Νηστεία για 36 ώρες: Η άποψη των ειδικών για την εβδομαδιαία συνήθεια του Ρίσι Σούνακ
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας καταναλώνει μόνο νερό, τσάι ή μαύρο καφέ από τις 5 το απόγευμα της Κυριακής έως τις 5 το πρωί της Τρίτης, κάτι που μπορεί να έχει οφέλη για τη γήρανση και την επιδιόρθωση του DNA.
- Συγκλονίζει ο 95χρονος γιατρός του Πολυτεχνείου: Καμιά αμφιβολία για τους νεκρούς – Πολλοί τραυματίστηκαν από σφαίρες
- Πώς υποδέχτηκαν την επικοινωνία Σολτς - Πούτιν σε Λονδίνο και Παρίσι - Κινήσεις τακτικής στην σκακιέρα
- «Δεν θα καλύπτω εγώ τους πάντες, θα πω τα πράγματα με το όνομά τους» λέει η Ειρήνη
- Παρέλαση μασκοφόρων ενόπλων νεοναζί στο Οχάιο
Η προοπτική να περάσει η Δευτέρα και να χάσετε το πρωινό, το μεσημεριανό και το βραδινό γεύμα είναι αρκετή για να κάνει τους περισσότερους ανθρώπους να βάλουν τα κλάματα. Αλλά όχι τον Ρίσι Σούνακ, ο οποίος το κάνει αυτό κάθε εβδομάδα, ενώ παράλληλα διοικεί τη χώρα της Βρετανίας – ενώ οι ειδικοί λένε ότι αυτό μπορεί να αποφέρει οφέλη.
Μια πηγή προσκείμενη στον πρωθυπουργό δήλωσε στους Sunday Times ότι ο Σούνακ αναλαμβάνει μια 36ωρη νηστεία στην αρχή κάθε εβδομάδας, καταναλώνοντας μόνο νερό, τσάι ή μαύρο καφέ από τις 5 το απόγευμα της Κυριακής έως τις 5 το πρωί της Τρίτης.
Ενώ η πρακτική αυτή μπορεί να ακούγεται σαν το είδος του ακραίου καθεστώτος που υποστηρίζουν οι tech-bros της Silicon Valley, ο Adam Collins, αναπληρωτής καθηγητής διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Surrey, δήλωσε ότι η προσέγγιση του Σούνακ ήταν, ουσιαστικά, μια πιο αυστηρή εκδοχή της δημοφιλούς δίαιτας 5:2, κατά την οποία οι άνθρωποι περιορίζονται σε 500-600 θερμίδες δύο φορές την εβδομάδα.
Δείτε το σχετικό βίντεο
«Όταν προσθέσετε τις δύο ημέρες μαζί, είναι σχεδόν 36 ώρες», είπε
Ωστόσο, ο James Betts, καθηγητής μεταβολικής φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Bath, τόνισε ότι μια δίαιτα περιορισμένων θερμίδων δεν θέτει το σώμα σε κατάσταση νηστείας – σε αντίθεση με την προσέγγιση 36 ωρών του Σούνακ.
Μια τέτοια αποχή σημαίνει ότι ο οργανισμός εξαντλεί τα κανονικά αποθέματα ενέργειας.
«Στην ουσία, αυτό που κάνετε είναι να μετατοπίζετε το σώμα από τη χρήση των θεμελιωδών υδατανθράκων για καύσιμο προς τη χρήση του λίπους ως καύσιμο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου των 36 ωρών», δήλωσε ο Collins.
Ο Collins δήλωσε ότι η δική του έρευνα, συγκρίνοντας ανθρώπους που έμειναν νηστικοί για 36 ώρες με εκείνους που ακολούθησαν μια δίαιτα περιορισμένων θερμίδων για το ίδιο χρονικό διάστημα και εκείνους που έτρωγαν κανονικά, βρήκε στοιχεία για μια δοσολογική απόκριση. Με άλλα λόγια, όσο πιο αυστηρή είναι η νηστεία, τόσο μεγαλύτερη είναι η μετατόπιση από την καύση υδατανθράκων στη χρήση λίπους – αν και ο Collins πρόσθεσε ότι αυτό συνοδεύεται από μεγαλύτερη προσωρινή δυσανεξία στη γλυκόζη.
«Τα κύτταρά σας αρχίζουν να διασπούν τα κυτταρικά συστατικά και στη συνέχεια ανακυκλώνουν αυτά τα συστατικά για άλλα πράγματα»
Προφανή οφέλη
Μια νηστεία όπως αυτή που κάνει o Σούνακ, σημείωσε, θα μπορούσε να φέρει «μεταβολική ευελιξία» – την ικανότητα του οργανισμού να εναλλάσσεται μεταξύ καυσίμων. Αυτό, είπε ο Collins, μπορεί να οδηγήσει σε «μεταβολική ανθεκτικότητα», με άλλα λόγια σε καλύτερη ικανότητα να αντιμετωπίζει τις πιέσεις της σύγχρονης διατροφής και του τρόπου ζωής – είτε πρόκειται για περιόδους υπερφαγίας, αδράνειας ή στρες.
Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η νηστεία μπορεί να προκαλέσει αυτοφαγία – μια διαδικασία που ο Collins παρομοιάζει με την ανοιξιάτικη καθαριότητα. «Τα κύτταρά σας αρχίζουν να διασπούν τα κυτταρικά συστατικά και στη συνέχεια ανακυκλώνουν αυτά τα συστατικά για άλλα πράγματα», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό μπορεί να βοηθήσει να εξηγηθούν κάποια από τα προφανή οφέλη της νηστείας για τη γήρανση και την επιδιόρθωση του DNA.
Ωστόσο, ο Collins σημείωσε ότι τα αποτελέσματα αυτά, καθώς και οι ισχυρισμοί ότι η νηστεία μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε έρευνες που αφορούν ζώα, όπως τα τρωκτικά, τα οποία συχνά υποβάλλονται σε ισοδύναμη ακόμα μεγαλύτερη νηστεία.
Οι λιγότερο ευχάριστες συνέπειες
«Το αν μπορείτε να έχετε αυτά τα αποτελέσματα με μια απλή 36ωρη νηστεία μια φορά την εβδομάδα, δεν είμαι σίγουρος», δήλωσε.
Ο Betts πρόσθεσε ότι ενώ η νηστεία θα μπορούσε να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, θα μπορούσε επίσης να έχει λιγότερο ευχάριστες συνέπειες, όπως η απώλεια μυών. «Και μπορεί επίσης να τείνετε να είστε λίγο σωματικά ανενεργοί κατά τη διάρκεια της νηστείας, επειδή απλά δεν έχετε τα επίπεδα ενέργειας για κάτι τέτοιο», είπε.
Ενώ ο Collins σημείωσε ότι η μετάβαση στην καύση λίπους παράγει κετόνες, ουσίες παρόμοιες με το ασετόν για το βερνίκι νυχιών, που έχουν συνδεθεί με αυξημένη πνευματική οξύτητα και καταστολή της όρεξης, είπε ότι δεν είναι σαφές αν ο Σούνακ θα δει τέτοια οφέλη.
«Ακόμη και μετά από 36 ώρες νηστείας, τα επίπεδα των κετονών δεν πρόκειται να είναι εξαιρετικά υψηλά», είπε.
Ο Collins πρόσθεσε ότι το καθεστώς της διατροφής του Σούνακ δεν είναι για όλους, σημειώνοντας ότι όσοι έχουν διαταραχή της διατροφής ή οι έγκυες γυναίκες δεν θα πρέπει να το επιχειρήσουν, ενώ οι άνθρωποι με διαβήτη θα πρέπει επίσης να προσέχουν. Ωστόσο, είπε ότι η προσωρινή δυσανεξία στη γλυκόζη μπορεί να ωφελήσει τα άτομα με προδιαβήτη, αυξάνοντας την ευαισθησία τους στην ινσουλίνη.
Ο Naveed Sattar, καθηγητής μεταβολικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, απηύθυνε επίσης μια προειδοποίηση.
«Εάν οι άνθρωποι αποφασίσουν να ξεκινήσουν τη νηστεία, πρέπει να προσπαθήσουν να μην αντισταθμίσουν με αδηφαγία την υπόλοιπη εβδομάδα», είπε.
*Με στοιχεία από theguardian.com
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις