Παρέμβαση του προέδρου του ΔΣΑ για την αστυνομική καταστολή στη Νομική Κομοτηνής
«Οι κοινωνικοί και πολιτικοί αγώνες δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με ποινική καταστολή» τόνισε
Σε μια σημαντική τοποθέτηση προέβη ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός σχετικά με την αστυνομική καταστολή στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης το απόγευμα της Δευτέρας.
Υπενθυμίζεται πως μετά την εισβολή της Αστυνομίας στον χώρο της σχολής προσήχθησαν 18 άτομα, εκ των οποίων οι 12 έγιναν συλλήψεις. Οι συλληφθέντες βρίσκονται αντιμέτωποι με την κατηγορία της Διατάραξης Ομαλής Λειτουργίας Νομικού Προσώπου, και αναμένεται να οδηγηθούν σήμερα στα δικαστήρια Κομοτηνής.
Οι συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν σήμερα στα δικαστήρια
Ο κ. Βερβεσός με γραπτή δήλωσή του τονίζει ότι «οι κοινωνικοί και πολιτικοί αγώνες δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με ποινική καταστολή» και αμφισβητεί την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων «ως προς τη σκοπιμότητά της τόσο για την επιλεκτικότητα της επέμβασης σε ένα ακριτικό Πανεπιστήμιο, όσο και για την έντασή της με τη χρήση μεγάλης αστυνομικής δύναμης έναντι μικρού αριθμού φοιτητών και υπέρμετρης εντάσεως χρήσης βίας».
Παράλληλα σημειώνει ότι η εν λόγω επέμβαση «έλαβε χώρα σε μία χρονική περίοδο, που οι κινητοποιήσεις διαφόρων κοινωνικών κλάδων ενάντια στην κυβερνητική πολιτική βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και διαρκώς αυξάνονται».
Εισβολή τώρα των ΜΑΤ στην Νομική του ΔΠΘ στην Κομμοτηνή ενάντια στην κατάληψη που αποφάσισε ο εκεί Φοιτητικής Σύλλογος. Χτυπάνε τους φοιτητές και τις φοιτήτριες! Κάλεσμα τώρα εκεί για στήριξη! #antireport #καταληψεις pic.twitter.com/6KWCNmUAp8
— Αναμέτρηση (@anametrisi) February 5, 2024
Η δήλωση του κ. Βερβεσού:
Η επέμβαση δημόσιας δύναμης στους χώρους των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων προβλέπεται κατ’ εξαίρεση, για συγκεκριμένους λόγους και στο αναγκαίο μέτρο.
Η επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων στη Νομική Σχολή Κομοτηνής δημιουργεί έντονο προβληματισμό ως προς τη σκοπιμότητά της τόσο για την επιλεκτικότητα της επέμβασης σε ένα ακριτικό Πανεπιστήμιο, όσο και για την έντασή της με τη χρήση μεγάλης αστυνομικής δύναμης έναντι μικρού αριθμού φοιτητών και υπέρμετρης εντάσεως χρήσης βίας, τη στιγμή, μάλιστα, που ο Κοσμήτορας της Σχολής είχε ανακοινώσει την αναστολή των εξετάσεων και τη δρομολόγηση διαδικτυακών εξετάσεων και οι Πανεπιστημιακές αρχές, που, κατά την Αστυνομία, ζήτησαν τη συνδρομή της δεν είχαν προβεί σε καμία ενέργεια από την προηγούμενη εβδομάδα που η Σχολή τελούσε υπό κατάληψη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η επέμβαση αυτή έλαβε χώρα σε μία χρονική περίοδο, που οι κινητοποιήσεις διαφόρων κοινωνικών κλάδων ενάντια στην κυβερνητική πολιτική βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και διαρκώς αυξάνονται.
Οι κοινωνικοί και πολιτικοί αγώνες δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με ποινική καταστολή.
- Ανησυχία από την αύξηση στις αναπνευστικές λοιμώξεις – Τι συμβαίνει με τον νέο ιό στην Κίνα
- Κώστας Σημίτης: Η γνωριμία σε πάρτι στο Λονδίνο πριν 63 χρόνια και οι δύο κόρες (εικόνες)
- Χρυσές Σφαίρες 2025: Αντίστροφη μέτρηση για την αποψινή τελετή απονομής
- Κώδικας οδικής κυκλοφορίας: Ολα τα πρόστιμα – Πότε αφαιρείται το δίπλωμα, αναλυτικά παραδείγματα
- Νίκος Ανδρουλάκης: Ο Κώστας Σημίτης συνέδεσε την πρωθυπουργία του με κορυφαίες εθνικές επιτυχίες
- Χαμός στην Ανδαλουσία: Ξύλο και… καρεκλοπόλεμος ανάμεσα σε ultras της Ατλέτικο και της Μαγιόρκα (vids)