Η ΔΕΗ έχει πάψει να λειτουργεί ως δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού, τονίζει ο Φάμελλος
Στα ζητήματα της ενέργειας και της απολιγνιτοποίησης αναφέρθηκε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος κατά τη διάρκεια του περιφερειακού συνεδρίου στη Δυτική Μακεδονία
«Η Δυτική Μακεδονία υπέστη σωρεία αρνητικών επιπτώσεων την πρώτη τετραετία Μητσοτάκη από τις επιλογές της κυβέρνησης στην ενεργειακή πολιτική», τόνισε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδετική Συμμαχίά, Σωκράτης Φάμελλος, κατά την ομιλία του στο περιφερειακό συνέδριο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην Κοζάνη.
Όπως τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος, «αν και όλοι -οι Έλληνες και Ελληνίδες- έχουν νιώσει στην τσέπη τους τι σημαίνει ρήτρα αναπροσαρμογής, πρωτιά στις τιμές της Ευρώπης και υπερκέρδη, εδώ στη Δυτική Μακεδονία, ξέρετε πολύ καλύτερα τι σημαίνει άδικη και βίαιη απολιγνιτοποίηση, τι σημαίνει φτώχεια, ανασφάλεια αλλά και πάρτι συμφερόντων», είπε.
«Η ΔΕΗ έχει πάψει να λειτουργεί ως δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού»
Ακολούθως πρόσθεσε ότι «μπορεί να φαίνεται σκληρό αλλά ο πρωθυπουργός έκανε απολύτως πράξη ότι είχε πει στην Bild. Βρήκαν ευκαιρίες οι γερμανικές εταιρίες και οι κάτοικοί της θα πρέπει να βρουν κάτι άλλο να κάνουν! Ας τα πάρουμε από την αρχή: Πριν 4,5 χρόνια, Σεπτέμβριο του 2019, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε από το βήμα του ΟΗΕ, σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις του στις εκλογές του 2019, το κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων της χώρας το αργότερο έως το 2028. Έκτοτε η απολιγνιτοποίηση -που στην πραγματικότητα ήταν αεριοποίηση- γνώρισε πολλαπλές παλινωδίες».
«Η Δυτική Μακεδονία ζει πλέον σε μια πλήρη αβεβαιότητα»
Στη συνέχεια ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε «γιατί πολύ απλά η κυβέρνηση δεν είχε λάβει υπόψη την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Μπρος-πίσω στην έναρξη της Πτολεμαϊδας (V), μπρος-πίσω με την εξόρυξη του λιγνίτη. Ακόμα και σήμερα δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει με την ΠτολεμαϊδαV που πληρώθηκε 1,5 δισ. ευρώ. Η ΔΕΗ έχει πάψει να λειτουργεί ως δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού. Δεν υπηρετεί τον αναπτυξιακό και κοινωνικό της ρόλο, ούτε για τη χώρα, ούτε για τη Δυτική Μακεδονία, αλλά λειτουργεί ως ιδιωτική εταιρεία, μέλος ενός καρτέλ, που σωρεύει υπερκέρδη. Η Δυτική Μακεδονία ζει πλέον σε μια πλήρη αβεβαιότητα. Η ανεργία αυξάνεται, ο κόσμος φεύγει. Εμείς -το ξέρετε- από το 2018 καλέσαμε όλους τους τοπικούς φορείς να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τη μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας και θεσπίσαμε το πρώτο Εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης. Και προφανώς όχι με αυτό το χρονοδιάγραμμα μετάβασης, που απλά δεν βγαίνει και το ζείτε. Τώρα εκτός από χιλιάδες ανέργους βλέπουμε και την άναρχη ανάπτυξη φωτοβολταϊκών, τις εκκρεμότητες στις αποκαταστάσεις, στην τηλεθέρμανση αλλά και στις κοινωνικές υποδομές. Παρότι οφείλουμε ως χώρα πολλά στην περιοχή σας, η μετάβαση σχεδιάζεται πίσω από κλειστές πόρτες στην Αθήνα, προς όφελος κάποιων λίγων. Με ελάχιστη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό».
Ο κ. Φάμελλος σημείωσε πως η θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ό,τι αφορά την απολιγνιτοποίηση, δεν αλλάζει αν είμαστε στην Αθήνα ή στην Κοζάνη και υπογράμμισε: «Η απεξάρτηση της ηλεκτροπαραγωγής και από το λιγνίτη και από το φυσικό αέριο πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό. Αλλά με σχεδιασμό που να εξασφαλίζει:
α) την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.
β) καθαρή και προσιτή ενέργεια για όλους – νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αγρότες.
γ) τη δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών. Και για το λόγο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσμευθεί και εξακολουθεί να δεσμεύεται για ρήτρα μηδενικού αναπτυξιακού ελλείμματος στις λιγνιτικές περιοχές: ίδια εργασία, ίδιο ΑΕΠ, ίδιο διαθέσιμο εισόδημα».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις