«Απόβαση» αγροτών στην Agrotica – Το κέντρο του αγώνα μεταφέρεται στη Θεσσαλονίκη
Παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες για νέα μέτρα αγρότες και κτηνοτρόφοι σκληραίνουν τη στάση της απορρίπτοντας τα «ψίχουλα» που τους δίνονται ενώ δηλώνουν αποφασισμένοι να σφίξουν και άλλο τον κλοιό.
Σε δοκιμασία διαρκείας βρίσκεται το Μαξίμου καθώς η προσπάθεια εκτόνωσης των αγροτικών κινητοποιήσεων δεν καρποφόρησε. Αγρότες και κτηνοτρόφοι χαρακτηρίζουν ψίχουλα τις κυβερνητικές δεσμεύσεις που αφορούν τον κλάδο τους και προετοιμάζουν συντονισμένα τις επόμενες κινήσεις τους.
Οι «δαγκάνες» των αγροτών αρχίζουν και σφίγγουν με συμβολικές καταλήψεις εθνικών οδών και επόμενο «σταθμό» του αγώνα τους την έκθεση «Agrotica» στη Θεσσαλονίκη.
Το κορυφαίο εκθεσιακό γεγονός για την αγροτική οικονομία ξεκινά την Πέμπτη (01/02) και κορυφώνεται το Σάββατο (03/02) παρουσία του αρμόδιου υπουργού Λευτέρη Αυγενάκη με όλους τους δρόμους να οδηγούν, με ή χωρίς τρακτέρ, στο «Βελλίδειο».
Το πρώτο κύμα καθόδου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης έρχεται από την Κεντρική Μακεδονία με τα πρώτα 300 τρακτέρ να επιχειρούν να μπουν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Όπως αναφέρει ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ Παύλος Σαρόγλου θα μπουν από 3 σημεία: το λιμάνι, Δερβένι και από τη Μουδανιών. Το δεύτερο και πολυπληθέστερο κύμα αναμένεται το Σάββατο με το κάλεσμα να φτάνει από την πανελλαδική επιτροπή των μπλόκων: «Συντονιζόμαστε, δεν κάνουμε βήμα πίσω αν δεν δικαιωθούμε. Συνεχίζουμε, θα νικήσουμε» αναφέρει και καλεί στο μεγάλο συλλαλητήριο του Σαββάτου στην Άνω Πύλη της ΔΕΘ (Εγνατίας).
Γεωργοί, κτηνοτρόφοι μελισσοκόμοι αλιείς αυξάνουν την πίεσή τους και διεκδικούν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους
«… Η κυβέρνηση έστειλε τα ΜΑΤ, ο υπουργός Γεωργίας μας είπε “υποκινούμενους”. Δεν κάναμε πίσω, φουντώσαμε τον αγώνα… Γνωρίζουμε ότι αρνήθηκε να συναντηθεί με εκπροσώπους των Ομοσπονδιών της Θεσσαλίας και να απαντήσει στα υπομνήματά τους. Γιατί η πόρτα του υπουργείου δεν είναι ανοιχτή για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας… Κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν πήρε η κυβέρνηση για να προστατέψει τον μόχθο μας, για τη μείωση του κόστους παραγωγής που είναι τεράστιο και τις τιμές που επιβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι σε βάρος μας και σε βάρος της λαϊκής κατανάλωσης. Οι αποζημιώσεις που δόθηκαν δεν επαρκούν για να καλυφτούν ούτε καν τα καλλιεργητικά έξοδα. Οι αρνητικές συνέπειες της ΚΑΠ είναι πλέον ορατές για την επιβίωση των βιοπαλαιστών αγροτών στην χώρα μας και στην Ευρώπη… Γεωργοί, κτηνοτρόφοι μελισσοκόμοι αλιείς αυξάνουμε τώρα την αγωνιστική μας πίεση…» αναφέρει μεταξύ άλλων η πανελλαδική επιτροπή φανερώνοντας τις προθέσεις της.
Στην κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας τη δυσκολία της κατάστασης ανέλαβε δράση ο ίδιος ο πρωθυπουργός που ανακοίνωσε και δεύτερο γύρο στην πρώτη αρωγή για τους πληγέντες αγρότες με ποσά από 5.000 έως 10.000 ευρώ, ανάλογα με τις ζημιές σε εξοπλισμό.
Στη Βουλή την Παρασκευή ο πρωθυπουργός
«Έχουμε τα γενικότερα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα, τα οποία δεν είναι μόνο ελληνικά, είναι ευρωπαϊκά και επανέρχονται με μεγάλη συχνότητα και έχουμε και τα σημειακά προβλήματα μίας Θεσσαλίας η οποία υπέστη μία πρωτοφανή φυσική καταστροφή» είπε ο ίδιος σε μια προσπάθεια κατευνασμού και παραδέχτηκε ότι «πρέπει να κάνουμε περισσότερα».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε μάλιστα να δώσει απαντήσεις ο ίδιος την Παρασκευή από το βήμα της Βουλής, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για ενεργοποίηση και φέτος του μέτρου επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, εφόσον διαπιστωθεί δημοσιονομικό περιθώριο.
Δεν πείθουν οι εξαγγελίες
Στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, οι συντονιστικές επιτροπές των μπλόκων καλούν όσους δεν συμμετείχαν ως τώρα στις κινητοποιήσεις να βγουν στον δρόμο ώστε να αναγκαστεί η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους.
Το πλαίσιο αιτημάτων περιλαμβάνει τα εξής:
- Ελάχιστο ποσό που πρέπει να καταβληθεί (άμεσα τώρα και όχι τον Ιούνιο), π.χ. για το βαμβάκι ή το καλαμπόκι να είναι στα 300 ευρώ/στρ. Για τους κτηνοτρόφους 350 ευρώ ανά ζώο. Αντίστοιχα και στις υπόλοιπες καλλιέργειες και μελισσοσμήνη, οι αποζημιώσεις να υπολογιστούν με βάση το κόστος παραγωγής, την αναμενόμενη παραγωγή και ζημιά ανά παραγωγό, που είναι πολύ πάνω από την ασφαλιζόμενη αξία του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έπαθαν ζημιά και δεν αποζημιώνονται, όπως ο περονόσπορος στα αμπέλια. ΕΛΓΑ, κρατικός φορέας, που να αποζημιώνει στο 100% των ζημιών και να μην χαρατσώνει.
- Χρονοδιάγραμμα και έργα για την αποκατάσταση των ζημιών και την αποστράγγιση των πλημμυρισμένων χωραφιών στην πρώην λίμνη Κάρλα.
- Επίσης να μην ισχύσουν οι περιορισμοί στις καλλιέργειες και οι περικοπές στις ενισχύσεις/επιδοτήσεις που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ.
- Αναπλήρωση εισοδήματος σε κτηνοτρόφους ως ότου αποκατασταθούν τα ζώα που έχασαν και αποκτήσουν εισόδημα επιβίωσης, και αντίστοιχα στους αγρότες ως ότου γίνουν παραγωγικά τα χωράφια τους. Καμία αλλαγή χρήσης γης και να μην επιτρέψουμε να γεμίσουν τα χωράφια με φωτοβολταϊκά.
Διεκδικούν επίσης:
- Να αποζημιωθούν στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τις ζημιές σε φυτική παραγωγή, σε αγροτικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό, πάγιο), καταστήματα, μηχανήματα, αποθήκες και αποθηκευμένη παραγωγή το σύνολο των πληγέντων αγροτών (κατά κύριο επάγγελμα και μη).
- Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των πληγέντων στο 100% με την άμεση χορήγηση του έκτακτου βοηθήματος (τα 6600 ευρώ) σε κάθε οικογένεια και αγροτική επιχείρηση. Άμεσα να δοθεί το επίδομα ενοικίου σε όσους δεν μένουν στα σπίτια τους. Να μην πληρώνουν συμμετοχή και να παίρνουν δωρεάν όλοι τα φάρμακα τους, χωρίς την προϋπόθεση αν πήραν το έκτακτο βοήθημα. Να δοθεί μηνιαίο επίδομα τουλάχιστον 1.500 ευρώ με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί, μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες.
- Να δοθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις χωρίς καμιά προϋπόθεση, όριο ή πλαφόν στην παράδοση της παραγωγής, αντίστοιχα και στους κτηνοτρόφους, με μόνο κριτήριο τη δήλωση ΟΣΔΕ.
Ειδικά για τους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, να γίνουν δεκτές όλες οι δηλώσεις των πληγέντων για τις απώλειες σε ζώα και μελισσοσμήνη. Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους ο εφοδιασμός των πληγέντων κτηνοτρόφων με ζωοτροφές και άλλα αναγκαία μέσα για να επιβιώσουν τα κοπάδια. Να επιτρέπεται σταθερό αρμεκτήριο σε πρόχειρα καταλύματα με τσιμέντο και να τους δύνεται άδεια. - Να απαλλαγούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη, ενοίκια, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΑΕΕ – ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος – τράπεζες –εκκαθαριστές χωρίς προσαυξήσεις. Αναστολή λογαριασμών οικιακής και επαγγελματικής χρήσης σε ενέργεια, νερό, τηλεπικοινωνίες για ένα εξάμηνο. Να επιδοτηθεί η κάλυψη της θέρμανσης σε όλους τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Να παγώσουν όλα τα χρέη χωρίς προσαυξήσεις για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες να τα πληρώσουν. Να γίνει διαγραφή τόκων και γενναίο κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια.
- Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε όλες τις γεωργικές εκτάσεις και να επιδιορθωθούν άμεσα τα αναχώματα και το αρδευτικό δίκτυο όπου έχει καταστραφεί. Να επεκταθεί το υπόγειο σύστημα άρδευσης άμεσα και χωρίς ΣΔΙΤ και να μην έχουμε υψηλά τιμολόγια.
- Να γίνει με κρατική ευθύνη (χωρίς ΣΔΙΤ), μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής που θα λύνουν οριστικά το πρόβλημα σε όλες τις επίμαχες περιοχές που εκδηλώνονται πλημμύρες και τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.
- Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.
- Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα για να καλύψουμε τις βιοποριστικές ανάγκες και τα έξοδα καλλιέργειας.
Πολιτικές κόντρες
Να πέσουν οι τόνοι προς όλες τις κατευθύνσεις ζήτησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, όμως φρόντισε να βάλει ένα λιθαράκι για να κρατήσει αναμένει τη «φωτιά» λέγοντας πως «όσο σοβαρά και αν είναι τα αιτήματα μιας επαγγελματικής ομάδας, δεν πρέπει να οδηγούν στην τιμωρία του συνόλου των πολιτών και να παραβιάζουν τα δικαιώματα της κοινωνίας».
Με κοστολογημένες προτάσεις ο ΣΥΡΙΖΑ, με αιχμές το ΠΑΣΟΚ, με συμπαράσταση το ΚΚΕ
Με κοστολογημένες προτάσεις απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ στα προβλήματα των αγροτών, τονίζει η Δώρα Αυγέρη, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι με τις πολιτικές της οδηγεί την κοινωνία σε απόγνωση.
«Η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο δεν ακούει την κοινωνία και τα προβλήματά της, αλλά της κουνάει το δάχτυλο με αυταρχισμό και αλαζονεία. Ενώ την ίδια ώρα, εξυπηρετεί συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα και τους μεσάζοντες που κερδοσκοπούν σε βάρος του αγροτικού κόσμου», επισημαίνει η κ. Αυγέρη.
«Όσα δήθεν έταξε χθες το πρωί έντρομος ο κ. Μητσοτάκης για την αύξηση της πρώτης αρωγής σε αγρότες και κτηνοτρόφους, το απόγευμα ο κ. Χατζηδάκης τα πήρε πίσω, λέγοντας «όχι» σε έξτρα παροχές», σημείωσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Χριστίνα Στράκα.
«Έχουν δίκιο και οι αγρότες, οι οποίοι αγωνίζονται με τα μπλόκα τους σε όλη την Ελλάδα, ενάντια στο ξεκλήρισμά τους από τις κυβερνήσεις και την ΕΕ», ανέφερε ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.
- Η συνταγή της επιτυχίας του Τραμπ: MAGA, αγώνες πάλης και «ανδρόσφαιρα»
- Τέμπη: «Θα φωτιστεί κάθε πτυχή» λέει η κυβέρνηση
- Ο Πίτερς βγαίνει μπροστά – Ο νέος ρόλος και το εντυπωσιακό ποσοστό στο τρίποντο
- Πέθανε ο Γιαν Κάιζερ
- Megasports: Το μέλλον της ανήκει
- ATACMS: Η Μόσχα προειδοποιεί τις ΗΠΑ για τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς