Κίνδυνος για τους ασθενείς η ενιαία λίστα χειρουργείων
Σοβαρά προβλήματα ασφάλειας των ασθενών θέτουν νοσοκομειακοί γιατροί και επισημαίνουν ότι δεν θα μειώνεται ο χρόνος αναμονής με τη λίστα χειρουργείων
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
Στον «αέρα» βρίσκονται τα επείγοντα χειρουργεία με την πρόσφατη απόφαση για την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων, δημιουργώντας πρόσθετα προβλήματα όχι μόνο στους ασθενείς, αλλά και στη λειτουργία των νοσοκομείων.
Η νέα απόφαση εισάγει νέες γραφειοκρατικές διαδικασίες για τα πραγματικά επείγοντα περιστατικά, ενώ διαταράσσει και την ομαλή διοικητική λειτουργία των νοσοκομείων, μεταβιβάζοντας σημαντικές διοικητικές ευθύνες στους γιατρούς.
Όσο για το στόχο της μείωσης της αναμονής των ασθενών, κάτι τέτοιο δεν επιτυγχάνεται, αφού οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό παραμένουν.
Έντονη διαμαρτυρία για την απόφαση εκφράζει το Ενωτικό Κίνημα για την ανατροπή των νοσοκομειακών γιατρών, ζητώντας την ανάκληση της εφαρμογής της απόφασης, προκειμένου να μπορέσει να γίνει διάλογος με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και τις τοπικές Ενώσεις των νοσοκομειακών γιατρών.
Συγχέονται επικίνδυνα και αντιεπιστημονικά, οι τακτικές, με τις επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις
Όπως επισημαίνει η παράταξη, όχι μόνο δεν πρόκειται για ενιαία λίστα, αλλά στην πραγματικότητα είναι μια ακόμα ψηφιακή πλατφόρμα μέσω ΗΔΙΚΑ, που απλά θα «καθαρογράψει» τις ήδη υπάρχουσες ανά νοσοκομείο πλατφόρμες. Και τονίζει ότι δεν έχει καμία σχέση με «μείωση της αναμονής», η οποία για να επιτευχθεί χρειάζεται να στελεχωθούν τα χειρουργεία με το αναγκαίο ιατρικό (αναισθησιολόγους) και νοσηλευτικό προσωπικό.
Ως παράδειγμα των τελευταίων ημερών αναφέρεται το νοσοκομείο Νίκαιας, που λόγω τραγικών ελλείψεων νοσηλευτικού προσωπικού οι λειτουργούσες χειρουργικές αίθουσες μειώθηκαν σε 6 (από 7 αντί για 10 που είναι εξοπλισμένες), ενώ την ίδια στιγμή στον κυλιόμενο πίνακα της 2ης ΥΠΕ υπάρχουν αιτήσεις 10 νοσηλευτών που θέλουν να προσληφθούν έστω ως επικουρικοί όμως δεν γίνεται καμία κίνηση για τον διορισμό τους από το υπουργείο Υγείας.
Κίνδυνος για τους ασθενείς
Οι εκπρόσωποι της παράταξης επισημαίνουν ότι με την απόφαση συγχέονται επικίνδυνα και αντιεπιστημονικά, οι τακτικές με τις επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις, αναφέροντας πως η κλινική εκτίμηση του επείγοντος περιστατικού γίνεται «κατά την πρωινή ή την ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου».
Διευκρινίζει πως διαχωρίζεται σαφέστερα τώρα η βαρύτητα της επέμβασης με μέγιστο χρόνο αναμονής ως δύο εβδομάδες για τη σοβαρότερη κατηγορία, επισημαίνεται η αντίφαση στο διαχωρισμό των επειγόντων.
Όμως τονίζεται πως ο χειρουργός θα πρέπει μέσα στην γενική εφημερία να αφιερώσει πολύ χρόνο σε μια περιττή γραφειοκρατία προκειμένου να οδηγήσει στο χειρουργείο ένα επείγον περιστατικό με π.χ. τραυματική ρήξη σπληνός, οξύ επισκληρίδιο αιμάτωμα ή οξεία κοιλία.
Υπογραμμίζει μάλιστα, ότι η (επείγουσα) κλινική εκτίμηση του επείγοντος προς χειρουργείο περιστατικού δεν γίνεται στην (τακτική) πρωινή λειτουργία του νοσοκομείου, ούτε στην «ολοήμερη» τακτική λειτουργία (δηλαδή στα «απογευματινά» επί πληρωμή ιατρεία). Γίνεται μόνο στην εφημερία του νοσοκομείου και όχι στην τακτική του λειτουργία, είτε πρωινή (δωρεάν) ή «ολοήμερη» (δηλαδή «απογευματινή» επί πληρωμή).
Επισημαίνει έτσι, ότι «κάθε αναφορά περί επειγουσών επεμβάσεων σε διάταξη που αφορά τακτικές επεμβάσεις, πρέπει να επαλειφθεί. Ο έλεγχος για το αν μια επέμβαση τακτική «βαφτίζεται» δήθεν επείγουσα, είναι άλλη διαδικασία».
Στη λίστα χωρίς ιατρική εξέταση
Η απόφαση δίνει τη δυνατότητα στον κάθε χειρουργό να μπαίνει στην πλατφόρμα, οποιαδήποτε στιγμή, και να καταχωρεί όποιον ασθενή θέλει, ανεξάρτητα αν ο ασθενής έχει εξεταστεί στα τακτικά ιατρεία του νοσοκομείου ή όχι.
Έτσι, το Ενωτικό Κίνημα για την ανατροπή, σημειώνει ότι πουθενά δεν αναφέρεται το αυτονόητα απαραίτητο, πρώτα εξετάζεται οι ασθενής στα τακτικά ιατρεία και στη συνέχεια να εντάσσεται στη λίστα χειρουργείου.
Διοικητική ανατροπή
Η ίδια απόφαση, επίσης δεν προβλέπει τη συνυπευθυνότητα της διοικητικής υπηρεσίας στην ταυτοποίηση των ασθενών. Αντίθετα, με τη διαδικασία αυτή επιφορτίζεται ο γιατρός. Ήδη σήμερα όμως, στα νοσοκομεία όπου τα τακτικά ιατρεία λειτουργούν, εδώ και χρόνια η λίστα των ραντεβού είναι ευθύνη των διοικητών αρμοδίων που παραδίνουν στους γιατρούς σε καθημερινή βάση πριν ξεκινήσει το τακτικό ιατρείο την λίστα των ραντεβού. Κάθε ασθενής πριν προσέλθει στο αντίστοιχο τακτικό ιατρείο περνά πρώτα από την γραμματεία των τακτικών ιατρείων όπου ταυτοποιούνται τα προσωπικά του στοιχεία και μάλιστα εκδίδεται από την διοικητική υπηρεσία Αριθμός Μητρώου που συνοδεύει τον ασθενή, τόσο κατά την εξέτασή του στα τακτικά ιατρεία, όσο και κατά την νοσηλεία του, όταν έλθει η σειρά του να χειρουργηθεί.
Η νέα απόφαση δημιουργεί τον κίνδυνο να διαταραχθεί η στοιχειωδώς εύρυθμη διαδικαστική λειτουργία εκεί που ήδη υπάρχει.
Ποια ημερομηνία ακριβώς;
Ένα επίσης προβληματικό σημείο εντοπίζεται στην απόφαση είναι οι διαφορετικές ημερομηνίες κλινικής εκτίμησης και καταγραφής στη λίστα χειρουργείων.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί επισημαίνουν πως η ημερομηνία (και η διαδικασία) είναι μία και μόνο. Η ημερομηνία κατά την οποία ο ασθενής εξετάζεται στο τακτικό ιατρείο με την επίσημη λίστα των ραντεβού όπως αυτή διαμορφώνεται με συνευθύνη της διοικητικής υπηρεσίας του νοσοκομείου.
«Όλα τα υπόλοιπα – επισημαίνουν οι γιατροί – είναι απαράδεκτα για ευνόητους λόγους: ευνοούν το «πλάγιο μέσο», την ανισοτιμία και την διαφθορά, ενώ ταυτόχρονα επιφορτίζουν τον γιατρό με καθήκοντα … ληξίαρχου (τον καθιστούν ως τον αποκλειστικά υπεύθυνο για την ταυτοποίηση των προσωπικών στοιχείων του ασθενούς) πράγμα που δεν προβλέπεται από κανέναν νόμο».
Πρακτικό χειρουργείου
Οι ειδικοί, επισημαίνουν ακόμη ως προβληματικό σημείο την αρχειοθέτηση των πρακτικών χειρουργείου από την Επιτροπή Χειρουργείου στην οποία μεταβιβάζεται η ευθύνη. Αναφέρουν χαρακτηριστικά, πως «το σημείο αυτό είναι κατάφωρα αντιδεοντολογικό και αντιεπιστημονικό. Η σύνταξη και καταχώρηση του πρακτικού χειρουργείου είναι επί της ουσίας σοβαρή ιατρική πράξη και αυτονόητα η ευθύνη της ανήκει στον ειδικευμένο χειρουργό και στον επιστημονικό υπεύθυνο του αντίστοιχου τμήματος».
Καταλήγοντας το Ενωτικό Κίνημα για την ανατροπή καλεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας «να σταματήσει επιτέλους να αρνείται να προσλάβει το αναγκαίο προσωπικό που απαιτείται για την μείωση των αναμονών προς χειρουργική επέμβαση, αλλά και να σταματήσει να εκδίδει χωρίς διάλογο διατάξεις ή αποφάσεις με διάφορα σκοτεινά και κουτοπόνηρα σημεία που υποβάλλονται από διάφορους «προνομιακούς συνομιλητές» με τους εκάστοτε υπουργούς οι οποίοι ενδιαφέρονται για την προώθηση ιδιοτελών τους επιδιώξεων».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις