Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
ps. post
scriptum

Αύριο η γιορτή σου ξημερώνει - ό,τι κι αν διαλέξεις λείπει ο Αλέξης

Μπούλινγκ: Τα θύματα κινδυνεύουν να εμφανίσουν ψύχωση

Μπούλινγκ: Τα θύματα κινδυνεύουν να εμφανίσουν ψύχωση

Μελέτη δείχνει ότι τα παιδιά που υφίστανται μπούλινγκ από τους συνομηλίκους τους παρουσιάζουν μειωμένα επίπεδα ενός νευροδιαβιβαστή και αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο ψυχωσικών επεισοδίων.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τόκιο ανακάλυψαν ότι οι έφηβοι που υφίστανται μπούλινγκ από τους συνομηλίκους τους αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο ψυχωσικών επεισοδίων και εμφανίζουν χαμηλότερα επίπεδα ενός νευροδιαβιβαστή που θεωρείται «κλειδί» σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση του συναισθήματος.

Τα νέα ευρήματα μαρτυρούν ότι ο συγκεκριμένος νευροδιαβιβαστής που ονομάζεται γλουταμινικό οξύ μπορεί να αποτελέσει πιθανό στόχο φαρμακευτικών παρεμβάσεων ενάντια στις ψυχωσικές διαταραχές.

Τα χαρακτηριστικά της ψύχωσης

Η ψύχωση είναι μια συναισθηματική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από απώλεια επαφής με την πραγματικότητα, ασυνάρτητο λόγο και συμπεριφορά καθώς και από παραισθήσεις που εμφανίζονται σε ψυχιατρικές διαταραχές όπως η σχιζοφρένεια.

Οι αλλαγές στα επίπεδα του γλουταμινικού οξέος έχουν συνδεθεί με ψυχικές διαταραχές όπως η σχιζοφρένεια, η κατάθλιψη και το άγχος.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τόκιο χρησιμοποίησαν μαγνητική φασματοσκοπία (MRS) – απεικονιστική μέθοδος που αποτυπώνει τη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου – προκειμένου να μετρήσουν στον πρόσθιο φλοιό του προσαγωγίου (ΑCC) ιαπώνων εφήβων τα επίπεδα του γλουταμινικού οξέος. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι άτομα που παρουσιάζουν ψυχωσικό επεισόδιο ή έχουν σχιζοφρένεια εμφανίζουν χαμηλότερα από το φυσιολογικό επίπεδα του νευροδιαβιβαστή γλουταμινικό οξύ στον πρόσθιο φλοιό του προσαγωγίου.

Η νέα μελέτη δείχνει πώς το μπούλινγκ παρεμβαίνει στον μεταβολισμό του εγκεφάλου των εφήβων καθιστώντας τους πιο ευάλωτους στα ψυχωσικά συμπτώματα (Naohiro Okada, International Research Center for Neurointelligence (WPI-IRCN)

Η συγκεκριμένη περιοχή είναι γνωστό ότι παίζει ζωτικής σημασίας ρόλο στη ρύθμιση του συναισθήματος, στη λήψη αποφάσεων και στον έλεγχο των γνωστικών λειτουργιών ενώ το γλουταμινικό οξύ αποτελεί τον νευροδιαβιβαστή που απαντάται σε μεγαλύτερη αφθονία στον εγκέφαλο και εμπλέκεται σε ένα ευρύ φάσμα λειτουργιών όπως η μάθηση, η μνήμη και η ρύθμιση της διάθεσης.

Οι αλλαγές στα επίπεδα του γλουταμινικού οξέος έχουν συνδεθεί με ψυχικές διαταραχές όπως η σχιζοφρένεια, η κατάθλιψη και το άγχος. Ετσι η μέτρηση των επιπέδων του γλουταμινικού οξέος στον ΑCC μπορεί να αποκαλύψει σημαντικές πληροφορίες για τους μηχανισμούς του νευρικού συστήματος που κρύβονται πίσω από αυτές τις διαταραχές και τη θεραπεία τους.

Ερωτηματολόγια για το μπούλινγκ

Οι επιστήμονες διερεύνησαν επίσης αν οι έφηβοι είχαν πέσει θύματα μπούλινγκ μέσω ερωτηματολογίων στα οποία έγινε στη συνέχεια ειδική ψυχιατρική ανάλυση ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με το είδος του μπούλινγκ που είχε πιθανώς υποστεί ο καθένας (π.χ. σωματική ή λεκτική βία) καθώς και την επίδραση που αυτό είχε στην ψυχική υγεία του.

Περισσότερα ψυχωσικά συμπτώματα στα θύματα μπούλινγκ

Οπως προέκυψε, τα παιδιά που είχαν υποστεί μπούλινγκ εμφάνιζαν υψηλότερα επίπεδα υποκλινικών ψυχωσικών συμπτωμάτων στην πρώιμη εφηβεία τους – τα συμπτώματα αυτά που περιλαμβάνουν παραισθήσεις, παράνοια και ριζικές αλλαγές στη σκέψη και στη συμπεριφορά προσεγγίζουν την ψύχωση αλλά δεν πληρούν όλα τα κριτήρια για κλινική διάγνωση ψυχικής διαταραχής όπως η σχιζοφρένεια. Παρά ταύτα, ακόμη και χωρίς επίσημη διάγνωση μπορούν να έχουν πολύ ισχυρή επίδραση στη λειτουργικότητα και στην ψυχοσωματική υγεία.

«Η μελέτη αυτών των υποκλινικών ψυχωσικών συμπτωμάτων είναι σημαντική προκειμένου να κατανοήσουμε τα πρώιμα στάδια των ψυχωσικών διαταραχών και να εντοπίσουμε τα άτομα που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ψυχικής νόσου αργότερα στη ζωή τους» ανέφερε ο Ναοχίρο Οκάντα, κύριος συγγραφέας της μελέτης, αναπληρωτής καθηγητής στο Διεθνές Ερευνητικό Κέντρο Νευροευφυΐας του Πανεπιστημίου του Τόκιο.

Χαμηλότερα επίπεδα γλουταμινικού οξέος

Ηταν επίσης άκρως σημαντικό το εύρημα της μελέτης σύμφωνα με το οποίο όσο περισσότερα ήταν τα υποκλινικά ψυχωσικά συμπτώματα τόσο χαμηλότερα ήταν τα επίπεδα του γλουταμινικού οξέος στον πρόσθιο φλοιό του προσαγωγίου στην πρώιμη εφηβεία.

Νέος πιθανός φαρμακευτικός στόχος

Τα νέα αυτά αποτελέσματα δείχνουν έναν καινούργιο πιθανό φαρμακευτικό στόχο ενάντια στην ψύχωση – τον συγκεκριμένο νευροδιαβιβαστή που αποδεικνύεται «κλειδί» σε ό,τι αφορά την εμφάνιση ψυχωσικών συμπτωμάτων. Ωστόσο και μη φαρμακολογικές παρεμβάσεις όπως η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία μπορούν να στοχεύσουν την ανισορροπία στα επίπεδα του γλουταμινικού οξέος, επεσήμανε ο δρ Οκάντα.

Εν αρχή ην η πρόληψη

Προσέθεσε ότι εν αρχή ην η πρόληψη τόσο του μπούλινγκ όσο και των επιπτώσεών του. «Το βασικότερο όλων είναι να υπάρχουν στα σχολεία προγράμματα κατά του μπούλινγκ τα οποία θα επικεντρώνονται στην προαγωγή των θετικών κοινωνικών αλληλεπιδράσεων και θα μειώνουν τις επιθετικές συμπεριφορές. Τέτοια προγράμματα μπορούν να συμβάλλουν στο να δημιουργηθεί ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον για όλους τους μαθητές μειώνοντας την πιθανότητα για μπούλινγκ και τις αρνητικές συνέπειές του».

Παρεμβάσεις για τα θύματα του μπούλινγκ

Μια άλλη πιθανή σημαντική παρέμβαση, κατά τον δρα Οκάντα, πρέπει να αφορά τη στήριξη σε εφήβους που έχουν πέσει θύματα μπούλινγκ. Μια τέτοια παρέμβαση μπορεί να περιλαμβάνει συμβουλευτικές υπηρεσίες, ομάδες υποστήριξης συμμαθητών και άλλες στρατηγικές υποστήριξης της ψυχικής υγείας των θυμάτων του μπούλινγκ ώστε να μπορούν να πολεμήσουν τις αρνητικές συνέπειες της βίας που έχουν υποστεί και να αναπτύξουν ανθεκτικότητα σε τέτοιου είδους συμπεριφορές.

Must in

Χημικά και κρότου λάμψης στην Ευελπίδων μετά την απόφαση για τον Νίκο Ρωμανό – Βίντεο

Επεισόδια σημειώθηκαν μετά την απόφαση για προφυλάκιση του Νίκου Ρωμανού για εμπλοκή στην υπόθεση της έκρηξης στους Αμπελόκηπους

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024