Αλεξ ντε Bάαλ: «Το Ισραήλ χρησιμοποιεί την πείνα ως όπλο πολέμου»
Ένας λαμπρός επιστήμονας με εξειδίκευση στο λιμό, με ένα βραβείο Νόμπελ Ειρήνης στην οργάνωση που προήδρευε και με λαμπρό έργο κατά του AIDS, μίλησε για την πείνα ως όπλο στη Γάζα.
Ο Αλεξ ντε Bάαλ , ειδικός σε θέματα λιμού, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Democracy Now ότι ο λιμός δεν είναι κάτι που συμβαίνει τυχαία, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να «σταματήσει από τη μια μέρα στην άλλη». Ο ντε Βάαλ δεν είναι τυχαίος στο παγκόσμιο στερέωμα καθώς το 1997, η Συμβουλευτική Ομάδα για τις Νάρκες ήταν συν-νικήτρια του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης και ο ίδιος ιδρυτικό μέλος της Διεθνούς Εκστρατείας για την Απαγόρευση των Ναρκών.
Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα σε θέματα λιμού (με τεράστιο έργο για το Νταρφούρ) και εκτελεστικό διευθυντή του Ιδρύματος Παγκόσμιας Ειρήνης στο Πανεπιστήμιο Tufts, Αλεξ ντε Bάαλ, «δεν είναι δυνατόν να δημιουργηθεί ένας λιμός τυχαία». Σε συνέντευξή του στη Νερμίν Σάιχ του Democracy Now!, ο ειδικός εξήγησε ότι ο λιμός στην πολιορκημένη λωρίδα είναι «αναπόφευκτο, καθώς το Ισραήλ έχει σκόπιμα λιμοκτονήσει τους κατοίκους της Γάζας ως μέσο μαζικής τιμωρίας».
«Αν το Ισραήλ δεν αλλάξει πορεία, θα μπορούσε να είναι νομικά ένοχο για τη μαζική πείνα»
Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για το δικαίωμα στην τροφή Μάικλ Φάχρι προειδοποίησε στα social media τον περασμένο μήνα ότι το Ισραήλ λιμοκτονεί σκόπιμα τους κατοίκους της Γάζας και καταστρέφει το επισιτιστικό του σύστημα, περιγράφοντας την εσκεμμένη πείνα των Παλαιστινίων από τo Ισραήλ ως άνευ προηγουμένου. Στα μέσα Ιανουαρίου, το OCHA αποκάλυψε ότι οι παραδόσεις στη βόρεια και κεντρική Γάζα ακυρώνονται σκόπιμα από την ισραηλινή κατοχή σε συμφωνία με τα στρατιωτικά σχέδια στη Γάζα, εκτός από την αυξημένη επιθετικότητα στην κεντρική Γάζα.
Σε αυτό το παγκόσμιο κύμα επιστημόνων κατά του λιμού στη Γάζα μίλησε και ο ντε Βάαλ
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο ντε Βάαλ συζήτησε τα κύρια σημεία του πρόσφατου άρθρου του στην εφημερίδα The Guardian με τίτλο «Αν το Ισραήλ δεν αλλάξει πορεία, θα μπορούσε να είναι νομικά ένοχο για τη μαζική πείνα». Στην ανάλυσή του, ο συγγραφέας εξετάζει κυρίως πώς δεν είναι ρεαλιστικά δυνατό να δημιουργηθεί λιμός από «ατύχημα», τονίζοντας ότι ο τερματισμός της ανελέητης επίθεσης στη Γάζα είναι απαραίτητος για να αντιστραφεί η δεινή κατάσταση στη Γάζα, η οποία τελικά, και σύμφωνα με αυτό που αποκαλεί «τεχνικούς ορισμούς», θα οδηγήσει τη Γάζα σε λιμό.
Όσον αφορά τη σοβαρότητα του λιμού, ο ντε Βάαλ διευκρινίζει ότι ακόμη και αν η βοήθεια έφτανε σήμερα στη Γάζα, μια «ανθρωπιστική κρίση είναι σαν ένα τρένο που τρέχει με ταχύτητα. Ακόμη και αν ο οδηγός πατήσει όσο πιο δυνατά μπορεί τα φρένα, θα χρειαστούν πολλά χιλιόμετρα για να σταματήσει το τρένο». Περιγράφει λεπτομερώς πώς η σοβαρότητα του υποσιτισμού που λαμβάνει χώρα στη Γάζα λόγω του μολυσμένου νερού, του υπερπληθυσμού και της έκθεσης σε μολυσματικές ασθένειες δεν είναι κάτι που μπορεί να διορθωθεί εν μία νυκτί.
Ο De Waal θεωρεί περαιτέρω υπεύθυνη την ισραηλινή κατοχή και τον πιο πιστό υποστηρικτή της, τις Ηνωμένες Πολιτείες, που δεν παρεμβαίνουν και δεν λαμβάνουν τα προσωρινά μέτρα που εκδίδει το Διεθνές Δικαστήριο. Ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα έχει ξεπεράσει τις 27.000, κυρίως γυναίκες και παιδιά. Οι επιζώντες υπομένουν 123 ημέρες στέρησης, δίψας, απώλειας, εκτόπισης, καταστροφής και διαφόρων μορφών πόνου.
Ανελεής ανθρωπιστική κρίση που δεν έχει παρατηρηθεί από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο
Ο εμπειρογνώμονας χαρακτήρισε την κατάσταση στη Γάζα «εξαιρετικά επιταχυνόμενη και συγκεντρωμένη» σε σύγκριση με άλλες χώρες όπως η Υεμένη και η Αιθιοπία, οι οποίες έχουν επίσης βιώσει λιμό. Τονίζει επίσης ότι αυτό που κάνει την κατάσταση στη Γάζα χειρότερη είναι η «σαφώς σκόπιμη, σκόπιμη μείωση ενός πληθυσμού σε κατάσταση απόλυτης πείνας», τονίζοντας ότι αυτή η αδίστακτη μέθοδος που αποτελεί πολιτική και στρατιωτική απόφαση έχει να παρατηρηθεί από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο ντε Βάαλ εξηγεί επίσης ότι ανεξάρτητα από το αν το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αποφανθεί ότι το Ισραήλ προβαίνει σκόπιμα σε γενοκτονία θα πρέπει να είναι ανεξάρτητο από τις προθέσεις του. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα γεγονότα επί τόπου στη Γάζα δείχνουν ότι ανεξάρτητα από τις προθέσεις του Ισραήλ, υπάρχουν οι «συνθήκες ζωής που θα επιφέρουν τη φυσική καταστροφή ενός σημαντικού μέρους του πληθυσμού».
Η στέρηση περισσοτέρων ειδών μπορεί να οδηγήσει στην πείνα ολόκληρων πληθυσμών
Σημειώνει ότι η στέρηση ειδών που είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση, ακόμη και αν δεν είναι τρόφιμα, ισχύει για το έγκλημα πολέμου της πείνας.
Αναφέρει λεπτομερώς ότι το Ισραήλ γνωρίζει ότι δημιουργεί τις συνθήκες για λιμό και ότι παρόλο που έχει προειδοποιηθεί επανειλημμένα, δεν έχει υποχωρήσει. Το πιο σημαντικό, τονίζει ότι όσοι υποστηρίζουν και εξοπλίζουν την κατοχή και υπονομεύουν την ικανότητα αρωγής, όπως η UNRWA, είναι συνένοχοι.
Αυτό συμβαίνει καθώς μεγάλοι δωρητές όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία, η Βρετανία και η Σουηδία έχουν αναστείλει τη χρηματοδότηση της UNRWA λόγω των τουλάχιστον αμφιλεγόμενων ισραηλινών κατηγοριών για συνέργεια με τη Χαμάς. Ο οργανισμός — ο οποίος έχει λάβει μια νορβηγική υποψηφιότητα για το Νόμπελ Ειρήνης — έχει προειδοποιήσει ότι θα πρέπει να σταματήσει τις δραστηριότητές του μέχρι το τέλος του μήνα, εάν η χρηματοδότηση διακοπεί σημαντικά, ζητώντας από τους πολίτες να βοηθήσουν μεμονωμένα.
Η καταστροφή κρίσιμων υποδομών στη Γάζα, ευνοεί τον λιμό
Κλείνοντας, ο ντε Βάαλ υποστήριξε ότι εκτός από τα εγκλήματα πείνας, το Ισραήλ «έχει επίσης καταστρέψει ανελέητα», κρίσιμες υποδομές πέρα από κάθε σκέψη αναλογικότητας, σημειώνοντας ότι στην περίπτωση της Γάζας, το Ισραήλ αντιμετωπίζει «ολόκληρο τον πληθυσμό ως μαχόμενο πληθυσμό». Κάτι που στηρίζεται από τα βιντεοληπτικά ντοκουμέντα της Νοτιοαφρικάνικης ομάδας των συνηγόρων που προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο.
Ο ντε Βάαλ υπενθυμίζει τη συνενοχή των ΗΠΑ στη Γάζα και τις χαρακτηρίζει «ηθικά συνυπεύθυνες», καθώς και «νομικά υπεύθυνες», αν το Διεθνές Δικαστήριο εξέδιδε ποτέ εντάλματα σύλληψης για ισραηλινούς αξιωματικούς ή πολιτικούς.
Στην κεντρική φωτογραφία απεικονίζεται το Κέντρο Υγείας της UNRWA στην περιοχή Sheikh Radwan, στη Γάζα.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ
- Βατικανό: Μπορείτε να περιηγηθείτε ψηφιακά στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη