Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Δένδιας: Θα είναι πάρα πολύ κακό για τη χώρα μας, εάν η Τουρκία έχει F-35 και η Ελλάδα δεν έχει

Δένδιας: Θα είναι πάρα πολύ κακό για τη χώρα μας, εάν η Τουρκία έχει F-35 και η Ελλάδα δεν έχει

Ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι «η Τουρκία έχει αλλάξει συμπεριφορά, δεν έχει όμως κατά κεραία αλλάξει θέσεις»

Νέες διευκρινίσεις για τα εν εξελίξει εξοπλιστικά προγράμματα και την ευρωπαική επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» στην Ερυθρά Θάλασσα έδωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του, ενώ αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα F-35.

«Θα είναι πάρα πολύ κακό, εάν η Τουρκία έχει F-35 και η Ελλάδα δεν έχει»

Για τα F-35, ο κ. Δένδιας είπε ότι «είναι ένα όπλο που πρέπει να αποκτηθεί, στον χρόνο που πρέπει, για να υπηρετήσει τις δικές μας αμυντικές ανάγκες. Το F-35 υπηρετεί τη δική μας εθνική αναγκαιότητα».

«Πρέπει να πάρουμε κατ΄αρχήν την πιο εξελιγμένη μορφή του και ο χρόνος εξαρτάται από το ευρύτερο περιβάλλον και τις ανάγκες μας. Η Ελλάδα θα συγχρονίσει την απόκτηση με το τι συμβαίνει στην ευρύτερη περιοχή μας και ποιες είναι οι στρατηγικές ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν. Άρα, οι ανάγκες αυτές είναι ελληνικές», ξεκαθάρισε, μιλώντας στο newsbomb.gr.

Προσέθεσε πως ο αριθμός τους θα είναι έως 40. «Θα πρέπει το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας και τα Γενικά Επιτελεία συνολικά, να μας πουν τι εξυπηρετεί το δόγμα αποτροπής το οποίο έχουμε. Ο δημοσιονομικός μας χώρος είναι για μας ‘ιερό Ευαγγέλιο’, τι αντέχει η χώρα», επανέλαβε.

Παράλληλα, σχολίασε πως «θα είναι πάρα πολύ κακό για την Ελλάδα, εάν η Τουρκία έχει F-35 και η Ελλάδα δεν έχει».

«Πρέπει να πάμε σε ένα μακροχρόνιο σχεδιασμό, για συμπαραγωγή και συντήρηση»

Για τα αεροσκάφη Rafale και τις φρεγάτες Belharra, ο υπουργός Άμυνας είπε ότι «δεν θα επιβεβαιώσω τους αριθμούς», που ειπώθηκαν σε σχετική ερώτηση για το κόστος τους (7 δισ. ευρώ και συμμετοχή της αμυντικής βιομηχανίας με μερικά εκατομμύρια ευρώ).

Για την αναζωγόνηση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας είπε ότι «πρέπει να πάμε σε ένα μακροχρόνιο σχεδιασμό, ο οποίος να μας επιτρέψει και τη συμπαραγωγή και τη δυνατότητα συντήρησης».

Σε ερώτηση για το δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» για κοινές περιπολίες Ελλάδας – Τουρκίας στο Αιγαίο για το μεταναστευτικό, ο Νίκος Δένδιας παρέπεμψε στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και δήλωσε ότι δεν έχει καμία ενημέρωση

Επιπλέον, αναφερόμενος στις αμερικανικές φρεγάτες  LCS, σημείωσε ότι «είναι κορβέτες και χρειάζονται επιπρόσθετα συστήματα. Μελετάμε εάν μπορούμε να τους τα εγκαταστήσουμε. Έχουμε πει ότι αυτά τα πλοία μάς ενδιαφέρουν μόνο ως δωρεάν παραχώρηση. Και ως ενδιάμεση λύση, μέχρι εμείς να καταλήξουμε στη φρεγάτα επόμενης γενιάς».

Για τις φρεγάτες κλάσης Constellation, σημείωσε ότι «εκεί υπάρχει μόνο θέμα συμπαραγωγής. Μιλάμε με τους Αμερικανούς για την παραγωγή μέχρι 7 πάλι σε ελληνικά ναυπηγεία και τη δυνατότητα των ελληνικών ναυπηγείων να μπορούν να συντηρούν τις Constellation».

Τέλος, αναφορικά με το πρόγραμμα προμήθειας κορβετών, ο Νίκος Δένδιας δήλωσε πως «έχουμε επιλογές, μπορούμε να κάνουμε και κάτι άλλο. Έχουμε θέματα εκσυγχρονισμού σκαφών».

«Πρέπει να ετοιμαζόμαστε για το χειρότερο»

Ερωτηθείς για την προμήθεια των F-16 από την Τουρκία, αν κρίθηκε αναγκαίο να ασκηθούν οποιεσδήποτε πιέσεις από ελληνικής πλευράς, έτσι ώστε στη συμφωνία των Ηνωμένων Πολιτειών με την Άγκυρα να αναφέρεται ρητά ότι αυτά τα αεροσκάφη δεν θα χρησιμοποιούνται εναντίον χώρας μέλους του ΝΑΤΟ, ο υπουργός Άμυνας παρέπεμψε στο αρμόδιο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ για την αρνητική στάση των ΗΠΑ προς τούτο στο παρελθόν εξέφρασε την ελπίδα να αλλάξει τώρα στάση.

«Η Τουρκία μεν έχει αλλάξει συμπεριφορά, δεν έχει όμως κατά κεραία αλλάξει θέσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Άμυνας και προσέθεσε πως «η ύπαρξη αξιόπιστου μηχανισμού αποτροπής είναι υπαρξιακή ανάγκη για τη χώρα μας».

«Τίποτα δεν μας διασφαλίζει. Πρέπει να ετοιμαζόμαστε για το χειρότερο, διότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος να το αποφύγουμε. Η αναθέρμανση των σχέσεων Τουρκίας – Ηνωμένων Πολιτειών αφορά αυτές τις δύο χώρες. Τα θέματα, όμως, Διεθνούς Δικαίου και στήριξης των Ηνωμένων Πολιτειών σε ό,τι υπερασπίζει το Διεθνές Δίκαιο, το θεωρώ ως αυτονόητη υποχρέωσή μας. Η Ελλάδα πρέπει να εξηγήσει, και να εξηγεί πάντοτε στις Ηνωμένες Πολιτείες, το παράλογο των τουρκικών θέσεων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», υπογράμμισε.

Σε ερώτηση για το δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» για κοινές περιπολίες Ελλάδας – Τουρκίας στο Αιγαίο για το μεταναστευτικό, ο Νίκος Δένδιας παρέπεμψε στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και δήλωσε ότι δεν έχει καμία ενημέρωση.

«Μετά από λίγους μήνες, ίσως ένα μήνα, συμπληρώνω 20 χρόνια βουλευτής. Καταλαβαίνετε ότι το να πέφτω στην παγίδα απάντησης σε υποθετικές ερωτήσεις, νομίζω αυτό το παθαίνεις ίσως την πρώτη τριετία. Μετά ξεφεύγεις από αυτό», απάντησε χαρακτηριστικά όταν ρωτήθηκε πως του φαίνεται η ιδέα για κοινές περιπολίες με την γείτονα.

Ευρωπαϊκή επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ στην Ερυθρά Θάλασσα

Για τα στελέχη της φρεγάτας ΥΔΡΑ, που θα συμμετέχει στην ευρωπαική επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ», ο Νίκος Δένδιας διαβεβαίωσε ότι «θα έχουν μια συγκεκριμένη αντιπαροχή που δεν αντικατοπτρίζει με κανένα τρόπο τον κίνδυνο ζωής».

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι οι δύο επιχειρήσεις – η ευρωπαική «ΑΣΠΙΔΕΣ» και η υπό αμερικανική διοίκηση «Prosperity Guardian» – θα έχουν επικαλύψεις και υπάρχουν διασυνδέσεις μεταξύ τους. «Εμείς λειτουργούμε ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πάμε για τα ελληνικά συμφέροντα και για τα ευρωπαϊκά συμφέροντα», επισήμανε.

«Δεν θα μειώσουμε το χρόνο της στρατιωτικής θητείας»

Τέλος, ως προς τις εξαγγελίες για αλλαγές στη στρατιωτική θητεία, δήλωσε πως «δε θα μειώσουμε το χρόνο θητείας, δεν είμαστε εκεί. Θα το αλλάξουμε όμως», ενώ απάντησε αρνητικά σε ερώτηση που δέχθηκε για το αν αυτή τη στιγμή τίθεται θέμα μείωσης θητείας.

Στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης, εξήγησε ότι «μονάδες με μικρό ανθρώπινο δυναμικό και πάρα πολλά κενά θα πάψουν να υπάρχουν. Θα υπάρχουν συγχωνεύσεις και πολύ μεγάλες αλλαγές σε όλα αυτά. Θα υπάρχουν δε, κενά στις μονάδες, τα οποία θα συμπληρώνονται από έφεδρους, καλά εκπαιδευμένους».

«Η δουλειά μας είναι λοιπόν να δημιουργήσουμε μία θητεία που ο στρατεύσιμος να εκπαιδεύεται καλά και επίσης να αποκτά και δεξιότητες, που να είναι χρήσιμες κατ’ αρχήν στον στρατό, ψηφιακές δεξιότητες για παράδειγμα, αλλά και άλλες. Θα δοθεί ένα tablet στον κάθε στρατιώτη και θα υπάρχουν συγκεκριμένες ώρες εκπαίδευσης, με συγκεκριμένο περιεχόμενο και συγκεκριμένες εξετάσεις, αν θέλει πιστοποίηση. Η επανεκπαίδευση του εφέδρου θα γίνεται σε εθελοντική βάση κατ΄αρχήν, μετά θα δούμε πώς θα πάει», ανέφερε ο υπουργός Άμυνας.

Must in

Περί κλίματος, Ντόναλντ Τραμπ και… άλλων δαιμονίων

Στη φετινή Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, με «οικοδεσπότη» το πετρελαιοπαραγωγό Μπακού, είναι βαριά η σκιά του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά πολλοί οι «ελέφαντες στο δωμάτιο»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2024