Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
ENOIA: Εngineering The Future με Αριστεία στην Μηχανική Επιστήμη

ENOIA: Εngineering The Future με Αριστεία στην Μηχανική Επιστήμη

Η ΕΝΟΙΑ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της τεχνολογίας στις υπηρεσίες μηχανικής και μας καλεί να τη γνωρίσουμε καλύτερα.

ΕΝΟΙΑ, εταιρεία μηχανικών, με ελληνικό DNA και διεθνή παρουσία σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Ασία και Αφρική, πρωτοπορεί για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες παρέχοντας ένα ολοκληρωμένο φάσμα υπηρεσιών σε εξειδικευμένους τομείς όπως η Ενέργεια, η Διαχείριση Υδάτων, οι Υποδομές και η Βιομηχανία. Με συμμετοχή σε έργα ορόσημα στον τομέα των κατασκευών και υποδομών, εντός και εκτός χώρας, φιλοδοξεί να αναμορφώσει τον κλάδο, επενδύοντας τόσο σε στρατηγικές συμμαχίες και στην πράσινη μετάβαση, όσο και σε τεχνολογίες τελευταίας γενιάς, διατηρώντας αναλλοίωτο τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, για τον οποίο διακρίνεται μέχρι σήμερα.

Ο Δρ. Βασίλης Δεληγιάννης, Γενικός Διευθυντής της ΕΝΟΙΑ και στέλεχος της εταιρείας από το 2009, εξηγεί αναλυτικά παρακάτω:

1. Τι σημαίνει πράσινη οικονομία για την ΕΝΟΙΑ και πώς βλέπει την παρουσία της μέσα σε αυτήν; Ποια είναι τα πράσινα έργα της ΕΝΟΙΑ που τρέχουν τώρα και ποια αναμένονται;

Στην ΕΝΟΙΑ αναγνωρίζουμε πως η πράσινη οικονομία είναι η οικονομία του μέλλοντος. Γι’ αυτό κι αποτελεί στρατηγική μας προτεραιότητα η ανάπτυξη έργων σε μια σειρά από βιώσιμους τεχνολογικούς τομείς, όπως είναι το υδρογόνο, η διαχείριση αποβλήτων, η ηλεκτρική ενέργεια και το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG) σε πλωτές μονάδες. Ως εκ τούτου τα περισσότερα έργα που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή σε εξέλιξη είναι έργα πράσινης ανάπτυξης. Τα σημαντικότερα εξ αυτών είναι το εργοστάσιο της σουηδικής NORTHVOLΤ στη Βόρεια Γερμανία, που θα παράγει μπαταρίες για ηλεκτρικά οχήματα, αλλά και η κατασκευή πλωτών μονάδων αποθήκευσης LNG επαναεριοποίησης και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (FSRPs) για τη Blue Sea Power. Οι συγκεκριμένες μονάδες μάλιστα θα συμβάλλουν στην υλοποίηση των έργων παραγωγής ενέργειας, που θα πραγματοποιηθούν στα μη διασυνδεδεμένα νησιά Κω, Χίο, Λέσβο και Ρόδο. Χάρη στα συγκεκριμένα επενδυτικά εγχειρήματα, τα εν λόγω νησιά αναμένεται να καλύπτουν τις ενεργειακές τους ανάγκες εξολοκλήρου μέσω βιο-αερίου, εξασφαλίζοντας χαμηλό ή και μηδενικό φορτίο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και ενεργειακή επάρκεια στα νησιά της γύρω περιοχής.

Ένα ακόμα έργο στο οποίο επιθυμούμε να αναφερθούμε ξεχωριστά είναι και η μακροχρόνια και ιδιαίτερα επιτυχημένη συνεργασία μας με την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός, στις Σκουριές Χαλκιδικής. Οι μελέτες που εκπονούμε εκ μέρους της Ελληνικός Χρυσός στην περιοχή, στοχεύουν στο να υπάρξει, κατά την ολοκλήρωση του έργου, το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, βάσει σχεδιασμού. Ως ΕΝΟΙΑ έχουμε αναλάβει εξ ολοκλήρου τις κατασκευαστικές μελέτες, τα ζητήματα αδειοδότησης αλλά και τον ηλεκτρομηχανολογικό σχεδιασμό, ορισμένα δηλαδή από τα σημαντικότερα, ως προς τη βιωσιμότητα, τμήματα του έργου.

Η ιδιαίτερα υψηλή του αξία έγκειται στο γεγονός πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στη μεταλλευτική βιομηχανία της χώρας και για μια από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα. Η συγκεκριμένη συνεργασία αποτελεί για μας ορόσημο, καθώς πρόκειται για το σημαντικότερο έργο που έχουμε αναλάβει από πλευράς προϋπολογισμού, ενώ μετρώντας ήδη δεκαπέντε έτη αδιάκοπης συνέργειας με την Ελληνικός Χρυσός, αναδεικνύεται και η ικανότητά μας να συντηρούμε μακροχρόνιες και καθόλα επιτυχημένες συνεργασίες.

2. Τα τελευταία χρόνια δίνεται έμφαση στην ποιότητα του εργασιακού περιβάλλοντος ως βασικού κινήτρου για έναν υποψήφιο συνεργάτη. Ποια είναι η εταιρική σας κουλτούρα ως προς τη στελέχωση;

Η ΕΝΟΙΑ μετρά περισσότερα από 35 χρόνια επιτυχημένης πορείας και δράσης στην ελληνική αγορά, έχοντας αυτή τη στιγμή κερδίσει την εμπιστοσύνη και της διεθνούς επιχειρηματικής κοινότητας, επεκτείνοντας τη δραστηριοποίησή της σε Κάϊρο, Ντουμπάι, Τσενάι και Άμπου Ντάμπι.

Ωστόσο, νιώθουμε ιδιαίτερα υπερήφανοι που παρά την αύξηση των μεγεθών, η κουλτούρα της εταιρείας κατόρθωσε να διατηρηθεί αλώβητη στο βάθος του χρόνου. Επενδύουμε διαρκώς στους ανθρώπους μας, καθώς αναγνωρίζουμε ότι αυτό λειτούργησε ως συστατικό στοιχείο της επιτυχίας μας, από τότε που ξεκινήσαμε ως «οικογενειακή υπόθεση». Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε ήδη στη 2η και οδεύουμε προς την 3η γενιά μηχανικών, έχοντας εκκινήσει από τρεις φίλους πριν τέσσερις δεκαετίες, που έκαναν πραγματικότητα το όνειρό τους. Αυτή η εταιρική νοοτροπία είναι που μας εξασφάλισε άλλωστε, τον περασμένο Δεκέμβρη και την πιστοποίηση Great Place to Work στην Ελλάδα, με το 97% των εργαζομένων μας να μιλούν για ένα εργασιακό περιβάλλον ανοιχτό και  μια διοίκηση έτοιμη να συνομιλήσει και να εξελιχθεί.
Αν θέλαμε να μεταφράσουμε το 2023 σε νούμερα υπήρξε ένα εξαιρετικό έτος για την εταιρία μας στην Ελλάδα. Με αύξηση τζίρου κατά 45% και αύξηση προσωπικού κατά 34%, βελτιωνόμαστε συνεχώς, επιδιώκοντας να αποτελέσουμε πόλο και φυτώριο για τους καλύτερους μηχανικούς του μέλλοντος.

3. Η καινοτομία αποτελεί προαπαιτούμενο πλέον της ανάπτυξης σε όλους τους χώρους, πολλώ δε μάλλον σε έναν χώρο σαν τον δικό σας. Πώς εσείς ανταποκρίνεστε στη συνεχή αναζήτηση καινοτόμων πρακτικών και εργαλείων;

Είναι γεγονός πως η καινοτομία βρίσκεται στον πυρήνα της Μηχανικής. Στην ΕΝΟΙΑ το “Engineering The Future” αποτελεί άλλωστε το μότο και τον πυρήνα της εταιρικής μας κουλτούρας. Στην πραγματικότητα όμως, δεν υπάρχει μαγική συνταγή με την οποία γνωρίζεις ότι πάντοτε θα πρωτοπορείς. Είναι ο συνδυασμός «των καλύτερων» που σε οδηγεί στην επιτυχία. Για εμάς ο άνθρωπος κάνει τη διαφορά, γιατί αυτός είναι που παράγει τις ιδέες, υλοποιεί τα έργα και διαχειρίζεται τις εκάστοτε συνθήκες.
Πρακτικά, θα έλεγα ότι πρωτίστως εστιάζουμε στην έρευνα, υιοθετώντας παράλληλα ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει από άποψη τεχνολογιών και πρακτικών. Συνεχώς επεκτείνουμε το δίκτυο συνεργατών μας με κορυφαίους επιστήμονες και φορείς, ενώ επενδύουμε στη δια βίου εκπαίδευση και εξέλιξη του προσωπικού μας, ώστε να ανταποκρίνεται με ευκολία στις αλλαγές ενός ταχύτατα μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος.

4. Τι διαφοροποιεί την ΕΝΟΙΑ από τους υπόλοιπους στην αγορά;

Με πολυετή εμπειρία στις απαιτητικές διαδικασίες και ακολουθώντας πιστά τα πρότυπα του κλάδου των πετρελαιοειδών, έχουμε «εκπαιδευτεί» σε συνθήκες υψηλής πίεσης και πολύπλοκων προκλήσεων. Στην ΕΝΟΙΑ είμαστε μία από τις πρωτοπόρες δυνάμεις παγκοσμίως στην τεχνολογία του fiberglass piping (FRP), έχοντας επενδύσει πάνω από 30 χρόνια στη μελέτη αντίστοιχων υλικών. Η συγκεκριμένη καινοτομία αφορά συστήματα σωληνώσεων από οπλισμένο με υαλονήματα πολυεστέρα ή άλλη ρητίνη, τα οποία απαντούν στο ζήτημα της διάβρωσης των μεταλλικών σωληνώσεων (και του κόστους 2,5 τρισεκατομμυρίων ευρώ που αυτή προκαλεί), χαρίζοντας μακροβιότητα και βιωσιμότητα στα έργα που εφαρμόζεται.

Στο πλαίσιο, μάλιστα, της δραστηριότητάς μας ως Τεχνικών Συμβούλων και Ειδικών Μηχανικών FRP, συνδράμουμε τις εργασίες του Non-Metallic Innovation Center (NIC), μιας εταιρικής σχέσης μεταξύ TWI, ARAMCO και ADNOC που αναπτύσσει και προωθεί τη χρήση μη μεταλλικών σωλήνων και αγωγών στη βιομηχανία του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, αλλάζοντας ριζικά την αγορά.

5. Πώς μπορεί ο τεχνικός κλάδος να ανταπεξέλθει στις συνεχείς προκλήσεις, όπως είναι οι γεωπολιτικές εξελίξεις αλλά και οι ευκαιρίες που μπορεί να παρουσιαστούν παράλληλα με ένα αίσθημα αβεβαιότητας που αυτές επιφέρουν;

Η επιτυχία πια, σε κάθε κλάδο, συνδέεται με την ανθεκτικότητα και την προσαρμοστικότητα. Οι αλλεπάλληλες κρίσεις είναι και θα είναι μέρος του σύγχρονου κόσμου, κάτι που σίγουρα εντείνει συνεχώς και την αστάθεια στο γεωπολιτικό σκηνικό. Προσωπικά πιστεύω ότι πιο πολύ από ποτέ, χρειαζόμαστε ηγεσίες με αυξημένα soft skills και ικανότητες διαχείρισης διαρκών κρίσεων. Δεν αρκεί πια να ξέρεις απλώς τη δουλειά, καθώς τα τεχνολογικά άλματα σε προσπερνούν εύκολα. Χρειάζονται άτομα προικισμένα με διορατικότητα, ευελιξία και το θάρρος να αμφισβητούν ακόμα και δικές τους προηγούμενες στάσεις ή πρακτικές.

Σε ένα πιο πρακτικό επίπεδο, θα έλεγα ότι αυτή η εποχή απαιτεί στρατηγικές συμμαχίες (εντός και εκτός συνόρων), ισχυρές συνέργειες που αυξάνουν την ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων και είναι ικανές τόσο στην θεωρία όσο και στην πράξη, να μετατρέψουν τις κρίσεις σε ευκαιρίες. Στην ΕΝΟΙΑ, κατανοώντας όλα τα παραπάνω επιδιώκουμε να ενισχύουμε συνεχώς το διεθνές μας δίκτυο και την παρουσία μας ως στρατηγικού συνεργάτη – επενδυτή.

6. Το motto σας είναι Engineering The Future. Πώς θεωρείτε ότι μπορεί μία εταιρεία να συνεισφέρει σε ένα βιώσιμο μέλλον; Ποια είναι η θέση και οι κινήσεις της δικής σας εταιρείας ως προς αυτό;

Το μότο μας “Εngineering Τhe Future” αποτυπώνει την αγάπη μας για τη μηχανική και τις αξίες μας ως επαγγελματίες, τα οποία και υπηρετούμε δίχως δεύτερες σκέψεις.

Στην πραγματικότητα υπάρχει η κατασκευή του έργου, το κέρδος, ο σκοπός που υπηρετεί και η μεγάλη εικόνα. Το αποτύπωμα που αφήνει όλο αυτό που παράγουμε. Η σύγχρονη μηχανική και ο ευρύτερος κλάδος της βιομηχανίας ακολουθεί πια πολύ αυστηρούς κανονισμούς και τα έργα περνούν από αλλεπάλληλους ελέγχους για το κατά πόσο πληρούν τις προϋποθέσεις και τους περιβαλλοντικούς δείκτες. Είναι δύσκολο και «εκτός εποχής» πιθανότατα να εστιάσεις στο σκέτο κέρδος, διακινδυνεύοντας την επιχειρηματική σου φήμη και επενδύοντας σε κάτι που γρήγορα θα κριθεί ακατάλληλο.

Δικός μας στόχος και φιλοδοξία είναι να είμαστε παρόντες σε εμβληματικά έργα της χώρας και του κόσμου, προσφέροντας την τεχνογνωσία και την εξειδίκευση ενός ισχυρού διεθνούς δικτύου που συνεχώς διευρύνεται και ενισχύεται.

Sports in

Το συγκινητικό μήνυμα του Βαγγέλη Μαρινάκη στον Κώστα Φορτούνη: «Πάντα μια θέση στο λιμάνι της καρδιάς μας»

Ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης αποχαιρέτησε τον Κώστα Φορτούνη με συγκινητικό τρόπο μέσα από τον επίσημο λογαριασμό των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024