Ισραήλ: Ο Μιλέι κλαίει στο Τείχος των Δακρύων – «Θα μεταφέρω την πρεσβεία της Αργεντινής στην Ιερουσαλήμ»
Ο πρόεδρος της Αργεντινής δήλωσε πως θα μεταφέρει την πρεσβεία της Αργεντινής στα Ιεροσόλυμα, όπως μετέφερε ο ομοϊδεάτης του Ντόναλντ Τραμπ την πρεσβεία στην ίδια πόλη.
- Αίθριος ο καιρός την Πέμπτη, καταιγίδες από την Παρασκευή - Έρχονται «λευκά» Χριστούγεννα
- Τον απόλυτο εφιάλτη έζησε μαθητής από την Πάτρα σε πενθήμερη - Του έδωσαν ποτό με ούρα και τον χτύπησαν
- «Τουλάχιστον 100 Βορειοκορεάτες στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε μάχες στο Κουρσκ»
- Νεκρός ανασύρθηκε από τα συντρίμμια γάλλος υπήκοος στο Βανουάτου μετά τον σεισμό των 7,3 Ρίχτερ
Ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι προσγειώθηκε την Τρίτη στο Ισραήλ, όπου ανακοίνωσε ότι θα μεταφέρει την πρεσβεία της Αργεντινής στην Ιερουσαλήμ. Ο Μιλέι, ο οποίος έκανε το Ισραήλ προορισμό της πρώτης διμερούς επίσκεψής του από τότε που ανέλαβε την προεδρία τον Δεκέμβριο, είχε δεσμευτεί να κάνει τη μετακίνηση αυτή κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.
Δεν έχουν γίνει πρακτικά βήματα γύρω από τη μετακίνηση και δεν υπάρχει πρεσβευτής της Αργεντινής στο Ισραήλ. Παρόλα αυτά, ένας Ισραηλινός διπλωμάτης δήλωσε στους Times of Israel ότι «η θετική δήλωση είναι σημαντική» και «ανυπομονούμε να ανοίξει η Αργεντινή την έκτη πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ».
Η επιλογή αυτή θεωρείται από τον αραβικό κόσμο ως ιδιαίτερα προκλητική και πιθανώς να υπάρξουν εμπορικά αντίποινα στην Αργεντινή
View this post on Instagram
Η Χαμάς κατακεραύνωσε τη δήλωση του Μιλέι, λέγοντας ότι θεωρεί την κίνηση ως «παραβίαση των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού μας στη γη του και παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου, θεωρώντας την Ιερουσαλήμ ως κατεχόμενη παλαιστινιακή γη». Το σχέδιο διαμοιρασμού της Παλαιστίνης που ψηφίστηκε από τον ΟΗΕ το 1947 προέβλεπε ένα ειδικό καθεστώς, διεθνές για την Ιερουσαλήμ λόγω της σημασίας της για τους εβραίους, τους χριστιανούς και τους μουσουλμάνους.
Ωστόσο στο τέλος του πρώτου ισραηλινοαραβικού πολέμου, η πόλη βρίσκεται κομμένη στα δύο, υπό ισραηλινό έλεγχο για τη δυτική πλευρά της, και ιορδανικό για την ανατολική πλευρά της. Το Ισραήλ κατέκτησε την Ανατολική Ιερουσαλήμ και την προσάρτησε το 1967 προτού ανακηρύξει το 1980 την «ενοποιημένη» πόλη ως «αιώνια» και «αδιαίρετη» πρωτεύουσά της. Μια απόφαση που δεν αποδέχονται τα Ηνωμένα Έθνη, για τα οποία η Ανατολική Ιερουσαλήμ είναι κατεχόμενο παλαιστινιακό έδαφος.
Πόσες χώρες έχουν πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ;
Επί του παρόντος, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γουατεμάλα, η Ονδούρα, η Παπούα Νέα Γουινέα και το Κοσσυφοπέδιο έχουν πρεσβείες στην Ιερουσαλήμ. Άλλες χώρες, όπως η Ουγγαρία και η Τσεχική Δημοκρατία, έχουν προξενεία στην πρωτεύουσα. Ο προσωπικός ραβίνος του Μιλέι (σ.σ. παρότι δεν είναι Εβραίος το θρήσκευμα, έχει έρθει κοντά στον Ιουδαϊσμό) Σιμόν Άξελ Γουάχνις, ακολούθησε τον πρόεδρο στην επίσκεψή του και αναμένεται να γίνει απεσταλμένος.
Η επιλογή αυτή θεωρείται από τον αραβικό κόσμο ως ιδιαίτερα προκλητική και πιθανώς να υπάρξουν εμπορικά αντίποινα στην Αργεντινή. Η Ιερουσαλήμ θεωρείται από τους Άραβες ως κατεχόμενη Παλαιστινιακή γη. Ορισμένοι πολίτες της Αργεντινής εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων των αδελφών Eitan και Yair Horn, οι οποίοι απήχθησαν από το Nir Oz. Ο υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Καντζ συνάντησε τον αμφιλεγόμενο νέο πρόεδρο της Αργεντινής Μιλέι στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν και ευχαρίστησε τον Αργεντινό για την υποστήριξη του Ισραήλ στον πόλεμο κατά της Χαμάς στη Γάζα και για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.
«Είστε ένας άνθρωπος με αξίες που είναι προσηλωμένος μόνο στην αλήθεια», είπε ο Καντζ στον Μιλέι, «και δεν είναι περίεργο που επιλέξατε να έρθετε αμέσως στο Ισραήλ για να μας υποστηρίξετε στον δίκαιο αγώνα για την υπεράσπιση του εβραϊκού λαού ενάντια στους δολοφόνους της Χαμάς». Το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου χαιρέτισε την ανακοίνωση αυτή αναφέροντας ότι ο πρόεδρος της Αργεντινής «τηρεί τις υποσχέσεις του» στο θέμα αυτό.
Ο ακροδεξιός Χαβιέρ Μιλέι θιασώτης της alt right σκηνής, υπερνεοφιλελεύθερος, έπαιξε με τα αντανακλαστικά του αργεντίνικου λαού κατηγορώντας τους αριστερούς ως κομμουνιστές δολοφόνους, πόλωσε την πολιτική σκηνή και δέχθηκε θερμή στήριξη από τους Τραμπ, Μπολσονάρου αλλά και το Ισραήλ. Παρόλα αυτά είναι η πιο σημαντική χώρα μετά τις ΗΠΑ που υπόσχεται να μεταφέρει την πρωτεύουσά της στην Ιερουσαλήμ.
Πηγές: Times of Israel, ΑΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις