Κομοτηνή: Πολιτική κόντρα για την επέμβαση των ΜΑΤ στη Νομική – Διαψεύδει ο κοσμήτορας ότι έγινε κατ’ εντολή της πρυτανείας
«Δηλώνουμε καθαρά ότι η τρομοκρατία δε θα περάσει, οι φοιτητές δεν τρομοκρατούμαστε. Χτυπούσαν φοιτητές για να τους βγάλουν από την σχολή», καταγγέλλουν οι φοιτητές
- Με λευκό φέρετρο το τελευταίο αντίο στον 20χρονο που σκοτώθηκε σε τροχαίο στο Αγρίνιο
- Τι συμβαίνει με τον υδράργυρο στις κονσέρβες τόνου – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές
- Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Μανιμανάκης
- «Από άγνωστο ρήγμα» προήλθαν τα 5,2 Ρίχτερ που ταρακούνησαν τη Χαλκιδική
Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσπάσει μετά τις εικόνες ντροπής στη Νομική Κομοτηνής. Εκπαιδευτικοί, γονείς, σπουδαστές και κόμματα καταγγέλλουν ότι ασκήθηκε αδικαιολόγητη αστυνομική βία εις βάρος φοιτητών στα επεισόδια που έλαβαν χώρα τη Δευτέρα (5/2) στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, κατά τη διάρκεια των οποίων προσήχθησαν 18 άτομα.
Σε βίντεο, που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου, φαίνονται οι άντρες των ΜΑΤ να προχωρούν σε βιαιοπραγίες και να απομάκρυναν άτομα από τη Νομική, που τελούσε υπό κατάληψη μετά από απόφαση του Φοιτητικού Συλλόγου ενάντια στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.
«Δηλώνουμε καθαρά ότι η τρομοκρατία δε θα περάσει, οι φοιτητές δεν τρομοκρατούμαστε. Χτυπούσαν φοιτητές για να τους βγάλουν από την σχολή», αναφέρουν οι φοιτητές.
Η αστυνομία άμεσα προχώρησε σε 18 προσαγωγές, με τους φοιτητές να διαμαρτύρονται έξω από το αστυνομικό μέγαρο στην Κομοτηνή. Από τα 18 άτομα, τα 6 αφέθηκαν ελεύθερα. Τα άλλα 12 συνελήφθησαν και με προφορική εντολή εισαγγελέα αφέθηκαν όλα ελεύθερα.
Εισβολή τώρα των ΜΑΤ στην Νομική του ΔΠΘ στην Κομμοτηνή ενάντια στην κατάληψη που αποφάσισε ο εκεί Φοιτητικής Σύλλογος. Χτυπάνε τους φοιτητές και τις φοιτήτριες! Κάλεσμα τώρα εκεί για στήριξη! #antireport #καταληψεις pic.twitter.com/6KWCNmUAp8
— Αναμέτρηση (@anametrisi) February 5, 2024
Της αστυνομικής επέμβασης είχε προηγηθεί ανακοίνωση εκ μέρους του κοσμήτορα της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ, Καθ. Μιχάλη Δ. Χρυσομάλλη, στην οποία αναφερόταν ότι «λόγω κατάληψης του κτηρίου της Νομικής Σχολής από φοιτητές, αναστέλλεται η εξεταστική περίοδος Φεβρουαρίου για το υπόλοιπό της. Θα κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τη μετάβαση σε καθεστώς εξετάσεων εξ αποστάσεως για τα υπολειπόμενα μαθήματα προς εξέταση».
Πορείες διαμαρτυρίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην Αθήνα και τον Πειραιά, με τους Φοιτητικούς Συλλόγους να καταδικάζουν την εισβολή στο Πανεπιστήμιο
Η ΕΛ.ΑΣ. σε δική της ενημέρωση ανέφερε ότι η επέμβαση στη Σχ0λή έγινε μετά από αίτημα των πρυτανικών αρχών. Ωστόσο, ο κοσμήτορας το διέψευσε, λέγοντας πως η επιχείρηση των ΜΑΤ έλαβε χώρα μετά από καταγγελία φοιτητών.
«Δεν ζητήθηκε ούτε από την κοσμητεία ούτε από την πρυτανεία η επέμβαση της αστυνομίας», ξεκαθάρισε και πρόσθεσε: «Είχε προαναγγελθεί κατάληψη από μία μειοψηφία του Συλλόγου Φοιτητών, η οποία έκανε μία συγκέντρωση -επιτροπή κατάληψης το είπε, συντονιστική πόλης το είπε- και αποφάσισε την προηγούμενη Πέμπτη κατάληψη από τη Δευτέρα».
«Την επόμενη μέρα το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φοιτητών «Κώστας Βάρναλης» έκρινε σε απόφασή του ότι αυτή η ενέργεια είναι αντικαταστατική και παράνομη», ανέφερε επίσης ο κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτοί επιμέναν να κάνουν την κατάληψή τους και επέβαλαν και προς εμένα να αναβάλω τις εξετάσεις για να διευκολυνθούν όλοι. Εγώ βέβαια αρνήθηκα να τις αναβάλλω. Όταν έγινε η κατάληψη της σχολής και για να αποφευχθούν τα χειρότερα, διότι δεν είμαστε για να ανοίγουν κεφάλια, ανακοίνωσα αναστολή των εξετάσεων και έδιωξα το διοικητικό προσωπικό και τους καθηγητές που είχαν προσέλθει με τους φοιτητές για τις εξετάσεις. Τότε η πλειοψηφία του Συλλόγου κατήγγειλε εμένα και τον πρύτανη ως ψοφοδεείς, φοβισμένους και ανήμπορους και απέστειλε επιστολή στον υπουργό Δημοσίας Τάξης, τον κ. Χρυσοχοϊδη».
Από τη μεριά τους οι φοιτητές και οι παρατάξεις που συμμετείχαν στην συνέλευση που αποφάσισε με ψήφους 155 υπέρ, 15 κατά και 1 λευκό κατάληψη της σχολής, υποστηρίζουν ότι ήταν μια κανονική δημοκρατική συνέλευση της σχολής, στην οποία απλώς επέλεξε να μη συμμετέχει η παράταξη της ΔΑΠ, που πρόσκειται στη Νεά Δημοκρατία και την κυβέρνηση και η οποία έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο ΔΣ του φοιτητικού συλλόγου.
Πορείες διαμαρτυρίας σε Θεσ/νίκη, Αθήνα, Πειραιά
Για την αστυνομική επέμβαση στη Νομική Σχολή του Δημοκριτείου πραγματοποιήθηκαν πορείες διαμαρτυρίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην Αθήνα αλλά και τον Πειραιά, με τους Φοιτητικούς Συλλόγους να καταδικάζουν την εισβολή στο Πανεπιστήμιο και να εκφράζουν την αντίθεσή τους με την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.
Στο ΑΠΘ μάλιστα ομάδα νεαρών με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, ξεκίνησαν τα υβριστικά συνθήματα όταν οι άνδρες των ΜΑΤ αποχωρούσαν από τον χώρο του πανεπιστημίου.
«Προσπάθησαν να σηκώσουν τα στοπ, στην προσπάθειά τους αυτή, κάπου κατάφεραν να στραβώσουν το ένα, στα υπόλοιπα χτυπούσαν με ρόπαλα, με αποτέλεσμα με την ταλάντωση τα στορ να χτυπάνε μέσα τα τζάμια κι έχουν σπάσει τζάμια. Γι’ άλλη μια φορά έχει γίνει στόχος το ΑΠΘ τέτοιων ενεργειών», δήλωσε ο γενικός διευθυντής ΑΠΘ, Νίκος Μανουσαρίδης.
ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι μέρος του προβλήματος στην τριτοβάθμια εκπαίδευση
Ανακοίνωση για την επέμβαση των ΜΑΤ στη Νομική Σχολή της Κομοτηνής εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι μέρος του προβλήματος κι όχι της λύσης.
«Η κυβέρνηση της ΝΔ επιμένει να αντιμετωπίζει με αυταρχισμό και καταστολή τους φοιτητές που αγωνίζονται, προκειμένου με την βία να επιβάλει τους όρους της για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια», αναφέρει χαρακτηριστικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καταδικάζοντας «απερίφραστα την εισβολή των ΜΑΤ στη Νομική Σχολή Κομοτηνής, την απρόκλητη επίθεση και τον ξυλοδαρμό των νεαρών φοιτητών, τις προσαγωγές».
Συνεχίζοντας την κριτική σημείωνει: «Αυτά είναι τα προσφιλή «εργαλεία» της κυβέρνησης. Σήμερα, απέναντι στον φοιτητικό κόσμο. Αύριο απέναντι σε οποιαδήποτε άλλη κοινωνική ομάδα διεκδικήσει το δίκιο της. Δεν ξεχνάμε: Η κυβέρνηση ξεκίνησε με υποτιμητικές δηλώσεις για τον εκπαιδευτικό κόσμο που δεν συμμορφώνεται με τις υποδείξεις της. Ενθάρρυνε την Εισαγγελική παρέμβαση για τις καταλήψεις. Πίεσε για την απόφαση των ψηφιακών εξετάσεων, που αμφισβητούνται έντονα ως προς το αδιάβλητο, πλήττοντας και το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων».
Γενικεύοντας ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση της ΝΔ είναι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης. Μείωσε βίαια τους εισακτέους στα πανεπιστήμια με την ΕΒΕ, για να δημιουργήσει πελατεία στα ιδιωτικά κολέγια, τώρα δρομολογεί τα ιδιωτικά πανεπιστήμια υπηρετώντας συγκεκριμένα συμφέροντα, αρνούμενη να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες των δημόσιων πανεπιστημίων. Κι όποιος διαφωνεί έξω από τα όρια της αρεσκείας της, τον δέρνει, του ρίχνει χημικά και τον συλλαμβάνει».
Νέα Αριστερά: «Έξω η αστυνομία από τα πανεπιστήμια»
«Αν ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει ότι με πρακτικές που μας γυρίζουν σε άλλες εποχές, με τρομοκρατία, απειλές, ΜΑΤ και προσαγωγές θα κάμψει τον αγώνα για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, τον συμβουλεύουμε να το ξανασκεφτεί», τονίζει η Νέα Αριστερά σε ανακοίνωση της.
Αναφέρει ότι «μετά την απόπειρα ποινικοποίησης της υπεράσπισης του Δημόσιου Πανεπιστημίου και τις εισαγγελικές εντολές η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη συνεχίζει στον δρόμο του αυταρχισμού», καθώς το μεσημέρι «δυνάμεις των ΜΑΤ εισέβαλαν στο κτίριο της Νομικής Κομοτηνής, χτύπησαν φοιτητές και φοιτήτριες και προχώρησαν σε 15 προσαγωγές», ενώ «είχε προηγηθεί η έφοδος των ΕΚΑΜ στο ΑΠΘ την περασμένη Πέμπτη».
«Να αφεθούν ελεύθεροι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες. Έξω η αστυνομία από τα Πανεπιστήμια. Παράνομη είναι η καταπάτηση του Συντάγματος, όχι οι αγώνες των φοιτητών», σημειώνει η Νέα Αριστερά. Παράλληλα σχολιάζει ότι «πρέπει όμως και τα κόμματα που τοποθετούνται στην προοδευτική αντιπολίτευση να τοποθετηθούν καθαρά». Καλεί δε «κάθε αριστερό και προοδευτικό πολίτη να δώσουμε μαζί τη μάχη απέναντι στην ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης». Καλεί επίσης σε μαζική συμμετοχή στο πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Πέμπτης.
ΚΚΕ: Η πολιτική της κυβέρνησης έχει ηττηθεί
Με τη σειρά της, η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΚΚΕ καταγγέλλει ότι «η κυβέρνηση μη έχοντας πλέον επιχειρήματα για να υπερασπιστεί το έκτρωμα, που ετοιμάζεται να φέρει στη βουλή για την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ, καταφεύγει στην ωμή βία. Η πολιτική της έχει ηττηθεί και η νεολαία δεν είναι διατεθειμένη να θυσιάσει τα δικαιώματά της στη μόρφωση, στις δωρεάν σπουδές, στη δουλειά με δικαιώματα για να ανοίξει μια ακόμα αγορά πτυχίων προς τέρψη μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων».
Και συνεχίζει: «Μάχεται για αναβαθμισμένες σπουδές και δουλειά στο αντικείμενο των σπουδών, για πανεπιστήμια στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών, για να μπει φρένο στην υποβάθμιση, το λουκέτο σχολών και τμημάτων, στην παραπέρα εμπορευματοποίηση. Εδώ και τώρα η κυβέρνηση να ακούσει τη φωνή εκατοντάδων φοιτητών και εργαζομένων που διαδηλώνουν έξω από το αστυνομικό τμήμα της πόλης και να αφήσει ελεύθερους τους φοιτητές χωρίς να απαγγελθούν κατηγορίες. Να καταλάβει επιτέλους πως μειοψηφική είναι η πολιτική της που εξοντώνει το λαό και τη νεολαία και πως απέναντί της γιγαντώνεται η μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία, που δεν τρομοκρατείται και δεν το βάζει κάτω».
ΚΝΕ: Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για αυτή την απαράδεκτη ενέργεια
Η οργή για την επέμβαση των ΜΑΤ στη Νομική του ΔΠΘ ξεχειλίζει. Η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας (ΚΝΕ) καταγγέλλει και αυτή την «πρωτοφανή εισβολή των ΜΑΤ και τη βίαιη προσαγωγή δεκάδων φοιτητών, μεταξύ των οποίων αρκετά μέλη της ΚΝΕ».
Όπως σημειώνει, «το “έγκλημα” των φοιτητών ήταν ότι υλοποιούσαν τη συλλογική απόφαση του φοιτητικού τους συλλόγου για συμμετοχή στις φοιτητικές κινητοποιήσεις, με κλειστή σχολή, ενάντια στο νομοσχέδιο-έκτρωμα για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, που κάνει την αδικία νόμο και διαλύει τα πτυχία και το μέλλον τους. Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για αυτή την απαράδεκτη ενέργεια. Οι απειλές, ο αυταρχισμός, η καταστολή της κυβέρνησης, με στόχο να εκφοβίσει και να τρομοκρατήσει τη νέα γενιά, θα πέσει στο κενό. Αντί να υλοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των φοιτητών και να αποσύρει το απαράδεκτο πολυνομοσχέδιο, απαντά με ΜΑΤ, καταστολή και βία. Είναι βαθιά γελασμένοι αν νομίζουν ότι με την ένταση της καταστολής και του αυταρχισμού μπορούν να φοβίσουν τους φοιτητές, να τους αποτρέψουν από τη συλλογική διεκδίκηση και δράση».
ΟΔΠΤΕ: Οι φοιτητές δεν είναι εγκληματίες
Τέλος, η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ) τονίζει ότι «σε μια ακραία κίνηση τρομοκράτησης, οι δυνάμεις καταστολής προχώρησαν στην προσαγωγή δεκάδων φοιτητών και φοιτητριών, μεταξύ των οποίων και εκλεγμένων σε Φοιτητικούς Συλλόγους».
«Αυτή είναι η απάντηση της κυβέρνησης απέναντι στους φοιτητές που διεκδικούν το αυτονόητο, που παλεύουν για δημόσιες και δωρεάν σπουδές, για πτυχία με αξία. Οι φοιτητές δεν είναι εγκληματίες. Εγκληματική είναι η πολιτική της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη. Αντί να παραδεχτεί την ήττα της, συνεχίζει τον αυταρχικό κατήφορο. Τόσες μέρες έχει επενδύσει στη συκοφάντηση, τα ψέματα και τον αυταρχισμό γιατί δεν μπορεί να απαντήσει στα δίκαια αιτήματα των φοιτητών και των εργαζομένων», συμπληρώνει
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις