«Ναι μεν αλλά…» από Μαξίμου στους αγρότες – Γιατί πηγαίνουν στα μπλόκα στελέχη της ΝΔ και της κυβέρνησης
Η πολιτική πίεση, η ανησυχία της ευρωκάλπης, η γαλάζια εσωστρέφεια - Ο αγροτικός κόσμος αποφασίζει αύριο τα επόμενα βήματά του
Ορόσημο είναι η αυριανή μέρα για τη συνέχεια των αγροτικών κινητοποιήσεων, καθώς σε πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια της Λάρισας αποφασίζονται τα επόμενα βήματα. Για το Μαξίμου συνεπώς ξεκινά άλλη μία εβδομάδα πολιτικής πίεσης από μια επαγγελματική ομάδα που αποτελεί προνομιακό ακροατήριό της.
Η κυβέρνηση είδε τις πρώτες αντιδράσεις γεωργών και κτηνοτρόφων μετά τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη να παραπέμπουν προς κλιμάκωση των διαμαρτυριών. Και με στρατηγική χαμηλής έντασης υιοθετεί πλέον προς τους διαμαρτυρόμενους ρητορική «ναι μεν αλλά…».
Δύο στόχους έχει η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τις κινητοποιήσεις. Ο πρώτος είναι να μην κοπούν οι δίαυλοι με τους αγρότες των μπλόκων, στα οποία παρεμπιπτόντως εξακολουθούν να εμφανίζονται στην πρώτη γραμμή και γαλάζιοι αγροτοσυνδικαλιστές, απειλώντας ακόμα περισσότερο τη ΝΔ με εσωτερικές ανισορροπίες έως εσωστρέφεια.
Δεν είναι τυχαία η παρουσία γαλάζιων στελεχών σε μπλόκα μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού από τη Βουλή. Για παράδειγμα, ο Νίκος Δένδιας συνάντησε αγρότες στην Ημαθία και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης μίλησε με αγρότες Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων.
Ο διάλογος επιδιώκεται σε κάθε περίπτωση από τους γαλάζιους υπό την ανησυχία ότι μπορεί να προκύψουν τελικά ξαφνικές… αποστάσεις και ακόμα χειρότερα να καταγραφούν βαθύτερα ρήγματα της κεντροδεξιάς παράταξης με το κρίσιμο ακροατήριό της – και σημαντικό εκλογικό κοινό -, που θα μπορούσε να κοιτάξει… δεξιότερα της ΝΔ για ψήφο διαμαρτυρίας στην ευρωκάλπη.
Οι τελευταίες εκλογές
Λένε πολλά τα τελευταία δεδομένα από τις εκλογές του 2023. Στις εκλογές του περασμένου Μαΐου, η ΝΔ ήταν πρώτο κόμμα μεταξύ των αγροτών με το συντριπτικό ποσοστό του 47,9% – αρκετά μεγαλύτερο και από το πανελλαδικό αποτέλεσμα της παράταξης. Ταυτόχρονα ο δεύτερος στις εκλογές ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε τρίτος στον αγροτικό κόσμο με 10% και το ΠΑΣΟΚ δεύτερο με 12,5%, ενώ το ΚΚΕ κατέγραψε 7,9% και η Ελληνική Λύση 7,5%.
Στην κάλπη του Ιουνίου ωστόσο ενώ ο αγροτικός κόσμος παρότι στήριξε και πάλι τη ΝΔ της έδωσε μικρότερο ποσοστό – συγκεκριμένα, 42,9%. Αυτό που είχε συμβεί ήταν η μετακίνηση μέρους των αγροτών και κτηνοτρόφων δεξιότερα στην Ελληνική Λύση, καθώς το κόμμα ανέβασε την απήχησή του κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, στο 11,5%.
Κάμψη αντιδράσεων
Ο δεύτερος στόχος της κυβέρνησης είναι να καταγραφεί σταδιακή αποκλιμάκωση στις διαμαρτυρίες. Στο Μαξίμου περίμεναν εξαρχής ότι από μόνη της η ανακοίνωση της νέας δέσμης μέτρων δεν θα «έσπαγε» αυτομάτως τα μπλόκα ανά την επικράτεια. Και δίνουν χρόνο, προσδοκώντας κάμψη των αντιδράσεων μέσα από την επεξήγηση (και) με συζήτηση επιτόπου στα μπλόκα όσων έχει κάνει έως τώρα η κυβέρνηση και όσων δρομολογούνται. «Συζητάμε μαζί τους. Η σχέση της Νέας Δημοκρατίας, της κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού με τους έλληνες αγρότες είναι διαχρονική, ισχυρή» ήταν το μήνυμα που θέλησε να περάσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης (ΕΡΤ) με τη λήξη της έκθεσης «Agrotica» στη Θεσσαλονίκη, η οποία εξελίχθηκε σε κεντρικό σταθμό των αγροτικών κινητοποιήσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, δηλαδή στην προσπάθεια να καλλιεργεί εικόνα διαλόγου και συναίνεσης, έχουν προηγηθεί άλλωστε παραδοχές καθυστερήσεων αλλά και αποφασίστηκε άμεση ανακοίνωση νέων παρεμβάσεων. Αυτό το στίγμα έδωσε και ο Πρωθυπουργός χθες, στην πρώτη αναφορά του στις αγροτικές κινητοποιήσεις έπειτα από τις ανακοινώσεις του στη Βουλή, λέγοντας ότι για την κυβέρνηση «δεν υπάρχει αγροτικό μέτωπο» και ότι το μόνο μέτωπο είναι απέναντι στα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα.
«Τους ακούμε, τους σεβόμαστε και λαμβάνουμε συνεχώς μέτρα στήριξής τους, αναγνωρίζοντας την αγωνία τους για το αύριο» έγραψε ο Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπηση.
«Αυτά ήταν…»
Ταυτόχρονα η κυβέρνηση τραβά κόκκινη γραμμή στην τήρηση των δημοσιονομικών ισορροπιών. Όπως πιστοποιούν οι δημόσιες αναφορές και του πρωθυπουργού και κυβερνητικών στελεχών επιλέγεται ένα… σκωτσέζικο ντους. «Σας ακούμε, εδώ είμαστε» επαναλαμβάνει συνεχώς η κυβέρνηση αλλά «αυτά ήταν» όσα μπορούσε να δώσει σε παροχές. Χαρακτηριστική η παραπομπή του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη στον Σεπτέμβριο για νέες διαπραγματεύσεις. «Θα δούμε τι είναι το πρόσθετο που μπορεί να γίνει και αν μπορεί να γίνει. Θα δούμε την εκτέλεση του προϋπολογισμού και τις δυνατότητες που έχουμε» είπε (Mega).
«Έχετε δίκιο…» λέει επίσης η κυβέρνηση, διαπιστώνοντας ότι ως τώρα τα αιτήματα των αγροτών είχαν τη στήριξη της πλειονότητας της κοινωνίας, αλλά… όχι σε όλα. Ο ίδιος ο Μητσοτάκης έλεγε προ ημερών από τη Βουλή ότι «πολλά – όχι όλα – από τα αιτήματα» των αγροτών είναι δικαιολογημένα.
Επιπλέον η κυβέρνηση θέλει να κλείσει το συντομότερο το πεδίο διαμαρτυρίας αποφεύγοντας μια ανοιχτή αντιπαράθεση, δείχνοντας ότι κατανοεί τις δυσκολίες των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα αλλά λύσεις περιμένουν και άλλες κοινωνικές ομάδες. Ενδεικτική η φράση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να δίνει «με βάση το πλεόνασμα, την υπεραπόδοση της οικονομίας» στις επαγγελματικές ομάδες αυτά που δικαιούνται «γιατί δεν είναι μόνο οι αγρότες που έχουν σοβαρά αιτήματα, είναι και οι αγρότες» (Open).
- Συρία: Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι αλλαγές στα σχολικά μαθήματα
- Βενεζουέλα: «Επικήρυξε» με 100.000 δολάρια τον αντιπολιτευόμενο Γκονσάλες Ουρούτια
- Δέσποινα Βανδή – Βασίλης Μπισμπίκης: Κόβουν την πρωτοχρονιάτικη πίτα – Σε ποιον έπεσε το φλουρί
- Mε αγάπη, Μέγκαν Μαρκλ: Με νέα εκπομπή στο Netflix για μια «καλύτερη ζωή»
- Ολυμπιακός: Το συμβόλαιο του Μιλουτίνοφ και η ομάδα που παραμονεύει…
- Συρία: Έφτασαν οι ΥΠΕΞ της Γερμανίας και της Γαλλίας – Θα συναντηθούν με τον αλ Σάρα