Μητσοτάκης: Στη Βουλή οι προτάσεις μου για περαιτέρω ενίσχυση των αγροτών – Ωφελημένη η Ελλάδα από τη Σύνοδο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις αγροτικές και τις φοιτητικές κινητοποιήσεις, μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής
- Ηνωμένο Βασίλειο: Ο δολοφόνος και βιαστής της Louisa Dunne συνελήφθη 57 χρόνια μετά
- Πότε θα καταβληθεί το έκτακτο επίδομα Χριστουγέννων και τα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι
- «Σερ: Aπομνημονεύματα»: Οι αυτοκτονικές τάσεις, η παρανοϊκή ζήλια και ο χωρισμός με τον Σόνι Μπόνο
- Κάθε 30 λεπτά ένα παιδί πεθαίνει στη Γάζα - Πόσοι Αχμέτ και πόσες Λιγιάν σκοτώθηκαν από ισραηλινές επιθέσεις
Στις κινητοποιήσεις των αγροτών όσο και σε εκείνες των φοιτητών – τους οποίους ο ίδιος είχε παρομοιάσει με «ληστές μπακάλικου» – αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Να σημειωθεί ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε συμφωνία για την χορήγηση βοήθειας 50 δισ. ευρώ στην Ουκρανία, αφού παρακάμφθηκαν οι αντιρρήσεις του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν.
«Μου φαίνονται οι ενστάσεις των αγροτών για την ΚΑΠ κατανοητές και δικαιολογημένες. Θεωρώ ότι το θέμα θα επανέλθει στην ατζέντα των συζητήσεων»
Ερωτηθείς για τα αποτελέσματα της Συνόδου, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί, όπως είπε, «σχετικά σύντομα καταφέραμε να συμφωνήσουμε στην αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και φυσικά στην παροχή προβλέψιμης και σημαντικής οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία».
Πρόσθεσε ότι ήδη από την προηγούμενη Σύνοδο είχαν ληφθεί υπόψιν και όλες οι ελληνικές θέσεις, όπως η αύξηση κατά 2 δισ. συνολικά του φακέλου για χρηματοδότηση της μετανάστευσης και την αύξηση κατά 1,5 δισ. για φυσικές καταστροφές.
«Αύριο στη Βουλή οι προτάσεις μου για τους αγρότες»
Για το αγροτικό και τις κινητοποιήσεις που κλιμακώνονται σε όλη τη χώρα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το θέμα συζητήθηκε «ακροθιγώς» με πρωτοβουλία κάποιων χωρών και της Ελλάδας.
Σημείωσε ότι είναι ένα σύνθετο θέμα και αφορά και άλλες χώρες, όχι μόνο την Ελλάδα (σ.σ. αγαπημένο του επιχείρημα), και χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες της Κομισιόν λέγοντας ότι «η Ελλάδα αγωνίστηκε παρασκηνιακά για το καθεστώς αγρανάπαυσης και αυτό σημαίνει ότι πάνω από 1,5 εκατομμύριο στρέμματα απελευθερώνονται για καλλιέργεια και, κατά συνέπεια, πρόσθετο εισόδημα και ενίσχυση των αγροτών».
Για το αν θα αλλάξει η αγροτική πολιτική της ΕΕ είπε ότι το 1/3 του προϋπολογισμού της ΕΕ πηγαίνει στην αγροτική πολιτική. «Θα πάρουμε πολλά χρήματα για την ΚΑΠ, αλλά υπάρχουν προβλήματα ανταγωνισμού που πρέπει να συζητηθούν», προσέθεσε.
«Παραδείγματος χάρη, συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου. Ζητάμε από τους Ευρωπαίους παραγωγούς να προσαρμοστούν σε αυστηρές προδιαγραφές, το οποίο φυσικά αυξάνει το κόστος παραγωγής. Δεν πρέπει να ζητάμε και από τις χώρες οι οποίες εξάγουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στα πλαίσια μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, να έχουν τους ίδιους και αυτοί περιορισμούς, ώστε να μην έχουν ένα φυσικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ως προς τα κοστολόγιά τους;», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
Όπως είπε, «τα θέματα του πρωτογενούς τομέα είναι μεν ευρωπαϊκά, κάποια όμως θέματα έχουν και εθνικό ή και περιφερειακό χαρακτήρα. Αύριο θα συζητήσουμε, παραδείγματος χάρη, για τη Θεσσαλία, για το τι έχουμε κάνει, για το τι μπορούμε να κάνουμε περισσότερο, για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Και αυτό έχει μια ευρωπαϊκή διάσταση. Εάν δεν είχαμε καταφέρει να διαπραγματευτούμε, παραδείγματος χάρη, τη χρήση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και από το παλιό ΕΣΠΑ, δεν θα μπορούσαμε να είχαμε την ίδια δύναμη πυρός για να στηρίξουμε σήμερα την ανακατασκευή των υποδομών στην Θεσσαλία».
«Η κυβέρνηση έμπρακτα έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους αγρότες και τους αλιείς μας και το ίδιο κάνουμε και τώρα, στα πλαίσια των δημοσιονομικών περιορισμών που υπάρχουν, και πιστεύω ότι όταν ξεδιπλώσουμε πλήρως τις πρωτοβουλίες μας, θα το αντιληφθούν και οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μας», υποστήριξε στη συνέχεια.
Και προσέθεσε: «Από εκεί και πέρα, θα έχω την ευκαιρία αύριο να μιλήσω στη Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της Νέας Αριστεράς για το τι συμβαίνει στη Θεσσαλία και να αναπτύξω πιο αναλυτικά κάποιες σκέψεις μας για το πώς σκοπεύουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τον πρωτογενή τομέα. Αλλά κάντε λίγο υπομονή, θα τα πούμε αυτά αύριο, με περισσότερη άνεση χρόνου, στη Βουλή».
Για την ΚΑΠ, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι έχει έρθει η ώρα να συζητήσουμε προσαρμογές της νέας πραγματικότητας. «Μου φαίνονται οι ενστάσεις των αγροτών κατανοητές και δικαιολογημένες. Θεωρώ ότι το θέμα θα επανέλθει στην ατζέντα των συζητήσεων», ανέφερε.
«Όλα τα ελληνικά αιτήματα έγιναν δεκτά»
Ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς για το τι αποσπά η Ελλάδα για μεταναστευτικό και φυσικές καταστροφές, απάντησε πως «αυτά θα μας απασχολήσουν στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ και όσων έχουν συμφωνηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Και προσέθεσε πως «η Ελλάδα θα πάρει αυτό που της αναλογεί από τα πρόσθετα κονδύλια που θα εκταμιευθούν. Έχουμε πολλές δομές που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς πόρους και κάνουμε και ευρωπαϊκή δουλειά στα σύνορα με την Τουρκία».
«Καταφέραμε για τον πρωτογενή τομέα και αποσπάσαμε πρόσθετους πόρους για την Θεσσαλία, αλλά το μεγαλύτερο μέρος έχει έρθει από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το ποσό των αποζημιώσεων που δόθηκε από τον ΕΛΓΑ είναι το διπλάσιο από αυτό το ποσό που αντιστοιχεί στις εισφορές που έχουν καταβάλλει – και καλά κάναμε. Η Ελλάδα βγαίνει πολύ ωφελημένη και όλα τα ελληνικά αιτήματα έγιναν δεκτά», όπως είπε.
Όσο για τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια και τις αντιδράσεις των φοιτητών στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που δεν είχε διστάσει να παρομοιάσει τους φοιτητές με «ληστές μπακάλικου», τόνισε πως «όλοι θα τεθούν προ των ευθυνών τους και το νομικό πλαίσιο είναι σαφές».
«Το υπουργείο θα κάνει τη δουλειά για να επισημάνει στις ηγεσίες των πανεπιστημίων πώς θα συμμορφωθούν με το νόμο για να μην χαθεί η εξεταστική. Η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων ήταν κορωνίδα του προγράμματος της ΝΔ και κανείς να μην εκπλήσσεται. Θα γίνει νόμος του κράτους και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση σύντομα. Ο βασικός πυρήνας δεν αλλάζει», επέμεινε ο πρωθυπουργός.
«Δεν περιποιεί τιμή που δεν καταλήξαμε για το Μεσανατολικό»
«Δεν μάσησα τα λόγια μου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και δεν περιποιεί τιμή ότι δεν καταλήξαμε σε συμπεράσματα για την Μέση Ανατολή», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον πόλεμο στη Γάζα, σημειώνοντας πως «δυστυχώς, έχουμε αποκλίνουσες απόψεις και πιστεύω ότι θα επανέλθει (σ.σ. το θέμα) σε άλλο συμβούλιο».
Όπως είπε, «η Ελλάδα, ως μια χώρα με αξιοπιστία, θα εξακολουθεί να κάνει αυτό που μπορεί για να συνεισφέρει σε μια ειρηνική επίλυση της τραγικής κατάστασης στη Γάζα και να θέτει μετ’ επιτάσεως την οριστική διευθέτηση με τη λύση δύο κρατών».
Τέλος, ερωτηθείς για την στάση του Βίκτορ Όρμπαν στο θέμα της Ουκρανίας, ανέφερε: «Είδατε ότι μπορέσαμε να βρούμε συμφωνία, έστω και αν χρειάστηκε να εξηγήσουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε και οι 26, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του 27ου».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις