Στην κορύφωσή της βρίσκεται η νέα κακοκαιρία «Avgi» με κύριο χαρακτηριστικό της τις πυκνές χιονοπτώσεις στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας, τους θυελλώδεις βοριάδες και φυσικά τις θερμοκρασίες κοντά και υπό του μηδέν.

Σύμφωνα με το meteo.gr χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Μαγνησίας, της Κεντρικής και Ανατολικής Στερεάς, της Πελοποννήσου, της Εύβοιας και της Κρήτης.

Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν σημαντικά από το πρωί της Τετάρτης (31/1) και θα περιοριστούν στην Ανατολική Στερεά και Πελοπόννησο, στην Εύβοια και κυρίως στην Κρήτη.

Σε ό,τι αφορά τις χιονοπτώσεις που αναμέναμε στην περιοχή της Αττικής και τελικώς δεν ήρθαν ποτέ, ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης δίνει τη δική του εξήγηση μέσω σχετικής ανάρτησης στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

Ο νομός Αττικής θα δει χιόνι σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, ίσως και λίγο χαμηλότερα»

Όπως σημειώνει ο ίδιος, είχε προειδοποιήσει για τους παράγοντες που δεν θα βοηθούσαν στο να δει χιόνι η Αττική, με το Αιγαίο και συγκεκριμένα τον βορειοανατολικό του άνεμο να μοιάζει ο κύριος υπεύθυνος.

«Οι θερμοκρασίες στη θάλασσα του Αιγαίου είναι πιο υψηλές (16 με 17 βαθμοί) και σε συνδυασμό και με την υγρασία που μεταφέρουν οι άνεμοι αυτοί περνώντας από τη θάλασσα δημιουργούν ένα έντονο ανακάτεμα στο χαμηλό στρώμα της ατμόσφαιρας που στην ουσία ανεβάζει τα επίπεδα χιονόπτωσης» σημειώνει ο κ. Μαρουσάκης.

«Δεν χρειάζεται πανικός»

«Στο νομό Αττικής γενικά φαίνονται υψηλά επίπεδα χιονόπτωσης τα οποία το προγνωστικό μας σύστημα τα υπολογίζει κοντά στα 400 με 500 μέτρα και πάνω. Δηλαδή οι χιονοπτώσεις θα πρέπει να εντοπίζονται από τα 400 με 500 μέτρα και πάνω.

»Αυτό οφείλεται στον βορειοανατολικό άνεμο ο οποίος έρχεται μέσα από το Αιγαίο. Επειδή μέχρι στιγμής δεν έχει προηγηθεί κάποια αξιόλογη περίοδος με χειμωνιάτικες συνθήκες, οι θερμοκρασίες στη θάλασσα του Αιγαίου είναι πιο υψηλές (16 με 17 βαθμοί) και σε συνδυασμό και με την υγρασία που μεταφέρουν οι άνεμοι αυτοί περνώντας από τη θάλασσα δημιουργούν ένα έντονο ανακάτεμα στο χαμηλό στρώμα της ατμόσφαιρας που στην ουσία ανεβάζει τα επίπεδα χιονόπτωσης» εξηγεί ο μετεωρολόγος.

«Ο νομός Αττικής θα δει αξιόλογες χιονοπτώσεις όχι πολύ χαμηλά αλλά σε ένα υψόμετρο τα 400 με 500 μέτρα και πάνω. Δηλαδή ορεινές – ημιορεινές περιοχές και λίγο χαμηλότερα στα υπερβόρεια τμήματα (Δροσιά, Άγιος Στέφανος και πάνω). Δεν χρειάζεται πανικός στο νομό Αττικής όπου όπως όλα δείχνουν δε φαίνεται να βρισκόμαστε στο επίκεντρο της κακοκαιρίας» επισημαίνει.

Διαβάστε ολόκληρη την ανάρτηση:

Σε εξέλιξη το κύμα κακοκαιρίας που απασχολεί τα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας μας με κύρια χαρακτηριστικά τις χιονοπτώσεις και σε χαμηλά υψόμετρα, τους θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο και το τσουχτερό κρύο.

Υ.Γ. Σχετικά με τα της Αττικής και που πολλοί ψάχνουν τα χιόνια, είχαμε προειδοποιήσει για τους παράγοντες που δεν βοηθάνε να δει χιόνια η Αττική χαμηλά και γενικευμένα τόσο μέσα από τον τηλεοπτικό μας σταθμό όσο και μέσα από τις αναρτήσεις μας.
Δείτε λοιπόν τι γράψαμε χτες και προχτές…
«Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΟΝ ΧΙΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Επειδή πολύς λόγος γίνεται τις τελευταίες ώρες για το πόσο θα επηρεαστεί η Αττική από τον χιονιά που αναμένουμε, παρουσιάζουμε τα τελευταία στοιχεία που μας έδωσε πριν από λίγη ώρα το δεύτερο προγνωστικό μοντέλο που τρέχουμε σημειώνοντας τα εξής:
Στο νομό Αττικής γενικά φαίνονται υψηλά επίπεδα χιονόπτωσης τα οποία το προγνωστικό μας σύστημα τα υπολογίζει κοντά στα 400 με 500 μέτρα και πάνω. Δηλαδή οι χιονοπτώσεις θα πρέπει να εντοπίζονται από τα 400 με 500 μέτρα και πάνω (πρώτος χάρτης).
Αυτό οφείλεται στον βορειοανατολικό άνεμο ο οποίος έρχεται μέσα από το Αιγαίο. Επειδή μέχρι στιγμής δεν έχει προηγηθεί κάποια αξιόλογη περίοδος με χειμωνιάτικες συνθήκες, οι θερμοκρασίες στη θάλασσα του Αιγαίου είναι πιο υψηλές (16 με 17 βαθμοί) και σε συνδυασμό και με την υγρασία που μεταφέρουν οι άνεμοι αυτοί περνώντας από τη θάλασσα δημιουργούν ένα έντονο ανακάτεμα στο χαμηλό στρώμα της ατμόσφαιρας που στην ουσία ανεβάζει τα επίπεδα χιονόπτωσης (δεύτερος χάρτης – άνεμοι).
Εξαίρεση στην όλη εξέλιξη αποτελεί το βορειοδυτικό τόξο του νομού Αττικής όπου δεν θα δεχτεί την επίδραση αυτού του βορειοανατολικού ανέμου σε έντονο βαθμό και θα δούμε χιονοπτώσεις πιο οργανωμένες σε ένταση και διάρκεια με ένα ενδεικτικό υψόμετρο τα 200 με 300 μέτρα και πάνω (τρίτος χάρτης – χιονόπτωση).
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ
Ο νομός Αττικής θα δει αξιόλογες χιονοπτώσεις όχι πολύ χαμηλά αλλά σε ένα υψόμετρο τα 400 με 500 μέτρα και πάνω. Δηλαδή ορεινές – ημιορεινές περιοχές και λίγο χαμηλότερα στα υπερβόρεια τμήματα (Δροσιά, Άγιος Στέφανος και πάνω).
ΠΡΟΣΟΧΗ στο βορειοδυτικό τόξο (γύρω δηλαδή από τον ορεινό όγκο του Κιθαιρώνα και της δυτικής Πάρνηθας όπου εκεί το φαινόμενο θα είναι πιο οργανωμένο σε ένταση και διάρκεια και σε πιο χαμηλά υψόμετρα.
Δεν χρειάζεται πανικός στο νομό Αττικής όπου όπως όλα δείχνουν δε φαίνεται να βρισκόμαστε στο επίκεντρο της κακοκαιρίας.
Η τοποθέτηση αυτή γίνεται σύμφωνα και με τα πιο «φρέσκα» στοιχεία που μας δώσανε τα προγνωστικά μας συστήματα και που μόλις μελετήσαμε. «
Όπως επίσης και σε άλλη αναρτησή μας
«5. ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Η περιοχή της Αττικής θα δεχτεί χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές (500 περίπου μέτρα και πάνω), ενώ προς τα βόρεια τμήματα θα δούμε χιονοπτώσεις και πιο χαμηλά με ένα ενδεικτικό υψόμετρο τα 300 με 400 μέτρα και πάνω.
Ο λόγος που διατηρούνται τα υψόμετρα χιονόπτωσης σχετικά υψηλά ιδιαίτερα για τμήματα που βρίσκονται από Κηφισιά – Μαρούσι και κάτω, είναι ο βορειοανατολικός άνεμος ο οποίος θα μεταφέρει υγρασία και θερμότητα από το Αιγαίο και που στην ουσία θα μας προστατεύσει από επικίνδυνες και ακραίες καταστάσεις.
Αξίζει όμως να εστιάσουμε την προσοχή μας στο βορειοδυτικό τόξο του νομού, γύρω δηλαδή από Κιθαιρώνα και δυτική Πάρνηθα όπου εκεί ο βορειοανατολικός άνεμος δεν θα ασκεί τέτοια επίδραση οπότε θα δούμε πυκνό χιόνι και με διάρκεια και μάλιστα σε πολύ πολύ χαμηλά υψόμετρα σχεδόν ημιπεδινές περιοχές. «
Δείτε μάλιστα πως εστιάσαμε στο βορειοδυτικό τόξο του νομού όπου έχουμε και τις πιο αξιόλογες χιονοπτώσεις.
Επίσης από τις αρχές που αναλύσαμε το φαινόμενο κάναμε λόγο για «φωτοβολίδα» ότι δηλαδή μπορεί τοπικά να είναι εντυπωσιακό μα που όμως θα εξελιχθεί γρήγορα.
Κι επειδή γράφτηκε στο προφίλ μου μην πανικοβάλουμε τον κόσμο, χειμώνας είναι, δείτε τι είχε γραφτεί ακριβως μέσα στην ανάρτησή μας
«Δεν χρειάζεται πανικός στο νομό Αττικής όπου όπως όλα δείχνουν δε φαίνεται να βρισκόμαστε στο επίκεντρο της κακοκαιρίας. «
Αυτά για την ιστορία του όλου θέματος…..
Όμορφη ημέρα σε όλες και όλους!