Μια από τα ίδια ο Μητσοτάκης για αγρότες: Έχει δοθεί ένα δισ. – Δεν θα γινόταν αν η οικονομία δεν πήγαινε καλά
«Ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει και οι αυξήσεις των μισθών θα μείνουν», υποστηρίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την... «εισαγόμενη» ακρίβεια
Στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας, αλλά και στις κινητοποιήσεις των αγροτών, καθώς και στην επιστολική ψήφο εστίασε, κατά την συζήτηση με τον πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Νικόλαο Μπακατσέλο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο εκδήλωσης (Greek Economic Summit-GES) που οργάνωσε το επιμελητήριο με θέμα την «Προώθηση ενός βιώσιμου οικονομικού μέλλοντος εν μέσω παγκόσμιων προκλήσεων».
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Μητσοτάκης στην «εμπιστοσύνη των αγορών», ενώ μιλώντας για τις αγροτικές κινητοποιήσεις, αναφέρθηκε στις αποζημιώσεις, επιμένοντας στο κυβερνητικό επιχείρημα… «είμαστε δίπλα τους», παρά τα σοβαρά και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας στη χώρα μας και την απόφαση των αγροτών να κλιμακώσουν την αντίδρασή τους, κατεβάζοντας τα τρακτέρ στην Αθήνα.
«Έχετε μια υποχρέωση όλοι όσοι είστε εργοδότες, να αμείβετε καλύτερα τους εργαζόμενούς σας. Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στον πληθωρισμό. Ο πληθωρισμός κάποια στιγμή θα υποχωρήσει και οι αυξήσεις των μισθών θα μείνουν», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, νίπτοντας τας χείρας του για τους χαμηλούς μισθούς στη χώρα και την ακρίβεια που έχει γονατίσει τους καταναλωτές
«Βρισκόμαστε απέναντι σε αγροτικές κινητοποιήσεις. Γίνεται συζήτηση για τις αποζημιώσεις των αγροτών. Μέσω ΕΛΓΑ έχει δοθεί 1 δισ. σε αγροτικές αποζημιώσεις. Ποσό πολύ μεγαλύτερο από τις εισφορές των αγροτών, συνεπώς ενίσχυση που προήλθε μέσα από τον προϋπολογισμό, κάτι τέτοιο δεν θα γινόταν αν η οικονομία δεν πήγαινε καλά», υποστήριξε ο πρωθυπυργός.
Μάλιστα, έκανε λόγο για «δίκαιη κατανομή του πλούτου», αναφέροντας πως «είναι απαραίτητη προϋπόθεση διατήρησης κοινωνικής συνοχής. Και μιας αίσθησης ότι η κυβέρνηση με δίκαιο τρόπο διαχειρίζεται διαφορετικά αιτήματα π.χ. ότι δεν τα δίνει όλα σε κάποιους που έχουν τη δύναμη να διαδηλώνουν ή να προκαλέσουν το ενδιαφέρον των ΜΜΕ».
Με λίγα λόγια, διεμήνυσε σε αγρότες, φοιτητές και πολλές άλλες ομάδες πολιτών, π.χ. ελεύθερους επαγγελματίες, γιατρούς, εκπαιδευτικούς, να μην διαδηλώνουν «τσάμπα», γιατί η κυβέρνηση «δεν τα δίνει όλα» σε αυτούς που διαδηλώνουν και προκαλούν το δημοσιοφραφικό ενδιαφέρον…
Για τους μισθούς και την ακρίβεια
«Έχετε μια υποχρέωση όλοι όσοι είστε εργοδότες, να αμείβετε καλύτερα τους εργαζόμενούς σας. Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στον πληθωρισμό. Ο πληθωρισμός κάποια στιγμή θα υποχωρήσει και οι αυξήσεις των μισθών θα μείνουν», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, νίπτοντας τας χείρας του για τους χαμηλούς μισθούς στη χώρα και την ακρίβεια που έχει γονατίσει τους καταναλωτές.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα ζητήματα στα οποία θα δώσει έμφαση στο αμέσως προσεχές διάστημα και, συγκεκριμένα, στην επαγγελματική εκπαίδευση και στη διαρκή ανάγκη απόκτησης πρόσθετων δεξιοτήτων, στη διαφοροποίηση των προγραμμάτων σπουδών από τα ίδια τα Πανεπιστήμια, στη μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών και ατόμων με αναπηρία στην αγορά εργασίας και στη δυνατότητα να δουλέψουν σε συγκεκριμένους τομείς στην Ελλάδα εργαζόμενοι από το εξωτερικό, μέσα από διακρατικές συμφωνίες και στοχευμένες βίζες (π.χ. για εργαζόμενους υψηλής τεχνολογίας), σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Ως προς την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, είπε ότι είναι χρέος της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αυτές τις αλλαγές μέσα από τη διαδικασία του «διαλόγου και της διαβούλευσης» καθώς, όπως είπε, υπάρχει «ισχυρή πολιτική νομιμοποίηση και απόλυτη διαφάνεια» ως προς τις κυβερνητικές προθέσεις (σ.σ. το επιχείρημα του 41% είναι πάντα εδώ).
«Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή προσφέρει πολιτική σταθερότητα, προβλέψιμο ορίζοντα, μειωμένο γιο πολιτικό ρίσκο, σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, που απορρέουν από τη γεωγραφική της θέση σε μια σειρά από κλάδους, όπως ο τουρισμός, η ενέργεια, αλλά και η παροχή συγκεκριμένων υπηρεσιών, αλλά και ένα εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό», ανέφερε επίσης ως προς την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
«Υποκριτική η στάση των κομμάτων για την επιστολή ψήφο»
Σε ό,τι αφορά στην επιστολική ψήφο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε υποκριτική τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία, όπως είπε, επικαλέστηκαν διαδικαστικά θέματα για να μην ψηφίσουν την τροπολογία επέκτασης της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές.
«Τους διαβεβαιώ πως θα επανέλθουμε το επόμενο φθινόπωρο και τότε όλοι θα πειστούν πως πρέπει να ψηφιστεί η επέκταση της επιστολικής ψήφου τουλάχιστον για τους συμπολίτες μας που κατοικούν στο εξωτερικό», ανέφερε.
Τέλος, ερωτηθείς για το προσωπικό του όραμα για το μέλλον της Ελλάδος, δήλωσε ότι «μεταξύ οράματος και σχεδίου, προτιμώ το σχέδιο. Έχουμε ένα σχέδιο για το πού θέλουμε να πάμε τη χώρα και αυτό απαιτεί μια οργάνωση, μια στοχοθεσία, διαχωρισμό ανάμεσα στους βραχυπρόθεσμους και τους μακροπρόθεσμους στόχους» (σ.σ. αυτό φοβάται και ο κόσμος, το σχέδιο).
Όπως είπε, πάντως, «το σχέδιο αυτό καταλήγει σε μια Ελλάδα που θα συγκλίνει και θα ξεπερνάει την Ευρώπη (σ.σ. την ξεπερνάει ήδη σε ακρίβεια) σε πολλούς από τους κρίσιμους δείκτες και θα έχει αφήσει οριστικά πίσω της την δεκαετία της κρίσης. Και θα μπορεί να επιτρέπει σε όσο το δυνατόν περισσότερους Έλληνες να βλέπουν το μέλλον με αισιοδοξία».
- Γκουαρδιόλα, ο πραγματικός υπεύθυνος για την κρίση της Σίτι
- Οι λύκοι επέστρεψαν στον Ταΰγετο έναν αιώνα μετά
- Daniel: «Δεύτερα Χριστούγεννα ξεσπιτωμένοι» – Κάτοικος της Φιλιππούπολης Λάρισας ξεσπά στο in
- Βιτόρια: «Υπάρχει κόπωση, αλλά οι παίκτες έχουν πολύ μεγάλο κίνητρο»
- «Δεν μπορώ να φανταστώ τίποτα πιο όμορφο» – Πώς ήρθαν τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια στα σαλόνια μας
- Χαρίτσης: Έξι χρόνια μετά το τέλος των μνημονίων η κυβέρνηση επιμένει σε εφαρμογή μνημονιακών μέτρων