«Δεν δεχόμαστε όρους για τα F-16», λένε οι Τούρκοι – Το διπλό μήνυμα των ΗΠΑ στην Άγκυρα
«Η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει τα F-16 που θα αγοράσει όπου χρειαστεί»
Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας στους όρους που έθεσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με επιστολή που έστειλε στο Κογκρέσο. Σύμφωνα με την εφημερίδα Aksam, τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι «H Τουρκία δεν θα δεχτεί κάτι τέτοιο! Κανείς δεν μπορεί καν να προσφέρει κάτι τέτοιο στην τουρκική πλευρά, πόσο μάλλον να το αποδεχτεί. Η Τουρκία, ως ανεξάρτητη χώρα που μπορεί να πάρει τις δικές της αποφάσεις, θα χρησιμοποιήσει τα F-16 που θα αγοράσει όπου χρειαστεί, χωρίς να ρωτήσει κανέναν.»
Πέραν τούτου, η διαδικασία για την απόκτηση των μαχητικών προχωρά. Υπάρχει δεκαπενθήμερη περίοδος ενστάσεων στο Κογκρέσο. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει αντίρρηση από τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής, το αίτημα για πώληση και εκσυγχρονισμό θα γίνει δεκτό χωρίς ψηφοφορία. Η τουρκική εφημερίδα αναφέρει ότι «Δεν έχει υπάρξει καμία αντίρρηση μέχρι στιγμής. Δεν πιστεύουμε ότι θα υπάρξει κάποια αντίρρηση από εδώ και πέρα.»
Η απόρρητη επιστολή Μπλίνκεν προς το Κογκρέσο
Σε απόρρητη επιστολή που έχει αποσταλεί στο Κογκρέσο, φαίνεται πως έχουν τεθεί σαφέις όροι για την παράδοση των νέων F-16 στην Τουρκία. Αναφέρεται, συγκεκριμένα, ότι τα F16 που θα λάβει η Άγκυρα δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν παρά μόνο για τους σκοπούς του ΝΑΤΟ. Αναφέρει δε ότι οι πτήσεις πάνω από τα νησιά, δεν είναι συμβατές με αυτή την υποχρέωση.
Ακόμη, η επιστολή αναφέρει πως σε περίπτωση που παραβιαστούν οι όροι, τότε το αμερικανικό ΥΠΕΞ αναλαμβάνει διπλωματική πρωτοβουλία για την επίλυση του θέματος, ενώ σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί εφικτό, τότε η παράδοση των αεροσκαφών διακόπτεται όπως έγινε και με τα F35.
Στόχος του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, δεν είναι να ικανοποιήσει την Ελλάδα, αλλά να κάμψει τις αντιρρήσεις του Κογκρέσου που δεν βλέπουν θετικά τον εξοπλισμό της Τουρκίας, με δεδομένες τις θέσεις που έχει λάβει ο Ερντογάν στο Ουκρανικό και στην κρίση στη Μέση Ανατολή.
Ποιον όρο βάζουν οι Αμερικανοί στους Τούρκους για τα F35
Σε συνέντευξη της, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέφερε ότι, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία μπορέσουν να επιλύσουν το θέμα των S-400, «οι ΗΠΑ θα ήταν ευτυχείς να καλωσορίσουν την Τουρκία πίσω στην οικογένεια των F-35».
Η Αμερικανίδα αξιωματούχος, που βρέθηκε τις προηγούμενες δύο ημέρες στην ‘Αγκυρα για διαβουλεύσεις στο πλαίσιο του Στρατηγικού Μηχανισμού των δύο χωρών, υπενθύμισε ότι οι κυρώσεις CAATSA (Πράξη Αντιμετώπισης των Εχθρών της Αμερικής μέσω Κυρώσεων) σχετίζονταν με την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησής να αγοράσει συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία.
Τόνισε δε πως, «αν μπορέσουμε να τακτοποιήσουμε το θέμα των S-400, κάτι που θέλουμε να κάνουμε, οι ΗΠΑ θα ήταν ικανοποιημένες να δεχτούν την Τουρκία πίσω στην οικογένεια των F-35». Η ίδια προσέθεσε επίσης ότι «πρώτα πρέπει να επιλύσουμε αυτό το άλλο ζήτημα και ταυτόχρονα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Τουρκία θα έχει ισχυρή αντιαεροπορική άμυνα».
Χωρίς όρους απαιτούν την παράδοση των F-16 οι Τούρκοι
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ F-16 και F-35
Το αεροσκάφος που θέλουν αυτή τη στιγμή διακαώς οι Τούρκοι, το F-16 Viper, διαθέτει ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης AESA, το σύστημα τακτικής ψηφιακής διασύνδεσης LINK16, με το οποίο τα αεροσκάφη θα μπορούν να μοιράζονται στόχους μεταξύ τους, τόσο στον αέρα, όσο και στο έδαφος, να ανταλλάσουν στοιχεία μαζί με τα Rafale.
Ακόμη, μπορούν να επικοινωνούν με πολεμικά πλοία και να βλέπουν όσα μπορούν να δούν όλα τα υπόλοιπα μέσα σε αέρα και θάλασσα. Έχουν κατευθυνόμενες βόμβες λέιζερ και νέο cockpit που απλουστεύει τον χειρισμό.
Σύμφωνα με τα δεδομένα των επιδόσεων του ραντάρ APG-68(V)9, το F-16C/D που υπηρετεί στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, και στις εκδόσεις Block 52+/52+Adv δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το F-35A, καθώς δεν μπορεί να το εντοπίσει. Το F-16C/D θα αντιληφθεί την απειλή μόνο στην τερματική εμπλοκή, όταν η συσκευή RWR θα ενημερώσει τον χειριστή.
Τι είναι το F-35
Το F-35 είναι ένα stealth αεροσκάφος με προηγμένα συστήματα πλοήγησης. Το μαχητικό αυτό μπορεί να φέρει πυραύλους αέρος – αέρος και αέρος – εδάφους, μπορεί να συμμετέχει στη συλλογή πληροφοριών, να επιτηρεί τεράστιες περιοχές και είναι ανίκητο στον ηλεκτρονικό πόλεμο.
Σημαντική διαφορά μεταξύ F-16 και F-35 έγκειται στην δυνατότητα του δευτέρου να μην εντοπίζεται από τα ραντάρ. Ο ίδιος ο σχεδιασμός του μαχητικού δίνει έμφαση στο να είναι «αόρατο» αξιοποιώντας ένα συνδυασμό προηγμένων συστημάτων σε σύγκριση με το F-16.
Μάλιστα, ο Τόνι Γουίλσον, επικεφαλής των δοκιμαστικών πτήσεων των F-35 ανέφερε: «Aλλάζει ο πόλεμος γενικά. Mια από τις δυνάμεις του F35 είναι ότι έχει την ικανότητα να λειτουργεί σαν εναέριο σημειωματάριο πληροφοριών και μοιράζει τις πληροφορίες σε αυτόν που τη χρειάζεται και όταν τη χρειάζεται. Οπότε δεν είναι το θέμα ότι άλλαζει τον αεροπορικό πόλεμο, είναι ότι δίνει την πληροφορία της κυριαρχίας.»
Τέλος, σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές: «Αυτός που θα δει πρώτος τον αντίπαλο και θα βάλει εναντίον του είναι ο νικητής της αερομαχίας. Αυτό είναι ένα απόλυτο αξίωμα και δεν έχει καταρριφθεί ποτέ μέχρι σήμερα. Άρα το F-35 διατηρεί το πλεονέκτημα του εντοπισμού του αντιπάλου χωρίς εκείνος να μπορεί να τον δεί για να τον αντιμετωπίσει έγκαιρα.»
Δείτε το βίντεο
- «Δεν είμαι έτοιμη να σας αφήσω» – Το αντίο της Μίλι Μπόμπι Μπράουν στο Stranger Things ήταν δακρύβρεχτο
- Ξέσπασε ο Σφαιρόπουλος: «Αν δεν είμαι καλός θα φύγω»
- «Σφραγίστηκε» το Allou Fun Park με απόφαση του Δήμου Νίκαιας – Ρέντη
- Μπαράκ Ομπάμα: Οι ταινίες, οι μουσικές και τα βιβλία του 2024 που ξεχώρισε
- Αθήνα: Νέα στοιχεία για τον αστυνομικό της Βουλής – «Ουδέποτε κάλεσε την σύζυγό του»
- Μετρό Θεσσαλονίκης: Χωρίς εισιτήριο σήμερα και αύριο οι μετακινήσεις