4 αλλαγές για ανέργους, ευάλωτους
Σύνδεση με τον τελευταίο μισθό, τα έτη ασφάλισης και συμμετοχή σε προγράμματα κατάρτισης, με ταυτόχρονη ενίσχυση όσων μένουν εκτός εργασίας για πάνω από 12 μήνες
Τέσσερις σημαντικές αλλαγές δρομολογούνται εντός του έτους για το σύνολο σχεδόν των επιδομάτων του ΕΦΚΑ, της ΔΥΠΑ και του ΟΠΕΚΑ. Στόχος των επερχόμενων παρεμβάσεων είναι:
- Ο εξορθολογισμός των παροχών του ΕΦΚΑ (επιδόματα αναπηρίας, ασθένειας, έξοδα κηδείας).
- Ο νέος τρόπος χορήγησης στο ύψος του επιδόματος ανεργίας της ΔΥΠΑ.
- Η αναμόρφωση του καθεστώτος χορήγησης του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ.
- Η αλλαγή στην καταβολή των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ.
Ειδικότερα:
1 Εντός του α’ τριμήνου 2024 θα εκδοθεί η ΚΥΑ για την αναπροσαρμογή των επιδομάτων ανεργίας που έχει ως στόχο τον εξορθολογισμό των παροχών για την ασφάλιση κατά της ανεργίας και άλλων παροχών, την αναπροσαρμογή των επιδομάτων ανεργίας και την ενίσχυση του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων σε υφιστάμενους και νέους δικαιούχους της παροχής. Η αλλαγή στο ύψος του επιδόματος ανεργίας θα εφαρμοστεί στην αρχή πιλοτικά και θα συνδέεται με τον τελευταίο μισθό που λάμβανε ο άνεργος. Ταυτόχρονα, το επίδομα θα εξαρτάται από την ένταξη του ανέργου σε προγράμματα κατάρτισης και ανάλογα με τα έτη του εργασιακού του βίου, το επίδομα θα καταβάλλεται και πέραν των 12 μηνών (ενσωμάτωση του επιδόματος μακροχρόνια ανέργων). Οσο περισσότερα χρόνια έχει διανύσει ο άνεργος στην αγορά εργασίας, τόσο υψηλότερο θα είναι το επίδομα που θα λαμβάνει, χωρίς ποτέ να υποχωρεί κάτω από τα επίπεδα που διαμορφώνεται σήμερα.
2 Από τις 30 Σεπτεμβρίου 2024 όλα σχεδόν τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλονται μέσω προπληρωμένης κάρτας, κατά 50% (ενώ το υπόλοιπο 50% ο χρήστης της κάρτας θα μπορεί να το λαμβάνει σε μετρητά από τον λογαριασμό του).
3 Υπό κατάρτιση είναι ο νέος ενιαίος κανονισμός παροχών σε χρήμα του e-ΕΦΚΑ, με στόχο την καθιέρωση ενιαίων κανόνων για ασφαλισμένους και συνταξιούχους όλων των πρ. Ταμείων. Στο «μικροσκόπιο» μπαίνουν παροχές ασθενείας, μητρότητας, εργατικού ατυχήματος, αλλά και αναπηρίας, όπως και τα έξοδα κηδείας.
Ειδική ομάδα εργασίας θα πρέπει έως τις αρχές του καλοκαιριού να καταγράψει τα κριτήρια χορήγησης των επιδομάτων και να προτείνει αλλαγές στο σχετικό πόρισμα που θα παραδώσει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ώστε να προχωρήσει η νομοθετική ρύθμιση. Ως βάση του νέου κανονισμού αναμένεται να ληφθούν οι παροχές του ΙΚΑ, γεγονός που συνεπάγεται πως χιλιάδες συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι άλλων πρώην Ταμείων («ευγενών», τραπεζών) θα χάσουν μεγάλος μέρος των προνομίων τους. Αντιστοίχως κάποια άλλα Ταμεία που έχουν σήμερα χαμηλότερες παροχές αναμένεται να έχουν – τελικώς – όφελος. Για παράδειγμα, τα έξοδα κηδείας ποικίλλουν ανάλογα με το κάθε Ταμείο και μπορεί να ξεκινούν από τα επίπεδα των 750 ευρώ (πρώην ΙΚΑ) και να φτάνουν έως και τα 2.900 ευρώ (Ταμείο Εθνικής Τράπεζας), ανά περίπτωση.
Ξεχωριστή σημασία έχουν οι συνταξιοδοτικές και επιδοματικές παροχές που θα αναμορφωθούν και αφορούν τα ΑμεΑ. Σε πρώτη φάση ο στόχος της αρμόδιας ομάδας εργασίας είναι να εντοπίσει το εύρος της κάλυψης των αναγκών των δικαιούχων μέσω αυτών των παροχών και η απλούστευση των κανόνων χορήγησής τους, μέσω της μείωσης μιας σειράς από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.
4 Τoν Μάιο θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις για την αναμόρφωση του επιδόματος παιδιού, εφόσον προηγηθεί η υποβολή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το Δημογραφικό στον Πρωθυπουργό. Ηδη μεικτή ομάδα εργασίας μελετά τις βασικές παραμέτρους του επιδόματος, ώστε να είναι δικαιότερο για τους γονείς με χαμηλότερα εισοδήματα και περισσότερα τέκνα. Χωρίς να αποκλείεται η αύξηση του ποσού του επιδόματος, η ομάδα εργασίας μελετά ακόμα και τη συνάρτησή του με άλλα επιδόματα που λαμβάνει ο εκάστοτε δικαιούχος (ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, επίδομα στέγασης).
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι ανακοινώθηκε η αύξηση του επιδόματος γέννησης από 2.000 σε 2.400 ευρώ για το πρώτο παιδί, στα 2.700 για το δεύτερο παιδί, στα 3.000 για το τρίτο παιδί και στα 3.500 ευρώ για το τέταρτο παιδί και άνω.
ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ
Αύξηση 400-1.500 ευρώ για κάθε παιδί
Το επίδομα γέννησης αυξάνεται για κάθε παιδί που γεννιέται αναλόγως του αριθμού των εξαρτώμενων τέκνων της οικογένειας (όπως αυτός διαμορφώνονται μετά τη γέννηση του παιδιού) ως ακολούθως:
- 1 τέκνο: 2.400 (αύξηση 400 ευρώ)
- 2 τέκνα: 2.700 (αύξηση 700 ευρώ)
- 3 τέκνα: 3.000 (αύξηση 1.000 ευρώ)
- 4 ή περισσότερα τέκνα: 3.500 (αύξηση 1.500 ευρώ).
Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»
- ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν παρασημοφορεί τη Ρεπουμπλικανή Λιζ Τσέινι, πολέμια του Τραμπ
- Ισραήλ: Ο Νετανιάχου ζητά να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων
- Βόρεια Μακεδονία: Ανασύρθηκαν 3 πτώματα γυναικών μετά από πτώση αυτοκινήτου στον Αξιό
- Συρία: Το Ισραήλ βομβαρδίζει εγκαταστάσεις του στρατού κοντά στο Χαλέπι
- Νότια Κορέα: Πράκτορες επιχειρούν να συλλάβουν τον παυθέντα πρόεδρο και εμποδίζονται από τον στρατό
- Βερολίνο: Δυο αστυνομικοί τραυματίζονται από την έκρηξη «άγνωστου αντικειμένου»