Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
TikTok: Ο αλγόριθμος προωθεί μισογυνικό περιεχόμενο ως ψυχαγωγία

TikTok: Ο αλγόριθμος προωθεί μισογυνικό περιεχόμενο ως ψυχαγωγία

Τι υποστηρίζει βρετανική μελέτη.

Ακραίο μισογυνικό περιεχόμενο ενισχύεται εξαιτίας των αλγόριθμων που χρησιμοποιούνται από τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το TikTok. Νέα επιστημονική έκθεση από το University College του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο του Κεντ, υποστηρίζει πώς το περιεχόμενο αυτό εξαπλώνεται από τις οθόνες των εφήβων και στις σχολικές παιδικές χαρές.

Οι ερευνητές εντόπισαν τετραπλάσια αύξηση στο επίπεδο μισογυνικού περιεχομένου που προτείνεται από το TikTok σε μια περίοδο μελέτης της τάξης των πέντε ημερών, καθώς ο αλγόριθμος προωθούσε πιο ακραία βίντεο, που συχνά επικεντρώνονταν στον θυμό και στην ενοχοποίηση των γυναικών.

Η μελέτη ονομάζεται Safer Scrolling και υποστηρίζει ότι το επιβλαβές περιεχόμενο παρουσιάζεται ως ψυχαγωγία.

Ενώ αυτή η συγκεκριμένη μελέτη εξέτασε το TikTok, οι ερευνητές είπαν ότι τα ευρήματά τους ήταν πιθανό να ισχύουν και για άλλες πλατφόρμες κοινωνικών μέσων και ζήτησαν μια προσέγγιση «υγιεινής ψηφιακής διατροφής» για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αντί για άμεσες απαγορεύσεις σε τηλέφωνα ή μέσα κοινωνικής δικτύωσης που «είναι πιθανό να να είναι αναποτελεσματική».

Τι έδειξε η έρευνα

Η μελέτη έρχεται σε μια περίοδο αυξανόμενης ανησυχίας για τον αντίκτυπο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στους νέους. Έρευνα που ήρθε στο φως την περασμένη εβδομάδα, διαπίστωσε ότι νεαροί άνδρες από τη γενιά Z – πολλοί από τους οποίους λατρεύουν τον γνωστό για τις μισογυνικές του απόψεις influencer Andrew Tate – είναι πιο πιθανό από τους baby boomers να πιστεύουν ότι ο φεμινισμός έχει κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Εν τω μεταξύ, η μητέρα της δολοφονημένης έφηβης, Brianna Ghey, ζήτησε να απαγορευτούν οι εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης σε smartphone για άτομα κάτω των 16 ετών, αφού άκουσε στοιχεία για τις διαδικτυακές δραστηριότητες των δολοφόνων της κόρης της.

Η μελέτη UCL/Kent, που ονομάζεται Safer Scrolling, υποστηρίζει ότι το επιβλαβές περιεχόμενο παρουσιάζεται ως ψυχαγωγία μέσω των αλγοριθμικών διαδικασιών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Τοξικότητα, μίσος ή μισογυνικό υλικό «σπρώχνεται» στους νέους, με τα αγόρια που υποφέρουν από άγχος ή από ευαίσθητη ψυχική υγεία, να είναι πρώτα στο «στόχαστρο».

Εκπρόσωπος του TikTok δήλωσε: «Ο μισογυνισμός έχει από καιρό απαγορευτεί στο TikTok και εντοπίζουμε προληπτικά το 93% του περιεχομένου, το οποίο αφαιρούμε για παραβίαση των κανόνων μας για το μίσος. Η μεθοδολογία που χρησιμοποιείται σε αυτήν την μελέτη δεν αντικατοπτρίζει τον τρόπο με τον οποίο οι πραγματικοί άνθρωποι βιώνουν το TikTok».

*Πληροφορίες από Τheguardian.com

Must in

Αποκάλυψη in: Καθαρές οι τοξικολογικές εξετάσεις και του 15 μηνών Παναγιώτη στο «θρίλερ στην Αμαλιάδα»

Νέο πλήγμα στο σενάριο δολοφονίας πέντε μωρών από την 24χρονη Ειρήνη Μ. στην Αμαλιάδα. Κρίσιμες οι ιστολογικές εξετάσεις για το ίδιο παιδί που αναφέρεται ότι ήταν υγιές.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024