Τα αφεντικά αναζητούν νέους τρόπους μέτρησης της παραγωγικότητας
Σε έναν επιχειρηματικό κόσμο που ανατρέπεται από την απομακρυσμένη εργασία και την τεχνητή νοημοσύνη, τα αφεντικά αναζητούν νέους τρόπους μέτρησης της παραγωγικότητας.
Όταν ο Ίλον Μασκ ανέλαβε την Twitter Inc. τον Οκτώβριο του 2022, παραπονέθηκε για τις διογκωμένους αριθμούς μηχανικών λογισμικού. Αν και οι 2.500 έγραφαν μόνο τρεις γραμμές κώδικα κάθε μέρα, σκέφτηκε, αυτό θα ήταν «αρκετό για ένα ολόκληρο λειτουργικό σύστημα», όπως αναφέρει ο βιογράφος του. Ήταν το προοίμιο των μαζικών απολύσεων στην εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αλλά ο Μασκ κατέληξε να ζητήσει από μερικούς να επιστρέψουν—αναγνωρίζοντας ουσιαστικά ότι το σκεπτικό του δεν ήταν τόσο απλό όσο φανταζόταν.
Η μέτρηση της παραγωγικότητας, πόσο μάλλον η βελτίωση της, είναι γρίφος που οι επικεφαλής επιχειρήσεων και οι οικονομολόγοι δοκιμάζουν νέους τρόπους να απαντήσουν. Το να το κάνεις σωστά ποτέ δεν ήταν τόσο σημαντικό, σύμφωνα με το Bloomberg.
Οι δυσκόλιες της μέτρησης
Οι αριθμοί παραγωγικότητας μπορεί κάλλιστα να είναι αυτό που λύνει τη διαμάχη μεταξύ των αφεντικών και των εργαζομένων σχετικά με το εάν η εργασία από το σπίτι πραγματικά λειτουργεί, και καθορίζει εάν οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης ανταποκρίνονται σε όλα όσα υπόσχονται ή είναι αποτυχία..
Η ιδέα περιλαμβάνει τη μέτρηση της ποσότητας που μπορούν να παράγουν οι εργαζόμενοι σε μια δεδομένη στιγμή με τη διαθέσιμη τεχνολογία. Ο επίσημος δείκτης της κυβέρνησης των ΗΠΑ προέρχεται από συγκεντρωτικά δεδομένα, όπως οι ώρες εργασίας και οι αμοιβές σε διάφορους κλάδους.
Από εκεί ξεκινούν τα προβλήματα, είπε στο Bloomberg ο Τζέισον Φούρμαν, καθηγητής στο Χάρβαρντ και πρώην επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων του Λευκού Οίκου. «Η παραγωγικότητα είναι ίσως το πιο ασταθές σημαντικό οικονομικό στατιστικό στοιχείο», τόνισε.
Για το λόγο αυτό, οι ειδικοί εξετάζουν πέρα από τις τριμηνιαίες και τις ετήσιες διακυμάνσεις παραγωγικότητας. Μερικοί από τους αριθμούς της εποχής της πανδημίας είναι ιδιαίτερα παραπλανητικοί. Στις αρχές του 2020, για παράδειγμα, σημειώθηκε άνοδος παραγωγικότητας απαράμιλλη από το 1947, αλλά αυτό απλώς ακολουθήθηκε από μαζικές απολύσεις στις οποίες οι λιγότερο παραγωγικοί εργαζόμενοι ήταν οι πρώτοι που απολύθηκαν.
Από τότε που χτύπησε η πανδημία, οι τριμηνιαίες στατιστικές για την παραγωγικότητα ήταν ακόμη πιο ασταθείς από ό,τι συνήθως, παρουσιάζοντας μερικές από τις υψηλότερες και τις χαμηλότερες αναγνώσεις που έχουν καταγραφεί.
«Τεράστια» οφέλη
Η ανάδυση της υβριδικής εργασίας ως κυρίαρχου μοντέλου στις περισσότερες εργασίες γραφείου αναγκάζει τα αφεντικά να προσπαθούν να βρουν τον βέλτιστο συνδυασμό τηλεργασίας και εργασίας εντός γραφείου. Και πρέπει να αποφασίσουν πώς η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βελτιώσει την παραγωγικότητα των εργαζομένων.
Μια πρόσφατη μελέτη 758 αναλυτών του Boston Consulting Group που χρησιμοποιούσαν το ChatGPT διαπίστωσε ότι υπήρχαν «τεράστια οφέλη απόδοσης» για ορισμένες εργασίες, ενώ άλλες εκτελούνταν πιο εύκολα χωρίς αυτό.
Η παραγωγικότητα αποκτά σημασία καθώς οι κοινωνίες γερνούν. Το 1920 μόλις 1 στους 20 Αμερικανούς ήταν 65 ετών και άνω. Τώρα είναι 1 στους 6. Υπάρχει ανησυχία για το πώς ένα μικρότερο μερίδιο εργαζομένων θα εξυπηρετεί μεγαλύτερο μερίδιο συνταξιούχων. Η αύξηση της παραγωγικότητας σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο θα έκανε αυτό πολύ πιο εύκολο.
Μια άλλη τάση που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι η στροφή της οικονομίας από την παραγωγή αγαθών στις υπηρεσίες, γεγονός που περιπλέκει τον υπολογισμό. Είναι ευκολότερο να αξιολογηθεί η παραγωγικότητα ενός εργαζομένου σε ένα εργοστάσιο παρά ενός που ασχολείται με την κατ’ οίκον φροντίδα ηλικιωμένων.
Σε επιχειρηματικό επίπεδο, τα κριτήρια για τους εργαζομένους στο γραφείο ποικίλλουν. Για τους εργαζόμενους στον τομέα της τεχνολογίας, όλα αφορούν τα ακρωνύμια KPI (βασικοί δείκτες απόδοσης) και των OKR (στόχοι και βασικά αποτελέσματα). Τα KPI, όπως και ο αριθμός των σφαλμάτων λογισμικού που διορθώθηκαν, είναι αναλυτικά και συγκεκριμένα για κάθε ρόλο, ενώ τα ευρύτερα OKR διασφαλίζουν ότι οι μεμονωμένοι στόχοι ευθυγραμμίζονται με την ευρύτερη στρατηγική της εταιρείας.
‘Αισθάνομαι καλά’
Η σύγχυση σχετικά με το τι σημαίνει παραγωγικότητα μπορεί να υποδαυλίσει δυσπιστία μέσα σε έναν οργανισμό. Ένα πρόσφατο παράδειγμα: Σχεδόν 9 στους 10 εργαζόμενους που ρωτήθηκαν από τη Microsoft το 2022 ανέφεραν ότι ήταν παραγωγικοί, αλλά μόλις 1 στα 10 μεγαλοστελέχη εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι οι δικές τους ομάδες ήταν παραγωγικές.
Αυτό είναι πιθανό επειδή και οι δύο ομάδες έχουν τους δικούς τους ξεχωριστούς ορισμούς της αποτελεσματικότητας. Για διευθύνοντες συμβούλους όπως ο Ζάκερμπεργκ ή ο Ντίμον, σημαίνει συνήθως ότι βλέπουν γεμάτες καρέκλες, ενώ για τους εργαζόμενους, η παραγωγικότητα είναι συχνά ένα πιο αφηρημένο συναίσθημα.
Είναι η εργασία από το σπίτι βοήθεια ή εμπόδιο;
Αυτό το χάσμα τροφοδοτεί διαφωνίες σχετικά με την εργασία από το σπίτι. Το ότι δεν χρειάζεται να μετακινούνται κάνει τους τηλεργαζόμενους να αισθάνονται πιο παραγωγικοί, αλλά τα αφεντικά τους δεν το αναγνωρίζουν αυτό. Ένα πρόσφατο έγγραφο από την Federal Reserve Bank του Σαν Φρανσίσκο εξέτασε 43 βιομηχανίες και διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει «ουσιαστικά καμία σχέση» μεταξύ της εργασίας από το σπίτι και της παραγωγικότητας.
Όλα έχουν μπερδευτεί τόσο πολύ που ένας ειδικός στην αποτελεσματικότητα έκανε θραύση πέρυσι με ένα βιβλίο που απλώς υποστήριξε ότι το «να νιώθεις καλά» ήταν ο καλύτερος δρόμος για την παραγωγικότητα.
Πηγή: ΟΤ
- Ισπανία: Διαδήλωση εκπαιδευτικών και γονέων στη Βαλένθια για τα κλειστά σχολεία
- Η Coca-Cola εξοπλίζει τον στόλο οχημάτων της με EV
- Economist: Πόσο κινεζική είναι η Shein
- Βρετανία: Με απολύσεις και αυξήσεις τιμών αντιδρούν οι λιανέμποροι στον προϋπολογισμό Στάρμερ
- Πανδαισία: Highlights από τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα – Όλα τα γκολ (vids)
- Θέλτα – Μπαρτσελόνα 2-2: Γκέλα στο «Μπαλαΐδος» για τους Μπλαουγκράνα