Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα συμπεράσματα της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου

Live: Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα συμπεράσματα της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Συνεχίζονται οι σφοδρές επιθέσεις στην Γάζα - Νέα πλήγματα σε πλοία από τους Χούθι

Τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκεντρώθηκαν τα ξημερώματα Πέμπτης για την Ελλάδα για να εξετάσουν την πρόσφατη προσωρινή απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου (ΔΔ) για το Ισραήλ. Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης διέταξε την περασμένη εβδομάδα το Ισραήλ να «λάβει όλα τα μέτρα που έχει στη διάθεσή του» για να αποτρέψει περαιτέρω αιματοχυσία στη Γάζα, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις του βάσει της Σύμβασης Γενοκτονίας του 1948.

Το δικαστήριο διέταξε το Ισραήλ να λάβει «άμεσα και αποτελεσματικά» μέτρα, ώστε να καταστεί δυνατή η παροχή επειγόντως αναγκαίων υπηρεσιών και ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, αλλά δεν διέταξε την κατάπαυση του πυρός.

Δεν έχει τέλος το δράμα των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας αφού το Ισραήλ συνεχίζει να βομβαρδίζει σε όλη την επικράτειά της, ενώ η πείνα «θερίζει».

Το Ισραήλ συνεχίζει τις φονικές επιδρομές στη Δυτική Όχθη, ενώ σάλο έχει προκαλέσει η εκτέλεση τριών Παλαιστινίων σε νοσοκομείο στην Τζενίν από Ισραηλινούς πράκτορες με πολιτικά.

Οι Χούθι συνεχίζουν τις επιθέσεις τους, με τον κίνδυνο περιφερειακής εξάπλωσης του πολέμου να παραμένει μεγάλος. Ο Νίκος Δένδιας πρότεινε να αναλάβει η Ελλάδα τη Διοίκηση της Ευρωπαϊκής Επιχείρησης στην Ερυθρά Θάλασσα.

Δείτε live

Δείτε live όλες τις εξελίξεις στο in

05:40 Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν drones των Χούθι στην Υεμένη

Ο στρατός των ΗΠΑ βομβάρδισε δέκα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα μιας κατεύθυνσης στη δυτική Υεμένη που ετοιμάζονταν να εκτοξεύσουν οι αντάρτες Χούθι, ανέφερε δημοσιογράφος του CBS News, επικαλούμενη αμερικανική στρατιωτική πηγή του τηλεοπτικού δικτύου που βρίσκεται στο Μπαχρέιν.

«Ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Αμυνας στο Μπαχρέιν μας είπε μόλις πριν δέκα λεπτά ότι (αμερικανικά μαχητικά) F-18 Super Hornet βομβάρδισαν 10 drones στη δυτική Υεμένη» που ήταν έτοιμα να εξαπολυθούν, ανέφερε η διευθύντρια και παρουσιάστρια του βραδινού δελτίου ειδήσεων του CBS, η Νόρα Ο’ Ντόνελ, μέσω X.

05:10 Η Λωρίδα της Γάζας είναι πλέον «μη κατοικήσιμη»

Τα μισά και πλέον από τα κτίρια στη Λωρίδα της Γάζας έχουν υποστεί ζημιές ή καταστραφεί εντελώς και ο μικροσκοπικός παλαιστινιακός θύλακος είναι «μη κατοικήσιμος», έπειτα από σχεδόν τέσσερις μήνες πολέμου του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς, εκτίμησε ο ΟΗΕ.

Θα χρειαστεί να δαπανηθούν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για να γίνει ξανά το στενό κομμάτι γης βιώσιμο, τονίζεται σε προκαταρκτική έκθεση της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (CNUCED στα γαλλικά, UNCTAD στα αγγλικά).

Η CNUCED υπολογίζει πως ακόμη κι αν η ανοικοδόμηση άρχιζε αμέσως και η Λωρίδα της Γάζας επανερχόταν στο μέσο επίπεδο ανάπτυξης 0,4% που παρατηρήθηκε τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, θα πέρναγαν επτά δεκαετίες προτού ο θύλακος επιτύχει ξανά το αξιολύπητο επίπεδο ΑΕΠ του 2022 (περισσότερα εδώ).

04:40 Καταρρίφθηκαν «τρία ιρανικά UAVs» και βαλλιστικός πύραυλος

Αμερικανικό αντιτορπιλικό κατέρριψε «τρία ιρανικά UAVs» και βαλλιστικό πύραυλο στον Κόλπο του Αντεν, ανέφερε μέσω X το μεικτό διοικητήριο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»).

Χθες Τετάρτη «περί τις 20:30 (ώρα Σανάα· 19:30 ώρα Ελλάδας) οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες Χούθι εκτόξευσαν βαλλιστικό πύραυλο κατά πλοίων επιφανείας (…) Ο πύραυλος καταρρίφθηκε από το USS Carney (DDG 64)», αναφέρεται στο ανακοινωθέν της CENTCOM.

Προτού συμπληρωθεί μια ώρα, στις 21:10 (20:10) το ίδιο αντιτορπιλικό κλάσης Αρλι Μπερκ «κατέρριψε τρία ιρανικά τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα» τα οποία βρίσκονταν «κοντά» του, πρόσθεσε η ίδια πηγή, χωρίς να ξεκαθαρίσει αν ήταν οπλισμένα ή όχι. «Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή ζημιές», σημειώνεται πάντως στο δελτίο Τύπου.

04:10 Συνάντηση στο Πεντάγωνο, οι επικεφαλής άμυνας των ΗΠΑ και της Βρετανίας συζητούν τις απειλές στη Μέση Ανατολή

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν συναντήθηκε με τον Βρετανό ομόλογό του Γκραντ Σαπς στο Πεντάγωνο την Τετάρτη για συνομιλίες σχετικά με τις απειλές για την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή, αναφέρει το Πεντάγωνο. Συζήτησαν θέματα που περιλαμβάνουν «τις κλιμακούμενες επιθέσεις από ομάδες πολιτοφυλακής που πρόσκεινται στο Ιράν κατά των αμερικανικών στρατευμάτων στη Μέση Ανατολή και τις παράνομες επιθέσεις των Χούθι κατά της διεθνούς ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα», καθώς και την ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα και την υποστήριξη της Ουκρανίας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, υποστράτηγος Pat Ryder.

«Ο υπουργός Όστιν ευχαρίστησε τον υπουργό Σαπς για τη σταθερή υποστήριξη και την ηγεσία του Ηνωμένου Βασιλείου στις προσπάθειες του συνασπισμού να αποτρέψει περαιτέρω επιθετικότητα των Χούθι, υπερασπιζόμενος παράλληλα τα ναυτικά και διεθνή εμπορικά πλοία που ασκούν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες ναυσιπλοΐας», αναφέρει ο Ράιντερ, αναφερόμενος στις επιθέσεις κατά της ναυσιπλοΐας από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες της Υεμένης.

Ο Σαπς συναντήθηκε επίσης με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν. Ο Λευκός Οίκος αναφέρει ότι οι δύο τους συζήτησαν την πρόληψη της κλιμάκωσης των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και την άμυνα κατά των επιθέσεων των Χούθι.

Οι δύο επιβεβαίωσαν επίσης την υποστήριξη προς την Ουκρανία στον πόλεμό της κατά της Ρωσίας, προσθέτει το κείμενο.

03:45 Διοικητής διμοιρίας των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων σκοτώθηκε στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας

Η μονάδα Shaldag της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας είναι υπεύθυνη για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων κομάντος βαθιά μέσα στις εχθρικές γραμμές, με χρόνια εξειδίκευση στην διάσωση ομήρων. Ο εκπρόσωπος των ισραηλινών δυνάμεων ανακοίνωσε ότι ένας αξιωματικός που υπηρετεί στη μονάδα Shaldag της ισραηλινής αεροπορίας σκοτώθηκε την Τετάρτη στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Συγκεκριμένα αρχηγός διμοιρίας.

Με τον τρόπο αυτό αυξάνεται σε τέσσερις ο αριθμός των Ισραηλινών στρατιωτών που ανακοινώθηκαν σήμερα νεκροί, μεταξύ των οποίων δύο αξιωματικοί. Επιπλέον, τουλάχιστον πέντε ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν στη Λωρίδα της Γάζας.

03:20 Η Ambrey επιβεβαιώνει πως χτυπήθηκε το πλοίο ΚΟΙ από τους Χούθι

«Σύμφωνα με πληροφορίες μας, εμπορικό πλοίο έγινε στόχος ‘πυραύλου’ ενώ κινείτο (…) ανοικτά της Αντεν, στην Υεμένη», ανέφερε η Ambrey, προσθέτοντας πως το πλήρωμα έκανε λόγο για «έκρηξη» πάνω στο σκάφος. «Η Ambrey πληροφορήθηκε ότι ο πύραυλος αυτός εκτοξεύθηκε (…) από την Τάιζ», επαρχία της νότιας Υεμένης, πρόσθεσε η εταιρεία.

Χθες Τετάρτη οι Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, γνωστοποίησαν πως εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον του αμερικανικού εμπορικού πλοίου KOI το οποίο είχε, κατ’ αυτούς, προορισμό ισραηλινό λιμάνι. Ο Γιαχία Σάρι, εκπρόσωπος των ανταρτών, διαβεβαίωσε μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης πως καταφέρθηκε «απευθείας πλήγμα στο πλοίο», στον Κόλπο του Αντεν. Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται δεδομένα του τομέα της εμπορικής ναυτιλίας, το KOI είναι πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων υπό σημαία Λιβερίας, το οποίο διαχειρίζεται η ναυτιλιακή εταιρεία Oceonix Services με έδρα τη Βρετανία.

02:55 «Χωρίς λύση δύο κρατών, η Χαμάς θα ανθίσει» δηλώνει πρώην επικεφαλής των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών

Ο πρώην επικεφαλής της Ισραηλινής Υπηρεσίας Ασφαλείας Ami Ayalon έδωσε συνέντευξη στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, στην οποία δήλωσε: «Η μεγάλη ήττα για τη Χαμάς θα είναι ένα μέλλον δύο κρατών».

«Αν δεν πρέπει να συζητήσουμε το μέλλον των δύο κρατών, δεν υπάρχει τρόπος να νικήσουμε τη Χαμάς και να δημιουργήσουμε έναν καλύτερο πολιτικό ορίζοντα για τους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς», πρόσθεσε.

Ο Ayalon συνέχισε να επικρίνει τη στάση των ισραηλινών ηγετών κατά της λύσης των δύο κρατών. Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου έχει ταχθεί σθεναρά και επανειλημμένα κατά οποιουδήποτε μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους, ενάντια στη θέση του στενότερου συμμάχου του Ισραήλ, των ΗΠΑ.

02:30 Χωρίς στοιχεία ταυτοποίησης ενταφιάστηκαν οι 30 Παλαιστίνιοι που βρέθηκαν με χειροπέδες και μαντίλι στα μάτια

Σύμφωνα με νέες πληροφορίες του Al Jazeera που μίλησε με μάρτυρες στο σχολείο, για κανένα από τα 30 θύματα δεν υπήρχαν στοιχεία που να μπορέσουν να βοηθήσουν στην ταυτοποίησή τους. Είναι κάποιοι από τους χιλιάδες ανθρώπους που τάφηκαν σε ομαδικούς τάφους χωρίς τελετή ή τυχόν επιζώντες συγγενείς να τους θρηνήσουν. Θα είναι μόνιμα αγνοούμενοι.

«Σοκαριστήκαμε όταν βρήκαμε έναν ομαδικό τάφο μέσα στην αυλή του σχολείου», δήλωσε στο Al Jazeera ένας άνδρας που βοήθησε στην περισυλλογή τους. «Αυτοί είναι Παλαιστίνιοι πολίτες, με δεμένα μάτια και χειροπέδες δεμένες πίσω από την πλάτη. Τα πτώματα φυλάσσονταν σε μαύρες πλαστικές σακούλες», συνέχισε.

02:10 Αμερικανική δημοσκόπηση διαπιστώνει ότι οι Αμερικανοασιάτες πιστεύουν ότι οι Παλαιστίνιοι χρειάζονται περισσότερη υποστήριξη

Περίπου οι μισοί Αμερικανοί της Ασίας, οι ιθαγενείς της Χαβάης και οι κάτοικοι των νησιών του Ειρηνικού λένε ότι οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν «αρκετά» τους Παλαιστίνιους στην τρέχουσα σύγκρουση στη Γάζα, αναφέρει ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο, αυτή η δημογραφική ομάδα είναι ένα κρίσιμο ψηφοδέλτιο που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα πρέπει να φλερτάρει αν ελπίζει να κερδίσει την επανεκλογή του αυτόν τον Νοέμβριο, όταν οι ΗΠΑ θα ψηφίσουν και πάλι για πρόεδρο.

Το 49% αυτής της ομάδας διαφωνεί με τον τρόπο με τον οποίο ο Μπάιντεν χειρίζεται τον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς και αυτό θα μπορούσε να είναι σημαντικό στις εκλογές. Παραδοσιακά τα άτομα από μειονοτικής ή μεταναστευτικής καταγωγής υποστηρίζουν τους Δημοκρατικούς ή ανεξάρτητους υποψηφίους.

01:50 Οι ΗΠΑ φεύγουν από τη Μέση Ανατολή λέει ο Λευκός Οίκος εν μέσω της αποχώρησης του αεροπλανοφόρου

Οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να διατηρούν μια σημαντική παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή», δηλώνει ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, εν μέσω αναφερόμενων ισραηλινών ανησυχιών για την απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να αποσύρει το ένα από τα δύο αεροπλανοφόρα που μετέφερε στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η αμερικανική στρατιωτική παρουσία περιλαμβάνει το αεροπλανοφόρο USS Dwight D. Eisenhower καθώς και μια ομάδα αμφίβιας ετοιμότητας, η οποία μετακινήθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο τις τελευταίες ημέρες μετά την αποχώρηση του αεροπλανοφόρου USS Gerald Ford, αναφέρει ο Kirby κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου.

Οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται να δουν τη σύγκρουση στη Γάζα να εξαπλώνεται, «αλλά ούτε θα αποφύγουμε το καθήκον να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας, τα συμφέροντά μας και τους εταίρους μας», λέει ο Κίρμπι αναφερόμενος στις πρόσφατες επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης.

01:25 Ο Λευκός Οίκος στηρίζει την συνέχιση των επιχειρήσεων στη Γάζα

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, λέει ότι η Χαμάς «εξακολουθεί να διαθέτει σημαντική δύναμη στο εσωτερικό της Γάζας, αλλά ο στόχος του Ισραήλ να νικήσει την τρομοκρατική ομάδα παραμένει εφικτός».

Ο Κίρμπι αναγνωρίζει, ωστόσο, ότι ενώ είναι δυνατό για το Ισραήλ να υποβαθμίσει σημαντικά τις δυνατότητες της Χαμάς εξαλείφοντας την ηγεσία της τρομοκρατικής ομάδας, ο ισραηλινός στρατός πιθανότατα δεν θα μπορέσουν να «εξαφανίσειτην ομάδα από την ύπαρξη».

«Πιθανότατα δεν πρόκειται να εξαλείψετε την ιδεολογία», λέει ο Κίρμπι, επαναλαμβάνοντας την πεποίθηση των ΗΠΑ ότι μόνο με την παρουσίαση ενός βιώσιμου δρόμου προς την ειρήνη μπορεί να καταπολεμηθεί με επιτυχία το όραμα της Χαμάς. Ο Kirby σημειώνει ότι ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Jake Sullivan είχε τηλεφωνική επικοινωνία την Τρίτη με τον υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων Ron Dermer, κορυφαίο σύμβουλο του πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu, για να συζητήσουν τον πόλεμο Ισραήλ-Γάζας και τις προσπάθειες να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων που κρατούν οι τρομοκράτες στη Λωρίδα της Γάζας.

«Συζήτησαν τις συνεχιζόμενες ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις και τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για να δούμε αν μπορούμε να εξασφαλίσουμε την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων», λέει ο Κίρμπι.

Ο εκρπόσωπος επέμεινε ότι οι συνομιλίες για τους ομήρους είναι συνεχείς και σοβαρές, παρά την αυξανόμενη κατανόηση ότι οι πλευρές βρίσκονται σε σταυροδρόμι.

01:00 Σφοδρές μάχες στη Γάζα

Παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για σφοδρές αεροπορικές επιδρομές και μάχες στην κεντρική και νότια Γάζα. Σφοδρές μάχες φέρονται να διεξάγονται στον καταυλισμό προσφύγων al-Maghazi στην κεντρική Γάζα.

Επιπλέον, επανειλημμένες αεροπορικές επιδρομές αναφέρονται στη νότια μητρόπολη Χαν Γιουνίς. O Ισραηλινός στρατός δεν απάντησε στους Times of Israel σε σχετικό ερώτημα.

00:40 Οι Χούθι ανακοινώνουν τις συνθήκες και το όνομα του αμερικανικού πλοίου το οποίο και χτύπησαν

Σε σχετική ανακοίνωση ο εκπρόσωπος Τύπου του στρατού της Υεμένης Γιαχία Σαρί δήλωσε πως «Οι ναυτικές δυνάμεις των ενόπλων δυνάμεων της Υεμένης πραγματοποίησαν συγκεκριμένη στρατιωτική επιχείρηση με στόχο το αμερικανικό εμπορικό πλοίο KOl που κατευθυνόταν προς τα λιμάνια της κατεχόμενης Παλαιστίνης με πολλούς κατάλληλους ναυτικούς πυραύλους που έπληξαν άμεσα το πλοίο».

Συνεχίζοντας επέμεινε για την επίθεση στο αντιτορπιλικό λέγοντας πως «Η επιχείρηση αυτή έλαβε χώρα λίγες μόλις ώρες αφότου οι ναυτικές δυνάμεις της Υεμένης στόχευσαν με αρκετούς ναυτικούς πυραύλους το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Gravely στην Ερυθρά Θάλασσα και το χτύπημα ήταν ακριβές και άμεσο».

23:51 Νετανιάχου: Εργαζόμαστε πάνω σε συμφωνία για τους ομήρους, αλλά όχι με κάθε τίμημα

Σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα που έδωσε στη δημοσιότητα στον λογαριασμό του στο Χ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναφέρει ότι το Ισραήλ έχει «κόκκινες γραμμές» στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις του για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα προβλέπει την απελευθέρωση Ισραηλινών αιχμαλώτων που κρατούνται στη Γάζα.

«Δεν θα τερματίσουμε τον πόλεμο, δεν θα αποσύρουμε τις IDF από τη Λωρίδα της Γάζας, δεν θα απελευθερώσουμε χιλιάδες τρομοκράτες», αναφέρει ο Νετανιάχου στο μήνυμά του.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι εκτός από το να εργάζεται για την απομάκρυνση των αιχμαλώτων, το Ισραήλ εργάζεται και για τους άλλους στόχους του στον πόλεμο – «την εξάλειψη της Χαμάς και τη διασφάλιση ότι η Γάζα δεν θα αποτελέσει ποτέ ξανά απειλή».

«Εργαζόμαστε και για τους τρεις αυτούς στόχους μαζί και δεν θα εγκαταλείψουμε κανέναν από αυτούς».

Νωρίτερα σήμερα, αναφερθήκαμε σε συνάντηση που είχε ο Νετανιάχου με μέλη των οικογενειών των αιχμαλώτων, κατά την οποία τους διαβεβαίωσε ότι κάνει ό,τι μπορεί για να φέρει τους αγαπημένους τους στην πατρίδα. Είπε επίσης ότι όσο λιγότερες πληροφορίες για την προσπάθεια αυτή δημοσιοποιούνται, τόσο πιο πιθανό είναι να πετύχει.

Η συνάντηση αυτή έγινε αφού το γραφείο του Νετανιάχου κατηγόρησε την περασμένη εβδομάδα έναν συγγενή ομήρου ότι διέρρευσε επικριτικά σχόλιά του για τον διαμεσολαβητικό ρόλο του Κατάρ.

23:38 Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει 16 Παλαιστίνιους στην Καλκιλία της Δυτικής Όχθης από τις 7 Οκτωβρίου

Ο Raed Shteiwi, εκπρόσωπος της Φατάχ στην πόλη της βόρειας Δυτικής Όχθης, λέει ότι οι ισραηλινοί στρατιώτες συνέλαβαν επίσης 30 Παλαιστίνιους από την αρχή του τρέχοντος έτους.

«Οι ισραηλινές δυνάμεις απομονώνουν την πόλη από τα γύρω παλαιστινιακά χωριά και ολοένα και περισσότερο στήνουν στρατιωτικά σημεία ελέγχου στις εισόδους, στο πλαίσιο μιας πολιτικής συλλογικής τιμωρίας», δήλωσε στο Al Jazeera.

«Οι κάτοικοι υποφέρουν και οικονομικά από τους συνεχείς αποκλεισμούς, καθώς οι δυνάμεις κατοχής συνεχίζουν να κλείνουν τα καταστήματα και να επιβάλλουν πολιορκία στην πόλη. Εγκατέστησαν ακόμη και μια σιδερένια πύλη στην είσοδο της Qalqilya, η οποία γίνεται πεδίο καθημερινών επιδρομών και εκστρατειών συλλήψεων».

23:23 ΓΧΣ: Οι επιθέσεις στις υγειονομικές δομές της Γάζας είναι συστηματικές

Ο Leo Cans, διευθυντής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF) για τα παλαιστινιακά εδάφη, δήλωσε ότι το Ισραήλ απορρίπτει «σχεδόν συστηματικά» τις παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας στο βόρειο τμήμα της Γάζας και ότι το σύστημα υγείας υφίσταται αφάνταστη πίεση.

«Είδα την πλειονότητα των γυναικών και των παιδιών μεταξύ των ασθενών του νοσοκομείου. Είναι η πρώτη φορά που το βλέπουμε αυτό, παρόλο που έχουμε συνεργαστεί με τους συναδέλφους μου σε άλλες πολεμικές καταστάσεις, στο Αφγανιστάν, τη Συρία, το Νότιο Σουδάν», δήλωσε ο Κανς σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP. «Για εμάς, είναι μια σαφής απόδειξη ότι οι βομβαρδισμοί είναι αδιάκριτοι».

Σημείωσε επίσης ότι οι επιθέσεις σε ιατρικές εγκαταστάσεις έχουν γίνει κοινό χαρακτηριστικό της ισραηλινής επίθεσης.

«Από την έναρξη του πολέμου, έχουν γίνει συστηματικές επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγείας, κάτι που είναι πρωτοφανές για τους ΓΧΣ», είπε. «Στον πόλεμο, αυτά τα μέρη είναι πάντα ευαίσθητες περιοχές και πάντα υπάρχουν περιστατικά επιθέσεων, αλλά εδώ πρόκειται για κάτι συστηματικό».

23:12 Το Σικάγο γίνεται η μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ που εκδίδει ψήφισμα με το οποίο ζητά κατάπαυση του πυρός

Το Σικάγο ενέκρινε ψήφισμα που καλεί σε κατάπαυση του πυρός και έγινε η μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ που προχώρησε σε τέτοια κίνηση.

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε από τοπικό δημοσιογράφο δείχνει τον κόσμο να ξεσπά σε χειροκροτήματα καθώς ανακοινώνονται τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας.

«Το Σικάγο γίνεται η μεγαλύτερη αμερικανική πόλη που ζητά κατάπαυση του πυρός στη Γάζα μετά από μια πολύμηνη συζήτηση και μια τεταμένη συνεδρίαση όπου οι θεατές απομακρύνθηκαν», ανέφερε ο δημοσιογράφος Τζέικ Σέρινταν σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Τεράστια νίκη για τις τοπικές φιλοπαλαιστινιακές ομάδες και τους προοδευτικούς δημοτικούς συμβούλους».

23:01 Ο Μπεν Γκβιρ προτρέπει τον Νετανιάχου να εμποδίσει την είσοδο βοήθειας στη Γάζα

Ο ακροδεξιός υπουργός εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ προέτρεψε τον πρωθυπουργό Νετανιάχου να εμποδίσει τα φορτηγά να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, λέγοντας ότι το να επιτραπεί η βοήθεια στη λωρίδα βλάπτει την ενότητα του Ισραήλ.

Ο Μπεν Γκβιρ έστειλε την επιστολή στον Νετανιάχου σήμερα, σημειώνοντας ότι Ισραηλινοί διαδηλωτές προσπαθούν εδώ και μέρες να εμποδίσουν τις παραδόσεις βοήθειας να εισέλθουν στη Γάζα.

«Ο λαός του Ισραήλ διεξάγει τώρα έναν πόλεμο που δεν έχει άλλη επιλογή από το να υπερασπιστεί το κράτος του Ισραήλ εναντίον όσων του αντιτίθενται και αυτές οι εικόνες βλάπτουν την ενότητα του λαού, την κοινωνική συνοχή και την πολεμική προσπάθεια», αναφέρεται στην επιστολή. «Με βάση τα παραπάνω, απαιτώ την άμεση διακοπή της διέλευσης των φορτηγών από τα συνοριακά περάσματα».

Ισραηλινοί διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων και μέλη οικογενειών αιχμαλώτων που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα, έχουν οργανώσει διαμαρτυρίες στο συνοριακό πέρασμα του Καρέμ Αμπού Σάλεμ (Κερέμ Σαλόμ) με τη Λωρίδα της Γάζας, εμποδίζοντας την είσοδο φορτηγών με βοήθεια στον θύλακα.

Ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, Μάρτιν Γκρίφιθς δήλωσε σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι το Ισραήλ συνεχίζει να εμποδίζει αδικαιολόγητα μεγάλος μέρος της βοήθειας από το να φτάσει στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη στη Γάζα.

22:53 Το νοσοκομείο Αλ Αμάλ παρέλαβε σήμερα επτά σορούς

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος αναφέρει στο Χ ότι μεταξύ των σορών που παρέλαβε σήμερα στην έδρα της στο Χαν Γιουνίς ήταν και ένα μέλος του προσωπικού της. Είπε επίσης ότι δέχτηκε εννέα τραυματίες.

«Παρά τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς και τους πυροβολισμούς, οι ιατρικές ομάδες στο νοσοκομείο Αλ Αμάλ στη Χαν Γιουνίς επιμένουν να περιθάλπουν τους τραυματίες και τους ασθενείς», ανέφερε.

Το νοσοκομείο δέχεται συνεχείς ισραηλινές επιθέσεις εδώ και μερικές ημέρες. Νωρίτερα, το υπουργείο Υγείας της Γάζας δήλωσε ότι είχαν εξαντληθεί τα τρόφιμα και χθες το βράδυ, η PRCS κατηγόρησε τις ισραηλινές δυνάμεις ότι «εισέβαλαν» στο νοσοκομείο.

«Η πολιορκία και η στοχοποίηση συνεχίζονται για δέκατη συνεχή ημέρα», προστίθεται στην ανάρτησή της.

22:46 Βίντεο της Χαμάς με επιθέσεις σε ισραηλινά τανκς

Οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ, το ένοπλο τμήμα της Χαμάς, δημοσίευσαν ένα νέο βίντεο από μάχες εναντίον του στρατού του Ισραήλ.

Σύμφωνα με το Quds News Network, οι νέες εικόνες δείχνουν έναν μαχητή να στοχεύει ένα ισραηλινό τανκ και να δηλώνει ότι το κάνει για να εκδικηθεί για τη δολοφονία της οικογένειάς του.

22:35 Έγγραφα-βόμβα: Σε ετοιμότητα τα αμερικανικά στρατεύματα για χερσαία εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο του Ισραήλ

Υπόμνημα του προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας, που περιήλθε στην κατοχή τού The Intercept, περιγράφει τις στρατιωτικές εντολές να είναι «σε ετοιμότητα για να αναπτυχθούν και να υποστηρίξουν τα στρατεύματα σε περίπτωση χερσαίας εμπλοκής των ΗΠΑ στον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς».

Σύμφωνα με ξεχωριστό έγγραφο, η εντολή ετοιμότητας αφορούσε στο αμερικανικό προσωπικό που αναπτύχθηκε πέρυσι στο Ιράκ.

Αν και τα έγγραφα δεν υποδηλώνουν ότι επίκειται χερσαία εμπλοκή του αμερικανικού στρατού στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, το υπόμνημα του Ιανουαρίου 2024 είναι η πιο πρόσφατη νύξη για τις προετοιμασίες του Πενταγώνου να υποστηρίξει το Ισραήλ, μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ 

22:29 Κίρμπι: Ο Λευκός Οίκος επιδιώκει «παρατεταμένη παύση» στις μάχες

Ακολουθούν ορισμένα σχόλια του εκπροσώπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι από την ενημέρωση των δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο:

  • «Επιδιώκουμε μια εκτεταμένη παύση των μαχών με στόχο ένα μεγαλύτερο διάστημα εκεχειρίας από αυτό που είδαμε τον Νοέμβριο, που διήρκησε περίπου για μια εβδομάδα».
  • «Ο στόχος μιας παρατεταμένης  παύσης είναι να μπορέσουμε να απελευθερώσουμε τον μέγιστο αριθμό ομήρων. Αυτό αποτελεί μέρος των συζητήσεων αυτή τη στιγμή».
  • «Οι συνομιλίες που έχουμε για την παύση και την απελευθέρωση των ομήρων είναι εποικοδομητικές και πιστεύουμε ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση».
  • «Η πρόσφατη επίθεση στην Ιορδανία προκλήθηκε από την «Ισλαμική Αντίσταση» στο Ιράκ, η οποία περιλαμβάνει πολλές οργανώσεις».
  • «Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για την πρόσφατη επίθεση στην Ιορδανία».
  • «Θα απαντήσουμε σε χρόνο που θα επιλέξουμε στην τελευταία επίθεση στην Ιορδανία και θα παρακολουθούμε την κατάσταση επί τόπου».
  • «Δεν επιδιώκουμε πόλεμο με το Ιράν ή έναν ευρύτερο πόλεμο στην περιοχή».
  • «Μπορούμε να απαντήσουμε στην τελευταία επίθεση κατά των δυνάμεών μας και να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων την ίδια στιγμή».

22:22 Οι Χούθι της Υεμένης υποστηρίζουν ότι πραγματοποίησαν επιχείρηση με στόχο αμερικανικό εμπορικό πλοίο

22:10 Μπορέλ: «Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι σημάδι στην συλλογική μας συνείδηση»

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ επανέλαβε τα όσα δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, λέγοντας ότι η UNRWA αντέδρασε γρήγορα μετά τον ισχυρισμό του Ισραήλ ότι ορισμένοι από τους υπαλλήλους της συμμετείχαν στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

«Το σωτήριο έργο της είναι η ραχοκοκαλιά της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Τα μέλη του ΟΗΕ πρέπει να το εγγυηθούν», δήλωσε.

Νωρίτερα, ο Γκουτέρες υπερασπίστηκε το έργο της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, αφού ορισμένες δυτικές χώρες δήλωσαν ότι θα αποσύρουν τη χρηματοδότησή τους προς αυτήν.

22:02 Ισραηλινά ΜΜΕ: Ο Νετανιάχου λέει στους πρεσβευτές του ΟΗΕ ότι η UNRWA πρέπει να τερματιστεί – «Λειτουργεί στην υπηρεσία της Χαμάς»

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Ynet αναφέρει ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τους απεσταλμένους του ΟΗΕ της Μάλτας, της Βουλγαρίας, της Τσεχίας, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας, της Ουκρανίας, της Σλοβενίας και της Σιέρα Λεόνε στο γραφείο του στην Ιερουσαλήμ.

«Πρέπει να αντικαταστήσουμε την UNRWA με άλλες υπηρεσίες του ΟΗΕ και άλλες υπηρεσίες βοήθειας, αν θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα της Γάζας, όπως σκοπεύουμε να κάνουμε», είπε στους πρεσβευτές. «Η Χαμάς διείσδυσε στις τάξεις της UNRWA και η οργάνωση λειτουργεί στην υπηρεσία της».

Την περασμένη εβδομάδα, το Ισραήλ ισχυρίστηκε ότι αρκετοί υπάλληλοι της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες συμμετείχαν στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου εναντίον του Ισραήλ. Η οργάνωση διέκοψε αμέσως τους δεσμούς της με τα άτομα που κατονομάστηκαν και ξεκίνησε επίσημη εξέταση των ισχυρισμών, αλλά αυτό δεν εμπόδισε αρκετές δυτικές χώρες να διακόψουν τη χρηματοδότησή της.

Η UNRWA, σύμφωνα με κορυφαίους αξιωματούχους του ΟΗΕ, είναι σήμερα ο οργανισμός που είναι καλύτερα εξοπλισμένος για να αντιμετωπίσει τη σοβαρή ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.

21:49 Νέα επίθεση των ΗΠΑ στην Υεμένη

Η Κεντρική Διοίκηση του αμερικανικού στρατού δήλωσε ότι έπληξε μια τοποθεσία των Χούθι, η οποία, όπως λέει, αποτελούσε «άμεση απειλή» για τα αμερικανικά αεροσκάφη.

«Οι δυνάμεις της USCENTCOM έπληξαν και κατέστρεψαν έναν πύραυλο εδάφους-αέρος των Χούθι που ετοιμαζόταν να εκτοξευθεί», ανέφερε η CENTCOM σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη. «Οι αμερικανικές δυνάμεις εντόπισαν τον πύραυλο σε περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούθι και διαπίστωσαν ότι αποτελούσε άμεση απειλή για τα αμερικανικά αεροσκάφη.

21:44 Ένας νεκρός από ισραηλινό χτύπημα στον νότιο Λίβανο – Επίθεση και σε ασθενοφόρο

Τοπικές πηγές δημοσίευσαν εικόνες από τον αντίκτυπο της καταστροφής που δημιούργησαν οι ισραηλινές δυνάμεις μετά τη στοχοποίηση του χωριού Μπλίντα στον νότιο Λίβανο με επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους.

Ο λιβανέζικος σύλλογος al-Risala ανακοίνωσε την καταστροφή του ασθενοφόρου του κατά την ισραηλινή επιδρομή στο χωριό.

Το λιβανέζικο πρακτορείο ειδήσεων NNA ανέφερε επίσης ότι ένας Λιβανέζος πολίτης σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή με στόχο την πόλη Beit Lev στο νότιο Λίβανο.

21:40 Οι ΗΠΑ κατηγορούν επισήμως την Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ για την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην Ιορδανία που σκότωσε 3 στρατιώτες

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέδωσαν την Τετάρτη την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος που σκότωσε τρία μέλη των αμερικανικών υπηρεσιών στην Ιορδανία στην Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ, μια ομάδα-ομπρέλα πολιτοφυλακών που υποστηρίζεται από το Ιράν, ενώ ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σταθμίζει τις επιλογές του για την απάντηση στο χτύπημα.

21:24 Haaretz: Ο Χανίγια είναι πρόθυμος να δεχθεί συμφωνία για ομήρους αν δοθούν εγγυήσεις για μόνιμη κατάπαυση του πυρός

Η Χαμάς θα καταλήξει σε μια συμφωνία για τους ομήρους, εάν δοθούν εγγυήσεις για μια παρατεταμένη κατάπαυση του πυρός, λένε πολιτικές πηγές της Χαμάς που μίλησαν στη Haaretz.

Σύμφωνα με τις πηγές, ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, τείνει να εγκρίνει το περίγραμμα της συμφωνίας για τους ομήρους, εάν οι μεσάζοντες παράσχουν εγγυήσεις για μια συνολική κατάπαυση του πυρός στο τελικό στάδιο.

Οι πηγές πρόσθεσαν ότι η Χαμάς θα ήταν πρόθυμη να προωθήσει το προαναφερθέν περίγραμμα, ακόμη και αν δεν συνοδευόταν από την άμεση κήρυξη πλήρους και άμεσης κατάπαυσης του πυρός.

21:07 Ισραηλινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ: «Αισχρή εκδοχή της πραγματικότητας οι ισχυρισμοί περί γενοκτονίας»

Ο απεσταλμένος του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη κατήγγειλε εκ νέου μια «αισχρή εκδοχή της πραγματικότητας» των ισχυρισμών περί γενοκτονίας, δηλώνοντας ότι η επιμονή στους ισχυρισμούς για αδικήματα των ισραηλινών δυνάμεων είναι δυσανάλογη και υποστηρίζει μια αφήγηση που προωθείται από τη Χαμάς.

«Είμαστε μάρτυρες μιας αισχρής εκδοχής της πραγματικότητας. Δεν είναι η Χαμάς που έχει κατηγορηθεί για γενοκτονία, δεν είναι οι υποστηρικτές της στην Τεχεράνη και την Πρετόρια που λογοδοτούν, είναι η χώρα που είναι το θύμα της γενοκτονικής εκστρατείας της Χαμάς που γίνεται ξανά και ξανά και ξανά αντικείμενο εξωφρενικών κατηγοριών», δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του Ισραήλ στον ΟΗΕ.

20:48 Τα τριάντα πτώματα στο σχολείο στη βόρεια Γάζα βρέθηκαν με χειροπέδες και δεμένα μάτια – Διεθνή έρευνα ζητούν οι Παλαιστίνιοι

Τόσο η Χαμάς όσο και η Παλαιστινιακή Αρχή ζητούν τη διεξαγωγή έρευνας μετά την αναφερόμενη ανακάλυψη περίπου τριάντα πτωμάτων σε σακούλες θαμμένων κάτω από μπάζα και άμμο σε σχολείο στη βόρεια Γάζα.

Βίντεο και εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας την Τρίτη έδειξαν δεκάδες σακούλες με πτώματα να αποκαλύπτονται σε ένα σχολείο στην Μπέιτ Λάχια, το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί ως καταφύγιο κατά τη διάρκεια των μαχών από εκατοντάδες ανθρώπους.

Ορισμένες από τις σακούλες με τα πτώματα είχαν ετικέτες στα εβραϊκά μαζί με γραμμωτούς κώδικες. Το CNN εντόπισε γεωγραφικά την τοποθεσία στο Hamad bin Khalifa Secondary School, το οποίο μαζί με άλλα σχολεία και καταφύγια στην περιοχή βρισκόταν στο επίκεντρο σφοδρών μαχών στις αρχές Δεκεμβρίου.

Η ταυτότητα των θυμάτων είναι άγνωστη, όπως και οι συνθήκες και η ημερομηνία του θανάτου τους.

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Κρατουμένων ανέφερε την Τετάρτη «την ανακάλυψη των σωμάτων 30 μαρτύρων μέσα σε ένα από τα σχολεία που πολιορκήθηκαν από την κατοχή» και ισχυρίστηκε ότι οι δολοφονηθέντες ήταν «με χειροπέδες και δεμένα μάτια».

Η κατηγορία επαναλήφθηκε αργότερα από τη Χαμάς σε ανακοίνωσή της, η οποία απαίτησε από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων «να καταγράψουν αυτό το φρικτό έγκλημα».

Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη ζήτησε επίσης «τη συγκρότηση μιας διεθνούς ομάδας επιτόπιας έρευνας» για αυτό που περιέγραψε ως «τις σφαγές που διαπράττει η κατοχή».

Ισχυρίστηκε ότι «σύμφωνα με μαρτυρίες Παλαιστινίων πολιτών, περισσότερα από 30 πτώματα σε αποσύνθεση… έχουν ανακαλυφθεί θαμμένα στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Φαίνεται πως εκτελέστηκαν, ενώ είχαν δεμένα τα μάτια και τα χέρια τους ήταν δεμένα με χειροπέδες».

20:32 ΗΠΑ: Θέσαμε στο Ισραήλ το θέμα της νεκρής ζώνης στη Γάζα

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Ουάσιγκτον αντιτίθεται σε οποιαδήποτε μείωση του μεγέθους του εδάφους της Γάζας.

Τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν αναφορές ότι οι ισραηλινές δυνάμεις κατεδάφισαν έναν αριθμό κτιρίων γύρω από την περίμετρο των συνόρων της Γάζας με το Ισραήλ και τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι αξιωματούχοι σχεδιάζουν να δημιουργήσουν μια άτυπη νεκρή ζώνη πλάτους περίπου ενός χιλιομέτρου για να εμποδίσουν πιθανούς μελλοντικούς επιτιθέμενους να φτάσουν στις ισραηλινές κοινότητες κοντά στη Γάζα.

Ερωτηθείς σχετικά με την καταστροφή ενός πανεπιστημίου στη Γάζα, ο Μίλερ είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν θέσει το θέμα της κατεδάφισης χώρων και το Ισραήλ ανέφερε ότι αυτές πραγματοποιούνται μόνο όταν πρόκειται για χώρους από τους οποίους ξεκινούν, σχεδιάζονται ή προγραμματίζονται τρομοκρατικές δραστηριότητες.

20:17 Πατέρας Ισραηλινού ομήρου δηλώνει ότι δεν είναι σίγουρος αν ο Νετανιάχου είναι πρόθυμος να «βαρύ τίμημα» για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων

Ο πατέρας ισραηλινού ομήρου δήλωσε ότι δεν είναι σίγουρος αν ο Νετανιάχου είναι πρόθυμος να πληρώσει «βαρύ τίμημα» για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων μετά τη συνάντηση που είχε μαζί του.

Ο Γκόνεν, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση μαζί με άλλους συγγενείς των ομήρων, δήλωσε στο δημόσιο ραδιόφωνο Kan Bet ότι η συνάντηση διήρκεσε πάνω από δύο ώρες, αλλά δεν ήξερε να απαντήσει αν ο πρωθυπουργός ήταν διατεθειμένος να πληρώσει «βαρύ τίμημα» για την απελευθέρωση των ομήρων.

20:08 Η UNRWA αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Χαν Γιουνίς, λέει ο επικεφαλής του οργανισμού στη Γάζα

Η UNRWA αναφέρει ότι το προσωπικό της, μαζί με χιλιάδες από τον ήδη εκτοπισμένο πληθυσμό της Γάζας, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη Χαν Γιουνίς λόγω των έντονων μαχών των τελευταίων οκτώ ημερών.

«Χάσαμε μια κλινική υγείας, μεγάλα καταφύγια – εγκαταστάσεις που υποστήριζαν τους κατοίκους της Χαν Γιουνίς», δήλωσε ο Τόμας Γουάιτ, διευθυντής της UNRWA για τις υποθέσεις της Γάζας.

20:00 Η Ερυθρά Ημισέληνος  λέει ότι εξακολουθεί να αναζητά το 6χρονο κορίτσι και το πλήρωμα του ασθενοφόρου

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος δήλωσε ότι συνεχίζει να αναζητά απαντήσεις σχετικά με την τύχη ενός εξάχρονου κοριτσιού ονόματι Hind Hamadeh, το οποίο τηλεφώνησε για βοήθεια μετά τα πυρά των ισραηλινών δυνάμεων εναντίον ενός αυτοκινήτου που μετέφερε την οικογένειά της, σκοτώνοντας όλους τους ανθρώπους εκτός από την ίδια. Ένα ασθενοφόρο της PRCS που στάλθηκε για να τη βοηθήσει έχει επίσης εξαφανιστεί.

Η PRCS έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα μια ηχογράφηση, στην οποία ακούγεται η 15χρονη αδελφή της Hind, Layan, να λέει σε έναν εργαζόμενο στο κέντρο ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει το όχημά τους. Στη συνέχεια ακούγονται πυροβολισμοί και κραυγές, πριν η γραμμή σιωπήσει. Στη συνέχεια η Χιντ τηλεφώνησε και ζήτησε να έρθει κάποιος να τη σώσει.

«Πέρασαν 48 ώρες και η τύχη της 6χρονης Hind και του πληρώματος του ασθενοφόρου της PRCS που πήγε να τη σώσει είναι ακόμα άγνωστη. Πρέπει να μάθουμε τι συνέβη», ανέφερε η ομάδα σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει. Να παρέμβουμε για να προστατεύσουμε τους αμάχους και τους υγειονομικούς υπαλλήλους».

19:52 Αρνείται ο Νετανιάχου την πρόταση Λαπίντ για είσοδο στην κυβέρνηση – «Θέλει να σταματήσουμε τον πόλεμο»

Το κόμμα Λικούντ του πρωθυπουργού Νετανιάχου σχολίασε την πρόταση του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ, να συμμετάσχει στον κυβερνητικό συνασπισμό αντί του Θρησκευτικού Σιωνιστικού Κόμματος, λέγοντας ότι «ο Λαπίντ πιέζει για άμεσο τέλος του πολέμου, χωρίς πλήρη νίκη – δεν θα συμφωνήσουμε σε αυτό».

19:45  Έκθεση του ΟΗΕ αναφέρει ότι το ποσοστό ανεργίας στη Γάζα αγγίζει το 80%

Έκθεση της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD) διαπίστωσε ότι η εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα προκάλεσε συρρίκνωση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) κατά 24% και κατέστησε τη λωρίδα «μη κατοικήσιμη». Η ανεργία τον Δεκέμβριο αυξήθηκε στο 79,3%.

Η έκθεση της UNCTAD αναφέρει ότι, ακόμη και αν ο πόλεμος τερματιστεί αμέσως και η Γάζα επιστρέψει στις προηγούμενες τάσεις ανάπτυξης 0,4% κάθε χρόνο, τα προπολεμικά επίπεδα του ΑΕΠ δεν θα αποκατασταθούν πριν από το 2092.

«Το επίπεδο της καταστροφής από την τελευταία ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση κατέστησε [τη Γάζα] μη κατοικήσιμη», αναφέρεται.

«Νομίζω ότι το κύριο συμπέρασμα από την έκθεση είναι ότι το επίπεδο της καταστροφής που παρατηρούμε στη Γάζα είναι πρωτοφανές. Θα χρειαστούν πολλές προσπάθειες από τη διεθνή κοινότητα για την ανοικοδόμηση και την ανάκαμψη στη Γάζα», δήλωσε ο Rami Allazeh, οικονομολόγος που εργάζεται για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη στην UNCTAD.

19:30 Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στο Ισραήλ προτείνει να συμμετάσχει στην κυβέρνηση αντικαθιστώντας την ακροδεξιά για να επιτευχθεί συμφωνία για τους ομήρους

Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Yair Lapid δήλωσε ότι το κόμμα του συμφωνεί να εισέλθει στην κυβέρνηση για να αντικαταστήσει το δεξιό κόμμα του Θρησκευτικού Σιωνισμού, προκειμένου να προωθήσει μια συμφωνία για τους ομήρους.

«Δεν θα αφήσω την πολιτική να εμποδίσει την απελευθέρωση των ομήρων», δήλωσε ο Λαπίντ, «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί και αν ο Νετανιάχου θέλει ένα δίχτυ ασφαλείας, θα μείνουμε στην αντιπολίτευση και θα εμποδίσουμε την πτώση της κυβέρνησης για ορισμένο χρονικό διάστημα»

Ο Λαπίντ αναφέρθηκε στα σχόλια του υπουργού Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ και του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας Ιτάμαρ Μπεν-Γβιρ κατά της συμφωνίας που θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση χιλιάδων Παλαιστίνιων κρατουμένων, λέγοντας ότι «δεν θα αφήσουμε τους εξτρεμιστές να το καθοδηγούν αυτό, δεν θα τους αφήσω να το μετατρέψουν σε άλλη μια πράξη εκβιασμού».

19:17 ΗΠΑ στον ΟΗΕ: Το Διεθνές Δικαστήριο δεν αποφάσισε κατάπαυση πυρός

Η τοποθέτηση της πρέσβειρας των ΗΠΑ στον ΟΗΕ υπογράμμισε για ακόμα μία φορά ότι ο πιο στενός σύμμαχος του Ισραήλ παραμένει σταθερά στη θέση του να μη ζητά «κατάπαυση πυρός».

Η συνεδρίαση του ΣΑ έρχεται μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου που ζήτησε από το Ισραήλ να αποτρέψει πιθανές γενοκτονικές επιθέσεις στον παλαιστινιακό θύλακα.

Η Linda Thomas-Greenfield δήλωσε την Τετάρτη ότι η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου είναι σύμφωνη με την αμερικανική προσέγγιση για τη Γάζα και ότι οι συνθήκες για κατάπαυση του πυρός «δεν υπάρχουν».

«Ας είμαστε ειλικρινείς σχετικά με την απόφαση του ΔΔΔ. Δεν αποφάσισε για κατάπαυση πυρός», σημείωσε.

Η Thomas-Greenfield είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ εργάζονται για να διευκολύνουν την παράδοση περισσότερης βοήθειας στη Γάζα, παρακάμπτοντας τις αναφορές ότι το Ισραήλ εμποδίζει συστηματικά τις προσπάθειες του ΟΗΕ για την παράδοση βοήθειας.

«Ορισμένα μέλη υποστήριξαν ότι τα προσωρινά μέτρα που διέταξε το ΔΔΔ αποτελούν λόγο για αλλαγή πορείας. Αλλά από πολλές απόψεις, τα μέτρα του δικαστηρίου επαναβεβαίωσαν το πλαίσιο που θέσαμε σε εφαρμογή», είπε, προσθέτοντας ότι τα μέτρα είναι «συνεπή με την άποψη των Ηνωμένων Πολιτειών ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αναλαμβάνει δράση σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

19:14 Οι IDF ανακοινώνουν τον θάνατο ενός ανώτερου αξιωματικού στη Βόρεια Γάζα

Οι IDF αναφέρουν ότι ένας αξιωματικός σκοτώθηκε στη Λωρίδα της Γάζας την Τετάρτη. Ο ταγματάρχης Yitzhar Hofman, 36 ετών, ήταν διοικητής της επίλεκτης μονάδας καταδρομών Shaldag του στρατού και σκοτώθηκε στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

19:09 Ισραηλινός αξιωματούχος στο NBC: Ενδείξεις ότι υπάρχει πρόοδος σε συμφωνία για τους ομήρους

Ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στο NBC ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι υπάρχει πρόοδος προς την κατεύθυνση μιας συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων.

19:06 Ο Νετανιάχου λέει ότι καταβάλλεται «πραγματική προσπάθεια» για την επιστροφή των αιχμαλώτων

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε στις οικογένειες των αιχμαλώτων στη Γάζα ότι γίνεται «πραγματική προσπάθεια» να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για το πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί αυτό, μία ημέρα αφότου αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι θα προχωρούσε σε μια συμφωνία ανταλλαγής ισραηλινών αιχμαλώτων με Παλαιστίνιους που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.

«Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια», δήλωσε ο Νετανιάχου στη συνάντηση, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του. «Όσο πιο δημόσια γίνεται αυτή η προσπάθεια, τόσο ο στόχος απομακρύνεται, ενώ όσο πιο διακριτική είναι αυτή η προσπάθεια, τόσο πιο πιθανό είναι να πετύχει»

18:55 Περισσότερα από την τοποθέτηση Γκρίφιθς στον ΟΗΕ – Το Ισραήλ συνεχίζει να εμποδίζει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας

  • Υπάρχουν σοβαρά τραυματίες ή ασθενείς που δεν μπορούν να θεραπευτούν στη Γάζα και για τους οποίους θα πρέπει να διευκολυνθούν γρήγορα οι ιατρικές εκκενώσεις.
  • Οι εκκενώσεις αυτές είναι σύμφωνες με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, το οποίο σε ορισμένες περιπτώσεις ενθαρρύνει ρυθμίσεις για την εκκένωση τραυματιών και ασθενών, ατόμων με αναπηρία, ηλικιωμένων παιδιών και εγκύων γυναικών.
  • Πρέπει να δοθεί το δικαίωμα σε κάθε εκτοπισμένο από τη Γάζα άτομο να επιστρέψει οικειοθελώς, όπως απαιτεί το διεθνές δίκαιο.
  • Η δυνατότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας να φτάσει στον πληθυσμό της Γάζας παραμένει εξαιρετικά ανεπαρκής, με όλη τη σημασία της φράσης.
  • Συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε το ζήτημα της απόρριψης της εισόδου στη Γάζα ειδών από το Ισραήλ για λόγους που, τουλάχιστον για εμάς, είναι ασαφείς και ασυνεπείς.

18:50 Θετικά Δεκτή η πρόταση Δένδια – Στη Λάρισα το στρατηγείο της επιχείρησης «Ασπίδες» για την Ερυθρά Θάλασσα

Ο Νίκος Δένδιας με ένα tweet ενημέρωσε ότι η ελληνική πρόταση στις Βρυξέλλες έγινε δεκτή, κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα μπαίνει στο επίκεντρο των επιχειρήσεων σε μια περιοχή που βρίσκεται στα πρόθυρα γενικής ανάφλεξης.

«Στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας της ΕΕ, σήμερα στις Βρυξέλλες, κατά τη συζήτηση για την Ευρωπαϊκή Επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» στην Ερυθρά Θάλασσα, ενημέρωσα τους ομολόγους μου ότι η Ελλάδα προσφέρει το Στρατηγείο της Λάρισας, ως Στρατηγείο για την Επιχείρηση, καθώς επίσης ότι έχει την ετοιμότητα να αναλάβει τη Διοίκηση της Επιχείρησης.

Η προσφορά μας έγινε θετικά δεκτή» έγραψε χαρακτηριστικά ο υπουργός Άμυνας.

Στο άκουσμα της είδησης ΚΚΕ και Νέα Αριστερά εξέδωσαν ανακοινώσεις εκφράζοντας την αντίρρησή τους καθώς η χώρα μας εμπλέκεται άμεσα στην σύρραξη στην Ερυθρά Θάλασσα.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ 

18:40 Γκρίφιθς: Το 75% του πληθυσμού της Γάζας έχει εκτοπιστεί

Κάθε μέρα που περνάει βαθαίνει τη δυστυχία και τον πόνο των ανθρώπων στη Γάζα και στο Ισραήλ.

14 από τα 36 νοσοκομεία στη Γάζα λειτουργούν και μόνο εν μέρει. Αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό και προμήθειες.

Σφοδρές μάχες συνεχίστηκαν στην περιοχή των νοσοκομείων Nasser και al-Amal στη Χαν Γιουνίς

Οι έντονες μάχες στη Χαν Γιουνίς συνεχίζουν να στέλνουν χιλιάδες ανθρώπους στη Ράφα, που ήδη φιλοξενεί πάνω από το ήμισυ των 2,2 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας. Συνεπώς, η συμπίεση των ανθρώπων στη Ράφα αποτελεί μείζονα αιτία ανησυχίας.

Σε ολόκληρη τη Γάζα πάνω από το 60% των κατοικιών φέρεται να έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές.

Υπολογίζουμε ότι το 75% του συνολικού πληθυσμού έχει εκτοπιστεί και οι συνθήκες διαβίωσής τους χειροτερεύουν καθημερινά.

Οι έντονες βροχοπτώσεις πλημμυρίζουν τους αυτοσχέδιους καταυλισμούς με σκηνές, αναγκάζοντας τα παιδιά, τους γονείς και τους ηλικιωμένους να κοιμούνται στη λάσπη.

Το καθαρό νερό είναι σχεδόν εντελώς απρόσιτο.

Με ελάχιστη διαθέσιμη υποστήριξη για τη δημόσια υγεία, οι ασθένειες που μπορούν να προληφθούν είναι ευρέως διαδεδομένες, θα συνεχίσουν να εξαπλώνονται και θα γίνουν, αν δεν έχουν ήδη γίνει, ο κύριος φονιάς των Παλαιστινίων της Γάζας.

Η περαιτέρω εξάπλωση των εχθροπραξιών προς το νότο μαζί με την αυξανόμενη στέρηση και απελπισία των ανθρώπων αναμένεται να αυξήσει την πίεση για μαζικές μετακινήσεις σε άλλες χώρες, τη λεγόμενη διάχυση.

18:23 Η Χεζμπολάχ υποστηρίζει ότι έπληξε ισραηλινές στρατιωτικές εγκαταστάσεις

Μαχητές της Χεζμπολάχ επιτέθηκαν σε τρεις ισραηλινές στρατιωτικές εγκαταστάσεις κοντά στα νότια σύνορα του Λιβάνου, σύμφωνα με τους ανταποκριτές του Al Jazeera στην περιοχή. Η τοποθεσία της επίθεσης ήταν το Kfar Qila, σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές.

Σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη, η Χεζμπολάχ ανέφερε ότι οι επιθέσεις έπληξαν κτίρια που περιείχαν στρατιώτες του εχθρού, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με την τοποθεσία.

Τα πλήγματα ακολουθούν τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στον Λίβανο νωρίτερα μέσα στην ημέρα, οι οποίες είχαν στόχο τις πόλεις Hanin και Al-Tiri στον νότιο Λίβανο, μαζί με ένα πυραυλικό πλήγμα στο Yaroun και πλήγματα πυροβολικού στις Aitaroun, Naqoura, Al-Dhahira, Majdalzon και την περιοχή Labouneh.

18:14 Ξεκίνησε η συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ

Ξεκίνησε η συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς ενημερώνει το συμβούλιο προτού τα μέλη του προβούν σε δηλώσεις.

18:10 Η Νότια Αφρική λέει ότι όλα τα κράτη πρέπει να σταματήσουν να χρηματοδοτούν τον ισραηλινό στρατό

Η υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής Naledi Pandor δήλωσε την Τετάρτη ότι όλα τα κράτη έχουν την υποχρέωση να σταματήσουν να χρηματοδοτούν και να διευκολύνουν τις στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα, αφού το Παγκόσμιο Δικαστήριο κατέστησε σαφές ότι οι ενέργειες αυτές μπορεί να είναι γενοκτονικές.

Η Pandor δήλωσε ότι συναντήθηκε με τον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) την περασμένη εβδομάδα για να συζητήσουν την κοινή παραπομπή που έκανε η Νότια Αφρική τον Νοέμβριο με άλλες χώρες σχετικά με την κατάσταση στα παλαιστινιακά εδάφη.

«Τον ρώτησα γιατί ήταν σε θέση να εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τον κ. Πούτιν και δεν είναι σε θέση να το κάνει για τον πρωθυπουργό του Ισραήλ. Εκείνος … δεν απάντησε σε αυτή την ερώτηση. Αλλά διάβασα σε κάποια από αυτά που είπε ότι οι έρευνες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη», δήλωσε η Pandor στους δημοσιογράφους.

18:00 NBC News: Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν «εκστρατεία» αντιποίνων σε ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν, η οποία θα μπορούσε να διαρκέσει εβδομάδες

Το NBC News μεταδίδει ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν επιθέσεις αντιποίνων κατά των υποστηριζόμενων από το Ιράν οργανώσεων μετά από μια επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους σε βάση στην Ιορδανία, από την οποία σκοτώθηκαν τρία μέλη της αμερικανικής υπηρεσίας.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, οι επιθέσεις θα αποτελέσουν μια «εκστρατεία» που θα μπορούσε να διαρκέσει «εβδομάδες».

17:45 ΟΗΕ: Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου προσφέρει ελπίδα για την προστασία των αμάχων

Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της περασμένης εβδομάδας «προσφέρει την πρώτη συγκεκριμένη ελπίδα για την προστασία των αμάχων στη Γάζα που υπομένουν αποκαλυπτικές ανθρωπιστικές συνθήκες, καταστροφή, μαζικές δολοφονίες, τραυματισμούς και ανεπανόρθωτα τραύματα», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ.

«Η δικαστική απόφαση είναι απαραίτητη για να προστατευθεί η ίδια η ύπαρξη του παλαιστινιακού λαού από τις δυνητικά γενοκτονικές ενέργειες που το Δικαστήριο διέταξε το Ισραήλ να σταματήσει και να αποτρέψει», ανέφεραν οι εμπειρογνώμονες.

«Δεδομένης της δεινής κατάστασης στο έδαφος και της προσεκτικής διατύπωσης του Δικαστηρίου, πιστεύουμε ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την εφαρμογή των προσωρινών μέτρων είναι η άμεση κατάπαυση του πυρός».

Το δικαστήριο την Παρασκευή δήλωσε ότι το Ισραήλ πρέπει να λάβει μέτρα για να αποτρέψει τη γενοκτονία κατά τη διάρκεια του πολέμου του στη Γάζα, αφού η Νότια Αφρική κατέθεσε αγωγή εναντίον του για εγκλήματα πολέμου.

17:29 Τα νοσοκομεία στη Χαν Γιουνίς έχουν ξεμείνει από τρόφιμα

Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα έδωσε στη δημοσιότητα μια ενημέρωση σχετικά με την άσχημη ανθρωπιστική κατάσταση στα νοσοκομεία Nasser και Al-Amal.

Τα πράγματα «χειροτερεύουν» στα δύο μεγάλα ιατρικά συγκροτήματα της Χαν Γιουνίς, δήλωσε το υπουργείο. Η κατάσταση «απειλεί με θάνατο πολλούς τραυματίες και ασθενείς ως αποτέλεσμα της στοχοποίησης και της έλλειψης ιατρικών δυνατοτήτων», συνέχισε το υπουργείο, προσθέτοντας ότι και τα δύο νοσοκομεία έχουν ξεμείνει από τρόφιμα.

Και οι δύο εγκαταστάσεις βρίσκονται υπό πολιορκία από τις ισραηλινές δυνάμεις εδώ και σχεδόν μια εβδομάδα, με την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο να αναφέρει χθες ότι ισραηλινά τανκς παραβίασαν τον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου Αλ Αμάλ και «εισέβαλαν» σε αυτόν.

«Θεωρούμε την ισραηλινή κατοχή πλήρως υπεύθυνη για τις ζωές του ιατρικού προσωπικού, των ασθενών και των εκτοπισμένων στο ιατρικό συγκρότημα Νάσερ και στο νοσοκομείο Αλ Αμάλ στη Χαν Γιουνίς», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου, απευθύνοντας έκκληση προς τον Ερυθρό Σταυρό και τον ΟΗΕ να παρέμβει για να προστατεύσει τις ζωές των ασθενών και των εκτοπισμένων Παλαιστινίων που βρίσκουν καταφύγιο εκεί, καθώς και για την επείγουσα παράδοση τροφίμων και προμηθειών.

17:22 Τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού, σε επίθεση σε αυτοκίνητο από αέρος

Τέσσερις Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού, σκοτώθηκαν κατά τη δολοφονία ενός μέλους της Ισλαμικής Τζιχάντ στη Βόρεια Ράφα, όπως μεταδίδει η Haaretz επικαλούμενη παλαιστινιακές αναφορές.

Σύμφωνα με τις αναφορές, οι τέσσερις βρίσκονταν μέσα σε όχημα που δέχθηκε επίθεση από αέρος.

17:13 Η Λόρι Άντερσον χάνει την έδρα της σε Πανεπιστήμιο της Γερμανίας λόγω επιστολής υπέρ της Παλαιστίνης

Η σπουδαία εικαστικός καλλιτέχνις, μουσικός και κινηματογραφίστρια Λόρι Άντερσον, αποτελεί ακόμα μια εργαζόμενη στις Τέχνες στην Γερμανία, η οποία «βρίσκεται στο στόχαστρο» εξαιτίας της υποστήριξης της προς την Παλαιστίνη.

Αφού ανέλαβε θέση καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο Τεχνών Folkwang στο Έσσεν νωρίτερα αυτό το μήνα, η Άντερσον και η σχολή ανακοίνωσαν από κοινού την παραίτηση της την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου, με την αιτιολογία ότι η καλλιτέχνις υποστήριξε μια «Επιστολή κατά του Απαρτχάιντ» πριν από δύο χρόνια.

Το πανεπιστήμιο ισχυρίζεται ότι η επιστολή του 2021, που υπογράφεται από περίπου 16.000 καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων οι Ναν Γκόλντιν, Έμιλι Τζακίρ και Κάρα Γουόκερ, «υποστηρίζει τα αιτήματα για μποϊκοτάζ του αντι-ισραηλινού κινήματος BDS [Boycott, Divest, Sanctions]», μια πρωτοβουλία που το γερμανικό κοινοβούλιο εξίσωσε με τον αντισημιτισμό σε ένα ψήφισμα του το 2019.

Ενώ η επιστολή του 2021 δεν αναφέρει ονομαστικά το κίνημα BDS, καλεί τις διεθνείς κυβερνήσεις να επιβάλουν κυρώσεις στο Ισραήλ, μεταξύ πολλών άλλων αιτημάτων.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ 

17:05 Πάνω από 6.400 οι συλλήψεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου

Η οργάνωση για τα δικαιώματα των κρατουμένων Addameer αναφέρει ότι οι περισσότερες συλλήψεις έγιναν στη Χεβρώνα, ενώ μεταξύ των κρατουμένων περιλαμβάνονται:

  • 215 γυναίκες
  • 400 παιδιά
  • 51 δημοσιογράφοι
  • 3.000 υπό διοικητική κράτηση (χωρίς κατηγορία)
  • 7 που πέθαναν στη φυλακή

Η Addameer δήλωσε ότι τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν τους κρατούμενους της Γάζας, επειδή οι ισραηλινές αρχές έχουν αρνηθεί σε ομάδες δικαιωμάτων να δώσουν πληροφορίες γι’ αυτούς.

«Ο συνολικός αριθμός των κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές ανέρχεται σε 8.800, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 3.290 διοικητικών κρατουμένων», ανέφερε.

16:53 UNICEF: Παιδιά στη Δυτική Όχθη φοβούνται να πάνε στο σχολείο

Ο Jonathan Crickx, επικεφαλής επικοινωνίας της UNICEF στην Παλαιστίνη, δήλωσε στο Al Jazeera ότι 99 παιδιά έχουν σκοτωθεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από την έναρξη του πολέμου.

«Αυτό είναι υπερδιπλάσιο από ολόκληρο το έτος 2022 και αυτό συμβαίνει εν μέσω αυξημένων στρατιωτικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων επιβολής του νόμου», δήλωσε από την κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ο Crickx, ο οποίος είπε επίσης ότι 600 παιδιά έχουν τραυματιστεί την ίδια περίοδο, σημείωσε ότι η βία «δημιουργεί φόβο».

«Τόσα πολλά παιδιά, ειδικά στην Τζενίν και τη Ναμπλούς, φοβούνται να πάνε στο σχολείο», είπε.

Εν τω μεταξύ, στη Λωρίδα της Γάζας, εκτιμάται ότι 625.000 μαθητές δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν ούτε μία ώρα μάθημα από τις 7 Οκτωβρίου και περισσότερα από 300 σχολικά κτίρια είτε έχουν υποστεί ζημιές είτε χρησιμοποιούνται ως καταφύγια για εσωτερικά εκτοπισμένους, είπε.

«Έτσι, η συνολική, κατάσταση στο εκπαιδευτικό σύστημα είναι πολύ ανησυχητική και αυτό που πραγματικά απαιτείται προκειμένου τα παιδιά να πάνε στο σχολείο είναι μια μακρόχρονη, διαρκής κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο Crickx. «Η ελπίδα βρίσκεται στην εκπαίδευση. Είναι εκεί όπου τα παιδιά μπορούν πραγματικά να χτίσουν το δικό τους μέλλον και ελπίζω ένα καλύτερο μέλλον».

16:42 Χτύπημα σε σπίτι με πύραυλο στο βόρειο Ισραήλ

Το Περιφερειακό Συμβούλιο της Άνω Γαλιλαίας ανέφερε ότι ένας αντιαρματικός πύραυλος εκτοξεύθηκε στη Metula και έπληξε ένα σπίτι. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, δεν υπήρξαν θύματα στο σημείο. Οι IDF ανακοίνωσαν ότι οι δυνάμεις τους απάντησαν με πυρά πυροβολικού.

Πηγή: Al Jazeera

16:33 Δορυφορικές φωτογραφίες αποκαλύπτουν την καταστροφή που προκλήθηκε στο νοσοκομείο al-Amal από τις ισραηλινές δυνάμεις

Η Sanad, η μονάδα επαλήθευσής του AJ, προέβη σε ανάλυση δορυφορικών εικόνων που ελήφθησαν στις 29 Ιανουαρίου και αποτυπώνουν τον αντίκτυπο των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ κοντά στο νοσοκομείο al-Amal στη Χαν Γιουνίς.

Ακολουθούν ορισμένα από τα ευρήματα:

  • Συγκρίσεις με προηγούμενες φωτογραφίες δείχνουν εκτεταμένες ισοπεδωτικές επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν από ισραηλινά οχήματα στη βόρεια πλευρά του κτιρίου του νοσοκομείου.
  • Περίπου 25 ισραηλινά οχήματα ήταν σταθμευμένα στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 20 οχημάτων που βρίσκονταν περίπου 500 μέτρα δυτικά του κτιρίου του νοσοκομείου. Άλλα οχήματα εθεάθησαν σε ξεχωριστές περιοχές.
  • Οι ισραηλινές δυνάμεις προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές στη δυτική περιοχή του νοσοκομείου, όπου ζούσαν χιλιάδες εκτοπισμένοι πριν αναγκαστούν να εκκενώσουν το νοσοκομείο.

16:19 Εκρηκτικός μηχανισμός το ύποπτο αντικείμενο στη Στοκχόλμη

Η σουηδική αστυνομία αναφέρει ότι το ύποπτο αντικείμενο που βρέθηκε πριν από λίγο κοντά στην πρεσβεία του Ισραήλ στη Στοκχόλμη φαίνεται να είναι εκρηκτικός μηχανισμός.

«Ο μηχανισμός θα καταστραφεί από πυροτεχνουργό», προσθέτει.

16:10 Ζοσέπ Μπορέλ: Η παροχή βοήθειας από την UNRWA στη Γάζα είναι αναντικατάστατη

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕE δήλωσε ότι το έργο της υπηρεσίας του ΟΗΕ για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και την ανακούφιση των Παλαιστινίων στη Γάζα είναι «ζωτικής σημασίας».

«Αν και χρειάζεται έρευνα, δεν πρέπει να αφήσουμε τους ισχυρισμούς να θολώσουν το αναντικατάστατο και σπουδαίο έργο της UNRWA», σημείωσε στο X, σχολιάζοντας τις κατηγορίες του Ισραήλ ότι υπάλληλοι της UNRWA συμμετείχαν στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, γεγονός που οδήγησε σε περικοπές κονδυλίων από πολλές χώρες.

16:01 Σε δραματική κατάσταση το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Γάζας

Η συνεχιζόμενη επίθεση στο νοσοκομείο αλ-Άμαλ αποτελεί άλλη μια υπενθύμιση των συστηματικών επιθέσεων σε εγκαταστάσεις υγείας, με στόχο την καταστροφή ολόκληρου του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης της Γάζας, τονίζει ο ρεπόρτερ Hani Mahmoud από τη Γάζα.

Η αρχή έγινε με το νοσοκομείο αλ Σίφα και το ινδονησιακό νοσοκομείο. Το νοσοκομείο Νασέρ και το νοσοκομείο αλ-Άμαλ στη Χαν Γιουνίς βρίσκονται υπό στρατιωτική πολιορκία τις τελευταίες 10 ημέρες.

Όχι μόνο τα ισραηλινά τανκς περικυκλώνουν το αλ-Άμαλ, αλλά drones και βαριά πολυβόλα πυροβολούν κάθετι που κινείται μέσα στο ιατρικό συγκρότημα, περιγράφει ο ίδιος.

Το νοσοκομείο έχει ήδη τεθεί εκτός λειτουργίας και σύντομα θα δούμε το νοσοκομείο Νασέρ να τίθεται σταδιακά εκτός λειτουργίας, επισημαίνει.

15:52 Ύποπτο αντικείμενο κοντά στην πρεσβεία του Ισραήλ στη Στοκχόλμη

Συναγερμός έχει σημάνει στη Σουηδία, καθώς ένα δυνητικά επικίνδυνο αντικείμενο βρέθηκε κοντά στην πρεσβεία του Ισραήλ στη Στοκχόλμη, μετέδωσε ο σουηδικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός SVT, επικαλούμενος την αστυνομία.

Το αντικείμενο βρέθηκε έξω από τον χώρο της πρεσβείας και η εθνική ομάδα αντιμετώπισης βομβών βρίσκεται καθ’ οδόν για να το ερευνήσει, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας στο SVT.

Η σουηδική αστυνομία δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχόλιο όταν επικοινώνησε μαζί της το πρακτορείο Reuters.

15:45 «Εντοπίσαμε τα πτώματα κάτω από έναν σωρό μπάζα»

Όλο και περισσότερες πληροφορίες έρχονται στο φως για τον ομαδικό τάφο που βρέθηκε σε αυλή σχολείου στη βόρεια Γάζα.

Άτομα που βρήκαν και αναγνώρισαν τα πτώματα μιλούν στο Al Jazeera και οι περιγραφές του συγκλονίζουν.

«Καθώς καθαρίζαμε, βρήκαμε έναν σωρό από μπάζα μέσα στην αυλή του σχολείου. Σοκαριστήκαμε όταν διαπιστώσαμε ότι δεκάδες νεκροί ήταν θαμμένοι κάτω από αυτόν», δηλώνει ένας άνδρας.

Και προσθέτει: «Τη στιγμή που ανοίξαμε τις μαύρες πλαστικές σακούλες, βρήκαμε τα πτώματα, ήδη σε αποσύνθεση. Είχαν δεμένα τα μάτια τους, τα πόδια και τα χέρια τους ήταν δεμένα. Είχαν πλαστικές χειροπέδες στα χέρια και τα πόδια τους και υφασμάτινους ιμάντες γύρω από τα μάτια και τα κεφάλια τους».

Με ανακοίνωσή της η Χαμάς καταδικάζει το συμβάν και καλεί τις οργανώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «να καταγράψουν αυτό το φρικτό έγκλημα».

«Το Ισραήλ συνεχίζει να εξοντώνει τον παλαιστινιακό λαό, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου, το οποίο απαίτησε να σταματήσει το έγκλημα της γενοκτονίας και της εθνοκάθαρσης», τονίζει.

15:33 Οι IDF έπληξαν οπλοστάσιο της Ισλαμικής Τζιχάντ στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι πραγματοποίησε επιδρομή σε εργοστάσιο κατασκευής όπλων της Ισλαμικής Τζιχάντ δυτικά της Χαν Γιουνίς.

«Οι στρατιώτες κατέστρεψαν ένα εργαστάσιο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή όπλων, συμπεριλαμβανομένων αρκετών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, αντιαρματικών πυραύλων, ναρκών και εκρηκτικών μηχανισμών», αναφέρουν οι IDF.

Ένα δίκτυο σήραγγας κάτω από την τοποθεσία κατεδαφίστηκε επίσης, τονίζουν.

15:25 Διέρρευσε «σχέδιο» για την μεταπολεμική Γάζα

Δύο ισραηλινές εφημερίδες, η Maariv και η Jerusalem Post, δημοσίευσαν σήμερα ένα υποτιθέμενο σχέδιο του Νετανιάχου για την μεταπολεμική Γάζα και, όπως φαίνεται, πρόκειται για διαρροή.

Το σχέδιο συντάχθηκε από ομάδα επιχειρηματιών, που έχει στενούς δεσμούς με τον Νετανιάχου. Σύμφωνα με αυτό, θα υπάρξει μια διαδικασία πολλών σταδίων για τη Γάζα.

Το πρώτο στάδιο θα είναι ένας στρατιωτικός κυβερνήτης που θα διοικείται από τους Ισραηλινούς. Μια μεταβατική περίοδος που στη συνέχεια θα οδηγήσει σε μια εντελώς νέα Παλαιστινιακή Αρχή που θα υποστηρίζεται από έναν διεθνή αραβικό συνασπισμό – άρα, όχι Χαμάς, όχι Φατάχ.

Και τότε, αν όλα αυτά πάνε ομαλά, σε δύο έως τέσσερα χρόνια, θα μπορούσε να υπάρξει ένα παλαιστινιακό κράτος.

«Είναι δύσκολο να το ερμηνεύσουμε, αλλά μας δίνεται μια ιδέα για το πως σκέφτονται στο Ισραήλ αυτή τη στιγμή», σχολιάζει ο δημοσιογράφος του Al Jazeera, Rory Challands, από την Ιερουσαλήμ.

Δεν έχουν τέλος οι εκρήξεις στη βόρεια Γάζα

15:14 Διοικητής Φρουρών της Επανάστασης: Δεν αφήνουμε καμία απειλή αναπάντητη

Ο Χοσεΐν Σαλαμί απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση, μετά την πίεση για αντίποινα κατά του Ιράν για τη φονική επίθεση με drone εναντίον αμερικανικών δυνάμεων στην Ιορδανία.

«Ακούμε απειλές από Αμερικανούς αξιωματούχους. Εμείς τους λέμε ότι μας έχετε δοκιμάσει στο παρελθόν και ότι γνωριζόμαστε. Δεν αφήνουμε καμία απειλή αναπάντητη», ανέφερε ο Σαλαμί σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Οι ΗΠΑ διαμηνύουν ότι θα απαντήσουν στην επίθεση που σκότωσε τρεις στρατιώτες στη βάση τους. Οι παγκόσμιες δυνάμεις ελπίζουν να αποτρέψουν μια ευρύτερη σύγκρουση, αλλά οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή παραμένουν στα ύψη.

O Χοσεΐν Σαλαμί

15:00 To Ισραήλ επεκτείνει την κλειστή στρατιωτική ζώνη στο πέρασμα Νιτζάνα

Ο επικεφαλής της Νότιας Διοίκησης του Ισραήλ, Γιαρόν Φίνκελμαν, υπέγραψε την επέκταση της κλειστής στρατιωτικής ζώνης, ώστε να συμπεριληφθεί και ο αυτοκινητόδρομος 211 αλλά και το πέρασμα Νιτζάνα, το οποίο χρησιμοποιείται για τη μεταφορά αγαθών μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Φίνκελμαν υπέγραψε κατά τη διάρκεια της νύχτας διαταγή για κλειστή στρατιωτική ζώνη στο πέρασμα Νιτζάνα στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Η διαταγή εκδόθηκε μετά τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

14:44 Το υπουργείο Εξωτερικών της Γάζας ζητά έρευνα μετά την ανακάλυψη ομαδικού τάφου

Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών ζητά τη συγκρότηση μιας διεθνούς ομάδας έρευνας για να εξετάσει τις κατηγορίες ότι οι ισραηλινές δυνάμεις εκτελούν κρατούμενους.

«Σύμφωνα με μαρτυρίες Παλαιστινίων πολιτών, περισσότερα από 30 αποσυντιθέμενα σώματα Παλαιστινίων ανακαλύφθηκαν θαμμένα στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας», αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του. «Είχαν σκοτωθεί ενώ είχαν δεμένα τα μάτια και τα χέρια τους ήταν δεμένα, ως σαφής απόδειξη ότι εκτελέστηκαν… με τον πιο φρικτό τρόπο».

«Το υπουργείο πιστεύει ότι η ανακάλυψη αυτού του ομαδικού τάφου με αυτή τη βάναυση μορφή αντανακλά το μέγεθος της τραγωδίας, στην οποία εκτίθενται οι Παλαιστίνιοι πολίτες, τις μαζικές σφαγές και τις εκτελέσεις ακόμη και κρατουμένων, κατά κατάφωρη και κατάφωρη παραβίαση όλων των σχετικών διεθνών κανόνων και νόμων».

14:35 Η Νότια Αφρική κατηγορεί το Ισραήλ για fake news

Ο Vincent Magwenya, εκπρόσωπος του προέδρου της Νότιας Αφρικής Cyril Ramaphosa, κατηγορεί το Ισραήλ ότι αντιδρά στην υπόθεση γενοκτονίας της χώρας ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου, διαδίδοντας ψευδείς ειδήσεις και ψέματα.

«Περιμένουμε περισσότερα, αλλά τίποτα από αυτά δεν θα αποτρέψει τη Νότια Αφρική από την επιδίωξη να δει μια ελεύθερη Παλαιστίνη, απαλλαγμένη από την κατοχή και τις επιθέσεις γενοκτονίας», δήλωσε στο X.

14:23 Σύνοψη των τελευταίων γεγονότων

  • Το υπουργείο Υγείας της Γάζας αναφέρει ότι 150 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 313 τραυματίστηκαν τις τελευταίες 24 ώρες.
  • 15 ηγέτες των υπηρεσιών του ΟΗΕ και μη κυβερνητικών οργανώσεων, που παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια απευθύνουν έκκληση στις χώρες που διέκοψαν τη χρηματοδότηση της UNRWA να επανεξετάσουν τις αποφάσεις τους.
  • Ο ισραηλινός στρατός πυροβόλησε έναν υπάλληλο ασφαλείας του νοσοκομείου αλ-Άμαλα στη Χαν Γιουνίς, σύμφωνα με την Ερυθρά Ημισέληνο.
  • Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι πλημμυρίζει σήραγγες στη Γάζα με θαλασσινό νερό εδώ και αρκετές εβδομάδες.

14:11 ΗΠΑ: Δημοτικά συμβούλια ζητούν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Περισσότερες από 70 αμερικανικές πόλεις εξέδωσαν ψηφίσματα για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, με τις περισσότερες να ζητούν κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Τουλάχιστον 47 πόλεις εξέδωσαν συμβολικά ψηφίσματα, που ζητούν να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί και οι χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ, ενώ άλλες έξι εξέδωσαν ψηφίσματα που τάσσονται ευρύτερα υπέρ της ειρήνης. Τουλάχιστον 20 καταδικάζουν τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν έχει αποκρούσει τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, υποστηρίζοντας ότι μια ισραηλινή παύση θα ενθάρρυνε τη Χαμάς.

Άνθρωποι στη Νέα Υόρκη εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους Παλαιστίνιους στη Γάζα

13:57 Γεννημένα στη φρίκη του πολέμου – Πώς επιβιώνουν τα παιδιά στην βομβαρδισμένη Γάζα

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να σφυροκοπούν την Γάζα. Μέσα στο χάος που επικρατεί ολόκληρες οικογένειες έχουν σχεδόν εξαλειφθεί, ενώ οι γιατροί συχνά πασχίζουν να βρουν ανθρώπους που να προσέχουν τα παιδιά που θρηνούν την απώλεια των γονιών τους.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

13:47 Μπεν-Γκβιρ: «Δεν θα επιτρέψουμε την απελευθέρωση χιλιάδων τρομοκρατών»

Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ δήλωσε στην Κνεσέτ ότι αντιτίθεται στην πιθανή συμφωνία με τη Χαμάς, σύμφωνα με την οποία χιλιάδες Παλαιστίνιοι θα απελευθερωθούν από τις ισραηλινές φυλακές με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

«Δεν θα επιτρέψουμε την απελευθέρωση χιλιάδων τρομοκρατών. Οι αριθμοί που παρουσιάζονται (σ.σ. στα ΜΜΕ) έχουν σκοπό να προετοιμάσουν το έδαφος για μια άλλη παρατραβηγμένη συμφωνία», τόνισε ο ίδιος.

13:38 Οι IDF ανακοίνωσαν ότι έκαναν επιδρομή σε εργοστάσιο κατασκευής όπλων της Ισλαμικής Τζιχάντ στη Χαν Γιουνίς

Οι IDF λένε ότι τα στρατεύματα της 7ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας πραγματοποίησαν επιδρομή σε παλαιστινιακό εργοστάσιο κατασκευής όπλων της Ισλαμικής Τζιχάντ στη δυτική Χαν Γιουνίς.

Στον χώρο, τα στρατεύματα κατέστρεψαν έναν τόρνο που χρησιμοποιείται για την κατασκευή βλημάτων, αρκετές ρουκέτες μεγάλου βεληνεκούς, αντιαρματικούς πυραύλους και νάρκες, καθώς και εκρηκτικούς μηχανισμούς που ήταν αποθηκευμένοι σε σακούλες με το λογότυπο της UNRWA, σύμφωνα με τις IDF.

Ένα δίκτυο σήραγγας κάτω από την περιοχή κατεδαφίστηκε επίσης, αναφέρουν οι IDF.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

13:29 Ελπίδα μέσα από τα ερείπια – Σώθηκε Παλαιστίνιος που ήταν εγκλωβισμένος για ημέρες

Σύμφωνα με το Quds News Network, Παλαιστίνιος που ήταν εγκλωβισμένος για ημέρες κάτω από ερείπια μετά από αεροπορικό βομβαρδισμό διασώθηκε από το ισοπεδωμένο σπίτι του.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

13:19 Η Νότια Διοίκηση των IDF εξέδωσε διαταγή για κλειστή στρατιωτική ζώνη στην περιοχή διέλευσης των αιγυπτιακών συνόρων

Ο υποστράτηγος Γιαρόν Φίνκελμαν, επικεφαλής της Νότιας Διοίκησης των IDF, υπέγραψε κατά τη διάρκεια της νύχτας διαταγή για κλειστή στρατιωτική ζώνη στο πέρασμα Νιτζάνα στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Η διαταγή εκδόθηκε μετά τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Πού βρίσκεται η Νιτζάνα.

13:09 «Πολλαπλές δράσεις σε βάθος χρόνου»: Αμερικανικά αντίποινα για την επίθεση σε Αμερικανούς στρατιώτες

Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι εξακολουθούν να ερευνούν ποια από διάφορες ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν είναι υπεύθυνη για την πρώτη δολοφονία Αμερικανών στρατιωτών σε ένα κύμα επιθέσεων στη Μέση Ανατολή από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε τον πόλεμο στη Γάζα.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Τζον Κίρμπι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν θα προεξοφλήσει την αμερικανική απάντηση, αλλά ανέφερε ότι αυτή θα έρθει σταδιακά.

«Είναι πολύ πιθανό αυτό που θα δείτε εδώ να είναι μια κλιμακωτή προσέγγιση, όχι μόνο μια μεμονωμένη ενέργεια, αλλά ενδεχομένως πολλαπλές ενέργειες σε μια χρονική περίοδο», είπε.

Ένας αξιωματούχος των ΗΠΑ, υπό καθεστώς ανωνυμίας, δήλωσε στο Associated Press ότι το Πεντάγωνο εξακολουθεί να αξιολογεί τις επιλογές του για να απαντήσει στη φονική επίθεση στην Ιορδανία.

13:00 Νέα εντολή εκκένωσης για περιοχή δυτικά της πόλης της Γάζας

Οι IDF εξέδωσαν νέα εντολή εκκένωσης για περιοχή δυτικά της πόλης της Γάζας, σύμφωνα με ανακοίνωση του αραβόφωνου εκπροσώπου του ισραηλινού στρατού, Αβιχάι Αντράεε.

Η εντολή δίνεται για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

12:50 Υπό στρατιωτική πολιορκία το ιατρικό συγκρότημα Νάσερ και το νοσοκομείο Αλ-Άμαλ

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA αναφέρει ότι το ιατρικό συγκρότημα Νάσερ και το νοσοκομείο Αλ-Άμαλ παραμένουν υπό ισραηλινή στρατιωτική πολιορκία στη Χαν Γιουνίς.

Το WAFA επικαλείται πηγή σύμφωνα με την οποία τα «τεθωρακισμένα άρματα συνεχίζουν να στοχεύουν εντατικά και να περικυκλώνουν το νοσοκομείο Αλ-Άμαλ για δέκατη ημέρα, εν μέσω συνεχών πυροβολισμών για να αποτρέψουν οποιαδήποτε κίνηση στο έδαφος».

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να προστατεύσει τις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

12:41 Δεν πιστεύουμε ότι θα τελειώνουν μεθαύριο, λέει η Hapag-Lloyd για τις επιθέσεις των Χούθι

Ο επικεφαλής της γερμανικής ναυτιλιακής εταιρείας Hapag-Lloyd, Ρολφ Χάμπεν Γιάνσεν δήλωσε ότι δεν αναμένει ότι οι διαταραχές στα ταξίδια στην Ερυθρά Θάλασσα που προκαλούνται από τους Χούθι της Υεμένης θα σταματήσουν σύντομα, λέγοντας: «Δεν πιστεύουμε ότι θα τελειώσουν μεθαύριο».

Σύμφωνα με το Reuters, ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής εταιρείας δήλωσε στο Αμβούργο: «Είτε θα είναι ένας, τρεις ή πέντε μήνες – δεν ξέρω».

Ο επαναπροσδιορισμός της διαδρομής γύρω από την Αφρική απαιτεί για τα πλοία 2-3 εβδομάδες περισσότερο χρόνο για να κάνουν το ταξίδι, εάν δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη Διώρυγα του Σουέζ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό η ΕΕ να υποστηρίξει ενεργά έναν πολυεθνικό ναυτικό συνασπισμό για την προστασία της εμπορικής κυκλοφορίας στην περιοχή.

Οι υπουργοί Άμυνας της ΕΕ συναντώνται σήμερα για να συζητήσουν μια πιθανή αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα, παρόμοια με την επιχείρηση που οργανώνει γύρω από το Κέρας της Αφρικής για την προστασία της ναυτιλίας από την πειρατεία.

12:31 Οι ηγέτες των υπηρεσιών του ΟΗΕ απευθύνουν έκκληση για συνέχιση της χρηματοδότησης της UNRWA

Δεκαπέντε επικεφαλής υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών και μη κυβερνητικών οργανώσεων ανθρωπιστικής βοήθειας απηύθυναν έκκληση στις χώρες που διέκοψαν τη χρηματοδότηση της UNRWA να επανεξετάσουν τις αποφάσεις τους.

«Οι αποφάσεις διαφόρων κρατών μελών να διακόψουν τη χρηματοδότηση της UNRWA θα έχουν καταστροφικές συνέπειες για τον λαό της Γάζας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Κανένας άλλος φορέας δεν έχει την ικανότητα να παράσχει την κλίμακα και το εύρος της βοήθειας που χρειάζονται επειγόντως 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γάζα», προστίθεται.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

12:22 Αυξάνονται διαρκώς οι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας

Τουλάχιστον 26.900 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 65.949 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινά χτυπήματα στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, 150 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 313 τραυματίστηκαν σε ισραηλινά πλήγματα τις τελευταίες 24 ώρες.

Ομαδικός τάφος Παλαιστινίων στη Ράφα.

12:18 Πώς ο ισραηλινός στρατός έγινε… ευεργέτης της Χαμάς – Οι μαχητές της αξιοποίησαν τα πυρομαχικά που δεν εξερράγησαν

Στις 7 Οκτωβρίου του 2023 οι Ισραηλινοί στρατηγοί, έμειναν άφωνοι, όταν έβλεπαν ένα μπαράζ 5.000 πυραύλων να μετατρέπει τον περίφημο Σιδερένιο Θόλο σε… σουρωτήρι. Επλήγη μάλιστα ακόμα και στρατιωτική βάση που ίσως εμπλέκεται στο ισραηλινό πυρηνικό πρόγραμμα.

Μα πως είναι δυνατόν να υπάρχουν τόσοι πύραυλοι – με εκπληκτική εμβέλεια – στη Λωρίδα της Γάζας, κάτω από τη μύτη των ευφυών Ισραηλινών αξιωματούχων;

Διαβάστε περισσότερα εδώ

12:09 Οι δηλώσεις Δένδια για την Ευρωπαϊκή Επιχείρηση κατά των Χούθι

Ο Νίκος Δένδιας δήλωσε πριν την άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι: «Θα συζητήσουμε για την Ευρωπαϊκή Επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα και θα προτείνω, θα προσφέρω, να αναλάβει η Ελλάδα τη Διοίκηση της Επιχείρησης, όπως επίσης θα προσφέρω το Στρατηγείο της Λάρισας ως Στρατηγείο για την Επιχείρηση».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

11:59 Η Νορβηγία καλεί τους δωρητές της UNRWA να «σκεφτούν τις ευρύτερες συνέπειες» της περικοπής της χρηματοδότησης

Η Νορβηγία, κορυφαίος δωρητής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), προτρέπει τις χώρες που έχουν περικόψει τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας να εξετάσουν τις συνέπειες των πράξεών τους στον πληθυσμό της Γάζας, δήλωσε την Τετάρτη στο Reuters ο υπουργός Εξωτερικών της.

Η σκανδιναβική χώρα δήλωσε την Κυριακή ότι θα διατηρήσει τη χρηματοδότησή της προς την UNRWA μετά τις κατηγορίες ότι ορισμένοι υπάλληλοι της υπηρεσίας συμμετείχαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από μαχητές της Χαμάς, σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες που έχουν διακόψει τις πληρωμές.

11:49 Ραγδαίες εξελίξεις: Πρόταση Δένδια να αναλάβει η Ελλάδα τη Διοίκηση της Ευρωπαϊκής Επιχείρησης στην Ερυθρά Θάλασσα

Ο Νίκος Δένδιας προσερχόμενος στην άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε πως θα προτείνει το Στρατηγείο της Λάρισας ως Στρατηγείο για την Ευρωπαϊκή Επιχείρηση για την Ερυθρά Θάλασσα.

Μάλιστα, ο υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι: «Θα μιλήσουμε σήμερα, εκτός από την Ουκρανία, για την Ευρωπαϊκή Αμυντική Βιομηχανία, κάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα. Αφενός μεν για να δούμε τι ευκαιρίες υπάρχουν για την ενίσχυση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, αλλά και για να δούμε τι συμβατότητες μπορεί να δημιουργηθούν για το Ελληνικό Σύστημα Αμυντικής Καινοτομίας το οποίο προσπαθούμε να δημιουργήσουμε.

Επίσης, θα συζητήσουμε για την Ευρωπαϊκή Επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα και θα προτείνω, θα προσφέρω, να αναλάβει η Ελλάδα τη Διοίκηση της Επιχείρησης, όπως επίσης θα προσφέρω το Στρατηγείο της Λάρισας ως Στρατηγείο για την Επιχείρηση».

11:47 Οι IDF έπληξαν θέσεις του συριακού στρατού

Οι IDF λένε ότι έπληξαν κατά τη διάρκεια της νύχτας θέσεις του συριακού στρατού ως απάντηση σε ρίψεις ρουκετών στα Υψίπεδα του Γκολάν.

Η σχετική ανάρτηση:

Israeli forces detain 15 Palestinians in occupied West Bank: Report
Israeli forces have detained three people in Qalqilya, three more in Nablus and four in Bethlehem, according to the Palestinian news agency Wafa.

A man was also detained in the Qalandia refugee camp, north of occupied East Jerusalem, and three more elsewhere in Jerusalem, the report said.

Additionally, Israeli soldiers detained one person from the village of Kharbatha Bani Harith, west of Ramallah, Wafa reported.

11:38 Παλαιστίνιος πατέρας έξι παιδιών μίλησε στο Reuters για την προοπτική μιας νέας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός

Το Reuters μίλησε τηλεφωνικά με έναν πατέρα έξι παιδιών που ονομάζεται Άχμεντ στη Ράφα για την προοπτική μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός. Ο ίδιος και η οικογένειά του έχουν εγκαταλείψει το σπίτι τους στην πόλη της Γάζας.

Ο Άχμεντ είπε: «Οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός που δεν θα τερματίσει τον πόλεμο και δεν θα μας επιστρέψει στα σπίτια μας στην πόλη της Γάζας και στο βορρά δεν αξίζει τον κόπο. Είμαστε εξαντλημένοι. Χαρήκαμε όταν μάθαμε την είδηση για μια πιθανή συμφωνία. Ελπίζουμε να μην μας απογοητεύσουν υπογράφοντας οποιαδήποτε συμφωνία που δεν θα μας επιστρέψει στα σπίτια μας και δεν θα τερματίσει τον πόλεμο.

11:28 Νεκρός Παλαιστίνιος υπάλληλος ασφαλείας που στεκόταν έξω από το νοσοκομείο Αλ-Άμαλ – Τον πυροβόλησαν

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος αναφέρει ότι ένας υπάλληλος ασφαλείας του νοσοκομείου Αλ-Άμαλ στη Χαν Γιουνίς σκοτώθηκε αφού πυροβολήθηκε από Ισραηλινούς στρατιώτες ενώ βρισκόταν κοντά στην πίσω πόρτα του νοσοκομείου.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση – καταγγελία:

11:15 Νέες συλλήψεις Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA αναφέρει ότι το Ισραήλ έχει συλλάβει άλλα 16 άτομα, μεταξύ των οποίων δύο γυναίκες, στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη.

Το πρακτορείο αναφέρει ότι περίπου 6.420 Παλαιστίνιοι έχουν συλληφθεί από το Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου στην περιοχή.

11:02 IDF: Ρουκέτα που εκτοξεύτηκε από τον Λίβανο έπεσε σε ανοιχτή περιοχή στην Άνω Γαλιλαία

Οι IDF λένε ότι ένας πύραυλος ή όλμος εκτοξεύθηκε από τον Λίβανο και έπεσε σε μια ανοιχτή περιοχή που βρίσκεται στην περιοχή της Άνω Γαλιλαίας, μεταξύ Μανάρα και Γιφτάχ.

Δείτε που έπεσε η ρουκέτα που εκτοξεύτηκε από τον Λίβανο,. σύμφωνα με τις IDF.

10:52 Το Ιράν εκφράζει την πεποίθηση ότι ο Νετανιάχου θα χάσει σύντομα την εξουσία

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν δηλώνει ότι αναμένει άμεσα ότι ο δοκιμαζόμενος ηγέτης του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου θα απομακρυνθεί από πρωθυπουργός και ότι ο πόλεμος στη Γάζα θα τερματιστεί στη συνέχεια.

«Η διπλωματία κινείται προς τα εμπρός σε αυτόν τον δρόμο. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου πλησιάζει στο τέλος της εγκληματικής πολιτικής του ζωής», δήλωσε ο Αμιραμπντολαχιάν.

Οι φόβοι για αμερικανικά πλήγματα στο ιρανικό έδαφος έχουν αυξηθεί μετά τη φονική επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε αμερικανική βάση στην Ιορδανία. Αλλά ο κορυφαίος διπλωμάτης του Ιράν υποβάθμισε την απειλή.

«Ο Λευκός Οίκος γνωρίζει πολύ καλά ότι η λύση για τον τερματισμό του πολέμου και της γενοκτονίας στη Γάζα και της τρέχουσας κρίσης στην περιοχή είναι πολιτική», δήλωσε ο Ιρανός ΥΠΕΞ.

10:43 Σαλαμί: Καμία απειλή από τις ΗΠΑ δεν θα μείνει αναπάντητη

Ο αρχηγός των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, Χοσεΐν Σαλαμί δήλωσε ότι καμία απειλή από τις ΗΠΑ δεν θα μείνει αναπάντητη.

Ο άνδρας με τα στρατιωτικά ρούχα στη φωτογραφία είναι ο στρατηγός Χοσεΐν Σαλαμί, αρχηγός των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.

10:34 Εκπρόσωπος UNRWA: Το προσωπικό «απολύεται προληπτικά», διατηρεί «δικαίωμα προσφυγής» αν κριθεί αθώο

Η Ταμάρα Αλριφάι, εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, λέει ότι ενώ απολύθηκαν εννέα από τους 12 υπαλλήλους της UNRWA που κατηγορήθηκαν από το Ισραήλ ότι συμμετείχαν στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, η κίνηση αυτή έγινε «προληπτικά» ενώ οι έρευνες βρίσκονταν σε εξέλιξη.

«Απολύθηκαν κατόπιν ισχυρισμών προληπτικά. Αυτοί οι πρώην πλέον υπάλληλοι έχουν το δικαίωμα προσφυγής σε περίπτωση που το πόρισμα είναι υπέρ τους», δήλωσε η Αλριφάι στο Al Jazeera.

Η ίδια σημείωσε ότι το Ισραήλ γνωρίζει την ταυτότητα όλων των 13.000 μελών του προσωπικού του, τονίζοντας τη «στιβαρή διαδικασία πρόσληψης» και τους ελέγχους ασφαλείας που πραγματοποιούνται για τον καθένα.

«Η UNRWA μοιράζεται κάθε χρόνο με το Ισραήλ τον πλήρη κατάλογο των ονομάτων του προσωπικού της στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Έτσι, ο κατάλογος του προσωπικού μας είναι γνωστός στην κυβέρνηση του Ισραήλ. Οι κυβερνήσεις υποδοχής, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, μπορεί να επανέλθουν σε εμάς με ανησυχίες σχετικά με το προσωπικό.

Δεν έχουμε λάβει ανησυχίες από το κράτος του Ισραήλ κατά την παραλαβή αυτών των καταλόγων σε ετήσια βάση», σημείωσε η Αλριφάι.

10:24 «Πρωτοφανείς δολοφονίες» στο νοσοκομείο της Τζενίν – Τι δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ιμπν Σινά

Ο εκπρόσωπος του νοσοκομείου Ιμπν Σινά, Ταουφίκ αλ-Σομπάκι δήλωσε ότι δεν υπήρξε ανταλλαγή πυρών μετά που μεταμφιεσμένοι Ισραηλινοί πράκτορες εισήλθαν στις εγκαταστάσεις και σκότωσαν τρεις Παλαιστίνιους μαχητές που λάμβαναν θεραπεία εκεί.

«Αυτό που συνέβη δεν έχει προηγούμενο. Δεν υπήρξε ποτέ δολοφονία μέσα σε νοσοκομείο. Υπήρξαν συλλήψεις και επιθέσεις, αλλά όχι δολοφονία», δήλωσε ο αλ-Σομπάκι.

Η επιδρομή της Τρίτης πραγματοποιήθηκε στην κατεχόμενη πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης, που αποτελεί εδώ και καιρό προπύργιο του ένοπλου αγώνα κατά του Ισραήλ και συχνό στόχο ισραηλινών επιδρομών, ακόμη και πριν από την έναρξη του πολέμου.

Το Ισραήλ έχει δεχτεί σφοδρή κριτική για τις επιδρομές του σε νοσοκομεία στη Γάζα, τα οποία έχουν περιθάλψει δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους που τραυματίστηκαν στον πόλεμο και παρείχαν κρίσιμο καταφύγιο σε εκτοπισμένους.

10:15 Αναφορές για αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας στην επιχείρηση «Ασπίδες» της ΕΕ κατά των Χούθι

«Ασπίδες» (Αspides) θα ονομάζεται η ευρωπαϊκή επιχείρηση κατά των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ προσερχόμενος στο άτυπο συμβούλιο των Υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες.

«Ασπίδες», δηλαδή «προστασία των πλοίων» εξήγησε ο κ. Μπορέλ. Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει στις 17 Φεβρουαρίου. Παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει να αποφασιστεί ποια χώρα θα έχει τη διοίκηση, πού θα είναι η έδρα και τι θα παρέχουν τα κράτη-μέλη.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, υπάρχει συζήτηση για αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας όσον αφορά στη διοίκηση.

10:05 Οι Χούθι ανακοίνωσαν ότι εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον αμερικανικού αντιτορπιλικού στην Ερυθρά Θάλασσα

Οι σιίτες αντάρτες Χούθι στην Υεμένη ανακοίνωσαν σήμερα ότι στοχοθέτησαν αμερικανικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα, λίγες ώρες αφού ο αμερικανικός στρατός επεσήμανε ότι κατέρριψε πύραυλο που εκτόξευσαν.

Οι αντάρτες «εκτόξευσαν πολλούς πυραύλους κατά πλοίων εναντίον του αμερικανικού αντιτορπιλικού USS Gravely στην Ερυθρά Θάλασσα», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους.

Εξάλλου οι Χούθι πρόσθεσαν ότι σκοπεύουν να συνεχίσουν να στοχοθετούν σε αυτοάμυνα αμερικανικά και βρετανικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, όπως δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπός τους, μια ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο al Massirah TV.

Χθες, Τρίτη, το βράδυ η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση στη Μέση Ανατολή (Centcom) ανακοίνωσε ότι κατέρριψε έναν πύραυλο κατά πλοίων που εκτοξεύθηκε από την Υεμένη προς την Ερυθρά Θάλασσα, ενώ δεν υπήρξαν αναφορές για ζημιές.

Οι Χούθι, που ελέγχουν μεγάλες περιοχές της Υεμένης, επιτίθενται εναντίον πλοίων μέσα και γύρω από την Ερυθρά Θάλασσα σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

09:55 «Το νοσοκομείο Αλ-Άμαλ έχει τεθεί εντελώς εκτός λειτουργίας»

Όπως μεταδίδει ο Χάνι Μαχμούντ από τη Ράφα στη νότια Γάζα για το Al Jazeera: «Τις πρώτες πρωινές ώρες της χθεσινής νύχτας ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στον περίβολο του νοσοκομείου Αλ-Άμαλ στη Χαν Γιουνίς.

Το εν λόγω συγκρότημα περιλαμβάνει την έδρα της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου, η οποία λειτουργεί στο νοσοκομείο Αλ-Άμαλ.

Διαθέτει επίσης ένα κτίριο για το τμήμα επειγόντων περιστατικών και ασθενοφόρων.

Στο νοσοκομείο Αλ-Άμαλ, υπάρχει επίσης ένα ξεχωριστό κτίριο στο συγκρότημα στο οποίο έχουν καταφύγει εκατοντάδες Παλαιστίνιοι από την έναρξη του πολέμου και την επέκταση της στρατιωτικής επιχείρησης στη Χαν Γιουνίς.

Όμως, τις πρώτες πρωινές ώρες της χθεσινής νύχτας, το συγκρότημα δέχθηκε σφοδρά πυρά πολυβόλων και βλήματα αρμάτων μάχης, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 10 άτομα.

Ορισμένοι άνθρωποι που βρίσκονταν μέσα στο νοσοκομείο και αιμορραγούσαν, έχασαν τη ζωή τους καθώς δεν υπήρχε τρόπος να μεταφερθούν στο νοσοκομείο Nasser ή σε άλλες λειτουργικές εγκαταστάσεις.

Το νοσοκομείο Αλ-Άμαλ, λόγω της στρατιωτικής πολιορκίας τις τελευταίες ημέρες, έχει τεθεί εντελώς εκτός λειτουργίας. Δεν διαθέτει όλες τις ιατρικές προμήθειες που είναι απαραίτητες για οποιαδήποτε ιατρική παρέμβαση. Επίσης, δεν έχει καύσιμα και καμία από τις γεννήτριες δεν λειτουργεί.

Αυτό έχει προκαλέσει μεγάλη δυσκολία στο εναπομείναν ιατρικό προσωπικό που βρίσκεται μέσα στο νοσοκομείο να προσφέρει την απαραίτητη ιατρική παρέμβαση στους τραυματίες».

09:46 Πλοίο που μετέφερε χιλιάδες πρόβατα και βοοειδή προσάραξε στα ανοικτά της Αυστραλίας – Θα περνούσε από την Ερυθρά Θάλασσα

Πλοίο που μετέφερε περίπου 14.000 πρόβατα και 2.000 βοοειδή έχει εγκλωβιστεί στις ακτές της Αυστραλίας μέσα σε συνθήκες καύσωνα, αφού αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το ταξίδι του στην Ερυθρά Θάλασσα, προκαλώντας την κατακραυγή των ανθρώπων που ανησυχούν για την καλή διαβίωση των ζώων.

Το πλοίο αναχώρησε από την Αυστραλία στις 5 Ιανουαρίου με προορισμό το Ισραήλ, όπου επρόκειτο να ξεφορτώσει, αλλά παρέκλινε της πορείας του στα μέσα Ιανουαρίου λόγω της απειλής επίθεσης από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης, προτού διατάξει την επιστροφή του η αυστραλιανή κυβέρνηση.

Τα ζώα βρίσκονται ακόμη στο πλοίο και θα μπορούσαν να εκφορτωθούν στην Αυστραλία, όπου οι κανόνες βιοασφάλειας θα απαιτούσαν να τεθούν σε καραντίνα, ή να σταλούν ξανά στη θάλασσα για ένα πολύμηνο ταξίδι προς το Ισραήλ γύρω από την Αφρική, αποφεύγοντας την Ερυθρά Θάλασσα, δήλωσαν αξιωματούχοι του κλάδου και η κυβέρνηση.

Η προσάραξη υπογραμμίζει τον διευρυνόμενο αντίκτυπο των χτυπημάτων των Χούθι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, την κύρια θαλάσσια οδό μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, που έχουν διαταράξει το παγκόσμιο εμπόριο.

Υπογραμμίζει επίσης τον κίνδυνο για τη βιομηχανία εξαγωγής ζώντων ζώων της Αυστραλίας, η οποία στέλνει εκατοντάδες χιλιάδες ζώα στη Μέση Ανατολή κάθε χρόνο, όπως σημειώνει το Al Jazeera.

09:36 Σχολεία αναγκάζονται να κλείσουν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, καταγγέλλουν οι Παλαιστίνιοι

Το παλαιστινιακό υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι οι αυξημένες επιδρομές του ισραηλινού στρατού και η βία των εποίκων σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη καταστρέφουν το δικαίωμα των Παλαιστίνιων παιδιών στην εκπαίδευση, καθώς πολλά σχολεία έχουν αναγκαστεί να κλείσουν.

09:27 Ο πρωθυπουργός του Κατάρ συζήτησε για τη Γάζα σε συναντήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους στην Ουάσινγκτον

Ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν μπιν Τζασίμ Αλ Θάνι συζήτησε την εξεύρεση μιας «δίκαιης και βιώσιμης λύσης για την παλαιστινιακή υπόθεση» σε συνάντηση που είχε με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν την Τρίτη, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ.

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Εξωτερικών, πραγματοποίησε πολλές άλλες συναντήσεις κατά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον, μεταξύ άλλων με μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.

Στις συναντήσεις συζητήθηκε επίσης η ανάγκη «να διασφαλιστεί η βιώσιμη είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα».

Δείτε τη σχετική ανάρτηση του καταριανού ΥΠΕΞ:

09:17 Συγκλονιστικό βίντεο – Κορίτσι που σώθηκε από ερείπια κτιρίου μετά από βομβαρδισμό παραμένει σε κατάσταση σοκ

Όπως αναφέρει το Quds News Network, το τραύμα στο πρόσωπο κοριτσιού που είχε ανασυρθεί από τα συντρίμμια του σπιτιού της που ισοπεδώθηκε μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό στη Γάζα παραμένει ορατό.

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο:

09:08 Οι IDF λένε ότι δεκάδες ένοπλοι σκοτώθηκαν στη Γάζα εν μέσω των συνεχιζόμενων επιχειρήσεων τους

Οι IDF λένε ότι συνεχίζουν τις επιχειρήσεις στις κατεχόμενες κυρίως κεντρικές και βόρειες περιοχές της Γάζας, όπου η 162η Μεραρχία έδωσε μάχη με πολλούς ενόπλους της Χαμάς κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας.

Η 401η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία της μεραρχίας σκότωσε περισσότερους από 15 μαχητές της Χαμάς στη βόρεια Γάζα τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με τις IDF.

Σε μια επιδρομή, οι IDF λένε ότι τα στρατεύματα τους συνέλαβαν 10 Παλαιστίνιους μαχητές της Ισλαμικής Τζιχάντ που είχαν κρυφτεί σε ένα σχολείο και εντόπισαν στην περιοχή πέντε ρουκέτες έτοιμες για εκτόξευση.

Έφεδροι της 5ης Ταξιαρχίας που επιχειρούσαν στα περίχωρα του καταυλισμού Σάτι, με αεροπορική υποστήριξη, σκότωσαν αρκετούς ακόμη ενόπλους και εντόπισαν όπλα που χρησιμοποιούσε η Χαμάς, υποστηρίζουν οι IDF.

Στο κέντρο της Γάζας, η Ταξιαρχία Ναχάλ σκότωσε περισσότερους από 10 ενόπλους μέσα σε μία ώρα και αργότερα σκότωσε αρκετούς ακόμη στην ίδια περιοχή, σύμφωνα με τις IDF.

Εν τω μεταξύ, στη Χαν Γιουνίς της νότιας Γάζας, οι IDF συνεχίζουν την πίεση κατά της Χαμάς στο δυτικό τμήμα της πόλης.

Σε ένα περιστατικό στη δυτική Χαν Γιουνίς, η Ταξιαρχία Αλεξιπτωτιστών εντόπισε έναν ένοπλο της Χαμάς να συμμετέχει σε έναν πυρήνα πριν κατευθύνει μια αεροπορική επιδρομή εναντίον τους, σύμφωνα με τις IDF.

Σε ένα άλλο περιστατικό, η Πολεμική Αεροπορία έπληξε ένα κτίριο που σύμφωνα με τις IDF χρησιμοποιούσε ένας άλλος πυρήνας της Χαμάς που σχεδίαζε να στήσει ενέδρα στα στρατεύματα.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

08:58 Times of Israel: Η ισραηλινή κυβέρνηση αντιτίθεται στο κλείσιμο της UNRWA εν μέσω πολέμου

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου αντιτίθεται στο άμεσο κλείσιμο της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), καθώς φοβάται ότι αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει «ανθρωπιστική καταστροφή», αναφέρουν οι Times of Israel επικαλούμενοι ανώνυμο υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο.

«Εάν η UNRWA σταματήσει να λειτουργεί επί τόπου, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μια ανθρωπιστική καταστροφή που θα ανάγκαζε το Ισραήλ να σταματήσει τις μάχες του εναντίον της Χαμάς», δήλωσε ο Ισραηλινός αξιωματούχος.

«Αυτό δεν θα ήταν προς το συμφέρον του Ισραήλ και δεν θα ήταν ούτε προς το συμφέρον των συμμάχων του Ισραήλ», τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση στους μεγάλους δωρητές να επανεκκινήσουν τη χρηματοδότηση της UNRWA σε μια κλειστή συνάντηση 35 χωρών την Τρίτη.

08:49 Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συζητήσει σήμερα την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για τη Γάζα

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συνεδριάσει για να συζητήσει την προσωρινή απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα την Τετάρτη στις 18:00 η ώρα Ελλάδας.

Η συνεδρίαση πραγματοποιείται καθώς το Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι «διοχετεύει μεγάλες ποσότητες νερού» σε σήραγγες στη Γάζα, ένα από τα παραδείγματα που αναφέρονται στην υπόθεση της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ στο ΔΔΔ.

«Οι πρόσφατες αναφορές για τα ισραηλινά σχέδια να πλημμυρίσουν σήραγγες στη Γάζα με θαλασσινό νερό είναι εξαιρετικά ανησυχητικές», ανέφερε η Νότια Αφρική ως μέρος των αποδεικτικών στοιχείων της που ισχυρίζεται ότι το Ισραήλ προκαλεί τη «μαζική εκδίωξη» των Παλαιστινίων από τη Γάζα.

Η Νότια Αφρική δήλωσε ότι το σχέδιο θα μπορούσε να προκαλέσει «μακροχρόνια μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα και του εδάφους της Γάζας» και «περαιτέρω υποβάθμιση και κατάρρευση των υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης της Γάζας».

Δείτε σχετική ανάρτηση:

08:39 Η δημόσια υποστήριξη του Μπενιαμίν Νετανιάχου μειώνεται κι άλλο καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται

Η δημόσια υποστήριξη προς τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου μειώνεται σταθερά καθώς ο πόλεμος του Ισραήλ κατά της Γάζας παρατείνεται, γράφει το Al Jazeera.

Νέες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 23% των ερωτηθέντων θέλει να τον δει να παραμένει στην εξουσία, ενώ το 41% θα ήθελε να δει τον πρώην υπουργό Άμυνας και μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου Μπένι Γκαντζ να παίρνει τη θέση του.

08:30 Washington Post: Το σχέδιο συμφωνίας για τη Γάζα θα μπορούσε να περιλαμβάνει παύση των μαχών για έξι εβδομάδες

Το σχέδιο συμφωνίας εκεχειρίας που εξετάζεται από τη Χαμάς και το Ισραήλ θα μπορούσε να περιλαμβάνει παύση έξι εβδομάδων στις μάχες, αναφέρει η Washington Post, επικαλούμενη ανώνυμους αξιωματούχους.

Το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα είναι η τελευταία λεπτομέρεια που αποκαλύπτεται αφού οι διαπραγματευτές στο Παρίσι το Σαββατοκύριακο συζήτησαν τους όρους της προτεινόμενης ανταλλαγής των Παλαιστινίων που κρατούνται αιχμάλωτοι στις φυλακές του Ισραήλ με ομήρους στη Γάζα και την παύση του πολέμου.

Τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός του Κατάρ, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν μπιν Τζασίμ Αλ Θάνι, δήλωσε ότι το πλαίσιο που συζητήθηκε στο Παρίσι βασίζεται σε σημεία μιας αρχικής πρότασης του Ισραήλ και μιας αντιπρότασης της Χαμάς.

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ σημείωσε ότι η Χαμάς – η οποία είχε δηλώσει προηγουμένως ότι η μόνιμη κατάπαυση του πυρός ήταν προϋπόθεση για την έναρξη διαπραγματεύσεων – μπορεί τώρα να είναι ανοικτή στο να εξετάσει άλλες επιλογές.

«Πιστεύω ότι μετακινηθήκαμε από εκείνο το σημείο σε ένα σημείο που δυνητικά μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός στο μέλλον», είπε.

Μια παύση των μαχών για έξι εβδομάδες θα ήταν μεγαλύτερη από την προσωρινή εκεχειρία που επιτεύχθηκε τον Νοέμβριο, αλλά υπολείπεται μιας μόνιμης κατάπαυσης του πυρός που υποστηρίζεται από πολλούς Παλαιστίνιους και ανθρωπιστικούς φορείς.

08:20 Η αστυνομία ανακοίνωσε τον θάνατο του Ραν Γκβίλι, ο οποίος σκοτώθηκε και απήχθη από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου

Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε τον θάνατο του λοχία Ραν Γκβίλι, ο οποίος σκοτώθηκε από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ενώ η σορός του μεταφέρθηκε στη Γάζα.

Ο Γκβίλι, της μονάδας περιπολίας Γιασάμ στην περιοχή Νεγκέβ της αστυνομίας, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια μάχης με Παλαιστίνιους στην κοινότητα Αλουμίμ κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς.

Η σορός του μεταφέρθηκε στη συνέχεια στη Λωρίδα της Γάζας, όπως αναφέρουν και οι Times of Israel.

O Ραν Γκβίλι.

08:11 Το Ιράν προειδοποιεί πως θα ανταποδώσει οποιαδήποτε επίθεση

Ο πρεσβευτής του Ιράν στον ΟΗΕ Αμίρ Σαΐντ Ιραβανί προειδοποίησε ότι η Τεχεράνη θα ανταποδώσει με αποφασιστικό τρόπο οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της ιρανικής επικράτειας, ιρανικών συμφερόντων, ή πολιτών της Ισλαμικής Δημοκρατίας στο εξωτερικό, μεταδίδουν σήμερα κρατικά ΜΜΕ.

Χθες Τρίτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως έχει πάρει τις αποφάσεις του για την ανταπόδοση της επίθεσης με drone, που η Ουάσιγκτον απέδωσε σε «υποστηριζόμενες από το Ιράν» ιρακινές ένοπλες οργανώσεις, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρία μέλη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων σε βάση υποστήριξης στην Ιορδανία, χωρίς να δώσει καμιά περαιτέρω διευκρίνιση.

Μέλη και αξιωματικοί των Φρουρών της Επανάστασης, επίλεκτου σώματος του στρατού του Ιράν, σκοτώθηκαν το τελευταίο διάστημα σε αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στη Συρία, πέντε την 20ή Ιανουαρίου, ακόμη δύο την 25η Δεκεμβρίου.

Προχθές Δευτέρα, νέο ισραηλινό πλήγμα έβαλε στο στόχαστρο «ιρακινό κέντρο στρατιωτικών συμβούλων» στη Συρία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δυο άνθρωποι, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim. Όμως ο Ιρανός πρεσβευτής στη Δαμασκό διέψευσε πως στόχος της επιδρομής ήταν ιρανική εγκατάσταση και διαβεβαίωσε πως τα θύματα δεν ήταν Ιρανοί.

Από την πλευρά του, το Ιράν εξαπέλυσε πυραυλικά πλήγματα στην ημιαυτόνομη περιφέρεια του Κουρδιστάν στο Ιράκ τη 15η Δεκεμβρίου, βάζοντας ιδίως στο στόχαστρο αυτό που περιέγραψε ως «αρχηγείο» της Μοσάντ, της υπηρεσίας κατασκοπείας του Ισραήλ.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, στα πλήγματα αυτά σκοτώθηκαν τέσσερις πολίτες.

08:02 ISW και CTP θεωρούν ότι είναι υπερβολικές οι αναφορές για «νέα επίθεση» από Παλαιστίνιους μαχητές στη βόρεια Γάζα

Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης «υπερβάλλουν» για τη δύναμη της διείσδυσης της Χαμάς πίσω στη βόρεια Γάζα, παρουσιάζοντας την κίνηση ως προετοιμασία για μια «νέα επίθεση», λένε το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) και το Critical Threats Project (CTP).

Οι δεξαμενές σκέψης που εδρεύουν στις ΗΠΑ δήλωσαν ότι οι παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες βρίσκονται πιθανότατα στα πρώτα στάδια της ανασυγκρότησης των στρατιωτικών και κυβερνητικών δυνατοτήτων τους μόνο στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

«Αυτές οι προσπάθειες δεν υποδηλώνουν απαραίτητα ότι η Χαμάς προετοιμάζεται για μια επιθετική εκστρατεία με τον τρόπο που έχουν υπονοήσει τα δυτικά μέσα ενημέρωσης», αναφέρει η τελευταία αξιολόγηση του πεδίου μάχης του ISW/CTP.

Σύμφωνα με τις δεξαμενές σκέψης, οι συγκρούσεις συνεχίζονται σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας και στη νότια Χαν Γιουνίς οι Παλαιστίνιοι μαχητές συνεχίζουν να «εκτελούν μια προμελετημένη άμυνα κατά των ισραηλινών δυνάμεων», στοχεύοντας κυρίως τα άρματα μάχης με χειροβομβίδες που εκτοξεύονται από ρουκετοβόλα και εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Η Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο εξαπέλυσε τέσσερις επιθέσεις εναντίον στόχων στο βόρειο Ισραήλ την Τρίτη, ενώ άγνωστοι εκτόξευσαν ρουκέτες από το συριακό έδαφος στα Υψίπεδα του Γκολάν. Οι δύο δεξαμενές δεν έχουν αναφερθεί σε ζημιές ή θύματα από τις επιθέσεις.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

07:52 Ο επικεφαλής για την ανθρωπιστική βοήθεια στον ΟΗΕ προειδοποιεί για «κατάρρευσή» στη Γάζα λόγω της UNRWA

Ο Μάρτιν Γκρίφιθς, αναπληρωτής γενικός γραμματέας ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ, προειδοποίησε ότι η υποχρηματοδότηση της παλαιστινιακής υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες «θα είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση» του συστήματος βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

«Ο κόσμος δεν μπορεί να εγκαταλείψει τον λαό της Γάζας», τόνισε ο Γκρίφιθς.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

07:43 Για «διπλά στάνταρ» κάνει λόγο η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ σχετική με την UNRWA

Η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ Φραντσέσκα Αλμπανέζε δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις που αναστέλλουν τα κονδύλια προς την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) αντιπροσωπεύουν «διπλά στάνταρ» όταν συνεχίζουν να υποστηρίζουν το Ισραήλ, οι ενέργειες του οποίου «εύλογα συνιστούν» γενοκτονία.

Δεκαπέντε χώρες έχουν αναστείλει τη χρηματοδότηση της UNRWA, ενώ αναμένουν την έκβαση της έρευνας σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι δώδεκα πρώην μέλη του προσωπικού της υπηρεσίας του ΟΗΕ συμμετείχαν στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου κατά του Ισραήλ.

Η ανάρτηση της Αλμπανέζε:

07:34 Γιατί η Κίνα είναι εξοργισμένη με το Ιράν και τους Χούθι

Το Reuters ανέφερε ότι Κινέζοι αξιωματούχοι ζήτησαν από την Τεχεράνη «να χαλιναγωγήσει τις επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα από τους Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν, διαφορετικά κινδυνεύει να βλάψει τις επιχειρηματικές σχέσεις της με το Πεκίνο».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

07:24 ΟΗΕ: Η «εξωδικαστική εκτέλεση» 3 Παλαιστινίων σε νοσοκομείο είναι «παράνομη»

Οι «παράνομες δολοφονίες Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη» από τις ισραηλινές δυνάμεις πρέπει να τερματιστούν «αμέσως», δήλωσε το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Καταγράφοντας έναν αυξανόμενο αριθμό παράνομων δολοφονιών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου, το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε ότι το Ισραήλ πρέπει επίσης να «λογοδοτήσει για κάθε παράνομη χρήση βίας» που διαπράττεται από τις δυνάμεις του.

Τα Ηνωμένα Έθνη εξέδωσαν την αυστηρά διατυπωμένη δήλωσή τους μετά την «προγραμματισμένη εξωδικαστική εκτέλεση», όπως τη χαρακτήρισε, τριών Παλαιστινίων ανδρών μέσα στο νοσοκομείο Ιμπν Σίνα στην κατεχόμενη πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης την Τρίτη.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, μυστικοί Ισραηλινοί πράκτορες «σκότωσαν έναν 18χρονο ενώ βρισκόταν στο κρεβάτι του νοσοκομείου», όπου ήταν «μισοπαράλυτος» και λάμβανε θεραπεία μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή τον Οκτώβριο. Οι Ισραηλινοί σκότωσαν επίσης τον αδελφό του ασθενούς, ηλικίας 23 ετών, και έναν 27χρονο άνδρα.

Ο ΟΗΕ υπενθύμισε στο ανακοινωθέν του στο Ισραήλ ότι, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, «τα πυροβόλα όπλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο και για να αποτραπεί μια άμεση απειλή για τη ζωή ή ένας σοβαρός τραυματισμός». Διαφορετικά, η χρήση τους είναι παράνομη.

Θυμηθείτε το βίντεο που κυκλοφόρησε μετά την ισραηλινή επιδρομή στο νοσοκομείο στην Τζενίν:

07:15 Νέες ισραηλινές επιδρομές στη Δυτική Όχθη – Αναφορές για συγκρούσεις στη Ναμπλούς

Σύμφωνα με το Al Jazeera Arabic και τοπικά μέσα ενημέρωσης οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποιούν επιδρομές στην πόλη της Ναμπλούς και στον προσφυγικό καταυλισμό Ασκάρ ανατολικά της Ναμπλούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνοδευόμενες από μπουλντόζες έχουν εισέλθει στην πόλη προκαλώντας συγκρούσεις με παλαιστινιακές ομάδες αντίστασης, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Επιδρομές και συλλήψεις έχουν αναφερθεί και σε άλλες περιοχές της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης στις ακόλουθες τοποθεσίες:

  • Στην Καλκίλια
  • Στην πόλη Ανάτα, το προάστιο Αλ-Σαλάμ και τον καταυλισμό Καλαντίγια κοντά στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ
  • Στην πόλη Τζάμπα, νότια της Τζενίν
  • Στο χωριό Σιντζίλ, βόρεια της Ραμάλας
  • Ένας άνδρας και οι δύο γιοι του συνελήφθησαν στο χωριό Άιν Αρίκ, δυτικά της Ραμάλας
  • Ένας άνδρας συνελήφθη στην πόλη Μπέιτ Φατζάρ, νότια της Βηθλεέμ
  • Ένας άνδρας συνελήφθη στη Σιλουάν, στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ

Βίντεο από την επιδρομή των ισραηλινών δυνάμεων στην Καλκίλια:

07:05 Τουλάχιστον τα μισά κτίρια στη Γάζα έχουν καταστραφεί – Τι δείχνουν δορυφορικές εικόνες

Η σφαγή στη Γάζα συνεχίζεται, με τον ισραηλινό στρατό να σφυροκοπεί συγκεκριμένες περιοχές προκειμένου να ισοπεδώσει τις υποδομές της Χαμάς.

Σε μία νέα μελέτη φαίνεται πως τα μισά κτίρια που βρίσκονται στη Λωρίδα έχουν υποστεί ζημιές ή καταστραφεί ολοσχερώς αφότου ξέσπασε ο πόλεμος.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

06:56 Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος λέει ότι η τύχη του εξάχρονου κοριτσιού και της ομάδας διάσωσής της στην πόλη της Γάζας είναι ακόμα «άγνωστη»

Η τύχη πληρώματος ασθενοφόρου και του εξάχρονου κοριτσιού που προσπαθούσαν να σώσουν από ένα αυτοκίνητο που βομβαρδίστηκε από τον ισραηλινό στρατό στην πόλη της Γάζας παραμένει «άγνωστη», δήλωσε η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος (PRCS).

Η Χιντ Χαμαντέ ήταν η μοναδική που επέζησε όταν το όχημα στο οποίο επέβαινε τη Δευτέρα χτυπήθηκε από ισραηλινή βόμβα στη βόρεια Γάζα.

Από την επίθεση σκοτώθηκαν ο πατέρας και τα τέσσερα αδέλφια της και η ίδια εγκλωβίστηκε στο αυτοκίνητο για ώρες πριν μπορέσουν να την προσεγγίσουν οι γιατροί.

Όμως, σε ανάρτησή της στο Χ, η PRCS δήλωσε ότι δεν έχει ακόμη καμία πληροφορία για το αν το πλήρωμά της κατάφερε να σώσει την Χιντ, για το πού βρίσκεται ή για την τρέχουσα κατάσταση της.

«Εκφράζουμε βαθιά ανησυχία για την ασφάλεια των συναδέλφων μας και της Χιντ. Ευχόμαστε μια ασφαλή επιστροφή για την Χιντ, τον Γιούσεφ και τον Άχμαντ, τους ανθρωπιστές ήρωες μας», έγραψε η οργάνωση στο Χ.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

06:46 Άλλοι τρεις νεκροί Ισραηλινοί στρατιώτες

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας ανακοίνωσαν τον θάνατο τριών στρατιωτών που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των χθεσινών μαχών στη Γάζα, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών τους κατά τη χερσαία επίθεση σε 223.

Οι στρατιώτες που σκοτώθηκαν είναι οι εξής:

  • Ταγματάρχης (ε.α.) Νετζέρ Σίμτσι, 30 ετών, από τη βόρεια ισραηλινή κοινότητα Μασάντ, του 87ου Τάγματος της 14ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας
  • Λοχαγός (ε.α.) Γκαβριέλ Σάνι, 28 ετών, από τον οικισμό Έλι της Δυτικής Όχθης, του 6646ου Τάγματος της 646ης Ταξιαρχίας
  • Αξιωματικός (ε.α.) Γιουβάλ Νιρ, 43 ετών, από τον οικισμό Κφαρ Ετζιόν της Δυτικής Όχθης, του 6646ου Τάγματος της 646ης Ταξιαρχίας

Οι Σάνι και Νιρ σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια μαχών στη νότια Γάζα. Άλλοι δύο στρατιώτες τραυματίστηκαν σοβαρά στην ίδια μάχη, σύμφωνα με τις IDF.

Ο Σίμτσι σκοτώθηκε πολεμώντας στη βόρεια Γάζα, λέει ο στρατός.

Οι Ισραηλινοί στρατιώτες που σκοτώθηκαν στις 30 Ιανουαρίου 2024.

06:39 Al Jazeera: Ο Μπλίνκεν θα επισκεφθεί το Ισραήλ, αλλά οι Ισραηλινοί είναι απίθανο να ακούσουν τις αμερικανικές «συμβουλές»

Ο Χάμντα Σαλούτ μεταδίδει από την Ανατολική Ιερουσαλήμ για το Al Jazeera: «Αυτή θα είναι η έκτη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στο Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου και οι πληροφορίες που κυκλοφορούν στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι θα φτάσει στο Τελ Αβίβ το Σάββατο, όπου θα συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό.

Θα παραστεί επίσης σε συνάντηση με το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο της χώρας, όπου θα εκφράσει τις προτάσεις των ΗΠΑ για το τι ελπίζουν οι Αμερικανοί να συμβεί μετά τον πόλεμο στη Γάζα – τι ελπίζουν οι Αμερικανοί να συμβεί στα παλαιστινιακά εδάφη.

Αλλά είναι απίθανο οι Ισραηλινοί να ακούσουν πραγματικά τις συμβουλές των Αμερικανών. Όπως είδαμε, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τους έχει απορρίψει στο παρελθόν. Την τελευταία φορά που ο Μπλίνκεν ήταν εδώ, η συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών φέρεται να ήταν απίστευτα τεταμένη και γεμάτη με πολλές διαφωνίες.

Οι Αμερικανοί θέλουν να δουν περισσότερη βοήθεια να πηγαίνει στη Γάζα. Αλλά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός λέει ότι θέλει να επιτρέψει μόνο αυτό που λέει ότι είναι η ελάχιστη ποσότητα που είναι απαραίτητη για να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική καταστροφή.

Αλλά έχουμε δει κατά τους τελευταίους τρεις, και θα φτάσουμε στους τέσσερις μήνες, ότι η ανθρωπιστική καταστροφή έχει ξεδιπλωθεί, δεδομένου του αριθμού των ανθρώπων που πεθαίνουν, δεδομένου του πόσοι Παλαιστίνιοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και είναι τώρα εκτοπισμένοι.

Έτσι, οι Αμερικανοί ασκούν αυτή την πίεση στον Νετανιάχου. Αλλά μένει να δούμε πώς θα αντιδράσει κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης».

06:30 Αμερικανός βουλευτής: Οι ΗΠΑ πρέπει να «ξεπαγώσουν» τα κονδύλια για την UNRWA

Ο Τσούι Γκαρσία, μέλος του Κογκρέσου, καλεί τις ΗΠΑ να «ξεπαγώσουν» τα κονδύλια για την UNRWA.

«Οι ισχυρισμοί εναντίον 12 υπαλλήλων της UNRWA είναι σοβαροί και πρέπει να διερευνηθούν πλήρως», ανέφερε ο Γκαρσία σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Αλλά δύο εκατομμύρια κάτοικοι της Γάζας δεν πρέπει να υποστούν περαιτέρω βάσανα ως αποτέλεσμα (σ.σ. αυτού)».

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

06:20 Το Ισραήλ συνεχίζει τους σφοδρούς βομβαρδισμούς σε ολόκληρη τη Γάζα

Καλημέρα σας, μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις νεότερες εξελίξεις σε Γάζα, Ισραήλ, Δυτική Όχθη και ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Διαβάστε για ό,τι προηγήθηκε εδώ

Sports in

Διαλύεται η «Ρεάλ» του παγκοσμίου πόλο

Αποχωρεί ο βασικός επενδυτής από την Προ Ρέκο που μπαίνει σε καθεστώς εκκαθάρισης και βλέπει τους σταρ της να αποχωρούν – Στη Γιουγκ ο Κάκκαρης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024