Δευτέρα 01 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Σφοδροί βομβαρδισμοί σε όλη τη Γάζα - «Οι ισραηλινές δυνάμεις δεν θα αποσυρθούν», επιμένει ο Νετανιάχου

Live: Σφοδροί βομβαρδισμοί σε όλη τη Γάζα – «Οι ισραηλινές δυνάμεις δεν θα αποσυρθούν», επιμένει ο Νετανιάχου

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - «Στραγγαλίζεται» η UNRWA μέσω της διακοπής της χρηματοδότησής της - Συνεχίζονται οι συζητήσεις για νέα συμφωνία για κατάπαυση πυρός και ανταλλαγή ομήρων, κρατουμένων

Πολλοί άμαχοι σκοτώθηκαν σε νέες σφοδρά χτυπήματα του Ισραήλ σε συγκροτήματα κατοικιών σε γειτονιές στην πόλη της Γάζας στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας, ενώ ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις επιδρομές και στη Δυτική Όχθη, ακόμα και σε νοσοκομεία.

Ο φόβος για την επέκταση του πολέμου σε όλη τη Μέση Ανατολή μεγαλώνει, «θα υποστήριζα πως δεν έχουμε δει κατάσταση τόσο επικίνδυνη όσο αυτή που αντιμετωπίζουμε σήμερα στην περιοχή από τουλάχιστον το 1973», δήλωσε ο Άντονι Μπλίνκεν.

Οι Χούθι συνεχίζουν τις επιθέσεις τους σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, το Ιράν κατάσχεσε νέο τάνκερ, ενώ μαίνονται οι συγκρούσεις IDF – Χεζμπολάχ στα σύνορα Ισραήλ και Λιβάνου.

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ που συναντήθηκε με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ δήλωσε ότι υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες για κατάπαυση πυρός και ανταλλαγή ομήρων, κρατουμένων.

Γαλλία, Γερμανία και ΗΠΑ καταδίκασαν το συνέδριο που ζήτησε να δημιουργηθούν 21 οικισμοί εποίκων στη Λωρίδα της Γάζας, όπου και παρευρέθηκαν Ισραηλινοί υπουργοί.

Δείτε live

Δείτε live όλες τις εξελίξεις στο in

06:20 Το Ισραήλ συνεχίζει τους σφοδρούς βομβαρδισμούς σε ολόκληρη τη Γάζα

Διαβάστε για όλες τις νεότερες εξελίξεις εδώ

05:40 Αναντικατάστατη η Unrwa για τον πληθυσμό της Λωρίδας

Κανένας οργανισμός δεν μπορεί ν’ «αντικαταστήσει» την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (Unrwa) προκειμένου να βοηθήσει τον πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας, προειδοποιεί η συντονίστρια της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ για τη Λωρίδα της Γάζας, Ζίγκριντ Κάαγκ.

«Δεν υπάρχει με κανέναν τρόπο οργανισμός ικανός να αντικαταστήσει ή να υποκαταστήσει την τεράστια ικανότητα, τη δομή της Unrwa και τις γνώσεις της για τον πληθυσμό της Γάζας», είπε στους δημοσιογράφους στην έδρα του ΟΗΕ μετά τη συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών του Συμβουλίου Ασφαλείας, και μετά τις κατηγορίες σε βάρος 12 υπαλλήλων της Unrwa για εμπλοκή στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου.

05:10 «Για χρόνια»… στη Λωρίδα της Γάζας το Ισραήλ

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ δήλωσε για ακόμη μια φορά πως η κυβέρνησή του έχει σκοπό να κρατήσει την ευθύνη για την ασφάλεια στη Λωρίδα της Γάζας «για χρόνια».

Αυτό θα ισχύει «ωσότου να είμαστε σίγουροι πως δεν θα μας σκοτώνουν πλέον κάτοικοι της Γάζας», είπε ο Ισραέλ Κατς κατά τη διάρκεια συνέντευξής του σε μέσα ενημέρωσης του γερμανικού ομίλου Axel Springer, συμπεριλαμβανομένων της ταμπλόιντ εφημερίδας Bild και του περιοδικού και ειδησεογραφικού ιστοτόπου Politico.

Ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας αποκάλεσε εκ νέου τα μέλη του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς τους «νέους ναζί», που κατ’ αυτόν «πρέπει να εξαλειφθούν» (περισσότερα εδώ).

04:40 Κατάρριψη πυραύλου κρουζ των Χούθι

Το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Gravely (DDG 107) «κατέρριψε» πύραυλο κρουζ «που εκτοξεύθηκε από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες Χούθι προς την κατεύθυνση της Ερυθράς Θάλασσας», ανακοίνωσε μέσω X το μεικτό διοικητήριο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»).

04:10 Ο Αμπού Χάμζα, εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Αλ Κουντς, της στρατιωτικής πτέρυγας της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ (PIJ), χαιρέτισε την αντίσταση στο Λίβανο, την Υεμένη και το Ιράκ.

Ο Αμπού Χάμζα δήλωσε σε μαγνητοφωνημένη ομιλία του που δημοσιεύθηκε το βράδυ της Τρίτης: «Χαιρετίζουμε τους συντρόφους της αντίστασης και των όπλων μας, τους αδελφούς στη Χεζμπολάχ και την Υεμένη και την γενναία αντίσταση του Ιράκ και όλους εκείνους που ακολούθησαν το παράδειγμά τους. Και είπε ότι οι απειλές του Νετανιάχου για τη συνέχιση του πολέμου δεν θα πιάσουν τόπο», είπε τόνισε τόνισε ότι οι ισραηλινοί αιχμάλωτοι δεν θα επιστρέψουν παρά μόνο με απόφαση της αντίστασης.

Η παλαιστινιακή αντίσταση «χτύπησε μεγάλο αριθμό εχθρών κατά μήκος της Λωρίδας της Γάζας» και «στόχευσε τις γραμμές ανεφοδιασμού του σιωνιστικού εχθρικού στρατού», είπε.

Ο Abu Hamza εκτίμησε την υπομονή του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα τονίζοντας τη «συνέχιση της αντιμετώπισης της μηχανής καταπίεσης σε όλους τους άξονες».Νωρίτερα σήμερα, οι Ταξιαρχίες Al-Quds ανακοίνωσαν «σφοδρές συγκρούσεις με τους στρατιώτες του σιωνιστικού εχθρού και τα οχήματά του στους δύο άξονες προόδου, δυτικά και νότια της πόλης της Γάζας».

03:45 Domicide: Η καταστροφή σπιτιών ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας

Σε μια εκπληκτική έρευνα του Guardian και ένα άρθρο γνώμης των ΝΥΤ, τα μέσα καταπιάνονται με το ζήτημα της συστηματικής καταστροφής των σπιτιών ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και προπαρασκευαστική ενέργεια της εθνοκάθαρσης. Οι ΝΥΤ αναφέρουν μάλιστα και τα στατιστικά που αναθεωρούν την έρευνα του BBC προς τα πάνω, αναφέροντας πως το 60-70% των σπιτιών στη Γάζα έχουν ζημιές ή είναι ολικά κατεστραμμένα και το 84% στην βόρεια Γάζα.

Η έρευνα του Guardian, σε μεταφέρει στην Γάζα από γειτονιά σε γειτονιά και παρουσιάζει με interactive τρόπο την καταστροφή της Γάζας, μέσα από χάρτες, εικόνες και βίντεο. Πρόκεται για μια από τις αρτιότερες έρευνες που έχουν γίνει σε εμπόλεμη ζώνη.

03:20 Ανησυχία στα Ισραηλινά ΜΜΕ για τα νέα όπλα της Χεζμπολάχ

Η Ισλαμική Αντίσταση δημοσίευσε επίσης τη Δευτέρα ένα βίντεο που διαψεύδει τους ισχυρισμούς των ισραηλινών μέσων ενημέρωσης, ότι τα πρόσφατα αναπτυγμένα ATGM της δεν είχαν ως στόχο την ισραηλινή ναυτική τοποθεσία στο Ras al-Naqqoura. Ισραηλινά μέσα δήλωσαν ότι δεν εντόπισαν στο αρχικό βίντεο έναν μεγάλο πύργο, που χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη κατασκοπευτικού και άλλου εξοπλισμού, υποστηρίζοντας ότι το βίντεο της επίθεσης που δημοσίευσε η Χεζμπολάχ είναι ψεύτικο. Τη Δευτέρα, τα στρατιωτικά μέσα ενημέρωσης της Χεζμπολάχ δημοσίευσαν πλάνα από μια ευρύτερη γωνία που κατέγραψε μια άλλη κάμερα, στα οποία ο πύργος φαινόταν καθαρά, παρέχοντας αδιαμφισβήτητες αποδείξεις για την επιτυχία της επίθεσης.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε από ένα σύστημα ATGM που αποκαλύφθηκε πρόσφατα, του οποίου οι πλήρεις προδιαγραφές και το όνομα είναι ακόμη άγνωστες. Εν ολίγοις, το νέο σύστημα είναι ικανό για άμεσες και ισχυρές επιθέσεις, αναμεταδίδει σε πραγματικό χρόνο πλάνα της πτήσης του στον χειριστή του μέσω της τηλεοπτικής κάμερας και θα μπορούσε να ανακατευθυνθεί για να κλειδώσει σε στόχους κατά τη διάρκεια της πτήσης. Το ίδιο το σύστημα είναι παρόμοιο με το ιρανικό ATGM Almas, αν και δεν έχει γίνει καμία επίσημη επιβεβαίωση αυτού του ισχυρισμού.

Οι πύραυλοι Falaq-1 της Χεζμπολάχ έχουν επίσης αντηχήσει ως ειδησεογραφία των ισραηλινών μέσων ενημέρωσης, καθώς οι μη καθοδηγούμενοι πύραυλοι μικρού βεληνεκούς έχουν αναπτυχθεί πιο εύκολα στις επιχειρήσεις της Αντίστασης τις τελευταίες εβδομάδες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η Χεζμπολάχ εκτόξευσε ταυτόχρονα 10 από αυτές τις ρουκέτες όταν στόχευε ισραηλινές τοποθεσίες. Κάθε πυρομαχικό των 240 χιλιοστών Falaq-1 φέρει 50 κιλά εκρηκτικών, πράγμα που σημαίνει ότι ένας πλήρης βομβαρδισμός θα παρέδιδε ωφέλιμο φορτίο 500 κιλών, το οποίο θα διασκορπιζόταν σε όλη την περιοχή που είχε ως στόχο.

03:00 Η Χεζμπολάχ αναπτύσσει μονάδες ελεύθερων σκοπευτών, εκτοξεύει πύραυλο Burkan σε ισραηλινή τοποθεσία

Οι επιχειρήσεις της Τρίτης έρχονται μετά το σφυροκόπημα των ισραηλινών στρατιωτικών εγκαταστάσεων και μέσων σε 13 διαφορετικές επιχειρήσεις τη Δευτέρα.

Στην πρώτη ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε από τα στρατιωτικά μέσα ενημέρωσης της Χεζμπολάχ, η Αντίσταση ανέφερε ότι οι μαχητές της εξαπέλυσαν επίθεση, στις 11:35 π.μ., με στόχο μια ομάδα ισραηλινών στρατιωτών κατοχής απέναντι από τις λιβανέζικες πόλεις Yarin και al-Bustan στην άνω al-Jalil. Η επιχείρηση διεξήχθη στη δυτική περιοχή των επιχειρήσεων, όπου μαχητές της Αντίστασης επιβεβαίωσαν ένα άμεσο χτύπημα στον επιδιωκόμενο στόχο.

Στη δεύτερη επιχείρησή της, οι μονάδες ελεύθερων σκοπευτών της Χεζμπολάχ πυροβόλησαν και κατέστρεψαν ισραηλινό κατασκοπευτικό λογισμικό, που είχε αναπτυχθεί κοντά στη λιβανέζικη πόλη αλ-Βαζάνι, στην περιοχή al-Jalil Panhandle, στην ανατολική περιφέρεια επιχειρήσεων.

Ταυτόχρονα, οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής βομβάρδισαν την περιοχή των λιβανέζικων πόλεων Chihine, Naqqoura, Yarin, al-Jibine και Teir Harfa. Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν επίσης επιδρομές στις πόλεις Aita al-Shaeb και Meis al-Jabal.

Αργότερα το βράδυ της Τρίτης, η Αντίσταση στόχευσε μια ομάδα ισραηλινών στρατιωτών που ήταν τοποθετημένοι στο Hadab Aita.

Στις 20:10 μ.μ. η ομάδα στόχευσε ένα κτίριο κατοικιών στο οποίο είχαν τοποθετηθεί ισραηλινές δυνάμεις κατοχής στον οικισμό Metula, απαντώντας σε ισραηλινή επίθεση που είχε ως στόχο σπίτια και κατοικίες αμάχων στο al-Khiam.

Μόλις σαράντα λεπτά αργότερα, η Αντίσταση εκτόξευσε μια ρουκέτα μεγάλου διαμετρήματος Burkan εναντίον της ισραηλινής στρατιωτικής εγκατάστασης al-Dhayrah.

02:35 Bloomberg: Η Σαουδική Αραβία ξαναρχίζει τις αμυντικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg ανέφερε ότι η Σαουδική Αραβία επανεκκινεί τις αμυντικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ, μετά από μια παύση λόγω του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.

Το Bloomberg ανέφερε την Τρίτη ότι οι συνομιλίες σχετικά με στενότερες αμυντικές σχέσεις επαναλήφθηκαν, επικαλούμενο άτομα που γνωρίζουν τις συνομιλίες.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δήλωσε πρόσφατα ότι θα συνεχίσει να επιδιώκει την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ, η οποία θα μπορούσε να έρθει με το τίμημα των εγγυήσεων ασφαλείας για τη Σαουδική Αραβία από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

02:15 «Όσοι υποστηρίζουν το σιωνιστικό καθεστώς πρέπει να θεωρηθούν υπεύθυνοι» λέει το Ιράν στα γραφεία του ΟΗΕ στη Γενεύη

O Μεχντί Αλιαμπαντί, αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στο Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη έκανε τις παρατηρήσεις αυτές μιλώντας την Τρίτη στην τρίτη σύνοδο της συνόδου 2024 της Διάσκεψης για τον Αφοπλισμό.

Επανέλαβε την καταδίκη του Ιράν «για τις κατηγορίες του σιωνιστικού ισραηλινού καθεστώτος κατά του Ιράν, παρά το γεγονός ότι διαθέτει ένα μεγάλο οπλοστάσιο όπλων μαζικής καταστροφής (ΟΜΚ), σημειώνοντας ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο πρωθυπουργός του καθεστώτος που κατέχει το Αλ-Κουντς (Ιερουσαλήμ) απείλησε το Ιράν με πυρηνική επίθεση, σε αντίθεση με τις διεθνείς αρχές και κανόνες».

Ο Αλιαμπαντί σημείωσε περαιτέρω ότι «εδώ και επτά δεκαετίες, το ισραηλινό καθεστώς παραβιάζει τα βασικά δικαιώματα και την αξιοπρέπεια του παλαιστινιακού λαού με τις πολιτικές και τις ενέργειές του». Συνέχισε καλώντας «τη διεθνή κοινότητα να θέσει προ των ευθυνών τους τις χώρες που είναι συνένοχες στα εγκλήματα που διαπράττει το ισραηλινό καθεστώς και που το προμηθεύουν με θανατηφόρα όπλα και το υποκινούν να διαπράξει περισσότερα εγκλήματα».

Αναφερόμενος «στην αποτυχία της διεθνούς κοινότητας να αναγκάσει το ισραηλινό καθεστώς να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και να τερματίσει την κατοχή και την επιθετική συμπεριφορά κατά του παλαιστινιακού λαού», ο Ιρανός διπλωμάτης είπε ότι «η συνέχιση αυτών των αποτυχιών θα είναι ένα πράσινο φως για το καθεστώς να συνεχίσει να διαπράττει εγκλήματα κατά του λαού της Γάζας».

01:50 Bloomberg: Το Χάος στην Ερυθρά Θάλασσα στέλνει 100 δεξαμενόπλοια να κάνουν το γύρο της Αφρικής

Την Τρίτη, το Bloomberg αποκάλυψε ότι ο αριθμός των δεξαμενόπλοιων που γυρίζουν τις διαδρομές τους γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας αυξήθηκε σε 100 σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Το πρακτορείο ανέφερε ότι αυτό αντιπροσωπεύει ένα άλμα περίπου 45% από 69 δεξαμενόπλοια στις 24 Ιανουαρίου. Ανέφερε ακόμα ότι τα πλοία μετέφεραν περίπου 56 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου.

Πριν από λίγες ημέρες, η Wall Street Journal ανέφερε ότι ο όμιλος BHP της Αυστραλίας είχε εκτρέψει σχεδόν το σύνολο των φορτίων του από την Ασία προς την Ευρώπη μακριά από την Ερυθρά Θάλασσα. Όπως δήλωσε ο αυστραλιανός γίγαντας των ορυχείων: Η αναταραχή στην Ερυθρά Θάλασσα «αναγκάζει ορισμένες ναυτιλιακές εταιρείες να ακολουθήσουν εναλλακτικές διαδρομές, όπως το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας γύρω από την Αφρική, ενώ άλλες εξακολουθούν να προτιμούν την Ερυθρά Θάλασσα με πρόσθετους ελέγχους».

01:25 Η Χαμάς επιβεβαίωσε πως έχει στα χέρια της την πρόταση για εκεχειρία στη Γάζα

Η Χαμάς επιβεβαίωσε ότι μελετά μια πρόταση τριών φάσεων για εκεχειρία στη Γάζα, ενώ σκληροπυρηνικά μέλη της ισραηλινής κυβέρνησης έχουν απειλήσει να καταρρεύσουν τον συνασπισμό, αν οποιαδήποτε συμφωνία δεν είναι της αρεσκείας τους.

Ο πολιτικός ηγέτης της παλαιστινιακής οργάνωσης Ισμαήλ Χανίγια επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι μελετά την πρόταση, που εκπονήθηκε στο Παρίσι το Σαββατοκύριακο, για να σταματήσει ο πόλεμος και να καταστεί δυνατή η ανταλλαγή ισραηλινών και παλαιστινίων κρατουμένων.

01:00 Ομάδα Δημοκρατικών βουλευτών καλεί τον Άντονι Μπλίνκεν να δώσει εξηγήσεις σχετικά με την παράκαμψη του Κογκρέσου, ώστε να πουλήσει όπλα στο Ισραήλ

Μια ομάδα 19 κυρίως δημοκρατικών βουλευτών καλεί τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να δώσει απαντήσεις σχετικά με το γιατί παρέκαμψε το Κογκρέσο τον περασμένο μήνα για να εγκρίνει πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ.

«Είναι σημαντικό για το Κογκρέσο να είναι σε θέση να διεξάγει την εποπτεία αυτών των μεταφορών όπλων και να καθορίσει αν συνάδουν με τις ανθρωπιστικές αρχές και το αμερικανικό δίκαιο και αν προάγουν ή βλάπτουν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ», γράφουν οι νομοθέτες σε επιστολή με ημερομηνία Παρασκευή που περιήλθε στην κατοχή του CNN.

Ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης έκανε δύο επείγουσες αποφάσεις τον Δεκέμβριο για την άμεση έγκριση της μεταφοράς εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε στρατιωτικό εξοπλισμό στο Ισραήλ. Η πρώτη διαβιβάστηκε στο Κογκρέσο στις αρχές Δεκεμβρίου για περισσότερα από 13.000 βλήματα αρμάτων μάχης- η δεύτερη, στα τέλη Δεκεμβρίου για «βοηθητικά είδη 155 χιλιοστών, συμπεριλαμβανομένων πυροκροτητών, φορτίων και πυροκροτητών που καθιστούν τα βλήματα των 155 χιλιοστών λειτουργικά».

Οι επείγοντες προσδιορισμοί σήμαιναν ότι η διοίκηση ήταν σε θέση να παρακάμψει την τυπική περίοδο των 20 ημερών που συνήθως παρέχεται στις επιτροπές του Κογκρέσου για την εξέταση τέτοιων πωλήσεων.

00:40 Το Ισραήλ θα επισκεφθεί ο Άντονι Μπλίνκεν μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα επισκεφθεί το Ισραήλ αυτή την εβδομάδα εν μέσω των προσπαθειών για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης την Τρίτη. Θα είναι η έκτη επίσκεψη του Μπλίνκεν στην περιοχή της Μέσης Ανατολής από την έναρξη της φονικής επίθεσης του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας μετά από επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Οι συνομιλίες του Μπλίνκεν στο Ισραήλ θα επικεντρωθούν σε μια πιθανή συμφωνία για κατάπαυση του πυρός και ανταλλαγή ομήρων με τη Χαμάς, μετέδωσε το ισραηλινό Κανάλι 12. Δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση της επίσκεψης του Μπλίνκεν από τις αμερικανικές ή τις ισραηλινές αρχές.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι διαπραγματευτές που επιδιώκουν να μεσολαβήσουν για μια συμφωνία για την απελευθέρωση επιπλέον ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς έχουν αναπτύξει ένα «πλαίσιο» που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ενδεχόμενη συμφωνία. Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, η πρόταση περιλαμβάνει την απελευθέρωση 35 ισραηλινών ομήρων με αντάλλαγμα την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα για 6 εβδομάδες και την απελευθέρωση χιλιάδων Παλαιστινίων κρατουμένων. Ο επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια επιβεβαίωσε ότι η ομάδα του μελετά πρόταση για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ.

Η ισραηλινή επίθεση έχει αφήσει το 85% του πληθυσμού της Γάζας εσωτερικά εκτοπισμένο εν μέσω οξείας έλλειψης τροφίμων, καθαρού νερού και φαρμάκων, ενώ το 60% των υποδομών του θύλακα έχει υποστεί ζημιές ή έχει καταστραφεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

00:15 Τα λείψανα δεκάδων Παλαιστινίων παραδόθηκαν για ταφή από το Ισραήλ

Αφού απελευθερώθηκαν από το Ισραήλ, τα πτώματα δεκάδων Παλαιστινίων θάβονται στη Ράφα. Σε μεγάλο βαθμό αποσυντεθειμένα και μη αναγνωρίσιμα, τα πτώματα κρατούνταν από το Ισραήλ για εβδομάδες.

Ο Omar Abu Taha, ένας Παλαιστίνιος γιατρός, δήλωσε στο Al Jazeera ότι το Ισραήλ παραδίδει μερικές φορές μόνο μέρη του σώματος. «Δεν ξέρουμε πού τραυματίστηκαν ούτε καν τα ονόματά τους», είπε.

Κανείς δεν γνωρίζει τους λόγους για τους οποίους οι ισραηλινοί παρακρατούν τα σώματα νεκρών Παλαιστινίων.

23:50 Aνάλυση του BBC διαπιστώνει ότι πάνω από το 50% των κτιρίων στη Γάζα έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί

Ανάλυση του βρετανικού πρακτορείου ειδήσεων BBC διαπίστωσε ότι τουλάχιστον τα μισά κτίρια στη Γάζα έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές, καθώς το Ισραήλ συνεχίζει την επίθεσή του στη λωρίδα. Μια από τις πιο καταστροφικές στη σύγχρονη ιστορία.

«Η ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων που εξασφάλισε το BBC δείχνει την πραγματική έκταση της καταστροφής», αναφέρει το ρεπορτάζ. «Η ανάλυση δείχνει ότι μεταξύ 144.000 και 175.000 κτίρια σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί. Αυτό είναι μεταξύ 50 και 61 τοις εκατό των κτιρίων της Γάζας».

Η ανάλυση δείχνει επίσης εκτεταμένη καταστροφή καλλιεργήσιμων εκτάσεων και πολλαπλασιασμό των πόλεων με σκηνές κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο.

«Έχουμε κάνει δουλειά πάνω από την Ουκρανία, έχουμε επίσης εξετάσει το Χαλέπι και άλλες πόλεις, αλλά η έκταση και ο ρυθμός των ζημιών είναι αξιοσημείωτοι», δήλωσε ο Corey Scher του City University of New York, ο οποίος βοήθησε στη σύνταξη της ανάλυσης. «Δεν έχω δει ποτέ να εμφανίζονται τόσο γρήγορα τόσο μεγάλες ζημιές».

23:27  «Μετά το θανατηφόρο χτύπημα, έγιναν άλλες τρεις επιθέσεις, θα απαντήσουμε» λένε οι ΗΠΑ

Η Kataeb Hezbollah αποφάσισε να αναστείλει τις επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων για να «αποτρέψει την αμηχανία» της ιρακινής κυβέρνησης. Όμως το Πεντάγωνο δήλωσε προηγουμένως ότι υποπτεύεται ότι η ομάδα βρίσκεται πίσω από την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος που σκότωσε τρία μέλη των αμερικανικών υπηρεσιών στην Ιορδανία την Κυριακή, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει άμεσα την αναστολή.

Ο εκπρόσωπος Τύπου ταξίαρχος Πάτρικ Ράιντερ δήλωσε ότι έχουν ήδη σημειωθεί τρεις επιθέσεις εναντίον αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή μετά τη φονική επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος την Κυριακή. «Δεν νομίζω ότι θα μπορούσαμε να είμαστε πιο ξεκάθαροι ότι έχουμε καλέσει τις ιρανικές ομάδες πληρεξουσίων να σταματήσουν τις επιθέσεις τους. Δεν το έχουν κάνει, και έτσι, θα απαντήσουμε σε χρόνο και με τρόπο της επιλογής μας. Όταν λέω ότι οι πράξεις μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια, ξέρετε, έγιναν τρεις επιθέσεις, εξ όσων γνωρίζω, από τις 28 Ιανουαρίου. Και θα το αφήσω εκεί».

Η Kataeb ή Kata’ib Hezbollah είναι μια επίλεκτη ιρακινή ένοπλη παράταξη, φιλική στο Ιράν και ιδρύθηκε μετά την εισβολή στο Ιράκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ το 2003. Θεωρεί τα σύνορα μεταξύ του Ιράκ, της Συρίας και του Λιβάνου ως δυτικές κατασκευές και τα αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ ως ξένους κατακτητές. Αν και τυπικά υπάγεται στον πρωθυπουργό του Ιράκ ως μέρος των Δυνάμεων Λαϊκής Κινητοποίησης (PMU), η ομάδα λειτουργεί συχνά εκτός της ιεραρχίας και έχει αψηφήσει και αμφισβητήσει προηγούμενες κυβερνητικές δηλώσεις που ζητούσαν τον τερματισμό των επιθέσεων κατά των αμερικανικών δυνάμεων.

23:12 Τα τρόφιμα δεν επαρκούν στο νοσοκομείο Νάσερ εξαιτίας του πολύ κόσμου που έχει βρει καταφύγιο

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Γκεμπρεγιέσους δηλώνει ότι ο ΠΟΥ και οι εταίροι του είχαν προγραμματίσει να παραδώσουν τρόφιμα στο νοσοκομείο Nasser στο Χαν Γιουνίς, καθώς υπάρχει σοβαρή έλλειψη εκεί.

Ωστόσο, «λόγω καθυστερήσεων γύρω από το σημείο ελέγχου, τα πλήθη πήραν τα τρόφιμα που παραδίδονταν και για άλλη μια φορά δεν έφτασαν στο Νάσερ», είπε.

«Αυτό υπογραμμίζει την απόλυτη απελπισία των ανθρώπων στη Γάζα, οι οποίοι ζουν σε συνθήκες κόλασης, συμπεριλαμβανομένης της σοβαρής πείνας», σημείωσε ο Τέντρος στο Χ. «Συνεχίζουμε να ζητάμε άδεια για να παραδώσουμε τα καύσιμα στο νοσοκομείο».

Το Νάσερ όπως ο υπογραμμίζει ο διευθυντής του ΠΟΥ έχει σοβαρή έλλειψη ή πρόβλημα:
– σε εξειδικευμένο προσωπικό καθώς η πλειονότητα του υγειονομικού προσωπικού είναι εθελοντές
– σε φάρμακα, οξυγόνο, τρόφιμα, καύσιμα
– σε τρόπους αποκομιδής των στερεών αποβλήτων

23:00 Διχασμένος ο Ισραηλινός πολιτικός κόσμος μετά τη δήλωση του Νετανιάχου ότι το Ισραήλ δεν θα δεχθεί ανταλλαγή κρατουμένων

Οι Ισραηλινοί πολιτικοί συνέχισαν να στέλνουν ανάμεικτα μηνύματα σχετικά με τις προοπτικές μιας πιθανής συμφωνίας ανταλλαγής με τη Χαμάς. Ο Νετανιάχου δήλωσε την Τρίτη ότι δεν θα επέτρεπε μια συμφωνία που θα αντάλλασσε Παλαιστίνιους που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές ή θα οδηγούσε σε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Ο Itamar Ben-Gvir, υπουργός εθνικής ασφάλειας της χώρας και γνωστός υπερεθνικιστής, είχε αναρτήσει στο Χ [πριν από τα σχόλια του Νετανιάχου] ότι αν το Ισραήλ προχωρούσε σε μια συμφωνία που θα ήταν «κακή», αυτό θα σήμαινε τη διάλυση του συνασπισμού, απειλώντας ουσιαστικά να διαλύσει την κυβέρνηση για μια συμφωνία που δεν υποστηρίζει, μετέδωσε ο ανταποκριτής του Al Jazeera Hamdah Salhut από την κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

«Αλλά λίγο μετά από αυτό» συνέχισε ο ανταποκριτής, «είχαμε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, τον Γιαΐρ Λαπίντ, σφοδρό επικριτή του πρωθυπουργού, να λέει ότι θα υποστηρίξει την κυβέρνηση σε οποιαδήποτε συμφωνία που θα φέρει πίσω τους αιχμαλώτους από τη Γάζα. Έτσι, υπάρχει μεγάλη πίεση στον Νετανιάχου και πολλές διαφωνίες εντός του ίδιου του συνασπισμού του, εντός του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, ακόμη και εντός της αντιπολίτευσης».

22:40 Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ  δηλώνει ότι δεν μπορεί να προβεί σε αξιολόγηση της επιχείρησης δολοφονιών του νοσοκομείου της Τζενίν

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη μυστική επιχείρηση του Ισραήλ, κατά την οποία πράκτορες μεταμφιέστηκαν σε πολίτες και σκότωσαν τρεις ανθρώπους σε νοσοκομείο της Τζενίν, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ δήλωσε ότι δεν μπορεί να προβεί σε αξιολόγηση της κατάστασης.

Ωστόσο, ο Μίλερ πρόσθεσε ότι «τα νοσοκομεία χάνουν μέρος της προστασίας τους εάν χρησιμοποιούνται για τον σχεδιασμό τρομοκρατικών επιχειρήσεων», αναφερόμενος στον ισχυρισμό του Ισραήλ ότι οι ασθενείς σχεδίαζαν επίθεση εναντίον των δυνάμεών του.

Η επίθεση σε νοσοκομεία αποτελεί έγκλημα πολέμου σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Ο διευθυντής του νοσοκομείου δήλωσε ότι ένας από τους ασθενείς που σκοτώθηκαν στην επιχείρηση έπασχε από ημιπαράλυση και «δεν μπορούσε να εκτελέσει βασικές λειτουργίες».

22:15 Μετά το θανατηφόρο χτύπημα με drone, η Kataeb Hezbollah διακόπτει τις επιθέσεις κατά των αμερικανικών δυνάμεων

Μια φιλο-ιρανική ομάδα στο Ιράκ δηλώνει ότι θα σταματήσει τις επιθέσεις της κατά των αμερικανικών στρατευμάτων, αφού η Ουάσινγκτον υποσχέθηκε μια «πολύ επακόλουθη» απάντηση σε μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος που σκότωσε τρεις στρατιώτες της.

«Ανακοινώνουμε την αναστολή των στρατιωτικών μας επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων ασφαλείας εναντίον των κατοχικών δυνάμεων για να αποφύγουμε οποιαδήποτε αμηχανία για την ιρακινή κυβέρνηση», γράφει η Kataeb Hezbollah στην ιστοσελίδα της.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν «ριζοσπαστικές μαχητικές ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν και δρουν στη Συρία και το Ιράκ» για την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος την Κυριακή σε μια απομακρυσμένη βάση στην έρημο της Ιορδανίας κοντά στη Συρία και το Ιράκ.

22:05 Μετά τη φονική επιδρομή σε νοσοκομείο, το Ισραήλ λέει ότι «θα κυνηγήσει τους τρομοκράτες όπου κι αν κρύβονται

Ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού Herzi Halevi υποστηρίζει ότι το Ισραήλ δεν επιδιώκει να πολεμήσει σε ιατρικά κέντρα, αλλά θα κυνηγήσει «τους τρομοκράτες όπου κι αν κρύβονται».

«Δεν θέλουμε να μετατρέψουμε τα νοσοκομεία σε πεδία μάχης (…) αλλά είμαστε ακόμη πιο αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε στα νοσοκομεία στη Γάζα, την Ιουδαία και τη Σαμάρια, τον Λίβανο -επίγεια ή σε φρεάτια και σήραγγες κάτω από τα νοσοκομεία- να γίνουν ένας τόπος που αποτελεί κάλυψη για την τρομοκρατία», λέει σε ομάδα εφέδρων στρατιωτών, σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού που αναρτήθηκε στο Telegram.

Ο Halevi προσθέτει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις «θα εισέλθουν και στα πιο περίπλοκα μέρη για να εξαλείψουν την τρομοκρατία».

21:45 ΗΠΑ: 300.000 δολάρια που προορίζονταν για την UNRWA έχουν «παγώσει»

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, δήλωσε σήμερα ότι περίπου 300.000 δολάρια που προορίζονταν για την UNRWA παρακρατήθηκαν μετά την απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να αναστείλει τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για την ανακούφιση των Παλαιστινίων προσφύγων, εν μέσω ισχυρισμών ότι περίπου δώδεκα μέλη της συμμετείχαν στην τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Οι ΗΠΑ ήταν έτοιμες να δωρίσουν τουλάχιστον δεκαπλάσιο ποσό μέχρι το τέλος του οικονομικού έτους τον Σεπτέμβριο.

Περίπου 121 εκατ. δολάρια σε χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ είχαν ήδη μεταφερθεί στην UNRWA μεταξύ της 1ης Οκτωβρίου και της απόφασης της περασμένης Παρασκευής να ανασταλεί η χρηματοδότηση εν αναμονή της έρευνας.

Τυπικά, οι ΗΠΑ παρέχουν στην UNRWA μεταξύ 300 και 400 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, γεγονός που τις καθιστά τον μεγαλύτερο δωρητή στον κόσμο για την υπηρεσία, σημείωσε ο Μίλερ.

Η επόμενη μεγάλη πληρωμή δεν είχε προγραμματιστεί να γίνει πριν από το καλοκαίρι, αλλά θα εξαρτηθεί από τα κονδύλια που θα διατεθούν από το Κογκρέσο στο συμπληρωματικό πακέτο χρηματοδότησης και στο συνεχιζόμενο ψήφισμα, τα οποία δεν έχουν ακόμη ψηφιστεί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ΗΠΑ θα λάβουν απόφαση σχετικά με τα 300.000 δολάρια που έχουν «παγώσει», καθώς και για όλη τη μελλοντική χρηματοδότηση της UNRWA, μετά την έρευνα του ΟΗΕ.

21:33 Συντονιστής του ΟΗΕ επιδιώκει τη δημιουργία γραφείου στη Γάζα

Διπλωματική πηγή δήλωσε στο Al Jazeera ότι η Συντονίστρια των Ηνωμένων Εθνών για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, Lynn Hastings, ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας για την επιθυμία της να δημιουργήσει γραφείο στη Γάζα.

Η Hastings δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η άφιξη της βοήθειας στη Γάζα αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις και πρότεινε το ενδεχόμενο συντονισμού της εναέριας ρίψης βοήθειας.

Παράλληλα, τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη να δημιουργηθούν περισσότερα σημεία διέλευσης της βοήθειας στη Λωρίδα.

«Κανένας οργανισμός δεν μπορεί να αντικαταστήσει την UNRWA. Είναι απαραίτητο να αναγνωριστεί ο καθοριστικός ρόλος που διαδραματίζει η UNRWA στην παροχή βοήθειας στη Γάζα», υπογραμμίζει.

21:25 Δημοσκόπηση: Το 38% των Ισραηλινών υποστηρίζει την επανίδρυση των οικισμών στη Γάζα

Οι μισοί Ισραηλινοί είναι αντίθετοι σε μια συμφωνία με τη Χαμάς για τους ομήρους, εάν οι όροι είναι όπως περιγράφονται, σύμφωνα με δημοσκόπηση.

Στο ερώτημά του, το ειδησεογραφικό κανάλι Channel 12 ρώτησε τους συμμετέχοντες αν θα υποστήριζαν ή θα αντιδρούσαν σε μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει την επιστροφή 35 ομήρων, μια παύση 45 ημερών στις μάχες και την απελευθέρωση χιλιάδων Παλαιστίνιων από τις φυλακές. Το 50% δήλωσε ότι αντιτίθεται σε μια τέτοια συμφωνία, το 35% την υποστηρίζει και οι υπόλοιποι δεν γνωρίζουν.

Σε άλλη ερώτηση αν είναι υπέρ της επανίδρυσης οικισμών στη Λωρίδα της Γάζας, αφού μέλη του ακροδεξιού συνασπισμού συμμετείχαν σε συνέδριο που ζητούσε να γίνει κάτι τέτοιο αυτή την εβδομάδα, λίγο πάνω από τους μισούς ερωτηθέντες -το 51%- δήλωσε όχι, ενώ το 38% υπέρ.

Άλλες ερωτήσεις περιλάμβαναν το αν το Ισραήλ θα πρέπει να σταματήσει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα μέχρι να επιστραφούν όλοι οι όμηροι (72% ναι έναντι 21% όχι), καθώς και το αν και πότε χρειάζεται μια κρατική επιτροπή έρευνας για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου υπό την ηγεσία της Χαμάς (το 61% απάντησε  στο τέλος του πολέμου, το 32% τώρα και το 3% υποστήριξε ότι δεν χρειάζεται).

21:10 PRCS: Οι ισραηλινοί στρατιώτες αναγκάζουν τους εκτοπισμένους να εγκαταλείψουν το νοσοκομείο αλ-Αμάλ

Ο Saleem Abu Rass, συντονιστής της PRCS, καταγγέλλει ότι τα ισραηλινά στρατιωτικά τανκς έχουν εισβάλλει στο νοσοκομείο αλ-Αμάλ και διατάζουν τους ανθρώπους να το εκκενώσουν.

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Οι άνθρωποι φοβούνται πραγματικά. Δεν έχουν πουθενά να πάνε», αναφέρει στον λογαριασμό του στο Instagram.

«Οι βομβαρδισμοί δεν έχουν σταματήσει από το πρωί. Και οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν κάψει σκηνές για τους εκτοπισμένους που είχαν στηθεί προηγουμένως στην πίσω αυλή του νοσοκομείου», τονίζει.

Πριν από μερικές ώρες, η PRCS ανέφερε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν εισβάλει στο νοσοκομείο. Στη συνέχεια ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διέψευσε τον ισχυρισμό αυτό.

H ανάρτησή του

20:58 Sigrid Kaag: Το έργο της UNRWA δεν μπορεί να αντικατασταθεί

Η συντονίστρια ανθρωπιστικής βοήθειας και ανασυγκρότησης για τη Γάζα, Sigrid Kaag, δηλώνει ότι η UNRWA δεν μπορεί να «αντικατασταθεί» και ότι η υπηρεσία παραμένει απαραίτητη στον θύλακα.

Το Ισραήλ καταφέρεται εναντίον της υπηρεσίας εδώ και χρόνια και πρόσφατα ζήτησε την αντικατάστασή της λόγω των ισχυρισμών ότι 12 υπάλληλοι της συμμετείχαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

«Δεν υπάρχει περίπτωση οποιοσδήποτε οργανισμός να μπορέσει να αντικαταστήσει ή να υποκαταστήσει την τεράστια ικανότητα της UNRWA», υπογραμμίζει η Kaag.

20:49 Ο Μπέρνι Σάντερς καλεί την κυβέρνηση Μπάιντεν να αποκαταστήσει τη χρηματοδότηση της UNRWA

Ο Αμερικανός γερουσιαστής εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί τις ΗΠΑ να αποκαταστήσουν τη χρηματοδότηση της παλαιστινιακής υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ.

«Προφανώς, δεν είναι αποδεκτό κανένας από τους 13.000 υπαλλήλους της UNRWA στη Γάζα να εμπλέκεται με τη Χαμάς και οι ισχυρισμοί εναντίον των 12 ατόμων που κατηγορούνται πρέπει να διερευνηθούν. Ωστόσο, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε εκατομμύρια ανθρώπους να υποφέρουν εξαιτίας των πράξεων 12 ανθρώπων», ανέφερε ο Σάντερς, σημειώνοντας ότι 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι στη Γάζα κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα.

«Οι ΗΠΑ και άλλες χώρες πρέπει να αποκαταστήσουν τη χρηματοδότηση για να αποτρέψουν αυτή την ανθρωπιστική καταστροφή», τόνισε.

20:40 Οι IDF «χτύπησαν» την Ντέιρ αλ Μπαλάχ – Τουλάχιστον δύο παιδιά μεταξύ των νεκρών

Ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε κατοικία στην Ντέιρ αλ Μπαλάχ, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας όσους βρίσκονταν μέσα, σύμφωνα με τις τοπικές πηγές.

Μεταξύ των νεκρών βρίσκονται τουλάχιστον δύο παιδιά, που έχουν μεταφερθεί στο νεκροτομείο του νοσοκομείου αλ-Άκσα.

20:31 Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ: Να μην επισκιαστεί το σπουδαίο έργο που επιτελεί η UNRWA

«Όποιος συμμετείχε στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου πρέπει να λογοδοτήσει. Δεν πρέπει να αφήσουμε αυτό που συνέβη να επισκιάσει το σπουδαίο έργο που επιτελεί η UNRWA. Χαιρετίζουμε την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών να διεξάγουν μια ολοκληρωμένη και ανεξάρτητη έρευνα για την UNRWA», είπε η αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, πρέσβης Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ, σχολιάζοντας τις καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες κάποιοι εργαζόμενοι της UNRWA ενεπλάκησαν στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

Παράλληλα, ανέφερε ότι «η UNRWA διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην παροχή σωτήριας βοήθειας στους Παλαιστίνιους. Επικοινωνήσαμε με το Ισραήλ για πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τους ισχυρισμούς κατά της UNRWA. Οι ΗΠΑ επιθυμούν να δουν θεμελιώδεις αλλαγές πριν από την επανέναρξη της χρηματοδότησης της UNRWA».

20:20 Καμία συζήτηση για απελευθέρωση Παλαιστίνιων «κρατουμένων ασφαλείας»

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού επιμένει ότι οι αναφορές για «σημαντικές ισραηλινές παραχωρήσεις σε μια πιθανή συμφωνία για τους ομήρους είναι ανακριβείς».

«Η θέση του πρωθυπουργού είναι σταθερή. Ο πόλεμος θα τελειώσει μόνο όταν επιτευχθούν όλοι οι στόχοι του, οι IDF δεν θα αποσυρθούν από τη Λωρίδα της Γάζας και χιλιάδες κρατούμενοι δεν θα απελευθερωθούν», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Οι αναφορές ότι επιτεύχθηκε η λεγόμενη συμφωνία για μια λύση για την απελευθέρωση των κρατουμένων ασφαλείας δεν είναι αληθινές. Το θέμα δεν συζητήθηκε καθόλου», ξεκαθαρίζεται.

20:11 IDF: Δεν θα αφήσουμε τα νοσοκομεία να γίνουν καταφύγιο για τρομοκράτες

Το Ισραήλ δεν επιδιώκει να πολεμήσει σε ιατρικά κέντρα, αλλά θα κυνηγήσει τους τρομοκράτες όπου κι αν κρύβονται, δηλώνει ο αρχηγός του επιτελείου των IDF, Χέρζι Χαλέβι, μετά την επιδρομή των ισραηλινών κομάντος σε νοσοκομείο της Τζενίν.

«Δεν θέλουμε να μετατρέψουμε τα ιατρικά κέντρα σε πεδία μάχης… αλλά είμαστε πολύ πιο αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε στα νοσοκομεία στη Γάζα, την Ιουδαία και τη Σαμάρια ή το Λίβανο να γίνουν καταφύγιο για τρομοκράτες», σημειώνει.

Ο Χαλέβι προσθέτει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις «θα εισέλθουν επίσης στις πιο πολύπλοκες περιοχές για να εξαλείψουν την τρομοκρατία».

«Θα συνεχίσουμε να επιχειρούμε στη Γάζα, θα συνεχίσουμε να φτάνουμε οπουδήποτε βρίσκεται η Χαμάς», καταλήγει.

19:58 Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εκφράζει την ανησυχία του για την επιδείνωση των συνθηκών στη Γάζα

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δήλωσε ότι ανησυχεί για τις «άσχημες» συνθήκες στη Γάζα, προτρέποντας όλα τα μέρη της σύγκρουσης να συνεργαστούν για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Σε ανακοίνωσή του, εξέφρασε την ανησυχία του για την «ταχέως επιδεινούμενη ανθρωπιστική κατάσταση» στον θύλακα, όπου το Ισραήλ συνεχίζει να διεξάγει σφοδρούς βομβαρδισμούς και να εμποδίζει την πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια.

Η δήλωση που καλεί όλους τους εμπλεκόμενους στη σύγκρουση να συνεργαστούν με τη συντονίστρια ανθρωπιστικής βοήθειας και ανασυγκρότησης για τη Γάζα, Sigrid Kaag, έρχεται την ώρα που πολλά δυτικά κράτη «παγώνουν» τη βοήθεια προς την UNRWA, τον κύριο πάροχο βοήθειας στον θύλακα.

Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν τη Χαν Γιουνίς και κινούνται προς τη Ράφα

19:49 Ο Μπάιντεν «ζυγίζει» πολλαπλές ενέργειες ως απάντηση στην επίθεση με drones στην Ιορδανία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, εξετάζει πολλαπλές ενέργειες, που υπερβαίνουν τα μεμονωμένα πλήγματα, ως απάντηση στην επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη που σκότωσαν τρεις Αμερικανούς στρατιώτες στην Ιορδανία, αναφέρει ο Λευκός Οίκος.

«Είναι πολύ πιθανό αυτό που θα δείτε να είναι μια κλιμακωτή προσέγγιση, όχι μόνο μια μεμονωμένη δράση, αλλά ενδεχομένως πολλαπλές δράσεις», δηλώνει ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Κίρμπι.

19:40 «Καθήκον μας να έρθουμε στη Γάζα»

Ο Adib Choiuki, αντιπρόεδρος της Al Rahma Worldwide, μιας ανεξάρτητης ανθρωπιστικής οργάνωσης με έδρα τις ΗΠΑ, η οποία βρίσκεται σε ιατρική αποστολή στη Γάζα, καλεί όλες τις ΜΚΟ παγκοσμίως να πάνε στον παλαιστινιακό θύλακα για να προσφέρουν βοήθεια.

«Νομίζω ότι το καθήκον κάθε διεθνούς ΜΚΟ σε όλο τον κόσμο είναι να μπορέσει να έρθει εδώ και να βοηθήσει», δηλώνει στο Al Jazeera από τη Ράφα.

«Μετά από 120 ημέρες, το ιατρικό προσωπικό και όλα τα νοσοκομεία είναι τόσο κουρασμένα, κάποιοι από αυτούς έχουν χάσει τα σπίτια τους, τις οικογένειές τους, χρειάζονται τη βοήθειά μας. Λέω σε όλες τις ΜΚΟ: Μην φοβάστε να έρθετε στη Γάζα. Προφανώς δεν είναι 100% ασφαλές, αλλά θα είστε σε θέση με καλό συντονισμό, να λειτουργήσετε και να βοηθήσετε το ιατρικό προσωπικό εδώ στη Λωρίδα της Γάζας, ειδικά στο νότιο τμήμα της», συμπληρώνει.

19:31 IDF: Μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν κέντρο διοίκησης της Χεζμπολάχ

Οι IDF ισχυρίζονται ότι μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν πλήγματα σε κέντρο διοίκησης της Χεζμπολάχ και σε παρατηρητήριο της οργάνωσης στο χωριό Khiam του νότιου Λιβάνου.

Νωρίτερα, μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν ένα ακόμη παρατηρητήριο και ένα κτίριο που χρησιμοποιεί η Χεζμπολάχ στο Ayta ash-Shab και στο Mhaibib.

Μια ρουκέτα εκτοξεύτηκε επίσης σήμερα από τον Λίβανο στην περιοχή Arab al-Aramshe, η οποία προσγειώθηκε σε ανοιχτή περιοχή, αναφέρουν οι IDF.

19:23 Συνάντηση της Χαμάς με τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου

Αιγύπτιος αξιωματούχος δήλωσε στο ειδησεογραφικό κανάλι Al Arabya ότι αντιπροσωπεία της Χαμάς θα συναντηθεί αύριο στο Κάιρο με τον επικεφαλής των αιγυπτιακών υπηρεσιών πληροφοριών, Αμπάς Κάμελ.

Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στη διάρκεια της παύσης των μαχών στη Γάζα και στον αριθμό των κρατουμένων που θα απελευθερωθούν.

Ο αξιωματούχος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Μοχάμεντ Ναζάλ, είπε επίσης ότι στόχος της οργάνωησης είναι η οριστική κατάπαυση του πυρός και η ανταλλαγή κρατουμένων, ενώ επέμεινε ότι οι συνομιλίες δεν θα λειτουργήσουν εάν το Ισραήλ δεν αποχωρήσει πλήρως από τη Λωρίδα της Γάζας.

19:15 Η Σουηδία αναστέλλει τη χρηματοδότηση της UNRWA

Η Σουηδία διακόπτει τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), όπως έκαναν πολλές άλλες χώρες, μετά τους ισχυρισμούς ότι κάποια άτομα από το προσωπικό της συμμετείχαν στην επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

«Τα χρήματα… θα πάνε αντ’ αυτού σε άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις», αναφέρει το σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων TT, το οποίο επικαλείται τον Γιόχαν Φόρσελ, υπουργό Ανάπτυξης.

19:06 PRCS: Ισραηλινά τανκς στην είσοδο του αλ-Αμάλ

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος συνεχίζει να αναφέρει την παρουσία του ισραηλινού στρατού στο νοσοκομείο αλ-Αμάλ. «Δεν υπάρχει καμία εισβολή στο νοσοκομείο», επιμένουν οι IDF.

«Τα ισραηλινά τανκς βρίσκονται αυτή τη στιγμή μπροστά από το νοσοκομείο αλ-Αμάλ και πυροβολούν κατά των εκτοπισμένων ατόμων και του προσωπικού της PRCS», αναφέρει η Ερυθρά Ημισέληνος

«Ανησυχούμε βαθιά για την ασφάλεια των ομάδων μας, των τραυματιών, των ασθενών και των χιλιάδων εκτοπισμένων που βρίσκονται στο κτίριο. Πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει σε σκηνές εντός των ορίων του αρχηγείου της PRCS», τονίζει.

18:53 Πάνω από 100 τάνκερ αλλάζουν ρότα λόγω Χούθι

Αυξάνεται από μέρα σε μέρα ο αριθμός των δεξαμενόπλοιων που εκτρέπονται από τον Ερυθρά Θάλασσα, σε μεγαλύτερες διαδρομές προκειμένου να αποφύγουν τις επιθέσεις των Χούθι και την κλιμακούμενη ένταση στην περιοχή.

Σύμφωνα με την έκθεση της Oil Brokerage, από την προηγούμενη εβδομάδα ο αριθμός των πλοίων που εκτρέπονται γύρω από την Αφρική, μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας, έχει αυξηθεί σε 100, από 69 που ήταν, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, στις 24 Ιανουαρίου. Πρόκειται δηλαδή για μια αύξηση της τάξης του 45%.

Πρόκειται για τάνκερ που μεταφέρουν περίπου 56 εκατομμύρια βαρέλια αργού και προϊόντων πετρελαίου.

Οι αποστολές καθαρών προϊόντων πετρελαίου —όπως καυσίμου τύπου ντίζελ— μέσω του στενού Bab el-Mandeb στο νότιο άκρο της Ερυθράς Θάλασσας μειώθηκαν στα 625.000 βαρέλια την ημέρα την περασμένη εβδομάδα, έναντι 2 εκατομμυρίων που ήταν το σύνηθες υπό κανονικές συνθήκες.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

18:47 Το Ισραήλ αρνείται την εισβολή στο νοσοκομείο αλ-Αμάλ

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού διαψεύδει τις αναφορές της PRCS ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν εισβάλει στο νοσοκομείο αλ-Αμάλ, σύμφωνα με το Reuters.

«Δεν υπάρχει καμία εισβολή στο νοσοκομείο, είσοδος σε αυτό ή οποιαδήποτε διαταγή σε ανθρώπους να φύγουν υπό την απειλή όπλων», τονίζει ο εκπρόσωπος.

18:39 ΠΟΥ: Εντείνονται οι μάχες γύρο από το νοσοκομείο Νασέρ

Οι μάχες γύρω από το νοσοκομείο Νάσερ -το κύριο ιατρικό συγκρότημα που εξακολουθεί να λειτουργεί στη Γάζα- επιδεινώνονται, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Το δοκιμαζόμενο νοσοκομείο, που βρίσκεται στη νότια πόλη Χαν Γιουνίς, κινδυνεύει να καταρρεύσει εάν δεν μπορέσει να λάβει επιπλέον προμήθειες, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, Κρίστιαν Λίντμαϊερ, η κατάσταση γύρω από το Νάσερ έχει μόνο χειροτερέψει. Ο ίδιος κάνει λόγο για πυροβολισμούς, μάχες γύρο από το κτίριο και δυσκολίες στην πρόσβαση των ανθρώπων.

18:30 Οι IDF επιβεβαιώνουν την προσπάθεια να πλημμυρίσουν τα τούνελ της Χαμάς

Οι IDF παραδέχονται ότι έχουν πλημμυρίσει σήραγγες της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας με θαλασσινό νερό.

Αρκετές μονάδες και αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας ανέπτυξαν από κοινού «μια σειρά από εργαλεία για την έγχυση νερού υψηλής ροής σε σήραγγες της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας», αναφέρει ο ισραηλινός στρατός, προσθέτοντας ότι είναι «μέρος της ποικιλίας των εργαλείων που διαθέτουν οι IDF για την αντιμετώπιση των σηράγγων».

«Η διαδικασία περιλαμβάνει την τοποθέτηση αντλιών και σωλήνων στα κατάλληλα για το έργο φρεάτια των σηράγγων», συμπληρώνουν οι IDF και σημειώνουν ότι προτού πλημμυρίσουν τις σήραγγες, πραγματοποιούν «επαγγελματικούς και ολοκληρωμένους» προληπτικούς ελέγχους, συμπεριλαμβανομένης της ανάλυσης του εδάφους και του υδατικού συστήματος της περιοχής, για να διασφαλίσουν ότι τα υπόγεια ύδατα δεν έχουν μολυνθεί.

Η κατάκλυση των σηράγγων είναι μόνο μια μέθοδος εξουδετέρωσης των υπόγειων δυνατοτήτων της Χαμάς, λένε οι IDF.

Τον Δεκέμβριο, η Wall Street Journal ανέφερε ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις είχαν αρχίσει να αντλούν θαλασσινό νερό σε σήραγγεςτης Χαμάς. Μια εβδομάδα αργότερα, οι Times of Israel έμαθαν ότι μια δοκιμαστική λειτουργία ήταν επιτυχής.

Σωλήνας που διοχετεύει νερό σε σήραγγα της Χαμάς κοντά στη συνοικία Ριμάλ της πόλης της Γάζας

18:22 Διαδηλωτές στο Ισραήλ προσπαθούν να εμποδίσουν την παροχή βοήθειας στη Γάζα – Δείτε φωτογραφίες

Οικογένειες αιχμαλώτων και άλλοι διαδηλωτές διαμαρτύρονται κατά της παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα στη Νιτζάνα

Διαδηλωτές διαμαρτύρονται για την παράδοση βοήθειας στη Γάζα

Φορτηγά στο πέρασμα της Νιτζάνα κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων

Ισραηλινές και αιγυπτιακές σημαίες κυματίζουν στο πέρασμα της Νιτζάνα

18:11 Χαμάς: Σε τρία στάδια η συμφωνία με το Ισραήλ

Στα χέρια της Χαμάς βρίσκεται η νέα πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, που διατυπώθηκε στο Παρίσι.

Μιλώντας στο Reuters ανώτερο στέλεχος της Χαμάς, ανέφερε ότι ενδεχόμενη συμφωνία με το Ισραήλ θα αποτελείται από τρία στάδια και θα συμπεριλαμβάνει την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από την ισλαμιστική οργάνωση και των Παλαιστινίων κρατουμένων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.

Οι γυναίκες, τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι τραυματίες θα απελευθερωθούν στο πρώτο στάδιο, είπε ο ηγέτης της Χαμάς, ενώ θα ακολουθήσει η απελευθέρωση όλων των ανδρών και των γυναικών νεοσύλλεκτων.

Επίσης, ανέφερε ότι στο τρίτο στάδιο θα παραδοθούν οι σοροί και σημείωσε ότι και οι δύο πλευρές θα σταματήσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια των τριών σταδίων.

Σύμφωνα με το υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς, ο αριθμός των Παλαιστίνιων κρατουμένων που θα πρέπει να απελευθερώσει το Ισραήλ δεν έχει ακόμη καθοριστεί και θα αποφασιστεί στις διαπραγματεύσεις.

17:59 Μεγάλο το χάσμα μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς

Αν και υπάρχουν αναφορές για μια πιθανή συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών παραμένει μεγάλο.

«Αυτή η συμφωνία, για τους Ισραηλινούς, θα μπορούσε να θεωρηθεί συμφωνία για τους αιχμαλώτους. Για τους Παλαιστίνιους, είναι μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Είναι το τέλος του πολέμου και η αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων», δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής του Al Jazeera, Marwan Bishara.

«Το χάσμα είναι πολύ μεγάλο μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ. Έτσι, αν δεν δοθούν εγγυήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι μετά από έναν αριθμό ανταλλαγών, αυτό θα οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός μετά από 90 ημέρες, τότε δεν βλέπω να συμβαίνει», πρόσθεσε.

17:47 Μπάιντεν: «Οι ΗΠΑ δεν χρειάζονται έναν ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή»

«Οι ΗΠΑ δεν χρειάζονται έναν ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή», δήλωσε σήμερα ο Τζο Μπάιντεν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την έξοδό του από τον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι έχει αποφασίσει πώς θα απαντήσει στην επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος, που σκότωσε μέλη των αμερικανικών υπηρεσιών στην Ιορδανία, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Χθες, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι αμερικανικές δυνάμεις ενδέχεται να μπέρδεψαν ένα εχθρικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος με αμερικανικό και το άφησαν να περάσει ανενόχλητο σε μια βάση στην έρημο της Ιορδανίας, όπου σκότωσε τρεις αμερικανούς στρατιώτες.

Εκτός από τους στρατιώτες που σκοτώθηκαν, το Πεντάγωνο δήλωσε ότι περισσότεροι από 40 στρατιώτες τραυματίστηκαν στην επίθεση, οι περισσότεροι με κοψίματα, μώλωπες, εγκεφαλικές κακώσεις και παρόμοια τραύματα.

17:39 Σοβαρή παραβίαση του δικαιώματος ψήφου η παραπομπή του Κασίφ

Η πρόταση αποπομπής του μέλους της Κνεσέτ Οφέρ Κασίφ από το νομοθετικό σώμα αποτελεί «σοβαρή παραβίαση του δικαιώματος ψήφου και εκλογής, καθώς και του δικαιώματος πολιτικής έκφρασης», σύμφωνα με την Adalah, μια ομάδα νομικών για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων.

Το νομικό κέντρο που λειτουργεί υπό παλαιστινιακή διοίκηση στο Ισραήλ δήλωσε ότι η ψηφοφορία για την καθαίρεση του Κασίφ αποτελεί «σκόπιμη προσπάθεια καταστολής της πολιτικής διαφωνίας κατά της βάναυσης στρατιωτικής εκστρατείας του Ισραήλ στη Γάζα».

«Η υπόθεση αυτή σηματοδοτεί την άμεση επέκταση της σχεδόν τετράμηνης καταστολής της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης διαφωνίας των Παλαιστινίων», προσθέτει.

17:30 Οι IDF εισβάλουν στο νοσοκομείο αλ-Αμάλ – Ζητούν την εκκένωσή του

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εισβάλουν στο νοσοκομείο αλ-Αμάλ, στη Χαν Γιουνίς και ζητούν την εκκένωσή του υπό την απειλή όπλων, αναφέρει η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος (PRCS), σύμφωνα με το Reuters.

«Εκτοπισμένα άτομα και ομάδες της PRCS καλούνται να εκκενώσουν το κτίριο υπό την απειλή όπλων. Οι ομάδες της PRCS και τα εκτοπισμένα άτομα βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε σοβαρό κίνδυνο», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι μια γυναίκα σκοτώθηκε και εννέα ακόμη τραυματίστηκαν από θραύσματα από πυρά ισραηλινών αρμάτων κοντά στο νοσοκομείο.

Χθες, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι τα στρατεύματά του σκότωσαν δεκάδες Παλαιστίνιους ενόπλους σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, μεταξύ των οποίων τέσσερις που εντοπίστηκαν να ετοιμάζονται να στήσουν ενέδρα στα στρατεύματα κοντά στο νοσοκομείο.

17:23 Ηνωμένο Βασίλειο: Η Γάζα είναι κατεχόμενο παλαιστινιακό έδαφος

Το Ηνωμένο Βασίλειο δηλώνει «θορυβημένο» από την πραγματοποίηση μίας αμφιλεγόμενης διάσκεψης στην Ιερουσαλήμ για την «επανεγκατάσταση» της Γάζας.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι θορυβημένο από τη διάσκεψη στην Ιερουσαλήμ που ζητούσε την επανεγκατάσταση της Γάζας και στην οποία συμμετείχαν Ισραηλινοί υπουργοί», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

«Η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι σαφής: Η Γάζα είναι κατεχόμενο παλαιστινιακό έδαφος και θα αποτελέσει μέρος του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους. Οι εποικισμοί είναι παράνομοι. Κανένας Παλαιστίνιος δεν πρέπει να απειλείται με βίαιο εκτοπισμό ή μετεγκατάσταση», τόνισε ο ίδιος.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, υπουργοί της ισραηλινής κυβέρνησης πήραν μέρος στη διάσκεψη, που πραγματοποίησε η δεξιά οργάνωση Nahala. Στη διάσεψη εκατοντάδες μέλη της κοινότητας εποίκων του Ισραήλ ζήτησαν την επανακατασκευή οικισμών στη Γάζα και στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

17:15 Νέα βοήθεια ύψους 40 εκατομμυρίων δολαρίων για τη Γάζα από τον Καναδά

Ο Καναδάς ανακοίνωσε νέα χρηματοδότηση ύψους 40 εκατομμυρίων δολαρίων Καναδά (29,8 εκατομμύρια δολάρια) για την παροχή τροφίμων, νερού και άλλης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Τα κονδύλια θα διατεθούν σε διεθνείς οργανισμούς, όπως το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, η UNICEF και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η οποία έρχεται λίγες ημέρες αφότου ο Καναδάς και πολλές άλλες χώρες διέκοψαν τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), μετά τους ισχυρισμούς του Ισραήλ ότι ορισμένοι από το προσωπικό της συμμετείχαν στις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

17:07 Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δηώνει ότι η χώρα του δεν θα αποσύρει τις δυνάμεις της από τη Λωρίδα της Γάζας ούτε θα απελευθερώσει χιλιάδες Παλαιστίνιους «κρατούμενους ασφαλείας».
  • Η UNRWA αναφέρει ότι ο ισραηλινός στρατός έχει επιτεθεί στις εγκαταστάσεις της στη Λωρίδα της Γάζας τουλάχιστον 260 φορές, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 360 Παλαιστίνιοι.
  • Για έβδομη συνεχόμενη ημέρα, ισραηλινοί έφεδροι και οικογένειες αιχμαλώτων, που κρατούνται στη Γάζα, προσπαθούν να εμποδίσουν την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους.
  • Ισραηλινοί πράκτορες, ντυμένοι με πολιτικά ρούχα εισήλθαν σε νοσοκομείο της Τζενίν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και σκότωσαν τρεις Παλαιστίνιους, ένας εκ των οποίων ήταν προηγουμένως τραυματισμένος και ανάρρωνε.
  • Η Χαμάς δηλώνει ότι είναι έτοιμη να επιτύχει μόνιμη κατάπαυση του πυρός «σταδιακά» και ότι η πρόταση του Παρισιού θα συζητηθεί με την ηγεσία της και τους διαμεσολαβητές από την Αίγυπτο και το Κατάρ.
  • Με 14 ψήφους υπέρ και 2 κατά πέρασε από την Επιτροπή της Κνεσέτ η πρόταση για αποπομπή του βουλευτή της Hadash, Οφέρ Κασίφ. Είχε υποστηρίξει την προσφυγή της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για γενοκτονία του Ισραήλ στη Γάζα.

16:53 Πέρασε από την Επιτροπή της Κνεσέτ η αποπομπή του Κασίφ

Με 14 ψήφους υπέρ και 2 κατά πέρασε από την Επιτροπή της Κνεσέτ η πρόταση για αποπομπή του βουλευτή της Hadash, Οφέρ Κασίφ, που υποστήριξε την προσφυγή της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για γενοκτονία του Ισραήλ στη Γάζα.

Πλέον, τον λόγο έχει η ολομέλεια της Κνεσέτ, όπου η πρόταση θα χρειαστεί την υποστήριξη 90 βουλευτών για να περάσει.

«Αυτή είναι μια μαύρη μέρα για την Κνεσέτ», δήλωσε ο επικεφαλής της Hadash, Αχμάντ Τίμπ, μετά την ψηφοφορία.

16:41 Νεκρή γυναίκα κοντά στο νοσοκομείο αλ-Αμάλ, στη Χαν Γιουνίς

Ισραηλινά άρματα μάχης άνοιξαν πυρ κοντά στο νοσοκομείο αλ-Αμάλ, το οποίο είναι έδρα της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου.

Τουλάχιστον μία εκτοπισμένη γυναίκα σκοτώθηκε και άλλες εννέα τραυματίστηκαν, αναφέρει η PRCS.

16:33 Χούθι: Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο

Οι Χούθι της Υεμένης είναι έτοιμοι για μια «μακροπρόθεσμη αναμέτρηση» με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, αναφέρει σε δήλωσή του ο διοικητής των ανταρτών, Μοχάμεντ αλ-Ατίφι.

«Είμαστε έτοιμοι για μια μακροπρόθεσμη αντιπαράθεση με τις δυνάμεις της τυραννίας. Οι Αμερικανοί, οι Βρετανοί και όσοι συντονίστηκαν μαζί τους πρέπει να συνειδητοποιήσουν την ισχύ της κυρίαρχης απόφασης της Υεμένης και ότι δεν υπάρχει καμία συζήτηση ή αμφισβήτηση επ’ αυτής», τονίζει.

16:27 MSF: Η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα έχει φτάσει σε καταστροφικά επίπεδα

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) εκφράζουν την ανησυχία τους μετά την αναστολή της χρηματοδότησης αρκετών κρατών προς την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), αφού το Ισραήλ ισχυρίστηκε ότι ορισμένα μέλη του προσωπικού συμμετείχαν στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

«Είμαστε βαθιά θορυβημένοι από την απόφαση ορισμένων χωρών να αναστείλουν τη χρηματοδότησή τους προς την UNRWA… η οποία αποτελεί σανίδα σωτηρίας για εκατομμύρια Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, τη Δυτική Όχθη και την περιοχή», αναφέρουν.

«Στη Λωρίδα της Γάζας, η ανθρωπιστική κρίση έχει φτάσει σε καταστροφικά επίπεδα και οποιοσδήποτε πρόσθετος περιορισμός της βοήθειας θα οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους και πόνο», προειδοποιούν, τονίζοντας ότι οι ανθρωπιστικές οργανώσεις ήδη παλεύουν να καλύψουν έστω και ένα μέρος των επειγουσών αναγκών στη Γάζα.

Υποστηρίζουν επίσης ότι τέτοιες περικοπές χρηματοδότησης έρχονται σε αντίθεση με τα προσωρινά μέτρα που εξέδωσε το Διεθνές Δικαστήριο την περασμένη εβδομάδα, τα οποία περιλαμβάνουν άμεσα μέτρα για να διασφαλιστεί η ροή επαρκούς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

«Απαιτείται πολύ περισσότερη βοήθεια για να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες, όχι λιγότερη», αναφέρουν, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή τους για «άμεση και διαρκή» κατάπαυση του πυρός και άρση του αποκλεισμού.

Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν τη Χαν Γιουνίς και κινούνται προς τη Ράφα

16:13 Νετανιάχου: Οι ισραηλινές δυνάμεις δεν θα αποσυρθούν από τη Γάζα, ούτε θα απελευθερώσουν κρατούμενους

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα αποσύρει τις δυνάμεις της από τη Λωρίδα της Γάζας ούτε θα απελευθερώσει χιλιάδες Παλαιστίνιους «κρατούμενους ασφαλείας».

Σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από την ισραηλινή τηλεόραση, πρόσθεσε: «Δεν θα τερματίσουμε αυτόν τον πόλεμο αν δεν επιτύχουμε όλους τους στόχους του. Αυτό σημαίνει να εξαλείψουμε τη Χαμάς, να επιστρέψουμε όλους τους ομήρους μας και να διασφαλίσουμε ότι η Γάζα δεν θα αποτελεί πλέον απειλή για το Ισραήλ».

Τα σχόλια του Νετανιάχου φαίνεται να αντιτίθενται σε ορισμένους από τους όρους που αναφέρονται σε πρόσφατες αναφορές των μέσων ενημέρωσης ως περιεχόμενοι σε μια πιθανή συμφωνία εκεχειρίας με τη Χαμάς.

 16:04 Σφοδροί βομβαρδισμοί στην πόλη της Γάζας και τη Χαν Γιουνίς

Κατά τη διάρκεια της νύχτας και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ συνεχίζονται σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, ιδιαίτερα στη Χαν Γιουνίς, στην πόλη της Γάζας και στο βόρειο τμήμα του θύλακα, όπου ξαναρχίζουν οι μάχες στο έδαφος.

Αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμοί από το πυροβολικό σημειώνεται στη γειτονιά Ρεμάλ της πόλης της Γάζας, που κάποτε ήταν μια ακμάζουσα περιοχή και τώρα έχει μετατραπεί σε σωρό ερειπίων, περιγράφει για το Al Jazeera ο  Hani Mahmoud.

Και προσθέτει: «Εδώ στη Ράφα, μια κατοικία γεμάτη εκτοπισμένους Παλαιστίνιους καταστράφηκε σε νυχτερινή αεροπορική επιδρομή. Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι αναφέρθηκαν νεκροί, αλλά υπάρχουν πολλοί κάτω από τα χαλάσματα. Στη Χαν Γιουνίς, οι περισσότερες μάχες λαμβάνουν χώρα στην περιοχή του νοσοκομείου αλ-Αμάλ, το οποίο βρίσκεται υπό ισραηλινή στρατιωτική πολιορκία τις τελευταίες οκτώ ημέρες, μαζί με το νοσοκομείο Νασέρ».

15:55 Επικεφαλής της Ισλαμικής Τζιχάντ: Δεν υπάρχει συμφωνία για τους ομήρους

Η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ δεν θα πάρει μέρος σε καμία διαπραγμάτευση σχετικά με τους Ισραηλινούς ομήρους χωρίς να διασφαλίσει μια συνολική κατάπαυση του πυρός και την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης, Ziad Nakhaleh.

Σχεδόν το μισό του πληθυσμού της Γάζας έχει συγκεντρωθεί στη Ράφα

15:46 Η υπουργός Υγείας προειδοποιεί για ταχεία εξάπλωση επιδημιών στη Γάζα

Η Μάι αλ-Κάιλα, υπουργός Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής, προειδοποιεί για την ταχεία εξάπλωση επιδημιών στη Γάζα, χαρακτηρίζοντας τις συνθήκες υγείας «καταστροφικές» ως αποτέλεσμα των σοβαρών ελλείψεων σε υγειονομικό προσωπικό, εξοπλισμό, φάρμακα και καταφύγια.

«Υπάρχουν 36 νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας, 14 από τα οποία λειτουργούν μερικώς, εννέα στο νότο και πέντε στο βορρά», δήλωσε σε συνέντευξή της στην Παλαιστινιακή Τηλεόραση.

Πάνω από 1.100 άτομα ιατρικό προσωπικό στη Λωρίδα της Γάζας έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί, είπε. «Υπάρχουν 325 κέντρα καταφυγής, εκ των οποίων τα 150 διαθέτουν ένα σημείο υγείας και τα υπόλοιπα 175 κέντρα δεν διαθέτουν».

15:39 Αποκλεισμένο από διαδηλωτές το συνοριακό πέρασμα της Νιτζάνα

Για ακόμη μία ημέρα Ισραηλινοί διαδηλώνουν, απαιτώντας από τη Χαμάς να απελευθερώσει τους 136 ομήρους που κρατάει στη Γάζα.

Αρκετά άτομα βρέθηκαν νωρίτερα σήμερα στο συνοριακό πέρασμα Κερέμ Σαλόμ, που έχει κηρυχθεί «κλειστή στρατιωτική ζώνη», ωστόσο οι Αρχές προσπάθησαν να τους εμποδίσουν να φτάσουν στο σημείο.

Επίσης, πολλοί άλλοι διαδηλωτές έχουν αποκλείσει το συνοριακό πέρασμα της Νιτζάνα, εμποδίζοντας την είσοδο φορτηγών στη Γάζα με ανθρωπιστική βοήθεια.

15:31 Στο στόχαστρο των Ταξιαρχιών Αλ-Κουντς άρματα μάχης

Οι Ταξιαρχίες Αλ-Κουντς έβαλαν στο στόχαστρο δύο άρματα μάχης και μια στρατιωτική μπουλντόζα D-9 νοτιοδυτικά της πόλης Χαν Γιουνίς.

Η ένοπλη πτέρυγα της οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ είπε επίσης ότι εκτόξευσε βλήματα όλμου προς Ισραηλινούς στρατιώτες και στρατιωτικά οχήματα ανατολικά του καταυλισμού Μαγκάζι, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας.

«Οι δυνάμεις μας εμπλέκονται σε σφοδρές συγκρούσεις με ισραηλινούς στρατιώτες και οχήματα στα δυτικά και νότια της πόλης της Γάζας», πρόσθεσε.

15:23 Η Ρωσία ζητά έρευνα για τo προσωπικό της UNRWA

Οι ισχυρισμοί ότι υπάλληλοι της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) εμπλέκονται στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ θα πρέπει να διερευνηθούν, δηλώνει ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Σημειώνεται ότι πολλές χώρες, μεταξύ άλλων, οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Βρετανία έχουν διακόψει τη χρηματοδότησή τους προς την UNRWA, μετά τους ισχυρισμούς του Ισραήλ, τους οποίους η Ουάσινγκτον χαρακτήρισε «εξαιρετικά αξιόπιστους».

Ο οργανισμός δήλωσε την Παρασκευή ότι ξεκίνησε έρευνα για αρκετούς υπαλλήλους και διέκοψε τους δεσμούς του με τους ανθρώπους αυτούς.

15:12 Γκάλαντ: Το Ισραήλ θα «λειτουργεί» όπως η Δυτική Όχθη

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ, φέρεται να δήλωσε ότι το Ισραήλ θα διατηρήσει τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας μετά το τέλος του πολέμου, ώστε να μπορεί να «λειτουργεί» εκεί όπως στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

«Μετά τον πόλεμο, όταν αυτός τελειώσει, νομίζω ότι είναι απολύτως σαφές ότι η Χαμάς δεν θα ελέγχει τη Γάζα. Το Ισραήλ θα την ελέγχει στρατιωτικά», δήλωσε σύμφωνα με τους Times of Israel και έκανε ειδική μνεία στην ισραηλινή επιδρομή μέσα στο νοσοκομείο Ιμπν Σίνα, κατά την οποία τρεις Παλαιστίνιοι μαχητές σκοτώθηκαν στον ύπνο τους.

«Πρόκειται για στρατιωτική ελευθερία επιχειρήσεων στο υψηλότερο επίπεδο, και όμως δεν ελέγχουμε την περιοχή με την πολιτική έννοια. Αυτό είναι εφικτό και στη Γάζα και θα χρειαστεί χρόνος», εξήγησε.

15:05 Ο Αχμάντ Τίμπ απομακρύνεται από την ακρόαση της Κνεσέτ

Ο επικεφαλής της Hadash, Αχμάντ Τίμπ, καλείται να αποχωρήσει από την ακρόαση για την υπόθεση του βουλευτή Οφέρ Κασίφ, αφού διέκοψε επανειλημμένα τον Μόσε Σάαντα.

Ο Τίμπ απορρίπτει τον ισχυρισμό του Σάαντα ότι η υποστήριξη του Κασίφ στην υπόθεση «γενοκτονίας» της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο συνιστά υποστήριξη ένοπλου αγώνα κατά του κράτους του Ισραήλ.

«Καλεί σε δράση», δηλώνει ο Σάαντα, προκαλώντας τον Τίμπ να απαντήσει: «Εσείς καλέσατε να καταστραφεί όλη η Γάζα».

Σε συνέντευξη, που παραχώρησε  στις αρχές του μήνα, ο Σάαντα δήλωσε ότι έχει ακούσει επανειλημμένα ανθρώπους που γνωρίζει να καλούν να «καταστρέψουν» τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας.

Ο Κάσιφ, του κόμματος της Hadash, υπέγραψε νωρίτερα αυτό το μήνα μια αίτηση υποστήριξης της υπόθεσης της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο και έχει κατηγορήσει δημοσίως τους ισραηλινούς ηγέτες ότι υποστηρίζουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας εναντίον των Παλαιστινίων.

14:56 ITA Airways: Επανεκκινεί τις πτήσεις προς το Τελ Αβίβ

Από την 1η Μαρτίου η ιταλική αεροπορική εταιρεία ITA Airways θα ξεκινήσει και πάλι τις πτήσεις της προς το Τελ Αβίβ.

Σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι θα πραγματοποιούνται τρία εβδομαδιαία δρομολόγια μεταξύ Ρώμης Fiumicino και Τελ Αβίβ Ben Gurion, τα οποία μπορεί να αυξηθούν το καλοκαίρι «ανάλογα με την εξέλιξη του γεωπολιτικού σεναρίου».

«Η επανέναρξη των πτήσεων μεταξύ Τελ Αβίβ και Ρώμης κατέστη δυνατή και χάρη στη συνεργασία με τις ιταλικές και ισραηλινές αρχές και είναι στρατηγικής σημασίας για την ITA Airways», προσθέτει η  ITA Airways.

14:44 Ο Μπεν Γκβίρ απειλεί να ρίξει την κυβέρνηση αν επιτευχθεί «απερίσκεπτη» συμφωνία με τη Χαμάς

Με ανάρτησή του στο Χ, ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν Γκβίρ, απειλεί να ρίξει την κυβέρνηση εάν επιτευχθεί μια «απερίσκεπτη» συμφωνία με τη Χαμάς.

Τις τελευταίες ώρες, όλο και περισσότερο ακούγεται το ενδεχόμενο Ισραήλ και Χαμάς να καταλήξουν σύντομα σε συμφωνία για την απελευθέρωση Παλαιστίνιων «κρατουμένων ασφαλείας» και σε μια μακρά παύση των μαχών στη Γάζα με αντάλλαγμα τους ομήρους που κρατούνται στον θύλακα.

«Μια απερίσκεπτη συμφωνία = η διάλυση της κυβέρνησης», τονίζει ο ακροδεξιός υπουργός στο X.

14:36 Σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ηχούν στο Ναχάλ Οζ

Συναγερμοί για ρουκέτες ηχούν στο Ναχάλ Οζ κοντά στη Γάζα. Το κιμπούτς έχει εκκενωθεί από της 7 Οκτωβρίου, όταν η Χαμάς εισέβαλε στα ισραηλινά εδάφη.

14:29 Ιράν: Η επιδρομή του Ισραήλ στο νοσοκομείο πρέπει να «ταρακουνήσει» τον κόσμο

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νασέρ Κανάνι, καταδικάζει έντονα τη φονική ισραηλινή επιδρομή στο νοσοκομείο Ιμπν Σίνα.

Ο ίδιος αναφέρεται στους τρεις νεκρούς στο νοσοκομείο ως «τραυματισμένους Παλαιστίνιους» και τονίζει ότι είναι θλιβερό το γεγονός πως οι υποστηρικτές του Ισραήλ καταδικάζουν τις «νόμιμες άμυνες του παλαιστινιακού έθνους κατά της κατοχής», ενώ σιωπούν καθώς η «μηχανή γενοκτονίας των σιωνιστών» προχωρά.

14:21 UNRWA: Τουλάχιστον 360 νεκροί από επιθέσεις σε καταφύγια

Η UNRWA αναφέρει ότι ο ισραηλινός στρατός έχει επιτεθεί τουλάχιστον 260 φορές στις εγκαταστάσεις της στη Γάζα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 360 Παλαιστίνιοι από τις 7 Οκτωβρίου.

Βίντεο που δημοσίευσε η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες δείχνει το μέγεθος της καταστροφής σε ένα σχολείο της, που έχει μετατραπεί σε καταφύγιο και έχει χτυπηθεί από τον ισραηλινό στρατό.

Η UNRWA έχει επίσης χάσει 152 εργαζομένους της σε ισραηλινές επιθέσεις από την έναρξη του πολέμου.

14:12 H στιγμή που οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβολούν έφηβη

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος (PRCS) δίνει στη δημοσιότητα ηχητικό ντοκουμέντο από τη στιγμή που η 15χρονη Layan Hamadeh τηλεφώνησε για να ζητήσει βοήθεια στην πόλη της Γάζας.

«Μας πυροβολούν… το τανκ είναι δίπλα μου», ακούγεται να λέει η έφηβη. Η ίδια ουρλιάζει και στη συνέχεια… σιωπή.

«Η Layan σκοτώθηκε και η 6χρονη Hind παρέμεινε παγιδευμένη μέσα στο αυτοκίνητο, περικυκλωμένη από τα τανκς και τους στρατιώτες της κατοχής», αναφέρει η PRCS σε ανάρτησή της στο X.

14:02 Νέος ομαδικός τάφος Παλαιστινίων στη Ράφα – Συγκλονιστικές εικόνες

Σύμφωνα με το Quds News Network, σχεδόν εκατό Παλαιστίνιοι θάφτηκαν σε ομαδικό τάφο σήμερα το πρωί στη Γάζα αφού παραδόθηκαν στην παλαιστινιακή πλευρά από τον ισραηλινό στρατό.

Τα πτώματα είχαν προηγουμένως εκταφεί και κλαπεί από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο:

13:53 Υπουργείο Υγείας στη Γάζα: Οι ισραηλινές δυνάμεις ενισχύουν την πολιορκία του νοσοκομείου Νάσερ στη Γάζα

Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα αναφέρει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν εντείνει τον αποκλεισμό του ιατρικού συγκροτήματος Νάσερ στη Χαν Γιουνίς για δεύτερη εβδομάδα.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο αναφέρει ότι οι ηλεκτρικές γεννήτριες του νοσοκομείου θα σταματήσουν εντός δύο ημερών λόγω έλλειψης καυσίμων.

«Η ισραηλινή κατοχή θέτει στο στόχαστρο 150 μέλη του ιατρικού προσωπικού, 450 τραυματίες και 3.000 εκτοπισμένους», αναφέρει το υπουργείο που ελέγχεται από τη Χαμάς, προειδοποιώντας ότι τα τρόφιμα για το ιατρικό προσωπικό, τους ασθενείς και τους εκτοπισμένους έχουν εξαντληθεί.

13:47 Το Ισραήλ συνέλαβε 18 Παλαιστινίους κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Δυτική Όχθη

Η Παλαιστινιακή Ένωση Κρατουμένων αναφέρει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν συλλάβει 18 Παλαιστίνιους από το βράδυ της Δευτέρας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Αυτό ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των Παλαιστινίων που έχουν συλληφθεί από τις 7 Οκτωβρίου σε 6.390.

Ορισμένοι από τους συλληφθέντες ήταν πρώην κρατούμενοι, αναφέρει η οργάνωση.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στις επαρχίες Τζενίν, Ραμάλα, Χεβρώνα, Ναμπλούς και Τουλκαρέμ και στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

13:37 20 διεθνείς ΜΚΟ κατήγγειλαν την «ανεύθυνη» στάση των χωρών που ανέστειλαν τη χρηματοδότηση της UNRWA

Περισσότερες από είκοσι διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις δήλωσαν σήμερα «αγανακτισμένες» μετά την απόφαση δώδεκα χωρών να αναστείλουν τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), την ώρα που η Λωρίδα της Γάζας είναι αντιμέτωπη με «ανθρωπιστική καταστροφή».

Η UNRWA είναι «η βασική πάροχος βοήθειας» στη Γάζα και στην περιοχή και η διακοπή της χρηματοδότησής της «θα έχει επιπτώσεις στη ζωτικής σημασίας βοήθεια που παρέχεται σε περισσότερα από δύο εκατομμύρια αμάχους, εκ των οποίων περισσότεροι από τους μισούς είναι παιδιά, που εξαρτώνται όλοι από τη βοήθειά της», επεσήμαναν 21 ΜΚΟ, ανάμεσά τους η Oxfam, οι Γιατροί του Κόσμου, η Save the Children και το Danish Refugee Council σε κοινή τους ανακοίνωση.

Στην υπό πολιορκία Λωρίδα της Γάζας η UNRWA, που παρέχει ζωτικής σημασίας βοήθεια στους αμάχους, αντιμετωπίζει δυσκολίες μετά τις καταγγελίες για τη συμμετοχή 12 εργαζομένων της (σε σύνολο 30.000 στην περιοχή) στην αιματηρή επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, εξαιτίας της οποίας ξέσπασε ο πόλεμος.

Δεκατέσσερις χώρες – ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γερμανία και η Ιαπωνία – ανέστειλαν τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας, παρά την έκκληση το Σαββατοκύριακο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Γκουτέρες να συνεχιστεί η παροχή βοήθειας.

Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι θέλει η υπηρεσία «να σταματήσει» κάθε δραστηριότητα στη Γάζα. Από την πλευρά της η Unrwa απέλυσε τους 12 εργαζόμενούς της και δεσμεύθηκε ότι θα διεξαγάγει έρευνα σε βάθος για τις καταγγελίες, κάτι που «χαιρέτισαν» οι 21 ΜΚΟ.

Αντιθέτως, δήλωσαν «σοκαρισμένες» από την «ανεύθυνη» απόφαση των δωρητών «να διακόψουν τα προς το ζην ενός ολόκληρου πληθυσμού», όταν «οι ίδιες χώρες ζητούσαν την ενίσχυση της βοήθειας στη Γάζα».

