Αυτά είναι τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση για το άνοιγμα των γηπέδων
Από 7 Μαρτίου οι κάμερες στα γήπεδα, από 9 Απριλίου η ταυτοπροσωπία των εισιτηρίων μέσω του gov.wallet
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Σήμερα (7/2) ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης, ανακοίνωσαν το χρονοδιάγραμμα των νέων μέτρων για επαναλειτουργία των γηπέδων.
Παρουσίασαν τα νέα μέτρα για την επανέναρξη παρουσίας θεατών και διάθεσης εισιτηρίων σε αγώνες ποδοσφαίρου, αλλά και τη λήψη μέτρων για την αποτροπή και αντιμετώπιση παραβατικών συμπεριφορών στο πλαίσιο αθλητικών συναντήσεων.
Αναλυτικά:
- Από τις 13/2 το γήπεδο θα κλείνει αν πέσει πυρσός ή κροτίδα εντός αγωνιστικού χώρου
- Από τις 6/3 κανένα γήπεδο Super League/Basket League δεν θα ανοίγει στον κόσμο χωρίς κάμερες
- Από τις 9/4 οι φίλαθλοι θα έχουν πρόσβαση στα γήπεδα μέσω της εφαρμογής gov.gr wallet
Όσα είπε ο κ. Βρούτσης:
«Πήγαμε ένα νομοθετικό πλαίσιο τελείως καινούριο μεταρρυθμιστικό στη Βουλή, επιδιώκοντας να αντιμετωπίσουμε την αθλητική βία. Ένα νομοθετικό πλαίσιο το οποίο εκσυγχρονίζει, αναβαθμίζει, θωρακίζει ως ασπίδα τα γήπεδα κατεξοχήν του ποδοσφαίρου και πολύ σύντομα όλα τα γήπεδα της χώρας. Στη βάση αυτή είχαμε συμφωνήσει με όλους τους παράγοντες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αθλητισμού στη χώρα. Μαζέψαμε στο ΟΑΚΑ όλους τους παράγοντες των ΠΑΕ και κάναμε μια ευρεία συζήτηση πριν πάμε τον νόμο στη Βουλή. Κάναμε μια συμμαχία και μια συναίνεση των προσπαθειών μας και των ενεργειών μας από όλες τις ΠΑΕ», ανέφερε αρχικά ο κ. Βρούτσης.
«Το πρώτο και βασικό είναι ότι Τρίτη 13 Φεβρουαρίου, ανοίγουν σε νέο περιβάλλον, στο οποίο υπάρχει μια νέα Διαρκής Επιτροπή Αντιμετώπιση Βίας, η οποία επιβάλλει δρακόντειες κυρώσεις με κατεξοχήν κύρωση το κλείσιμο του γηπέδου από φιλάθλους. Εάν πέσει κροτίδα στο γήπεδο, εάν πέσει πυρσός, εάν πέσει στον αγωνιστικό χώρο επικίνδυνο αντικείμενο, χωρίς δεύτερη σκέψη κλείνει το γήπεδο από φιλάθλους στον επόμενο εντός έδρας αγώνα της ομάδας.
Στόχος μας είναι να μην επηρεάσουμε το πρωτάθλημα και δεν το επηρεάζουμε. Δεν παρεμβαίνουμε ούτε στη βαθμολογία, ούτε στην εξέλιξη του πρωταθλήματος. Σεβόμαστε το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ, σεβόμαστε το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, σεβόμαστε το αυτοδιοίκητο του κάθε αθλήματος. Σεβόμαστε τους κανονισμούς και της UEFA και της FIFA. Δικαίωμα όμως της πολιτείας είναι να προασπίζει αυτό που είναι το πιο σημαντικό από όλα, την ασφάλεια του πολίτη, που μέσα στο γήπεδο είναι η ασφάλεια του φιλάθλου. Για αυτό ακριβώς όταν κρίνουμε ότι είναι ανασφαλείς η διαδικασία αυτή, θα κλείνουμε τα γήπεδα με βάση συγκεκριμένη, διαμέσου της ΔΕΑΒ.
Δεν υπάρχει υποκειμενική σκέψη υπό την έννοια εάν θα κλείσουν ή δεν θα κλείσουν τα γήπεδα. Η νομοθέτηση προβλέπει δέσμια αρμοδιότητα. Δηλαδή η ποινή είναι συγκεκριμένη. Έρχεται στη ΔΕΑΒ η πληροφορία, η έκθεση της αστυνομίας, το φύλλο ελέγχου του διαιτητή ή του παρατηρητή και τότε αμέσως αποφασίζεται το κλείσιμο ή όχι του γηπέδου.
Έχω ευχηθεί πάρα πολλές φορές να μην κλείσουν τα γήπεδα. Εμείς θέλουμε να είναι ανοιχτά τα γήπεδα στους φιλάθλους, να είναι η ομορφιά του γηπέδου και του ποδοσφαίρου, ένα άθλημα που το αγαπάει όλος ο κόσμος και του μπάσκετ φυσικά, να είναι ανοιχτές οι διαδικασίες. Εάν όμως δεν τηρηθούν τα συγκεκριμένα μέτρα που περιγράφονται μέσα στον νόμο, τότε η επόμενη αγωνιστική ή οι επόμενες αγωνιστικές θα γίνονται χωρίς φιλάθλους, διασφαλίζοντας και προασπίζοντας την ασφάλεια του πολίτη και του φιλάθλου, αλλά και των αθλητών.
Την Τετάρτη 6 Μαρτίου ξεκινάει μια δεύτερη διαδικασία, συγκεκριμένη. Που εάν δεν τηρηθεί, κανένα γήπεδο που δεν θα τηρήσει τη διαδικασία εγκατάσταση των καμερών, δεν θα ανοίξει σε φιλάθλους. Δώσαμε αρκετό χρόνο στο πλαίσιο της συνεννόησης και της συμμαχίας που διαμορφώσαμε με όλες τις ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες της Super League 1, τις 14 δηλαδή. Κλιμάκια και από τα τρία υπουργεία (προστασίας του Πολίτη, Ψηφιακής Πολιτικής και Αθλητισμού) με επικεφαλής τους τρεις γενικούς γραμματείς των υπουργείων επισκέφτηκαν και τα 14 γήπεδα. Είδαν την ιδιομορφία του κάθε γηπέδου και συνεννοήθηκαν με παράγοντες της κάθε ποδοσφαιρικής ανώνυμης εταιρείας, έγιναν κοινές συζητήσεις και κοινά συμπεράσματα για το πώς θα εγκατασταθούν οι κάμερες και υπήρξαν και ειδικές εκθέσεις.
Από την Τετάρτη 6 Μαρτίου και μετά οι κάμερες που θα εγκατασταθούν υπάγονται σε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο δεν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν και διασφαλίζει βήμα-βήμα την εφαρμογή του και την υλοποίησή του, θα καθορίσει το εάν θα ανοίξουν τα συγκεκριμένα γήπεδα.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας (7/2) θα έχει εκδοθεί το ΦΕΚ για τις κάμερες. Έτσι αύριο (8/2) σε προκαθορισμένο ραντεβού που θα γίνει στο γραφείο μου με τον πρόεδρο της Super League 1, Μηνά Λυσάνδρου, και με τον πρόεδρο της Basket League, Ευάγγελο Γαλατσόπουλο, θα δοθεί το ΦΕΚ, το οποίο θα μεταβιβασθεί σε κάθε ΠΑΕ και ΚΑΕ για να «τρέξουν» αμέσως μέσα στους χρόνους που προβλέπονται, να υλοποιήσουν τον νόμο, όπως αυτός έχει καθορισθεί».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις