Τράπεζα της Ελλάδος: Το νέο θησαυροφυλάκιο όπου φυλάσσονται τα αποθέματα χρυσού της χώρας
Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού εγκαινιάστηκε το ανακαινισμένο Κεντρικό Θησαυροφυλάκιο της ΤτΕ
- Υπό κράτηση η Ειρήνη Μουρτζούκου – Την Παρασκευή στο αυτόφωρο για συκοφαντική δυσφήμηση
- Στο «μικροσκόπιο» της Εισαγγελίας η πισίνα στο ακίνητο του Στέφανου Κασσελάκη στις Σπέτσες
- Ο Ρίτσαρντ Γκιρ θυμάται την πρώτη του συνάντηση με την Τζούλια Ρόμπερτς με αφορμή το «Pretty Woman»
- «Καλπάζουν» οι τιμές του φυσικού αερίου
Στην καρδιά της Αθήνας, στην οδό Πανεπιστημίου, δεσπόζει ένα από τα επιβλητικότερα κτίρια της πόλης. Το κεντρικό κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ).
Στο ιστορικό κτίριο και συγκεκριμένα στο τέταρτο υπόγειο φυλάσσεται ο χρυσός που διαθέτει η χώρα.
Χθες παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του ανακαινισμένου Κεντρικού Θησαυροφυλακίου της Τραπέζης της Ελλάδος.
Στουρνάρας: Ο ρόλος του χρυσού στο πλαίσιο των συναλλαγματικών διαθεσίμων
Η ΤτΕ απέκτησε νέο θησαυροφυλάκιο στο οποίο θα τοποθετηθούν όλα τα αποθέματα χρυσού της κεντρικής Τράπεζας.
Ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας υποστήριξε ότι σήμερα πλέον αντί για κάλυμμα της κυκλοφορίας τραπεζογραμματίων, ο χρυσός αποτελεί ένα ακόμα περιουσιακό στοιχείο, μέρος του χαρτοφυλακίου στο ενεργητικό της Τράπεζας της Ελλάδος, το οποίο της επιτρέπει να ανταποκρίνεται σε διαφορετικές συνθήκες και απαιτήσεις. Για τους πολίτες, δεν αποτελεί πλέον μέσο συναλλαγών, αλλά καταφύγιο αξίας σε συνθήκες αβεβαιότητας και κρίσης. Δεν είναι τυχαίο ότι η ζήτηση χρυσού εκτοξεύθηκε την περίοδο της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Κάνοντας μια ιστορική αναδρομική σχετικά με τη φύλαξη του χρυσού τόνισε ότι «και τη δεκαετία του 1930 η Τράπεζα φρόντισε όχι μόνο να αποκαταστήσει τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα, αλλά και να αυξήσει το ποσοστό που τηρούσε σε ατόφιο χρυσάφι. Πολλά από αυτά τηρούνταν στο εξωτερικό, για να μπορούν να αντιμετωπίσουν έκτακτες ανάγκες».
Η ποσότητα του χρυσού που διαθέτει η χώρα ανέρχεται σε 151 τόνους και όπως υπογράμμισε ο διοικητής της ΤτΕ σήμερα το 47% του χρυσού τηρείται στην Ελλάδα, με το υπόλοιπο να μοιράζεται μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών (29%), Βρετανίας (20%) και Ελβετίας (4%).
Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι «το ¨Κεντρικό Θησαυροφυλάκιο”, περιβάλλεται από μια ιδιαίτερη αίγλη, καθώς εδώ φυλάσσονται τα αποθέματα χρυσού της κεντρικής τράπεζας της χώρας.
Με την ολοκλήρωση της ανακαίνισης και του εκσυγχρονισμού του, ο εμβληματικός αυτός χώρος διαθέτει πλέον υπερσύγχρονα μέσα ταξινόμησης, απογραφής και ασφάλειας».
Ενδεικτικό των μέτρων ασφαλείας που έχει λάβει η ΤτΕ για το θησαυροφυλάκιο είναι ότι η πόρτα ζυγίζει περίπου 100 τόνους, ενώ για να ανοίξει χρειάζονται δύο άτομα.
Όπως ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ «στο σημερινό περιβάλλον, η Τράπεζα της Ελλάδος εξακολουθεί να ασκεί την παραδοσιακή δραστηριότητα της αγοραπωλησίας χρυσών νομισμάτων και να διαχειρίζεται τον νομισματικό χρυσό, που αποτελεί μέρος των συναλλαγματικών διαθεσίμων της χώρας.
Ο, δε, κανόνας χρυσού, που επέβαλε τη μετατρεψιμότητα των τραπεζογραμματίων σε χρυσό ή αντίστοιχες ποσότητες συναλλάγματος, μας έχει εγκαταλείψει από τη δεκαετία του 1970, τότε που ο Αμερικανός πρόεδρος Nixon υποτίμησε το δολάριο και ανέστειλε τη μετατρεψιμότητά του στο πολύτιμο μέταλλο», κατέληξε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις