Ξεκινά η διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων – Οι τριγμοί και το χρονοδιάγραμμα
Υπό τον τίτλο «ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις» το νομοσχέδιο εισάγεται προς επεξεργασία στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή
Ξεκινά η διαδικασία και ακολούθως η συζήτηση στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών.
Υπό τον τίτλο «ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις» το νομοσχέδιο εισάγεται σήμερα Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου προς επεξεργασία στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.
Την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου θα κληθούν στην επιτροπή οι αρμόδιοι φορείς, ενώ τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου θα διεξαχθεί η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου και αναμένεται να εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 14 και 15 Φεβρουαρίου. Εισηγητής εκ μέρους της κυβέρνησης έχει αναλάβει ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.
Αυτό που αναμένεται με ενδιαφέρον στην ψηφοφορία του συγκεκριμένου νομοσχεδίου είναι τελικά ο αριθμός των… παρόντων στην αίθουσα της Βουλής
Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση ο παρών νόμος αποσκοπεί στη διασφάλιση της αρχής της ισότητας, μέσω της επέκτασης της δυνατότητας σύναψης γάμου και σε πρόσωπα του ίδιου φύλου και στην ενίσχυση της προστασίας από διακρίσεις, προς την κατεύθυνση της υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ.
Αντικείμενο του παρόντος νόμου αποτελούν: α) η τροποποίηση του Αστικού Κώδικα, προκειμένου να αναγνωρισθεί η δυνατότητα σύναψης γάμου από πρόσωπα του ίδιου φύλου, β) οι αναγκαίες παρεμβάσεις στην εργατική νομοθεσία για την προστασία των ομοφύλων συζύγων και γονέων, γ) η διεύρυνση της προστασίας από διακρίσεις και δ) η ειδικότερη ρύθμιση σχέσεων με στοιχεία αλλοδαπότητας.
Οι σοβαροί τριγμοί στη ΝΔ – Η μη ψήφιση και η απόχη
Το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, που έχει προκαλέσει τριγμούς τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στα κόμματα της αντιπολίτευσης, έχει μονοπωλήσει την πολιτική ατζέντα το τελευταίο χρονικό διάστημα, με πολλούς βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να προσανατολίζονται στην αποχή από την ψηφοφορία, κάτι με το οποίο συμφώνησε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξάλλου -που δήλωσε πως δεν θα επιβάλει κομματική πειθαρχία- προκειμένου να πέσει ο αριθμός της απαιτούμενης πλειοψηφίας και να περάσει η νομοθετική πρωτοβουλία του Μαξίμου.
Το θέμα, ωστόσο, έγινε πιο περίπλοκο όταν μπήκαν και οι διαφωνίες υπουργών όπως του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη και υφυπουργών της κυβέρνησης, με τον πρωθυπουργό να διαμηνύει πως άλλο ανοχή στη… βουλευτική αποχή και άλλο «ανταρσία» εντός Υπουργικού Συμβουλίου.
Γρήγορα λύθηκε κι αυτό, ωστόσο, αφού έγινε σαφές από πλευράς Μαξίμου ότι θα υπάρξει ανοχή και προς τον διαφωνούντα Βορίδη, εξ ου και ο υπουργός, όπου σταθεί κι όπου βρεθεί, διατυμπανίζει πως η ΝΔ δεν πρόκειται να διαιρεθεί για το επίμαχο νομοσχέδιο, ενώ δήλωσε πως θα απέχει από την ψηφοφορία.
Το τι θα πράξει με τους υφυπουργούς του -που είναι τουλάχιστον δύο- ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι ξεκάθαρο, γιατί πότε τους στέλνει μηνύματα που υποδηλώνουν αποπομπή και πότε… ανοχή.
Συζητήσεις επί συζητήσεων σε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
Το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, όμως, δεν επηρέασε μόνο την ενότητα του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Με εξαίρεση το ΚΚΕ, που ήταν εξαρχής ξεκάθαρο και δήλωσε πως θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κατ’ αρχήν, επικράτησε μια… «ζάλη» για το αν ο πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης θα επιβάλει κομματική πειθαρχία ή όχι.
Και αυτό επειδή ενώ ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης μίλησε για κομματική πειθαρχία, στη συνέχεια, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δώρα Αυγέρη, τον… «διόρθωσε», για να επανέλθει ο πρόεδρος και να επιμείνει στις θέσεις του.
Όσο για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ του Νίκου Ανδρουλάκη, ούτε εκεί τα πράγματα ήταν «ρόδινα», αφού περισσότεροι από 10 βουλευτές, δηλαδή το ένα τρίτο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, εξέφρασαν προβληματισμούς γύρω από το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.
Όπως όλα δείχνουν, μάλιστα, οι περισσότεροι εξ αυτών θα επιλέξουν να μην μπουν στην αίθουσα την ώρα της ψηφοφορίας, ακολουθώντας το «γαλάζιο» παράδειγμα της αποχής.
Με λίγα λόγια, αυτό που αναμένεται με ενδιαφέρον στην ψηφοφορία του συγκεκριμένου νομοσχεδίου είναι τελικά ο αριθμός των… παρόντων στην αίθουσα της Βουλής, αφού δεκάδες βουλευτές προφανώς θα απέχουν.
- Γάζα: Δώδεκα νεκροί μετά από ισραηλινό χτύπημα σε σχολείο – καταφύγιο, αυξάνονται διαρκώς τα θύματα
- Κασσελάκης: Ένα συνέδριο εν κρυπτώ – Ο ΣΥΡΙΖΑ τελεί υπό κατάληψη – Τι του απαντούν κύκλοι της Κουμουνδούρου
- Αλμπέρ Καμύ και Ζαν-Πολ Σαρτρ – «Χαμένη» επιστολή δείχνει ότι ήταν φίλοι πριν γίνουν εχθροί
- «Παγωμένες» οι διαπραγματεύσεις Κβαρατσχέλια και Νάπολι για το νέο συμβόλαιο
- Ανησυχία δημάρχων: Φόβοι ότι η μεταρρύθμιση θα περιοριστεί μόνο στον εκλογικό νόμο
- Κατώτατος μισθός: Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο – Τι αλλάζει