Τα πλήγματα εκ… δεξιών φοβάται η ΝΔ στις ευρωεκλογές
Τα κοινοβουλευτικά κόμματα δεξιά της ΝΔ συγκεντρώνουν στις τελευταίες δημοσκοπήσεις 15%, ποσοστό ανεβασμένο συγκριτικά με αυτό που έλαβαν στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου
Προβληματισμό φέρνει στη Νέα Δημοκρατία η διαρκώς αυξανόμενη τάση των κομμάτων δεξιών της που αποτυπώνεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.
Λόγω του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών αλλά και της τροπολογίας του Δεκεμβρίου, που αφορούσε τις άδειες παραμονής σε μετανάστες, Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες και Νίκη επιθυμούν να αποσπάσουν από το κυβερνών κόμμα παραδοσιακούς δεξιούς ψηφοφόρους.
Τα τρία αυτά κόμματα συγκεντρώνουν στις τελευταίες δημοσκοπήσεις 15%
Παράλληλα, οι αγώνες των αγροτών, που σε μεγάλο βαθμό προέρχονται από περιοχές που τα δεξιά της ΝΔ κόμματα πήραν τα μεγαλύτερα ποσοστά τους, ενδέχεται να παίξει ρόλο στην πτώση της ΝΔ και την άνοδο αυτών των κομμάτων.
Οι αυξανόμενες τάσεις
Σε δημοσκόπηση της Interview του Δεκεμβρίου αποτυπώθηκε το ρεύμα της Ελληνικής Λύσης που συγκέντρωσε 7,1% (από το 6,5%), τους Σπαρτιάτες να κυμαίνονται στο 2,3% (από το 2%) και τη Νίκη να προσελκύει το 4,3% (από το 4%).
Σύμφωνα ακόμη με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της GPO, για την εφημερίδα Παραπολιτικά, στην πρόθεση ψήφου η εικόνα που διαμορφώνεται είναι η εξής: ΝΔ 32,9%, ΠΑΣΟΚ 12,3%, ΣΥΡΙΖΑ: 10,1%, ΚΚΕ 8,3%, Σπαρτιάτες 1,9%, Ελληνική Λύση 6%, Νίκη 2,7%, Πλεύση Ελευθερίας 2,7%, ΜέΡΑ25 2,1%, Νέα Αριστερά 1,9%, Άλλο 2,7%, Λευκό, άκυρο 1,2%, Δεν θα ψηφίσω 2,1%, Αναποφάσιστοι 13,1%.
Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση το 38,8% εκτιμά ότι υπάρχει χώρος δεξιά της ΝΔ για νέο κόμμα, ενώ το 13,9% αυτών, δηλώνει ότι θα το ψήφιζε.
Επίσης, σε μέτρηση της MRB στην πρόθεση ψήφου η Ελληνική Λύση συγκεντρώνει 8,2%, η Νίκη 3,5% και οι Σπαρτιάτες 3,2%.
Σε δημοσκόπηση της Pulse στην πρόθεση ψήφου με την κατανομή των αναποφάσιστων η Ελληνική Λύση καταγράφεται με 7,5%, η Νίκη με 3,5% και οι Σπαρτιάτες με 3%.
Τα τρία αυτά κόμματα συγκεντρώνουν στις τελευταίες δημοσκοπήσεις 15%, ποσοστό ανεβασμένο συγκριτικά με αυτό που έλαβαν στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου.
Σημειώνεται ότι η στάση αυτών των ψηφοφόρων στις ερχόμενες εκλογές, σε ένα ρευστό τοπίο και εν μέσω κεντρώων ανοιγμάτων του πιο παραδοσιακού εκφραστή τους, ενδεχομένως να αποτελέσει την απάντηση για το αν οι γνώριμοι πολιτικοί διαχωρισμοί έχουν πια πάψει για τα καλά να ισχύουν.
Οι… παρενέργειες του Βορίδη
Η απόφαση του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη να κινηθεί με την «αξιοπρεπή στάση» –κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη– της αποχής, ως έκφραση μιας διαφωνίας χωρίς να προκαλέσει πολιτικό πλήγμα στην κυβερνητική πλειοψηφία, μπορεί να έχει… παρενέργειες.
Ο υπουργός Επικρατείας που επανειλημμένα έχει τοποθετηθεί δημόσια για τον συγκεκριμένο νόμο, χωρίς ποτέ να αφήνει περιθώριο υπερψήφισης, επιβεβαίωσε ότι δεν θα καταψηφίσει αλλά θα απέχει ακριβώς επειδή θέλει να μεγεθύνει το πρόβλημα για την κυβέρνηση.
Είναι σαφές ότι το Μαξίμου δεν ήθελε να φανεί οποιαδήποτε ρήξη μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο. Επέλεξε να προσπεράσει το γρηγορότερο και ανώδυνα τον «σκόπελο», με την ασφάλεια ότι έξω από την επιλογή της υπερψήφισης δεν κινείται πλέον άλλος υπουργός, που θα χρειαζόταν διαχείριση.
Σημειωτέον πάντως ότι γαλάζιοι (ακόμα και υπουργοί, όπως ο Δημήτρης Καιρίδης) έχουν διατυπώσει τη θέση ότι υπουργός που διαφωνεί με κυβερνητική πρωτοβουλία, φεύγει από τη θέση του.
Σε κάθε περίπτωση παραμένει το ερώτημα τι θα γίνει με τους υφυπουργούς. Δηλαδή εάν με φόντο πια την περίπτωση του υπουργού Επικρατείας και τη διαχείρισή της ανοίγει πιο εύκολα το περιθώριο της αποχής για όσους δεν έχουν αποκρυσταλλώσει τη στάση τους. Για πρόσωπα που μπορεί να κινούνται ακόμα είτε μεταξύ αποχής και υπερψήφισης είτε μεταξύ αποχής και καταψήφισης.
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου
- Ουκρανία: Παρίσι και Λονδίνο υπόσχονται να μην αφήσουν τον Πούτιν να «πετύχει τους σκοπούς του»
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Μια αλλαγή που ανατρέπει το σκηνικό
- Η βαθμολογία στον όμιλο της Εθνικής μετά την ήττα στο Λονδίνο
- Θα μπουν οι ΗΠΑ στο στόχαστρο των εκδικητών ομολόγων;
- Euroleague: Η βαθμολογία μετά τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Μπασκόνια