Στη Βουλή ο Μαργαρίτης Σχοινάς – Τι είπε για τους αγρότες και την ΕΕ – Η κριτική από τα κόμματα
Ο Μαργαρίτης Σχοινάς ενημέρωσε την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και την Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής για το πρόγραμμα της Κομισιόν το 2024 - Μεταναστευτικό και αγρότες στη συζήτηση
«Aν ψάχναμε έναν τίτλο για την τετραετία που αφήνουμε πίσω μας, χωρίς καμία αμφιβολία, ο τίτλος θα ήταν ‘από την Ευρώπη των κρίσεων, στην Ευρώπη των λύσεων’», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας στη Βουλή την Πέμπτη, όπου αναφέρθηκε πρωτίστως στο μεταναστευτικό, ενώ μίλησε και για τις κινητοποιήσεις των αγροτών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.
Ο Μαργαρίτης Σχοινάς ενημέρωσε την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και την Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, για τις πολιτικές του «Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής» και το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έτους 2024.
Στάθηκε κυρίως στο νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, τη νέα στρατηγική της ΕΕ για την ασφάλεια και τις πρωτοβουλίες για την «ανθρωποκεντρική Ευρώπη», δηλαδή τις πρωτοβουλίες για την ένταξη και ισότιμη συμμετοχή όλων στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, την «Ευρώπη των ευκαιριών», όπως ανέφερε.
Αναφερόμενος στο νέο σύμφωνο, είπε ότι η συμφωνία του Δεκεμβρίου 2023 κατοχυρώνει έναν προβλέψιμο, εγγυημένο μηχανισμό αλληλεγγύης: «Όποιο κράτος μέλος αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κρίση ανάγκης στο μεταναστευτικό, οποιουδήποτε είδους, και ενεργοποιήσει ένα αίτημα αλληλεγγύης προς την ΕΕ, το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο θα ικανοποιεί πλήρως το αίτημα αλληλεγγύης, με ένα μείγμα στήριξης που θα απευθύνεται ακριβώς στην κατάσταση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε», είπε μεταξύ άλλων.
Χαιρέτισε τον ρόλο της Ελλάδας, γιατί από την πρώτη στιγμή υπήρξε «ένας από τους ενεργούς και κύριους συνδιαμορφωτές του Συμφώνου», όπως σημείωσε, καθώς «πρωταγωνίστησε και με τις εθνικές της επιδιώξεις», και στο ευρύτερο μέτωπο των μεσογειακών χωρών της ΕΕ.
Ο κ. Σχοινάς, μιλώντας για τον πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ, ανέφερε ότι θα διαθέσει δύο δισ. ευρώ επιπλέον χρηματοδότηση για το μεταναστευτικό και «η μερίδα του λέοντος από τα χρήματα αυτά, θα κατευθυνθούν σε χώρες που βρίσκονται προς τα εξωτερικά σύνορα, όπως είναι η Ελλάδα».
«Αν ήμουν αγρότης θα με απασχολούσε η κλιματική αλλαγή»
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, τέθηκε από τους βουλευτές η κατάσταση στον αγροτικό τομέα, με αφορμή τις κινητοποιήσεις των αγροτών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
«Μιλάμε για μια ομολογημένη δυσκολία, που επιβλήθηκε στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης, στον αγροτικό κόσμο. Αυτό πρέπει να το ελαφρύνουμε. Ξεκινήσαμε από χθες. Αναθεωρήσαμε όλους τους στόχους της αγρανάπαυσης. Η αγρανάπαυση, έτσι όπως είχε σχεδιαστεί, αποτελεί παρελθόν. Οι εκτάσεις αυτές θα καλλιεργούνται», σημείωσε.
Προσέθεσε, όμως, ότι η απάντηση δεν μπορεί να είναι η εγκατάλειψη της πράσινης μετάβασης. «Εγώ αν ήμουν αγρότης στη Θεσσαλία, σαφέστατα θα πάλευα για το εισόδημά μου. Αλλά θα με απασχολούσε εξίσου το τι σημαίνει κλιματική κρίση στον κάμπο. Πρέπει να βρούμε λοιπόν τη σωστή ισορροπία και χρειαζόμαστε τους αγρότες ως συμμάχους στην πράσινη μετάβαση, χωρίς όμως να τους κάνουμε να το πληρώσουν αυτοί οι ίδιοι. Και αυτή η ισορροπία είναι εφικτή», υποστήριξε.
Ανέφερε ενδεικτικά ότι, τα επόμενα τέσσερα χρόνια, «θα έρθουν στους Έλληνες αγρότες, μόνο από τις άμεσες κοινοτικές ενισχύσεις, 13,5 δισ. ευρώ».
Την ίδια ώρα, σημείωσε, η ΕΕ πρέπει να δει προσεκτικά το ζήτημα της διεθνοποίησης της αγροτικής οικονομίας.
«Δεν μπορεί η Ευρώπη να κλείνει τις αγορές της στον υπόλοιπο κόσμο, γιατί και ο υπόλοιπος κόσμος θα κλείσει τις δικές μας εξαγωγές. Το ελληνικό λάδι είναι ένας παγκόσμιος πρωταθλητής, η ελληνική φέτα κυριαρχεί στον πλανήτη. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Αν κλείσουμε θα μας κλείσουν. Πρέπει να βρούμε τρόπο ώστε το παιχνίδι του παγκόσμιου ανταγωνισμού στη γεωργία, να έχει πάντα ένα πλεονέκτημα, για τα αγροτικά προϊόντα της Ευρώπης, που είναι τα πιο ποιοτικά, τα πιο εύγεστα, τα πιο γνωστά, αλλά χωρίς να παίξουμε το παιχνίδι του προστατευτισμού, γιατί οι πρώτοι που θα το πληρώσουμε, θα είμαστε εμείς», είπε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.
«Προτεραιότητα ο σεβασμός του κράτους δικαίου»
«Δεν κατεβάζουμε ταχύτητα. Ούτε οι συνθήκες, ούτε η συνείδησή μας δεν θα το επέτρεπαν αυτό άλλωστε», είπε ο κ. Σχοινάς, αναφερόμενος στο έργο που έχει μπροστά της η Ευρώπη το 2024.
Ενημέρωσε ότι «το πρόγραμμα εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2024 βασίζεται στην ολοκλήρωση των ανειλημμένων μας δεσμεύσεων και στην προετοιμασία για τις αναδυόμενες προκλήσεις σε ένα ολοένα και πιο περίπλοκο γεωπολιτικό σκηνικό. Σε ό,τι αφορά στην πρώτη πτυχή, το πρόγραμμα δίνει έμφαση στην ενεργό υποστήριξη από πλευράς μας προς τους συννομοθέτες – το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο – προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία σε κρίσιμες προτάσεις που είναι ακόμη υπό διαπραγμάτευση, όπως η επανεξέταση της οικονομικής διακυβέρνησης σε επίπεδο ΕΕ και η Οδηγία για την καταπολέμηση της διαφθοράς».
«Συνεχίζουμε επίσης τις προσπάθειές ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, μειώνοντας έτι περαιτέρω τον διοικητικό φόρτο και απλουστεύοντας το κανονιστικό περιβάλλον. Προτεραιότητα παραμένει βεβαίως επίσης η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και ο σεβασμός του κράτους δικαίου σε όλα τα κράτη μέλη. Τόσο ο ετήσιος κύκλος για το κράτος δικαίου όσο και ο μηχανισμός αιρεσιμότητας συμβάλλουν στη διασφάλιση αυτού του στόχου και των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ», προσέθεσε.
Μεϊμαράκης: Πρέπει να στηρίξουμε τον αγροτικό κόσμο
Στην ανάγκη στήριξης του αγροτικού κόσμου και επανεξέτασης των στρατηγικών στόχων της πράσινης ανάπτυξης, αναφέρθηκε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
«Εμείς είπαμε ότι ο πόλεμος είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα, το οποίο δεν μπορούμε να κάνουμε ότι δεν υπάρχει. Γι’ αυτό είπαμε, ορισμένα από τα θέματα της πράσινης ανάπτυξης να ψηφιστούν τώρα και να τρέξουν, και ορισμένα να περιμένουν και άλλα να μείνουν ως έχουν. Δεν είναι δυνατόν να ζητάμε το 20% από τους αγρότες στην αγρανάπαυση. Και δεν είναι τυχαίο ότι ο πληθωρισμός μπορεί να πέφτει σε όλη την Ευρώπη σε όλα τα άλλα αγαθά εκτός από τα τρόφιμα», υπογράμμισε.
Σημείωσε, μάλιστα, πως «πρέπει να το πούμε και στον ελληνικό λαό και στις ευρωεκλογές αυτές θα έλεγα, ότι δεν είναι μια χαλαρή ψήφος, είναι πάρα πολύ σημαντική ψήφος για το μέλλον».
«Η ατζέντα θα είναι ξανά συζήτηση για την πράσινη ανάπτυξη και την κλιματική αλλαγή – δεν σταματάει αυτό – θα είναι σαφώς το μεταναστευτικό, εφόσον έχουμε τέτοια προβλήματα, θα είναι η διεύρυνση σχετικά με την ομοφωνία, θα είναι σαφώς η άμυνα και ο Ευρωστρατός, γιατί αν θες να είσαι παίκτης διεθνής στη διεθνή σκηνή πρέπει να έχεις και στρατό. Δεν γίνεται να μην έχεις», προσέθεσε.
