Κλέαρχος Μαρουσάκης: Γιατί δεν ήρθε το χιόνι στην Αττική
«Δεν χρειάζεται πανικός στο νομό Αττικής όπου όπως όλα δείχνουν δε φαίνεται να βρισκόμαστε στο επίκεντρο της κακοκαιρίας» λέει ο μετεωρολόγος
- «Στην Τριχωνίδα τέτοιοι σεισμοί έχουν συνέχεια - Χρειάζεται επιτήρηση» - Λέκκας για δόνηση στο Αγρίνιο
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
- Μέχρι πότε η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας – Δεν θα δοθεί παράταση, τι ισχύει για τα πρόστιμα
Στην κορύφωσή της βρίσκεται η νέα κακοκαιρία «Avgi» με κύριο χαρακτηριστικό της τις πυκνές χιονοπτώσεις στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας, τους θυελλώδεις βοριάδες και φυσικά τις θερμοκρασίες κοντά και υπό του μηδέν.
Σύμφωνα με το meteo.gr χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Μαγνησίας, της Κεντρικής και Ανατολικής Στερεάς, της Πελοποννήσου, της Εύβοιας και της Κρήτης.
Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν σημαντικά από το πρωί της Τετάρτης (31/1) και θα περιοριστούν στην Ανατολική Στερεά και Πελοπόννησο, στην Εύβοια και κυρίως στην Κρήτη.
Σε ό,τι αφορά τις χιονοπτώσεις που αναμέναμε στην περιοχή της Αττικής και τελικώς δεν ήρθαν ποτέ, ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης δίνει τη δική του εξήγηση μέσω σχετικής ανάρτησης στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.
Ο νομός Αττικής θα δει χιόνι σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, ίσως και λίγο χαμηλότερα»
Όπως σημειώνει ο ίδιος, είχε προειδοποιήσει για τους παράγοντες που δεν θα βοηθούσαν στο να δει χιόνι η Αττική, με το Αιγαίο και συγκεκριμένα τον βορειοανατολικό του άνεμο να μοιάζει ο κύριος υπεύθυνος.
«Οι θερμοκρασίες στη θάλασσα του Αιγαίου είναι πιο υψηλές (16 με 17 βαθμοί) και σε συνδυασμό και με την υγρασία που μεταφέρουν οι άνεμοι αυτοί περνώντας από τη θάλασσα δημιουργούν ένα έντονο ανακάτεμα στο χαμηλό στρώμα της ατμόσφαιρας που στην ουσία ανεβάζει τα επίπεδα χιονόπτωσης» σημειώνει ο κ. Μαρουσάκης.
«Δεν χρειάζεται πανικός»
«Στο νομό Αττικής γενικά φαίνονται υψηλά επίπεδα χιονόπτωσης τα οποία το προγνωστικό μας σύστημα τα υπολογίζει κοντά στα 400 με 500 μέτρα και πάνω. Δηλαδή οι χιονοπτώσεις θα πρέπει να εντοπίζονται από τα 400 με 500 μέτρα και πάνω.
»Αυτό οφείλεται στον βορειοανατολικό άνεμο ο οποίος έρχεται μέσα από το Αιγαίο. Επειδή μέχρι στιγμής δεν έχει προηγηθεί κάποια αξιόλογη περίοδος με χειμωνιάτικες συνθήκες, οι θερμοκρασίες στη θάλασσα του Αιγαίου είναι πιο υψηλές (16 με 17 βαθμοί) και σε συνδυασμό και με την υγρασία που μεταφέρουν οι άνεμοι αυτοί περνώντας από τη θάλασσα δημιουργούν ένα έντονο ανακάτεμα στο χαμηλό στρώμα της ατμόσφαιρας που στην ουσία ανεβάζει τα επίπεδα χιονόπτωσης» εξηγεί ο μετεωρολόγος.
«Ο νομός Αττικής θα δει αξιόλογες χιονοπτώσεις όχι πολύ χαμηλά αλλά σε ένα υψόμετρο τα 400 με 500 μέτρα και πάνω. Δηλαδή ορεινές – ημιορεινές περιοχές και λίγο χαμηλότερα στα υπερβόρεια τμήματα (Δροσιά, Άγιος Στέφανος και πάνω). Δεν χρειάζεται πανικός στο νομό Αττικής όπου όπως όλα δείχνουν δε φαίνεται να βρισκόμαστε στο επίκεντρο της κακοκαιρίας» επισημαίνει.
Διαβάστε ολόκληρη την ανάρτηση:
Σε εξέλιξη το κύμα κακοκαιρίας που απασχολεί τα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας μας με κύρια χαρακτηριστικά τις χιονοπτώσεις και σε χαμηλά υψόμετρα, τους θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο και το τσουχτερό κρύο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις