Famagusta: Ο Σουηδός δημοσιογράφος που την ονομάτισε «πόλη-φάντασμα»
Η μεγάλη παραγωγή του MEGA, Famagusta, συνεχίζει να ρίχνει φως στην τραυματική ιστορία της Κύπρου κάθε Κυριακή βράδυ στις 21:00.
Οι εικόνες της πάλαι ποτέ αρχοντικής πόλης της Αμμοχώστου, όπως πλημμύρισαν τη μικρή οθόνη μέσα από τη σειρά Famagusta, γέννησαν το ενδιαφέρον των τηλεθεατών για τα κτίρια που μοιάζουν να σαπίζουν στο χρόνο εδώ και 50 χρόνια.
Από το πρώτο δευτερόλεπτο, η σειρά του MEGA παρουσιάζει γωνιές της κυπριακής πόλης- «φάντασμα» όπως έχει ονομαστεί η Αμμόχωστος μετά την τουρκική εισβολή το καλοκαίρι του 1974.
Μια νεκρή πόλη
Η πολύβουη πόλη δίνει τη θέση της στα έρημα καλντερίμια της «νεκρής πόλης» ήδη από τους τίτλους αρχής της σειράς Famagusta που καταλήγουν στα παγωμένα συρμπατοπλέγματα και το μήνυμα «άφησα μέσα την ψυχή μου. Ανοίξετε!».
Όπως διαβάζουμε στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου της Αμμοχώστου, που διατηρεί προσωρινά γραφεία στη Λεμεσό μετά την τουρκική κατοχή, τον χαρακτηρισμό «πόλη-φάντασμα» έδωσε ο Σουηδός δημοσιογράφος Jan-Olof Bengston.
Ο Bengston επισκέφθηκε το λιμάνι της Αμμοχώστου και, αγναντεύοντας τη σφραγισμένη πόλη, έγραψε: «Ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος γέμισε ρωγμές και στα πεζοδρόμια βλάστησαν θάμνοι. Σήμερα – Σεπτέμβριος 1977 –, τα τραπεζάκια όπου σερβίρεται το πρόγευμα είναι εκεί, η μπουγάδα απλωμένη στα σχοινιά και οι ηλεκτρικοί λαμπτήρες αναμμένοι. Το Βαρώσι είναι μια πόλη-φάντασμα».
Οι Ελληνοκύπριοι κάτοικοι της Αμμοχώστου εκδιώχθηκαν στις 14 Αυγούστου του 1974 και από τότε το μεγαλύτερο μέρος της πόλης παραμένει κλειστό και ερημωμένο, με τον κατοχικό στρατό να μην επιτρέπει την επιστροφή των νόμιμων κατοίκων του, παρά τα σχετικά ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.
Η δημοτική αρχή της κατεχόμενης πόλης σημειώνει επίσης πως το εγκαταλελειμμένο τμήμα της Αμμοχώστου, βρίσκεται στο νότιο άκρο της κατεχόμενης Κύπρου και καταλαμβάνει έκταση 6,4 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Ανατολικά οριοθετείται από τη θάλασσα και νότια από τη νεκρή ζώνη. Πριν από την τουρκική εισβολή αποτελούσε την κεντρική περιοχή της πόλης, η οποία συγκέντρωνε μεγάλο αριθμό λειτουργιών.
Οι εικόνες από τη σειρά Famagusta
Στο πρώτο επεισόδιο της σειράς Famagusta, εικόνες της έρημης πόλης δίνουν έναν νοσταλγικό αλλά και έντονα φορτισμένο συγκινησιακά τόνο. Ανάμεσά τους, το χαρακτηριστικό κτίριο του Λυκείου Ελληνίδων, η πολυσύχναστη πριν το ’74 ταβέρνα Famagusta, το κτίριο με την πινακίδα της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» και μια σειρά από ξενοδοχεία που κάποτε φιλοξενούσαν πολίτες και διασημότητες από όλη την Ευρώπη.
Άλλωστε, η περιοχή συγκέντρωνε την πλειονότητα των προσφερόμενων ξενοδοχειακών κλινών της Αμμοχώστου και αποτελούσε το πιο ανεπτυγμένο τουριστικά τμήμα του νησιού. Η Αμμόχωστος υπήρξε, μεταξύ του 1960 και 1974, λόγω της αμμώδους παραλίας της. Άλλωστε το όνομά της σημαίνει κυριολεκτικά την πόλη τη χωμένη στην άμμο.
Η πόλη ήταν προορισμός για πολλούς σταρ του Χόλιγουντ της εποχής εκείνης
O Πολ Νιούμαν γύρισε εκεί την ταινία «Έξοδος» και διέμεινε στην πόλη με την σύζυγό του, Τζοάν Γούντγορντ. Μάλιστα είχαν απαθανατιστεί μαζί στην παραλία του γνωστού ξενοδοχείου της Αμμόχωστου Constantia.
Στην Αμμόχωστο παραθέριζε το 1964 και η Γαλλίδα σούπερσταρ, Μπριζίτ Μπαρντό. Η ντίβα του γαλλικού σινεμά φαίνεται πως απολάμβανε τη θάλασσα στην παραλία Βαρώσια. Στην ίδια παραλία είχαν αδυναμία και η Ελίζαμπεθ Τέιλορ και ο Ρίτσαρντ Μπάρτον. Το ζευγάρι προτιμούσε να περνά τις διακοπές του στο ξενοδοχείο Argo Hotel.
Η μεγάλη παραγωγή του MEGA, Famagusta, συνεχίζει να ρίχνει φως στην τραυματική ιστορία της Κύπρου κάθε Κυριακή βράδυ στις 21:00.
- Λίβανος: Τουλάχιστον 12 νεκροί και 50 τραυματίες από ισραηλινούς βομβαρδισμούς
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου
- Ουκρανία: Παρίσι και Λονδίνο υπόσχονται να μην αφήσουν τον Πούτιν να «πετύχει τους σκοπούς του»
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Μια αλλαγή που ανατρέπει το σκηνικό
- Η βαθμολογία στον όμιλο της Εθνικής μετά την ήττα στο Λονδίνο
- Θα μπουν οι ΗΠΑ στο στόχαστρο των εκδικητών ομολόγων;