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης τόνισε πως «έχουμε δύο στρατηγικούς στόχους πολύ μεγάλους: Ο ένας είναι αυτονομία της Ευρώπης σε ενέργεια και ο δεύτερος είναι αυτονομία της Ευρώπης σε τρόφιμα. Εάν, λοιπόν, θέλουμε αυτονομία της Ευρώπης σε τρόφιμα, σε μια γεωπολιτική κατάσταση, η οποία έχει αβεβαιότητα, οφείλουμε όλα αυτά που έχουμε πει τον τελευταίο καιρό για την πράσινη ανάπτυξη, να τα επανεξετάσουμε και να δούμε πώς θα βοηθήσουμε τον αγροτικό κόσμο να έχει την αγροτική παραγωγή και να μας εξασφαλίσει με τη νέα γενιά το στρατηγικό στόχο που είναι η αυτονομία τροφίμων στην Ευρώπη ολόκληρη».
Δούρου: Αποτυχημένο το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου
Για «αποτυχία του Συμφώνου της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, που εγκαθιδρύει μια επιλεκτική αλληλεγγύη, δεν διασφαλίζει νόμιμες και ασφαλείς οδούς από τρίτες χώρες προς την ΕΕ, ούτε μετεγκαταστάσεις», έκανε λόγο η τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου, απευθυνόμενη στον Μαργαρίτη Σχοινά.
«Θεωρείται σύμφωνο με τον λεγόμενο ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, ένα πλοίο με 600 μετανάστες να βρίσκεται για 13 ώρες εντός της περιοχής έρευνας και διάσωσης κράτους μέλους, να μην δίδονται καν σωσίβια, να μην παρεμβαίνει το Λιμενικό επειδή δεν έδωσε έγκριση ο σωματέμπορας καπετάνιος, να μην ζητείται βοήθεια από τη Frontex και στο τέλος το πλοίο να βουλιάζει και να πνίγονται εκατοντάδες άτομα;», είπε χαρακτηριστικά.
Η Ρένα Δούρου αναφέρθηκε στην αμφισβήτηση που είχε προκαλέσει ο τίτλος περί «Ευρωπαϊκού τρόπου ζωής» στην αρχή της θητείας του κ. Σχοινά, και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την άνοδο της ακροδεξιάς, που τροφοδοτείται, όπως είπε, από πολιτικές αλλά και από άγνοια.
Το νέο Σύμφωνο της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, τόνισε, αποτυγχάνει να εξασφαλίσει πραγματική αλληλεγγύη και προστασία των χωρών πρώτης υποδοχής για τους αιτούντες άσυλο.
«Μιλάτε για αλληλεγγύη» είπε απευθυνόμενη στον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, αλλά αλληλεγγύη σε περίοδο κρίσης δεν είναι κάποια κράτη μέλη, προκειμένου να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες που τους αναλογούν στο προσφυγικό και μεταναστευτικό, να πληρώνουν τις χώρες πρώτης υποδοχής όπως η Ελλάδα, για να κρατάνε εκείνες τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο στο έδαφός τους.
«Ποια είναι η επιτυχία – το ότι δέχθηκαν να πληρώσουν;», αναρωτήθηκε η Ρένα Δούρου και πρόσθεσε πως «καμία εγγύηση για μετεγκαταστάσεις δεν εξασφαλίσθηκε, όπως έγινε με τις 25.000 θέσεις από την Ελλάδα το 2016», ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά πως «δεν γίνεται να λέτε ότι ‘η Ευρώπη δεν είναι φρούριο, αλλά πρόκειται για μια Ευρώπη ανοιχτή στις επιχειρήσεις’. Η Ευρώπη πρέπει να προασπίζει αξίες πέραν των συμφερόντων των επιχειρήσεων».
«Πού θέλει η Ευρώπη να πάει και με ποιο σχέδιο;», εξειδικεύοντας στη συνέχεια: «Θέλει επιτέλους να καταστεί ένας υπερεθνικός οργανισμός αγγίζοντας την ψυχή των Ευρωπαίων ή θα συνεχίσει να λειτουργεί σαν μία απλή δια-κυβερνητική σύμπραξη;», ρώτησε τον Σχοινά η Λιακούλη του ΠΑΣΟΚ
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στις κινητοποιήσεις των αγροτών σε όλη την Ευρώπη, τονίζοντας πως «την ώρα που συνεδριάζουμε, οι αγρότες έχουν φτάσει στις Βρυξέλλες με αιτήματα κατά της γραφειοκρατίας της ΕΕ, των πρακτικών αθέμιτου ανταγωνισμού. Τι σημαίνει η αγροτική κρίση για τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής;», αναρωτήθηκε.
Λιακούλη: Τόσο κοντά ώστε να μην καείτε, τόσο μακριά ώστε να μην παγώσετε
«Για να γίνει πράξη το αισιόδοξο σύνθημα ‘από την Ευρώπη των κρίσεων, στην Ευρώπη των λύσεων’, με το οποίο τιτλοφορήσατε την ομιλία σας κ. Σχοινά, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να δοθούν λύσεις τώρα στα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν την ‘’Ευρώπη της περιφέρειας’ και τον αγροτικό κόσμο», υπογράμμισε από την πλευρά της η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ευαγγελία Λιακούλη.
Παράλληλα, η βουλευτής τόνισε πως τα πολλά τελευταία χρόνια, η Ένωση συμπεριφέρεται σε πολλά ζητήματα, ως πρωτοβάθμιος φορέας «που κάνει καμπάνιες ευαισθητοποίησης», αντί να ασχοληθεί ουσιαστικά με κρίσιμα θέματα, τα οποία έχουν μπει περίπου σε «αυτόματο πιλότο», αφού λανθασμένα θεωρήθηκε ότι επειδή κατακτήθηκαν στο παρελθόν, θα ισχύουν και στο διηνεκές, «αποκτώντας, εξαιτίας αυτής της αβελτηρίας της, πρόβλημα νομιμοποίησής της για μεγάλη μερίδα πολιτών των κρατών-μελών, που στρέφονται αντιδραστικά πλέον σε ακραία πολιτικά μορφώματα».
«Με λίγα λόγια, οι Ευρωπαίοι στέκονται κριτικά στη διαφαινόμενη αποτυχία της Ένωσης να προωθήσει και να εφαρμόσει ουσιαστικές πολιτικές ευημερίας των πολιτών, στις οποίες ήταν συνηθισμένοι τις προηγούμενες δεκαετίες», προσέθεσε.
Σε αυτό το πλαίσιο, η γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ έθεσε επιτακτικά στον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το κρίσιμο ερώτημα, «πού θέλει η Ευρώπη να πάει και με ποιο σχέδιο;», εξειδικεύοντας στη συνέχεια: «Θέλει επιτέλους να καταστεί ένας υπερεθνικός οργανισμός αγγίζοντας την ψυχή των Ευρωπαίων ή θα συνεχίσει να λειτουργεί σαν μία απλή δια-κυβερνητική σύμπραξη, με τα μικροσυμφέροντα και τις επιφανειακές διευθετήσεις, μένοντας χωρίς ουσιαστική φωνή σε δομικούς τομείς της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, που συμπίπτουν με τα ελληνικά συμφέροντα, όπως είναι η ενίσχυση της κοινής μας άμυνας, μέσω του project του Ευρωστρατού ή του μεταναστευτικού;».
Να σημειωθεί ότι η Ευαγγελία Λιακούλη δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις πολύ «προσεκτικές» διατυπώσεις του κ. Σχοινά, λόγω πολιτικής προέλευσης και παρά την θεσμική του θέση στην ΕΕ, σε σχέση με το ζήτημα της διολίσθησης του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα, λέγοντάς του χαρακτηριστικά πως το έθιξε στην ομιλία του «τόσο κοντά, ώστε να μην καεί, αλλά και τόσο μακριά, ώστε να μην παγώσει».
«Το σκάνδαλο τον υποκλοπών πολιτικών αντιπάλων και δημοσιογράφων που διερευνούν τα πεπραγμένα της κυβέρνησης, όπως βέβαια και της συγκάλυψης της τραγωδίας των Τεμπών, κυριολεκτικά, αποδομούν το φιλελεύθερο ‘προσωπείο’ της κυβέρνησης. Η δε έρευνα τόσο της ελληνικής δικαιοσύνης, όσο και των ευρωπαϊκών θεσμών που εξακολουθούν να διερευνούν αυτές τις δύο υποθέσεις, θα πρέπει να επεκταθούν σε βάθος, αλλά και – κυρίως – σε ύψος, ώστε να αποδοθούν όλες οι ευθύνες εκεί ακριβώς που ανήκουν, στο ακέραιο», επισήμανε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
- «Θρασύτατο ψεύδος» τα περί ανάληψης 2,5 εκατ. ευρώ πριν τη δέσμευση της περιουσία του, τονίζει ο Κων. Πηλαδάκης
- Μαγδεμβούργο: Ανθρώπινη αλυσίδα κατά του μίσους στη Χριστουγεννιάτικη Αγορά
- Το «έχω βαρεθεί τους άντρες», το προφίλ στο dating app και το OnlyFans: Η Λίλι Άλεν αλλάζει σελίδα
- Μαρόκο: Ευρεία αναθεώρηση του Oικογενειακού Δικαίου
- ΕΣΥ: Μια ιστορία ελπίδας σε μια εποχή ζόφου – Οι ήρωες με τις λευκές και πράσινες μπλούζες
- Ίντερ – Κόμο 2-0: Πήρε το τρίποντο και παραμένει στο κυνήγι της Αταλάντα (vids)