Η όχι και τόσο χαλαρή «μάχη»
Δεν της αρκεί ο δείκτης της πρωτιάς, αλλά βασικό ζητούμενο είναι η ψαλίδα από τον δεύτερο.
Οι τέσσερις μήνες μέχρι την επόμενη πολιτική αναμέτρηση στην ευρωκάλπη είναι πολύς (πολιτικός) χρόνος. Μπορεί να τα χωρέσει όλα: διορθώσεις, μαζέματα, μικρές νίκες, μεγάλες ήττες, πιέσεις έως ανατροπές. Μια παραδοσιακά χαλαρή «μάχη» μπορεί απλώς να εμπεδώσει τους πολιτικούς συσχετισμούς που καταγράφονται δημοκοπικά, χωρίς να αλλάξει – όπως θέλουν να πιστεύουν στην Ηρώδου Αττικού – τη «θεμελιώδη δυναμική». Μπορεί και να επηρεάσει τελικά βαθύτερα το μετεκλογικό τοπίο στα αριστερά ή/και στα δεξιά του πολιτικού φάσματος, κυρίως ανάλογα με το πώς και το πόσο θα ανακαταταχθούν οι αποστάσεις μεταξύ των κομμάτων.
Ακριβώς γι’ αυτό θα παλέψουν όλες οι πλευρές: όχι μόνο για τη… σειρά κατάταξης αλλά περισσότερο για τις δυναμικές που θα αποτυπώσει η κάλπη σε ό,τι αφορά μετεκλογικές εξελίξεις. Ισχύει αυτό, όχι μόνο για τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, αλλά και για τη ΝΔ παρά το αδιαμφισβήτητο προβάδισμά της. Δεν της αρκεί ο δείκτης της πρωτιάς, αλλά βασικό ζητούμενο είναι η ψαλίδα από τον δεύτερο. Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση παίζει μόνη της, διατηρώντας χαοτική απόσταση από τους πολιτικούς αντιπάλους της.
Λείπουν τα λάθη και τα προβλήματα; Κάθε άλλο. Οι πιέσεις είναι ταυτόχρονες και ισχυρές – ακρίβεια, αγρότες, ΑΕΙ, ασφάλεια, ακίνητα κ.ά. –, μόνο που η δυσφορία των πολιτών δεν βρίσκει ενιαία έκφραση υποστήριξης των αντιπολιτευτικών δυνάμεων. Τα σημάδια της κυβερνητικής φθοράς όμως είναι εκεί – το πιστοποιούν τα δημοσκοπικά κέρδη της Ελληνικής Λύσης και οι ανησυχίες στους γαλάζιους διαδρόμους για τη ρευστότητα στο δεξί φάσμα. Εξού και η ΝΔ δείχνει να… τρέχει από τώρα και ίσως με μεγαλύτερες ταχύτητες ακόμα και από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, μπαίνοντας σε προεκλογική τροχιά.
Η γαλάζια καμπάνια για τη χαλαρή – ελλείψει του διακυβεύματος της κυβερνησιμότητας – εκλογική διαδικασία του Ιουνίου προδιαγράφεται τελικά σκληρή: με το μήνυμα της σταθερότητας να επιστρέφει στα χείλη του Κυριάκου Μητσοτάκη, με στρατηγική περιορισμού της ψήφου διαμαρτυρίας, με προσπάθειες καταπολέμησης της αποχής. Αυτή τη φορά οι ευρωεκλογές, όπως εκτίμησε προ ημερών (One) ο πολιτικός αναλυτής Γιώργος Σεφερτζής, θα αποκτήσουν χαρακτηριστικά εθνικών εκλογών.
Πηγή: Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις