Σάββατο 17 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Αναβάλλει η Χαμάς τις συζητήσεις στο Κατάρ – Χιλιάδες διαδηλώνουν στο Ισραήλ

Live: Αναβάλλει η Χαμάς τις συζητήσεις στο Κατάρ – Χιλιάδες διαδηλώνουν στο Ισραήλ

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - «Ωρολογιακή βόμβα» χαρακτηρίζεται η Ράφα - Συνεχίζονται οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός και ανταλλαγή αιχμαλώτων κρατουμένων

Την ώρα που συμπληρώνονται 120 ημέρες αιματοχυσίας στη Γάζα, οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν 85 χτυπήματα σε Ιράκ και Συρία ως εκδίκηση για τον θάνατο τριών στρατιωτών τους στην Ιορδανία.

Ο φόβος για περιφερειακή κλιμάκωση του πολέμου αυξάνεται συνεχώς. Στη Ράφα πάνω από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι φοβούνται μια νέα σφαγή καθώς ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ έχει προαναγγείλει χερσαία επίθεση, ενώ η περιοχή είχε κηρυχθεί ως «ασφαλής».

Η ανθρωπιστική κατάσταση στην πολύπαθη Λωρίδα χειροτερεύει, με τη UNICEF να υπογραμμίζει, ανάμεσα σε άλλα, ότι 17.000 παιδιά στη Γάζα είναι ασυνόδευτα ή δεν βρίσκονται με τις οικογένειές τους κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Δείτε live

Δείτε live όλες τις εξελίξεις στο in

04:00 Ασκήσεις προσομοίωσης ανακοίνωσαν οι Χούθι για εισβολή στο Ισραήλ

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Υεμένης πραγματοποιούν ασκήσεις που προσομοιώνουν επιδρομές και ανάληψη ελέγχου ισραηλινών οικισμών, καθώς η Σαναά «προετοιμάζεται» για πόλεμο κατά του Ισραήλ. Αυτό τουλάχιστον ανακοινώνουν οι δυνάμεις των Χούθι, όπως μεταφέρει το al Mayadeen..

Οι Κεντρικές Εφεδρικές Δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Υεμένης διεξήγαγαν στρατιωτικές ασκήσεις στη Σαναά υπό το σύνθημα «Η Υεμένη είναι ο πυλώνας στήριξης της Παλαιστίνης», στοχεύοντας υποτιθέμενες ισραηλινές τοποθεσίες κατοχής και οικισμούς σε ετοιμότητα και προετοιμασία για μια μάχη εναντίον της. Ο ελιγμός ξεκίνησε με αναγνώριση πυροβολικού και πυραύλων σε ισραηλινές στρατιωτικές τοποθεσίες και οικισμούς, ακολουθούμενη από επιδρομές σε αυτές τις τοποθεσίες από τρεις διαφορετικές διαδρομές.

Μονάδες πεζικού κατέλαβαν τον έλεγχο του κέντρου διοίκησης και ελέγχου του υποτιθέμενου εχθρού μέσω μιας παράπλευρης επιχείρησης σε μια τέταρτη διαδρομή. Ο ελιγμός περιελάμβανε επίσης τη δημιουργία ενέδρας για τα οχήματα και την ηγεσία των σιωνιστικών δυνάμεων κατοχής, την ανατίναξη των οχημάτων τους και τη σύλληψη των ηγετών τους.

03:35 Η αναδυόμενη στρατηγική του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για την Υεμένη στοχεύει στην αποδυνάμωση των μαχητών Χούθι, αλλά τίποτα περισσότερο λένε οι ειδικοί

Η στρατηγική συνδυάζει περιορισμένα στρατιωτικά πλήγματα και κυρώσεις και φαίνεται να στοχεύει στην τιμωρία των Χούθι, περιορίζοντας παράλληλα τον κίνδυνο μιας ευρύτερης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Αλλά Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο CNN μετά τα τελευταία πλήγματα ότι αυτά θα δυσχεράνουν την επίτευξη ειρήνης στην περιοχή. Και ο Ian Bremmer, ένας Αμερικανός πολιτικός επιστήμονας, δήλωσε νωρίτερα στον τηλεοπτικό σταθμό ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται ήδη σε έναν πόλεμο δι’ αντιπροσώπων με το Ιράν. Πρότεινε επίσης ότι η συνεχιζόμενη κρίση στη Μέση Ανατολή θα βλάψει τον Μπάιντεν στις αμερικανικές εκλογές φέτος.

Είπε χαρακτηριστικά: «Αυτό βλάπτει τον Μπάιντεν σε μια χρονιά εκλογών. Και όσο περισσότερο διαρκεί αυτός ο πόλεμος και όσο περισσότερο βλέπουμε κλιμάκωση σε αυτή την περιοχή, τόσο πιο δύσκολο θα είναι γι’ αυτόν να αντιμετωπίσει την αντιπολίτευση του Ρεπ, λέγοντας ότι είσαι φλώρος δεν φέρνεις τον πόλεμο στους Ιρανούς, αυτό δεν θα είχε συμβεί ποτέ υπό τον Τραμπ».

03:10 Τα αμερικανικά πλήγματα σε «υποστηριζόμενους από το Ιράν» στόχους, ήταν «αναλογικά», λέει ο Αυστραλός πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζε υποστήριξε τις αεροπορικές επιδρομές υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στη Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη.

«Υποστηρίζουμε τις ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτές είναι αναλογικές, αντίποινα για τις ενέργειες των οργανώσεων που υποστηρίζονται από το Ιράν και δεν αποτελούν κλιμάκωση», δήλωσε ο Αλμπανέζε την Κυριακή στο εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο της Αυστραλίας.

«Πιστεύουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες το έκαναν σωστά. Είναι σημαντικό, δεδομένων των επιθέσεων που έχουν σημειωθεί από ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν, να υπάρξει απάντηση. Υπήρξε». Η Αυστραλία είναι μία από τις έξι χώρες που παρείχαν βοήθεια στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές σε στόχους των Χούθι, όπως είπαν, στην Υεμένη κατά τη διάρκεια της νύχτας.

02:45 Οι ΗΠΑ υπερασπίζονται τις ενέργειές τους μετά τα πλήγματα στην Υεμένη, τη Συρία και το Ιράκ

Όπως μεταφέρει η Κίμπερλι Χάκετ του Al Jazzera, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπήρξαν πολλές επικρίσεις και οι Ηνωμένες Πολιτείες υπερασπίζονται τις ενέργειές τους. Στην πραγματικότητα, αυτό που είδαμε είναι ότι οι ΗΠΑ λένε ότι έχουν αυτό που αποκαλούν «αδιάσειστα στοιχεία» ότι αυτοί οι στόχοι που χτύπησαν – είτε απόψε, είτε το βράδυ του Σαββάτου, είτε το βράδυ της Παρασκευής – συνδέονταν με επιθέσεις κατά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ως αποτέλεσμα, στο Al Jazeera ρώτησαν αν αυτά τα στοιχεία θα δοθούν ή όχι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ώστε να τα δουν οι δημοσιογράφοι και μας είπαν ότι θα πρέπει απλώς να εμπιστευτούμε τον αμερικανικό στρατό όσον αφορά αυτές τις πληροφορίες. Έτσι, υπάρχει σίγουρα ένα μικρό ζήτημα αξιοπιστίας από την πλευρά του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών όταν πρόκειται για πληροφορίες και πρέπει να πιστέψουμε τα λεγόμενά του.

Τούτου λεχθέντος, ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν δήλωσε ότι η συλλογική δράση που ελήφθη το Σάββατο στέλνει το μήνυμα στους Χούθι, ότι θα υποστούν περαιτέρω συνέπειες εάν δεν τερματίσουν τις παράνομες επιθέσεις κατά της διεθνούς ναυτιλίας και των ναυτικών σκαφών. Όσον αφορά τις επιθέσεις, οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε ότι θα προσπαθήσουν να είναι όσο το δυνατόν πιο διαφανείς, αλλά και πάλι, λέει ότι, όσον αφορά τις πληροφορίες, πρόκειται για μια συνεχιζόμενη επιχείρηση. Το μόνο που λένε οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ότι δεν επιδιώκουν ευρύτερες συγκρούσεις στην περιοχή, ούτε άμεση σύγκρουση με το Ιράν.

02:20 Μαχητικά αεροσκάφη επιτέθηκαν σε κτίριο της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο μετά από μπαράζ πυρών προς την Άνω Γαλιλαία

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσαν ότι μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας επιτέθηκαν σε κτίριο της Χεζμπολάχ στην περιοχή της πόλης A-Taiba στο νότιο Λίβανο. Λίγη ώρα νωρίτερα, ένα μπαράζ εκτοξεύθηκε προς την περιοχή του όρους Ντοβ και τις κοινότητες Even Menachem και Yaron στην Άνω Γαλιλαία. Δεν αναφέρθηκαν θύματα.

01:55 Οι ΗΠΑ και επτά υποστηρίκτριες χώρες λένε ότι τα πλήγματα στην Υεμένη, έχουν στόχο να προειδοποιήσουν τους Χούθι και να σταθεροποιήσουν την Ερυθρά Θάλασσα

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν ανακοίνωσε σε ανακοίνωσή του ότι η Αμερική και οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν πλήγματα κατά στόχων των Χούθι στην Υεμένη με την υποστήριξη της Αυστραλίας, του Μπαχρέιν, του Καναδά, της Δανίας, της Ολλανδίας και της Νέας Ζηλανδίας.

Σύμφωνα με τον Όστιν, τα πλήγματα στόχευσαν «13 τοποθεσίες που σχετίζονται με τις βαθιά θαμμένες εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων των Χούθι, πυραυλικά συστήματα και εκτοξευτές, συστήματα αεράμυνας και ραντάρ». Ο Όστιν δήλωσε ότι τα πλήγματα είχαν ως στόχο να «διαταράξουν και να υποβαθμίσουν περαιτέρω τις δυνατότητες της υποστηριζόμενης από το Ιράν πολιτοφυλακής των Χούθι να διεξάγει τις απερίσκεπτες και αποσταθεροποιητικές επιθέσεις της εναντίον αμερικανικών και διεθνών πλοίων» στην Ερυθρά Θάλασσα.

Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι χώρες που τις υποστηρίζουν αναφέρεται ότι στόχος των επιδρομών ήταν να λειτουργήσουν ως προειδοποίηση προς την ηγεσία των Χούθι και να «αποκλιμακώσουν τις εντάσεις και να αποκαταστήσουν τη σταθερότητα στην Ερυθρά Θάλασσα».

01:30 «Η αμερικανική παρουσία στο Ιράκ, καθίσταται απειλή για την ασφάλεια της χώρας»

Η ιρακινή κυβέρνηση, η προεδρία και η επιτροπή άμυνας του κοινοβουλίου ανακοίνωσαν σε ξεχωριστές δηλώσεις ότι οι αμερικανικές δυνάμεις πρέπει να αποσυρθούν αφού η παρουσία τους στο Ιράκ έχει καταστεί απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας.

Η Επιτροπή Ασφάλειας και Άμυνας του ιρακινού κοινοβουλίου δήλωσε ότι οι δυνάμεις του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που βρίσκονται στη χώρα «αποσταθεροποιούν την κατάσταση» και κάλεσε την κυβέρνηση να επισπεύσει την επίτευξη συμφωνίας για την αποχώρησή τους.

01:05 Σύμφωνα με το υπ. Πολιτισμού της Συρίας, οι ΗΠΑ βομβάρδισαν ένα φρούριο 1.200 ετών

Το Υπουργείο Πολιτισμού καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο την αεροπορική επίθεση των ΗΠΑ στην ιστορική Ακρόπολη της Αλ-Ραχμπά, που βρίσκεται στην όχθη του ποταμού Ευφράτη στην πόλη al-Mayadeen, Deir Ezzor.

«Η επίθεση παραβιάζει όλους τους διεθνείς κανόνες και συμβάσεις που απαιτούν την προστασία και τον σεβασμό των πολιτιστικών αγαθών σύμφωνα με το άρθρο 4 της Σύμβασης της Χάγης του 1954», ανέφερε το Υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Η ακρόπολη χρονολογείται από τον 9ο αιώνα μ.Χ

Οι αμερικανικές δυνάμεις κατοχής εξαπέλυσαν το Σάββατο μια απροκάλυπτη αεροπορική επίθεση σε μια σειρά από τοποθεσίες και πόλεις στην ανατολική περιοχή της Συρίας, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, αφήνοντας νεκρούς πολίτες και στρατιωτικούς, τραυματίζοντας άλλους και προκαλώντας τεράστιες ζημιές σε ιδιωτικές και δημόσιες περιουσίες.

00:40 Από τις 22 Οκτωβρίου οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει την εκκένωση του μη αναγκαίου προσωπικού στο Ιράκ

Σύμφωνα με τις οδηγίες, αυτές αναφέρουν πως η οδηγία «Ενημερώθηκε ώστε να αντικατοπτρίζει την διαταχθείσα αναχώρηση του μη επείγοντος κυβερνητικού προσωπικού των ΗΠΑ και των επιλέξιμων μελών της οικογένειάς του.

Μην ταξιδεύετε στο Ιράκ λόγω τρομοκρατίας, απαγωγών, ένοπλων συγκρούσεων, εμφύλιων αναταραχών και της περιορισμένης ικανότητας της Αποστολής Ιράκ να παρέχει υποστήριξη στους Αμερικανούς πολίτες. Στις 20 Οκτωβρίου 2023, το Υπουργείο διέταξε την αναχώρηση των επιλέξιμων μελών της οικογένειας και του μη επείγοντος κυβερνητικού προσωπικού των ΗΠΑ από την Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη και το Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ στο Ερμπίλ λόγω αυξημένων απειλών ασφαλείας κατά του κυβερνητικού προσωπικού και των συμφερόντων των ΗΠΑ».

00:20 Οι απώλειες στο Ιράκ, ξεπέρασαν τους 18, ανάμεσά τους, πολίτες και γιατροί

Οι Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης του Ιράκ (PMF/PMU), μια κρατική δύναμη ασφαλείας που περιλαμβάνει ομάδες υποστηριζόμενες από το Ιράν, δήλωσαν ότι 16 μέλη της σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων μαχητών και ιατρών. Η κυβέρνηση δήλωσε νωρίτερα ότι μεταξύ των 16 νεκρών ήταν και πολίτες.

Σε ανακοίνωση της ιρακινής κυβέρνησης αναφέρεται ότι οι περιοχές που βομβαρδίστηκαν από τα αμερικανικά αεροσκάφη περιλάμβαναν σημεία όπου οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας σταθμεύουν κοντά σε περιοχές με άμαχο πληθυσμό. Είπε ότι 23 άνθρωποι τραυματίστηκαν εκτός από τους 16 νεκρούς.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ενημερώσει το Ιράκ πριν από τις επιδρομές. Η Βαγδάτη κατηγόρησε αργότερα τις Ηνωμένες Πολιτείες για εξαπάτηση, λέγοντας ότι ο ισχυρισμός των ΗΠΑ για συντονισμό με τις ιρακινές αρχές ήταν «αβάσιμος».

00:00 Η αμερικανοβρετανική επίθεση στην Υεμένη σημειώθηκε στην επαρχία της Σαάντα

Μια πηγή από την Ανσάρα Αλλάχ (Χούθι) δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων της Υεμένης (Saba) ότι «η αμερικανοβρετανική επίθεση εξαπέλυσε τρεις επιδρομές στα ανατολικά της πόλης Σά’αντα» στα σύνορα με την Σαουδική Αραβία.

23:37 Wafa: Ισραηλινοί έποικοι εισβάλλουν σε χωριό κοντά στην Τζενίν

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό μέσο, οι έποικοι συνοδεύονταν από ισραηλινές δυνάμεις κατοχής όταν έκαναν επιδρομή σε διάφορα σπίτια στο χωριό Φαρασίν, νοτιοδυτικά της Τζενίν.

Η έκθεση αναφέρει ότι οι έποικοι προκάλεσαν ζημιές στα σπίτια και κατέσχεσαν τις καταγραφές των καμερών παρακολούθησης.

Ο Malik Al-Zaban, κάτοικος του χωριού, δήλωσε ότι οι έποικοι λεηλάτησαν μια φάρμα πουλερικών που του ανήκει, την οποία κατέστρεψαν αφού γκρέμισαν τα θερμοκήπια και έσπασαν τον εξοπλισμό του.

Πρόσθεσε ότι οι έποικοι έσπασαν τις πόρτες και τα παράθυρα πολλών σπιτιών.

Οι έποικοι κατέλαβαν επίσης τους ένα αγρόκτημα στην ορεινή περιοχή του χωριού Zabda, το οποίο χρησιμοποιούν τώρα ως βοσκότοπο για τα ζώα τους.

Εμποδίζουν επίσης τους Παλαιστίνιους ιδιοκτήτες γης να έχουν πρόσβαση στις ιδιοκτησίες τους, ενώ βρίσκονται υπό την προστασία του ισραηλινού στρατού, αναφέρει το Wafa.

23:21 Νέες επιθέσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην Υεμένη

Οι ΗΠΑ εξαπολύουν περισσότερα πλήγματα στην Υεμένη, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Το AP αναφέρει επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο συμμετέχει στις απεργίες.

Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι έδωσαν τις πληροφορίες στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας και δεν έδωσαν περαιτέρω λεπτομέρειες.

Πρόκειται για τη δεύτερη ημέρα επιχειρήσεων αντιποίνων από τις ΗΠΑ, αφού χθες το βράδυ πραγματοποίησαν πλήγματα στο Ιράκ και τη Συρία.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι έπληξαν περισσότερους από 85 στόχους που συνδέονται με το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC) και τις πολιτοφυλακές που υποστηρίζει.

Τα χτυπήματα φέρεται να σκότωσαν σχεδόν 40 άτομα.

23:17 Οι ΗΠΑ δεν θα πετύχουν με τις επιθέσεις αυτό που θα κατάφερναν με εκεχειρία στη Γάζα

«Όποια απάντηση και αν προκαλέσουν οι βομβαρδισμοί, είναι απίθανο να αποτρέψουν περισσότερες επιθέσεις από Ιρανούς συμμάχους κατά αμερικανικών και ισραηλινών συμφερόντων. Αυτό θα απαιτούσε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα» αναφέρει η WSJ επικαλούμενη περιφερειακούς αναλυτές και αξιωματούχους.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ

23:03 Το Ισραήλ εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταφέρει το συνοριακό πέρασμα από τη Ράφα λόγω των εντάσεων με την Αίγυπτο

Καθώς οι διπλωματικές εντάσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Αιγύπτου συνεχίζουν να αυξάνονται λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα και των σχεδίων του στρατού του να καταλάβει τα νότια σύνορα της λωρίδας με την Αίγυπτο, το Ισραήλ εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει το συνοριακό πέρασμα της Ράφα με την Αίγυπτο, αναφέρει ο ισραηλινός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Channel 13.

Εάν το Ισραήλ αποφασίσει να προχωρήσει στην κίνηση αυτή, το πέρασμα θα τοποθετηθεί στην περιοχή του τριγώνου των συνόρων Ισραήλ-Γάζας-Αιγύπτου, κοντά στο Καρέμ Αμπού Σάλεμ (Κερέμ Σαλόμ), και δεν θα έχει καμία ανάμειξη των αιγυπτιακών αρχών στους ελέγχους ασφαλείας, αναφέρει ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας.

Η έκθεσή του προσθέτει ότι το Ισραήλ έθεσε το θέμα αυτό στους Αιγύπτιους, αλλά δεν έχει λάβει ακόμη οριστική απάντηση.

22:43 Βίντεο δείχνει τη μαζική καταστροφή οικιστικής περιοχής στην πόλη της Γάζας

Ο Παλαιστίνιος δημοσιογράφος Omar al-Gaza ανάρτησε βίντεο, από τα ερείπια της πόλης της Γάζας στο βόρειο τμήμα της.

Δείχνει ολόκληρους πύργους κατοικιών να έχουν γίνει ερείπια μετά από μια εκτεταμένη και αδιάκριτη εκστρατεία βομβαρδισμών του ισραηλινού στρατού στην πόλη.

Οι Παλαιστίνιοι που διέφυγαν από τους βομβαρδισμούς επιστρέφουν στη μεγαλύτερη πόλη της Γάζας μετά την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από ορισμένες γειτονιές της. Σε άλλες περιοχές, συνεχίζονται οι συγκρούσεις  με Παλαιστίνιους μαχητές.

22:30 Η UNRWA προειδοποιεί για καταστροφή στη Γάζα

Σε ανάρτησή της στο Χ, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες προειδοποιεί ότι «μια πρωτοφανής καταστροφή εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας».

«Κάθε ώρα είναι πιο απελπιστική. Άνθρωποι πεθαίνουν», αναφέρει, ενώ προβάλλει μια εικόνα παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων στη Γάζα που προσπαθούν να πάρουν το μερίδιό τους από τα τρόφιμα που τους παρέχονται.

22:22 Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν έξι πυραύλους κρουζ κατά πλοίων στην Υεμένη

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ αναφέρει ότι κατέστρεψε έξι πυραύλους κρουζ κατά πλοίων σε περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούθι.

Οι πύραυλοι αποτελούσαν άμεση απειλή για τα πλοία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού και τους εμπορικούς πυραύλους στην περιοχή, δήλωσε η CENTCOM.

Οι αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν τα πλήγματα «αυτοάμυνας» περίπου στις 19.20 τοπική ώρα.

«Η δράση αυτή θα προστατεύσει την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και θα καταστήσει τα διεθνή ύδατα ασφαλέστερα και ασφαλέστερα για το αμερικανικό ναυτικό και τα εμπορικά πλοία», δήλωσε η CENTCOM.

22:10 Νέα εισήγηση για ενίσχυση του Ισραήλ με 17,6 δισ. δολάρια

Ένας Ρεπουμπλικάνος πολιτικός στην Επιτροπή Πιστώσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ δήλωσε ότι η επιτροπή έχει συντάξει πρόταση για στρατιωτική βοήθεια ύψους 17,6 δισ. δολαρίων.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον δήλωσε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων θα ψηφίσει την επόμενη εβδομάδα το αυτοτελές νομοσχέδιο για την παροχή βοήθειας προς το Ισραήλ.

Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει επίσης χρηματοδότηση για τις αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή, δήλωσε το γραφείο του κ. Τζόνσον.

Ο κ. Τζόνσον επέκρινε τη νομοθεσία της Γερουσίας που πρότεινε τη σύζευξη της βοήθειας προς το Ισραήλ με χρηματοδότηση για την Ουκρανία και ένα πακέτο αυστηρότερων νόμων για την ασφάλεια των συνόρων και το άσυλο.

22:05 Χτυπήθηκαν περισσότεροι από 50 στόχοι της Χεζμπολάχ στη Συρία από την αρχή του πολέμου, λέει το Ισραήλ

«Αναλαμβάνουμε δράση. Όπου βρίσκεται η Χεζμπολάχ, θα είμαστε κι εμείς», δήλωσε ο επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος, αντιναύαρχος Daniel Hagari, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Τα σχόλια συνιστούν απόκλιση από τη συνήθη επιφυλακτικότητα του Ισραήλ όταν μιλάει για επιχειρήσεις στη Συρία. Ο ισραηλινός στρατός έχει εξαπολύσει επανειλημμένες αεροπορικές επιδρομές στη Συρία από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου.

Επιπλέον, ο Hagari δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν επιτεθεί σε 34.000 στόχους της Χεζμπολάχ στο Λίβανο, συμπεριλαμβανομένων 120 φυλακίων επιτήρησης των συνόρων, 40 αποθήκες πυραύλων και άλλων όπλων και περισσότερα από 40 κέντρα διοίκησης.

21:58 Πρώην εκπρόσωπος των IDF σε συγκέντρωση στο Τελ Αβίβ: «Ή συμφωνία ή θανατική καταδίκη για τους ομήρους»

Ο πρώην εκπρόσωπος των IDF Avi Benayahu δήλωσε ότι το ζήτημα των ομήρων αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης αποτυχίας της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της ανοχής της προς τη Χαμάς. «Μην κάνετε διαχωρισμό μεταξύ των ανθρώπων που ενδιαφέρονται για την ασφάλεια και των ανθρώπων που ζητούν την επιστροφή των ομήρων, είναι ένα και το αυτό», είπε. «Είναι είτε μια συμφωνία, είτε μια θανατική καταδίκη».

«Θα πρέπει να απελευθερώσουμε τους αιχμαλώτους, θα πρέπει να έχουμε μια μακρά εκεχειρία», είπε. «Η Χαμάς θα εξακολουθεί να υπάρχει, και το Ισραήλ θα εξακολουθεί να υπάρχει». Οι όμηροι, είπε, παραμένουν, χωρίς ιατρική περίθαλψη, και μερικές φορές σκοτώνονται κατά λάθος από ισραηλινά πλήγματα – και πρέπει να επιστραφούν.

Κατηγόρησε τη σημερινή «ακραία» κυβέρνηση για την εγκατάλειψη των ομήρων και ευχαρίστησε τον Τζο Μπάιντεν και την κυβέρνησή του για το έργο τους για την απελευθέρωσή τους. Αλλά, είπε, το έργο της απελευθέρωσης των ομήρων πέφτει στους ώμους της κυβέρνησης του Ισραήλ.

Στη συγκέντρωση συμμετείχε επίσης η Ρουθ Γιάρον, η πρώτη γυναίκα που υπηρέτησε στη θέση του εκπροσώπου των IDF. «Κάθε μέρα μπορεί να είναι η διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου για τους ομήρους», είπε. «Τώρα και αμέσως, φέρτε τους πίσω τώρα…. Βρίσκονται εκεί επειδή τους εγκατέλειψαν και δεν θα τους εγκαταλείψουν ξανά. Είναι εκεί επειδή κανείς δεν τους έσωσε μετά από 120 ημέρες. Η ευθύνη βαρύνει την κυβέρνηση, το υπουργικό συμβούλιο και τον λαό του Ισραήλ» για να τα φέρουν πίσω, είπε.

«Εσείς, το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο, πρέπει να πάρετε αποφάσεις», είπε. «Μόνο εσείς μπορείτε να πάρετε αποφάσεις. Μη μιλάτε για το τίμημα, μη ζυγίζετε τις ζωές μας με τις ζωές των αιχμαλώτων ή τις ανάπαυλες στις μάχες. Οι ζωές τους, και οι δικές μας, σημαίνουν πολύ περισσότερα από αυτό».

21:51 Χιλιάδες διαδηλώνουν στο Ισραήλ – Τρεις συλλήψεις

Χιλιάδες διαδηλώνουν σε όλο το Ισραήλ – μεταξύ άλλων στο Τελ Αβίβ, την Ιερουσαλήμ, τη Χάιφα, την Καισάρεια και την Μπε’ερ Σεβά – ζητώντας την απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα και την απομάκρυνση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Στο Τελ Αβίβ η αστυνομία συνέλαβε τρεις αντικυβερνητικούς διαδηλωτές και κατέσχεσε ντουντούκες και τύμπανα.

21:44 Διαμαρτυρία στο Αμάν καλεί σε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Ιορδανοί σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα ζητώντας τον τερματισμό της πολιορκίας της Γάζας, ενώ κάλεσαν την κυβέρνηση να ακυρώσει τις διμερείς συμφωνίες με το Ισραήλ.

21:32 Βίντεο δείχνει πυρκαγιά σε πολυκατοικία της πόλης της Γάζας που έγινε στόχος ισραηλινών βομβαρδισμών

Το βίντεο, που επαληθεύτηκε από το Al Jazeera, κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δείχνει το κτίριο να φλέγεται στη γειτονιά Ρεμάλ.

Σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ του ισραηλινού στρατού και Παλαιστίνιων μαχητών έχουν αναφερθεί σήμερα στην κεντρική πόλη της Λωρίδας της Γάζας, παρά τον ισχυρισμό του Ισραήλ ότι έχει εξαρθρώσει τη μαχητική ικανότητα της Χαμάς εκεί.

21:17 Έκτακτη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ για τις επιθέσεις σε Ιράκ και Συρία μετά από αίτημα της Ρωσίας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως τη Δευτέρα έπειτα από αίτημα της Ρωσίας για τα πλήγματα που διεξάγουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο Ιράκ και τη Συρία, ανακοίνωσαν αρκετές διπλωματικές πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για τις 4 το μεσημέρι στη Νέα Υόρκη (23.00 ώρα Ελλάδας) δήλωσαν αυτές οι πηγές που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Ντμίτρι Πολιάνσκι κατήγγειλε σήμερα τις επιθέσεις αυτές ως «απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια».

21:00 Η Χεζμπολάχ ισχυρίζεται ότι χτύπησε ισραηλινούς στρατιώτες

Η λιβανέζικη ένοπλη οργάνωση σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι ομάδα ισραηλινών στρατιωτών έγινε στόχος πυραυλικής επίθεσης στους λόφους αλ-Κούμπρα, με αποτέλεσμα άγνωστο αριθμό τραυματιών.

Η Χεζμπολάχ και ο ισραηλινός στρατός συνεχίζουν να ανταλλάσσουν πυρά κατά μήκος της συνοριακής περιοχής από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου.

20:45 Νεαρός άνδρας πυροβολήθηκε κατά τη διάρκεια ισραηλινής επιδρομής κοντά στην Τουλκαρέμ

Ένας νεαρός Παλαιστίνιος τραυματίστηκε στο στήθος από ισραηλινά πυρά, καθώς τα στρατεύματά έκαναν επιδρομή στην πόλη Καφρ Τζαμάλ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μεταδίδει το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Τοπικές πηγές δήλωσαν στο Wafa ότι ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ κατοίκων της πόλης και ισραηλινών στρατιωτών, οι οποίοι χρησιμοποίησαν δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου και τελικά πραγματικά πυρά. Ο νεαρός άνδρας χτυπήθηκε από μία από τις βολές τους και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

20:28 «Ψυχραιμία και προσοχή» στη Συρία

Ακτιβιστές που συνδέονται με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσαν ότι επικρατεί «ψυχραιμία και προσοχή» στις περιοχές που ελέγχονται από το καθεστώς Άσαντ και τις ιρανικές πολιτοφυλακές στην ανατολική επαρχία Ντέιρ εζ Ζορ.

Η βρετανική ομάδα παρακολούθησης ανέφερε «έντονη πτήση» αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών πάνω από την πόλη αλ Μπουκαμάλ, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ.

Ιρανικές πολιτοφυλακές έχουν επιβάλει «κλοιό ασφαλείας» σε θέσεις που έχουν στοχοποιηθεί από τις ΗΠΑ, πρόσθεσε, και εμποδίζουν την είσοδο αυτοκινήτων και πεζών.

20:13 Χαμάς: Το Ισραήλ καθυστερεί τη συμφωνία για τους ομήρους λόγω της αντίθεσής του στην κατάπαυση του πυρός

Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς Οσάμα Χαμντάν κατηγόρησε το Ισραήλ ότι καθυστερεί τη συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων λόγω της αντίθεσής του στην κατάπαυση του πυρός.

Ο Χαμντάν δήλωσε ότι οι συζητήσεις της Χαμάς σχετικά με μια πιθανή συμφωνία για την απελευθέρωση των απαχθέντων βασίζονται στους όρους μιας παρατεταμένης κατάπαυσης του πυρός, της πλήρους αποχώρησης των IDF από τη Γάζα και της εισαγωγής ανθρωπιστικής βοήθειας. Σύμφωνα με τον Χαμντάν, συζητήσεις για τη διαπραγματευτική στάση της Χαμάς γίνονται και με άλλες οργανώσεις της παλαιστινιακής αντίστασης.

19:53 Το Ιράκ έλαβε προειδοποίηση πριν από τα πλήγματα, λέει Αμερικανός αξιωματούχος

Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν το Ιράκ πριν από τις χθεσινοβραδινές αεροπορικές επιδρομές, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης στο δίκτυο NBC News.

Νωρίτερα, ο Ιρακινός πρωθυπουργός Μοχάμεντ Σία αλ Σουντανί δήλωσε ότι ο ισχυρισμός του Λευκού Οίκου ότι το Ιράκ είχε λάβει προηγούμενη προειδοποίηση για τα πλήγματα είναι ψευδής.

Όμως ένας αξιωματούχος της κυβέρνησης δήλωσε ότι η ιρακινή κυβέρνηση έλαβε βραχεία προειδοποίηση ότι οι ΗΠΑ θα χτυπούσαν.

«Δεν ήταν μια τεράστια προειδοποίηση»,» είπε, «αλλά δεν είναι ακριβές να πούμε ότι δεν είχαν ενημερωθεί».

Ο αξιωματούχος είπε ότι τα χτυπήματα συνδέονταν άμεσα με τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν και ήταν άμεση απάντηση στη δολοφονία των τριών Αμερικανών στρατιωτών.

«Αυτό που είδατε χθες το βράδυ και αυτό που θα ξαναδείτε δεν ήταν ασήμαντο», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

«Υπάρχουν και άλλα πράγματα που πρόκειται να κάνουμε. Κάποια θα τα δείτε και κάποια άλλα δεν θα τα δείτε».

19:47 Συνάντηση του επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Τουρκίας με τον Χανίγια

Ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Τουρκίας (MIT) Ιμπραήμ Καλίν συναντήθηκε με τον ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην πρωτεύουσα του Κατάρ Ντόχα, ανέφερε το Σάββατο το τουρκικό κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο TRT.

Ο Καλίν και ο Χανίγια συζήτησαν τις προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, τους Ισραηλινούς ομήρους που κρατούνται στον θύλακα και την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, σύμφωνα με το TRT.

19:30 Σλοβενία: Η ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα «πρέπει να συνεχιστεί»

Μιλώντας στους δημοσιογράφους πριν από μια άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, η υπουργός Εξωτερικών Τάνια Φάτζον δήλωσε ότι η Σλοβενία δεν θα σταματήσει να χρηματοδοτεί την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA).

«Η ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα πρέπει να συνεχιστεί», δήλωσε η ίδια.

Η UNRWA, που θεωρείται σανίδα σωτηρίας για δύο εκατομμύρια ανθρώπους στον πολιορκημένο θύλακα, έχει υποστεί περικοπές στη χρηματοδότηση από πολλές δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Καναδά, αφού αρκετοί από το προσωπικό της κατηγορήθηκαν από το Ισραήλ για συμμετοχή στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Η απόφαση επικρίθηκε από Παλαιστίνιους αξιωματούχους και αξιωματούχους του ΟΗΕ, κάνοντας λόγο για «πρόσθετη συλλογική τιμωρία» των ανθρώπων στη Γάζα.

19:20 Η Χαμάς αρχίζει να επανεμφανίζεται στη βόρεια Γάζα

Η παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση έχει αρχίσει να επανεμφανίζεται σε περιοχές όπου το Ισραήλ απέσυρε μεγάλο μέρος των δυνάμεών του πριν από ένα μήνα, δήλωσαν στο Associated Press τέσσερις κάτοικοι και ένας ανώτερος αξιωματούχος της μαχητικής οργάνωσης.

Τα σημάδια της επανεμφάνισης περιλαμβάνουν την ανάπτυξη αστυνομικών της οργάνωσης και την καταβολή μισθών σε ορισμένους από τους δημόσιους υπαλλήλους της στην πόλη της Γάζας τις τελευταίες ημέρες.

Οι ισραηλινές δυνάμεις ανανέωσαν τις επιδρομές στα δυτικά και βορειοδυτικά τμήματα της πόλης, μεταξύ άλλων και σε περιοχές όπου φέρεται να πραγματοποιήθηκαν ορισμένες από τις διανομές μισθών.

Τέσσερις κάτοικοι της πόλης της Γάζας δήλωσαν ότι αστυνομικοί με στολές και πολιτικά είχαν αναπτυχθεί κοντά στο αρχηγείο της αστυνομίας και σε άλλα κυβερνητικά γραφεία, μεταξύ άλλων κοντά στο νοσοκομείο Shifa.

Είπαν επίσης ότι είχαν δει την επιστροφή των δημοσίων υπαλλήλων και τις επακόλουθες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές κοντά στα αυτοσχέδια γραφεία.

Η επιστροφή των αστυνομικών είναι μια προσπάθεια να αποκατασταθεί η τάξη στην πόλη της Γάζας μετά την απόσυρση σημαντικού αριθμού στρατευμάτων του Ισραήλ από τη βόρεια Γάζα τον περασμένο μήνα, δήλωσε στο AP αξιωματούχος της Χαμάς.

19:12 Η Ερυθρά Ημισέληνος κηδεύει τρία μέλη του προσωπικού της

Η PRCS ανακοίνωσε ότι τις τελευταίες ημέρες αναγκάστηκε να θάψει τρία μέλη της ομάδας της «που εκτελούσαν το ανθρωπιστικό τους έργο στο νοσοκομείο Al Amal και στην έδρα της PRCS στη Χαν Γιουνίς».

Οι Naeem Hasan Al-Jabali, Khalid Kulab και Hidaya Hamad «σκοτώθηκαν με τραγικό τρόπο» από τις ισραηλινές δυνάμεις, δήλωσε η Ερυθρά Ημισέληνος.

«Για άλλη μια φορά, το γιλέκο με το έμβλημα της Ερυθράς Ημισελήνου που φοράμε για να φέρουμε εις πέρας την ανθρωπιστική μας αποστολή έγινε αυτό που τυλίγουμε τα σώματα του προσωπικού και των εθελοντών μας για να ταφούν», ανέφερε η οργάνωση σε ανάρτησή της στο Χ.

19:04 Εκατοντάδες διαδηλωτές ζητούν πρόωρες εκλογές στη Χάιφα του Ισραήλ

Εκατοντάδες άνθρωποι συμμετέχουν σε διαδήλωση που ζητούν πρόωρες εκλογές στη Χάιφα του Ισραήλ, μετέδωσε το ισραηλινό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ynet.

Οι διαδηλωτές κυμάτιζαν ισραηλινές σημαίες και κρατούσαν πλακάτ με τις λέξεις «Εκλογές τώρα» και «Σώστε τους απαχθέντες», τα τελευταία πλακάτ αναφέρονταν σε ομήρους που κρατούσε η Χαμάς στη Γάζα, ανέφερε το πρακτορείο.

Δεκάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν επίσης κοντά στο Ινστιτούτο Επιστημών Weizmann στην ισραηλινή πόλη Ρεχοβότ για να διαμαρτυρηθούν κατά του πρωθυπουργού Νετανιάχου, σύμφωνα με το Ynet.

18:50 Η Ιορδανία αρνείται τη συμμετοχή της στα αμερικανικά πλήγματα στο Ιράκ

Ο στρατός της Ιορδανίας αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στις πολύνεκρες επιθέσεις που έπληξαν πολλούς στόχους στο Ιράκ κατά τη διάρκεια της νύχτας και σκότωσαν τουλάχιστον 16 ανθρώπους, μεταδίδει το Ιορδανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν για περισσότερες επιθέσεις αντιποίνων αφού έπληξαν στόχους που συνδέονται με το Ιράν στο Ιράκ και τη Συρία κατά τη διάρκεια της νύχτας σε απάντηση σε μια επίθεση που σκότωσε Αμερικανούς στρατιώτες στην Ιορδανία εν μέσω του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.

18:35 Τα παιδιά στη Γάζα ενδέχεται να χάσουν τουλάχιστον ένα χρόνο εκπαίδευσης

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες προειδοποίησε ότι τα παιδιά στη Γάζα είναι πιθανό να χάσουν τουλάχιστον έναν χρόνο εκπαίδευσης, καθώς η σχολική χρονιά έχει ανασταλεί και οι αίθουσες διδασκαλίας είναι κλειστές.

Σε ένα σχολείο στην κεντρική πόλη Deir al Balah της Γάζας, το κτίριο είναι γεμάτο με εκτοπισμένους ανθρώπους.

Ο Ziad Taleb, ανταποκριτής του UN News, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου άδειος χώρος στην αυλή ή στις αίθουσες διδασκαλίας» του προπαρασκευαστικού σχολείου Deir al Balah.

Η παιδική χαρά είναι πλέον γεμάτη σκηνές και οι δάσκαλοι έχουν στραφεί στην υποστήριξη των εκτοπισμένων.

18:18 «Δεν επιθυμούμε κλιμάκωση», λέει αξιωματούχος της ιρακινής πολιτοφυλακής

Αξιωματούχος ιρακινής πολιτοφυλακής άφησε να εννοηθεί ότι επιθυμούν την αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, μετά τα χθεσινοβραδινά αντίποινα που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ εναντίον δεκάδων στόχων στο Ιράκ και τη Συρία.

Ο Hussein al-Mosawi, εκπρόσωπος της Harakat al-Nujaba, μιας από τις κυριότερες πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν στο Ιράκ, καταδίκασε τα αμερικανικά πλήγματα και δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον «πρέπει να καταλάβει ότι κάθε ενέργεια προκαλεί αντίδραση».

Αλλά σε ένα πιο διαλλακτικό σχόλιο, είπε: «Δεν επιθυμούμε να κλιμακώσουμε ή να διευρύνουμε τις περιφερειακές εντάσεις».

Οι στοχοθετημένες περιοχές στο Ιράκ ήταν κυρίως «χωρίς μαχητές και στρατιωτικό προσωπικό κατά τη στιγμή της επίθεσης», είπε – υπονοώντας ότι η έλλειψη ζημιών θα μπορούσε να δικαιολογήσει τη μη λήψη ισχυρής απάντησης.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της ιρακινής κυβέρνησης Μπασίμ αλ Αουάντι δήλωσε ότι από τα πλήγματα στο Ιράκ κοντά στα σύνορα με τη Συρία σκοτώθηκαν 16 άτομα, μεταξύ των οποίων και άμαχοι, ενώ υπήρξαν «σημαντικές ζημιές» σε σπίτια και ιδιωτικές περιουσίες.

18:03 Οι ταξιαρχίες Κασάμ υποστηρίζουν ότι επιτέθηκαν σε ισραηλινούς στρατιώτες στην κεντρική Γάζα

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι χτύπησε ομάδα ισραηλινών στρατιωτών στην πόλη της Γάζας με πυρά όλμου.

Παρά τον ισχυρισμό του ισραηλινού στρατού πριν από αρκετές εβδομάδες ότι είχε εξαρθρώσει τη μαχητική ικανότητα της Χαμάς στην πόλη, σφοδρές συγκρούσεις σημειώνονται εκεί τις τελευταίες ημέρες.

17:45 Βίντεο δείχνει τα επακόλουθα της ισραηλινής επίθεσης στον νότιο Λίβανο

Το λιβανέζικο μέσο ενημέρωσης Al Jadeed μοιράστηκε βίντεο με κατεστραμμένα κτίρια στην πόλη Γιαρούν μετά τον στόχο του ισραηλινού στρατού νωρίτερα σήμερα.

Πριν από αρκετές ώρες, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι κατέστρεψε ένα «στρατιωτικό αρχηγείο» που ανήκε στη Χεζμπολάχ στην πόλη.

17:32 Αρκετές διαδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν το βράδυ του Σαββάτου σε όλο το Ισραήλ με αίτημα εκλογές και απελευθέρωση ομήρων

Διαδηλώσεις με αίτημα την άμεση προκήρυξη εκλογών θα πραγματοποιηθούν απόψε μπροστά από το Προεδρικό Μέγαρο στην Ιερουσαλήμ, κοντά στην κατοικία του πρωθυπουργού στην Καισάρεια, στην πλατεία Χαμπίμα και στη Σαρόνα στο Τελ Αβίβ.

Το εβδομαδιαίο συλλαλητήριο για την απελευθέρωση των ομήρων θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία ομήρων μπροστά από το Μουσείο Τέχνης του Τελ Αβίβ. Στη Χάιφα, οι διαδηλωτές θα πραγματοποιήσουν πορεία από το κέντρο Καρμέλ στο κέντρο Χορέβ, ζητώντας την απελευθέρωση των ομήρων και την απομάκρυνση του πρωθυπουργού. Επιπλέον διαδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στη διασταύρωση Karkur, στην Beer Sheva, στην Kfar Saba, στο Modi’in, στο Eilat, στο Rehovot και αλλού.

17:16 Χιλιάδες άνθρωποι στη Σκωτία ζητούν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη Γλασκώβη της Σκωτίας για να απαιτήσουν οριστική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και να καταγγείλουν την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου προς το Ισραήλ.

Η διαδήλωση περιελάμβανε μια στάση εργασίας για τους εργαζόμενους στον τομέα της ιατρικής για να επισημανθεί η κατάσταση της υγείας των ανθρώπων στην πολιορκημένη λωρίδα, καθώς υπήρξαν εκκλήσεις για την προστασία των νοσοκομείων, του ιατρικού προσωπικού και των τραυματιοφορέων από τις συνεχείς στοχεύσεις του ισραηλινού στρατού.

Το πλήθος κάλεσε επίσης το Ηνωμένο Βασίλειο να συνεχίσει τη χρηματοδότησή του προς την UNWRA.

17:03 Ανέβαλε η Χαμάς τις συζητήσεις για συμφωνία για περαιτέρω διαβουλεύσεις με αντιστασιακές δυνάμεις στη Γάζα

Η αντιπροσωπεία της Χαμάς με επικεφαλής τον Ισμαήλ Χανίγια ανέβαλε την επίσκεψή της στο Κάιρο λόγω αιτήματος της οργάνωσης, σύμφωνα με αιγυπτιακές πηγές και πηγές της Χαμάς στην καταριανή εφημερίδα «The New Arab».

Η αντιπροσωπεία αναμενόταν να φθάσει στο Κάιρο αυτό το Σαββατοκύριακο για να συζητήσει τη συμφωνία για τους ομήρους. Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε στην εφημερίδα «The New Arab» ότι «η αναβολή της επίσκεψης κατά λίγες ημέρες γίνεται για περαιτέρω διαβουλεύσεις με τις αντιστασιακές δυνάμεις στη Γάζα σχετικά με την πρόταση για τη συμφωνία ομηρίας», η οποία διαβιβάστηκε στη Χαμάς μετά τη σύνοδο κορυφής στο Παρίσι μεταξύ των επικεφαλής των ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας, του πρωθυπουργού του Κατάρ, του επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου και του επικεφαλής της CIA.

16:49 Μεγάλες διαδηλώσεις αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη στο Λονδίνο

Πρόκειται για την όγδοη κεντρική διαδήλωση υπέρ της Παλαιστίνης που γίνεται στο Λονδίνο από την αρχή του πολέμου με τη συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών. Και σήμερα τα συνθήματα που κυριαρχούν είναι το «Σταματήστε τον πόλεμο», «Σταματήστε την γενοκτονία» και «Λευτεριά στην Παλαιστίνη».

16:43 Οι πρώτες αντιδράσεις κρατών στην επίθεση των ΗΠΑ σε Ιράκ και Συρία

Ακολουθούν μερικές από τις αντιδράσεις για τις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ σε στόχους στο Ιράκ και τη Συρία σε αντίποινα για την επίθεση που σκότωσε Αμερικανούς στρατιώτες στο Ορντάν:

  • Το Ιράκ χαρακτήρισε τα πλήγματα «επιθετικά» και αρνήθηκε τους ισχυρισμούς της Ουάσιγκτον για συντονισμό των αεροπορικών επιδρομών με τη Βαγδάτη ως «ψευδείς».
  • Το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας δήλωσε ότι τα πλήγματα χρησίμευσαν για να «αναζωπυρώσουν τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή με εξαιρετικά επικίνδυνο τρόπο».
  • Το Ιράν χαρακτήρισε τις επιθέσεις παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ και της Συρίας, του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη του ΟΗΕ.
  • «Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ είναι σταθεροί σύμμαχοι. Δεν θα σχολιάζαμε τις επιχειρήσεις τους, αλλά υποστηρίζουμε το δικαίωμά τους να απαντούν σε επιθέσεις», δήλωσε εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης.
  • «Οι πληρεξούσιοι του Ιράν παίζουν με τη φωτιά εδώ και μήνες και χρόνια και τώρα τους καίει», δήλωσε ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι.
  • «Είναι προφανές ότι οι αεροπορικές επιδρομές είναι σκόπιμα σχεδιασμένες για την περαιτέρω αναζωπύρωση της σύγκρουσης» δήλωσε εκ μέρους του ΥΠΕΞ της Ρωσίας η Μαρία Ζαχάροβα.

16:34 CENTCOM: Οι αμερικανικές δυνάμεις κατέρριψαν πολλά μη επανδρωμένα αεροσκάφη των Χούθι πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα την Παρασκευή

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε το Σάββατο ότι οι αμερικανικές δυνάμεις ενεπλάκησαν και κατέρριψαν αρκετά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα την Παρασκευή και κατέστρεψαν επίσης τέσσερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που οι δυνάμεις των Χούθι ετοιμάζονταν να εκτοξεύσουν από την Υεμένη.

«Οι αμερικανικές δυνάμεις εντόπισαν τα UAV σε περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούθι και διαπίστωσαν ότι αποτελούσαν άμεση απειλή για τα εμπορικά πλοία και τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στην περιοχή», αναφέρεται σε ανακοίνωση της CENTCOM.

16:26 Η Ρωσία καταδικάζει τις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ στο Ιράκ και τη Συρία

Η Ρωσία λέει ότι οι επιθέσεις είναι ένα περιστατικό που πρέπει να εξεταστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Είναι προφανές ότι οι αεροπορικές επιδρομές είναι σκόπιμα σχεδιασμένες για την περαιτέρω αναζωπύρωση της σύγκρουσης. Επιτιθέμενες, σχεδόν χωρίς παύση, στις εγκαταστάσεις των υποτιθέμενων φιλοϊρανικών ομάδων στο Ιράκ και τη Συρία, οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν σκόπιμα να οδηγήσουν τις μεγαλύτερες χώρες της περιοχής σε σύγκρουση», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ «σπέρνουν χάος και καταστροφή» στη Μέση Ανατολή.

16:15 Ισραηλινοί ακτιβιστές για τα δικαιώματα: «Η τρομοκρατία των εποίκων είναι μια καθημερινή πραγματικότητα»

Η Mistaclim, μια ομάδα Ισραηλινών πολιτών που αντιτίθενται στην κατοχή, έχει αναρτήσει βίντεο με ένοπλους εποίκους να επιτίθενται σε Παλαιστίνιους βοσκούς στην κοιλάδα του Ιορδάνη, κλέβοντας τα πρόβατά τους, υπό το άγρυπνο βλέμμα των ισραηλινών δυνάμεων.

«Η τρομοκρατία των εποίκων δεν είναι μια εκστρατεία. Είναι μια καθημερινή πραγματικότητα», αναφέρουν σε ανάρτησή τους στο Χ.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

16:01 Η IAF έριξε «εφημερίδα» στη Γάζα, καλώντας τους κατοίκους να «ξυπνήσουν» σχετικά με τη Χαμάς – «Κατέστρεψαν τα πάντα»

Η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ έριξε από αέρος μια «εφημερίδα» για τους κατοίκους της κεντρικής Γάζας με την ονομασία «Η Πραγματικότητα», αναφέρουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα παλαιστινιακές αναφορές.

Το φυλλάδιο καλεί τους κατοίκους της Γάζας να «ξυπνήσουν» και αναφέρει ότι «η Χαμάς σκοτώνει τα παιδιά σας», μεταδίδει ο ισραηλινός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας Kan.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

15:52 Τουρκία: Συνελήφθησαν 34 άτομα ύποπτα για σχέσεις με το ISIS

«Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν 34 άτομα ύποπτα για δεσμούς με το ISIS σε μια σαρωτική επιχείρηση κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης».

Αυτό έγραψε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Αλί Γερλικάγια στον λογαριασμό του στο X (πρώην Twitter).

Οι ύποπτοι, αλλοδαποί πολίτες των οποίων τα ονόματα περιλαμβάνονται σε κόκκινη ειδοποίηση της Ιντερπόλ, συνελήφθησαν στο πλαίσιο της «Επιχείρησης Κλουβί 35».

Δείτε σχετική ανάρτηση:

15:42 Βίντεο δείχνει τον ισραηλινό στρατό να ανοίγει πυρ καθώς οι πολίτες εγκαταλείπουν τη Χαν Γιουνίς

Το Al Jazeera Arabic μεταδίδει πλάνα που δείχνουν ένα ισραηλινό στρατιωτικό όχημα να ανοίγει πυρ εναντίον Παλαιστινίων πολιτών που διαφεύγουν από τη Χαν Γιουνίς.

Συγκρούσεις και βομβαρδισμοί έχουν αναφερθεί στην πόλη Χαν Γιουνίς, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, η οποία θεωρήθηκε ασφαλής για εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη βόρεια και κεντρική Γάζα.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

15:33 Η Χαμάς απαιτεί από το Ισραήλ να απελευθερώσει τον Μαρουάν Μπαργκούτι – Το γνωστοποίησε στις συνομιλίες για νέα συμφωνία

Όπως αναφέρει το Al Jazeera, ο Μαρουάν Μπαργκούτι θεωρείται από ορισμένους Παλαιστίνιους ως ο δικός τους Νέλσον Μαντέλα και είναι ο βασικός υποψήφιος για να γίνει πρόεδρός τους στο μέλλον. Είναι επίσης ο πιο προβεβλημένος κρατούμενος που κρατάει το Ισραήλ.

Τώρα η ελευθερία του Μπαργκούτι διακυβεύεται στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ. Οι ηγέτες της Χαμάς απαίτησαν από το Ισραήλ να απελευθερώσει τον Μπαργκούτι ως μέρος οποιασδήποτε συμφωνίας για τον τερματισμό των μαχών στη Γάζα.

O Μαρουάν Μπαργκούτι.

Η απαίτηση αυτή φέρνει νέα προσοχή στον συγκεκριμένο, ο οποίος διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην παλαιστινιακή πολιτική, ακόμη και αφού πέρασε περισσότερες από δύο δεκαετίες πίσω από τα κάγκελα. Η απελευθέρωσή του θα μπορούσε να θέσει τις βάσεις για την ενδεχόμενη εκλογή του σε εθνικό αξίωμα.

Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, Οσάμα Χαμντάν ζήτησε την απελευθέρωση του Μπαργούτι καθώς οι διεθνείς μεσολαβητές προσπαθούν να ωθήσουν το Ισραήλ και τη Χαμάς προς μια συμφωνία μετά από σχεδόν τέσσερις μήνες πολέμου.

Για τους Παλαιστίνιους, το δράμα των φυλακισμένων αγαπημένων τους προσώπων είναι βαθιά συναισθηματικό. Οι Παλαιστίνιοι τους βλέπουν ευρέως ως ήρωες που μάχονται την ισραηλινή κατοχή. Σχεδόν κάθε Παλαιστίνιος έχει έναν φίλο, συγγενή ή γνωστό που έχει φυλακιστεί, σημειώνει το Al Jazeera.

15:24 Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι επιτέθηκε σε στόχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Σύμφωνα με τις IDF, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία έπληξε μια θέση εκτόξευσης ρουκετών της Χεζμπολάχ στο λιβανέζικο έδαφος, καθώς και ένα κέντρο διοίκησης και δύο παρατηρητήρια κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ.

Η ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού προσθέτει ότι το Σάββατο εκτοξεύθηκαν τρεις ρουκέτες στο Ισραήλ από τον Λίβανο, οι οποίες έπεσαν σε ανοικτές περιοχές χωρίς να προκληθούν θύματα.

Δείτε σχετικό βίντεο:

15:15 Το Βέλγιο ανησυχεί για τις ισραηλινές κινήσεις προς τα σύνορα με την Αίγυπτο

Η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Χάντζα Λαχμπίμπ εξέφρασε την ανησυχία της για τις ισραηλινές κινήσεις προς τα αιγυπτιακά σύνορα, λέγοντας ότι ο εκτοπισμός των αμάχων στη Γάζα είναι αντίθετος με το διεθνές δίκαιο.

«Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα γίνεται όλο και πιο ανησυχητική και, όπως γνωρίζετε, η θέση που υποστηρίζουμε είναι να απαιτήσουμε άμεση κατάπαυση του πυρός, σεβασμό της ανθρωπιστικής πρόσβασης και στη συνέχεια, φυσικά, απελευθέρωση των ομήρων και επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επανέναρξη του πολιτικού διαλόγου και την επίτευξη λύσης δύο κρατών», δήλωσε η Λαχμπίμπ.

15:00 Ο Ιρανός πρεσβευτής στη Συρία αρνείται ότι τα αμερικανικά πλήγματα είχαν στόχο ιρανικά περιουσιακά στοιχεία

Ο Ιρανός πρεσβευτής στη Συρία, Χοσεΐν Ακμπαρί διέψευσε ότι οι αμερικανικές επιθέσεις στη Συρία είχαν στόχο ιρανικές βάσεις και συμβούλους, λέγοντας ότι αντ’ αυτού έπληξαν πολιτικές υποδομές.

Ο Ακμπαρί έγραψε στο Twitter ότι οι ισχυρισμοί των ΗΠΑ ότι στοχοθετήθηκαν ιρανικές βάσεις και σύμβουλοι είναι αβάσιμοι και δήλωσε ότι στόχος τους ήταν αντίθετα να εκδικηθούν τη Συρία για την πολιτική της στάση.

Χαρακτήρισε τα αμερικανικά πλήγματα ως «τρομοκρατική επίθεση» που αποσκοπεί στην αντιστάθμιση της ήττας του Ισραήλ στη Γάζα.

Η σχετική ανάρτηση στο X:

14:50 Φωτογραφίες μετά από την αμερικανική επίθεση στην αλ-Καΐμ στο Ιράκ

Το Reuters έχει δημοσιεύσει φωτογραφίες μετά από την αμερικανική επίθεση στην αλ-Καΐμ στο Ιράκ.

Οι επιθέσεις των ΗΠΑ, που ήρθαν ως αντίποινα στον θάνατο τριών στρατιωτών τους στην Ιορδανία, έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από Ιράκ και Συρία.

Πηγή φωτογραφίας: Reuters

Πηγή φωτογραφίας: Reuters

Πηγή φωτογραφίας: Reuters

Πηγή φωτογραφίας: Reuters

14:41 Η Πορτογαλία θα χορηγήσει ένα εκατομμύριο ευρώ στην UNWRA

Η Πορτογαλία αποφάσισε να παράσχει πρόσθετη στήριξη στην UNWRA, δεσμεύοντας ένα εκατομμύριο ευρώ (1,08 εκατ. δολάρια) στην παλαιστινιακή υπηρεσία προσφύγων, σύμφωνα με ανάρτηση του Ζοάο Κραβίνιο, υπουργού Εξωτερικών της χώρας, στο X.

Ο Κραβίνιο δήλωσε ότι η απόφαση αυτή έρχεται μετά από «διάλογο» με τον επικεφαλής της UNWRA, Φιλίπ Λαζαρινί.

«Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα είναι απελπιστική και είναι σημαντικό να μην γυρίσουμε την πλάτη στον παλαιστινιακό πληθυσμό σε αυτή τη δύσκολη στιγμή», ανέφερε επίσης ο Πορτογάλος υπουργός στην ανάρτησή του στο X.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά την αναστολή της χρηματοδότησης της UNWRA από αρκετά δυτικά κράτη, μετά τον ισχυρισμό του Ισραήλ ότι ορισμένοι από τους εργαζόμενους του οργανισμού συμμετείχαν στις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

14:31 «Πού είναι η Χιντ; Πού είναι ο Άχμεντ και ο Γιούσεφ;»

H Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος, με ανάρτησή της, αναρωτιέται: «Πού είναι η Χιντ; Πού είναι ο Άχμεντ και ο Γιούσεφ;».

Η Χιντ είναι η 6χρονη της οποίας η οικογένεια σκοτώθηκε μέσα σε αυτοκίνητο, ενώ έφευγε από την πόλη της Γάζας, ενώ ο Άχμεντ αλ-Μαντούν και ο Γιούσεφ Ζέινο είναι οι δύο διασώστες που προσπάθησαν να προσεγγίσουν το σημείο της ισραηλινής επίθεσης.

Μέχρι τώρα έχουν περάσει 110 ώρες χωρίς να υπάρχουν νέα από τους τρεις τους, σημειώνει η PRCS.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

14:22 Ο αριθμός των νεκρών από τις αεροπορικές επιδρομές στην ανατολική Ράφα αυξήθηκε σε 24

Σύμφωνα με τον Χάνι Μαχμούντ του Al Jazeera, «οι νυχτερινές επιθέσεις στο ανατολικό τμήμα της Ράφα σκότωσαν 24 άτομα. Οι αρχικές αναφορές έκαναν λόγο για 12 θύματα, αλλά περισσότεροι πέθαναν από τα τραύματά τους λόγω του ανεπαρκούς αριθμού ιατρικού προσωπικού και της έλλειψης ιατρικών προμηθειών.

Η σωστή περίθαλψη ήταν αδύνατη και έχασαν τη ζωή τους στο πάτωμα του νοσοκομείου καθώς περίμεναν τους γιατρούς να τους ελέγξουν.

Υπάρχουν επίσης αναφορές για αναζωπύρωση των βομβαρδισμών από πυροβολικό στο δυτικό τμήμα της πόλης της Γάζας, στο κεντρικό κεντρικό τμήμα της Λωρίδας, γύρω από το πανεπιστημιακό συγκρότημα που περιλαμβάνει το Ισλαμικό Πανεπιστήμιο.

Το συγκρότημα, το οποίο καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό στην αρχή του πολέμου, μετατράπηκε σε καταφύγιο. Πηγές εκεί λένε ότι ο ισραηλινός στρατός κατεδαφίζει τώρα τα εναπομείναντα κτίρια κατοικιών στην περιοχή με εκρήξεις. Ένα άτομο είπε ότι ολόκληρη η πόλη μετατρέπεται σε σωρό ερειπίων.

Στη Χαν Γιουνίς, στη νότια Γάζα, υπάρχουν επίσης αναφορές για νέες αεροπορικές επιδρομές και συγκρούσεις μεταξύ παλαιστινιακών οργανώσεων και του ισραηλινού στρατού».

14:13 «Αμερικάνικη επιθετικότητα»: Το Ιράκ κάλεσε για εξηγήσεις τον επιτετραμμένο των ΗΠΑ

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράκ κάλεσε τον επιτετραμμένο των ΗΠΑ στη Βαγδάτη, Ντέιβιντ Μπέργκερ, παραδίδοντας επιστολή διαμαρτυρίας για τις επιθέσεις εναντίον της χώρας.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου η επίθεση χαρακτηρίστηκε ως «αμερικανική επιθετικότητα».

14:03 Έντεκα τραυματίες στην έδρα της PRCS στη Χαν Γιουνίς, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις ρίχνουν καπνογόνα, λέει η ανθρωπιστική οργάνωση

Έντεκα άνθρωποι τραυματίστηκαν στην έδρα της Ερυθράς Ημισελήνου της Παλαιστίνης (PRCS) στη Χαν Γιουνίς εξαιτίας της ρίψης βομβών καπνού από τις ισραηλινές δυνάμεις κατά των εκτοπισμένων, αναφέρει η ανθρωπιστική οργάνωση.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

13:54 Δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι έχει καταστραφεί το 30% της Λωρίδας της Γάζας

Δορυφορικές εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα η Maxar Technologies αποτυπώνουν την καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας που φτάνει το 30% της επικράτειάς της.

Πηγή φωτογραφίας: Maxar Technologies / Reuters

Πηγή φωτογραφίας: Maxar Technologies / Reuters

Πηγή φωτογραφίας: Maxar Technologies / Reuters

Πηγή φωτογραφίας: Maxar Technologies / Reuters

13:44 Ο αριθμός των Παλαιστινίων που κρατούνται από το Ισραήλ φτάνει τις 6.500

Η Ένωση Παλαιστινίων Κρατουμένων αναφέρει ότι 12 άτομα συνελήφθησαν σε νυχτερινές επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των Παλαιστινίων που έχουν συλληφθεί από τις 7 Οκτωβρίου σε 6.500.

Το Ισραήλ χρησιμοποιεί συστηματικά τη διοικητική κράτηση για να βάζει Παλαιστίνιους πίσω από τα κάγκελα για μια αρχική περίοδο έξι μηνών. Η κράτησή τους μπορεί στη συνέχεια να παραταθεί επανειλημμένα για αόριστο χρονικό διάστημα χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες ή να γίνει δίκη.

13:35 Σειρήνες ακούγονται στη Νιρίμ και στην Έιν ΧαΣλόσα

Σύμφωνα με ανακοίνωση των IDF, σειρήνες ακούγονται στη Νιρίμ και στην Έιν Χασλόσα κοντά στη Λωρίδα της Γάζας.

13:26 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Το υπουργείο Υγείας της Γάζας αναφέρει ότι 107 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 165 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών
  • Τουλάχιστον 25 άτομα φέρονται να σκοτώθηκαν σε τρεις διαφορετικές αεροπορικές επιδρομές στην Ντέιρ ελ Μπάλα, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, και στη Ράφα, τη νοτιότερη πόλη της πολιορκημένης περιοχής
  • Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν καταδίκασε τις ολονύκτιες αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ στο Ιράκ και τη Συρία, λέγοντας ότι οι επιθέσεις συνιστούν «άλλο ένα περιπετειώδες και στρατηγικό λάθος»
  • Η κυβέρνηση της Συρίας δήλωσε ότι η αμερικανική κατοχή του συριακού εδάφους «δεν μπορεί να συνεχιστεί» μετά τα φονικά πλήγματα
  • Η ιρακινή κυβέρνηση αρνήθηκε οποιονδήποτε συντονισμό με τις ΗΠΑ πριν από τα πλήγματα, λέγοντας ότι οι ισχυρισμοί των ΗΠΑ ήταν ψευδείς και «παραπλανητικοί»
  • Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ κάλεσε όλες τις πλευρές να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή «για να μη γίνει η κατάσταση εκρηκτική»

13:17 Παλαιστινιακό υπουργείο προειδοποιεί για τις συνέπειες μιας επίθεσης στη Ράφα

Το υπουργείο Εξωτερικών και Αποδήμων της Παλαιστίνης προειδοποίησε για τις επιπτώσεις μιας πιθανής ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης στην πόλη Ράφα, η οποία θα είχε ως αποτέλεσμα «τον αφανισμό περίπου 1,5 εκατομμυρίου Παλαιστινίων ή μια προσπάθεια εκτόπισής τους».

Σε ανακοίνωσή του, την οποία επικαλείται το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA, το υπουργείο ανέφερε ότι βλέπει με «μεγάλη σοβαρότητα» τα σχόλια του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ ότι ο ισραηλινός στρατός θα στρέψει την προσοχή του στη Ράφα, κατά μήκος των συνόρων με την Αίγυπτο.

Το υπουργείο επέκρινε επίσης τη διεθνή κοινότητα για την αποτυχία της να σταματήσει τον πόλεμο και να απαλύνει την ανθρωπιστική καταστροφή που εκτυλίσσεται στη Γάζα.

Κοπέλα περπατά ανάμεσα σε ερείπια κτιρίου στη Ράφα.

13:07 Παλαιστίνιος πρωθυπουργός: Πέντε χώρες αναμένεται να επανεκκινήσουν τη χρηματοδότηση στην UNRWA

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμαντ Σταγέχ υποστηρίζει ότι έλαβε επιβεβαίωση από εκπροσώπους πέντε χωρών που ανέστειλαν τη χρηματοδότηση της UNRWA ότι προτίθενται να επανεκκινήσουν τις δωρεές τους εντός μερικών εβδομάδων.

Η ανακοίνωση έρχεται αφού ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός δέχθηκε την Πέμπτη στο γραφείο του αρκετούς δυτικούς πρεσβευτές και προξένους, όπως μεταδίδει το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Ο Καναδάς επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια της συνάντησης ότι θα επανεκκινήσει τη χρηματοδότηση.

Δεν ήταν άμεσα σαφές ποιες άλλες χώρες ανανέωσαν τη δέσμευσή τους προς την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

12:58 Συνεχίζονται οι μάχες στον νότιο Λίβανο

Το Al Jazeera Arabic αναφέρει ότι δύο πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από τον νότιο Λίβανο προς την ισραηλινή τοποθεσία Αλ-Σαμάκα στους κατεχόμενους λόφους Κφαρ Σούμπα.

Επίσης, στο ίδιο ρεπορτάζ σημειώνεται ότι υπήρξε βομβαρδισμός από ισραηλινό πυροβολικό στην περιοχή της πόλης Ρασάγια Αλ-Φαχάρ, επίσης στον νότιο Λίβανο.

12:48 «Άλλο ένα στρατηγικό λάθος» – Το Ιράν για τις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν καταδίκασε τις αεροπορικές επιδρομές της Αμερικής στο Ιράκ και τη Συρία, προειδοποιώντας ότι θα αυξήσουν μόνο τις εντάσεις στην περιοχή.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ, Νάσερ Καναανί δήλωσε ότι τα πλήγματα παραβιάζουν την «κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα» των δύο χωρών.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι οι επιθέσεις αντιπροσωπεύουν «άλλο ένα περιπετειώδες και στρατηγικό λάθος των Ηνωμένων Πολιτειών που θα οδηγήσει μόνο σε αύξηση της έντασης και της αστάθειας στην περιοχή».

Ο αμερικανικός στρατός εξαπέλυσε πλήγματα εναντίον περισσότερων από 85 στόχων που συνδέονται με τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν (IRGC) και πολιτοφυλακές που υποστηρίζει, σε αντίποινα για την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην Ιορδανία το περασμένο Σαββατοκύριακο, κατά την οποία σκοτώθηκαν τρεις Αμερικανοί στρατιώτες.

12:39 ΚΚΕ: Νέο λάδι στη φωτιά του πολέμου τα χτυπήματα των ΗΠΑ σε Ιράκ και Συρία

Το ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του, «καταδικάζει τις νέες αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ στο Ιράκ και τη Συρία, που αποτελούν βήμα της κλιμάκωσης και ρίχνουν νέο ‘λάδι στη φωτιά’ του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Κανένα ‘δικαίωμα στην αυτοάμυνα’ δεν μπορούν να επικαλούνται αυτοί που έχουν σπείρει τον όλεθρο και έχουν κάνει άνω-κάτω την περιοχή, εδώ και πάνω από 20 χρόνια,
με τους πολέμους και τις επεμβάσεις τους, για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς, για την αλλαγή μη αρεστών σε αυτούς κυβερνήσεων.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί άλλη μια απόδειξη για το πόσο επικίνδυνη είναι η ελληνική εμπλοκή στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στην ευρύτερη
περιοχή, με αποστολή φρεγατών, αλλά και με την ανάληψη της διοίκησης πολεμικών αποστολών. Αυτά τα σχέδια πρέπει αμέσως να εγκαταλειφθούν».

12:30 Quds News Network: Κρατούμενοι που απελευθερώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις μετά από κράτηση στη Γάζα καταγγέλλουν απάνθρωπη μεταχείριση και κακοποίηση

Το Quds News Network, που σχετίζεται με τη Χαμάς, κρατούμενοι που απελευθερώθηκαν μετά από ισραηλινή κράτηση στη Γάζα καταγγέλλουν απάνθρωπη μεταχείριση και κακοποίηση.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

12:20 107 νεκροί Παλαιστίνιοι μέσα σε 24 ώρες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα – Στις 27.238 έφτασαν τα θύματα

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το υπουργείο Υγείας της Γάζας, το οποίο διοικείται από τη Χαμάς, 107 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινά πλήγματα και 165 τραυματίστηκαν τις τελευταίες 24 ώρες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τουλάχιστον 27.238 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 66.452 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου.

Το υπουργείο δεν κάνει διάκριση μεταξύ μαχητών και μη μαχητών, παρατηρεί ο Guardian.

12:13 Ιρακινός πρωθυπουργός: 16 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και άμαχοι, σκοτώθηκαν στις αμερικανικές επιθέσεις στη χώρα

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Μοχάμεντ Σία αλ-Σουντάνι δήλωσε ότι 16 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και άμαχοι, σκοτώθηκαν στις αμερικανικές επιθέσεις στο έδαφος της χώρας.

Άλλοι 25 τραυματίστηκαν.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στους ισχυρισμούς ότι οι αεροπορικές επιδρομές ήταν συντονισμένες με την κυβέρνηση του Ιράκ και είπε ότι πρόκειται για «ψέματα».

«Ο στρατιωτικός συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ απειλεί την ασφάλεια και τη σταθερότητα στο Ιράκ», κατήγγειλε ο αλ-Σουντάνι.

12:03 ΟΗΕ: Χρειάζονται δεκαετίες και δισεκατομμύρια δολάρια για την αποκατάσταση της Γάζας

Η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη αναφέρει ότι η Λωρίδα της Γάζας έγινε μάρτυρας ενός «πρωτοφανούς επιπέδου καταστροφής» που θα χρειαστούν δεκαετίες και δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για να αναστραφεί.

Υπολογίζει ότι η Γάζα θα χρειαστεί να περιμένει μέχρι το 2092 μόνο για να αποκαταστήσει τα επίπεδα του ΑΕΠ του 2022, ακόμη και με τον τερματισμό των εχθροπραξιών και την επιστροφή στον πρόσφατο μέσο ρυθμό ανάπτυξης του 0,4%.

Οι ειδικοί στην χαρτογράφηση των ζημιών κατά τη διάρκεια πολεμικών συγκρούσεων διαπίστωσαν προηγουμένως ότι ο πόλεμος στη Γάζα ήταν από τους πιο θανατηφόρους και καταστροφικούς στην πρόσφατη ιστορία.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

11:50 Λιβανέζικη εφημερίδα: Η Χαμάς απαιτεί 100 με 150 Παλαιστίνιους κρατούμενους για κάθε Ισραηλινό όμηρο

Η λιβανέζικη εφημερίδα Al Akhbar, που πρόσκειται στη Χεζμπολάχ, ανέφερε ότι η Χαμάς απαιτεί την απελευθέρωση 100 με 150 κρατουμένων σε αντάλλαγμα για κάθε Ισραηλινό όμηρο, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας τεσσάρων σταδίων μεταξύ της παλαιστινιακής οργάνωσης και του Ισραήλ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το πρώτο στάδιο περιλαμβάνει την απελευθέρωση 36 γυναικών και παιδιών, οι γυναίκες στρατιώτες θα απελευθερωθούν στο δεύτερο στάδιο, οι άνδρες στρατιώτες στο τρίτο στάδιο και στο τέταρτο στάδιο θα επιστραφούν τα πτώματα που κατέχει η Χαμάς.

Επιπλέον, η Χαμάς φέρεται να απαιτεί την απελευθέρωση 3.000 κρατουμένων που συνελήφθησαν μετά τις 7 Οκτωβρίου, συμπεριλαμβανομένων κρατουμένων που συνελήφθησαν εκ νέου αφού είχαν αφεθεί ελεύθεροι χάρη στην προηγούμενη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και ανταλλαγής ομήρων και κρατουμένων.

11:41 Πηγές στο Reuters: Δεν έγινε επίθεση στην αεροπορική βάση αλ-Χαρίρ στο Ιράκ παρά τον ισχυρισμό της Ισλαμικής Αντίστασης

Τρεις δυνάμεις ασφαλείας δηλώνουν ότι δεν εντοπίστηκε καμία επίθεση κατά αμερικανικών δυνάμεων στην αεροπορική βάση αλ-Χαρίρ στο Ιράκ.

Η διάψευση έρχεται μετά τη δήλωση της Ισλαμικής Αντίστασης στο Ιράκ σήμερα Σάββατο που ισχυρίζεται ότι επιτέθηκε στη βάση που φιλοξενεί αμερικανικές δυνάμεις στο βόρειο τμήμα της χώρας.

11:31 Τα ΗΑΕ χορηγούν 5 εκατ. δολάρια για την υποστήριξη των προσπαθειών της UNRWA στη Γάζα

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) διέθεσαν 5 εκατομμύρια δολάρια για την υποστήριξη των προσπαθειών της επικεφαλής συντονίστριας του ΟΗΕ για την Παλαιστινιακή Υπηρεσία Προσφύγων του ΟΗΕ (UNRWA), Ζίγκριντ Κάαγκ, για την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων WAM σήμερα Σάββατο.

Μεγάλοι δωρητές της UNRWA ανέστειλαν τις προηγούμενες ημέρες τη χρηματοδότηση μετά από κατηγορίες ότι ορισμένοι από τους υπαλλήλους της ήταν ύποπτοι για συμμετοχή στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ από τη Χαμάς.

11:22 Το Ηνωμένο Βασίλειο αποκαλεί τις ΗΠΑ «ακλόνητο» σύμμαχο μετά τα πλήγματα σε στόχους που συνδέονται με το Ιράν στο Ιράκ και τη Συρία

Η Βρετανία αποκαλεί τις ΗΠΑ «ακλόνητο» σύμμαχό της και δηλώνει ότι υποστηρίζει το δικαίωμα της Ουάσινγκτον να απαντά σε επιθέσεις, αφού ο αμερικανικός στρατός εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ και τη Συρία εναντίον στόχων που συνδέονται με το Ιράν, στα πρώτα αντίποινα για την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος που σκότωσε τρεις Αμερικανούς στρατιώτες στην Ιορδανία το περασμένο Σαββατοκύριακο.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ είναι σταθεροί σύμμαχοι. Δεν θα σχολιάζαμε τις επιχειρήσεις τους, αλλά υποστηρίζουμε το δικαίωμά τους να απαντούν σε επιθέσεις», αναφέρει σε ανακοίνωσή του εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης.

«Καταδικάζουμε εδώ και καιρό την αποσταθεροποιητική δραστηριότητα του Ιράν σε όλη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής, οικονομικής και στρατιωτικής υποστήριξης που παρέχει σε διάφορες μαχητικές οργανώσεις», σημειώνει το Ηνωμένο Βασίλειο.

11:12 Πολωνία: Οι πληρεξούσιοι του Ιράν κάηκαν αφού έπαιξαν με τη φωτιά

Η Πολωνία σχολίασε τις αμερικανικές επιθέσεις σε Ιράκ και Συρία κατά φιλοϊρανικών οργανώσεων.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Ράντοσλαβ Σικόρσκι δήλωσε ότι τα αντίποινα των ΗΠΑ σε στόχους που συνδέονται με το Ιράν στο Ιράκ και τη Συρία ήταν το αποτέλεσμα των ιρανικών πληρεξούσιων (σ.σ. χρησιμοποίησε τη λέξη proxies) που «έπαιζαν με τη φωτιά».

«Οι πληρεξούσιοι του Ιράν παίζουν με τη φωτιά εδώ και μήνες και χρόνια και τώρα τους καίει», δήλωσε ο Σικόρσκι στους δημοσιογράφους καθώς έφθανε για συνάντηση με τους ομολόγους του της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

11:03 Ισραηλινοί στρατιώτες τρώνε πίτσες σε σπίτι εκτοπισμένης οικογένειας στη Χαν Γιουνίς

Ισραηλινοί στρατιώτες δημοσίευσαν πλάνα που αποτυπώνουν τη μετατροπή του σπιτιού μιας εκτοπισμένης οικογένειας στη Χαν Γιουνίς «σε υποκατάστημα της πιτσαρίας Donna Italia», όπως καταγγέλλει το Quds News Network που σχετίζεται με τη Χαμάς.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

10:53 «Η Μέση Ανατολή είναι ένα καζάνι που μπορεί να εκραγεί», προειδοποιεί ο Μπορέλ μετά τα αμερικάνικα χτυπήματα σε Ιράκ και Συρία

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ κάλεσε όλες τις πλευρές να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή μετά τα αμερικανικά πλήγματα κατά οργανώσεων που συνδέονται με το Ιράν στη Συρία και το Ιράκ.

«Όλοι θα πρέπει να προσπαθήσουν να αποφύγουν να γίνει η κατάσταση εκρηκτική», δήλωσε.

Ο Μπορέλ δεν αναφέρθηκε άμεσα στα αμερικανικά πλήγματα, αλλά επανέλαβε μια προειδοποίηση ότι η Μέση Ανατολή «είναι ένα καζάνι που μπορεί να εκραγεί».

Ο ίδιος μίλησε για τον πόλεμο στη Γάζα, τη βία κατά μήκος των λιβανέζικων συνόρων, τους βομβαρδισμούς στο Ιράκ και τη Συρία και τις επιθέσεις κατά της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Γι’ αυτό καλούμε όλους να προσπαθήσουν να αποφύγουν την κλιμάκωση», τόνισε ο Μπορέλ.

10:44 Η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ δηλώνει ότι έβαλε στο στόχαστρο την αεροπορική βάση αλ-Χαρίρ που φιλοξενεί αμερικανικές δυνάμεις στα βόρεια της χώρας

Η οργάνωση – ομπρέλα Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ, που καλύπτει φιλοϊρανικές οργανώσεις, ανακοίνωσε ότι έβαλε στο στόχαστρο την αεροπορική βάση αλ-Χαρίρ που φιλοξενεί αμερικανικές δυνάμεις στα βόρεια της χώρας, σύμφωνα με το Reuters.

10:34 Σκληρές ανακοινώσεις από Ιράκ και Συρία κατά ΗΠΑ, αυξάνεται ο φόβος για περιφερειακή κλιμάκωση του πολέμου

Ιράκ και Συρία καταδίκασαν με σκληρές ανακοινώσεις τα πλήγματα που διεξήγαγαν οι ΗΠΑ στα εδάφη τους χτυπώντας θέσεις που σχετίζονται με τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν και φιλοϊρανικές οργανώσεις.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

10:19 Τα παιδιά στη Ράφα «ψάχνουν για αποφάγια» καθώς η βοήθεια παραμένει μπλοκαρισμένη

Ο Χάνι Μαχμούντ, ανταποκριτής του Al Jazeera, μεταδίδει από τη Ράφα στη νότια Γάζα: «Δεν παρέχεται καμία βοήθεια και οι τιμές των βασικών ειδών πρώτης ανάγκης έχουν τριπλασιαστεί. Οι άνθρωποι δεν έχουν μετρητά και δεν μπορούν να αγοράσουν τίποτα. Η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων είναι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα και δεν έχουν λάβει μισθοδοσία από την αρχή του πολέμου.

Κατά καιρούς, η επισιτιστική βοήθεια που φτάνει, κολλάει στο συνοριακό πέρασμα με την Αίγυπτο για τόσο πολύ καιρό που έχει χαλάσει και δεν τρώγεται. Οι άνθρωποι ζουν με ένα γεύμα την ημέρα και μπορεί να περάσουν ολόκληρες ημέρες χωρίς να τρώνε κανονικό φαγητό.

Βλέπουμε παιδιά να περιφέρονται στη Ράφα ψάχνοντας για αποφάγια. Τα νεογέννητα μωρά πεθαίνουν από υποσιτισμό και οι γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν δεν έχουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να συνεχίσουν να τρέφουν τα παιδιά τους ή να φέρουν σε πέρας την περίοδο της κύησης».

Τα παιδιά στη Λωρίδα της Γάζας είναι οι μεγαλύτεροι χαμένοι του πολέμου.

10:10 Παλιός και νέος αντισημιτισμός

Αν κανείς παρατηρήσει τις πολεμικές που έχουν ξεδιπλωθεί σε διάφορες χώρες γύρω με αφορμή τις αντιδράσεις στις πολεμικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα, θα διαπιστώσει ότι συχνά επανέρχεται η θέση ότι πίσω από τις κριτικές στην πολιτική του ισραηλινού κράτους, υποκρύπτεται αντισημιτισμός.

Η συζήτηση δεν είναι νέα, εάν αναλογιστούμε την αντιπαράθεση γύρω από το εάν ο «λειτουργικός ορισμός του αντισημιτισμού» της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA) αφήνει περιθώριο να θεωρηθούν αντισημιτικές ορισμένες κριτικές στο Ισραήλ. Ουσιαστικά, είναι η θέση ότι εφόσον το Ισραήλ αποτελεί την εστία του Εβραϊκού έθνους έπεται ότι η έντονη κριτική σε αυτό ή η επερώτηση των όρων υπό τους οποίους αυτό δημιουργήθηκε, ισοδυναμεί με αντισημιτική άρνηση του δικαιώματος των Εβραίων να υπάρχουν με τις πολιτικές μορφές που αυτοί έχουν επιλέξει και η διεθνής κοινότητα έχει επικυρώσει. Είναι μια θέση που αντιμετωπίζει το Ισραήλ ως την εβραϊκή εστία και τον κύριο διαχειριστή της πολιτιστικής κληρονομιάς, ταυτότητας και ιστορικής μνήμης του Εβραϊσμού.

Διαβάστε τη συνέχεια από την ανάλυση του Παναγιώτη Σωτήρη εδώ

10:04 «Όλα τα βρώμικα μέσα»: Η Συρία κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι υποστηρίζουν την «τρομοκρατία»

Το υπουργείο Άμυνας της Συρίας αναφέρει ότι οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ είχαν στόχο μια σειρά από τοποθεσίες και πόλεις στην ανατολική περιοχή κοντά στα σύνορα με το Ιράκ.

Άμαχοι και στρατιωτικοί σκοτώθηκαν, ενώ άλλοι τραυματίστηκαν, αναφέρεται σε ανακοίνωση στη σελίδα του υπουργείου στο Facebook. Οι επιθέσεις προκάλεσαν «σημαντικές ζημιές» σε δημόσια και ιδιωτική περιουσία.

«Η περιοχή που έγινε στόχος των αμερικανικών επιθέσεων στην ανατολική Συρία είναι η ίδια περιοχή όπου ο Συριακός Αραβικός Στρατός μάχεται τα υπολείμματα της τρομοκρατικής οργάνωσης ISIL [ISIS]», ανέφερε το υπουργείο.

«Αυτό επιβεβαιώνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι στρατιωτικές τους δυνάμεις εμπλέκονται και συμμαχούν με αυτή την οργάνωση και εργάζονται για να την αναβιώσουν ως βραχίονα πεδίου τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ με όλα τα βρώμικα μέσα.

Η επίθεση των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων σήμερα τα ξημερώματα δεν έχει καμία άλλη δικαιολογία εκτός από την προσπάθεια αποδυνάμωσης του Συριακού Αραβικού Στρατού και των συμμάχων του στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας», τονίζεται από το συριακό υπουργείο Άμυνας.

09:55 Οι IDF λένε ότι τα στρατεύματά τους σκότωσαν δεκάδες μαχητές της Χαμάς, κατέστρεψαν εκτοξευτές αντιαρματικών πυραύλων

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας ανακοίνωσαν ότι τα στρατεύματα τους που μάχονται στη βόρεια και κεντρική Γάζα σκότωσαν δεκάδες στελέχη της Χαμάς και κατέστρεψαν έναν αριθμό εκτοξευτών αντιαρματικών πυραύλων.

Τα στρατεύματα έκαναν επίσης έφοδο σε γραφείο της Χαμάς όπου βρήκαν στρατιωτικό εξοπλισμό, όπλα και έγγραφα που ανήκουν στην παλαιστινιακή οργάνωση, σύμφωνα με τις IDF.

Σε ένα περιστατικό, οι IDF λένε ότι τα στρατεύματα εξουδετέρωσαν «έναν τρομοκρατικό πυρήνα» που προσπαθούσε να διακινήσει όπλα κρυμμένα σε σάκους στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ-Σάτι.

Σε ένα άλλο περιστατικό στη Χαν Γιουνίς, μαχητές της Χαμάς εκτόξευσαν αντιαρματικό πύραυλο εναντίον ισραηλινού στρατιωτικού οχήματος, αναφέρουν οι IDF. Τα στρατεύματα σκότωσαν τα μέλη του συγκεκριμένου πυρήνα αργότερα, υποστηρίζουν οι IDF.

Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει επίσης ότι τα στρατεύματα πραγματοποίησαν έφοδο σε ένα κτίριο στη Χαν Γιουνίς όπου βρήκαν μια κρύπτη με όπλα, συμπεριλαμβανομένων RPG, χειροβομβίδες και στρατιωτικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένου εξοπλισμού κατάδυσης.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

09:45 Το Ιράκ καταγγέλλει τις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ – Προειδοποιεί για «σοβαρές επιπτώσεις»

Οι ζημιές από τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί, αλλά ο στρατός του εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει τις επιθέσεις.

«Αυτές οι αεροπορικές επιδρομές συνιστούν παραβίαση της ιρακινής κυριαρχίας, υπονομεύουν τις προσπάθειες της ιρακινής κυβέρνησης και συνιστούν απειλή που θα μπορούσε να οδηγήσει το Ιράκ και την περιοχή σε οδυνηρές συνθήκες. Τα αποτελέσματα θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στο Ιράκ και τη γύρω περιοχή», δήλωσε ο Γιάχια Ρασούλ, εκπρόσωπος του ιρακινού στρατού.

Οι αμερικανικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή και οι σύμμαχοί τους έχουν αντιμετωπίσει αυξημένες επιθέσεις από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, δεχόμενες πυρά (με διάφορους τρόπους) περισσότερες από 165 φορές από τα μέσα Οκτωβρίου.

Τα αμερικανικά πλήγματα αντιπροσωπεύουν μια «σημαντική κλιμάκωση», σύμφωνα με την Άλισον ΜακΜάνους, διευθύνουσα σύμβουλο για την εθνική ασφάλεια και τη διεθνή πολιτική στο Κέντρο για την Αμερικανική Πρόοδο, σύμφωνα με το Al Jazeera.

Αλλά η ίδια ήταν επιφυλακτική σχετικά με τον αντίκτυπο των επιθέσεων, προσθέτοντας: «Δεν έχουμε δει ότι παρόμοια χτυπήματα τύπου ‘tit-for-tat’ είχαν αποτρεπτικό αποτέλεσμα».

09:36 Βίντεο αποτυπώνει την έκταση της καταστροφής στη βόρεια Γάζα

Ο Παλαιστίνιος φωτογράφος Μοάμεν Αμπού Οντέ κατέγραψε την έκταση των ζημιών στην Αλ-Σουντανίγια, στη βόρεια Γάζα, μετά την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής.

Τα πλάνα που αναρτήθηκαν στο Instagram δείχνουν κατοικημένες περιοχές να έχουν μετατραπεί σε ερείπια μετά την χερσαία εισβολή και τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί από τη βόρεια Γάζα από τις 13 Οκτωβρίου, όταν ο ισραηλινός στρατός διέταξε τους κατοίκους της περιοχής να την εκκενώσουν.

09:26 Ισραηλινή στρατιωτική μπουλντόζα χτυπήθηκε με εκρηκτικό μηχανισμό κατά τη διάρκεια επιδρομής σε προσφυγικό καταυλισμό στη Δυτική Όχθη

Σύμφωνα με βίντεο που δημοσιεύτηκε από το Al Jazeera Arabic και επαληθεύτηκε από την ομάδα Sanad, ισραηλινή στρατιωτική μπουλντόζα χτυπήθηκε με εκρηκτικό μηχανισμό κατά τη διάρκεια επιδρομής στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα, που βρίσκεται ανατολικά της πόλης Ναμπλούς, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Δείτε το βίντεο:

09:20 Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα: Τουλάχιστον 18 νεκροί φιλοϊρανοί μαχητές στη Συρία

Οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ στη Συρία κατά τη διάρκεια της νύχτας σκότωσαν τουλάχιστον 18 μαχητές που πρόσκεινται στο Ιράν, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Al Jazeera δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα τον αριθμό των νεκρών στον οποίο αναφέρεται το Παρατηρητήριο.

Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δεν έχουν δώσει εκτιμώμενο αριθμό νεκρών, αλλά δήλωσαν ότι οι επιδρομές είχαν ως αποτέλεσμα θανάτους.

09:11 Επιδρομή ισραηλινών δυνάμεων σε σπίτια της Δυτικής Όχθης, δύο Παλαιστίνιοι ξυλοκοπήθηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο

Ισραηλινές δυνάμεις με την υποστήριξη από στρατιωτικές μπουλντόζες πραγματοποίησαν επιδρομές σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και φέρεται να χτύπησαν δύο Παλαιστίνιους άνδρες ηλικίας 20 ετών κοντά στην πόλη Τζενίν τόσο άσχημα που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, αναφέρει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Παλαιστίνης, WAFA.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της νύχτας:

  • Ένοπλες συγκρούσεις σημειώθηκαν καθώς Παλαιστίνιοι αντιστάθηκαν σε επιδρομή ισραηλινών δυνάμεων με μπουλντόζες στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα, ανατολικά της Ναμπλούς
  • Επιδρομές πραγματοποιήθηκαν στις πόλεις Ρουτζίμπ και Μπούρκα στο κυβερνείο της Ναμπλούς
  • Ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές αναπτύχθηκαν σε ταράτσες και στρατιώτες έριξαν αληθινές σφαίρες και χειροβομβίδες κρότου λάμψης εναντίον Παλαιστινίων κατά τη διάρκεια επιδρομής στην πόλη Τούμπας
  • Επιδρομές έγιναν στα χωριά Μπέιτ Ταμάτ και αλ-Ατζούρ που βρίσκονται ανατολικά της Βηθλεέμ
  • Παράνομος Ισραηλινός έποικος φέρεται να έπεσε με όχημα πάνω σε πρόβατα που ανήκαν σε Παλαιστίνιους αγρότες ανατολικά της Βηθλεέμ, με αποτέλεσμα ένα ζώο να σκοτωθεί και ένα να τραυματιστεί
  • Οι δύο άνδρες που κρατούνταν και φέρονται να ξυλοκοπούνταν επί ώρες από Ισραηλινούς στρατιώτες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Ιμπν Σινά της Τζενίν

09:02 Αρχηγός του Πενταγώνου: Αυτή είναι η αρχή της απάντησής μας

Ο επικεφαλής της αμερικανικής άμυνας, Λόιντ Όστιν δήλωσε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διέταξε πρόσθετη δράση κατά του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC) και των ένοπλων οργανώσεων που συνδέονται με αυτό.

«Αυτή είναι η αρχή της απάντησής μας», δήλωσε ο Όστιν.

Τα πλήγματα στόχευσαν τη Δύναμη Quds – τον ξένο κατασκοπευτικό και παραστρατιωτικό βραχίονα του IRGC που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις συμμαχικές πολιτοφυλακές σε όλη τη Μέση Ανατολή, από τον Λίβανο έως το Ιράκ και από την Υεμένη έως τη Συρία.

Ωστόσο, το Πεντάγωνο λέει ότι δεν θέλει πόλεμο με το Ιράν και πιστεύει ότι ούτε η Τεχεράνη θέλει πόλεμο.

«Δεν επιδιώκουμε σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ή οπουδήποτε αλλού. Αλλά ο πρόεδρος και εγώ δεν θα ανεχθούμε επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων», δήλωσε ο Όστιν.

Η σχετική ανάρτηση της αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης για τις αεροπορικές επιθέσεις σε Ιράκ και Συρία:

08:52 Φονικές ισραηλινές επιθέσεις στη Ράφα, στα ανατολικά και κεντρικά της πόλης

Ο Χάνι Μαχμούντ, ανταποκριτής του Al Jazeera από τη Ράφα στη νότια Γάζα γράφει για την κατάσταση στην περιοχή ότι: «Το Ισραήλ άρχισε να βομβαρδίζει το ανατολικό τμήμα της Ράφα με πυρά βαρέως πυροβολικού, προτού ολοκληρώσει (σ.σ. τις επιχειρήσεις του) τα μεσάνυχτα με μαζικές αεροπορικές επιδρομές σε διάφορα σημεία της πόλης.

Πρόκειται για πυκνοκατοικημένες κατοικημένες περιοχές με εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους από τον πόλεμο ανθρώπους να βρίσκουν καταφύγιο εκεί. Ένα κτίριο που χτυπήθηκε στην ανατολική Ράφα ήταν ένα σπίτι γεμάτο εκτοπισμένους Παλαιστίνιους.

Ο ιδιοκτήτης του κτιρίου και κάτοικοι της περιοχής βοηθούσαν να φιλοξενηθούν άνθρωποι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη βόρεια πόλη της Γάζας και στην κοντινή Χαν Γιουνίς.

Δεκατρείς άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι δέκα τραυματίστηκαν και αναζητούν θεραπεία στο νοσοκομείο Νατζάρ της Ράφα.

Η άλλη αεροπορική επίθεση έπληξε κατοικία στη συνοικία αλ-Τζανίνα στο κέντρο της Ράφα – μια περιοχή που έχει επανειλημμένα στοχοποιηθεί. Συνολικά 15 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί εκεί».

08:43 Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ λέει ότι οι επιθέσεις των Χούθι «εμποδίζουν την παροχή κρίσιμης βοήθειας» στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάθιου Μίλερ λέει ότι οι «απερίσκεπτες επιθέσεις» των Χούθι θα «εμποδίσουν την παροχή κρίσιμης βοήθειας στους ανθρώπους που την έχουν ανάγκη».

Η οργάνωση της Υεμένης έχει επανειλημμένα επιμείνει ότι θα συνεχίσει να στοχοποιεί εμπορικά πλοία που, όπως λέει, συνδέονται με το Ισραήλ μέχρι η ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει στους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

Την Παρασκευή, οι Χούθι δήλωσαν ότι εκτόξευσαν βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον της ισραηλινής πόλης Εϊλάτ. Η ανακοίνωση ακολούθησε ισραηλινές δηλώσεις που έλεγαν ότι ένας πύραυλος αναχαιτίστηκε πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

08:37 Πόσοι είναι οι όμηροι που βρίσκονται στη Γάζα – Πόσοι από αυτούς θεωρούνται νεκροί

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, περίπου 250 άνθρωποι απήχθησαν και οδηγήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας την 7η Οκτωβρίου, όταν η Χαμάς εξαπέλυσε άνευ προηγουμένου επίθεση σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 1.163 άνθρωποι, σύμφωνα με απολογισμό βασισμένο σε επίσημες ισραηλινές ανακοινώσεις.

Εκατό και πλέον όμηροι αφέθηκαν ελεύθεροι όταν κηρύχθηκε ανακωχή μιας εβδομάδας στα τέλη Νοεμβρίου. Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, 132 παραμένουν ακόμη στον παλαιστινιακό θύλακο, ωστόσο 27 θεωρείται από τον στρατό πως είναι νεκροί.

Οι ισραηλινές αρχές δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα πλήρη ονομαστικό κατάλογο των ομήρων, ούτε επιβεβαιώνουν ή διαψεύδουν ακριβείς αριθμούς.

Η κυβέρνηση Νετανιάχου δέχεται τεράστια πίεση από συγγενείς των ομήρων να κλείσει συμφωνία για να αφεθούν ελεύθεροι.

Στιγμιότυπο από διαδήλωση στο Ισραήλ με αίτημα να κλειστεί νέα συμφωνία για τους ομήρους που κρατούνται στη Γάζα.

08:29 Wall Street Journal: «Διαφωνίες» στη Χαμάς για την εκεχειρία και την απελευθέρωση των ομήρων

Καθώς ακόμη δεν υπάρχει καμιά ένδειξη πως θα κλειστεί άμεσα συμφωνία για την κήρυξη νέας ανακωχής και την απελευθέρωση ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, η Wall Street Journal ανέφερε χθες Παρασκευή, επικαλούμενη πηγές της ενήμερες για τις διαπραγματεύσεις, πως τις συνομιλίες δυσχεραίνουν διαφωνίες στην ηγεσία της παλαιστινιακής οργάνωσης.

Κατά τις πληροφορίες της αμερικανικής εφημερίδας, ο ηγέτης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ο Γιάχια ας Σινουάρ, είναι διατεθειμένος να αποδεχθεί την πρόταση να κηρυχθεί εκεχειρία για έξι εβδομάδες, αλλά η εξόριστη ηγεσία του κινήματος απαιτεί περισσότερες παραχωρήσεις από το Ισραήλ και θέλει να γίνει διαπραγμάτευση για μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, σε τετραμερείς συνομιλίες στο Παρίσι την Κυριακή, στις οποίες συμμετείχαν ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς και αντιπρόσωποι των αρχών του Κατάρ, της Αιγύπτου και του Ισραήλ, έγινε διαπραγμάτευση επί σχεδίου συμφωνίας το οποίο προβλέπει ανακωχή με διάρκεια έξι εβδομάδων και θα απελευθερωθούν 200 ως 300 Παλαιστίνιοι φυλακισμένοι σε αντάλλαγμα για 35 ως 40 ομήρους που κρατούνται στη Γάζα, ενώ θα εισέρχονται καθημερινά στον θύλακο 200 ως 300 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια.

Ούτε η κυβέρνηση πολέμου του Ισραήλ έχει ακόμη εγκρίνει επίσημα την πρόταση. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου τόνισε νωρίτερα πως δεν δεχόταν συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων με «οποιοδήποτε τίμημα». Επανέλαβε πως δεν θα αποσύρει τον στρατό από τη Λωρίδα της Γάζας και δεν θα αφήσει ελεύθερους «χιλιάδες τρομοκράτες» για να αφεθούν ελεύθεροι οι όμηροι.

08:20 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Ο αμερικανικός στρατός έπληξε στόχους στο Ιράκ και τη Συρία σε αντίποινα κατά οργανώσεων που συνδέονται με το Ιράν και τους Φρουρούς της Επανάστασης για την πρόσφατη φονική επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος κατά τριών στρατιωτών των ΗΠΑ στην Ιορδανία
  • Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν από ισραηλινά πλήγματα σε δύο κατοικίες στη νότια Ράφα της Γάζας
  • Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ προειδοποίησε το Ισραήλ για τη σχεδιαζόμενη στρατιωτική επίθεση στη Ράφα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων dpa
  • Σχεδόν το σύνολο των 1,2 εκατομμυρίων παιδιών της Γάζας έχουν ανάγκη από ψυχολογική υποστήριξη, αναφέρει η UNICEF
  • Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι 112 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 148 τραυματίστηκαν από την Πέμπτη έως το απόγευμα της Παρασκευής στη Γάζα
  • Οι νεκροί στη Γάζα έχουν φτάσει τις 27.131 και οι τραυματίες τις 66.287

08:10 Συμπληρώθηκαν 120 ημέρες αιματοχυσίας στη Λωρίδα της Γάζας

Καλημέρα σας, μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Ισραήλ και Δυτική Όχθη, καθώς και τη Μέση Ανατολή που «φλέγεται» μετά τις νέες αμερικανικές επιθέσεις σε Συρία, Ιράκ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Sports in

Η ιδιαίτερη ανάλυση για τον Γουόκαπ: «Μπορεί να κάνει το… άλμα στο ΝΒΑ;»

Ο Τόμας Γουόκαπ, οι εμφανίσεις του στους Ολυμπιακούς Αγώνες με την Εθνική ομάδα και η ανάλυση για το ΝΒΑ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 17 Αυγούστου 2024