι» σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας είναι η μόνη λύση. «Θα δημιουργήσουμε [στρατιωτικές] βάσεις και σε πρώτη φάση θα ενθαρρύνουμε τη μετανάστευση εκατοντάδων χιλιάδων μέσω ενός πιλοτικού προγράμματος και θα τους μεταφέρουμε απλώς σε ασφαλέστερες χώρες. Όποιος μου πει, τι θα πει η Χάγη [Διεθνές Δικαστήριο]… εγώ λέω ότι είμαστε δεσμευμένοι μόνο απέναντι στους Ισραηλινούς στρατιώτες και στο κράτος του Ισραήλ», είπε.

Τα σχόλιά του ακολουθούν τη συμμετοχή του την Κυριακή σε ένα ακροδεξιό συνέδριο που ζητούσε την επανεγκατάσταση της Λωρίδας της Γάζας και τη μεταφορά του παλαιστινιακού πληθυσμού που ζει εκεί. Στο συνέδριο συμμετείχαν χιλιάδες άτομα, μεταξύ των οποίων υπουργοί και μέλη της Κνεσέτ.

17:21 Το ΗΒ προσθέτει επτά άτομα και έναν οργανισμό στον κατάλογο κυρώσεων για το Ιράν

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δηλώνει ότι επέβαλε κυρώσεις σε μέλη του Σώματος Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν (IRGC), συμπεριλαμβανομένου ενός διοικητή για συμμετοχή σε «εχθρική δραστηριότητα» της ιρανικής κυβέρνησης.

Οι κυρώσεις, που επιβλήθηκαν σε συντονισμό με τις ΗΠΑ, στοχεύουν επτά άτομα και μια οργάνωση, ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Τα μέλη του IRGC στα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις είναι μέλη της Μονάδας 840, η οποία, σύμφωνα με έρευνα του ITV στο Ηνωμένο Βασίλειο, εμπλέκεται σε σχέδια δολοφονίας δύο παρουσιαστών του ειδησεογραφικού καναλιού Iran International στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Το ιρανικό καθεστώς και οι εγκληματικές συμμορίες που δρουν για λογαριασμό του αποτελούν απαράδεκτη απειλή για την ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον.

17:12 Σειρήνες ηχούν στο Τελ Αβίβ – Πρώτη φορά για πάνω από ένα μήνα

Οι σειρήνες πυραύλων ενεργοποιήθηκαν στις πόλεις του κεντρικού Ισραήλ, Τελ Αβίβ, Ρισόν Λετσιόν, Λοντ, Νες Τζιώνα, Ορ Γιεχούντα και άλλες. Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι σειρήνες ρουκετών ενεργοποιούνται στο Τελ Αβίβ εδώ και πάνω από ένα μήνα.

16:59 Οι διαμεσολαβητές θα παρουσιάσουν νέο πλαίσιο συμφωνίας στη Χαμάς

Μεσολαβητές θα παρουσιάσουν στη Χαμάς αργότερα σήμερα το πλαίσιο για μια νέα συμφωνία για τους ομήρους σύμφωνα με το NBC News, 24 ώρες μετά τη συμμετοχή του επικεφαλής της CIA Μπιλ Μπερνς στις διαπραγματεύσεις στο Παρίσι μαζί με εκπροσώπους του Ισραήλ, της Αιγύπτου και του Κατάρ.

Το συζητούμενο πλαίσιο, επί του οποίου οι πλευρές έχουν καταλήξει σε γενικές συμφωνίες, περιλαμβάνει μια παύση 30 ημερών που θα οδηγήσει στην απελευθέρωση των υπόλοιπων γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων ομήρων. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, θα ακολουθήσουν συζητήσεις γύρω από μια δεύτερη φάση 30 ημερών – αυτή θα περιλαμβάνει ισραηλινούς στρατιώτες και άνδρες πολίτες ομήρους.

Άλλα στοιχεία της συμφωνίας παραμένουν ασαφή, συμπεριλαμβανομένης της αναλογίας των Παλαιστινίων κρατουμένων που ανταλλάσσονται ανά όμηρο και της ποσότητας ανθρωπιστικής βοήθειας που απαιτείται να εισέρχεται σε καθημερινή βάση. Επιπλέον, παραμένει ασαφές αν η Χαμάς θα δεχόταν μια πρόσθετη παύση που δεν θα περιλάμβανε όρους για μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

16:45 Το Ισραήλ ακυρώνει συναντήσεις με τον επικεφαλής της UNRWA

Ο υπουργός Εξωτερικών Israel Katz δήλωσε ότι ακύρωσε τις συναντήσεις που ήταν προγραμματισμένες για την Τετάρτη μεταξύ του Philippe Lazzarini και αξιωματούχων του υπουργείου του.

Ο Katz επανέλαβε τους ισχυρισμούς του Ισραήλ ότι υπάλληλοι της UNRWA συμμετείχαν στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

«Ο Lazzarini θα πρέπει να βγάλει τα συμπεράσματά του και να παραιτηθεί. Οι υποστηρικτές της τρομοκρατίας δεν είναι ευπρόσδεκτοι εδώ», δήλωσε.

16:33 19χρονος κάτοικος της Ανατολικής Ιερουσαλήμ συνελήφθη ως ύποπτος για υποκίνηση τρομοκρατίας σε ομάδα WhatsApp

Ένας 19χρονος κάτοικος της συνοικίας Issawiya της Ανατολικής Ιερουσαλήμ συνελήφθη ως ύποπτος για υποκίνηση τρομοκρατίας, βίας και προδοσίας σε μηνύματα που έστειλε σε ομάδα WhatsApp της γειτονιάς.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο ύποπτος έγραψε στην ομάδα, η οποία έχει εκατοντάδες συμμετέχοντες, «…με τα όπλα σας βγείτε έξω και βροντοφωνάξτε ενάντια στην κατοχή… Σηκωθείτε και επαναστατήστε σαν ένας». Η κράτηση του υπόπτου παρατάθηκε μέχρι την 1η Φεβρουαρίου.

16:16 Λευκός Οίκος: Οι ΗΠΑ δεν θέλουν ευρύτερο πόλεμο

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι πιστεύει ότι ένα μόνο μη επανδρωμένο αεροσκάφος ήταν υπεύθυνο για τη στοχοποίηση μελών των αμερικανικών υπηρεσιών στην Ιορδανία το Σαββατοκύριακο.

Ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι δήλωσε επίσης στο τηλεοπτικό κανάλι ειδήσεων MSNBC ότι οι συνομιλίες για την απελευθέρωση αιχμαλώτων στη Γάζα ήταν «εποικοδομητικές» και οι ΗΠΑ βλέπουν ένα πλαίσιο για μια άλλη συμφωνία.

«Δεν θέλουμε έναν ευρύτερο πόλεμο με το Ιράν. Δεν θέλουμε έναν ευρύτερο πόλεμο στην περιοχή, αλλά πρέπει να κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε», δήλωσε ο Κίρμπι. «Σίγουρα γνωρίζουμε ότι το Ιράν υποστηρίζει αυτές τις ομάδες. … Το λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας».

15:59 Ο Νετανιάχου κατηγορεί τα σχολεία της UNRWA ότι «διδάσκουν τα δόγματα εξόντωσης» του Ισραήλ

Στον απόηχο των ισχυρισμών ότι ορισμένοι υπάλληλοι της UNRWA συμμετείχαν στη σφαγή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτηρίζει την υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ «διάτρητη από τη Χαμάς».

«Ανακαλύψαμε ότι υπήρχαν 13 εργαζόμενοι της UNRWA που πράγματι συμμετείχαν, είτε άμεσα είτε έμμεσα, στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου», δηλώνει στο βρετανικό TalkTV.

Και προσθέτει: «Στα σχολεία της UNRWA διδάσκουν τα δόγματα της εξόντωσης του Ισραήλ».

15:50 Ταυτοποιήθηκε ο δράστης της επίθεσης στη Χάιφα

Οι Αρχές του Ισραήλ ταυτοποίηδσαν τον δράστη της επίθεσης στη Χάιφα. «Ο ύποπτος για φερόμενη τρομοκρατική επίθεση έξω από ναυτική βάση είναι Ισραηλινός πολίτης που γεννήθηκε το 1996. Κατονομάζεται ως Wassim Abu al-Hoga, είναι από την πόλη Tamra του βόρειου Ισραήλ και έχει ποινικό μητρώο για παράνομη διακίνηση ανθρώπων στο Ισραήλ, πιθανότατα Παλαιστινίων», αναφέρει η αστυνομία σε ανακοίνωσή της.

Ο ύποπτος εμβόλισε με το όχημά του έναν στρατιώτη πριν επιχειρήσει να επιτεθεί σε άλλους με ένα τσεκούρι. Τότε πυροβολήθηκε από έναν αξιωματικό.

Η αστυνομία σημειώνει ότι ο στρατιώτης που τραυματίστηκε κατά την επίθεση βρίσκεται σε μέτρια προς σοβαρή κατάσταση. Ωστόσο, δεν δίνει πληροφορίες για τον al-Hoga.

15:41 Ο Σούνακ καλεί το Ιράν να αποκλιμακώσει τις εντάσεις μετά το χτύπημα στην Ιορδανία

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σουνάκ, εκφράζει την ανησυχία του για τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή και καλεί το Ιράν να τις αποκλιμακώσει, μετά την επίθεση που σκότωσε τρία μέλη των αμερικανικών υπηρεσιών στη βορειοανατολική Ιορδανία, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Ο Σούνακ δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «καταδικάζει απολύτως τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη», οι οποίες, σύμφωνα με τον Τζο Μπάιντεν, πραγματοποιήθηκαν από μαχητές που υποστηρίζονται από το Ιράν.

«Ανησυχούμε και θα παροτρύνουμε το Ιράν να συνεχίσει να αποκλιμακώνει τις εντάσεις στην περιοχή», δηλώνει ο Σούνακ και προσθέτει: «Στεκόμαστε αποφασιστικά μαζί με τους συμμάχους μας για να φέρουμε σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή και προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε να εργαζόμαστε».

Ο εκπρόσωπος του Σουνάκ τονίζει ότι «η επίθεση πραγματοποιήθηκε από ριζοσπαστικές μαχητικές ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν και δρουν στη Συρία και το Ιράκ, σύμφωνα με την εκτίμηση των ΗΠΑ».

Τρία μέλη των αμερικανικών υπηρεσιών σκοτώθηκαν στην Ιορδανία

15:33 Ο Λευκός Οίκος βλέπει πρόοδο στις συνομιλίες για τους ομήρους

Οι συνομιλίες για την απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα ήταν «εποικοδομητικές». Οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν ένα πλαίσιο για μια νέα συμφωνία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, σε συνέντευξή του στο MSNBC.

«Δεν νομίζω ότι έχουμε μια συμφωνία που πρόκειται άμεσα να συμβεί ή που μπορούμε να ανακοινώσουμε», είπε, «αλλά νομίζω ότι έχουμε κάνει κάποια πρόοδο».

Ακόμη, ο Κίρμπι ανέφερε ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να πιστεύουν στη λύση δύο κρατών στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση και σημείωσε ότι η Ουάσινγκτον είναι ικανοποιημένη, που η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες UNRWA φαίνεται να λαμβάνει σοβαρά υπόψη της τους ισχυρισμούς ότι υπάλληλοί της συμμετείχαν στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ.

«Οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν έναν ευρύτερο πόλεμο με το Ιράν, ούτε στην περιοχή», κατέληξε.

15:26 Ιρανοί σύμβουλοι σκοτώθηκαν σε επίθεση στη Δαμασκό

Τα ΜΜΕ της Συρίας μεταδίδουν ότι «ένας αριθμός Ιρανών συμβούλων» σκοτώθηκε σε ισραηλινή επίθεση νότια της Δαμασκού και σημειώνουν ότι «επίσης σκοτώθηκαν άμαχοι». Ωστόσο, δεν δίνουν αριθμό των θυμάτων.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim αναφέρει ότι «το σιωνιστικό καθεστώς (Ισραήλ) στόχευσε ένα ιρανικό συμβουλευτικό κέντρο στην περιοχή Sayyida Zeinab».

Ο πρεσβευτής του Ιράν στη Συρία, ωστόσο, ισχυρίζεται ότι δεν υπήρξαν ιρανικές απώλειες στο χτύπημα και δεν στοχοποιήθηκε κανένα συμβουλευτικό κέντρο.

Ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αναφέρει ότι «τα ισραηλινά πλήγματα στόχευσαν μια βάση που ανήκει στη Χεζμπολάχ και τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν, σκοτώνοντας επτά άτομα», συμπεριλαμβανομένων φιλοϊρανών μαχητών.

Ισραηλινά αεροσκάφη «χτυπούν» τη Sayyida Zeinab

15:15 Wall Street Journal: Το 10% των υπαλλήλων της UNRWA είναι μέλη της Χαμάς ή της Ισλαμικής Τζιχάντ

Δημοσίευμα της Wall Street Journal, το οποίο επικαλείται ισραηλινές πληροφορίες που μοιράστηκαν με τις ΗΠΑ, υποστηρίζει ότι τουλάχιστον 1.200 υπάλληλοι της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες είναι μέλη της Χαμάς ή της Ισλαμικής Τζιχάντ. Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει περίπου το 10% του προσωπικού της UNRWA στη Γάζα.

Σύμφωνα με την έκθεση, μέλη της UNRWA συμμετείχαν στο σχεδιασμό ή στην εκτέλεση της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, ένας υπάλληλος απήγαγε τη σορό ενός στρατιώτη και ένας άλλος δημιούργησε ένα δωμάτιο πολέμου για την Ισλαμική Τζιχάντ στις 8 Οκτωβρίου, μια ημέρα μετά τη σφαγή.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι 12 υπάλληλοι της UNRWA συμμετείχαν στην επίθεση, αλλά η Journal αναφέρει ότι ένας 13ος υπάλληλος εισήλθε επίσης στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, αν και δεν είχε σαφή σύνδεση με κάποια ομάδα.

15:06 Η Κομισιόν αναστέλλει τη χρηματοδότηση της UNRWA και απαιτεί μεταρρυθμίσεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε σήμερα ότι δεν θα χορηγήσει άλλα κονδύλια στην UNRWA μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, καθώς ο ΟΗΕ διερευνά τους ισχυρισμούς ότι το προσωπικό της συμμετείχε στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου κατά του Ισραήλ.

«Η Επιτροπή θα επανεξετάσει το θέμα υπό το πρίσμα των αποτελεσμάτων της έρευνας που ανακοίνωσε ο ΟΗΕ και των ενεργειών στις οποίες θα προβεί», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν.

Επίσης, σημείωσε ότι αναμένει από την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες να υποβληθεί σε έλεγχο υπό ευρωπαϊκή ηγεσία, ο οποίος θα επικεντρωθεί στα «συστήματα ελέγχου που απαιτούνται για την πρόληψη της πιθανής συμμετοχής του προσωπικού της σε τρομοκρατικές δραστηριότητες».

«Τέλος, θα πρέπει να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν μια επανεξέταση όλου του προσωπικού της UNRWA για να επιβεβαιωθεί ότι δεν συμμετείχαν στις επιθέσεις».

14:56 Οι IDF επιβεβαιώνουν τον θάνατο ενός άνδρα στη Γιαμούν

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις επιβεβαιώνουν ότι σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο στην πόλη Γιαμούν της Δυτικής Όχθης, υποστηρίζοντας ότι ήταν καταζητούμενος.

Όταν η επίλεκτη μονάδα Duvdevan προσπάθησε να συλλάβει τον άνδρα, αυτός άνοιξε πυρ εναντίον των στρατιωτών, οι οποίοι ανταπέδωσαν τα πυρά, σκοτώνοντάς τον, αναφέρουν οι IDF.

Επίσης, συνελήφθησαν άλλοι 19 καταζητούμενοι Παλαιστίνιοι σε νυχτερινές επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Κατά τη διάρκεια επιδρομής στον καταυλισμό της Τζενίν, ανακαλύφθηκαν εκρηκτικοί μηχανισμοί κρυμμένοι κάτω από τους δρόμους και τα στρατεύματα συνέλαβαν δύο «υπόπτους για τρομοκρατία».

Ο στρατός πραγματοποίησε επίσης επιδρομές στην περιοχή της Ναμπλούς, μεταξύ άλλων στην ίδια την πόλη και στους κοντινούς καταυλισμούς Άσκαρ και Μπαλάτα.

14:49 Τρεις νεκροί στο νοσοκομείο αλ-Άμαλ

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος αναφέρει ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν στο νοσοκομείο αλ-Άμαλ, όταν προσπάθησαν να μετακινήσουν το πτώμα μιας γυναίκας.

Όλοι ήταν εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, που είχαν βρει καταφύγιο μέσα στο νοσοκομείο, το οποίο βρίσκεται υπό στρατιωτική πολιορκία.

«Η κατάσταση μέσα στο αλ-Άμαλ είναι τραγική», τονίζει η PRCS και σημειώνει ότι ο ένας από τους νεκρούς είναι ο αδελφός μιας εθελόντριας νοσοκόμας.

14:41 Γερμανία: Η UNRWA δεν είναι ο μόνος τρόπος για να παρασχεθεί βοήθεια στη Γάζα

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες δεν είναι η μόνη πηγή ανθρωπιστικής βοήθειας για τους Παλαιστίνιους, δηλώνει εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, μετά την αναστολή της χρηματοδότηση της UNRWA.

«Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την παροχή περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.

Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία ανακοίνωσε την αναστολή της χρηματοδότησής της προς την UNRWA, μέχρι να ξεκαθαρίσει το θέμα της πιθανής εμπλοκής ορισμένων εργαζομένων της στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

H UNRWA με μια ματιά

14:35 Συναγερμός στα βόρεια του Ισραήλ – Ρουκέτες από την Χεζμπολάχ

Σειρήνες ηχούν σε αρκετές περιοχές στο βόρειο Ισραήλ, καθώς ρουκέτες εκτοξεύονται από τον Λίβανο.

Η Χεζμπολάχ ισχυρίζεται ότι έβαλε στο στόχαστρό της στρατιώτες κοντά στο Margaliot. Από την επίθεση δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή ζημιές.

14:29 Ο Κασίφ απορρίπτει τον ισχυρισμό ότι υποστηρίζει τη Χαμάς

Ο βουλευτής Οφέρ Κασίφ του κόμματος Hadash δηλώνει ότι αγωνίζεται για τις αξίες του και για την προώθηση της ελευθερίας και της ασφάλειας για όλους, αποκρούοντας τους ισχυρισμούς ότι υποστηρίζει τον ένοπλο αγώνα της Χαμάς κατά του Ισραήλ.

Απευθυνόμενος στην Επιτροπή της Κνεσέτ , κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ο Κασίφ τονίζει ότι «πληρώνει υψηλό τίμημα» για τις πολιτικές του απόψεις, αλλά το κάνει «με χαρά».

Υπενθυμίζεται ότι η Κνεσέτ συζητά το αίτημα για την απομάκρυνση του Κασίφ, αφού υποστήριξε την προσφυγή της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης που κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία στη Γάζα.

Ο βουλευτής του κόμματος Hadash μπορεί ακόμη και να αποπεμφθεί από την Κνεσέ. Βάσει νόμου του 2016, μέλη της μπορούν να απομακρυνθούν εάν διαπιστωθεί ότι έχουν προχωρήσει σε παραβιάσεις, μεταξύ αυτών την υποστήριξη «ένοπλου αγώνα» κατά του Ισραήλ ή της υποκίνησης ρατσισμού.

«Ποτέ δεν υποστήριξα τη Χαμάς και σίγουρα όχι τον ένοπλο αγώνα της κατά του Ισραήλ», λέει ο Κασίμ, κατηγορώντας τους βουλευτές συναδέλφους του για «δεξιά καχανιστική διακυβέρνηση».

14:21 Νεκροί δύο Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη

Ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στην πόλη Ντούρα, νότια της Χεβρώνας, σκοτώνοντας δύο άνδρες και τραυματίζοντας άλλους δύο, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Το δημοσίευμα επικαλείται το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, το οποίο αναφέρει ότι ο Muhannad Ismail Al-Fasfous, 18 ετών, υπέκυψε στα τραύματα στο στήθος, που υπέστη από ισραηλινά πυρά.

Ο Moataz Mahmoud Atbeish, 30 ετών, σκοτώθηκε έχοντας τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι, προστίθεται.

14:07 Τέσσερις συλλήψεις σε διαδήλωση στο Kerem Shalom

Τέσσερα άτομα, που συμμετείχαν σε διαδήλωση στο πέρασμα Kerem Shalom συνελήφθησαν. Στόχος των διαδηλωτών ήταν να εμποδιστεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, όπως αναφέρει το Ynet.

Οι Αρχές εμποδίζουν τους  διαδηλωτές να φτάσουν στο σημείο, όπου βρίσκονται τα φορτηγά με τη βοήθεια. Δεκάδες άνθρωποι ανεμίζουν σημαίες και κρατούν πλακάτ, απαιτώντας από τη Χαμάς να απελευθερώσει τους 136 Ισραηλινούς που κρατάει, τονίζει ο ιστότοπος.

Σημειώνεται, ότι χθες οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις κήρυξαν την περιοχή «κλειστή στρατιωτική ζώνη», μετά από πολυήμερες διαδηλώσεις, στις οποίες συμμετείχαν μέλη οικογενειών ομήρων, που κρατούνται στον θύλακα.

13:59 Το Ιράκ ζητεί «να σταματήσει ο φαύλος κύκλος της βίας» μετά τον θάνατο Αμερικανών στρατιωτών

Οι ιρακινές αρχές καταδίκασαν σήμερα την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) από την οποία σκοτώθηκαν τρεις Αμερικανοί στρατιωτικοί στα σύνορα της Ιορδανίας με τη Συρία, ζητώντας να «σταματήσει ο φαύλος κύκλος της βίας» στη Μέση Ανατολή.

«Η ιρακινή κυβέρνηση καταδικάζει την τρέχουσα κλιμάκωση», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος των ιρακινών αρχών Μπάσιμ Αλαουάντι. Καλώντας να «σταματήσει ο φαύλος κύκλος της βίας», το Ιράκ δηλώνει έτοιμο να βοηθήσει στην «επεξεργασία θεμελιωδών κανόνων εμπλοκής για να αποφευχθούν περαιτέρω επιπτώσεις στην περιοχή και να αποτραπεί η εξάπλωση της σύγκρουσης», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Η επίθεση κατά του «Πύργου 22», βάσης επιμελητειακής υποστήριξης που βρίσκεται στην ιορδανική έρημο, στα σύνορα με το Ιράκ και τη Συρία, προκάλεσε τον θάνατο τριών στρατιωτικών και τον τραυματισμό 34, σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό.

Πρόκειται για τον πιο βαρύ φόρο αίματος από τα μέσα Οκτωβρίου που ένοπλες οργανώσεις που πρόσκεινται στο Ιράν εξαπέλυσαν πλήγματα με ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drone) κατά των στρατιωτών της Ουάσινγκτον και αυτών του διεθνούς συνασπισμού εναντίον των μαχητικών οργανώσεων, που έχουν αναπτυχθεί στο Ιράκ και τη Συρία.

«0Μην έχετε καμιά αμφιβολία: όλοι όσοι ευθύνονται θα λογοδοτήσουν, όποτε και όπως θέλουμε», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατηγορώντας «εξτρεμιστικές οργανώσεις μαχητών που υποστηρίζονται από το Ιράν και επιχειρούν στην Συρία και το Ιράκ».

Η Τεχεράνη διέψευσε οποιαδήποτε ανάμιξή της στην επίθεση.

13:49 Η Ρουμανία αναστέλλει τη χρηματοδότηση της UNRWA

Η Ρουμανία έγινε η τελευταία χώρα που ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις πληρωμές προς την παλαιστινιακή υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, UNRWA.

Το Ισραήλ κατηγόρησε 12 μέλη του προσωπικού της ότι συμμετείχαν στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ.

Η UNRWA δήλωσε ότι χωρίς χρηματοδότηση δεν θα μπορέσει να συνεχίσει να υποστηρίζει τον παλαιστινιακό πληθυσμό μετά τον Φεβρουάριο.

Ποιες χώρες έχουν διακόψει τη χρηματοδότηση εκτός από τη Ρουμανία:

  1. ΗΠΑ
  2. Γερμανία
  3. Ελβετία
  4. Καναδάς
  5. Ολλανδία
  6. Ηνωμένο Βασίλειο
  7. Ιταλία
  8. Αυστραλία
  9. Φινλανδία
  10. Ιαπωνία
  11. Αυστρία

13:40 Οι πρώτες εικόνες από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στα περίχωρα της Δαμασκού

Ισραηλινή επίθεση φαίνεται ότι έγινε στο νότιο κομμάτι της πρωτεύουσας της Συρίας, τη Δαμασκό.

Ένα κτίριο χτυπήθηκε παρά την ενεργοποίηση της συριακής αεράμυνας, όπως αναφέρουν τοπικά ΜΜΕ.

Η επίθεση έγινε στη συνοικία Σαγίντα Ζεϊνάμπ, όπου υπάρχει ισχυρή παρουσία μελών της Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς του Ιράν (IRGC).

Στρατιωτικό προσωπικό του Ιράν έχει δολοφονηθεί στην περιοχή από καταγγελλόμενες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές τις τελευταίες εβδομάδες.

Η κρατική τηλεόραση του Ιράν αναφέρει ότι η επίθεση είχε στόχο κατοικία σε αγροτική περιοχή και ότι σκοτώθηκαν δύο άγνωστα μέχρι στιγμής άτομα.

Δείτε φωτογραφίες:

13:30 Η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ υποστηρίζει ότι πραγματοποίησε επίθεση με drone στο Ισραήλ

Η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ, οργάνωση-ομπρέλα που καλύπτει φιλοϊρανικές ομάδες μαχητών, ισχυρίστηκε ότι πραγματοποίησε νέα επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος κατά του Ισραήλ, λίγο μετά την επίθεση που σκότωσε τρεις Αμερικανούς στρατιώτες κοντά στα σύνορα Συρίας – Ιορδανίας.

Η οργάνωση τόνισε ότι εξαπέλυσε την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε «κατεχόμενα εδάφη στην Παλαιστίνη» για να υποστηρίξει τους Παλαιστίνιους, χωρίς να αναφέρει πού ή αν υπήρξε αντίκτυπος.

Σύμφωνα με την ίδια, η επίθεση εξαπολύθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας και τόνισε ότι θα υπάρξουν κι άλλες.

13:19 Ανεπιβεβαίωτες αναφορές για χτύπημα σε θέση των Φρουρών της Επανάστασης στη Συρία

Υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες αναφορές ότι ακούστηκαν εκρήξεις κοντά στον χώρο του ιερού συγκροτήματος Σαγέντα Ζεϊνάμπ στα περίχωρα της Δαμασκού, πρωτεύουσας της Συρίας.

Μια πηγή προσκείμενη στην περιφερειακή συμμαχία του Ιράν δήλωσε στο Reuters ότι το χτύπημα έπληξε μια θέση που χρησιμοποιείται από το ιρανικό Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης.

13:15 Επιμένει η Χαμάς – Για την απελευθέρωση των ομήρων απαιτείται να τερματιστεί η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα

Η Χαμάς δήλωσε σήμερα πως η απελευθέρωση των ομήρων θα απαιτούσε ένα εγγυημένο τέλος στην ισραηλινή επίθεση στη Γάζα και την αποχώρηση όλων των δυνάμεων εισβολής, επαναλαμβάνοντας τη θέση της έπειτα από συνάντηση ανάμεσα στο Ισραήλ και διαπραγματευτές από το Κατάρ και την Αίγυπτο.

«Η επιτυχία της συνάντησης του Παρισιού εξαρτάται από τη συμφωνία της δύναμης κατοχής (σ.σ. του Ισραήλ) να σταματήσει τη γενική επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε στο Reuters ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς.

Δεν είναι προσώρας σαφές αν, εφόσον ο όρος αυτός εκπληρωθεί, η Χαμάς θα άφηνε ελεύθερους όλους ή μερικούς από τους 132 ομήρους οι οποίοι σύμφωνα με το Ισραήλ παραμένουν στη Γάζα.

Η Χαμάς έχει πει προηγουμένως πως η απελευθέρωση όλων των ομήρων θα απαιτούσε την απελευθέρωση από το Ισραήλ όλων των χιλιάδων Παλαιστινίων που κρατούνται για λόγους ασφαλείας στις φυλακές του.

Παλαιστίνιος αξιωματούχος, που πρόσκειται στις συνομιλίες με τους μεσολαβητές και ο οποίος ζήτησε ανωνυμία, είπε πως για να υπογράψει η Χαμάς μια συμφωνία ως συνέχεια της κατάπαυσης του πυρός του Νοεμβρίου, με την οποία απελευθερώθηκαν δεκάδες όμηροι, θέλει το Ισραήλ να συμφωνήσει να σταματήσει την επίθεση και να αποσυρθεί από τη Γάζα – αν και η εφαρμογή (της συμφωνίας) δεν θα ήταν απαραίτητα άμεση.

Η συμφωνία θα έπρεπε (σε αυτή την περίπτωση) να εγκριθεί από το Κατάρ, την Αίγυπτο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ο αξιωματούχος. Αυτές οι χώρες έστειλαν ανώτατους εκπροσώπους για να συζητήσουν την κρίση των ομήρων με υψηλόβαθμους αξιωματούχους των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών χθες, Κυριακή.

13:05 Αυτό είναι το σχέδιο για τον επανεποικισμό της Γάζας που προκαλεί αντιδράσεις

Το συνέδριο «Επιστροφή στη Γάζα» έχει προκαλέσει αντιδράσεις ακόμη και εντός Ισραήλ, όπως προαναφέρθηκε.

Τουλάχιστον 12 υπουργοί πήραν μέρος στο επίμαχο συνέδριο για τον επανεποικισμό της Γάζας, ανάμεσά τους και μέλη του κόμματος του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Στο συγκεκριμένο συνέδριο παρευρέθηκε και ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ.

Δείτε τον χάρτη με το σχέδιο όσων υποστηρίζουν τον επανεποικισμό της Γάζας:

Το σχέδιο για τον επανεποικισμό της Γάζας. Πηγή: Al Jazeera

12:55 Συνεχίζεται η πολιορκία του νοσοκομείου Αλ-Άμαλ – Εντολή εκκένωσης της περιοχής εξέδωσε ο ισραηλινός στρατός

Η Ερυθρά Ημισέληνος καταγγέλλει ότι συνεχίζεται η πολιορκία του νοσοκομείου Αλ-Άμαλ. Εντολή εκκένωσης της περιοχής γύρω από το νοσοκομείο εξέδωσε ο ισραηλινός στρατός, όπως καταγγέλλει μέλος της ανθρωπιστικής οργάνωσης.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

12:46 Οι Χούθι έχουν μετατρέψει το Galaxy Leader σε… τουριστικό αξιοθέατο

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης που είχαν καταλάβει το πλοίο Galaxy Leader το έχουν μετατρέψει σε τουριστικό αξιοθέατο, όπως μεταδίδουν το Al-Monitor και άλλα Μέσα.

12:36 Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στο Ισραήλ ζητάει λιγότερη καταστολή από την αστυνομία στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στο Ισραήλ, Γιαΐρ Λαπίντ καλεί τον Επίτροπο της Ισραηλινής Αστυνομίας, Κόμπι Σαμπτάι να αποτρέψει την άσκοπη χρήση βίας εναντίον αντικυβερνητικών διαδηλωτών.

«Οι διαδηλώσεις και οι διαμαρτυρίες που επιστρέφουν στις πλατείες είναι η διαμαρτυρία των πατριωτών και του πατριωτισμού που φωνάζει από την καρδιά τους», γράφει ο Λαπίντ, προσθέτοντας ότι «οι φωτογραφίες από τις διαδηλώσεις είναι σπαρακτικές».

«Γνωρίζω τις πιέσεις που σας ασκούνται και παρά ταύτα -και ίσως εξαιτίας αυτών- πρέπει να δώσετε οδηγίες στους ανθρώπους σας να σέβονται τους πολίτες και τη δημοκρατική διαμαρτυρία, να βελτιώσετε τις κατευθυντήριες γραμμές για τη χρήση βίας μόνο για εξαιρετικές περιπτώσεις, να βεβαιωθείτε ότι η αντίδραση της αστυνομίας αποσκοπεί στην ηρεμία και όχι στην περαιτέρω πυροδότηση των πνευμάτων», σημειώνει.

«Πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποτραπεί η αστυνομική βία κατά των διαδηλωτών, ειδικά αυτή τη στιγμή», τονίζει ο Λαπίντ.

Το βράδυ του Σαββάτου, η αστυνομία συνέλαβε αρκετά άτομα που έκλειναν δρόμο κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικής διαμαρτυρίας στο Τελ Αβίβ.

12:27 Παρατάθηκε η κράτηση των τεσσάρων που επιτέθηκαν σε φορτηγά που μετέφεραν βοήθεια στη Γάζα

Το Ειρηνοδικείο της Μπεέρ Σεβά παρέτεινε κατά μία ημέρα την κράτηση τεσσάρων ανδρών, κατοίκων του οικισμού Γιακίρ, οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι για την επίθεση σε δύο φορτηγά που μετέφεραν βοήθεια προς τη Γάζα κοντά στον κόμβο Ταλαλίμ στη Νεγκέβ.

Σύμφωνα με τις κατηγορίες, οι τέσσερις πέταξαν πέτρες στα φορτηγά, έσπασαν τα παράθυρά τους και προσπάθησαν να τρυπήσουν τα ελαστικά τους.

Κατά την ακρόαση, η αστυνομία ισχυρίστηκε ότι ορισμένοι από τους υπόπτους είχαν μαχαίρια και δακρυγόνα.

Οι τέσσερις συνελήφθησαν σε ένα βενζινάδικο στην Μπέιτ Καμά.

12:17 Η Κνεσέτ συζητά την απομάκρυνση του βουλευτή Οφέρ Κασίφ μετά την υποστήριξη της προσφυγής της Νότιας Αφρικής

Η Κνεσέτ άρχισε να συζητά το αίτημα για την απομάκρυνση του βουλευτή, Οφέρ Κασίφ του κόμματος Hadash, αφού υποστήριξε την προσφυγή της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης που κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία στη Γάζα.

Περισσότερα από 70 μέλη της Κνεσέτ από όλο το πολιτικό φάσμα υπέγραψαν το αίτημα για την απομάκρυνσή του που πρότεινε ο βουλευτής Οντέντ Φορέρ, εκτός από μέλη των κομμάτων: Εργατικοί, Ra’am και Hadash-Ta’al.

Η ισραηλινή νομοθεσία επιτρέπει την απομάκρυνση μελών της Κνέσετ για πράξεις υποκίνησης σε ρατσισμό ή υποστήριξης ένοπλου αγώνα κατά του Ισραήλ.

Δεν είναι σαφές ποιες από τις δηλώσεις του Κασίφ εμπίπτουν σε αυτόν τον ορισμό.

12:03 Νέο μήνυμα του Πάπα για ολική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

«Στην Γάζα επείγει μια ολική κατάπαυση του πυρός. Δεν καταλαβαίνουμε ή κάνουμε ότι δεν βλέπουμε ότι είμαστε στο χείλος της αβύσσου», τόνισε σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Stampa o Πάπας Φραγκίσκος.

«Η σύρραξη επεκτείνεται με δραματικό τρόπο. Υπήρχε η συμφωνία του Όσλο, με την λύση των δυο κρατών. Όσο δεν εφαρμόζεται η συμφωνία αυτή, η πραγματική ειρήνη θα αποτελεί μακρινό στόχο», πρόσθεσε.

Ο Φραγκίσκος «φοβάται, πάνω απ΄όλα, την κλιμάκωση της στρατιωτικής αντιπαράθεσης» αλλά, συγχρόνως, «τρέφει και λίγη ελπίδα, διότι πραγματοποιούνται μυστικές συναντήσεις, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία».

11:53 Η ανακοίνωση των IDF για την επίθεση στη Χάιφα

Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι ένας επιτιθέμενος με τσεκούρι πυροβολήθηκε από έναν αξιωματικό ενώ προσπαθούσε να επιτεθεί σε στρατιώτες, αναφερόμενος σε μια καταγγελλόμενη επίθεση στη Χάιφα.

Οι IDF λένε ότι ο ύποπτος ήταν «τρομοκράτης», αν και η αστυνομία εξακολουθεί να ερευνά το περιστατικό.

«Πριν από λίγο, ένας τρομοκράτης πραγματοποίησε επίθεση με αυτοκίνητο δίπλα σε στρατιωτική βάση στο βόρειο τμήμα της χώρας», αναφέρει η ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού. «Στη συνέχεια, ο τρομοκράτης βγήκε από το αυτοκίνητο και προσπάθησε να επιτεθεί σε στρατιώτες των IDF με ένα τσεκούρι», τονίζεται.

Η σχετική ανάρτηση:

11:43 Επίθεση με αυτοκίνητο και τσεκούρι στη Χάιφα – Τραυματίστηκε Ισραηλινός στρατιώτης, «εξουδετερώθηκε» ο δράστης

Επίθεση με αυτοκίνητο και τσεκούρι έγινε στη Χάιφα στο Ισραήλ. Σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ, τραυματίστηκε Ισραηλινός στρατιώτης, ενώ «εξουδετερώθηκε» ο δράστης.

Ο στρατός κάνει λόγο για τρομοκρατική ενέργεια, ενώ η αστυνομία συνεχίζει να ερευνά το περιστατικό.

Δείτε φωτογραφίες από το σημείο της επίθεσης κοντά σε ναυτική βάση:

11:34 Οι ΗΠΑ διαψεύδουν την επίθεση των Χούθι στο πολεμικό πλοίο Lewis B. Puller

Αμερικανοί αξιωματούχοι απορρίπτουν τον ισχυρισμό των Χούθι της Υεμένης ότι επιτέθηκαν σε πλοίο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού.

Νωρίτερα οι Χούθι ανακοίνωσαν ότι είχαν στοχεύσει το USS Lewis B. Puller με πύραυλο.

Αξιωματούχος της αμερικανικής άμυνας, μιλώντας στο Associated Press υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσει θέματα πληροφοριών, δήλωσε ότι δεν έχει αναφερθεί τέτοια επίθεση.

11:24 Το Ιράν απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι η Κίνα το πίεσε για τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα

Το Ιράν διέψευσε ρεπορτάζ που ισχυρίζεται ότι η Κίνα το πίεσε να περιορίσει τις επιθέσεις των Χούθι κατά της ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα, αφού οι εμπορικές διαταραχές που προκλήθηκαν από τους πυραύλους της οργάνωσης από την Υεμένη επηρέασαν τα κινεζικά πλοία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Τεχεράνη, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Νασέρ Κανανί δήλωσε ότι ένας τέτοιος ισχυρισμός είναι «θεμελιωδώς» λανθασμένος και δεν είναι σαφές από πού προέρχεται.

Ο ίδιος επισήμανε ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας απέρριψε επίσης τον ισχυρισμό.

«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν και η Κίνα, ως δύο χώρες που υποστηρίζουν τη σύγκλιση και την κοινή ανάπτυξη, έχουν πάντοτε δηλώσει τη δέσμευσή μας για την εγκαθίδρυση περιφερειακής και διεθνούς δικαιοσύνης, την ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων και την αντιμετώπιση νέων εντάσεων», δήλωσε ο Κανάνι.

Οι προσκείμενοι στο Ιράν Χούθι λένε ότι οι επιθέσεις τους γίνονται για να υποστηρίξουν τον λαό της Γάζας.

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ έχει ζητήσει κατάπαυση του πυρός και τερματισμό της «συλλογικής τιμωρίας» των Παλαιστινίων.

11:14 Νέο βίντεο – Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν Παλαιστίνιους, τους έδεσαν τα μάτια και τους φόρεσαν άσπρες στολές

Βίντεο που έχει αναρτηθεί σε μια σειρά από Μέσα, δείχνει τις IDF να έχουν προχωρήσει σε συλλήψεις Παλαιστινίων στη Χαν Γιουνίς.

Μάλιστα, τους έχουν δέσει τα μάτια και τους έχουν φορέσει άσπρες στολές.

Δείτε το βίντεο:

10:59 Συνεχίζονται οι ισραηλινές επιθέσεις στην περιοχή γύρω από το νοσοκομείο αλ-Άμαλ

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος καταγγέλλει ότι συνεχίζονται οι ισραηλινές επιθέσεις στην περιοχή γύρω από το νοσοκομείο αλ-Άμαλ.

Τα τανκς προσέγγισαν το νοσοκομείο την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο της ισραηλινής επίθεσης που ξεκίνησε για την κατάληψη του ελέγχου της Χαν Γιουνίς, με το Ισραήλ να λέει ότι η πόλη είναι πλέον το κύριο αρχηγείο της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

10:49 UNICEF: Τα βρέφη της Γάζας κινδυνεύουν να μην κάνουν εμβόλια, είναι εκτεθειμένα σε ασθένειες

Τα παιδιά στη Γάζα κινδυνεύουν άμεσα από τις ισραηλινές βόμβες που πέφτουν, αλλά απειλούνται επίσης από ασθένειες, καθώς ο τομέας της υγειονομικής περίθαλψης στον πολιορκημένο θύλακα έχει καταρρεύσει.

Η UNICEF αναφέρει ότι περισσότερα από 16.000 παιδιά κινδυνεύουν να χάσουν τους συνήθεις εμβολιασμούς τους, γεγονός που τα εκθέτει σε ασθένειες όπως η ιλαρά, η πνευμονία και η πολιομυελίτιδα.

«Κάθε μέρα, δεχόμαστε 200 έως 250 παιδιά που χρειάζονται επειγόντως εμβολιασμό, ένας σημαντικός αριθμός, δεδομένης της σοβαρής έλλειψης που αντιμετωπίζουμε σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες», λέει ο Σαμαχίρ, ένας νοσηλευτής που εργάζεται ακούραστα στη Λωρίδα της Γάζας, όπως μεταδίδει το Al Jazeera.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση της UNICEF:

10:40 Η Παλαιστινιακή Αρχή συναντήθηκε με Άραβες αξιωματούχους για τη μεταπολεμική Γάζα

Αξιωματούχοι της Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ) φέρεται να συναντήθηκαν με Άραβες ομολόγους τους για το δικό τους όραμα για τη Γάζα μετά το τέλος του πολέμου του Ισραήλ.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε πριν από 10 ημέρες και συμμετείχαν ανώτεροι αξιωματούχοι εθνικής ασφάλειας και πληροφοριών από τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και την Ιορδανία, σύμφωνα με δημοσίευμα του αμερικανικού Axios που επικαλείται τρεις ανώνυμες πηγές με γνώση της συνάντησης.

Στη συνάντηση δεν συμμετείχαν εκπρόσωποι των ΗΠΑ ή του Ισραήλ, αλλά ορισμένοι από τους συμμετέχοντες φέρονται να ενημέρωσαν τους αξιωματούχους των δύο συμμάχων για το περιεχόμενο της συνάντησης.

Αξιωματούχοι ασφαλείας της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας φέρεται να είπαν στον διευθυντή της Γενικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της ΠΑ, Ματζίντ Φάρατζ ότι η ΠΑ πρέπει να υποστεί μεταρρυθμίσεις που θα της επιτρέψουν να διαδραματίσει έναν αναζωογονημένο ρόλο διακυβέρνησης.

Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι απορρίπτει τη διακυβέρνηση της ΠΑ και θέλει να διατηρήσει το ίδιο την παρουσία του στη Λωρίδα της Γάζας.

10:30 Ποιες χώρες έχουν ανακοινώσει ότι αναστέλλουν τη χρηματοδότηση στην UNRWA

Οι χώρες που μέχρι τώρα έχουν ανακοινώσει ότι αναστέλλουν τη χρηματοδότηση της UNRWA:

  • ΗΠΑ
  • Γερμανία
  • Ελβετία
  • Καναδάς
  • Ολλανδία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ιταλία
  • Αυστραλία
  • Φινλανδία
  • Ιαπωνία
  • Αυστρία

Δείτε σχετικό γράφημα του Al Jazeera που έχει φτιαχτεί πριν από τις ανακοινώσεις των Ιαπωνίας και Αυστρίας:

10:15 Τι μπορεί να συμβεί μετά από τη φονική επίθεση με drone κατά Αμερικανών στρατιωτών στην Ιορδανία

Με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή να είναι ήδη τεταμένη καθώς μαίνονται οι μάχες στη Γάζα, το χτύπημα κατά των αμερικανικών δυνάμεων στην Ιορδανία εγείρει φόβους για μια ευρύτερη σύγκρουση με άμεση εμπλοκή του Ιράν – το οποίο αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στην επίθεση.

Μένει να δούμε τι θα συμβεί στη συνέχεια, επισημαίνει το Al Jazeera. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε να λογοδοτήσουν «όλοι οι υπεύθυνοι σε χρόνο και με τρόπο που θα επιλέξουμε εμείς».

«Ενώ ακόμη συγκεντρώνουμε τα γεγονότα αυτής της επίθεσης, γνωρίζουμε ότι διεξήχθη από εξτρεμιστικές μαχητικές ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν και δρουν στη Συρία και το Ιράκ», ανέφερε σε δήλωσή του.

«Είχαμε μια δύσκολη μέρα χθες το βράδυ στη Μέση Ανατολή. Χάσαμε τρεις γενναίες ψυχές σε μια επίθεση σε μια από τις βάσεις μας», δήλωσε αργότερα ο Μπάιντεν σε εκκλησία της Νότιας Καρολίνας. Μετά το ένα λεπτό σιγής, πρόσθεσε: «και θα απαντήσουμε».

Οι δυνάμεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο Ιράκ και τη Συρία έχουν γίνει στόχος περισσότερων από 150 επιθέσεων από τα μέσα Οκτωβρίου, όταν το Ισραήλ επιτέθηκε στη Γάζα, και οι ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει αντίποινα και στις δύο χώρες.

10:06 Σειρήνες ακούγονται σε κιμπούτς στο βόρειο Ισραήλ

Σύμφωνα με ανακοίνωση των IDF, σειρήνες αεράμυνας ακούγονται στο κιμπούτς Ρος Χανκάρα στο βόρειο Ισραήλ.

09:56 Ισραηλινός υπουργός: Όλοι όσοι συμμετείχαν στο συνέδριο ‘Επιστροφή στη Γάζα’ δεν έμαθαν τίποτα από το προηγούμενο έτος

Ο πρώην αρχηγός του επιτελείου των IDF, υπουργός Γκάντι Έισενκοτ, επέκρινε το συνέδριο ‘Επιστροφή στη Λωρίδα της Γάζας’ που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής σε ανάρτησή του στο Facebook.

Σε αυτή ο Έισενκοτ ανέφερε ότι: «Όλοι όσοι συμμετείχαν χθες στην εκδήλωση στα κτίρια του έθνους, και ιδιαίτερα οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι, δεν έμαθαν απολύτως τίποτα από τα γεγονότα του περασμένου έτους, σχετικά με τη σημασία του να ενεργούμε σύμφωνα με μια ευρεία εθνική συναίνεση και σε αλληλεγγύη με την ισραηλινή κοινωνία».

«Ενώ οι στρατιώτες των IDF πολεμούν ώμο με ώμο σε έναν πόλεμο που δεν έχει δικαιοσύνη, και ενώ εμείς επιλέγουμε να αναζητήσουμε τον ενωτικό παράγοντα, ακόμη και ενώ παραμερίζουμε θεμελιώδεις διαφορές για χάρη κοινών στόχων – την επιστροφή των απαχθέντων και την ήττα της Χαμάς – άλλοι βρίσκουν χρόνο για μια εκδήλωση που διχάζει την ισραηλινή κοινωνία, αυξάνει τη δυσπιστία που υπάρχει για την κυβέρνηση και τους εκλεγμένους εκπροσώπους της και κυρίως οξύνει το χάσμα έναντι της ενότητας», έγραψε ο Έισενκοτ.

09:46 Η Αυστρία «παγώνει» τα κονδύλια για την UNRWA

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις πληρωμές προς την UNRWA, αναφέρει το Reuters.

Την Παρασκευή, η Βιέννη δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί ότι οι εργαζόμενοι της UNRWA συμμετείχαν στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου ήταν «σοκαριστικοί και ανησυχητικοί», καλώντας την υπηρεσία να λάβει άμεσα μέτρα για τη διερεύνηση των κατηγοριών.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

09:37 Ο Ισραηλινός υπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικών Υποθέσεων επικρίνει το συνέδριο για τον επανεποικισμό της Γάζας

Ο υπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιαακόβ Μάργκι του θρησκευτικού δεξιού κόμματος Shas, επέκρινε τη συμμετοχή δεξιών υπουργών και μελών της Κνεσέτ σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής από δεξιές οργανώσεις υπέρ του επανεποικισμού της Λωρίδας της Γάζας, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο Kol Barama.

Ο Μάργκι είπε ότι οι θέσεις τους φέρνουν μαζί τους την απαίτηση να «σκεφτούν και να προβληματιστούν».

«Δεν υπήρξε καν συζήτηση στην παράταξη Shas για τη συμμετοχή σε αυτό το συνέδριο. Ήταν φυσικό να μην είναι αυτή η κατάλληλη στιγμή», τόνισε ο ίδιος.

09:28 IDF: «Δεκάδες τρομοκράτες» σκοτώθηκαν σε επιδρομές στην κεντρική και βόρεια Γάζα

Οι IDF ανακοίνωσαν ότι την περασμένη ημέρα, ο στρατός σκότωσε «δεκάδες τρομοκράτες» σε διάφορες επιδρομές και επιθέσεις στη δυτική πλευρά της Χαν Γιούνις, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, καθώς και στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ-Σάτι στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Δείτε σχετική ανάρτηση των IDF:

09:19 Δύο ρουκέτες από τον Λίβανο έπεσαν στο βόρειο Ισραήλ, σύμφωνα με τις IDF

Σύμφωνα με τις IDF, δύο ρουκέτες από τον Λίβανο έπεσαν στο βόρειο Ισραήλ στην περιοχή Μπιρνίτ.

09:09 Οι Χούθι εκτόξευσαν πύραυλο κατά αμερικανικού πολεμικού πλοίου στον Κόλπο του Άντεν

Οι προσκείμενοι στο Ιράν Χούθι εκτόξευσαν πύραυλο εναντίον του αμερικανικού πολεμικού πλοίου Lewis B. Puller καθώς έπλεε στον Κόλπο του Άντεν την Κυριακή, ανέφερε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της οργάνωσης, Γιάχια Σάρι σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα.

Η σχετική ανάρτηση:

09:00 Εκτός από τις βόμβες, οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα έχουν να αντιμετωπίσουν και τον άσχημο καιρό – Πλημμυρισμένες σκηνές

Ο άσχημος καιρός προσθέτει νέα προβλήματα στους εκτοπισμένους στη Γάζα. Τα παρακάτω πλάνα είναι ενδεικτικά, ενώ πολλά είναι τα παιδιά που αναγκάζονται να κοιμηθούν κάτω από άθλιες συνθήκες.

Δείτε βίντεο:

08:50 Φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές στην Αυστραλία δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να στοχεύουν ισραηλινά πλοία

Όπως αναφέρει το Al Jazeera, πλοίο που μπλοκαρίστηκε από διαδηλωτές σε λιμάνι της Μελβούρνης την περασμένη εβδομάδα πρόκειται να φτάσει στο Σίδνεϊ πριν ταξιδέψει πιο πάνω στην ανατολική ακτή προς το Μπρίσμπεϊν.

Την περασμένη εβδομάδα, δεκάδες άνθρωποι προσπάθησαν να εμποδίσουν το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων ZIM Ganges να φτάσει στο λιμάνι της Μελβούρνης, με την αστυνομία να χρησιμοποιεί τελικά σπρέι πιπεριού για να «σπάσει» τον αποκλεισμό.

Το λιμάνι της Μελβούρνης διαχειρίζεται περίπου 8.850 εμπορευματοκιβώτια την ημέρα και είναι το μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι της Αυστραλίας.

Οι διαμαρτυρίες είχαν «ουσιαστικά σταματήσει τις εργασίες» για σχεδόν τέσσερις ημέρες, ανέφερε ο Διεθνής Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων της Βικτώριας (VICT) σε δελτίο Τύπου μετά τον τερματισμό της περιφρούρησης από την αστυνομία.

Η 10η μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία του Ισραήλ ZIM έχει προκαλέσει διαμαρτυρίες επειδή ο διευθύνων σύμβουλος Έλι Γκλίκμαν υποσχέθηκε να ικανοποιήσει όλες τις ανάγκες του Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου.

Πηγή φωτογραφίας: Al Jazeera

08:41 Οι NYT αποκαλύπτουν λεπτομέρειες των ισραηλινών κατηγοριών κατά εργαζομένων της UNRWA

Οι New York Times δημοσίευσαν τις λεπτομέρειες των καταγγελλόμενων από το Ισραήλ εγκλημάτων που φαίνεται να διέπραξαν 12 εργαζόμενοι της UNRWA στις 7 Οκτωβρίου, μεταξύ των οποίων ένας κατηγορείται για απαγωγή γυναίκας και ένας άλλος για συμμετοχή σε σφαγή.

Επικαλούμενοι φάκελο της αμερικανικής κυβέρνησης, οι NYT αναφέρουν ότι ένας σχολικός σύμβουλος της UNRWA κατηγορείται ότι συνεργάστηκε με τον γιο του για να «απαγάγει μια γυναίκα από το Ισραήλ» στις 7 Οκτωβρίου.

Αναφέρεται επίσης ότι ένας κοινωνικός λειτουργός της UNRWA κατηγορείται ότι βοήθησε να μεταφερθεί το πτώμα ενός νεκρού Ισραηλινού στρατιώτη στη Γάζα και είχε διανείμει πυρομαχικά την ημέρα της επίθεσης. Ένας τρίτος εργαζόμενος κατηγορείται ότι «συμμετείχε στη σφαγή» στο κιμπούτς Μπε’έρι κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 97 άνθρωποι, αναφέρουν οι NYT.

Ο φάκελος, τα ευρήματα του οποίου βασίζονται σε ισραηλινή παρακολούθηση, ισχυρίζεται ότι από τους 12 εργαζόμενους της UNRWA που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στη σφαγή, οι 10 είναι μέλη της Χαμάς, ενώ ένας άλλος ανήκει στην Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ.

Τουλάχιστον 11 χώρες – συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας – έχουν αναστείλει τη χρηματοδότηση της UNRWA λόγω των συγκεκριμένων ισχυρισμών.

Η UNRWA απασχολεί 13.000 άτομα στη Γάζα και παρέχει σωτήρια ανθρωπιστική βοήθεια σε περίπου δύο εκατομμύρια ανθρώπους στον πολιορκημένο θύλακα.

Ο Φιλίπ Λαζαρινί, επικεφαλής της UNRWA, δήλωσε ότι θα ήταν «εξαιρετικά ανεύθυνο να επιβληθούν κυρώσεις σε έναν οργανισμό και σε μια ολόκληρη κοινότητα που εξυπηρετεί» εξαιτίας ισχυρισμών κατά ατόμων.

08:31 «Στοχεύστε την Τεχεράνη»: Αμερικανοί γερουσιαστές ζητούν άμεσα χτυπήματα στο Ιράν

Αρκετοί Αμερικανοί γερουσιαστές, οι οποίοι αν και δηλώνουν ότι δεν θέλουν πόλεμο, ζήτησαν άμεσα πλήγματα κατά του Ιράν μετά την επίθεση που ανέλαβε μια υποστηριζόμενη από το Ιράν οργάνωση-ομπρέλα στο Ιράκ, η Ισλαμική Αντίσταση, η οποία σκότωσε τρεις Αμερικανούς στρατιώτες στα σύνορα Συρίας – Ιορδανίας.

«Στοχεύστε την Τεχεράνη», έγραψε ο Τζον Κόρνιν από το Τέξας στο Χ. Αργότερα διευκρίνισε ότι εννοούσε επιθέσεις κατά του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) και αυτό θα ήταν «για την αποτροπή, όχι για τον πόλεμο».

Ο Λίντσεϊ Γκράχαμ από τη Νότια Καρολίνα κάλεσε τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να «χτυπήσει σημαντικούς στόχους στο εσωτερικό του Ιράν» – επίσης για λόγους «αποτροπής».

Ο Τομ Κότον από το Αρκάνσας δήλωσε ότι θέλει να δει «καταστροφικά στρατιωτικά αντίποινα κατά των τρομοκρατικών δυνάμεων του Ιράν, τόσο στο Ιράν όσο και σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή».

Ο Ρότζερ Γουίκερ από το Μισισίπι ζήτησε επίσης να «χτυπηθούν άμεσα ιρανικοί στόχοι και η ηγεσία του», ενώ ο Τσακ Γκράσλεϊ από την Αϊόβα έγραψε στο Χ: «Θα αναλάβει επιτέλους ο πρόεδρος Μπάιντεν αποφασιστική δράση κατά του Ιράν;».

08:22 Το Ισραήλ χαιρετίζει την «υπεύθυνη απόφαση» της Ιαπωνίας να διακόψει τη χρηματοδότηση της UNRWA

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Ιαπωνία κάλεσε περισσότερους δωρητές να αποσύρουν τη χρηματοδότηση από την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), καθώς χαιρέτισε την «υπεύθυνη απόφαση» του Τόκιο να το πράξει.

«Η UNRWA πρέπει να αντικατασταθεί από οργανισμούς αφιερωμένους στην ειρήνη και την ανάπτυξη – όχι στην τρομοκρατία», έγραψε ο Γκιλάντ Κοέν στο X.

Υπενθυμίζεται ότι η Ιαπωνία ανακοίνωσε την Κυριακή ότι συντονίζεται με δέκα δυτικές χώρες και αναστέλλει τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας, καθώς αναμένει την έκβαση της έρευνας της UNRWA σχετικά με τις καταγγελίες ότι μέλη του προσωπικού της συμμετείχαν στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

08:12 Ο ΥΠΕΞ του Ιράν στο Πακιστάν – Στόχος η αποκλιμάκωση των εντάσεων

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών επισκέπτεται σήμερα το Πακιστάν για συνομιλίες με σκοπό την αποκλιμάκωση των εντάσεων, έπειτα από την πρόσφατη ανταλλαγή πολύνεκρων επιδρομών σε παραμεθόριες περιοχές.

Ο Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν έφθασε χθες Κυριακή στο Ισλαμαμπάντ, κατέγραψε οπτικό υλικό που διένειμε το ΥΠΕΞ του Πακιστάν, διευκρινίζοντας πως είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον Πακιστανό ομόλογό του Τζαλίλ Αμπάς Τζιλάνι και τον πρωθυπουργό Ανουάρ ουλ Χακ Κακάρ.

Οι σχέσεις των δυο γειτονικών κρατών χειροτέρεψαν απότομα τη 16η Ιανουαρίου, όταν το Ιράν εξαπέλυσε επίθεση με πυραύλους και drones εναντίον «τρομοκρατικής» οργάνωσης στην πακιστανική επικράτεια. Το Πακιστάν ανταπέδωσε δύο ημέρες αργότερα, βάζοντας με τη σειρά του στο στόχαστρο «κρησφύγετα τρομοκρατών» στο Ιράν.

Συνολικά 11 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν στα πλήγματα στην περιοχή Μπαλουτσιστάν, που είναι μοιρασμένη ανάμεσα στις δυο χώρες, κατά τους επίσημους απολογισμούς.

Η ανταλλαγή φονικών βομβαρδισμών θορύβησε τη διεθνή κοινότητα, την ώρα που η Εγγύς Ανατολή συνταράσσεται από τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και όσα πυροδοτεί στην ευρύτερη περιοχή, όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, το Ισλαμαμπάντ ανακάλεσε τον πρεσβευτή του στην Τεχεράνη για διαβουλεύσεις και ανακοίνωσε πως ο πρεσβευτής του Ιράν στο Πακιστάν, ο οποίος βρισκόταν στην πατρίδα του, δεν θα επιτρεπόταν να επιστρέψει στο πόστο του.

Έπειτα από αρκετές ημέρες σύγχυσης και απειλητικής ρητορικής, οι δυο κυβερνήσεις ανακοίνωσαν εντέλει την επάνοδο των σχέσεών τους στην ομαλότητα και την προσεχή επίσκεψη του επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας στο Πακιστάν.

Ωστόσο προχθές Σάββατο ένοπλοι σκότωσαν εννιά ανθρώπους, που παρουσιάστηκαν ως Πακιστανοί από το Ισλαμαμπάντ, στην επαρχία Σιστάν-Μπαλουτσιστάν, στο νοτιοανατολικό Ιράν.

Τεχεράνη και Ισλαμαμπάντ ανταλλάσσουν συχνά κατηγορίες πως επιτρέπουν σε οργανώσεις ανταρτών να χρησιμοποιούν αντίστοιχα το πακιστανικό και το ιρανικό έδαφος για να εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον της άλλης πλευράς.

08:02 Drone των IDF κατέπεσε κοντά στην Γκεντέρα

Ένα στρατιωτικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος συνετρίβη κατά τη διάρκεια της νύχτας κοντά στην πόλη Γκεντέρα στο κεντρικό Ισραήλ, σύμφωνα με τις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας.

Ο στρατός αναφέρει ότι η συντριβή προκλήθηκε από τεχνική βλάβη.

Τα συντρίμμια περισυνελέγησαν από τα στρατεύματα και οι IDF λένε ότι δεν υπάρχει φόβος διαρροής ευαίσθητων πληροφοριών.

Πηγή φωτογραφίας: Times of Israel

07:53 Ισραηλινοί στρατιώτες χτυπούν και απαγάγουν τραυματιοφορέα στην Τζενίν

Βίντεο αποτυπώνει τον ξυλοδαρμό τραυματιοφορέα στην Τζενίν στη Δυτική Όχθη μετά από ισραηλινή επιδρομή. Σύμφωνα με το Quds News Network, οι ισραηλινές δυνάμεις απήγαγαν τον Άχμαντ Κιντίλ που είναι εθελοντής.

Δείτε το βίντεο:

07:43 Τέσσερις εκτελέσεις στο Ιράν για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ

Τέσσερις άνδρες απαγχονίστηκαν τα ξημερώματα στο Ιράν μετά τις καταδίκες τους σε θάνατο διότι φέρονταν να συνεργάστηκαν με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες σε σχέδιο δολιοφθοράς σε στρατιωτική εγκατάσταση της Ισλαμικής Δημοκρατίας, μετέδωσε πρακτορείο ειδήσεων της ιρανικής δικαιοσύνης.

Οι τέσσερις κατηγορούμενοι είχαν συλληφθεί την 23η Ιουλίου 2022 και κατηγορήθηκαν πως προετοίμαζαν επιχείρηση εναντίον κέντρου του υπουργείου Άμυνας στην Ισφαχάν, μεγαλούπολη του κεντρικού Ιράν, για λογαριασμό της Μοσάντ, της ισραηλινής υπηρεσίας κατασκοπείας, διευκρίνισε το πρακτορείο ειδήσεων Mizan Online των ιρανικών δικαστικών αρχών.

Υπενθυμίζεται ότι το Ιράν αρνείται τη συμμετοχή του στην επίθεση στην Ιορδανία που κόστισε τη ζωή σε τρεις Αμερικανούς στρατιώτες.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

07:34 Γιατί τα πλήγματα των ΗΠΑ θα ενθαρρύνουν και δεν θα σταματήσουν τους Χούθι

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν μαχητική ομάδα των Χούθι επέζησε από χρόνια αεροπορικών επιδρομών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, υποστηριζόμενων από τη Δύση, και αξιοποιεί τον πόλεμο στη Γάζα για την επίτευξη ενός στρατηγικού αποτελέσματος.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Νεοσύλλεκτος μαχητής των Χούθι σε τελετή για το τέλος της εκπαίδευσής του, στην πρωτεύουσα Σαναά της Υεμένης.

07:24 ΟΗΕ: «Υπερβολικές καθυστερήσεις» στα ισραηλινά σημεία ελέγχου εμποδίζουν τη βοήθεια προς τη βόρεια Γάζα

Μόνο οκτώ προγραμματισμένες αποστολές του ΟΗΕ στη βόρεια Γάζα έχουν προχωρήσει επιτυχώς από τις αρχές Ιανουαρίου, ανέφερε η ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη (OCHA oPt) στην τελευταία της ενημέρωση.

Η OCHA ανακοίνωσε ότι 29 αυτοκινητοπομπές βοήθειας δεν έλαβαν άδεια από τις ισραηλινές αρχές αυτόν τον μήνα, ενώ άλλες παραδόσεις παρεμποδίστηκαν από «υπερβολικές καθυστερήσεις» στα ισραηλινά σημεία ελέγχου και απειλές για την ασφάλεια των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Ειδικότερα, ο ΟΗΕ ανέφερε ότι οι παραδόσεις σε νοσοκομεία και εγκαταστάσεις ύδρευσης και αποχέτευσης βόρεια του ποταμού Γουάντι Γάζα «απορρίφθηκαν σε μεγάλο βαθμό».

07:15 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε ότι έθαψε τρεις ανθρώπους στο προαύλιο του νοσοκομείου αλ-Άμαλ στη Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις πολιορκούν την περιοχή
  • Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν άνδρα στην πόλη Γιαμούν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ενώ εκτεταμένες επιδρομές και βίαιες συγκρούσεις αναφέρθηκαν επίσης στην Τζενίν
  • Η ισραηλινή αστυνομία δηλώνει ότι ερευνά μια καταγγελλόμενη επίθεση τεσσάρων εποίκων εναντίον δύο οδηγών φορτηγού που μετέφεραν βοήθεια στη Γάζα
  • Ο πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ κατηγόρησε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ότι διαστρέβλωσε τα λόγια του στην προσωρινή του απόφαση που διέταξε το Ισραήλ να λάβει μέτρα για την αποτροπή γενοκτονίας στη Γάζα
  • Το Ιράν αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη σε επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους που σκότωσε τρεις Αμερικανούς στρατιώτες κοντά στα σύνορα Ιορδανίας – Συρίας

07:05 Το Ιράν αρνείται την εμπλοκή του στην επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος κατά αμερικανικών στρατευμάτων

Το Ιράν δεν έχει καμία σχέση με την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων σε στρατιωτική βάση κοντά στα σύνορα Ιορδανίας – Συρίας, δηλώνει ο εκπρόσωπος του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη, Σαΐντ Ιραβανί.

Το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων μεταδίδει ότι ο Ιραβανί κατηγόρησε «τη σύγκρουση μεταξύ των αμερικανικών δυνάμεων και των ομάδων αντίστασης στην περιοχή» για την επίθεση, σε δήλωσή του στον ΟΗΕ. Είπε επίσης ότι «οι Ρεπουμπλικάνοι-γεράκια» συνδέουν το Ιράν με την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις Αμερικανοί στρατιώτες που σκοτώθηκαν είναι οι πρώτοι από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

06:56 Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στις ΗΠΑ λέει ότι το Ιράν είναι ο «κύριος αποσταθεροποιητικός παράγοντας» στην περιοχή

Η ιρανική κυβέρνηση «τροφοδοτεί τη φωτιά» στη Μέση Ανατολή, λέει ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ουάσιγκτον Μάικλ Χέρτζογκ.

«Αυτή η επίθεση, για άλλη μια φορά, δείχνει ότι το Ιράν είναι ο κύριος αποσταθεροποιητικός παράγοντας στη Μέση Ανατολή και υπογραμμίζει την ανάγκη να τεθεί το καθεστώς προ των ευθυνών του», έγραψε στο Χ.

Υπενθυμίζεται ότι τρεις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους την Κυριακή κοντά στους στρατώνες της στρατιωτικής βάσης Tower 22 (Πύργος 22) των ΗΠΑ κοντά στα σύνορα Ιορδανίας – Συρίας.

Την ευθύνη ανέλαβε η υποστηριζόμενη από το Ιράν οργάνωση-ομπρέλα, Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ.

06:46 Συνεχίζει τη χρηματοδότηση της UNRWA η Νορβηγία – «Δεν πρέπει να πληρώσει το τίμημα ο λαός της Γάζας»

Η Νορβηγία, ένας από τους μεγαλύτερους δωρητές της υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), θα συνεχίσει τη χρηματοδότησή της παρά τις υποψίες για εμπλοκή ορισμένων εργαζομένων της στην επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος την 7η Οκτωβρίου, ανακοίνωσε χθες Κυριακή το Όσλο.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

06:39 Αναστέλλει τη χρηματοδότηση της UNRWA η Ιαπωνία – Εννιά συνολικά οι χώρες που το έχουν αποφασίσει

Η διπλωματία της Ιαπωνίας ανακοίνωσε με τη σειρά της την αναστολή της χρηματοδότησης του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), εξαιτίας των κατηγοριών του Ισραήλ κατά τις οποίες ορισμένοι από τους εργαζομένους του ενεπλάκησαν στην επίθεση που διέπραξε ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς στην επικράτειά του την 7η Οκτωβρίου.

Η UNRWA απέμπεμψε μέλη του προσωπικού του κι υποσχέθηκε πως θα διενεργηθεί έρευνα σε βάθος, μολαταύτα το Ισραήλ ανακοίνωσε πως αποφάσισε να της απαγορεύσει να εργάζεται στη Λωρίδα της Γάζας μετά τον πόλεμο.

Η Ιαπωνία είναι η ένατη χώρα που ανακοινώνει αναστολή της χρηματοδότησης στην υπηρεσία του ΟΗΕ, ακολουθώντας ιδίως τις ΗΠΑ και τη Γερμανία.

Το Τόκιο τόνισε χθες Κυριακή το βράδυ πως είναι «εξαιρετικά ανήσυχο για τη φερόμενη εμπλοκή μελών του προσωπικού της UNRWA στην τρομοκρατική επίθεση εναντίον του Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου της περασμένης χρονιάς».

«Σε αντίδραση, η Ιαπωνία αποφάσισε να αναστείλει κάθε επιπρόσθετη χρηματοδότηση στο UNRWA προς το παρόν, ενόσω η UNRWA διενεργεί έρευνα για το ζήτημα κι εξετάζει μέτρα για να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες αυτές», σύμφωνα με δελτίο Τύπου του ιαπωνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το Τόκιο «ταυτόχρονα» θα συνεχίσει τις «διπλωματικές προσπάθειες για να βελτιωθεί η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας», να αποκλιμακωθεί ο πόλεμος «το συντομότερο δυνατόν» και θα προσφέρει «υποστήριξη σε άλλους διεθνείς οργανισμούς», κατά την ανακοίνωση.

Εννιά συνολικά είναι οι χώρες που έχουν προχωρήσει στη διακοπή της χρηματοδότησης της UNRWA.

06:30 Τέσσερις έποικοι συνελήφθησαν αφού κατηγορούνται για επίθεση σε οδηγούς φορτηγών που μετέφεραν βοήθεια στη Γάζα

Η ισραηλινή αστυνομία δηλώνει ότι ερευνά μια καταγγελλόμενη επίθεση τεσσάρων Ισραηλινών εποίκων εναντίον δύο οδηγών φορτηγού που μετέφεραν βοήθεια στη Γάζα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, οι οδηγοί δήλωσαν ότι οι έποικοι τους έριξαν δακρυγόνα και πέτρες στα οχήματά τους κοντά στον κόμβο Τλαλίμ στην περιοχή της ερήμου Νεγκέβ στο νότιο Ισραήλ.

Η αστυνομία συνέλαβε τους εποίκους βόρεια της Νεγκέβ, βρίσκοντας δακρυγόνα και έναν σουγιά στο αυτοκίνητό τους. Οι τέσσερις έποικοι θα οδηγηθούν ενώπιον δικαστή στην Μπέερ Σεβά τη Δευτέρα.

Δείτε βίντεο:

6:20 Το Ισραήλ κλιμακώνει τις επιχειρήσεις στη Χαν Γιουνίς, νέες επιδρομές στη Δυτική Όχθη

Καλημέρα σας, μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Ισραήλ, Δυτική Όχθη και την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Διαβάστε για ό,τι προηγήθηκε εδώ

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024