Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ευεργέτης της Χαμάς ο… Ισραηλινός Στρατός – Ακόμα και η Χαμάς διαθέτει αμυντική βιομηχανία

Ευεργέτης της Χαμάς ο… Ισραηλινός Στρατός – Ακόμα και η Χαμάς διαθέτει αμυντική βιομηχανία

Το άγνωστο τίμημα που πλήρωσαν οι Ισραηλινοί μετά από πολλά χρόνια βομβαρδισμών της Λωρίδας της Γάζας

Στις 7 Οκτωβρίου του 2023 οι Ισραηλινοί στρατηγοί, έμειναν άφωνοι, όταν έβλεπαν ένα μπαράζ 5.000 πυραύλων να μετατρέπει τον περίφημο Σιδερένιο Θόλο σε σουρωτήρι. Επλήγη μάλιστα ακόμα και στρατιωτική βάση που ίσως εμπλέκεται στο ισραηλινό πυρηνικό πρόγραμμα. Μα πως είναι δυνατόν να υπάρχουν τόσοι πύραυλοι -με εκπληκτική εμβέλεια- στη Λωρίδα της Γάζας, κάτω από τη μύτη των ευφυών Ισραηλινών αξιωματούχων;

Ως γνωστόν, από το 2007, το Ισραήλ έχει επιβάλει αυστηρό, πλην παράνομο, αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας, περιορίζοντας την εισαγωγή αγαθών, συμπεριλαμβανομένων ηλεκτρονικών εξαρτημάτων και εξοπλισμού υπολογιστών, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή όπλων.

Η μανία όμως των Ισραηλινών να βομβαρδίζουν τους Παλαιστινίους στη Γάζα φαίνεται να υπονόμευσε την παραπάνω προσπάθειά τους. Σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times, Ισραηλινοί αξιωματούχοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ένας σημαντικός αριθμός όπλων που χρησιμοποίησε η Χαμάς στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου και στον πόλεμο στη Γάζα προέρχονταν από τον… Ισραηλινό Στρατό!

Μέχρι πρόσφατα, οι Ισραηλινοί εκτιμούσαν ότι οι μαχητές της Χαμάς εξοπλίζονταν χάρη στο εκτεταμένο λαθρεμπόριο που βασιζόταν στα περίφημα τούνελ.

Οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών όμως, ανακάλυψαν ότι ακριβώς αυτά τα όπλα που χρησιμοποιούσε και χρησιμοποιεί σήμερα ο Ισραηλινός Στρατός για να επιβάλει τον παράνομο αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας τα τελευταία 17 χρόνια, χρησιμοποιήθηκαν εναντίον της χώρας τους.

Πως όμως είναι δυνατόν κάτι τέτοιο;

Βούτυρο στο ψωμί της Χαμάς

Για κακή κακή τύχη των Ισραηλινών ένα τεράστιος αριθμός όπλων έπασχαν από… αφλογιστία και αυτό ήταν βούτυρο στο ψωμί των ευρηματικών ανθρώπων της Χαμάς. Η οργάνωση συνέλλεξε επιδέξια αυτά τα εκρηκτικά ώστε να ανακατασκευάσει πολλούς από τους πυραύλους και τα αντιαρματικά της όπλα.

Όπως αναφέρει το αμερικανικό δημοσίευμα, ισραηλινά και αμερικανικά εκρηκτικά όπλα έδωσαν τη δυνατότητα στη Χαμάς να ρίξει ρουκέτες στο Ισραήλ και, για πρώτη φορά, να εισβάλει σε ισραηλινές πόλεις από τη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου.

Δίχως αμφιβολία πρόκειται για άλλη μια ετεροχρονισμένη ανακάλυψη των Ισραηλινών υπηρεσιιών, οι οποίες υποτίμησαν την ικανότητά της να αποκτήσει όπλα.

«Τα πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί είναι η κύρια πηγή εκρηκτικών για τη Χαμάς», δήλωσε ο Μάικλ Καρντάς, πρώην αναπληρωτής επικεφαλής του τμήματος εξουδετέρωσης βομβών της ισραηλινής αστυνομίας. «Tεμαχίζουν ανοιχτές βόμβες από το Ισραήλ, βόμβες πυροβολικού από το Ισραήλ, και πολλές από αυτές χρησιμοποιούνται, φυσικά, και επαναχρησιμοποιούνται για τα εκρηκτικά και τους πυραύλους τους».

Στρατιώτες των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων είναι ξαπλωμένοι στο έδαφος ενώ στο προσκήνιο διακρίνεται ένας πύραυλος κατά τη διάρκεια άσκησης του στρατού που προσομοιώνει επίθεση με χημικά όπλα στο Χολόν, έξω από το Τελ Αβίβ, 3 Νοεμβρίου 2011.

Σύμφωνα με ειδικούς, περίπου το 10% των πυρομαχικών συνήθως αποτυγχάνουν να εκραγούν, αλλά στην περίπτωση του Ισραήλ, το ποσοστό μπορεί να είναι υψηλότερο.

Δεδομένου ότι οι Ισραηλινοί ρίχνουν ακόμα και βόμβες που τους έδωσαν οι Αμερικανοί που χρονολογούνται από την εποχή του Βιετνάμ(!) η αφλογιστία σε αυτές μπορεί να φτάσει και το 15%!

«Σε κάθε περίπτωση, τα χρόνια σποραδικών βομβαρδισμών και ο πρόσφατος βομβαρδισμός της Γάζας έχουν γεμίσει την περιοχή με χιλιάδες τόνους πυρομαχικών που δεν έχουν εκραγεί και περιμένουν να επαναχρησιμοποιηθούν. Μια βόμβα 750 λιβρών που αποτυγχάνει να εκραγεί μπορεί να μετατραπεί σε εκατοντάδες βλήματα ή πυραύλους» αναφέρει το αμερικανικό δημοσίευμα.

Η αμυντική βιομηχανία της Χαμάς

Φυσικά, οι ισραηλινές αρχές γνώριζαν ότι τα οπλοστάσια τους ήταν ευάλωτα σε κλοπές. Πρόσφατη στρατιωτική έκθεση σημείωνε ότι χιλιάδες σφαίρες και εκατοντάδες όπλα και χειροβομβίδες είχαν κλαπεί από κακώς φυλασσόμενες βάσεις. Για παράδειγμα την 7η Οκτωβρίου βρέθηκε πάνω σε έναν πτώμα μαχητή της Χαμάς μια χειροβομβίδα με εβραϊκή γραφή.

Ωστόσο, δίχως αμφιβολία, η Χαμάς έχει εντυπωσιάσει τους Ισραηλινούς για την τεχνογνωσία που έχει επιδείξει, μετά από χρόνια ασφυκτικού αποκλεισμού. Ακριβώς «αυτός ο αποκλεισμός και η καταστολή των σηράγγων λαθρεμπορίου που οδηγούσαν μέσα και έξω από τη Γάζα ανάγκασαν τη Χαμάς να γίνει δημιουργική» αναφέρουν οι New York Times.

Είναι γεγονός ότι η Χαμάς κάποτε βασιζόταν σε υλικά όπως το λίπασμα και η άχνη ζάχαρη, τα οποία βέβαια δεν είναι τόσο ισχυρά όσο τα εκρηκτικά στρατιωτικής ποιότητας για την κατασκευή πυραύλων.

Ωστόσο, οι κατασκευαστικές του ικανότητες έχει βελτιωθεί εντυπωσιακά τώρα, ώστε να αλλιεύει κεφαλές βομβών βάρους έως και 2.000 λιβρών, να συγκετρώνει τα εκρηκτικά τους και να τις επαναχρησιμοποιθεί με δικού της τρόπους. Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι γνώριζαν πριν από τις επιθέσεις του Οκτωβρίου ότι η Χαμάς θα μπορούσε να διασώσει ορισμένα ισραηλινά όπλα, αλλά η εμβέλεια έχει ξαφνιάσει ειδικούς όπλων και διπλωμάτες.

Οι επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου έδειξαν το συνονθύλευμα οπλοστάσιο που είχε συναρμολογήσει η Χαμάς, όπως ιρανικά drones και εκτοξευτές πυραύλων βορειοκορεατικής κατασκευής, τους τύπους όπλων που είναι γνωστό ότι η Χαμάς μεταφέρει λαθραία στη Γάζα μέσω τούνελ.

Ωστόσο, άλλα όπλα, όπως αντιαρματικά εκρηκτικά, κεφαλές RPG, θερμοβαρικές χειροβομβίδες και αυτοσχέδιες συσκευές, ήταν επανασχεδιασμένα ισραηλινά όπλα, σύμφωνα με βίντεο και υπολείμματα της Χαμάς που αποκάλυψε το Ισραήλ. Ένα παράδειγμα, είπε ο αξιωματούχος, ήταν η φονική παγίδα που σκότωσε 10 Ισραηλινούς στρατιώτες τον Δεκέμβριο.

Η δήλωση του Εγιάλ Χουλατά, πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ είναι αντιπροσωπευτική αυτής της νέας δυσμενούς εξέλιξης για τους Ισραηλινούς: «Η Χαμάς διαθέτει αμυντική βιομηχανία στη Γάζα. Κάποια από αυτά τα όπλα είναι πάνω από το έδαφος, μερικά είναι κάτω από το έδαφος και είναι σε θέση να κατασκευάσουν πολλά από αυτά που χρειάζονται».

Must in

Απότομη πτώση στα αποθέματα γλυκού νερού – Ανησυχία για παγκόσμια ξηρασία

Η ποσότητα γλυκού νερού που χάθηκε σε μια δεκαετία ξεπερνά κατά 35.000 φορές τη λίμνη του Μαραθώνα. Η προειδοποίηση του ΟΗΕ και ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024