Η νόσος που εξασθενεί το ανοσοποιητικό της γάτας
Μία από τις ασθένειες που προσβάλλει τη γάτα, είναι η λευχαιμία. Πώς μεταδίδεται ο ιός - Τα συμπτώματα
Η λευχαιμία είναι μία νόσος που εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα της γάτας.
Εκδηλώνεται με διαφορετικά συμπτώματα, ενώ η γατούλα που νοσεί, είναι ιδιαίτερα ευάλωτη και σε άλλες παθολογικές καταστάσεις και ασθένειες.
«Ο ιός της λευχαιμίας της γάτας (Feline Leukemia Virus- FeLV) είναι μια μολυσματική ασθένεια που οφείλεται σε έναν ρετροϊό.
Η ανοσοκαταστολή είναι το κύριο πρόβλημα του ζώου, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από άλλες σοβαρές παθολογικές καταστάσεις και μολύνσεις, και να μειώσει τα χρόνια ζωής της γάτας» εξηγεί ο κτηνίατρος, Λάζαρος Καρανάσιος.
Διευκρινίζει ότι ο ιός της λευχαιμίας της γάτας δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο ή σε άλλα ζώα, αλλά μόνο από γάτα σε γάτα.
Το Felv μπορεί να διαγνωστεί με ειδικά τεστ
Προσβάλλει κυρίως νεότερες γάτες -λόγω του χαμηλού ανοσοποιητικού τους- και ιδιαίτερα, όπως λέει ο κ. Καρανάσιος, τις αδέσποτες.
Μπορεί, επίσης, να μολύνει και τις ιδιόκτητες γάτες που κυκλοφορούν σε εξωτερικούς χώρους, καθώς μπορεί να έρθουν σε επαφή με μολυσμένες γάτες.
Επισημαίνει ότι μια γάτα που είναι θετική στον ιό, μπορεί να είναι ασυμπτωματική για μερικούς μήνες, ή και χρόνια, μέχρι να εμφανίσει συμπτώματα. Οπότε, καλό θα ήταν, οι γάτες που έρχονται σε επαφή με άλλες γάτες, για προληπτικούς λόγους να υποβάλλονται σε διαγνωστικά αιματολογικά τεστ.
Πώς μεταδίδεται ο ιός
Σύμφωνα με τον κ. Καρανάσιο, ο ιός FeLV μπορεί να μεταδοθεί από τη μια γάτα στην άλλη μέσω της ανταλλαγής σωματικών υγρών, όπως το σάλιο, το αίμα και οι ρινικές ή οφθαλμικές εκκρίσεις. Αυτό μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια ενός καβγά ή του ζευγαρώματος. Επίσης, μια μαμά γάτα που είναι μολυσμένη, μπορεί να τον μεταδώσει στα γατάκια της κατά τον θηλασμό.
Ποια είναι τα συμπτώματα
Σύμφωνα με τον κ. Καρανάσιο, τα συμπτώματα του ιού της λευχαιμίας της γάτας ποικίλουν. Το ζώο μπορεί να παρουσιάσει από ανοσοκαταστολή, διογκωμένους λεμφαδένες, έλλειψη όρεξης, απώλεια βάρους, πυρετό, αταξία, αναιμία, μέχρι και αναπνευστικά προβλήματα.
«Το σοβαρότερο είναι η γενική καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος, η οποία αυξάνει τις πιθανότητες, η γάτα να προσβληθεί από ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις. Οι βακτηριακές λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν εμετό, διάρροια, ίκτερο, δερματικά, λεμφώματα και αναπνευστικά προβλήματα», τονίζει ο κ. Καρανάσιος.
Πρόληψη
Υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη του ιού, και οι οικόσιτες γάτες, όπως και οι γάτες που έχουν πρόσβαση σε εξωτερικούς χώρους, θα πρέπει να εμβολιάζονται.
Επίσης, για να μειωθεί η εξάπλωση του ιού, οι αδέσποτες γάτες θα πρέπει να στειρώνονται.
Διάγνωση
Το Felv μπορεί να διαγνωστεί με ειδικά τεστ, είτε στο ιατρείο είτε σε εξειδικευμένα εργαστήρια.
Θεραπεία του FELV
«Δεν υπάρχει θεραπεία, μέχρι στιγμής, για τον ιό της λευχαιμίας της γάτας. Υπάρχουν, όμως, θεραπείες που αυξάνουν τα χρόνια ζωή της», αναφέρει ο κ. Καρανάσιος και προσθέτει: «Παράγοντες όπως η ηλικία, η παρουσία άλλων παθήσεων και το στάδιο της νόσου, διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην πρόγνωση της νόσου».
* Ο κτηνίατρος Λάζαρος Καρανάσιος αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Νάπολης Medeicina Veterinaria Federico II με βαθμό άριστα. Το κτηνιατρικό του κέντρο βρίσκεται στην περιοχή της Γλυφάδας. Συνεργάζεται με φιλοζωικές οργανώσεις και, παράλληλα, αρθρογραφεί, τόσο στον έντυπο όσο και στον ηλεκτρονικό Τύπο, για ποικίλα θέματα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις