Ιταλία: Ναυάγιο με 49 διασωθέντες μετανάστες στη Λαμπεντούζα
Οι περισσότεροι είχαν ξεκινήσει το μακρινό αυτό ταξίδι προς την Ευρώπη από την υποσαχάρια Αφρική
- Ριζικές αλλαγές σε Airbnb: Σε ποιες περιοχές δεν θα δίνονται νέες άδειες
- Δύσκολο εγχείρημα η επιτυχία της COP29 λέει ο επίτροπος της ΕΕ για το κλίμα, Βόπκε Χούκστρα
- Πώς θα λάβετε το επίδομα θέρμανσης οι δικαιούχοι - Τι πρέπει να γνωρίζετε
- Νέα πλήγματα του Ισραήλ εναντίον νότιου προαστίου της Βηρυτού - Είχε δοθεί εντολή εκκένωσης
Τουλάχιστον 49 μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι επέβαιναν σε βάρκα οκτώ μέτρων που ναυάγησε αργά το απόγευμα της Πέμπτης (1/2) στ’ ανοικτά του νησιού της Λαμπεντούζα, διασώθηκαν από ταχύπλοο της ιταλικής ακτοφυλακής.
Οι περισσότεροι μετανάστες και πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν στο «Μόλο Φαβαρόλο»
Η βάρκα προερχόταν από την Τυνησία ενώ, σύμφωνα με τα όσα κατέθεσαν οι διασωθέντες, υπάρχουν αγνοούμενοι, ο αριθμός των οποίων όμως δεν έχει ακόμη καθοριστεί με ακρίβεια.
Οι περισσότεροι μετανάστες και πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν στο «Μόλο Φαβαρόλο» της Λαμπεντούζα, είχαν ξεκινήσει το μακρινό αυτό ταξίδι προς την Ευρώπη από την υποσαχάρια Αφρική.
Barca affonda a Lampedusa, soccorsi 49 migranti. Dichiarazioni dei testimoni contrastanti su numero passeggeri #ANSA https://t.co/YprpsLu8qf
— Ansa Sicilia (@AnsaSicilia) February 1, 2024
H γραμμή της Μελόνι για το μεταναστευτικό
Η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι συνεχίζει να τηρεί σκληρή στάση απέναντι στους μετανάστες.
Στα τέλη Σεπτεμβρίου η ακροδεξιά πρωθυπουργός της Ιταλίας ανακοίνωσε ότι η χώρα της αλλάζει στρατηγική και ότι αυξάνει τη διάρκεια της προσωρινής κράτησης των παράτυπων μεταναστών σε κλειστά κέντρα, από δώδεκα σε δεκαοκτώ μήνες.
Με τη βοήθεια του στρατού, όπως είπε η Μελόνι, πρόκειται να αυξηθεί και ο συνολικός αριθμός των κέντρων αυτών.
Λίγο αργότερα, στις αρχές Νοεμβρίου, η ιταλίδα πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη συμφωνία που έκανε με τον αλβανό ομόλογό της, Εντι Ράμα, για τη δημιουργία στην Αλβανία δύο κέντρων για τη διαχείριση παράτυπων μεταναστών, που όμως θα τα χρηματοδοτεί και θα τα διαχειρίζεται η ιταλική κυβέρνηση.
Δηλαδή εκεί θα στέλνονται μετανάστες που φθάνουν παράτυπα στις ιταλικές ακτές, μέχρι να εξεταστεί το αίτημά τους για χορήγηση ασύλου.
Η συμφωνία προκάλεσε αμηχανία στις Βρυξέλλες. Στην Ιταλία ξεσηκώθηκε σάλος, με ειδικούς να τονίζουν πως εγείρεται ένα μεγάλο ηθικό ζήτημα αλλά το θέμα πάγωσε, καθώς εξετάζεται η συνταγματικότητα της συμφωνίας από το Ανώτατο Δικαστήριο της Αλβανίας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις