Ανδρουλάκης: Η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική βούληση να αντιμετωπίσει την οπαδική βία
«Εμείς στεκόμαστε με αίσθημα ευθύνης σε ένα σημαντικό ζήτημα, όταν εσείς περιμένατε τη δολοφονία ενός νέου ανθρώπου για να πάτε 200 ονόματα σεσημασμένων στη δικαιοσύνη», δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης
Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο Νίκος Ανδρουλάκης, στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο κατά της οπαδικής βίας, το οποίο, πάντως, δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα το ψηφίσει επί της αρχής.
Σημείωσε, ωστόσο, ότι δεν αρκεί και δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα συνολικά. Όπως είπε, «στηρίζουμε επί της αρχής, πρέπει όμως να υπάρξει ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα φαινόμενα εντός και εκτός γηπέδων».
«Στις 11 Δεκεμβρίου, μετά τα αιματηρά επεισόδια στου Ρέντη, η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έκλεινε τα γήπεδα, μία απόφαση που εμείς και τότε είχαμε αποδοκιμάσει ως επικοινωνιακό πυροτέχνημα. Μια απόφαση χωρίς ουσία. Και μάλιστα, δεσμευτήκατε τότε ότι αυτά θα ανοίξουν μόνο αφότου ελεγχθεί ότι εφαρμόστηκε μια σειρά μέτρων, μεταξύ των οποίων οι κάμερες και το σύστημα ελέγχου του ηλεκτρονικού εισιτηρίου», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.
Και πρόσθεσε ότι «μόλις προχθές, ο κ. Βρούτσης προανήγγειλε ότι τα γήπεδα θα ξανανοίξουν για τους φιλάθλους στις 12 Φεβρουαρίου, χωρίς κάμερες και χωρίς σύστημα ταυτοποίησης, που θα εγκατασταθούν – σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα – στις αρχές Μαρτίου και Απριλίου, αντίστοιχα», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι πήρε μια απόφαση «επικοινωνιακά, που δεν είχε καμία επί της ουσία στόχευση και καμία αποτελεσματικότητα. Απλώς για δύο μήνες απαγορεύσατε στον κόσμο να πηγαίνει με τα παιδιά τους και τις οικογένειές τους στο γήπεδο, τιμωρώντας τους φιλάθλους».
«Περιμένατε τη δολοφονία ενός νέου ανθρώπου για να πάτε 200 ονόματα σεσημασμένων στη δικαιοσύνη. Τι περιμένατε κύριοι της κυβέρνησης;»
Ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι η συζήτηση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου αποτελεί μία ακόμη αποτυχία της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας.
«Κενό γράμμα, κάθε φορά, οι εξαγγελίες Μητσοτάκη»
«Ανακυκλώνετε τα μέτρα που προβλέπονται ήδη», σημείωσε και επέκρινε την κυβέρνηση πως δεν έχει την πολιτική βούληση να διευθετήσει το πρόβλημα. «Το υπάρχον πλαίσιο είναι αυστηρό. Να απαντήσετε γιατί δεν το εφαρμόζετε», είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ καταλόγισε ευθύνες και ζήτησε εξηγήσεις γιατί δεν σταμάτησαν τους Κροάτες χούλιγκανς, με αποτέλεσμα τον θάνατο του Μιχάλη Κατσούρη, ενώ αναφέρθηκε και στα επεισόδια στου Ρέντη, τον περασμένο Δεκέμβριο, που οδήγησε στο θάνατο του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη.
Και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Εσείς δεν κάνατε τίποτα. Τι σας εμπόδιζε να τους σταματήσετε; Έφταιγε το νομοθετικό πλαίσιο; Ή ότι μετά από 4 χρόνια διακυβέρνησης από τη ΝΔ, ο κ. Οικονόμου παρέλαβε καμένη γη στην αστυνομία, όπως σχεδόν δήλωσε ο διάδοχός του κ. Χρυσοχοΐδης, τονίζοντας την ανάγκη για ένα ‘restart;’».
Στη συνέχεια, ο Νίκος Ανδρουλάκης εξήγησε τις δύο βασικές «αδυναμίες» του νομοσχεδίου, λέγοντας πως «δεν υπάρχει καμία μέριμνα για τα οπαδικά επεισόδια εκτός πλαισίου διεξαγωγής αγώνων», ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση συνεχίζει να αντιμετωπίζει τη βία στα γήπεδα «ως κάτι ασύνδετο με άλλα φαινόμενα βίας ή με το οργανωμένο έγκλημα».
«Μια ακόμα βασική αδυναμία του νομοσχεδίου είναι ότι δεν αγγίζει καθόλου το ζήτημα της διαφθοράς στον ελληνικό αθλητισμό και ιδιαίτερα στον χώρο του ποδοσφαίρου. Μια διαφθορά που τροφοδοτείται από ισχυρά οικονομικά και άλλα συμφέροντα, αλλά η κυβέρνηση προτιμά να κάνει τον τροχονόμο παρά να βάλει κανόνες», σημείωσε.
Υπογράμμισε πως απαιτούνται ουσιαστικά μέτρα, συνολικό σχέδιο «και όχι ημίμετρα», ενώ σημείωσε πως «μετά από κάθε τραγική δολοφονία υπήρχαν εξαγγελίες για αντιμετώπιση της βίας από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, που όμως κάθε αφορά αποδείχθηκαν ‘κενό γράμμα’».
Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την οπαδική βία
– «Όποιος έχει εμπλακεί σε περιστατικά βίας ή έχει καταδικαστεί στο παρελθόν, να του απαγορευτεί ισόβια η είσοδος σε οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα. Αυτό θα λειτουργήσει αποτρεπτικά ιδίως για νέους ανθρώπους, που παρασύρονται από οργανωμένα κυκλώματα, που χρησιμοποιούν ως περιτύλιγμα για τις εγκληματικές τους δράσεις. Με αυτό τον τρόπο καλύπτεται το κενό στο νομοσχέδιο, που δεν λαμβάνει καμία μέριμνα για την επιβολή ποινών σε όσους προκαλούν επεισόδια και δεν είναι μέλη οποιασδήποτε νόμιμης λέσχης.
– Ουσιαστική εξυγίανση του χώρου του ποδοσφαίρου ιδίως από κυκλώματα διαφθοράς και εγκληματικής δράσης.
– Επιπρόσθετα, έχουμε καταθέσει συγκεκριμένη δέσμη προτάσεων, προκειμένου η ηγεσία του υπουργείου Αθλητισμού να τις ενσωματώσει στο νομοσχέδιο. Πρόκειται για παρεμβάσεις, οι οποίες προσεγγίζουν τα φαινόμενα αυτά ως ένα κοινωνικό ζήτημα.
– Προτείνουμε οι αρμοδιότητες της Εθνικής Επιτροπής Συντονισμού να ενισχυθούν έτι περαιτέρω και να περιλαμβάνουν και τις εξής δράσεις: Ενημερωτικές εκστρατείες, εισαγωγή δράσεων καταπολέμησης της αθλητικής βίας στις σχολικές βαθμίδες. Προβολή θετικών προτύπων και ενεργοποίηση των εν ενεργεία αθλητών προς τον σκοπό αυτό, όπως της “χρυσής γενιάς” της μεγάλης εθνικής επιτυχίας του 2004. Το τμήμα αθλητικής βίας να αξιοποιεί στο έπακρο πληροφορίες με σωστή χρήση της ηλεκτρονικής τεχνολογίας. Έχουν καταγραφεί πολλές περιπτώσεις όπου οργανωμένοι οπαδοί διαφημίζουν με θράσος ακόμη και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ραντεβού θανάτου».
Ο Νίκος Ανδρουλάκης επεσήμανε, τέλος, πως το ΠΑΣΟΚ στέκεται με αίσθημα ευθύνης σε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, «όταν εσείς περιμένατε τη δολοφονία ενός νέου ανθρώπου για να πάτε 200 ονόματα σεσημασμένων στη δικαιοσύνη», τόνισε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.
«Τι περιμένατε κύριοι της κυβέρνησης; Πόσοι νέοι έπρεπε να δολοφονηθούν για να πάτε εκ των υστέρων στις αρμόδιες αρχές αυτούς τους σεσημασμένους χούλιγκαν; Αυτά αποδεικνύουν ότι ακόμη και σε αυτές τις τραγωδίες κάνατε επικοινωνιακά παιχνίδια», ανέφερε.
- Τα ζώδια σήμερα: Γλύκανε μωρέ λίγο, μην είσαι σαν κακό χρόνο να’χεις
- Φούσκωμα μετά το φαγητό, αυτή η γιορτινή μάστιγα
- Χριστουγεννιάτικα πάρτι: Οδηγός επιβίωσης στις βαρετές συγκεντρώσεις
- Η καλύτερή μου φίλη εδώ και 40 χρόνια έχει μια στρεβλή εντύπωση για μένα – Θα το λύσουμε;
- Economist: Οι εργαζόμενοι αγαπούν τον Τραμπ, τα συνδικάτα πρέπει να τον φοβούνται
- Φάρμακα για απώλεια βάρους: Γιατί στέλνουν τους Αμερικανούς στον γιατρό