ING: «Μαγική» εικόνα της ακρίβειας… πεισματικά υψηλές οι τιμές στα τρόφιμα
Ο συνολικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη μειώνεται, αλλά ο «δομικός» απογοητεύει
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Economist: Οι εργαζόμενοι αγαπούν τον Τραμπ, τα συνδικάτα πρέπει να τον φοβούνται
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
Μια στρεβλή εικόνα μας δείχνουν τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, μαζί και στην Ελλάδα, καθώς αν και ο δείκτης μειώνεται, εντούτοις ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος αφαιρεί τις ευαίσθητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, απογοητεύει.
Αυτό αναφέρει η ING, με αφορμή την προκαταρκτική εκτίμηση για μείωση του πληθωρισμού βάσει του ΕνΔΤΚ της ευρωζώνης από 2,9% σε 2,8% τον Ιανουάριο, με τον δομικό πληθωρισμό να υποχωρεί στο 3,3% από 3,4% τον Δεκέμβριο.
Είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη στη μάχη του πληθωρισμού, αναφέρει η ING. Η μάχη απέχει πολύ από το να κερδηθεί.
Όπως εξηγεί, οι τιμές της ενέργειας παραμένουν σημαντικός παράγοντας στην καθοδική πίεση των τιμών, με τις τιμές της ενέργειας να εξακολουθούν να μειώνονται κατά 6,3% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο. Ταυτόχρονα, ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει ενέργεια, τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό, μειώθηκε στο 3,3% από 3,4% τον Δεκέμβριο. Αλλά αυτή η πτώση ήταν μικρότερη από την πρόβλεψη της συναίνεσης 3,2%.
Καθώς η βιομηχανία και το λιανικό εμπόριο εξακολουθούν να αγωνίζονται με πλεονάζοντα αποθέματα, ο πληθωρισμός των τιμών των βιομηχανικών αγαθών εκτός ενέργειας συνεχίζει να μειώνεται και τώρα βρίσκεται στο 2%. Ο πληθωρισμός των τιμών των υπηρεσιών, ωστόσο, παραμένει στο σχετικά υψηλό 4%. Επίσης, ο πληθωρισμός των τροφίμων (συμπεριλαμβανομένου του αλκοόλ και του καπνού) μειώθηκε στο 5,7% από 6,1% τον Δεκέμβριο.
Το τελευταίο μίλι θα είναι το πιο δύσκολο
Η ενέργεια παραμένει μια αποπληθωριστική δύναμη, αν και η επίδραση εξασθενεί και πιθανότατα θα εξαφανιστεί εντελώς το δεύτερο τρίμηνο, καθώς θα γίνει λιγότερο ευνοϊκή. Άλλωστε, σε πολλά κράτη μέλη, τα μέτρα ενεργειακής στήριξης, τα οποία διατήρησαν τις τιμές χαμηλότερες από την τιμή αγοράς για τον καταναλωτή πέρυσι, τώρα αίρονται σταδιακά, υπενθυμίζει η ING.
Ακόμη και η ίδια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι ιδιαίτερα προσεκτική στην εξέλιξη του πυρήνα του πληθωρισμού. Από την άποψη αυτή, η αύξηση των τιμών των μεταφορών λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή παραμένει κίνδυνος πληθωρισμού. Επίσης, οι συμφωνίες για υψηλότερους μισθούς ενδέχεται να εξακολουθούν να επηρεάζουν τις τιμές. Ας μην ξεχνάμε ότι τόσο στην έρευνα PMI όσο και στην έρευνα για το οικονομικό κλίμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι προσδοκίες για τις τιμές πώλησης έχουν ήδη αυξηθεί εδώ και αρκετούς μήνες, αντιστρέφοντας μια πτωτική τάση που ξεκίνησε στα μέσα του 2022. Με άλλα λόγια , η συνέχιση της πτωτικής τάσης του βασικού πληθωρισμού δεν μπορεί ακόμη να θεωρείται δεδομένη, αναφέρει η ING.
Η πρώτη μείωση επιτοκίου δεν θα είναι η πιο βαθιά
Ενώ τα τελευταία στοιχεία της Eurostat εξακολουθούν να δείχνουν χαλάρωση των πιέσεων στις τιμές, είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη κατά του πληθωρισμού. Η ΕΚΤ ελπίζει ότι οι υψηλότεροι μισθοί θα απορροφηθούν εν μέρει από τα χαμηλότερα περιθώρια κέρδους. Ωστόσο, εάν η ανάπτυξη αρχίσει να επιταχύνεται ξανά το δεύτερο τρίμηνο, οι εταιρείες μπορεί να έχουν την ισχύ τιμών για να αντέξουν τη συμπίεση του περιθωρίου, οπότε ο πληθωρισμός δεν θα μειωθεί πολύ περισσότερο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ING συνεχίζει να πιστεύει ότι η ΕΚΤ θα είναι πολύ προσεκτική και δεν θα σκεφτεί καμία μείωση των επιτοκίων πριν από τον Ιούνιο.
Πιστεύει επίσης ότι, δεδομένης της διαρθρωτικά ισχυρής αγοράς εργασίας (το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε στο ιστορικά χαμηλό του 6,4% τον Δεκέμβριο), η ΕΚΤ θα απέχει από τη επιθετική μείωση των επιτοκίων. Μια πρώτη μείωση τον Ιούνιο πιθανότατα θα περιοριστεί στις 25 μονάδες βάσης και ο ρυθμός χαλάρωσης μετά από αυτό μπορεί να είναι πιο σταδιακός από ό,τι η αγορά τιμολογεί αυτήν τη στιγμή.
Πηγή: ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις