Δίκη για το Μάτι: «Είμαι τρελός να κάψω το σπίτι μου;», είπε ο κάτοικος που κατηγορείται ότι έβαλε τη φωτιά
Το πρωί της 13ης Φεβρουαρίου 2024, ο εισαγγελέας θα εισηγηθεί προς τους δικαστές για την ενοχή ή την αθωότητα των κατηγορουμένων στην πολύκροτη δίκη για το Μάτι
Aντίστροφα μετρά ο χρόνος για την απόδοση δικαιοσύνης στην υπόθεση της εθνικής τραγωδίας στο Μάτι με τους 104 νεκρούς.
Η ώρα, που εδώ και πεντέμισι χρόνια περιμένουν με αξιοπρέπεια και σεβασμό προς τον θεσμό της Δικαιοσύνης οι συγγενείς των θυμάτων και οι εγκαυματίες και, βεβαίως, οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι που έχουν παραπεμφθεί στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας, πλησιάζει.
Οι απολογίες ολοκληρώθηκαν σήμερα, Τρίτη, και μετά από πολύμηνη αποδεικτική διαδικασία, που διήρκησε σχεδόν δεκαπέντε μήνες, το πρωί της 13ης Φεβρουαρίου 2024, ο εισαγγελέας Παναγιώτης Μανιάτης θα εισηγηθεί προς τους δικαστές, με βάση το σύνολο του αποδεικτικού υλικού, για την ενοχή ή την αθωότητα των κατηγορουμένων.
Και αμέσως μετά, η «σκυτάλη» θα περάσει στους δικηγόρους των δύο πλευρών, ώστε με το τέλος των αγορεύσεών τους, οι δικαστές να είναι έτοιμοι να ανακοινώσουν την ετυμηγορία τους.
Μία ετυμηγορία που αναμένει ολόκληρη η κοινωνία, για όσα έγιναν και κυρίως όσα δεν έγιναν οδηγώντας σε άδικο και μαρτυρικό θάνατο 104 ανθρώπους και αφήνοντας πίσω συγγενείς και εγκαυματίες να μετρούν σημάδια στο σώμα και την ψυχή τους.
«Δεν έβαλα εγώ τη φωτιά, ήρθε από την Καλλιτεχνούπολη»
Η πολύμηνη διαδικασία ολοκληρώθηκε με την απολογία του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου, του κατοίκου της περιοχής Νταού Πεντέλης, ο οποίος κατηγορείται ότι έβαλε τη φωτιά που κατέκαψε το Μάτι.
«Δεν έβαλα εγώ τη φωτιά. Δεν βάζω εγώ φωτιές, δεν είναι δική μου αμέλεια», υποστήριξε ο Κ. Αγγελόπουλος, διατυπώνοντας τον ισχυρισμό ότι η φωτιά «ήρθε από την Καλλιτεχνούπολη».
Στις 13 Φεβρουαρίου η πρόταση του εισαγγελέα
«Επιθυμώ να σας διαβεβαιώσω ότι εγώ εκείνη την ημέρα δεν έβαλα φωτιά και δεν βάζω φωτιά και δεν είναι δική μου η αμέλεια. Έχω ιερό όρκο, είμαι 30 χρόνια εκεί πάνω και μου τη βάρεσε εκείνη τη μέρα να βάλω φωτιά; Να κάψω το σπίτι μου; Αν είναι δυνατόν!», είπε στους δικαστές.
«Δεν έβαλα εγώ τη φωτιά, θέλω να με απαλλάξετε. Έχω βιώσει πέντε πυρκαγιές, τον κίνδυνο να καεί το σπίτι μου. Δεν είμαι τρελός να πάω να βάλω φωτιά έξω από το σπίτι μου και να καώ κι εγώ. Δεν το έχω κάνει ποτέ», επέμεινε ο κατηγορούμενος.
«Στα τρία οικόπεδα, για τα οποία με κατηγορούν, είχα κόψει τα χόρτα»
Νωρίτερα, ο πρώην δήμαρχος Πεντέλης, Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης, υποστήριξε πως ο δήμος του διέθετε ένα άριστο κέντρο επικοινωνιών και επιχειρήσεων και υπεραμύνθηκε των ενεργειών στις οποίες είχε προβεί πριν και κατά τη διάρκεια της φωτιάς.
«Δεν υπήρξε καμία αμέλεια ή παράλειψη, αντιθέτως, από την πλευρά μου υπήρξε ενεργός συμμετοχή μου στην καταστολή της πυρκαγιάς. Στα τρία οικόπεδα, για τα οποία με κατηγορούν, είχα κόψει τα χόρτα. Είχα δώσει εντολή στα απορριμματοφόρα μία φορά την εβδομάδα να με ενημερώνουν πού υπάρχουν καλώδια. Στη Νταού Πεντέλης δεν υπήρξε έρπουσα φωτιά. Ήταν το σημείο έκρηξης της φωτιάς, δεν υπήρξε τίποτα να τη σταματήσει. Το λέω επειδή με κατηγορούν ότι δεν καθάριζα τα χόρτα», είπε μεταξύ άλλων.
Υποστήριξε ότι ήταν ο πρώτος δημόσιος λειτουργός που έφτασε στο σημείο εκδήλωσης της πυρκαγιάς. «Κατορθώσαμε όχι μόνο να μην έχουμε θύματα, αλλά να έχουμε μόνο μικρές υλικές ζημιές στο Δήμο Πεντέλης», είπε.
Οι απολογίες ολοκληρώθηκαν σήμερα, Τρίτη, μετά από πολύμηνη αποδεικτική διαδικασία, που διήρκησε σχεδόν δεκαπέντε μήνες
Σε άλλο σημείο της απολογίας του, ο κ. Στεργίου-Καψάλης τόνισε: «Έχω ζήσει τις φωτιές 30 χρόνια, τέτοιο φαινόμενο δεν έχω ξαναδεί. Όταν η πυρκαγιά απείλησε τη Μονή Νταού Πεντέλης πήρα τηλέφωνο τον κ. Τόσκα και του ζήτησα εναέρια. Ήταν μία διαδικασία πολέμου».
Κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο, απολογήθηκε ο Αντώνιος Παλπατζής, τότε αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, ο οποίος δήλωσε ότι το γραφείο του λειτούργησε άψογα και δεν παρέμεινε αδρανές.
Αν και όπως είπε, έλειπε σε άδεια την επίμαχη ημέρα, σημείωσε ότι: «αυτό που ήταν να προσφέρω σε σχεδιασμό και οργάνωση για τις έκτακτες ανάγκες, το προσέφερα. Το σπίτι μου, το έσωσε ένας Άγγλος, γιατί τα παιδιά μου βοηθούσαν σε διασώσεις στην παραλία».
- Το έθιμο να κρεμάμε κάλτσες στο τζάκι τα Χριστούγεννα, ξεκινά από τον 3ο αιώνα μ.Χ
- Αττική: Επιμένουν τα προβλήματα – Διακόπηκε η κυκλοφορία στην Πάρνηθα
- Καζακστάν: Άγνωστο γιατί συνετρίβη το αεροπλάνο, 29 οι επιζώντες – Τα σενάρια που εξετάζονται
- Μέλπω Ζαρόκωστα: Τα Χριστούγεννα στο Γηροκομείο Αθηνών και τα συγκινητικά μηνύματα
- Επιμένουν στη Βραζιλία: «Η Γκρέμιο πάει για Ελίασον»
- Κοινό κρυολόγημα: Όσα θα χρειαστείτε για να το ξεπεράσετε άμεσα