«Ανησυχούμε βαθιά και είμαστε αγανακτισμένοι από το γεγονός ότι κάποιοι από τους βασικούς δωρητές συμφώνησαν να αναστείλουν τη χρηματοδότησή τους», κατήγγειλαν, «την ώρα που η ανθρωπιστική καταστροφή επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα στη Γάζα».

Νεκροί 152 εργαζόμενοι της υπηρεσίας του ΟΗΕ από τις 7 Οκτωβρίου

Η UNRWA έχει χάσει 152 εργαζόμενούς της, που έχουν σκοτωθεί μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ενώ 141 εγκαταστάσεις της έχουν υποστεί ζημιές από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, υπενθύμισαν οι ΜΚΟ.

«Ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι έχουν καταφύγει γύρω ή μέσα σε 154 καταφύγια της Unrwa», η οποία συνεχίζει το έργο της «σε σχεδόν αδύνατες συνθήκες» προκειμένου να προσφέρει τρόφιμα, πόσιμο νερό και εμβόλια στους κατοίκους της Γάζας, εκτίμησαν.

Οι άλλες υπηρεσίες που έχουν παρουσία στον παλαιστινιακό θύλακα «δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχει η UNRWA», τόνισαν οι 21 ΜΚΟ.

«Αν συνεχιστεί η αναστολή της χρηματοδότησης, κινδυνεύουμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με πλήρη κατάρρευση της ανθρωπιστικής απάντησης, η οποία είναι ήδη ιδιαίτερα περιορισμένη, στη Γάζα», επέμειναν ζητώντας από τις χώρες που το έχουν πράξει «να ακυρώσουν την αναστολή της χρηματοδότησης» της Unrwa.

Σε ξεχωριστή τους ανακοίνωση οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) κατήγγειλαν χθες Δευτέρα «τις περικοπές στον προϋπολογισμό» που «θέτουν σε κίνδυνο την επιβίωση εκατομμυρίων Παλαιστινίων», όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

13:28 Οι IDF δήλωσαν ότι απέσυραν ταξιαρχία από τη Γάζα

Οι IDF απέσυραν την ταξιαρχία Κιριάτι από τη Λωρίδα της Γάζας και την αντικατέστησαν με άλλες δυνάμεις στην περιοχή Χαν Γιουνίς, αναφέρει ο ισραηλινός στρατός.

Τα στρατεύματα της εφεδρικής ταξιαρχίας τεθωρακισμένων επιχειρούσαν στην περιοχή Χαν Γιουνίς τις τελευταίες εβδομάδες, σκοτώνοντας μέλη της Χαμάς και πραγματοποιώντας επιδρομές σε χώρους της παλαιστινιακής οργάνωσης, αναφέρουν οι IDF.

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους στη Γάζα.

Οι IDF προσθέτουν ότι η συγκεκριμένη ταξιαρχία έκανε επίσης χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών για τη συλλογή πληροφοριών εν μέσω των επιχειρήσεών της, σημειώνοντας ένα περιστατικό όπου οι έφεδροι εντόπισαν έναν πυρήνα της Χαμάς να τους πλησιάζει.

Τα στρατεύματα ζήτησαν να γίνει αεροπορική επιδρομή ενάντια στον πυρήνα της παλαιστινιακής οργάνωσης, αναφέρουν οι IDF.

13:18 Το Ισραήλ διέδωσε σκόπιμα σοκαριστικές εικόνες Παλαιστίνιων κρατουμένων με δεμένα μάτια, καταγγέλλει δικηγόρος

Η Τάλα Νάσερ, δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα της Ένωσης Υποστήριξης Κρατουμένων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Addameer, δήλωσε στο Al Jazeera από τη Ραμάλα ότι οι ισραηλινές δυνάμεις διέδωσαν σκόπιμα σοκαριστικά βίντεο με Παλαιστίνιους κρατούμενους με δεμένα μάτια.

«Αυτά τα βίντεο είναι ένα μικρό μέρος των δεινών που βιώνουν οι κρατούμενοι στη Λωρίδα της Γάζας. Μάθαμε ότι οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα που κρατούνται σε στρατόπεδα έχουν δεμένα μάτια και χειροπέδες τις περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια της κράτησής τους», είπε.

«Πολλοί από τους Παλαιστίνιους στη Γάζα έχουν πράγματι σκοτωθεί στα στρατόπεδα όπου κρατούνται», πρόσθεσε η Νάσερ.

Η ίδια είπε επίσης ότι είναι σημαντικό «να ρίξουμε φως και να ασκήσουμε πίεση ενάντια σε όλες αυτές τις πρακτικές βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης».

Δείτε σχετικό βίντεο:

13:08 Η ανακοίνωση των IDF για τους θανάτους Ισραηλινών στρατιωτών και μαχητών της Χαμάς

Το Reuters αναφέρει ότι το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι οι δυνάμεις του έχουν σκοτώσει περίπου 9.000 Παλαιστίνιους μαχητές στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου και ότι 221 δικοί του στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στις μάχες.

12:59 CPJ: Ο πόλεμος στη Γάζα είναι ο πιο θανατηφόρος για τους δημοσιογράφους

Η επικεφαλής της Επιτροπής για την Προστασία των Δημοσιογράφων, Τζούντι Γκίνσμπεργκ, δήλωσε στο Al Jazeera ότι ο οργανισμός κάλεσε το Ισραήλ να διερευνήσει τις κατηγορίες για εγκλήματα κατά δημοσιογράφων στη Λωρίδα της Γάζας.

«Ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα είναι πιο θανατηφόρος για τους δημοσιογράφους από οποιονδήποτε προηγούμενο πόλεμο», δήλωσε η Γκίνσμπεργκ.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό γραφείο μέσων ενημέρωσης στη Γάζα, ο αριθμός των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό από την έναρξη του πολέμου του στις 7 Οκτωβρίου έχει ανέλθει σε 122.

12:49 Human Rights Watch: Το Ισραήλ χρησιμοποιεί ξανά λευκό φώσφορο στον Λίβανο και τη Γάζα

Το Human Rights Watch καταγγέλλει ξανά ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί λευκό φώσφορο στον Λίβανο και τη Γάζα.

Η οργάνωση δικαιωμάτων έχει κάνει ξανά αντίστοιχη καταγγελία, όπως και η Διεθνής Αμνηστία.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

12:40 Αυξάνονται συνεχώς οι νεκροί στη Γάζα – 26.751 τα θύματα

Το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας αναφέρει ότι ο αριθμός των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί από το Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου έχει αυξηθεί σε 26.751.

Τουλάχιστον 65.636 άλλοι έχουν τραυματιστεί από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα.

Περίπου 114 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 249 τραυματίστηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, πρόσθεσε το παλαιστινιακό υπουργείο.

12:30 Εικόνες καταστροφής μετά από ισραηλινή επιδρομή στη Νουρ Σαμς

Το Ισραήλ συνεχίζει τις επιδρομές του στη Δυτική Όχθη.

Το Quds News Network, που σχετίζεται με τη Χαμάς, παρουσίασε φωτογραφίες μετά την πρόσφατη επιδρομή των ισραηλινών δυνάμεων στον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμς.

Οι IDF κατέστρεψαν δρόμους και υποδομές για να κάνουν τις ζωές των Παλαιστινίων αβίωτες.

12:21 Κόρμπιν: Ποιο είναι το νόημα του διεθνούς δικαίου αν κάνουμε ό,τι μας αρέσει;

Ο πρώην ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζέρεμι Κόρμπιν έθεσε το ερώτημα «Ποιο είναι το νόημα του διεθνούς δικαίου αν κάνουμε ό,τι μας αρέσει;» στο X, μαζί με ένα απόσπασμα από τη συνέντευξή του στο Al Jazeera.

Στο βίντεο, μιλάει για τη σημασία του να μπορέσει το Διεθνές Δικαστήριο να υποστηρίξει την απόφασή του να εκδώσει μια σειρά προσωρινών μέτρων που απαιτούν από το Ισραήλ να συμμορφωθεί με τη Σύμβαση Γενοκτονίας του 1948.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

12:12 Το Ισραήλ παραδίδει σορούς Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν στη Γάζα

Το Ισραήλ παρέδωσε σήμερα στις παλαιστινιακές αρχές τις σορούς δεκάδων Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν από ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα τις τελευταίες εβδομάδες, όπως δήλωσαν υγειονομικοί αξιωματούχοι στον παλαιστινιακό θύλακα.

Οι σοροί, τις οποίες κρατούσε το Ισραήλ, παραδόθηκαν στο υπό ισραηλινό έλεγχο πέρασμα Κερέμ Σαλόμ και θα ενταφιαστούν σε ομαδικούς τάφους στην πόλη Ράφα στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα δεν ανέφερε πόσοι νεκροί παραδόθηκαν.

Το Ισραήλ, που ξεκίνησε τη στρατιωτική του επίθεση στη Γάζα μετά την εισβολή Παλαιστίνιων ενόπλων από τον παράκτιο θύλακα στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, δεν προέβη άμεσα σε κάποιο σχόλιο για την παράδοση αυτή.

12:02 Ποιες χώρες έχουν προχωρήσει στη διακοπή της χρηματοδότησης για την UNRWA

Οι χώρες που έχουν ανακοινώσει ότι διακόπτουν τη χρηματοδότησή τους προς την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, UNRWA είναι οι:

  1. ΗΠΑ
  2. Γερμανία
  3. Ελβετία
  4. Καναδάς
  5. Ολλανδία
  6. Ηνωμένο Βασίλειο
  7. Ιταλία
  8. Αυστραλία
  9. Φινλανδία
  10. Ιαπωνία
  11. Γαλλία
  12. Αυστρία
  13. Ρουμανία
  14. Νέα Ζηλανδία

Φορτηγό της UNRWA εισέρχεται στην Αίγυπτο από τη Γάζα στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα.

11:53 Χανίγια: Η Χαμάς έχει στα χέρια της την πρόταση από τη συνάντηση του Παρισιού για κατάπαυση του πυρός, θα τη μελετήσει

Ο επικεφαλής της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια δήλωσε ότι η οργάνωση έλαβε την πρόταση του Παρισιού για κατάπαυση του πυρός και θα τη μελετήσει.

Ο Χανίγια επίσης είπε ότι προτεραιότητα είναι ο τερματισμός της ισραηλινής στρατιωτικής επίθεσης και η πλήρης αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα.

Η οργάνωση είναι ανοιχτή σε όλες τις ιδέες που θα οδηγήσουν στον τερματισμό της ισραηλινής στρατιωτικής επίθεσης στη Γάζα, πρόσθεσε ο Χανίγια.

11:44 Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πραγματοποιήσει σύνοδο διαβούλευσης για τη Γάζα

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πραγματοποιήσει κλειστή συνεδρίαση διαβούλευσης για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Η επικεφαλής Συντονίστρια Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Ανασυγκρότησης στη Γάζα, Ζίγκριντ Κάαγκ, θα ενημερώσει τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανθρωπιστική κατάσταση στην πολιορκημένη περιοχή.

Την Τετάρτη, το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πραγματοποιήσει συνεδρίαση, κατόπιν αιτήματος της Αλγερίας, για να συζητήσει την εντολή που εξέδωσε το Διεθνές Δικαστήριο προς το Ισραήλ να αποτρέψει τη γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας.

11:35 Για έκτη φορά από τις 7 Οκτωβρίου και μετά, ο Μπλίνκεν θα βρεθεί στο Ισραήλ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα επισκεφθεί το Ισραήλ για έκτη φορά από το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα, σύμφωνα με το ynet.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα βρίσκεται στο Ισραήλ από το Σάββατο μέχρι τη Δευτέρα.

11:25 Οι IDF δηλώνουν ότι κατέστρεψαν τους εκτοξευτές ρουκετών που χρησιμοποιήθηκαν χθες για να στοχεύσουν το Τελ Αβίβ

Οι IDF υποστηρίζουν ότι χθες το βράδυ έπληξαν τους εκτοξευτές ρουκετών που χρησιμοποίησε η Χαμάς σε χθεσινή επίθεση στην περιοχή του Τελ Αβίβ.

Το μπαράζ των τουλάχιστον 11 βλημάτων εκτοξεύθηκε από τη νότια Γάζα, στην πρώτη επίθεση κατά του Τελ Αβίβ εδώ και σχεδόν δύο μήνες.

Οι IDF λένε ότι αρκετοί όλμοι ήταν επίσης αποθηκευμένοι στο σημείο εκτόξευσης πυραύλων που χτυπήθηκε.

Σε ένα άλλο κοντινό πλήγμα, οι IDF  ανακοίνωσαν ότι χτύπησαν μια τοποθεσία που χρησιμοποιείται από τη μονάδα αντιαρματικών πυραύλων της Χαμάς.

Τα πλήγματα έρχονται καθώς η 98η Μεραρχία συνεχίζει την επίθεσή της στη δυτική Χαν Γιουνίς στη Γάζα.

Οι IDF λένε ότι η Ταξιαρχία Αλεξιπτωτιστών σκότωσε αρκετούς ενόπλους και κατάσχεσε όπλα και η 7η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία κατεύθυνε αρκετές αεροπορικές επιδρομές σε μαχητές της Χαμάς.

Εν τω μεταξύ, η 162η Μεραρχία επιχειρεί στη βόρεια και κεντρική Γάζα.

Η 401η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία της Μεραρχίας σκότωσε «πολλούς τρομοκράτες» και κατάσχεσε όπλα στον καταυλισμό Σάτι, ενώ οι έφεδροι της 5ης Ταξιαρχίας πολέμησαν αρκετούς μαχητές της Χαμάς σε άλλη περιοχή της βόρειας Γάζας, λένε οι IDF.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση στο X:

11:16 Κάμερον: Πρέπει να καθορίσουμε πώς θα είναι ένα παλαιστινιακό κράτος

Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι σύμμαχοί του επιθυμούν να παρουσιάσουν σχέδια για το πώς θα έμοιαζε ένα μελλοντικό επίσημα αναγνωρισμένο παλαιστινιακό κράτος, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον σε αραβικούς εκπροσώπους στο Λονδίνο.

«Έχουμε μια ευθύνη εκεί, διότι θα πρέπει να αρχίσουμε να καθορίζουμε πώς θα μοιάζει ένα παλαιστινιακό κράτος, τι θα περιλαμβάνει, πώς θα λειτουργεί και, κυρίως εμείς με τους συμμάχους μας θα εξετάσουμε το θέμα της αναγνώρισης ενός παλαιστινιακού κράτους, μεταξύ άλλων στα Ηνωμένα Έθνη», δήλωσε.

Ο Κάμερον δήλωσε σε δεξίωση Αράβων πρεσβευτών στο Ουέστμινστερ ότι αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει «να γίνει αυτή η διαδικασία μη αναστρέψιμη».

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι αυτό θα απαιτούσε την απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, με την εγγύηση ότι η Χαμάς δεν θα μπορούσε να εξαπολύσει περισσότερες επιθέσεις κατά του Ισραήλ.

Ο ίδιος είπε ότι η επίτευξη αυτού του στόχου θα ήταν «δύσκολη» αλλά όχι αδύνατη.

Ο Κάμερον θα φθάσει στο Ομάν την Τρίτη για το πρώτο σκέλος του τέταρτου περιφερειακού ταξιδιού του αφότου έγινε υπουργός Εξωτερικών τον Νοέμβριο.

Οι υπόλοιποι προορισμοί του δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη.

11:06 Ο πρόεδρος της Κνεσέτ θα μεταβεί στις ΗΠΑ με 9χρονη όμηρο που απελευθερώθηκε και συγγενείς ομήρων

Ο πρόεδρος της Κνεσέτ Αμίρ Οχάνα θα αναχωρήσει για τις Ηνωμένες Πολιτείες στις αρχές της επόμενης εβδομάδας μετά από πρόσκληση του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων του Δημοκρατικού Κόμματος, Μάικ Τζόνσον, προκειμένου να εδραιώσει την υποστήριξη του Κογκρέσου στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς, όπως γράφουν οι Times of Israel.

Μαζί του θα είναι η Έμιλι Χάντ, το 9χρονο κορίτσι που απήχθη από τη Χαμάς και απελευθερώθηκε τον Νοέμβριο, και ο πατέρας της Τόμας, οι γονείς του Εϊτάν Μορ, ενός φύλακα ασφαλείας στο φεστιβάλ Supernova, ο οποίος εξακολουθεί να βρίσκεται σε ομηρία και ο Αλί Ζιγιάντν, του οποίου ο αδελφός Γιουσέφ και ο ανιψιός Χαμζά κρατούνται επίσης στη Γάζα.

Ο βουλευτής του Λικούντ, Γιούλι Εντελστάιν θα ταξιδέψει μαζί με τον Οχάνα, όπως και η Εφράτ Ραϊτέν του Εργατικού Κόμματος και ο Ιντάν Ρολ του Γες Ατίντ.

Ο Οχάνα θα συναντηθεί με τον Τζόνσον την επόμενη Τρίτη και θα μιλήσει στη συνεδρίαση της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Θα συναντηθεί επίσης με άλλα μέλη του Κογκρέσου, ηγέτες της AIPAC και εβραϊκές οργανώσεις.

10:56 Πώς ο πόλεμος κατέστρεψε τις γειτονιές της Γάζας

Ο Guardian με γραφήματα, ψηφιακούς χάρτες και δορυφορικές εικόνες παρουσιάζει την καταστροφή στις γειτονιές της Γάζας από τις ισραηλινές επιθέσεις.

Δείτε το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ εδώ

Πηγή φωτογραφίας: Guardian

10:47 Πού βρίσκεται το νοσοκομείο Ιμπν Σινά – Τουλάχιστον 378 νεκροί Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου

Σάλος έχει ξεσπάσει μετά την εκτέλεση τριών Παλαιστινίων στο νοσοκομείο Ιμπν Σινά στη Δυτική Όχθη.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, τουλάχιστον 378 είναι οι νεκροί Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου και μετά.

Δείτε το σχετικό γράφημα:

Πηγή: Al Jazeera

Διαβάστε περισσότερα εδώ

10:37 Το ισραηλινό Γες Ατίντ επαναπρογραμματίζει τις προκριματικές εκλογές για την ηγεσία του κόμματος για τον Μάρτιο

Το Γες Ατίντ του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ θα πραγματοποιήσει τις πρώτες προκριματικές εκλογές για την ηγεσία του κόμματος τον Μάρτιο, μετά την αναβολή τους λόγω του πολέμου στη Γάζα.

Το κόμμα, που ιδρύθηκε από τον Λαπίντ το 2012, δεν έχει πραγματοποιήσει ποτέ μέχρι τώρα προκριματικές εκλογές. Λίγες ημέρες πριν από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, είχε προγραμματίσει ψηφοφορία για την ηγεσία του κόμματος για τον Δεκέμβριο, αλλά αργότερα την ανέβαλε.

Τα μέλη της επιτροπής του κόμματος έχουν ενημερωθεί για το νέο χρονοδιάγραμμα, αναφέρουν ισραηλινά ΜΜΕ.

Ο βουλευτής του Γες Ατίντ, Ραμ Μπεν Μπαράκ αναμένεται να θέσει υποψηφιότητα εναντίον του Λαπίντ, ο οποίος έχει διατελέσει στο παρελθόν προσωρινός πρωθυπουργός, υπουργός Εξωτερικών και υπουργός Οικονομικών και σήμερα είναι αρχηγός της αντιπολίτευσης.

Γιαΐρ Λαπίντ και Ραμ Μπεν Μπαράκ.

10:27 Διαδηλωτές φτάνουν στο συνοριακό πέρασμα Κερέμ Σαλόμ για να μπλοκάρουν φορτηγά με βοήθεια για 7η συνεχόμενη ημέρα

Συγγενείς ομήρων και άλλοι διαδηλωτές έφτασαν και πάλι κοντά στο συνοριακό πέρασμα Κερέμ Σαλόμ με τη Λωρίδα της Γάζας, με στόχο να εμποδίσουν την είσοδο φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια.

Η διαμαρτυρία, που διοργανώνεται από την οργάνωση εφέδρων Tzav 9, πραγματοποιείται για έβδομη συνεχόμενη ημέρα.

«Δεν υπάρχει καμία λογική στο να μπαίνουν τα φορτηγά απευθείας στα χέρια των τρομοκρατών της Χαμάς», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Tzav 9.

«Είμαστε προετοιμασμένοι για αυτή τη δύσκολη στιγμή μαζί με χιλιάδες υποστηρικτές που απαιτούν να σταματήσουν οι προμήθειες προς τη Χαμάς.

Καμία βοήθεια δεν πρέπει να περάσει μέχρι να επιστρέψει και ο τελευταίος από τους ομήρους», τονίζεται.

Πηγή φωτογραφίας: AFP

10:17 Κίνα για νεκρούς Αμερικανούς στρατιώτες: Καλούμε όλα τα μέρη να να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Γουάνγκ Γουενμπίν δήλωσε ότι το Πεκίνο καλεί σε αυτοσυγκράτηση μετά την επίθεση με UAV στα σύνορα Ιορδανίας – Συρίας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τριών Αμερικανών στρατιωτών.

10:08 Η Χαμάς για την εκτέλεση των τριών Παλαιστινίων από Ισραηλινούς πράκτορες: Άθλιο έγκλημα που δεν θα μείνει χωρίς απάντηση

Με αφορμή τη δολοφονία των τριών Παλαιστινίων στο νοσοκομείο της Τζενίν, η Χαμάς δήλωσε: «Πρόκειται για ένα άθλιο έγκλημα που δεν θα μείνει χωρίς απάντηση.

Οι δυνάμεις αντίστασης, που έχουν ορκιστεί να πολεμήσουν την κατοχή μέχρι να εκδιωχθεί, δεν φοβούνται την πολιτική των δολοφονιών».

09:58 Quds News Network: Αυτός είναι ο ένας από τους τρεις Ισραηλινούς που εκτελέστηκαν στο νοσοκομείο της Τζενίν

Το Quds News Network, που συνδέεται με τη Χαμάς, ανάρτησε φωτογραφία του Μπαζέλ Γκαζάουι πριν εκτελεστεί από Ισραηλινούς πράκτορες μέσα στο νοσοκομείο Ιμπν Σινά στην Τζενίν στη Δυτική Όχθη.

09:49 Συγγενείς Ισραηλινών ομήρων συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό του Κατάρ στην Ουάσινγκτον

Ο ισραηλινός ραδιοτηλεοπτικός φορέας N12News μεταδίδει ότι μέλη οικογενειών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό του Κατάρ σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Γιασίμ Αλ Θάνι στην Ουάσιγκτον.

Οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν αφού ο πρωθυπουργός του Κατάρ δήλωσε ότι σημειώθηκε «καλή πρόοδος» κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ αξιωματούχων των μυστικών υπηρεσιών της Αιγύπτου, του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών το Σαββατοκύριακο.

Το δελτίο ειδήσεων του ισραηλινού Μέσου επικαλείται δήλωση οικογένειας που αναφέρει τα εξής: «Στη συνάντησή μας ξεκαθαρίσαμε τη θέση μας: όλα τα εμπλεκόμενα μέρη πρέπει να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα επιστρέψει τους απαχθέντες στην πατρίδα τους. Μετά από 114 ημέρες, γνωρίζουμε ότι οι συνθήκες των απαχθέντων που παραμένουν στην αιχμαλωσία είναι αφόρητα δύσκολες και είναι καιρός να επιστρέψουν.

Ευχαριστούμε το Κατάρ για τις προσπάθειές του να επιτύχει μια νέα συμφωνία».

09:39 Ο επικεφαλής των ισραηλινών κατασκόπων στην Αίγυπτο για συνομιλίες σχετικά με το μέλλον του πολέμου

Ο διευθυντής της ισραηλινής υπηρεσίας ασφαλείας Σιν Μπετ, Ρονέν Μπαρ, φέρεται να ταξίδεψε στο Κάιρο για να συναντηθεί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Αμπάς Καμέλ, τη Δευτέρα.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την ώρα που υπάρχει η πιθανότητα ο ισραηλινός στρατός να επεκτείνει τις χερσαίες επιθέσεις του στη Ράφα στη νότια Γάζα, η οποία βρίσκεται στα σύνορα με την Αίγυπτο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του αμερικανικού Axios.

Εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί με τη βία στη Ράφα και σε άλλα μέρη στον νότο, προκαλώντας ανησυχίες στο Κάιρο για μια νέα ροή προσφύγων προς τη χερσόνησο του Σινά.

Ο Μπαρ ήταν παρών στις συνομιλίες στο Παρίσι την Κυριακή με στόχο την επίτευξη συμφωνίας με τη Χαμάς, όπου ήταν παρών και ο επικεφαλής της αιγυπτιακής κατασκοπείας.

Οι δυο τους  στο Κάιρο συζήτησαν θέματα που δεν σχετίζονται με τους ομήρους, συμπεριλαμβανομένων των μεταπολεμικών σχεδίων, ανέφερε το πρακτορείο επικαλούμενο ανώνυμους Ισραηλινούς αξιωματούχους.

09:30 Βίντεο από την επιχείρηση των Ισραηλινών στο νοσοκομείο της Τζενίν

Όπως προαναφέρθηκε, Ισραηλινοί πράκτορες, ντυμένοι με πολιτικά ρούχα, σκότωσαν τρεις Παλαιστίνιους στο νοσοκομείο Ιμπν Σινά της Τζενίν στη Δυτική Όχθη.

Η δολοφονία των τριών έγινε την ώρα που τα θύματα κοιμόντουσαν.

Δείτε βίντεο που κυκλοφόρησε από παλαιστινιακά και ισραηλινά Μέσα από την ισραηλινή επιχείρηση:

09:20 Ιρανός ΥΠΕΞ: Ο Νετανιάχου «στο τέλος της εγκληματικής καριέρας του»

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν είχε ένα νέο μήνυμα για τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, καθώς οι συνομιλίες για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα σημειώνουν πρόοδο.

«Ο Λευκός Οίκος γνωρίζει καλά ότι η λύση για τον τερματισμό του πολέμου και της γενοκτονίας στη Γάζα και της τρέχουσας κρίσης είναι πολιτική», έγραψε σε ανάρτησή του στο Χ.


«Η διπλωματία είναι ενεργή προς αυτή την κατεύθυνση. Ο Νετανιάχου βρίσκεται στο τέλος της εγκληματικής πολιτικής του καριέρας», σημείωσε.

09:11 Το Ισραήλ διατάζει τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τη δυτική πλευρά της πόλης της Γάζας – Παλαιστίνιοι μαχητές «διεισδύουν» στα βόρεια

Οι ισραηλινές δυνάμεις διέταξαν τους κατοίκους του δυτικού τμήματος της πόλης της Γάζας να εκκενώσουν την περιοχή καθώς πλησιάζουν από «βορρά, νότο και δύση», αναφέρουν το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) και το Critical Threats Project (CTP).

Η εντολή μαζικής εκκένωσης έρχεται καθώς Παλαιστίνιοι μαχητές μάχονται με τις ισραηλινές δυνάμεις στις περιοχές Ζεϊτούν, Ταλ αλ-Χάουα και Σέιχ Ραντουάν της πόλης της Γάζας και καθώς το Ισραήλ πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές στην πόλη στα βόρεια της επικράτειας, ανέφεραν οι δεξαμενές σκέψης με έδρα τις ΗΠΑ στην τελευταία τους έκθεση για το πεδίο της μάχης.

Ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να διεξάγουν «εκκαθαριστικές επιχειρήσεις» στην κεντρική Γάζα και σε τμήματα της Χαν Γιουνίς στα νότια, Παλαιστίνιοι μαχητές «διεισδύουν σε προηγουμένως εκκαθαρισμένες περιοχές» της βόρειας Γάζας, αναφέρει η έκθεση του ISW/CTP.

Στα νότια λιβανέζικα σύνορα, η Χεζμπολάχ και άλλοι μαχητές εξαπέλυσαν 15 επιθέσεις στο βόρειο Ισραήλ τη Δευτέρα. Σε επτά από τις επιθέσεις, ρουκέτες Burkan και Falaq εκτοξεύτηκαν εναντίον ισραηλινών στόχων.

Σύμφωνα με την ISW/CTP, η Burkan, η οποία μπορεί να φέρει κεφαλή βάρους 300-500 κιλών, και η Falaq, η οποία φέρει κεφαλή βάρους 50-120 κιλών, είναι «ένα πιο καταστροφικό οπλικό σύστημα από τις μικρές ρουκέτες που χρησιμοποιεί συνήθως η Χεζμπολάχ».

Η σχετική ανάρτηση:

09:01 Τι έκανε το Ισραήλ μετά από την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου

Η αποστολή της Παλαιστίνης στα Ηνωμένα Έθνη επισήμανε την τελευταία έκθεση του Euro-Med Human Rights Monitor που περιγράφει λεπτομερώς πώς το Ισραήλ αγνόησε τις προσωρινές αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου της περασμένης εβδομάδας.

Αυτά είναι μερικά από τα πράγματα που σύμφωνα με την Euro-Med Human Rights Monitor έκανε ο ισραηλινός στρατός τις πρώτες 48 ώρες μετά την απόφαση:

  • Σκότωσε 373 Παλαιστίνιους και τραυμάτισε άλλους 643
  • Έβαλε στο στόχαστρο νοσοκομεία και εγκατέστησε νέο σημείο ελέγχου στη Χαν Γιουνίς
  • Κατέστρεψε ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα κοντά στον φράχτη με τη Γάζα για να δημιουργήσει μια «νεκρή ζώνη»
  • Σκότωσε Παλαιστίνιους που περίμεναν φορτηγά με βοήθεια
  • Επέτρεψε την είσοδο μόνο σε 87 φορτηγά με βοήθεια, λιγότερο από το μισό πριν από τις αποφάσεις του ΔΔΔ

08:52 Ο Γκουτέρες συναντάται σήμερα με τους «βασικούς» δωρητές της UNRWA

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ θα συναντηθεί σήμερα στη Νέα Υόρκη με τους «βασικούς δωρητές» της υπηρεσίας για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), 12 εργαζόμενοι της οποίας κατηγορούνται ότι εμπλέκονται στην επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του Αντόνιο Γκουτέρες.

«Σε προσωπικό επίπεδο ο γενικός γραμματέας είναι σοκαρισμένος από τις κατηγορίες εναντίον εργαζομένων στην UNRWA», δήλωσε ο Στεφάν Ντιζαρίκ.

Όμως, πρόσθεσε ο ίδιος, «το μήνυμά του στους δωρητές, κυρίως προς αυτούς που ανέστειλαν τις συνεισφορές τους, είναι να διασφαλιστεί τουλάχιστον η συνέχιση των δραστηριοτήτων της υπηρεσίας, την ώρα που έχουμε δεκάδες χιλιάδες αφοσιωμένα μέλη προσωπικού τα οποία εργάζονται στην περιοχή».

Ο Γκουτέρες συναντήθηκε χθες, Δευτέρα, το πρωί «με τη μόνιμη εκπρόσωπο των ΗΠΑ στον ΟΗΕ», την πρεσβεύτρια Λίντα Τόμας – Γκρίνφιλντ, και θα έχει σήμερα το απόγευμα «εδώ, στη Νέα Υόρκη, συνάντηση με τους βασικούς δωρητές της UNRWA», σημείωσε ο Ντιζαρίκ.

Ο γενικός γραμματέας «είχε ήδη επαφές με τη διοίκηση και δωρητές της UNRWA καθώς και με ηγέτες της περιοχής, όπως ο βασιλιάς Αμπντάλα Β’ της Ιορδανίας και ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι», με τον οποίο συνομίλησε τη Δευτέρα.

Στην υπό πολιορκία Λωρίδα της Γάζας η UNRWA, που παρέχει ζωτικής σημασίας βοήθεια στους αμάχους, αντιμετωπίζει δυσκολίες μετά τις καταγγελίες για τη συμμετοχή 12 εργαζομένων της (σε σύνολο 30.000 στην περιοχή) στην αιματηρή επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, εξαιτίας της οποίας ξέσπασε ο πόλεμος.

Δεκατέσσερις χώρες – ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γερμανία και η Ιαπωνία—ανέστειλαν τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας, παρά την έκκληση το Σαββατοκύριακο του Γκουτέρες να συνεχιστεί η παροχή βοήθειας.

Η ΕΕ ζήτησε χθες από την UNRWA να δεχθεί «έλεγχο από ανεξάρτητους ειδικούς τους οποίους θα επιλέξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Ακυρώθηκε η συνάντηση Κατζ – Λαζαρινί

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ίσραελ Κατζ ακύρωσε προγραμματισμένη για αύριο, Τετάρτη, συνάντησή του με τον επικεφαλής της UNRWA Φιλίπ Λαζαρινί και ζήτησε την παραίτησή του.

«Οποιοσδήποτε εργαζόμενος εμπλέκεται σε αυτή την τρομοκρατική ενέργεια θα λογοδοτήσει», τόνισε ο Ντιζαρίκ, αλλά «σε αυτό το στάδιο οι προοπτικές για την UNRWA και τους εκατομμύρια ανθρώπους που βοηθά – όχι μόνο στη Γάζα αλλά και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, τη Δυτική Όχθη, την Ιορδανία, τον Λίβανο και τη Συρία— είναι πολύ ζοφερές».

08:43 Φονικές μάχες στη Λωρίδα της Γάζας, «ελπίδα» για εκεχειρία

Φονικές εχθροπραξίες εξακολουθούσαν να μαίνονται χθες Δευτέρα και συνεχίστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στη Λωρίδα της Γάζας, ιδίως στη Χαν Γιούνις, τη μεγαλύτερη πόλη του νότιου τομέα του παλαιστινιακού θυλάκου, την ώρα που ο επικεφαλής του ΟΗΕ έχει αποδυθεί σε προσπάθεια να πειστούν οι χώρες που χρηματοδοτούν την υπηρεσία του που προσφέρει βοήθεια στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες να συνεχίσουν, εν μέσω ολοένα πιο σοβαρής κρίσης για την UNRWA.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

08:34 Παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας: Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιεί «σφαγή μέσα σε νοσοκομεία»

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι το Ισραήλ είναι ένοχο για «δεκάδες εγκλήματα κατά των θεραπευτικών κέντρων και του προσωπικού» στη Γάζα και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Σε ανάρτησή του στο Telegram, με την οποία επιβεβαιώνει τη δολοφονία τριών Παλαιστινίων από τις ισραηλινές ειδικές δυνάμεις μέσα στο νοσοκομείο Ιμπν Σινά στην πόλη Τζενίν, το υπουργείο ανέφερε ότι ο ισραηλινός στρατός «διαπράττει μια νέα σφαγή μέσα στα νοσοκομεία».

«Ο υπουργός Υγείας κάλεσε επειγόντως τη Γενική Αρχή των Ηνωμένων Εθνών, τους διεθνείς οργανισμούς και τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να βάλουν τέλος στη σειρά καθημερινών εγκλημάτων που διαπράττει η κατοχή εναντίον του λαού μας και των κέντρων υγείας στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη», έγραψε.

Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι οι τρεις άνδρες – που πυροβολήθηκαν από μυστικούς πράκτορες καθώς κοιμόντουσαν μέσα στο νοσοκομείο – ήταν μέλη ενός «τρομοκρατικού πυρήνα της Χαμάς».

Οι τρεις Παλαιστίνιοι που σκοτώθηκαν μέσα στο νοσοκομείο Ιμπν Σινά:

Πηγή φωτογραφίας: Times of Israel

08:24 Η Ερυθρά Ημισέληνος συνεχίζει να μην έχει επικοινωνία με τα μέλη της που επιχείρησαν να σώσουν εξάχρονο κορίτσι

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε ότι συνεχίζει να μην έχει επικοινωνία με την ομάδα της που επιχείρησε να σώσει τη Χιντ, ένα εξάχρονο κορίτσι που είχε εγκλωβιστεί σε αυτοκίνητο μετά από φονική ισραηλινή επίθεση που προκάλεσε τον θάνατο όσων βρίσκονταν μαζί της (έξι άτομα) στην πόλη της Γάζας.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

08:14 Αλμπανέζε: Αντικαταστήστε την ισραηλινή κατοχή με δύναμη «προστασίας»

Η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ Φραντσέσκα Αλμπανέζε κάλεσε εκ νέου το Ισραήλ να αντικαταστήσει τη στρατιωτική κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών με μια «παρουσία προστασίας», σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επισημαίνοντας τις καθημερινές κακοποιήσεις που προξενούν οι ισραηλινές δυνάμεις στους ανθρώπους που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους.

Η Αλμπανέζε συνοδεύει την ανάρτησή της με ένα βίντεο που δείχνει έναν Ισραηλινό στρατιώτη να επιτίθεται σωματικά σε ένα νεαρό Παλαιστίνιο αγόρι στη Χεβρώνα χωρίς προφανή λόγο.

«Έτσι μοιάζει το απαρτχάιντ που επιβάλλεται μέσω της στρατιωτικής διακυβέρνησης», σημειώνει η Αλμπανέζε.

Περιγράφοντας την επίθεση στο αγόρι ως «μια αποτρόπαια εμπειρία», η απεσταλμένη του ΟΗΕ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη δήλωσε ότι ο στρατός του Ισραήλ πρέπει να αντικατασταθεί, καθώς έχει «αποδειχθεί απρόθυμος και ανίκανος να ενεργήσει ως καλόπιστος κατακτητής για δεκαετίες» και για «γενιές Παλαιστινίων».

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

08:05 Τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και η απόφαση του ΔΔΔ είναι σημαντικά, λέει Παλαιστίνιος πρέσβης στον ΟΗΕ

Ο Ματζίντ Μπαμία, αναπληρωτής αντιπρόσωπος της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ, δήλωσε ότι οι πρόσφατες διεθνείς διπλωματικές και νομικές προσπάθειες είναι σημαντικές, ακόμη και αν δεν έχουν ακόμη οδηγήσει σε άμεση κατάπαυση του πυρός.

«Η επίκληση της σύμβασης για τη γενοκτονία αποτελεί μέρος μιας σημαντικής και αποφασιστικής αλλαγής που βρίσκεται στα σκαριά εδώ και πολύ καιρό και έχει καθυστερήσει πολύ. Οι σφαγές δεν έχουν σταματήσει, αλλά είναι ακόμη σημαντικό», ανέφερε ο Μπαμία σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

«Δεν έχουμε να κάνουμε με ένα κράτος που τηρεί τον νόμο», πρόσθεσε ο Μπαμία.

«Το Ισραήλ παραβιάζει το δεσμευτικό δίκαιο, τα δεσμευτικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, τις δεσμευτικές αποφάσεις των διεθνών δικαστηρίων, τις δεσμευτικές συνθήκες», σημείωσε.

«Και όμως αυτά είναι δομικά στοιχεία που έχουν βοηθήσει να νικηθεί η ισραηλινή αφήγηση και να απομονωθεί η ισραηλινή θέση», τόνισε.

Την περασμένη εβδομάδα, το Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔΔ) εξέδωσε προσωρινή απόφαση με την οποία διέταξε το Ισραήλ να λάβει μέτρα για να αποτρέψει πράξεις γενοκτονίας στη Γάζα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρόκειται να συζητήσει την απόφαση του ΔΔΔ την Τετάρτη αυτής της εβδομάδας, μετά από αίτημα της Αλγερίας.

07:55 Μπορέλ: Η χρηματοδότηση της UNRWA «δεν έχει ανασταλεί»

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ κυκλοφόρησε δήλωση στην οποία αναφέρει ότι η χρηματοδότηση της ΕΕ προς την UNRWA «δεν έχει ανασταλεί».

«Οι τρέχουσες χρηματοδοτικές δεσμεύσεις της ΕΕ έχουν υλοποιηθεί και η χρηματοδότηση δεν έχει ανασταλεί», αναφέρεται σε δήλωση του γραφείου του Μπορέλ.

«Ο ρόλος της UNRWA είναι ζωτικής σημασίας στις τρέχουσες συνθήκες στη Γάζα», προστίθεται στην ανακοίνωση. «Δύο εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται απεγνωσμένα τη βοήθεια που παρέχει η UNRWA και άλλοι οργανισμοί του ΟΗΕ», τονίζεται.

Ο Μπορέλ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα «γρήγορα και αποφασιστικά μέτρα που έλαβε η UNRWA» υπό το πρίσμα των «πολύ σοβαρών ισχυρισμών κατά ορισμένων μελών του προσωπικού της UNRWA» και δήλωσε ότι «η ΕΕ θα καθορίσει τις επικείμενες αποφάσεις χρηματοδότησης υπό το πρίσμα των αποτελεσμάτων της έρευνας».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας από τους μεγαλύτερους δωρητές της UNRWA, παρέχοντας περίπου το ένα δέκατο της χρηματοδότησης της υπηρεσίας του ΟΗΕ σύμφωνα με στοιχεία του 2022.

Πηγή: Al Jazeera

07:46 Η ανάρτηση των IDF για τη δολοφονία των τριών Παλαιστινίων στην Τζενίν

Οι IDF έχουν πραγματοποιήσει ανάρτηση στο X, όπου υποστηρίζουν, όπως προαναφέρθηκε, ότι οι τρεις Παλαιστίνιοι που δολοφονήθηκαν ετοίμαζαν τρομοκρατικό χτύπημα.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

07:39 Τα νεότερα για τους τρεις νεκρούς Παλαιστινίους στο νοσοκομείο της Τζενίν

Η Haaretz αναφέρει ότι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τρεις Παλαιστίνιους στο νοσοκομείο Ιμπν Σινά στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης.

Σύμφωνα με τη μυστική υπηρεσία Σιν Μπετ, την ισραηλινή αστυνομία και τις IDF, οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν μια μονάδα ένοπλων μελών της Χαμάς που κρύβονταν στο νοσοκομείο και σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση που θα πραγματοποιούσαν στο άμεσο μέλλον.

Σύμφωνα με πηγές από το νοσοκομείο, οι ισραηλινές δυνάμεις φορούσαν πολιτικά και ανέβηκαν στον τρίτο όροφο του κτιρίου.

Πυροβόλησαν τους τρεις Παλαιστίνιους με όπλα που είχαν σιγαστήρα.

Οι νεκροί είναι ο Μπασέλ αλ-Γκαζάουι, ο οποίος νοσηλευόταν στο νοσοκομείο μετά από αεροπορική επιδρομή σε νεκροταφείο της Τζενίν, ο αδελφός του Μοχάμαντ και ένας άλλος άνδρας ονόματι Τζαλαμνέ.

Ο δημοσιογράφος του Al Jazeera Arabic στην Τζενίν επιβεβαιώνει ότι δύο από τους νεκρούς ήταν αδέρφια.

Ο ένας από αυτούς συνδεόταν με τις Ταξιαρχίες Αλ-Κασάμ, την ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς.

Οι άλλοι δύο συνδέονταν με το Τάγμα της Τζενίν που σχετίζεται με την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ.

Σύμφωνα με τον Ρόρι Τσάλαντς του Al Jazeera, οι ισραηλινές δυνάμεις, φορώντας πολιτικά, δεν θέλησαν να συλλάβουν τους τρεις νεαρούς Παλαιστίνιους, αλλά να τους σκοτώσουν ενώ κοιμόντουσαν.

07:30 Η Διεθνής Αμνηστία λέει ότι είναι «απάνθρωπο» να κόβουν οι χώρες τα κονδύλια για την UNRWA

Η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε αρκετές κυβερνήσεις ότι ενεργούν απάνθρωπα με την παρακράτηση κονδυλίων για την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA).

Σε ανακοίνωσή της τη Δευτέρα, η Αμνηστία κάλεσε τις χώρες να ανακαλέσουν την απόφασή τους που θα προκαλέσει «περαιτέρω δεινά σε δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ήδη τον κίνδυνο γενοκτονίας και τεχνητού λιμού».

«Η Νορβηγία, η Ισπανία, η Ιρλανδία και το Βέλγιο είναι μεταξύ των κρατών που ανακοίνωσαν ότι δεν θα αναστείλουν τη χρηματοδότηση, αναγνωρίζοντας τον ζωτικό ρόλο που συνεχίζει να διαδραματίζει η UNRWA στη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους έχουν απελπιστική ανάγκη», ανέφερε η ομάδα δικαιωμάτων.

Η Γενική Γραμματέας της Αμνηστίας, Άγκνες Καλαμάρ δήλωσε ότι είναι «ντροπή» το γεγονός ότι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Αυστραλία και η Γαλλία έχουν περικόψει τη βοήθεια προς την UNRWA.

«Το κράτος του Ισραήλ και οι δεξιές ομάδες έχουν εδώ και χρόνια ηγηθεί μιας εκστρατείας συκοφάντησης κατά της UNRWA, η οποία διαδραματίζει βασικό ρόλο στην προστασία του δικαιώματος των Παλαιστινίων να επιστρέψουν στα εδάφη τους», τονίζει η Διεθνής Αμνηστία.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

07:20 Η Χαμάς λέει ξανά ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία για τους ομήρους πριν από την παύση των μαχών και την αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα

Η Χαμάς και το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης επανέλαβαν ότι το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει την επίθεσή του στη Γάζα και να αποσυρθεί από τη Λωρίδα πριν από οποιαδήποτε ανταλλαγή αιχμαλώτων, ανέφερε η Χαμάς σε ανακοίνωσή της.

Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, Οσάμα Χαμντάν, μιλώντας από τη Βηρυτό, δήλωσε ότι η παλαιστινιακή οργάνωση δεν έχει λάβει ακόμη καμία πρόταση.

«Όσα δηλώνονται από τα μέσα ενημέρωσης του εχθρού σχετικά με μια αναμενόμενη συμφωνία αποσκοπούν στην ικανοποίηση των οικογενειών όσων κρατούνται από την αντίσταση», δήλωσε ο Χαμντάν, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

07:12 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Δεκάδες Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε πλήγματα στην πόλη της Γάζας καθώς το Ισραήλ εξέδωσε νέα εντολή εκκένωσης για τα δυτικά της πόλης
  • Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν δεκάδες Παλαιστίνιους μετά από έφοδο σε καταφύγιο που διαχειρίζεται η UNWRA στην πόλη της Γάζας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Wafa
  • Τρεις Παλαιστίνιοι φαίνεται να σκοτώθηκαν όταν οι ισραηλινές δυνάμεις με πολιτικά εισέβαλαν στο νοσοκομείο Ιμπν Σινά στην Τζενίν, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπως μεταδίδουν το Al Jazeera Arabic και το ραδιόφωνο Voice of Palestine.
  • Συγγενείς ομήρων που κρατούνται στη Γάζα επέκριναν την παρουσία και τους πανηγυρισμούς Ισραηλινών υπουργών σε συνέδριο όπου έγιναν εκκλήσεις για την κατασκευή παράνομων οικισμών στη Γάζα, σύμφωνα με το Al Jazeera
  • Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι βλέπει «πραγματική ελπίδα» για συμφωνία για τη Γάζα μετά την επανέναρξη των συνομιλιών στο Παρίσι το Σαββατοκύριακο, ωστόσο προειδοποίησε ότι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι η πιο επικίνδυνη από το 1973 και μετά

07:03 Τρεις νεκροί Παλαιστίνιοι μετά από εισβολή του ισραηλινού στρατού σε νοσοκομείο στην Τζενίν

Σύμφωνα με το Al Jazeera Arabic, τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν μετά από εισβολή του ισραηλινού στρατού σε νοσοκομείο στην Τζενίν στη Δυτική Όχθη.

Αναλυτικότερα, οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στο νοσοκομείο Ιμπν Σινά.

Το Reuters, επικαλούμενο παλαιστινιακό ραδιόφωνο, αναφέρθηκε επίσης στους τρεις θανάτους.

Σφοδρές συγκρούσεις έχουν σημειωθεί στην περιοχή γύρω από το νοσοκομείο.

Δείτε σχετικό βίντεο από το Al Jazeera Arabic:

06:53 Οι ισραηλινές δυνάμεις κατέστρεψαν γραμμές ηλεκτροδότησης και ύδρευσης σε προσφυγικούς καταυλισμούς στη Δυτική Όχθη

Τα παλαιστινιακά τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν συνεχιζόμενες επιδρομές των ισραηλινών δυνάμεων στον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμς και στον προσφυγικό καταυλισμό Τουλκαρέμ κοντά στην ομώνυμη πόλη στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ο ισραηλινός στρατός περιορίζει τις μετακινήσεις στους καταυλισμούς, ενώ οι μπουλντόζες του καταστρέφουν τις υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των δρόμων, των γραμμών ύδρευσης, του διαδικτύου και του ηλεκτρικού ρεύματος, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Πλάνα που δημοσιεύτηκαν από τοπικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν νερό να ρέει από μια μεγάλη δεξαμενή στον καταυλισμό Νουρ Σαμς.

Σε άλλα σημεία της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, αναφέρθηκαν επιδρομές και συλλήψεις στις ακόλουθες τοποθεσίες:

  • Στην πόλη Σιντζίλ, βόρεια της Ραμάλας
  • Στην πόλη Γιαμπάντ στην Τζενίν
  • Στην πόλη Μπούρκα, βορειοδυτικά της Ναμπλούς
  • Ένας άνδρας συνελήφθη στον καταυλισμό Αλ-Αρούμπ στη Χεβρώνα
  • Ένας άνδρας συνελήφθη στο χωριό Ουμ Σαφά, βορειοδυτικά της Ραμάλας
  • Ο ισραηλινός στρατός εκτόξευσε δακρυγόνα εναντίον Παλαιστινίων που περπατούσαν σε δρόμο στη Βηθλεέμ

Δείτε σχετικό βίντεο από τη Βηθλεέμ:

06:44 Σπίτι και τέμενος βομβαρδίστηκαν από το Ισραήλ σε νότια και κεντρική Γάζα

Σύμφωνα με το Al Jazeera Arabic, ισραηλινοί βομβαρδισμοί και μάχες σημειώθηκαν στη νότια και κεντρική Γάζα:

  • Σπίτι βομβαρδίστηκε στη γειτονιά Αλ Τζενέινα στο κέντρο της Ράφα
  • Απροσδιόριστος στόχος βομβαρδίστηκε στον καταυλισμό Νουσεϊράτ, ενώ συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί από το ισραηλινό πυροβολικό
  • Το τέμενος Αλ-Φαρούκ στον προσφυγικό καταυλισμό της Χαν Γιουνίς βομβαρδίστηκε, ενώ ακούγονται συνεχώς πυροβολισμοί
  • Συγκρούσεις και βομβαρδισμοί σημειώθηκαν στην περιοχή Μπατν αλ-Σαμίν και στη συνοικία Αλ-Άμαλ της Χαν Γιουνίς

Δείτε σχετικό βίντεο από την περιοχή Χαν Γιουνίς:

06:35 Δεκάδες Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν μετά από νέες επιθέσεις του Ισραήλ στην πόλη της Γάζας

Δεκάδες Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στην πόλη της Γάζας τις τελευταίες 24 ώρες, με τον ισραηλινό στρατό να εκδίδει νέα εντολή εκκένωσης τμημάτων της πόλης τη Δευτέρα, καθώς επανεκκινεί τις επιθέσεις σε περιοχές από τις οποίες είχε προηγουμένως αποσύρει τις δυνάμεις του.

Τουλάχιστον 20 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινή αεροπορική επίθεση σε σπίτι στη συνοικία Αλ-Σάμπρα στην πόλη της Γάζας στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Η πλειονότητα των θυμάτων είναι γυναίκες και παιδιά.

Νωρίτερα, τουλάχιστον 25 άμαχοι σκοτώθηκαν από ισραηλινό βομβαρδισμό σπιτιού στη συνοικία Τουφάχ της πόλης της Γάζας.

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος έχει ανακοινώσει ότι προσπαθεί να διασώσει ένα εξάχρονο κορίτσι που παγιδεύτηκε σε ένα αυτοκίνητο, αφού έξι μέλη της οικογένειάς του σκοτώθηκαν από ισραηλινό πλήγμα στο όχημα – επίσης στην πόλη της Γάζας.

06:25 Δεν έχει τέλος η αιματοχυσία στη Γάζα

Καλημέρα σας, μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις στη Γάζα, στο Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, με το αιματοκύλισμα στη Λωρίδα να συνεχίζεται και τον φόβο της επέκτασης του πολέμου να έχει αυξηθεί.

Διαβάστε ό,τι προηγήθηκε εδώ

Sports in

Ερυθρόλευκη «τρέλα»: Η φοβερή διαδρομή του ανοιχτού πούλμαν και η παράνοια του κόσμου του Ολυμπιακού! (vids)

Το επικό part 2 της ΠΑΕ Ολυμπιακός με τους πανηγυρισμούς στον Πειραιά μετά την κατάκτηση του Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 01 Ιουλίου 2024