Φιντάν: Κάποια πράγματα με την Ελλάδα μπαίνουν σε παρένθεση, συμφωνία μείωσης της στρατιωτικής έντασης
«Ως ώριμα κράτη εξετάζουμε το ενδεχόμενο να βάλουμε κάποια θέματα σε παρένθεση και να προχωρήσουμε», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Χακάν Φιντάν μιλώντας για τα ελληνοτουρκικά.
Μία μακροσκελή συνέντευξη στο τουρκικό δίκτυο A Haber, έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην απόκτηση των μαχητικών F-35 από τη χώρα μας, αλλά και στα ελληνοτουρκικά.
Ο Χακάν Φιντάν έκανε λόγο για συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία για μείωση της στρατιωτικής έντασης και για προώθηση μίας θετικής ατζέντας. «Όπως γνωρίζετε, στην Ελλάδα έγιναν εκλογές και μετά τις τελευταίες εκλογές του Μαΐου 2023, δηλαδή αφού ο πρόεδρός μας ήρθε ξανά στην εξουσία με μεγάλη δημόσια υποστήριξη, πάρθηκε μια απόφαση μαζί με τον Μητσοτάκη. Ας προωθήσουμε τις σχέσεις μας με μια θετική ατζέντα, με άλλα λόγια, η σημερινή αντίληψη είναι ότι έχουμε προβλήματα στο Αιγαίο που έχουμε από την ιστορία. Κάποια από αυτά τα προβλήματα δεν ανήκουν σε αυτή τη γενιά, τα κληρονομήσαμε», είπε αρχικά.
«Υπάρχει μια συμφωνία και από τις δύο πλευρές σχετικά με τη μείωση της στρατιωτικής έντασης και αυτή η συμφωνία πηγαίνει καλά μέχρι στιγμής. Υπάρχει μια σοβαρή αναζήτηση για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, υπάρχει ένας καλός διάλογος για το θέμα αυτό»
«Πώς μπορούμε λοιπόν εμείς, ως υπεύθυνα άτομα αυτής της γενιάς, να διαχειριστούμε αυτά τα προβλήματα;», διερωτήθηκε
«Υπάρχουν προβλήματα που ως ώριμα κράτη, μπορούμε να βάλουμε σε παρένθεση»
«Ενώ υπάρχουν αυτά τα προβλήματα, ποια είναι αυτά τα οποία εμείς, ως ώριμα κράτη, μπορούμε να βάλουμε σε παρένθεση και να προχωρήσουμε μπροστά; Έτσι, το θέσαμε αυτό ως μεθοδολογία και τώρα, με το όραμα και την υποστήριξη που παρέχουν και οι δύο ηγέτες, εμείς, ως υπουργείο Εξωτερικών, προσπαθούμε να προωθήσουμε αυτή τη θετική ατζέντα», σημείωσε ο Χακάν Φιντάν.
«Εδώ, βέβαια, υπάρχουν η οικονομία, ο τουρισμός, η εκπαίδευση, οι πολιτιστικές δραστηριότητες πολλά θέματα, συμπεριλαμβανομένου του προσφυγικού. Από την άλλη πλευρά, τα χρόνια ζητήματα μεταξύ μας, ιδίως το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου, ζητήματα που σχετίζονται με τους εξοπλισμούς, τους ορισμούς του εναέριου χώρου κ.λπ. μπορούν να συζητηθούν εδώ από μια νέα οπτική γωνία. Έχουμε κάνει κάτι γι’ αυτό και το ψάχνουμε. Μιλάμε πολύ γι’ αυτό με τον συνάδελφό μου.
Υπάρχει μια συμφωνία και από τις δύο πλευρές σχετικά με τη μείωση της στρατιωτικής έντασης και αυτή η συμφωνία πηγαίνει καλά μέχρι στιγμής. Υπάρχει μια σοβαρή αναζήτηση για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, υπάρχει ένας καλός διάλογος για το θέμα αυτό, ειδικά η εποικοδομητική προσέγγιση του υπουργού Εσωτερικών μας προς το θέμα αυτό, βρίσκει σοβαρά αποτελέσματα και απαντήσεις», προσέθεσε.
«Το Κυπριακό παραμένει πρόβλημα»
«Ας ρίξουμε μια ματιά στο υπάρχον πρόβλημα για άλλη μια φορά, με τη θετική ατζέντα που διαμορφώνει ο πρόεδρός μας και τη δυναμική και την ενέργεια που δημιουργείται από την πρόοδο και τη θετική ατζέντα. Ας το δούμε λοιπόν για άλλη μια φορά», είπε ακόμα ο Χακάν Φιντάν κι έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Κυπριακό.
«Ένα από τα θέματα στα οποία παραμένουμε αγκυλωμένοι είναι το Κυπριακό. Είναι ένα μεγάλο θέμα από μόνο του. Πώς μπορούμε να προωθήσουμε τα θέματα μεταξύ μας, ιδιαίτερα το Αιγαίο και στη συνέχεια την κατάσταση των ομοεθνών μας, χωρίς να προβληματιστούμε πάρα πολύ πάνω σε αυτό το θέμα; Με άλλα λόγια, προσπαθούμε να το λύσουμε διευρύνοντας τα όρια της διπλωματίας», είπε ακόμα.
«Θα δούμε πώς θα αλλάξουν οι ισορροπίες τα F-35»
Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στη χορήγησης των F-35 στην Ελλάδα. «Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα ήταν επίσης στον κατάλογο των χωρών στις οποίες οι ΗΠΑ θα διέθεταν μια ομάδα προϊόντων μετά την παραγωγή τους, ειδικά από τη στιγμή που ήταν μέλος του ΝΑΤΟ. Εδώ, η παράδοση κάποιων F-35 προβλέπεται μετά το 2030. Τι θα συμβεί μέχρι τότε; Πώς αλλάζουν οι ισορροπίες; Φυσικά, είναι απαραίτητο να το παρακολουθήσουμε αυτό».
«Το θέμα που εξετάζουμε είναι- ειδικά στα συστήματα αεράμυνας και στα συστήματα αεροπορικής επίθεσης, ειδικά με επίκεντρο τα μαχητικά αεροσκάφη. Να βελτιώσουμε τις δυνατότητές μας από αυτή την άποψη. Εδώ, τα συστήματα αεράμυνας κλάσης Hisar που έχουμε αναπτύξει, ειδικά τα επίγεια συστήματα αεράμυνας, είναι εξαιρετικά σημαντικά. Διότι μέχρι σήμερα χρησιμοποιούσαμε τα συστήματα αεράμυνάς μας κυρίως μέσω των F-16. Με άλλα λόγια, ως απάντησή μας σε μια αεροπορική επίθεση, η σημασία της επίγειας αεράμυνας έχει στην πραγματικότητα αυξηθεί με την εξάπλωση των πυραυλικών τεχνολογιών, την ποικιλομορφία των αεροσκαφών και την εισαγωγή αυτόνομων UCAV και UAV», είπε ακόμα ο Χακάν Φιντάν.
«Η εθνική μας πολιτική είναι ότι πρέπει να διασφαλίσουμε την αεράμυνά μας»
«Εδώ, βέβαια, το γεγονός ότι τα συστήματα που θέλαμε να πάρουμε από τη Δύση δεν δόθηκαν, ότι δεν παζαρεύτηκαν, ότι δηλαδή η Τουρκία δεν θεωρήθηκε ως χώρα που χρειαζόταν να αποκτήσει ικανότητες σε αυτό το σημείο, φυσικά μας έσπρωξε σε άλλες αναζητήσεις. Ως απαίτηση της εθνικής μας εξωτερικής πολιτικής, είμαστε υποχρεωμένοι να αγοράζουμε κάθε είδους πολεμικό εξοπλισμό και συστήματα για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια της χώρας μας. Στο χέρι μας είναι να αποφασίσουμε από πού θα προμηθευτούμε το καλύτερο», είπε ακόμα.
«Τώρα, αφού ελήφθη η απαραίτητη απόφαση σχετικά με τους S-400, αρχίσαμε να εφαρμόζουμε παράλληλα τα συστήματα αεράμυνας, ιδίως το δόγμα πολυεπίπεδης αεράμυνας χαμηλού, μεσαίου και υψηλού υψομέτρου κλάσης Hisar που αναπτύχθηκε από τη Roketsan, το οποίο εξαπλώνεται σε ορισμένο χρονικό διάστημα. Αυτή ήταν μια εντολή που έδωσε ο πρόεδρός μας πριν από πολύ καιρό. Η εθνική μας πολιτική είναι ότι πρέπει να διασφαλίσουμε την αεράμυνά μας τόσο μέσω εισαγωγών όσο και μέσω εγχώριας παραγωγής», κατέληξε.
- New York Times: Οι καλύτερες ταινίες του 2024 μιλούν στην καρδιά
- Morgan Stanley: Οι προβλέψεις για το 2025 – Τι αναμένεται σε ανάπτυξη, πληθωρισμό, επενδύσεις
- Super League: Δ.Σ. για πρόγραμμα, ημι-αυτόματο οφσάιντ και goal line technology
- Οι άνω των 60 που ζουν χωριστά από τους συντρόφους είναι πιο χαρούμενοι σύμφωνα με μελέτη
- Ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη για τη σύζυγό του ζητά ο αστυνομικός της Βουλής – Τι λέει ο δικηγόρος του
- Μεγάλες ζημιές στα σκάφη αλιείας στις Καλύβες Χαλάστρας μετά το πέρασμα της «Bora»