Τα απογευματινά ιατρεία, «τυράκι» για τους αναισθησιολόγους
«Πονοκέφαλος» για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας οι ελλείψεις σε αναισθησιολόγους. Αναζητούνται λύσεις με μια εξ αυτών να είναι αμφίβολο αν θα «δουλέψει».
- Οι αντιφάσεις της Ειρήνης Μουρτζούκου – «Δεν πιστεύω ότι θα βρεθώ κατηγορούμενη»
- Aυξήσεις «φωτιά» στην ηλεκτρική ενέργεια, στις τιμές χονδρικής της Ε.Ε.
- Μερική απασχόληση με το ζόρι – Στην Ευρώπη το επιλέγουν, στην Ελλάδα εξαναγκάζονται
- Οι νέοι Αμερικανοί στρέφονται πλέον στη στείρωση - «Είναι η πιο λογική επιλογή»
Μέγα θέμα αποτελεί η έλλειψη αλλά και η παραμονή αναισθησιολόγων στο ΕΣΥ που βάζει εμπόδια στη «νέα εποχή» που οραματίζεται η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Η αγωνία για τη διαχείριση του ζητήματος έφτασε μέχρι τη Βουλή με τον αρμόδιο υπουργού να καλείται να δώσει απαντήσεις για τις ενέργειες που θα κάνει η κυβέρνηση για να ανατρέψει τα δεδομένα.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνιας Θρασκιά, με θέμα τη λειτουργία του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε στις προσπάθειες να καταστεί ελκυστική η παραμονή τους στο ΕΣΥ.
Ο ΠΟΥ, το εξωτερικό και ο ιδιωτικός τομέας
«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, ότι το έλλειμμα αναισθησιολόγων είναι τόσο μεγάλο παγκοσμίως, που αποτελεί το μεγαλύτερο δυνητικό κίνδυνο για τα σύγχρονα εθνικά συστήματα υγείας» είπε ο κ. Γεωργιάδης, σημειώνοντας ότι πολλοί Έλληνες αναισθησιολόγοι πήγαν στο εξωτερικό, ενώ αρκετοί πέρασαν στον ιδιωτικό τομέα, όπου, λόγω της έλλειψης στην ειδικότητά τους, βγάζουν έως και 12.000 ευρώ μηνιαίως – ποσό που δεν μπορεί να δώσει το ΕΣΥ.
Σύμφωνα με τον υπουργό ένας από τους στόχους των απογευματινών ιατρείων είναι, οι αναισθησιολόγοι και οι χειρουργοί να συμπληρώσουν το εισόδημά τους εργαζόμενοι λίγο περισσότερο μέσα στο δημόσιο νοσοκομείο, αντί να καταφύγουν στον ιδιωτικό τομέα. Επίσης αναφέρθηκε στην προκήρυξη οκτώ θέσεων ΔΕΠ για αναισθησιολόγους στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης «με την προσδοκία ότι θα πάρουν θέση στο πανεπιστήμιο, που είναι μια πιο ελκυστική ενδεχομένως θέση» και που σημαίνει ότι «αυτομάτως υπηρετούν και στο ΕΣΥ».
«Οι αναισθησιολόγοι εργάζονται σε απάνθρωπες συνθήκες», αναφέρει η Ράνια Θρασκιά
Από την πλευρά της, η κ. Θρασκιά σημείωσε ότι οι αναισθησιολόγοι εργάζονται σε απάνθρωπες συνθήκες ενώ αναφέρθηκε σε σχετικά ατυχήματα που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας. Για το θέμα της λειτουργίας του Ιπποκρατείου είπε ότι πρόκειται για ένα «υπερκορεσμένο νοσοκομείο», οι ανάγκες του οποίου καλύπτονται μόνο κατά 50% από μόνιμο προσωπικό, ενώ το υπόλοιπο είναι επικουρικό.
Το σχεδόν μόνιμο πρόβλημα με τους αναισθησιολόγους
Οι ελλείψεις σε αναισθησιολόγους έρχονται να φρενάρουν το εξαγγελθέν μέτρο των «απογευματινών χειρουργείων» με τον Άδωνι Γεωργιάδη να τονίζει πως μόνο τα νοσοκομεία που έχουν το απαραίτητο προσωπικό (χειρούργους, αναισθησιολόγους, εντατικολόγους, νοσηλευτές κλπ), μπορούν να ξεκινήσουν τη λειτουργία το απόγευμα.
Πρακτικά αυτό σημαίνει πως αρκετά εξ αυτών είναι αδύνατο να ξεκινήσουν άμεσα να υποδέχονται ασθενείς στα απογευματινά χειρουργεία λόγω σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό.
Τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης που δεν έχουν αναισθησιολόγους, δεν θα κάνουν το απόγευμα χειρουργεία είπε (ΕΡΤ) πρόσφατα ο υπουργός Υγείας και υποσχέθηκε σε χρόνο μέλλοντα να υπάρξει «επάρκεια και αναισθησιολόγων και νοσηλευτών».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις