Ακρίβεια στα τρόφιμα: Πρώτη στην Ευρωζώνη η Ελλάδα – Η νέα «φωτιά» που χειροτερεύει την κατάσταση
Στα όριά τους τα φτωχότερα νοικοκυριά, με την ακρίβεια στα τρόφιμα
Η ακρίβεια εξακολουθεί να είναι εκτός ελέγχου και οι ενώσεις καταναλωτών στην Ελλάδα ανησυχούν για την αύξηση του κόστους ζωής, καθώς ο πληθωρισμός στα τρόφιμα γιγαντώνεται διαρκώς σε αντίθεση με τον γενικό δείκτη, που σημείωσε μικρή μείωση.
Στη χώρα μας, όπως έχει καταγραφεί, το εκτιμώμενο μηνιαίο κόστος για μια τετραμελή οικογένεια είναι 2.766 ευρώ (χωρίς ενοίκιο) και για ένα άτομο είναι 807,4 ευρώ (χωρίς ενοίκιο).
Η ακρίβεια στα ράφια μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο
Πρόκειται για μια προέλαση, καθώς κανένα από τα κυβερνητικά μέτρα που έχουν ληφθεί δεν την έχει ανακόψει.
Από την άλλη, ο γενικός δείκτης ενδέχεται να επηρεαστεί εκ νέου αρνητικά, αυτή τη φορά από τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και την κατάσταση που επικρατεί στην Ερυθρά Θάλασσα. Προς το παρόν λοιπόν ο πληθωρισμός συγκρατείται κάπως, αλλά η ακρίβεια στα σούπερ μάρκετ μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο.
«Μαύρη» πρωτιά για την Ελλάδα
Στα τρόφιμα, οι τιμές συνεχίζουν να καλπάζουν με ποσοστό μεγαλύτερο του 7%, εκτοξεύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το συνολικό ποσοστό των ανατιμήσεων πάνω από το 27%, το -τεράστιο πια- χρονικό διάστημα του εν λόγω εκτροχιασμού που παρατηρείται στα ράφια.
Κατά τα πιο πρόσφατα στοιχεία τα οποία έφερε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), η Ελλάδα εμφανίζει υψηλότερο ρυθμό αύξησης στις τιμές των τροφίμων συγκριτικά με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.
Αυξήσεις-σοκ στις τιμές των βασικών προϊόντων
Εν τω μεταξύ, ρεπορτάζ του MEGA έρχεται να επιβεβαιώσει ότι υπάρχουν αυξήσεις «φωτιά» στις τιμές των βασικών προϊόντων.
Συγκεκριμένα:
- Γαλακτοκομικά και αυγά: 2022: +16,1% 2023: +14%
- Χοιρινό κρέας: 2022: +9,8% 2023: +15,5%
- Ζάχαρη: 2022: +26% 2023: +25,1%
- Ελαιόλαδο: 2022: +20% 2023: +30,1%
Επιπροσθέτως, ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος αφαιρεί τις ευαίσθητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, απογοητεύει. Αυτό αναφέρει η ING με αφορμή την προκαταρκτική εκτίμηση για μείωση του πληθωρισμού βάσει του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή της Ευρωζώνης από 2,9% σε 2,8% τον Ιανουάριο, με τον δομικό πληθωρισμό να υποχωρεί στο 3,3% από 3,4% τον Δεκέμβριο.
Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει ενέργεια, τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό, μειώθηκε στο 3,3% από 3,4% τον Δεκέμβριο, αλλά αυτή η πτώση ήταν μικρότερη από την πρόβλεψη της συναίνεσης 3,2%. Όσο μεγαλύτερες οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα, τόσο περισσότερο πλήττεται η αγοραστική δύναμη των φτωχότερων νοικοκυριών, τα οποία εξ ορισμού είναι υποχρεωμένα να διαθέτουν μεγαλύτερο κομμάτι του εισοδήματός τους προκειμένου να καλύψουν τις βασικές ανάγκες σίτισης.
Κι από πάνω… «φωτιά» και στα ενοίκια
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, την ίδια ώρα υπάρχει ραγδαία αύξηση και στις τιμές των ενοικίων. Σύμφωνα με το MEGA, oι τιμές των ενοικίων είναι πλέον απλησίαστες. Από το 2018 έως και σήμερα, κατεγράφησαν αυξήσεις στις τιμές των ενοικίων έως και 52%, ενώ σοκαριστική είναι η αύξηση στα ακίνητα που αξιοποιούν οι νεότερες γενιές, καθώς συμπεραίνεται ότι τα σπίτια από 50 τ.μ. και κάτω κατέγραψαν αύξηση που αγγίζει το 63%.
Ενδεικτικά, στην περιοχή του Νέου Κόσμου το 2020 σπίτι 72 τετραγωνικών ενοικιαζόταν για 550 ευρώ, ενώ τώρα κοστίζει 690 ευρώ. Στους Αμπελόκηπους διαμέρισμα 92 τετραγωνικών κόστιζε 590 ευρώ, ενώ σήμερα έχει σκαρφαλώσει στα 730 ευρώ. Ακόμα ωστόσο κι αν κάποιος έχει την οικονομική ευχέρεια, είναι πολύ πιθανό να δυσκολευτεί να βρει σπίτι, καθώς η διαθεσιμότητα των διαμερισμάτων προς ενοικίαση έχει μειωθεί.
- Συρία: Η Τουρκία θα έχει προτεραιότητα στην ανοικοδόμηση της χώρας δεσμεύτηκε ο Τζουλάνι
- «Σαν τους Depeche Mode, αλλά διαβολεμένοι» – Η ιδρωμένη, σεξουαλική μουσική των EBM 80s
- Βιτόρια: «Έχουμε πολύ υψηλούς στόχους – Έχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε»
- Πράσινη ατζέντα: Νέες πιέσεις για χαλάρωση των περιβαλλοντικών πολιτικών της ΕΕ
- Επαναλειτουργία του κολυμβητηρίου στο Αθλητικό Κέντρο Νέου Ψυχικού
- Δελής (ΚΚΕ): Η τροπολογία για τους «Σπαρτιάτες» αν ίσχυε στο παρελθόν θα κοβόταν η χρηματοδότηση στο ΠΑΣΟΚ