Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Η Γάζα είναι ισοπεδωμένη, δεν υπάρχουν φάρμακα και υποδομές
Την τραγωδία που βιώνει ο άμαχος πληθυσμός στη Γάζα περιγράφει ο επικεφαλής των επιχειρήσεων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, που επέστρεψε από την περιοχή πρόσφατα
- Χαραμάδα ελπίδας για την κλιματική κρίση στη σύνοδο της G20
- Οικογένεια Μπουτάρη: Μια διαδρομή 145 ετών - Από το πρώτο οινοποιείο έως τον «Κυρ - Γιάννη»
- Η Χεζμπολάχ απάντησε στην πρόταση εκεχειρίας των ΗΠΑ - Στον Λίβανο ο Χοχστάιν για να «κλείσει» συμφωνία
- Ο Κασσελάκης ανακοίνωσε ψηφοφορία για το όνομα του κόμματός του
Εικόνες τραγικές, με θύματα παιδιά και άμαχο πληθυσμό, στη Λωρίδα της Γάζας περιγράφει ο Νικόλας Παπαχρυσοστόμου, συντονιστής της επείγουσας παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF) στη Γάζα, ο οποίος επέστρεψε από την εμπόλεμη ζώνη στην Ελλάδα, τις προηγούμενες ημέρες.
Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα για το πώς κατάφερε να επιστρέψει, δήλωσε πως «η έξοδος, παραδόξως, είναι πολύ πιο εύκολη από την είσοδο».
«Όταν μπήκαμε εμείς, ήμασταν οι πρώτοι, μαζί με τα Ηνωμένα Έθνη και τον Ερυθρό Σταυρό, που είχαν μπει λίγο πριν από εμάς. Οπότε η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα δυσκολεύτηκε πολύ, γιατί τότε, με την αρχική καχυποψία, είχαμε μπει μετά τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου. Επομένως δεν ήταν εύκολο», εξήγησε αρχικά.
«Δεν υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στη Γάζα»
Προσέθεσε ότι η έξοδός τους αργότερα δεν ήταν εύκολη και δεν ήταν ποτέ δεδομένη. «Για αυτό και θα σας εκμυστηρευτώ – ακόμα κι αν με ακούνε οι δικοί μου – ότι δεν είχα πει σε κανέναν ότι έβγαινα, γιατί δεν ήταν καθόλου σίγουρο ότι θα έβγαινα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Πώς θα αντιμετωπιστεί η μητρότητα αυτή τη στιγμή; Πώς θα αντιμετωπιστεί ο καρκίνος; Οι υπερτασικοί, οι υποτασικοί, οι διαβητικοί πού θα βρουν φάρμακα;»
«Μιλάμε πάντα για την ποιότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας, που βεβαίως είναι το υπ’ αριθμόν ένα, αλλά ούτε και η πρόσβαση του ανθρωπιστικού προσωπικού πρέπει να θεωρείται δεδομένη», υπογράμμισε ο κ. Παπαχρυσοστόμου, λέγοντας πως «δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ελεύθερη πρόσβαση στη Γάζα».
«Η Γάζα είναι ισοπεδωμένη»
«Κανονικά, αυτή τη στιγμή, το πέρασμα θα έπρεπε να ήταν ανοιχτό σε όλα τα σημεία και να περνάνε φορτηγά. Δεν υπάρχει αριθμός φορτηγών αυτή τη στιγμή», σημείωσε, τονίζοντας πως «η Γάζα είναι ισοπεδωμένη, δεν υπάρχουν φάρμακα, δεν υπάρχουν υποδομές, δεν υπάρχουν είδη διακύμανσης, δηλαδή ούτε κουβέρτες, ούτε στρώματα επαρκή, ούτε τίποτα. Από οπουδήποτε λοιπόν να το πιάσατε το πράγμα, δεν υπάρχει αρκετό καύσιμο, δεν υπάρχει μαγειρικό αέριο, δεν υπάρχουν είδη πρώτης ανάγκης, δεν υπάρχουν είδη υγιεινής για τις γυναίκες», είπε, περιγράφοντας τον εφιάλτη που ζουν οι κάτοικοι στον παλαιστινιακό θύλακα.
Ο επικεφαλής των επιχειρήσεων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Γάζα επεσήμανε, μάλιστα, πως παρά το γεγονός ότι όλοι εστιάζουμε στον πόλεμο – «οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τις 60.000, και είναι εμφανές ότι εκεί πρέπει να εστιάσουμε» – υπάρχουν αυτή τη στιγμή «τουλάχιστον 50 χιλιάδες έγκυες γυναίκες στη Γάζα και τις επόμενες 30 μέρες θα γεννηθούν 5,5 χιλιάδες παιδάκια. Σας ρωτάω, λοιπόν, πού θα γεννήσουν;», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Τα στατιστικά μάς λένε ότι από αυτές τις γεννήσεις, τουλάχιστον 750 γυναίκες θα έχουν πολυπλοκότητες τοκετού. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε έναν εξαιρετικό αριθμό, τουλάχιστον 130 παιδιών, που θα είναι πρόωρα. Άρα, χρειαζόμαστε θερμοκοιτίδες, οι οποίες είναι στο Βορρά και δεν υπάρχει κανένας τρόπος να πάρουμε τις θερμοκοιτίδες στο Νότο», εξήγησε.
Ο Νικόλας Παπαχρυσοστόμου υπογράμμισε ότι η ζωή αυτών των παιδιών «κρέμεται από μια κλωστή, ενδεχομένως και καθόλου», όπως είπε.
«Πώς θα αντιμετωπιστεί η μητρότητα αυτή τη στιγμή; Πώς θα αντιμετωπιστεί ο καρκίνος; Οι υπερτασικοί, οι υποτασικοί, οι διαβητικοί πού θα βρουν φάρμακα; Με άλλα λόγια, μιλάμε για απλά πράγματα, μιλάμε για δυνατότητες και για κλειστές πόρτες και αυτό γιατί ακόμα δεν περνάει βοήθεια» στη Γάζα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις