Μητσοτάκης: Τιμούμε τους ήρωες που θυσιάστηκαν στα Ίμια
Η γενίκευση της σύρραξης τελικά αποσοβήθηκε, όμως η κρίση των Ιμίων είχε αφήσει πίσω της νεκρούς
- Economist: Οι εργαζόμενοι αγαπούν τον Τραμπ, τα συνδικάτα πρέπει να τον φοβούνται
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Τα ζώδια σήμερα: Γλύκανε μωρέ λίγο, μην είσαι σαν κακό χρόνο να'χεις
Ανάρτηση στη μνήμη των Χριστόδουλου Καραθανάση, Παναγιώτη Βλαχάκου και Έκτορα Γιαλοψού που έχασαν τη ζωή τους στα Ίμια σαν σήμερα, 31 Ιανουαρίου του 1996, πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Τιμούμε τους ήρωες Χριστόδουλο Καραθανάση, Παναγιώτη Βλαχάκο και Έκτορα Γιαλοψό, που θυσιάστηκαν στα Ίμια για την ελευθερία, την ακεραιότητα και την κυριαρχία της πατρίδας», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Η γενίκευση της σύρραξης τελικά αποσοβήθηκε, όμως η κρίση είχε αφήσει πίσω της νεκρούς
Ακολούθως ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι «η μοιραία μέρα της 31ης Ιανουαρίου του 1996 θα υπενθυμίζει διαχρονικά σε όλους τη σημασία της αφοσίωσης στο εθνικό καθήκον».
Τιμούμε τους ήρωες Χριστόδουλο Καραθανάση, Παναγιώτη Βλαχάκο και Έκτορα Γιαλοψό που θυσιάστηκαν στα Ίμια για την ελευθερία, την ακεραιότητα και την κυριαρχία της πατρίδας. Η μοιραία μέρα της 31ης Ιανουαρίου 1996 θα υπενθυμίζει σε όλους τη σημασία της αφοσίωσης στο εθνικό καθήκον. pic.twitter.com/MMnUEWOmjZ
— Kyriakos Mitsotakis (@kmitsotakis) January 31, 2024
Ίμια: Η Ελλάδα και η Τουρκία μία ανάσα από τον πόλεμο
Σημειώνεται ότι σαν σήμερα το 1996 κορυφώθηκε και ολοκληρώθηκε το δράμα των Ιμίων. Από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο (Ιούλιος 1974) και μετά, η Κρίση των Ιμίων ήταν το περιστατικό που έφερε την Ελλάδα και την Τουρκία τόσο κοντά στην εμπόλεμη σύρραξη και αποτέλεσε σαφή προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο.
Οι προεκτάσεις που θα λάμβανε για τις ισορροπίες στο Αιγαίο το επεισόδιο αυτό φαίνεται και από την αντίδραση των ΗΠΑ τη νύχτα εκείνη.
«Τα τηλεφωνήματα του προέδρου έδειξαν πολύ γρήγορα την ανησυχία των ΗΠΑ στο ανώτατο επίπεδο…», αναφέρει στο βιβλίο του ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, τότε υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για την Ευρώπη, και συμπληρώνει:
«…συντονίσαμε έναν οκτάωρο τηλεφωνικό μαραθώνιο (…)καθώς ο ήλιος ανέτελλε στην Ανατολική Μεσόγειο και οι τουρκικές δυνάμεις είχαν ήδη καταλάβει ένα άλλο μικρό νησί δίπλα στα Ιμια / Καρντάκ. Οι Έλληνες αποχώρησαν, υπό συνθήκες και περιστάσεις που δεν ήταν εντελώς σαφείς. Η κρίση είχε τελειώσει αλλά ο απόηχός της θα επηρέαζε, άμεσα και έμμεσα, τόσο τη Βοσνία όσο και την Ανατολική Μεσόγειο».
Η γενίκευση της σύρραξης τελικά αποσοβήθηκε, όμως η κρίση είχε αφήσει πίσω της νεκρούς.
Τρεις έλληνες αξιωματικοί, ο Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο Παναγιώτης Βλαχάκος και ο Έκτορας Γιαλοψός, έχασαν τη ζωή τους όταν το ελικόπτερο τους συνετρίβη κατά τη διάρκεια αναγνωριστικής πτήσης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις