Μαστίγιο και καρότο στους αγρότες από την κυβέρνηση – Στη Λάρισα μεταφέρεται το κέντρο αγώνα
Από τη μία η κυβέρνηση διαμηνύει προς τους αγρότες «ό,τι δώσαμε, δώσαμε» από την άλλη αφήνει παράθυρο να επανέλθει με νέα μέτρα σε βάθος χρόνου. Κρίσιμη πανελλαδική σύσκεψη των αγροτών την Τρίτη.
- Οι πριγκίπισσες της Disney κινδυνεύουν σύμφωνα με ένα νέο σατιρικό επιστημονικό άρθρο
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Ξεσηκωμός στον αγροτικό κόσμο με την κυβέρνηση να επιδίδεται σε «επίθεση φιλίας» προσδοκώντας να μην τσαλακωθεί περαιτέρω η εικόνα της. Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα για την έκβαση του αγώνα των αγροτών που έδωσαν τα διαπιστευτήρια τους, το Σάββατο, στην Agrotica.
Tο παναγροτικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη φανέρωσε τις διαθέσεις του κόσμου της αγροτιάς και έστειλε μήνυμα κλιμάκωσης του αγώνα με την κυβέρνηση να λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις κινητοποιήσεις χτυπώντας φιλικά την πλάτη των αγροτών χωρίς όμως να καταφέρνει να κατευνάσει την οργή τους.
Συγκρατημένος ο Παύλος Μαρινάκης όμως ο Μάκης Βορίδης ανακάτεψε την τράπουλα
Την επομένη λοιπόν των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και των διευκρινίσεων του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη ότι δεν υπάρχει περιθώριο νέων κυβερνητικών παρεμβάσεων για τα αιτήματα των αγροτών για να αλλάξει το κλίμα, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, άνοιξε παράθυρο νέων μέτρων ενίσχυσης, όχι άμεσα, αλλά σε οκτώ μήνες από σήμερα.
«Θα δούμε τι είναι ακόμη εκείνο το οποίο μπορεί να γίνει», τόνισε (MEGA), «θα το δούμε όταν έρθει η ώρα εκείνη, ο Σεπτέμβριος δηλαδή, τι είναι το πρόσθετο, το οποίο χρειάζεται και μπορεί να γίνει. Έχουμε και το μάτι μας στραμμένο στον προϋπολογισμό, τώρα ξεκίνησε να εκτελείται. Θα δούμε την εκτέλεσή του και τις δυνατότητες που έχουμε. Επί παρόντος δεν μπορούμε να ανακοινώσουμε» ανέφερε.
Τροποποιήσεις στην ΚΑΠ
Η προσπάθεια κατευνασμού συνεχίστηκε εντός της ημέρας με τις ανακοινώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, περί έγκρισης από την ΕΕ των τροποποιήσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που ζήτησε η Ελλάδα.
Το μεγαλύτερο μέρος των αγροτικών προβλημάτων λύνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και για αυτό εμείς δημιουργούμε συμμαχίες με στόχο την επίλυση των προβλημάτων του πρωτογενούς τομέα», επισήμανε.
Κάλεσε και πάλι τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα στο τραπέζι των συζητήσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά «μαζί και με διάλογο θα κερδηθούν περισσότερα» και ανακοίνωσε ότι η ΕΕ θα αποδεχθεί τις αλλαγές στην ΚΑΠ που ζήτησε η χώρα μας. «Η ανεπίσημη ενημέρωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι ότι γίνονται αποδεκτές οι αλλαγές στην ΚΑΠ που ζήτησε από τις 28 Δεκεμβρίου η Ελλάδα», επισήμανε.
Οι αλλαγές και παρεμβάσεις στην ΚΑΠ που ζήτησε η Ελλάδα αφορούν τα εξής:
-Αλλαγές που σχετίζονται με την αιρεσιμότητα και αφορούν σε τροποποιήσεις στους κώδικες γεωργικής πρακτικής, οι οποίοι αποτελούν τις υποχρεωτικές δεσμεύσεις για την χορήγηση ενισχύσεων στους γεωργούς/κτηνοτρόφους.
-Αλλαγές που αφορούν σε στοιχεία των άμεσων ενισχύσεων. Μεταξύ άλλων και προτάσεις για τα οικολογικά προγράμματα (περιβάλλον, κλίμα και καλή διαβίωση των ζώων) τις συνδεδεμένες ενισχύσεις του άρθρου 32 και της ειδικής ενίσχυσης για το βαμβάκι.
-Παρεμβάσεις, όπως προτάσεις χορήγησης προκαταβολής στους τομείς του οίνου, των οπωρηκηπευτικών, του ελαιολάδου και της μελισσοκομίας.
-Παρεμβάσεις για την αγροτική ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής νέας παρέμβασης για την επιδότηση ασφαλίστρου με ενωσιακή συμμετοχή 200 εκατ. ευρώ.
-Παρεμβάσεις αγροτικής ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένων όσων επιφέρουν αλλαγές στους αριθμητικούς στόχους και τα συναφή ορόσημα για τους σχετικούς δείκτες αποτελεσμάτων.
-Αλλαγές για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του συστήματος AKIS και του Εθνικού Δικτύου ΚΑΠ.
Παράλληλα, υπενθύμισε την απόφαση της Κομισιόν, βάσει της οποίας επιτρέπεται η καλλιέργεια σε εδάφη που είχαν μπει στο πρόγραμμα αγρανάπαυσης και αφορά στη χώρα μας 1,5 εκατ. στρέμματα και περίπου 130.000 γεωργούς.
Στη Λάρισα ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης
Η Νέα Δημοκρατία ρίχνει όλα τα βαριά χαρτιά της για να επιτύχει την πολυπόθητη αποκλιμάκωση και προς αυτή την κατεύθυνση ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης βρέθηκε στη Λάρισα αναλαμβάνοντας ρόλο «ειρηνοποιού».
Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος βρέθηκε στο αγροτικό μπλόκο που έχει στηθεί στα Πλατανούλια, έξω από τη Λάρισα στο δρόμο προς Κοζάνη και συζήτησε για αρκετή ώρα με τους αγρότες.
Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναγνώρισε «δίκιο» στα αιτήματα που εγείρουν ως προς το κόστος παραγωγής και τη βιωσιμότητα του επαγγέλματος και σημείωσε πως πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες.
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχοντας πρόσφατες τις εικόνες τις «αποκλεισμού» των Βρυξελλών είπε πως η ΕΕ έχει πάρει το μήνυμα για ανάγκη αλλαγής πολιτικής όμως, εκτίμησε αυτή δε θα γίνει από τη μία ημέρα στην άλλη.
Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους
Στη σκακιέρα που έχει στηθεί κάθε πλευρά κάνει τις κινήσεις της με τους αγρότες να ετοιμάζονται για την επόμενη ώστε να συνεχιστεί η παρτίδα.
Με την κύρια δύναμη τους να βρίσκεται στην Καρδίτσα όπου υπολογίζεται ότι είναι παρατεταγμένα περίπου 1.500 τρακτέρ η Θεσσαλία δίνει τον τόνο με αγρότες της περιοχής να καλούν τους εκπροσώπους των μπλόκων από όλη την Ελλάδα σε πανελλαδική σύσκεψη, η οποία θα γίνει στο πολιτιστικό κέντρο στη Νίκαια της Λάρισας την ερχόμενη Τρίτη στις 12 το μεσημέρι.
Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, σημειώνει πως «τα αιτήματα που διεκδικούμε σε κάθε νομό συμπυκνώνονται σε ένα και μοναδικό αίτημα. Διεκδικούμε στην επιβίωσή μας ως αγρότες, να παραμείνουμε στα χωριά και τις καλλιέργειες μας».
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν πως δεν αποκλείεται να υπάρξει διαφοροποίηση της στάσης που έχουν τηρήσει μέχρι που περιελάμβαναν μόνο συμβολικούς αποκλεισμός κεντρικών οδών σεβόμενη την ομαλή κυκλοφορίας των οχημάτων.
Στο μεταξύ, η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους αγρότες τοποθετείται χρονικά μετά την πανελλαδική σύσκεψη της Τρίτης.
Τι ζητούν – Τι έλαβαν
Αίτημα αιχμής για τον αγρότη, όπως γράφει το in.gr, αποτελεί η μείωση του κόστους παραγωγής, που σε πολλές περιπτώσεις δεν τους επιτρέπει ακόμα και να καλλιεργήσουν. Και γι’ αυτό απαιτούν αφορολόγητο πετρέλαιο και πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh. Αντί αυτού η κυβέρνηση, ανακοίνωσε το ποσό των 82 εκατ. ευρώ για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καλύψει τις πραγματικές καλλιεργητικές ανάγκες.
Μόνο για τους πελάτες της ΔΕΗ
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι εξαγγελίες για το αγροτικό ρεύμα, όπου η ανακοίνωση για πρόσθετη έκπτωση κατά 10% για την περίοδο Μαΐου – Σεπτεμβρίου, αφορά όσους έχουν επιλέξει ως πάροχο ενέργειας τη ΔΕΗ.
Ακόμα και οι εξαγγελίες για τα φωτοβολταϊκά (πρόγραμμα Απόλλων), το οποίο αναμένεται να ελαφρύνει το κόστος παραγωγής, θα είναι έτοιμο το …2027, ενώ οι ανακοινώσεις για τη μεσοπρόθεσμη μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος της τάξεως του 30% για μια 10ετία, αφορά μόνο μια μικρή μερίδα των αγροτών, δηλαδή αυτούς που είναι ενταγμένοι στα συνεταιριστικά σχήματα και σε αυτούς που ασκούν συμβολαιακή γεωργία.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις