Haaretz: Ο ισραηλινός στρατός καταλαμβάνει σπίτια στη Γάζα – Φεύγοντας τα καίει
Όποια σπίτια είναι σε καλή κατάσταση, στρατιώτες του Ισραηλινού στρατού τα χρησιμοποιούν ως ορμητήρια και όταν έρθει η στιγμή να αποχωρίσουν, είτε τα τινάζουν στον αέρα, είτε τα καίνε.
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Ποια είναι η Κριστίν Καβαλάρι: Τα ριάλιτι, το toy boy και το «πιο καυτό σεξ» με τον Τζέισον Στέιθαμ
- Κουτσουρεμένος ο προϋπολογισμός του «Διατηρώ»
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
Πληροφορίες που έχει λάβει η Haaretz αναφέρουν ότι διοικητές του ισραηλινού στρατού διέταξαν στρατιώτες να βάλουν φωτιά σε εγκαταλελειμμένα σπίτια στη Γάζα χωρίς νομική έγκριση. Αρκετές εκατοντάδες έχουν ήδη υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές. Οι στρατιώτες έχουν καταστρέψει αρκετές εκατοντάδες κτίρια χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο τον τελευταίο μήνα. Αφού το κτίσμα πυρποληθεί μαζί με όλα όσα βρίσκονται μέσα σε αυτό, το αφήνουν να καεί μέχρι να καταστεί άχρηστο.
Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ως απάντηση στην αναφορά ότι η καταστροφή των κτιρίων γίνεται μόνο με εγκεκριμένα μέσα και ότι κάθε ενέργεια που πραγματοποιείται με διαφορετικούς τρόπους θα εξεταστεί.
«Πρέπει να υπήρχαν πληροφορίες για τον ιδιοκτήτη ή ίσως να βρέθηκε κάτι εκεί. Δεν ξέρω ακριβώς γιατί αυτό το σπίτι πυρπολήθηκε»
Όταν ρωτήθηκε για τη νέα πρακτική, ένας διοικητής του ισραηλινού στρατού δήλωσε στη Haaretz ότι οι κατασκευές επιλέγονται για κάψιμο με βάση τις πληροφορίες. Όταν ρωτήθηκε για ένα κτίριο που πυρπολήθηκε όχι μακριά από το σημείο όπου έγινε η συνέντευξη, ο διοικητής είπε: «Πρέπει να υπήρχαν πληροφορίες για τον ιδιοκτήτη ή ίσως να βρέθηκε κάτι εκεί. Δεν ξέρω ακριβώς γιατί αυτό το σπίτι πυρπολήθηκε».
Το κάψιμο σπιτιών ως συνήθης πρακτική στη Γάζα – Εφαρμογή του δόγματος Νταχίγια
Τρεις αξιωματικοί που ηγούνται των μαχών στη Γάζα επιβεβαίωσαν στη Haaretz ότι το να βάζουν φωτιά σε σπίτια έχει γίνει συνήθης πρακτική. Ένας διοικητής ενός τάγματος είπε στους στρατιώτες του την περασμένη εβδομάδα, καθώς ολοκλήρωναν τις επιχειρήσεις σε μια συγκεκριμένη περιοχή της Γάζας: «Καθαρίστε τα πράγματά σας από το σπίτι και προετοιμάστε το για αποτέφρωση».
Η πρακτική αυτή, που αρχικά προοριζόταν μόνο για συγκεκριμένες περιπτώσεις, έγινε όλο και πιο συνηθισμένη καθώς ο πόλεμος συνεχιζόταν, όπως αποκάλυψε η έρευνα της Haaretz. Πρόσφατα, ισραηλινοί στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στη Γάζα έχουν βγει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να δείξουν τους εαυτούς τους να παίρνουν μέρος στην πυρπόληση σπιτιών στη Γάζα – σε ορισμένες περιπτώσεις ως εκδίκηση (σ.σ. περιγράφει το δόγμα Νταχίγια) για το θάνατο συναδέλφων τους ή ακόμη και για την ίδια την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.
«Κάθε μέρα, μια διαφορετική διμοιρία βγαίνει για να κάνει επιδρομές σε σπίτια στην περιοχή», έγραψε ένας στρατιώτης. «Τα σπίτια καταστρέφονται, καταλαμβάνονται. Τώρα αυτό που μένει είναι να τα ψάξουμε εξονυχιστικά. Μέσα στους καναπέδες. Πίσω από τις ντουλάπες. Όπλα, πληροφορίες, φρεάτια και εκτοξευτές ρουκετών. Τα βρήκαμε όλα αυτά. Στο τέλος, το σπίτι καίγεται, μαζί με τα πάντα μέσα σε αυτό».
Χαρείτε το και όπως φεύγετε κάψτε το
Σε ένα άλλο περιστατικό, στρατιώτες που επρόκειτο να εγκαταλείψουν ένα κτίριο άφησαν ένα σημείωμα στους στρατιώτες που έρχονταν να τους αντικαταστήσουν. «Δεν καίμε το σπίτι για να μπορείτε να το απολαύσετε, και όταν φύγετε ξέρετε τι να κάνετε», έγραφε το σημείωμα, το οποίο εμφανίστηκε σε μια φωτογραφία που ένας από τους στρατιώτες δημοσίευσε στο διαδίκτυο.
Το κάψιμο ενός κτιρίου σημαίνει ότι οι πρώην ένοικοί του δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν για να ζήσουν σε αυτό. Από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, ο ισραηλινός στρατός έχουν καταστρέψει σπίτια που ανήκαν σε μέλη της Χαμάς ή σε κατοίκους της Γάζας που συμμετείχαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου (σ.σ. Και δεκάδες στην Δυτική Όχθη). Η προσέγγιση αυτή έχει επίσης οδηγήσει στην καταστροφή κατοικιών που χρησιμοποιούνταν ως υποδομές της Χαμάς, καθώς και κατοικιών που βρίσκονται κοντά σε φρεάτια σηράγγων.
Μέχρι τον περασμένο μήνα, το σώμα μηχανικού μάχης του στρατού χρησιμοποιούσε κυρίως νάρκες και εκρηκτικά και σε ορισμένες περιπτώσεις βαριά μηχανήματα, όπως μπουλντόζες D9, για την κατεδάφιση κτισμάτων. Η πυρπόληση σπιτιών που ανήκουν σε μη μαχόμενους αμάχους, με μόνο σκοπό την τιμωρία, απαγορεύεται από το διεθνές δίκαιο.
Χρειάστηκαν οι νουθεσίες των ΗΠΑ για να υποσχεθούν πως θα μειώσουν τις καταστροφές σπιτιών – Συνεχίζουν κανονικά σε Δ. Όχθη και Γάζα
Οι ΗΠΑ απευθύνθηκαν πρόσφατα στο Ισραήλ, απαιτώντας από τις δυνάμεις του να σταματήσουν να καταστρέφουν δημόσια κτίρια, όπως σχολεία και κλινικές στη Γάζα, υποστηρίζοντας ότι η συνέχιση αυτής της διαδικασίας θα βλάψει την καθημερινή ζωή των κατοίκων της Γάζας που προσπαθούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους μετά τον πόλεμο. «Ο ισραηλινός στρατός και το πολιτικό του κλιμάκιο αποδέχθηκαν την απαίτηση της Ουάσιγκτον και -εκτός από τις περιπτώσεις στις οποίες τα στρατεύματα αντιμετώπιζαν κίνδυνο από το εσωτερικό της δομής- μείωσαν σημαντικά τη χρήση της πρακτικής αυτής» όπως ισχυρίζεται η Haaretz.
Επιπλέον, οι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού που επιχειρούν στη Λωρίδα της Γάζας συνειδητοποίησαν ότι η καταστροφή σπιτιών με εκρηκτικά ή βαριά μηχανήματα είναι μια επιχείρηση που απαιτεί χρόνο και πόρους και μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τους στρατιώτες. Ο πόλεμος στη Γάζα έχει ήδη προκαλέσει τεράστιες καταστροφές σε κτίρια αμάχων – ακόμη και σε σύγκριση με άλλες πρόσφατες αιματηρές συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο.
Υπάρχει φόβος στο Ισραήλ ότι αυτή η συζήτηση θα μπορούσε να κινητοποιήσει τη διεθνή κοινότητα να λάβει τιμωρητικά μέτρα εναντίον του. Ο στρατός αντιλαμβάνεται ότι η πρακτική αυτή μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για το ισραηλινό νομικό σύστημα όσον αφορά τις απαιτήσεις των ΗΠΑ και πιθανές διαδικασίες στο Διεθνές Δικαστήριο – το οποίο έχει ήδη εκδώσει προσωρινή απόφαση για τη συμπεριφορά του Ισραήλ.
To κάψιμο σπιτιών θεωρείται έγκλημα πολέμου
Ακριβώς όπως η κατηγορία για γενοκτονία που ασκήθηκε κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο, το κάψιμο σπιτιών μπορεί, επίσης, να συνδεθεί με δηλώσεις Ισραηλινών πολιτικών. Πριν από τη διαδικασία του Διεθνούς Δικαστηρίου νωρίτερα αυτό το μήνα, ο βουλευτής του Λικούντ Νισίμ Βατούρι επανέλαβε την έκκλησή του να «κάψουμε τη Γάζα». Ο Βατούρι, ένας από τους αναπληρωτές ομιλητές της Κνεσέτ, δήλωσε σε ραδιοφωνική συνέντευξη ότι «είναι προτιμότερο να καίγονται, να γκρεμίζονται κτίρια, παρά να τραυματίζονται στρατιώτες». Πρόσθεσε ότι «δεν πιστεύει ότι υπάρχουν αθώοι άνθρωποι εκεί αυτή τη στιγμή».
Σε απάντηση της αναφοράς, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε: «Η πυροδότηση και η καταστροφή κτιρίων γίνεται με εγκεκριμένα, κατάλληλα μέσα. Οι ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν με διαφορετικούς τρόπους κατά τη διάρκεια του πολέμου θα εξεταστούν».
Το ζήτημα γνωστό από προηγούμενες επιθέσεις του Ισραήλ σε Λίβανο και Γάζα, είναι γνωστό στην διεθνή κοινότητα ως Domicide και υπάρχει πλήρης βιβλιογραφία και αρθρογραφία για αυτό.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις