Η κυβέρνηση μοιράζει ψίχουλα για να μαντρώσει τους αγρότες
Κινητοποιήσεις και μπλόκα σε διάφορα σημεία της χώρας - Τα αιτήματα των αγροτών και πώς η κυβέρνηση επιχειρεί να τους κρατήσει στα... χωράφια τους
Επιχείρηση κατευνασμού των αντιδράσεων των αγροτών βρίσκεται σε εξέλιξη από την κυβέρνηση, μοιράζοντας ψίχουλα ώστε να καταφέρει να περιορίσει την εξάπλωση των μπλόκων σε όλο και περισσότερα μέρη της χώρας.
Η αρχή έγινε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη, που, μιλώντας στην ΕΡΤ1, ζήτησε από τους αγρότες να προσέλθουν σε συζήτηση. «Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε. Μαζί είμαστε. Στην ίδια πλευρά της όχθης είμαστε. Έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε μαζί», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση «πραγματικά» θέλει να στηρίξει ακόμη περισσότερο τον πρωτογενή τομέα, καθώς καταλαβαίνει τα προβλήματα. «Δεν είναι μόνοι», επισήμανε ο Λευτέρης Αυγενάκης.
«Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής»
Τα ψίχουλα Μητσοτάκη
Αισθανόμενος την πίεση που διέπει την κυβέρνηση λόγω των κινητοποιήσεων των αγροτών, ένα μέτωπο που για διάφορους λόγους δεν έχει αντιμετωπίσει στην κυβερνητική θητεία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανήγγειλε την αύξηση της πρώτης αρωγής για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που επλήγησαν από την κακοκαιρία «Daniel».
Όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ 100.3», η αποζημίωση θα κυμαίνεται από 5.000 ώς 10.000 ευρώ. Ακόμη, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις σε υποδομές που θα φτάσουν τα 1 δισ. ευρώ στη Θεσσαλία.
Αναλυτικές ανακοινώσεις αναμένονται την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου στη Βουλή. «Ο αγρότης της Θεσσαλίας έχει δίκιο να παραπονιέται για καθυστέρηση στην κατάθεση τροπολογίας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, ανέφερε ότι το μέτρο εφαρμόστηκε για το 2022 και το 2023 και πρόσθεσε ότι θα εξεταστεί για το 2024, ανάλογα με τις δυνατότητες.
Το πρόγραμμα «Απόλλων» και οι κινητοποιήσεις στην Agrotica
Στο ίδιο πλαίσιο κατευνασμού εντάσσεται και η ανακοίνωση του προγράμματος «Απόλλων» που αφορά το ενεργειακό κόστος στην πρωτογενή παραγωγή και θα ανακοινωθεί στο πλαίσιο της έκθεσης Agrotica στη Θεσσαλονίκη από τον υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Σημειώνεται ότι οι αγρότες της Θεσσαλονίκης, της Χαλκιδικής και των γύρω περιοχών έχουν δώσει ραντεβού για κινητοποίηση στην Agrotica.
Παράλληλα, την αναστολή καταβολής όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών αγροτικού ρεύματος για τα έτη 2024 και 2025 όσο και τη δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών εντός πενταετίας από 1 Ιανουαρίου του 2026 με μηδενικό επιτόκιο για τους πληγέντες αγρότες από τις πλημμύρες Σεπτεμβρίου 2023, προβλέπει τροπολογία, που κατατέθηκε σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις
Οι κινητοποιήσεις των αγροτών συνεχίζονται σε διάφορα κομβικά μέρη της χώρας.
Σήμερα Τρίτη 30 Ιανουαρίου, ύστερα από κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής του Μπλόκου της Καρδίτσας θα πραγματοποιηθεί πανθεσσαλική σύσκεψη στον Παλαμά Καρδίτσας στις 19:00 ώστε να πραγματοποιηθούν βήματα συντονισμού και κλιμάκωσης του αγώνα των αγροτοκτηνοτρόφων.
Ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη κινητοποιήσεις σε Μεσολόγγι, Ναύπλιο, Αταλάντη, ήδη έχουν προγραμματιστεί και οι αυριανές αγωνιστικές δράσεις των αγροτών.
Συγκεκριμένα για αύριο Τετάρτη 31 Ιανουαρίου στην Ηλεία αποφασίστηκε η πραγματοποίηση συλλαλητηρίου με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στην Αμαλιάδα, με προσυγκέντρωση για τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους των Δήμων Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας και Ζαχάρως στις 10:00 στον κόμβο Αγίου Γεωργίου στον Πύργο.
Ανάλογη κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί και από τους αγρότες του Άστρους, με συγκέντρωση αγροτών με τα μηχανήματά τους στις 10:00 στην κεντρική πλατεία του Άστρους.
Τι ζητούν οι αγρότες
Οι αγρότες ζητούν την επιτάχυνση της διαδικασίας αποζημίωσης των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας, αλλά και να δοθούν άμεσες αποζημιώσεις της ζημιάς χωρίς όρους και προϋποθέσεις με απευθείας κρατική αρωγή βάσει των εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ σε ζώα, παραγωγές που πλημμύρισαν.
Ακόμη, ζητούν την άμεση αποκατάσταση των κατεστραμμένων κατοικιών, όπως και μείωση του κόστους παραγωγής.
«Αν δεν παράξουμε, θα πεινάσουμε»
«Παράγουμε προϊόντα φθηνά και ο κόσμος δεν μπορεί να τα αγοράσει. Πού πηγαίνει αυτή η διαφορά όλη;», είχε αναφέρει, μιλώντας στο MEGA, ο αγρότης Θανάσης Γκάρος.
«Όταν μας λέει ότι θα μας δώσει τα χρήματά μας τον Ιούνιο, που εμείς θέλουμε να σπείρουμε τον Απρίλιο άρα εγώ θα χρεωθώ, χρωστάω, τι να τα κάνω τον Ιούνιο; Χρειάζομαι εφόδια. Όλα μας τα πλάνα είναι βάσει των επιδοτήσεων. Αν δεν τα πάρω, πώς θα πληρώσω;», επισήμανε.
Όπως λέει ο ίδιος, θα πρέπει η κυβέρνηση να σκύψει πάνω από τα προβλήματα των αγροτών. «Αν δεν παράξουμε, δε θα έχουμε να φάμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Έχουμε παράπονα από τον ΕΛΓΑ»
Προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι, στη Θεσσαλία, έχουν χάσει μεγάλο μέρος της ζωικής παραγωγής τους εξαιτίας των πλημμυρών.
«Έχουμε κάποια χοντρά παράπονα από τον ΕΛΓΑ, ότι πληρώνουμε ασφάλεια ζώου πάνω από 6 ετών και δε μας την αποζημιώνει. Οπότε ή θα επιστραφούν τα χρήματα της τελευταίας 5ετιας που έχουν πληρώσει πάνω από 6 ετών τα ζώα τους… Εγώ προσωπικά έχω χάσει 160 γίδια με την πρώτη πλημμύρα και προχθές με παίρνουν τηλέφωνο ότι θα αποζημιωθώ τα 48 επειδή τα υπόλοιπα είναι πάνω από 6 ετών. Αυτό πρέπει να αλλάξει και το 6, αν όχι 10, να γίνει 8, γιατί μέχρι τα 8 μας δίνει παραγωγή ένα ζώο», λέει ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Μαγνησίας, Γιώργος Τερζάκης.
Τι διεκδικούν
Τα αιτήματα, που έχουν βγάλει τους αγρότες στον δρόμο επικεντρώνονται στα εξής:
– Αναπλήρωση του εισοδήματος που έχασαν λόγω των καταστροφών στην παραγωγή και το αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο από καιρικές συνθήκες και αρρώστιες και κατασκευή όλων των αναγκαίων έργων υποδομής που απαιτούνται για την αντιπλημμυρική και αντιπυρική θωράκιση, καθώς και για την προστασία από την ξηρασία και εξασφάλιση της άρδευσης.
– Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.
– Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
– Να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που προβλέπει νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και μικρότερες αποζημιώσεις, ενώ ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για είσοδο των ιδιωτικών εταιρειών στην ασφάλιση της φυτικής και ζωικής παραγωγής.
– ΕΛΓΑ δημόσιο φορέα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, σε όλα τα στάδια της παραγωγής.
– Να μην εφαρμοστούν οι περικοπές στις ενισχύσεις/επιδοτήσεις που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ της ΕΕ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις