Τεχνητή νοημοσύνη: Η Ιταλία κατηγορεί το ChatGPΤ για παραβίαση της ιδιωτικότητας
Οι διαπιστώσεις της ιταλικής αρχής δεδομένων θα μπορούσαν δυνητικά να οδηγήσουν σε πανευρωπαϊκά μέτρα.
- Μπακογιάννη: Η Σακελλαροπούλου θα μπορούσε να προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας
- Εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο του Σικάγο έπαιξαν ξύλο με... τις πινακίδες «προσοχή βρεγμένο δάπεδο»
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
- Τα ζώδια σήμερα: Το μάτι μου με κοίταγε
Η ιταλική αρχή προστασίας δεδομένων ενημέρωσε την αμερικανική OpenAI ότι η μηχανή διαλόγου ChatGPT παραβιάζει τους κανόνες προστασίας δεδομένων, μια απόφαση που θα μπορούσε να αποκτήσει πανευρωπαϊκές προεκτάσεις.
Η ιταλική αρχή, γνωστή ως Garante, είναι μια από τις αυστηρότερες στην ΕΕ όσον αφορά τη συμμόρφωση των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) με τους κανόνες.
Πέρυσι είχε απαγορεύσει προσωρινά το ChatGPT στην Ιταλία για φερόμενη παραβίαση του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (GDPR) που ισχύει στην ένωση.
Το απαγόρευση τελικά ήρθη μετά τα μέτρα που έλαβε η OpenAI, όπως η δυνατότητα που δίνει πλέον στους χρήστες να αρνούνται τη χρήση των δεδομένων τους για την εκπαίδευση του συστήματος.
H Garante είχε δηλώσει τότε πως, παρά την άρση της απαγόρευσης, η έρευνα θα συνεχιζόταν. Στην τελευταία της ανακοίνωση αναφέρει πως εντοπίστηκαν ενδείξεις τουλάχιστον μίας παραβίασης, χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες.
Σε email που έστειλε στο Reuters, η OpenAI δήλωσε πως πιστεύει πως τα συστήματά της σέβονται την ευρωπαϊκή νομοθεσία. «Εργαζόμαστε για να μειώσουμε την χρήση προσωπικών δεδομένων στην εκπαίδευση συστημάτων μας όπως το ChatGPT» είπε, και διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Garante.
Η ιταλική αρχή ανέφερε ότι έδωσε στην εταιρεία περιθώριο 30 ημερών για να παρουσιάσει τα επιχειρήματά της. Ανέφερε ακόμα πως στη συνεχιζόμενη έρευνα θα ληφθεί υπόψη το έργο μιας ευρωπαϊκής task force στην οποία συμμετέχουν οι εθνικές αρχές δεδομένων.
Σύμφωνα με το GDPR, το οποίο ισχύει στην Ένωση από το 2018, οι παραβάτες αντιμετωπίζουν τσουχτερό πρόστιμο που μπορεί να φτάσει το 4% του παγκόσμιου τζίρου.
Τον Δεκέμβριο η ΕΕ παρουσίασε το AI Act, την πρώτη παγκοσμίως νομοθεσία για την ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης, ωστόσο πολλά επιμέρους ζητήματα παραμένουν εκκρεμή.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις